فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 223 (هفته اول فروردین 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/22
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله های پژوهشی
  • امید آقاداودی، کامبیز عاملی زمانی، زیبا فرج زادگان صفحه 1
    مقدمه
    در جراحی های قلبی که با پمپ قلبی ریوی انجام می گیرد، نیاز به استفاده از محلول پرایم می باشد. از محلول های جدید جهت پرایمینگ می توان به هیدروکسی اتیل استارچ 6 درصد اشاره کرد. هدف این مطالعه مقایسه ی اثرات ژلاتین و هیدروکسی اتیل استارچ بر شاخص های خونی و کلیوی بود.
    روش ها
    این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی و دو سو کور انجام شد. از بیماران کاندید عمل جراحی عروق کرونر ارجاع شده به بیمارستان شهید چمران دانشگاه علوم پزشکی اصفهان طی 1 سال تعداد 100 بیمار دارای شرایط ورود به مطالعه، انتخاب شدند. بیماران به دو گروه 50 نفری تقسیم شدند و جهت استفاده از پمپ قلبی- ریوی، بیماران گروه اول HES (Hydroxyethyl starch) 6 درصد و بیماران گروه دوم ژلاتین 4/0 دریافت کردند. شاخص های خونی و کلیوی دو گروه قبل و بعد از عمل جراحی با پمپ مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه 100 بیمار 67 مرد و 33 زن مورد بررسی قرار گرفتند. متغیرهای دموگرافیک در دو گروه اختلاف معنی داری نداشتند. از شاخص های کلیوی تنها BUN (Blood urea nitrogen) 24 ساعت بعد از عمل به طور معنی داری در گروه هیدروکسی اتیل استارچ (8/9 ± 9/19 میلی گرم در دسی لیتر) بالاتر از گروه ژلاتین، (6/7 ± 4/16 میلی گرم در دسی لیتر) بود (05/0 > P). تغییرات سدیم و پتاسیم و کراتینین در خون دو گروه در مراحل مختلف یکسان بود. از بین شاخص های انعقادی تنها زمان نسبی پروترومبین (Partial thromboplastin time یا PTT) در انتهای عمل جراحی در دو گروه هیدروکسی اتیل استارچ و ژلاتین تفاوت معنی داری داشت (به ترتیب: 27 ± 44 و 35 ± 56 ثانیه با 05/0 > P).
    نتیجه گیری
    طبق نتایج به دست آمده با توجه به عوارض هر کدام از کولوییدها نمی توان برتری هیدروکسی اتیل استارچ را نسبت به ژلاتین مطرح نمود و نیاز به مطالعات وسیع تری در مورد آن است.
    کلیدواژگان: هیدروکسی اتیل استارچ، ژلاتین، پمپ قلبی ریوی
  • مقاله مروری
  • طیبه متقی، فریبرز خوروش، غلامرضا عسکری، بیژن ایرج، رضا غیاثوند صفحه 10
    مقدمه
    میگرن یکی از متداول ترین انواع سر درد در سراسر جهان از جمله در ایران می باشد. این بیماری یک اختلال عصبی- عروقی مغزی است که ناتوان کننده، پیشرونده و مزمن می باشد و اثرات مهمی روی زندگی افراد دارد. در سال های اخیر کمبود ویتامین D به عنوان یک مشکل سلامت عمومی جهانی شناخته شده است. با توجه به این که برخی مطالعات اثر ویتامین D را در درمان میگرن نشان داده اند، هدف مطالعه ی حاضر، مروری بر پژوهش های انجام گرفته در این زمینه بود.
    روش ها
    به این منظور، با استفاده از واژگان کلیدی میگرن، سر درد، ویتامین D، شیوع و ارتباط، مقالات در طی سال های 1994 تا 2012 استخراج شدند.
    یافته ها
    مطالعات گزارش موردی نقش موثر ویتامین D را در تعداد و مدت حملات سر درد از جمله میگرن بیان کرده اند. تعدادی از مطالعات دیگر ارتباط بین سطوح پایین ویتامین D سرم را با بروز بالاتر درد مزمن و سر درد از جمله میگرن نشان داده اند. نقش دقیق ویتامین D در سر درد و حتی درد عضله و استخوان در بیمارانی که سطوح ویتامین D ناکافی دارند، ناشناخته است. مکانیسم های احتمالی، کمبود سطوح سرمی منیزیم خون، حضور گیرنده های ویتامین D، آنزیم آلفا یک هیدروکسیلاز و پروتئین باند شده به ویتامین D در مغز به ویژه در هیپوتالاموس می باشد.
    نتیجه گیری
    ویتامین D در درمان درد مزمن و سر درد از جمله میگرن می تواند موثر باشد ولی به علت انجام مطالعات اندک، نیاز به انجام مطالعات بیشتر در این زمینه می باشد.
    کلیدواژگان: میگرن، سر درد، ویتامین D
  • مقاله های پژوهشی
  • سهیل محمدپور، علیرضا مهری دهنوی*، حسین ربانی صفحه 19
    مقدمه

