فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 219 (هفته اول اسفند 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید میثم ابراهیمی، زهره پارسا یکتا *، علیرضا نیکبخت نصرآبادی، سید مصطفی حسینی، صنمبر صدیقی، محمدحسین صالحی سورمقی صفحه 1
    مقدمه

    تهوع فاز تاخیری (72-24 ساعت پس از شیمی درمانی) یکی از شایع ترین عوارض ناشی از شیمی درمانی است. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر کپسول های زنجبیل بر میزان تخفیف این عارضه صورت پذیرفت

    روش ها

    این پژوهش یک کارآزمایی بالینی تصادفی سازی شده ی شاهددار و دو سو کور بود که بین مرداد تا آذر سال 1388 در بیمارستان امام خمینی بر روی 80 بیمار خانم مبتلا به سرطان پستان که تحت شیمی درمانی یک روزه بودند و از تهوع ناشی از آن رنج می بردند انجام شد. پس از کسب رضایت نامه ی کتبی، نمونه ها به صورت تصادفی در دو گروه شاهد و مداخله قرار گرفتند. دو گروه از نظر سن و شدت تهوع زایی داروهای شیمی درمانی مصرفی با یکدیگر همسان سازی شدند. نمونه های گروه مداخله کپسول های 250 میلی گرم زنجبیل را به صورت خوراکی، چهار بار در روز و به فاصله ی هر شش ساعت (یک گرم در روز) و به همین صورت نمونه های گروه شاهد کپسول های دارونما را از سه روز قبل از شیمی درمانی تا سه روز پس از آن مصرف کردند. برای سنجش اثر کپسول ها هر شب یک پرسشنامه ی سه قسمتی تکمیل گردید. پس از جمع آوری داده ها از آزمون های Fisher’s exact، Kruskal-Wallis و 2χ با استفاده از نرم افزار آماری STATA نسخه ی 8، برای آنالیز داده ها استفاده گردید.

    یافته ها

    میانگین سن نمونه ها در گروه های مداخله و دارونما به ترتیب 4/8 ± 8/41 و 0/10 ± 1/45 سال بود (1/0 = P). میانگین طول مدت بیماری در گروه مداخله 4/2 ± 2/4 و در گروه دارونما 6/2 ± 5/4 روز بود (6/0 = P). همچنین، یافته ها حاکی از آن بود که به ترتیب شدت (001/0 > P) و تعداد موارد (001/0 > P) تهوع فاز تاخیری به طور معنی داری در بیماران دریافت کننده ی زنجبیل کمتر از بیماران مصرف کننده ی دارونما بود. همچنین، مصرف کپسول های زنجبیل در مقایسه با دارونما عارضه ی خاصی نداشت (5/0 = P).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان اظهار نمود که مصرف روزانه یک گرم پودر ریشه ی زنجبیل به صورت کپسول از سه روز قبل از شیمی درمانی تا سه روز پس از آن و در کنار رژیم ضد تهوع و استفراغ استاندارد می تواند تهوع فاز تاخیری ناشی از شیمی درمانی را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: زنجبیل، تهوع فاز تاخیری، سرطان، شیمی درمانی
  • اکبر پیرزاده، محمد علیمحمدی، سوره علاف اکبری، خاطره عیسی زاده فر، مسعود انتظاری اصل صفحه 10
    مقدمه
    تانسیلکتومی از شایع ترین اعمال جراحی کودکان است که دارای عوارضی مانند درد، خونریزی، لارنگواسپاسم و تهوع و استفراغ بعد از عمل می باشد. کنترل درد بعد از عمل به دلیل کاهش رنج و بی قراری در کودکان تانسیلکتومی شده از اهمیت خاصی برخوردار است. در مطالعات مختلف استفاده از روش های متعددی برای پیشگیری و درمان بی دردی پس از عمل جراحی تانسیلکتومی مورد استفاده قرار گرفته است. مطالعه ی حاضر با هدف بررسی تاثیر تزریق پری تونسیلار لیدوکایین قبل از عمل جراحی بر کاهش درد پس از عمل جراحی انجام شد.
    روش ها
    این کارآزمایی بالینی سه سو کور بر روی 60 بیمار 12-3 ساله که کاندید تانسیلکتومی در بیمارستان امام خمینی شهر اردبیل بودند، انجام شد. کودکان به طور تصادفی به دو گروه لیدوکایین و دارونما تخصیص داده شدند. القای بیهوشی برای تمامی بیماران به صورت یکسان انجام شد. در گروه اول، یک میلی گرم بر کیلوگرم لیدوکایین (با حجم 2 سی سی) و در گروه دوم 2 سی سی نرمال سالین به صورت پری تونسیلار و در بستر لوزه ها و اطراف آن ها تزریق شد. علایم حیاتی بیماران قبل از القای بیهوشی، حین جراحی و در اتاق ریکاوری ثبت گردید. برای ارزیابی درد بعد از جراحی از ابزار خود گزارش دهی شدت درد Oucher و میزان Cheops و جهت بررسی وضعیت آرام بخش از نمره دهی Wilson sedation scale استفاده شد. عوارض جانبی بعد از عمل از جمله تهوع و استفراغ، خونریزی، تنگی نفس، آپنه و لارنگواسپاسم نیز ثبت گردید. از آزمون های آماری 2χ، Student-t و Repeated measures ANOVA برای آنالیز داده ها استفاده گردید.
    یافته ها
    نمره ی درد در گروه لیدوکایین در دقایق 5، 15، 30، 60، 120 و 240 بعد از عمل نسبت به گروه دارونما پایین تر بود ولی این تفاوت فقط در دقیقه ی 240 معنی دار بود (03/0 = P). همچنین میزان آرام بخشی در دقایق 15 و 30 در گروه دارونما بیشتر از گروه لیدوکایین بود ولی این اختلاف در هیچ کدام از مراحل معنی دار نبود. تفاوت معنی داری در بروز خونریزی مجدد، نیاز به اکسیژن، تنگی نفس، آپنه، زمان ترخیص از ریکاوری و نیاز به داروی مسکن در صبح روز بعد از جراحی بین دو گروه وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    تزریق پری تانسیلار لیدوکایین قبل از عمل جراحی تانسیلکتومی در کاهش درد بعد از عمل جراحی در کودکان اثرات مفیدی داشت. همچنین هیچ گونه عارضه ی جانبی عمده ای در دوره ی ریکاوری و تا 24 ساعت بعد از عمل جراحی در این بیماران ایجاد نشد. بنابراین تزریق پری تانسیلار لیدوکایین قبل از عمل جراحی تانسیلکتومی می تواند به عنوان یک روش مطمئن در کاهش درد بعد از عمل این بیماران مورد استفاده قرار گیرد
    کلیدواژگان: تانسیلکتومی، لیدوکایین، درد بعد از جراحی، کودکان، پری تانسیلر
  • میترا رمضانی، یدالله رمضانی، داود امیریان مجد، منصور صالحی صفحه 20
    مقدمه