    بینایی طبیعی جهت تعامل بهینه با لوازم فراگیر دیجیتال ضروری می باشد. ابیراهی های اپتیکی چشمی مرتبه ی بالا (HOA یا Higher order aberrations)، یکی از عوامل مهم تخریب تصویر در بیمار ان مبتلا به قوز قرنیه، ناخنک و یا آستیگمات نامنظم می باشد. این ابیراهی ها اغلب با راه های مرسوم درمان خطا های اپتیکی مانند عینک، لنز تماسی و جراحی های فتورفرکتیو مثل لیزیک، یا قابل اصلاح نمی باشند و در دسترس نیستند و یا پرهزینه می باشند. یک روش جدید مطرح شده جهت اصلاح ابیراهی های مرتبه ی بالا، استفاده از پیش خنثی سازی (Pre-compensation) تصویر بر روی نمایشگر رایانه می باشد، تا هنگامی که فرد به تصویر می نگرد آن را بدون ابیراهی مرتبه ی بالا درک کند. در این پژوهش، هدف استفاده از الگوریتم دیکانولوشن تغییرات کلی (Total variation deconvolution) جهت پیش خنثی سازی و مقایسه ی آن با روش مبتنی بر دیکانولوشن وینر (Wiener deconvolution) جهت افزایش کارکرد بینایی فرد بود.

    روش ها

    برای شبیه سازی از نرم افزار MATLAB استفاده شد و ابیراهی های اپتیکی مرتبه ی بالا با کمک ضرایب زرنیک (سیستم تک-ایندکس) از مرتبه ی 6 تا 20 شبیه سازی شداند و قطر مردمک 4 میلی متر فرض شد. این میزان، حداقل خطای جذر میانگین مربع ها (Root mean square یا RMS) در ابیراهی های آزموده شده ی بالاتر از 35/0میکرومتر می باشد.

    یافته ها

    نسبت استرل (Strehl ratio) در روش پیش خنثی سازی تغییرات کلی نزدیک به روش وینر بود. در ضمن زمان اجرای الگوریتم دیکانولوشن تغییرات کلی نیز حدود 20 درصد سریع تر ازالگوریتم دیکانولوشن وینر بود.

    نتیجه گیری

    شبیه سازی ها نشان داد که پیش خنثی سازی بر اساس دیکانولوشن تغییرات کلی، یک روش سریع و کارا جهت پیش خنثی سازی تصویر می باشد و باعث بهبود کیفیت تصویر تشکیل شده بر روی شبکیه ی فرد خواهد شد. یک مزیت دیگر استفاده از الگوریتم تغییرات کلی امکان بهینه سازی آن با تغییر تنها یک پارامتر است.