    در سال های اخیر در ایران تالاسمی آلفا و بتا قبل از ازدواج در زوجین غربالگری می شود. همان طور که می دانیم شکل شدید تالاسمی آلفا در جنین به صورت هیدروپس فتالیس خود را نشان می دهد و باعث مرگ جنین می شود. در این مطالعه میزان نیاز به تشخیص پیش از تولد جهت تشخیص هیدروپس فتالیس را در بین زوج هایی که از طرف مراکز بهداشتی به آزمایشگاه ژنتیک بیمارستان الزهرا (س) فرستاده شدند، بررسی شد و میزان هزینه-اثربخشی این غربالگری تعیین شد.
    روش ها
    این مطالعه یک مطالعه ی توصیفی- تحلیلی بود که از بهمن 1388 تا خرداد 1391 انجام شد. جمعیت مورد مطالعه کلیه ی افرادی بودند که از طرف مراکز بهداشت با MCV (Mean corpuscular volume) کمتر از 80 و MCH (Mean corpuscular hemoglobin) کمتر از 27 و HbA2 (Hemoglobin A2) کمتر از 5/2 به آزمایشگاه ژنتیک بیمارستان الزهرا (س) ارجاع شده بودند و با یک ماه مصرف قرص آهن، اندکس های خونی آن ها به حد طبیعی نرسیده بود. DNA این افراد با روشPCR (Polymerase chain reaction) تکثیر شد و توسط ژل الکتروفورز تحت بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در مجموع 642 زوج معیارهای ورود به مطالعه را داشتند. از این تعداد 75 زوج (6/11 درصد) ژنوتیپ بتا- بتا و 343 زوج (4/53 درصد) ژنوتیپ آلفا- آلفا و 224 زوج (8/34 درصد) ژنوتیپ آلفا- بتا داشتند. از 343 زوج با ژنوتیپ آلفا- آلفا، 3 زوج (87/0 درصد) نیاز به تشخیص پیش از تولد پیدا کردند و از این تعداد فقط یکی از جنین ها مبتلا به هیدروپس شد.
    نتیجه گیری
    مقرون به صرفه بودن غربالگری تالاسمی آلفا در زوج های آماده برای ازدواج نیاز به بررسی های بیشتری در سطح کشور دارد چون تعداد جنین هایی که نیاز به تشخیص پیش از تولد پیدا می کنند به قدری کم است که قابل چشم پوشی می باشد. ضمن این که به طور معمول جنین های مبتلا به هیدروپس زنده نمی مانند و سقط می شوند و بنابراین ابتلای کودک به تالاسمی ماژور مشکل ساز نخواهد بود. بنابراین توصیه می شود که در مورد لزوم غربالگری تالاسمی آلفا در سطح کشور مطالعات بیشتری صورت بگیرد.
    کلیدواژگان: تالاسمی آلفا، تشخیص پیش از تولد
  • بهنام رفیعی، علی اصغر فرازی، داود صادقی، سپیده غنی، محمد محمد طاهری، احمد سخراوی، روح الله کشاورز، کیوان تدین، نادر مصوری صفحه 30
    مقدمه
    مایکوباکتریوم توبرکلوزیس به عنوان یک پاتوژن موفق انسانی عامل مرگ حدود 3 میلیون نفر در هر سال می باشد و نزدیک به یک سوم جمعیت جهان عفونت نهفته به این باکتری دارند. این مطالعه به منظور بررسی نقش انتقال اخیر و فعال شدن مجدد عفونت نهفته به مایکوباکتریوم توبرکلوزیس در استان مرکزی با استفاده از روش های IS6110-RFLP (IS6110-Restriction fragment length polymorphism) و DR-RFLP و نیز مقایسه ی قدرت تفکیک جدایه های مایکوباکتریوم توبرکلوزیس با این دو روش انجام گرفت.
    روش ها
    در این مطالعه طی یک سال در مجموع 57 نمونه ی خلط اسمیر مثبت از بیماران مبتلا به سل ریوی از مراکز بهداشتی- درمانی استان مرکزی جمع آوری گردید و طبق روش های استاندارد کشت داده شدند. سپس استخراج DNA ژنومیک با روش ایزو آمیل الکل– کلروفرم صورت پذیرفت. جهت بررسی های ژنتیکی سویه ها از روش RFLP با استفاده از آنزیم محدودکننده ی PvuII استفاده شد و دو رگه سازی با پروب های IS6110 و DR انجام پذیرفت.
    یافته ها
    طی این مطالعه تنوع ژنتیکی وسیعی از سویه های مایکوباکتریوم توبرکلوزیس مشاهده شد. با استفاده از پروب IS6110، 48 تیپ ژنتیکی مشاهده گردید که 41 تیپ منحصر به فرد بودند و با پروب DR، 45 تیپ ژنتیکی دیده شد که 37 تیپ آن منحصر به فرد بودند.
    نتیجه گیری
    تنوع ژنتیکی وسیع سویه های مایکوباکتریوم توبرکلوزیس مورد مطالعه نشان دهنده ی نقش اصلی فعال شدن مجدد عفونت نهفته نسبت به انتقال اخیر عفونت می باشد. همچنین یافته های تجربی ما نشان داد قدرت تفکیک سویه ها با روش IS6110-RFLP بیشتر از روش DR-RFLP می باشد.
    کلیدواژگان: انتقال اخیر، عود مجدد عفونت، قدرت تفکیک، مایکوباکتریوم توبرکلوزیس، RFLP
  • لیدا جراحی، سید رضا حبیب زاده شجاعی صفحه 45
    مقدمه
    اثرات نامطلوب دراز مدت تماس با گاز شیمیایی خردل، در مطالعات مختلفی بررسی شده است. این مرور نظام مند به جمع بندی عوارض جسمی ناشی از تماس با گاز خردل در آسیب دیدگان جامعه ی ایرانی پرداخته است.
    روش ها
    جستجو در پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID)، Iranmedex وMagiran از سال1367 تا مهر ماه 1391 انجام شد. 128مطالعه با تاکید بر واژگان کلیدی گاز خردل، سولفور موستارد، شیمیایی و عوارض یافت شدند. بر اساس خلاصه و عنوان ناهماهنگ با هدف مطالعه 64 مقاله حذف شدند و پس از بررسی متن مقالات، در نهایت 25 مقاله وارد مطالعه شدند.
    یافته ها
    با در نظر گرفتن حجم نمونه ی مطالعات، شیوع عوارض دراز مدت پوستی 8/89 درصد، چشمی 2/88 درصد و تنفسی6/83 درصد محاسبه شد. عوارض مزمن پوستی به طور عمده شامل خارش مزمن شدید، اسکار، خشکی پوست و تغییر رنگ پوست بودند. مشکلات چشمی شامل پینگوکولا و پتریژیوم، کنژکتیویت مزمن، تورتوزیتی عروقی، ایسکمی لیمبوس، نازکی قرنیه، کدورت منتشر قرنیه، خشکی چشم، کراتیت و علایم بالینی ناشی از آن ها بودند. عوارض تنفسی نیز شامل علایم بیماری های انسدادی، برونشیولیت و برونشیت مزمن، برونشکتازی، آسم و فیبروز بودند. شدت عوارض چشمی و تنفسی با هم مرتبط بود.
    نتیجه گیری
    عوارض مزمن پوستی بیشترین سهم عوارض دراز مدت جسمی گاز خردل داشتند و عوارض چشمی و ریوی در مرتبه ی بعد قرار داشتند. البته عوارض ریوی شدت و تکرر بیشتری داشتند و با افزایش سن بروز و شدت آن ها افزایش داشت. اولیگواسپرمی تایید نشد. افزایش بدخیمی های خونی وجود داشت اما شواهد قاطع برای اثر مستقیم گاز خردل در ایجاد سرطان ها (در بازه ی زمانی کمتر از 30 سال پس از تماس) یافت نشد.
    کلیدواژگان: گاز خردل، سولفور موستارد، شیمیایی، عوارض دراز مدت
  • میثم سرشار، رضا رنجبر، نادر شاهرخی، نورخدا صادقی فرد، احمد حسنی، زهره نصرابادی، فاطمه پورعلی صفحه 50
    مقدمه
    ژن های DNA ریبوزومی با داشتن ویژگی های منحصر به فرد همچون حضور در تمامی سلول های میکروارگانیسم ها، وجود مقادیر بالایی از این ژن ها در سلول و همچنین وجود نواحی محافظت شده یک کاندیدای مناسب جهت شناسایی طیف بالایی از میکروارگانیسم ها می باشند. هدف از این مطالعه بررسی توالی محافظت شده و اختصاصی ژن 23S rDNA به عنوان یک هدف DNA در افتراق و غربالگری باکتری های اشریشیا کلی، شیگلا دیسانتری و سالمونلا انتریکا بود.
    روش ها
    سویه های باکتریایی اشریشیا کلی، شیگلا دیسانتری و سالمونلا انتریکا از کلکسیون کشت میکروبی انستیتو پاستور ایران تهیه گردید. استخراج DNA از سویه های مورد نظر با استفاده از روش جوشاندن صورت گرفت. پس از بررسی منابع و اطلاعات موجود در بانک ژنی، ترادفی از نواحی محافظت شده ی ژن 23S rDNA و نواحی اختصاصی درون ژنی آن با توجه به هم ردیفی توالی ها، در نرم افزار AlignX از مجموعه ی نرم افزار Vector NTI انتخاب شد و PCR (Polymerase chain reaction) انجام گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصل از هم ردیفی قطعه ی اختصاصی ژن 23S rDNA در هر یک از باکتری های مورد بررسی بیانگر وجود قطعه ی ژنی به اندازه ی حدود 880 جفت باز در تمامی باکتری های مورد مطالعه بود. پروب های اختصاصی طراحی شده در هر یک از باکتری های اشریشیا کلی، سالمونلا انتریکا و شیگلا دیسانتری وجود باندهای 226، 444 و 776 جفت بازی را نشان داد.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده در این مطالعه نشان داد که توالی 23S rDNA انتخاب شده در این پژوهش با توجه به محصولات به دست آمده ی حاصل از تکثیر آن، ناحیه ای مناسب و کارامد جهت افتراق و غربالگری سویه های باکتریایی اشریشیا کلی، شیگلا دیسانتری و سالمونلا انتریکا می باشد.
  • حماسه تواهن، مجید قاسمی، رسول نوروزی، هاجر معمار *، مصطفی شریف خواه صفحه 60
    مقدمه