    کلیدواژگان: پیش خنثی سازی، ابیراهی های چشمی مرتبه ی بالا، دیکانولوشن تغییرات کلی، دیکانولوشن وینر، پردازش تصویر
  • معصومه مدحی، شراره مقیم، فرخنده پورسینا، پیمان ادیبی، فرزاد خادمی، زیبا فرج زادگان، حاجیه قاسمیان صفایی صفحه 26
    مقدمه
    تحرک در هلیکوباکتر پیلوری یکی از مهم ترین فاکتورهای کلونیزاسیون است که توسط فلاژل انجام می شود. فلاژل از 3 قسمت پایه، قلاب و رشته تشکیل شده است. رشته دارای دو پروتئین FlaA، FlaB می باشد که برای حرکت ضروری می باشند. ژن های کد کننده ی این دو پروتئین در سویه های استاندارد هلیکوباکتر پیلوری حفظ شده اند. هدف این مطالعه بررسی فراوانی ژن flaA در سویه های کلینیکی هلیکوباکتر پیلوری جداشده از بیماران مراجعه کننده به بخش آندوسکوپی و تعیین میزان حساسیت و ویژگی آن برای شناسایی هلیکوباکتر پیلوری بود.
    روش ها
    در این مطالعه 100 بیوپسی معده که از مراکز درمانی تهیه شده بودند، کشت داده شدند. بعد از تایید وجود باکتری، DNA آن استخراج شد و برای تعیین ژن flaA واکنش زنجیره ای پلیمراز (Polymerase chain reaction یا PCR) با پرایمر طراحی شده انجام شد.
    یافته ها
    نتیجه ی PCR برای تمام نمونه های کلینیکی مثبت بود و تمام سویه های کلینیکی مورد آزمایش دارای ژن flaA بودند.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه همه ی نمونه های کلینیکی دارای ژن flaA بودند. از آن جایی که این ژن حفظ شده است و دارای شباهت زیاد با سویه های استاندارد هلیکوباکتر پیلوری می باشد، بنابراین از این ژن می توان برای تشخیص هلیکوباکتر پیلوری استفاده کرد.
    کلیدواژگان: هلیکوباکتر پیلوری
  • حسن رزمجو، حسین عطارزاده، محمد رسلان، مصطفی قره باش * صفحه 34
    مقدمه

    قوز قرنیه (کراتوکونوس) بیماری پیشرونده ای است که به طور معمول در سنین نوجوانی یا اوایل دهه ی 20 زندگی بروز می کند. در این بیماری قرنیه نازک می شود و شکل آن تغییر می کند. کراتوکونوس ممکن است در یک یا هر دو چشم رخ دهد ولی در90 درصد موارد در هر دو چشم دیده می شود. امروزه روش جدیدی در درمان جراحی کراتوکونوس عرضه شده که Cross-linking نام دارد. این روش سریع و به نسبت بدون درد است و تاکنون نتایج خوبی داشته است. این مطالعه با هدف بررسی نتایج عمل Cross-linking جهت اصلاح عیوب انکساری در بیماران مبتلا به کراتوکونوس انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی بود که از سال 1389 تا 1391در مرکز آموزشی درمانی فیض اصفهان به انجام رسید. جامعه ی آماری مورد مطالعه بیماران مبتلا به کراتوکونوس بودند که تحت عمل Cross-linking قرارگرفته بودند. بیماران مورد مطالعه ابتدا تحت معاینه ی روتین چشم پزشکی قرار گرفتند و حدت بینایی و میزان عیوب انکساری آن ها تعیین شد. سپس بیمارانی که چشم آن ها درجه ی اسفر و سیلندر بیش از 2 دیوپتر داشت و مایل به شرکت در مطالعه بودند تحت عمل Cross-linking قرار گرفتند. بیماران پس از انجام عمل، به طور مجدد تحت معاینه قرار گرفتند و حدت بینایی و میزان عیوب انکساری در آنان تعیین شد. داده های جمع آوری شده قبل و بعد از مطالعه وارد رایانه شد و به وسیله ی نرم افزار SPSS نسخه ی 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه 100 یمار مبتلا به کراتوکونوس بررسی شدند. میانگین حدت بینایی بیماران در قبل و بعد از عمل به ترتیب 2/2 ± 66/2- و 7/4 ± 85/2- بود (65/0 = P). حدت بینایی در 29 نفر بدون تغییر، در 43 نفر کاهش و در 28 نفر افزایش پیدا کرده بود. انجام آزمون 2χ بر روی داده های مذکور نشان داد که تغییرات حدت بینایی در مردان و زنان، اختلاف معنی دار نداشت (59/0 = P).