    با توجه به میزان بالای مرگ و میر ناشی از خونریزی تحت عنکبوتیه ی غیر تروماتیک، تفاوت های جغرافیایی و نیز عدم وجود اطلاعات کافی از آن در شهر اصفهان و در راستای ارتقای کیفیت خدمات درمانی، در این مطالعه خصوصیات دموگرافیک، بالینی و اپیدمیولوژیک خونریزی تحت عنکبوتیه ی غیر تروماتیک بررسی شد.

    روش ها

    در یک مطالعه ی توصیفی و گذشته نگر مدارک پزشکی کلیه ی بیماران بستری شده با تشخیص قطعی خونریزی تحت عنکبوتیه ی غیر تروماتیک در بیمارستان الزهرا (س) اصفهان در سال های 1389 و 1390 مورد بررسی قرار گرفت. یک پرسشنامه ی حاوی موارد معتبر طراحی شد و اطلاعات مربوط به مشخصات فردی، خصوصیات بالینی و شاخص های اپیدمیولوژیک از پرونده و مدارک موجود بیماران استخراج گردید.

    یافته ها

    در طول مطالعه در مجموع 190 بیمار به علت خونریزی تحت عنکبوتیه ی غیر تروماتیک بستری شده بودند که نیمی از آنان زن بودند. شایع ترین علایم منجر به مراجعه به اورژانس شامل تهوع، سر درد و کاهش سطح هوشیاری با شیوع به ترتیب 47/4 درصد و 18/9 درصد و 15/8 درصد بودند. در بررسی عوامل خطر خونریزی تحت عنکبوتیه، فشار خون با 43/7 درصد و سیگار کشیدن و دیابت با 19/5 درصد و 9/5 درصد شایع ترین عوامل بودند. میزان مرگ و میر بیماران در بیمارستان 34/7 درصد بود و در هنگام ترخیص 4/7 درصد از بیماران برای انجام فعالیت های روزانه وابسته بودند.

    نتیجه گیری

    به جز سن و جنس بیشتر عوامل خطر مرتبط با خونریزی تحت عنکبوتیه از جمله فشار خون، مصرف سیگار و دیابت قابل پیشگیری یا کنترل می باشند.

    کلیدواژگان: خونریزی تحت عنکبوتیه، اپیدمیولوژی، سکته ی مغزی
|
  • Seyyed Meisam Ebrahimi, Zohreh Parsa Yekta, Alireza Nikbakht, Nasrabadi, Mostafa Hosseini, Sanambar Sedighi, Mohammad Hossein Salehi Surmaghi Page 1
    Background

    Delayed nausea (24 to 72 hours after chemotherapy) is one of the most common side effects of chemotherapy. This study investigated the effects of ginger capsules on this problem.

    Methods

    This randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial was performed in Imam Khomeini Hospital (Tehran, Iran) during August-December 2009. It included 80 women with breast cancer undergoing one-day chemotherapy periods and suffering from chemotherapy-induced nausea. After obtaining written consent, the subjects were randomly assigned to intervention and control groups. The two groups were matched in terms of age and emetic effects of chemotherapy drugs. The intervention group received 250 mg ginger capsules four times a day (1 g/day) from three days before to three days after chemotherapy. The control group received 25 mg starch capsules in the same order. To measure the effects of capsules, the patients were asked to fill out a three-part questionnaire every night. The collected data was analyzed with Fisher’s exact, Kruskal-Wallis, and chi-square tests using STATA8.

    Findings

    There was no significant difference between the mean duration of the disease between the intervention and control groups (4.2 ± 2.4 vs. 4.5 ± 2.6; P = 0.60). The mean age of subjects in the intervention and control groups was 41.8 ± 8.4 and 45.1 ± 10.0 years old (P = 0.10). The severity and frequency of delayed nausea were significantly lower in patients receiving ginger (P < 0.01 for both). Moreover, taking ginger capsules did not result in any complications compared to placebo (P = 0.50).

    Conclusion

    Taking ginger powder capsules (1 g/day) three days before to three days after chemotherapy besides the standard anti-emetic regimen could reduce the severity and frequency of chemotherapy-induced nausea.