    نتیجه گیری

    عمل Cross-linking تاثیر قابل قبولی در اصلاح عیوب انکساری چشم در بیماران مبتلا به کراتوکونوس نداشت و با توجه به این که این عمل، یک تکنیک جدید در اصلاح عارضه ی کراتوکونوس می باشد، لازم است تحقیقات بیشتری در مورد آن انجام شود تا بتوان در مورد تاثیر آن در اصلاح عیوب انکساری قضاوت نمود.

    کلیدواژگان: قوز قرنیه، حدت بینایی
|
  • Omid Aghadavoudi, Kambiz Ameli Zamani, Ziba Farajzadegan Page 1
    Background
    Several fluids have been used in priming the cardiopulmonary pump in coronary artery bypass graft surgery (CABG). Hydroxy-ethyl starch 6% (HES 6%) is a new colloid fluid which is widely used as a substitute for intraoperative fluid. Gelatin is also a commonly used colloid fluid for priming. However, it has some adverse effects, especially on the coagulation system.
    Methods
    In this clinical trial, patients were randomized into two groups of HES 6% and gelatin. Prothrombin time (PT), partial thromboplastin time (PTT), and international normalized ratio (INR) were measured before surgery and immediately and 24 hours after the operation. Chest drainage (CD) was measured 24 hours after the operation. Urine output (UO) was measured during the first 24 postoperative hours. Blood urea nitrogen (BUN) and creatinine were measured before and 24 hours after surgery. Data was analyzed with SPSS.
    Findings
    Totally 100 patients were recruited for this study. CD was not significantly different between HES 6% and gelatin groups. In the HES and gelatin groups the UO was also not significantly different. PT and INR did not show any significant difference betwean the two groups before, at the end and 24 hours after surgery, however PTT was significantly higher(p-value=0.05) in gelatin group only at the end of surgery(30.6± 5.7,44 ± 27,37 ± 19 for HES vs 30.5 ± 5.7,56 ± 35,37 ± 23 for gelatin respectively). BUN was only significantly higher in HES group 24 hours after surgery (19.9 ±9.8 vs 16.4 ± 7.6, Pvalue = 0.05). Cr did not differ.
    Conclusion
    HES and gelatine are both options for prime in cardiopulmonary pomp,with adverse effect on renal function and coagulation respectively.more studies with larger sample sizes are recommended.
    Keywords: Hydroxy, ethyl starch, Gelatin, Coronary artery bypass graft
  • Tayebeh Mottaghi, Fariborz Khorvash, Gholamreza Askari, Bijan Iraj, Reza Ghiasvand Page 10
    Background
    Migraine is a neurovascular disorder of the brain. It is chronic, debilitating, and progressive and has important effects on the patient’s life. Migraine is one of the most common types of headaches in many countries of the world including Iran. In recent years, vitamin D deficiency has been identified as a global public health problem. Since previous studies have suggested the benefits of vitamin D in treating migraine headaches, we reviewed available literature on vitamin D and migraine.
    Methods
    Using migraine, vitamin D, and headache as keywords, we searched PubMed and Scopus for articles published during 1994-2012.
    Findings
    Case reports had emphasized the role of vitamin D in reducing the number and duration of headaches and migraines. The relationship between low levels of serum vitamin D and higher incidence of chronic pain and headaches (including migraines) had been suggested by a number of studies. Although the exact role of vitamin D deficiency in headaches and muscle and bone pain has not been identified, possible mechanisms are serum magnesium deficiency and presence of vitamin D receptors, alpha 1-hydroxylase, and vitamin D-binding protein in the brain and particularly hypothalamus.
    Conclusion
    Vitamin D can be effective in the treatment of chronic pain and headaches including migraines. However, due to the small number of available studies, more research in this field is warranted.
    Keywords: Migraine, Headache, Vitamin D
  • Soheil Mohammadpour, Alireza Mehri Dehnavi, Hossein Rabbani Page 19
    Background