    Keywords: Ginger, Delayed nausea, Cancer, Chemotherapy
  • Akbar Pirzadeh, Mohammad Ali Mohammadi, Sooreh Allaf, Akbari, Khatereh Isazadehfar, Masoud Entezariasl Page 10
    Background
    Tonsillectomy is one of the most common surgical operations in children. It has complications such as pain, hemorrhage, laryngospasm, postoperative nausea, and vomiting. Post- tonsillectomy pain management is vital in reducing the suffering and restlessness of children. Several methods have been suggested to preventing and treat post-tonsillectomy pain. The aim of this study was to compare the effects of preoperative peritonsillar injection of lidocaine and placebo on postoperative pain relief.
    Methods
    This randomized, triple-blind clinical trial was conducted on sixty 3-12-year-old children who were candidate for tonsillectomy in Imam Khomeini Hospital (Ardabil, Iran). Children were randomly assigned to the lidocaine or placebo group. Anesthesia was induced similarly for all patients. Peritonsillar injections of 1 mg/kg lidocaine (per 2 ml volume) and 2 ml normal saline were performed for the lidocaine and placebo groups, respectively. Patients’ vital signs were recorded in before the induction of anesthesia, during the operation, and in the recovery room. Pain was assessed by using the self-report Oucher Scale and the Children's Hospital of Eastern Ontario Pain Scale. Sedation state was also assessed through the Wilson Sedation Scale. Side effects such as nausea and vomiting, rebleeding after surgery, dyspnea, apnea, and laryngospasm were studied and recorded in the recovery room and 24 hours after the surgery. Data was analyzed with chi-square test, Student’s t-test, and repeated measures analysis of variance.
    Findings
    Based on the Oucher Scale, the mean pain score in the lidocaine group was lower than the placebo group at the 5th, 15th, 30th, 60th, 120th and 240th minutes after the surgery. However, the difference was only statistically significant at the 240th postoperative minute (P = 0.03). The average sedation score in the placebo group was higher than the lidocaine group at the 15th and 30th minutes after the surgery (P > 0.05). There was no significant difference between the two groups in terms of rebleeding, need for oxygen, dyspnea, apnea, period of recovery room stay, and the need for painkillers in morning after the surgery.
    Conclusion
    Preoperative peritonsillar injection of lidocaine was effective in reducing postoperative pain in children. Moreover, it did not result in any critical side effects during recovery and the first 24 hours after surgery. Thus, we certainly can use lidocaine for reducing postoperative pain in children.
  • Mitra Ramezani, Yadollah Ramezani, Davood Amirian, Mansoor Salehi Page 20
    Background
    In recent years, both alpha and beta thalassemia have been screened in couples before marriage. The severe form of alpha thalassemia, i.e. hydrops fetalis, is found in fetuses and causes fetal death. We tried to determine the need for prenatal diagnosis of hydrops fetalis among couples referred to Alzahra Genetic Laboratory. We also evaluated the cost-effectiveness of alpha thalassemia screening.
    Methods
    This descriptive study included all individuals that had been referred to the genetic laboratory from various health centers in Isfahan (Iran). The subjects had mean corpuscular volume less than 80 fL, mean corpuscular hemoglobin less than 27 pg, and hemoglobin A2 less than 2.5. Moreover, one month of iron supplementation had failed to normalize their blood indexes. DNA was duplicated with polymerase chain reaction and examined with gel electrophoresis.
    Findings
    During the 27 months and nine days of the study (2009-2012), 642 eligible couples were referred to Alzahra Genetic Laboratory. Of these, 75 couples (11.6%) had beta-beta genotype, 343 couples (53.4%) had alpha-alpha genotype, and 224 couples (34.8%) had genotype alpha-beta. Of the 343 couples who had alpha-alpha genotype, three couples (0.87%) required to have prenatal diagnosis.
    Conclusion
    Considering the very few fetuses that required prenatal diagnosis, the cost-effectiveness of alpha-thalassemia screening in preparing couples for marriage has to be further evaluated at the country level. On the other hand, as fetuses with hydrops will not survive and will abort (only one fetus had hydrops in this study), children with thalassemia major will not be a problem.
    Keywords: Alpha thalassemia, Prenatal diagnosis
  • Behnam Rafiee, Ali Asghar Farazi, Davud Sadeghi, Sepideh Ghani, Mohammad Mohammadtaheri, Ahmad Sakhravi, Roholah Keshavarz, Keyvan Tadayon, Nader Mosavari Page 30
    Background
    Mycobacterium tuberculosis is a successful worldwide human pathogen responsible for killing about three million people every year. It has been estimated that approximately one-third of the world population have latent infections of this pathogen. This study was performed to evaluate the role of recent transmission of infection and reactivation of latent infection with Mycobacterium tuberculosis in Markazi Province (Iran).
    Methods
    Overall, 57 sputum specimens from smear-positive patients were collected from health centers in Markazi Province. The samples were then cultured by standard methods. Afterward, genomic DNA was extracted by chloroform-isoamyl alcohol. Genetic studies were conducted by Pvull restriction fragment length polymorphism (RFLP) and DNA hybridization with IS6110 and direct repeat (DR) probes.
    Findings
    We observed a wide range of genetic diversity from Mycobacterium tuberculosis strains. Of 48 genotypes identified by IS6110-RFLP method, 41 were unique. On the other hand, 37 of 45 genotypes identified by DR-RFLP were unique.
    Conclusion
    The variety of genetic patterns revealed that reactivation of latent infection with Mycobacterium tuberculosis has a more important role than recent transmission in the studied population. Our practical findings showed higher discriminatory power of IS6110-RFLP compared to DR-RFLP.
    Keywords: Discriminatory power, Mycobacterium tuberculosis, Reactivation, Recent transmission, Restriction fragment length polymorphism
  • Lida Jarahi, Seyed Reza Habibzadeh Shojaie Page 45
    Background
    Long-term effects of sulfur mustard poisoning have been investigated in several studies. This study was performed to systematically summarize the results of papers about physical effects of sulfur mustard poisoning in Iranian chemical warfare victims.
    Methods
    Scientific Information Databases (SID), IranMedex, and Magiran were searched for articles published from 1988 to November 2012. 128 papers were found by using sulfur mustard, complication, and chemical agent as keywords. Overall, 64 papers were excluded due to irrelevant abstracts or titles. After revisions, only 25 studies were selected for final assessments.
    Findings
    The reviewed studies had reported prevalence of long-term dermatological, ophthalmological, and respiratory complications as 89.8%, 88.2%, and 83.6%, respectively. Chronic dermatological complications were mainly chronic severe itching, scars, dry skin, and skin discoloration. Ophthalmological complications included pinguecula, pterygium, chronic conjunctivitis, vascular tortuosity, limbal ischemia, thin corneas, diffuse corneal opacity, dry eye, and keratitis and their clinical symptoms. Respiratory complications were mainly obstructive chronic bronchitis, bronchiolitis, bronchiectasis, asthma, and fibrosis. Respiratory and ophthalmological symptoms were strongly associated with each other.
    Conclusion
    Long-term dermatological complications were the most prevalent problems caused by sulfur mustard exposure. Ophthalmological and respiratory complications were the second and third most frequent problems. However, respiratory complications had more burden and severity and their incidence and severity increased by increasing age. Oligospermia was not confirmed. There was an increased incidence of leukemia but strong evidence for a direct effect of mustard gas on cancer (less than 30 years after exposure) was not found.
    Keywords: Sulfur mustard, Chemical agent, Complication, Long, term effects
  • Meysam Sarshar, Reza Ranjbar, Nader Shahrokhi, Noorkhoda Sadeghifard, Ahmad Hassani, Zohreh Nasrabadi, Fatemeh Poorali Page 50
    Background
    Ribosomal DNA (rDNA) genes contain signature structures which are unique for groups of organisms. Considering their great number in cells and their protected areas, they render ideal targets for specific nucleic acid probes. The present study aimed to investigate the capability of some specific regions of 23S rDNA gene as a DNA target for differentiation and screening of Escherichia coli, Salmonella enterica, and Shigella dysenteriae.
    Methods
    Bacterial reference strains used in this study were E. coli, S. enterica and Sh. dysenteriae that were provided by the centers for microbial culture collection (CMCC) at Pasture Institute of Iran. DNA extraction was performed by boiling method. Alignment of the 23S rDNA sequences of bacterial species was performed by using AlignX (a component of Vector NTI Advance 11.0) and areas displaying sequence divergence among species were used for designing universal primers and individual bacteria specific probe.
    Findings
    The universal polymerase chain reaction (PCR) products of each bacterial species showed bands of approximately 880 bp to be being equivalent to the fragment size of 23S rDNA gene. Different size bands of 23S rDNA probes were produced and included 228 bp for E. coli, 444 bp for S. enterica, and 776 bp for Sh. dysenteriae.
    Conclusion
    Comparative sequence analysis of variable and specific regions of 23S rDNA genes among the studied bacterial species showed that we were able to amplify specific target among universal region for the detection of many enteric pathogenic bacteria.
    Keywords: 23S ribosomal DNA, Pathogenic bacteria, Vector NTI
  • Hemaseh Tavahen, Majid Ghasemi, Rasul Norouzi, Hajar Memar, Mustafa Sharifkhah Page 60
    Background

    Subarachnoid hemorrhage (SAH) is associated with high mortality and morbidity. Considering geographical differences in reported epidemiology and lack of data in Isfahan, the aim of the present study was to assess the natural history of non-traumatic SAH.

    Methods

    In a retrospective study, we reviewed the medical records of all patients who were hospitalized by the definite diagnosis of non-traumatic SAH in Alzahra and Kashani Hospitals (Isfahan, Iran) during 2011-12. A questionnaire containing validated items about demographic, clinical, and epidemiological variables was used to collect data.

    Findings

    A total of 190 cases of non-traumatic SAH were identified. Half of the patients were female. History of vomiting, headaches, and loss of consciousness were the most frequent warning symptoms in 47.4%, 18.9%, and 15.8% of the patients, respectively. The most frequent risk factors were hypertension (43.7%), smoking (19.5%) and diabetes (9.5%). The mortality rate was 34.7% and only 4.7% of survivors were discharged while requiring assistance with activities of daily living.

    Conclusion

    Treatment of hypertension and diabetes together with cessation of smoking can reduce the risk of SAH.

    Keywords: Subarachnoid hemorrhage, Epidemiology, Stroke