    Normal vision is essential to interact with widespread digital technologies. Higher order aberrations (HOA) are one of the important causes of image degradation in patients suffering from keratoconus, pterygium, or irregular astigmatism. These aberrations cannot be corrected by common ways of refractive errors correction like spectacles. Besides, other methods of HOA correction (e.g. customized contact lenses) are not easily accessible in many regions and photo-refractive surgeries like laser-assisted in situ keratomileusis (LASIK) are expensive. A novel method to correct HOA is pre-compensation of images displayed on computer monitors to provide unaberrated images. We used total variation (TV) deconvolution to pre-compensate images and compared the results with previous methods based on Wiener deconvolution.

    Methods

    MATLAB was used for simulations. Each HOA was reconstructed using single-index scheme for Zernike coefficients. Pupil diameter was assumed to be four millimeters. Root-mean-square error of simulated aberrations was greater than 0.35 micrometers. Point spread functions corresponding to each HOA were created and TV deconvolution was used to pre-compensate the images.

    Findings

    Strehl ratio of TV pre-compensation is very close to the results of Wiener pre-compensation method. Besides, execution time for TV Pre-compensation algorithm is about 20% faster than Wiener.

    Conclusion

    Simulations ascertain that TV based pre-compensation method is a fast and efficient way to pre-compensate the images, and it could improve the patient’s perceived retinal image quality. One more advantage of using TV algorithm is that we could enhance the results just by altering one parameter.

    Keywords: Pre, compensation, Higher order ocular aberration, Total variation deconvolution, Wiener deconvolution, Image processing
  • Masomeh Madhi, Sharareh Moghim, Farkhondeh Pursina, Peyman Adibi, Farzad Khademi, Ziba Farajzadegan, Hajieh Ghasemian Safaei Page 26
    Background
    This study aimed to survey the presence of flagellin gene flaA in isolated Helicobacter pylori.
    Methods
    One hundred gastric biopsies were collected by a gastroenterologist and inoculated in enrichment medium under microaerophilic conditions. DNA was extracted and polymerase chain reaction (PCR) was performed using the designed primer.
    Findings
    PCR products showed that all extracted DNA were positive for flaA gene.
    Conclusion
    We found flaA gene to be present in all clinical isolates. As it is highly similar to standard Helicobacter pylori strains, it can be used to detect the mentioned bacteria.
    Keywords: FlaA, Helicobacter pylori
  • Hassan Razmju, Hossein Attarzadeh, Mohammad Raslan, Mostafa Gharebash Page 34
    Background

    Keratoconus is a progressive disease occurring in adolescence or early twenties. In an eye with keratoconus, the cornea thins and bulges out into an irregular cone shape. Although keratoconus may be seen in one eye, in 90% of cases, both eyes are damaged. Cross-linking is a novel, very chip, and rapid method to treat keratoconus. Since few studies have evaluated this method we assessed the improvement of keratoconus following cross-linking.

    Methods

    This clinical trial study was performed in Feiz Hospital during 2010-11. The target population was patients with keratoconus who were scheduled for cross-linking. Visual acuity was measured before and after the operation. The collected data was analyzed with SPSS20.

    Findings

    The mean ± SD of visual acuity was -2.66 ± 2.2 before the operation and -2.8 ± 4.7 after the operation (P = 0.65). While visual acuity was not changed in 29 patients (29%), it decreased in 43 cases (43%) and increased in 28 (28%).

    Conclusion

    According to the results of this study, cross-linking had no acceptable effects on visual acuity in cases of keratovonus. More studies are required to clarify the efficacy of this method in improving keratovonus.

    Keywords: Keratoconus, Cross, linking, Visual acuity