فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 240 (هفته دوم امرداد 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/20
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • مرتضی یوسفی، سیمین تقی پور، نصیر عارف خواه، راضیه رحیمیان، آزاده داودیان، محمود رفیعیان، حسین یوسفی دارانی صفحه 811
    مقدمه
    واژینیت تریکومونایی یکی از شایع ترین بیماری های مقاربتی است. درمان اصلی این بیماری استفاده از داروی مترونیدازول می باشد که با توجه به عوارض و اثرات جانبی آن، تحقیق برای یافتن یک داروی جایگزین ضرورت دارد. در ابن مطالعه تاثیر عصاره ی دو گیاه نعناع و مریم گلی بر روی تریکوموناس واژینالیس بررسی شد.
    روش ها
    ابتدا عصاره ی هیدروالکلی دو گیاه نعناع و مریم گلی تهیه شد و با استفاده از دستگاه تقطیر خلا خشک گردید. در لوله های آزمایش حاوی محیط کشت انگل غلظت های متفاوت عصاره های نعناع و مریم گلی، مترونیدازول و یا حلال عصاره به عنوان شاهد اضافه شد. سپس به تمام محیط ها یک صد عدد انگل زنده افزوده شد. لوله ها در دمای 37 درجه ی سانتی گراد نگهداری شدند و هر 24 ساعت از نظر رشد انگل بررسی شد ند.
    یافته ها
    انگل در غلظت های 10، 8، 5، 4، 5/2 و 2 میلی گرم در میلی لیتر از گیاه مریم گلی و غلظت های 10، 8، 5 و 4 میلی گرم در میلی لیتر از گیاه نعناع رشد نکرد.
    نتیجه گیری
    گیاه مریم گلی و نعناع اثر بسیار قوی بازدارندگی رشد روی تریکوموناس دارند و می توانند به عنوان دارویی جایگزین در نظر گرفته شوند. انجام تحقیقات بیشتری در مورد آن ها ضروری است.
    کلیدواژگان: مریم گلی، نعناع، تریکوموناس، عصاره ی هیدروالکلی
  • زینب احمدی، رضا رنجبر *، میثم سرشار صفحه 819
    مقدمه

    شیوع عفونت های ناشی از سالمونلا انتریکا سروتایپ انتریتیدیس در بسیاری از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه در حال افزایش می باشد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط ژنتیکی بین سویه های سالمونلا انتریتیدیس با استفاده از روش پالس فیلد ژل الکتروفورزیس بود.

    روش ها

    در یک مطالعه ی توصیفی، طی سال های 89-1387 طبق روش استاندارد، سویه های سالمونلا انتریکا از بیماران مشکوک به عفونت با سالمونلا از چند بیمارستان در تهران جمع آوری گردید. سویه های سالمونلا انتریتیدیس با روش های استاندارد میکروبی و سرولوژیکی شناسایی گردیدند. ارتباط ژنتیکی میان سویه های مورد بررسی با استفاده از روش پالس فیلد ژل الکتروفورزیس مورد آنالیز قرار گرفت.

    یافته ها

    40 ایزوله ی سالمونلا انتریکا سروتایپ انتریتیدیس شناسایی شدند و وارد مطالعه گردیدند. نتایج حاصل از پالس فیلد ژل الکتروفورزیس و مشاهده ی تشابه باندی ژنتیکی نشان داد که 32 ایزوله (80 درصد) در کلاستر A و 8 ایزوله (20 درصد) در کلاستر B، که الگوهای ژنتیکی یکسانی داشتند، قرار گرفتند. بر اساس الگوهای پالس فیلد مشاهده شده، الگویی که بیشترین تکرار را داشت الگوی 9 باندی بود که در 28 ایزوله (70 درصد) و در کلاستر A قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده در این مطالعه، حکایت از آن داشت که سویه های در گردش سالمونلا انتریکا سروتایپ انتریتیدیس در بیمارستان های مورد مطالعه در تهران، کلون هایی با ژنوتایپ نزدیک به یکدیگر داشتند.

    کلیدواژگان: سالمونلا انتریتیدیس، پالس فیلد ژل الکتروفورزیس، ژنوتایپینگ
  • الهام یوسفی، محمد رفیعی نیا، حسین فاضلی، محمد زمان کسایی صفحه 830
    مقدمه
    در سال های اخیر میزان مقاومت باکتری ها به درمان های آنتی بیوتیکی به طرز نگران کننده ای زیاد شده است. از طرف دیگر سرعت کشف آنتی بیوتیک های جدید به هیچ وجه پاسخ گوی سرعت افزایش مقاومت باکتریایی نمی باشد و نیاز مبرم به رویکرد های جدید برای مقابله با عفونت های باکتریایی حس می شود. بر همین اساس در این مطالعه اثر آنتی باکتریال نانوذرات مس بر سوش های باکتریایی که در ایجاد عفونت های بیمارستانی نقش دارند، بررسی شد.
    روش ها
    در این مطالعه اثر نانوذرات مس با قطر متوسط 20 نانومتر که با روش تبخیر قوس الکتریکی (Electric arc evaporation) تهیه شده بودند، بر روی ایزوله های استاندارد و بالینی اشرشیا کلی، استافیلوکوکوس مقاوم به متی سیلین، انتروکوکوس فکالیس، کلبسیلا و سودوموناس آئروژینوزا بررسی شد. در این بررسی MIC (Minimum inhibitory concentration) و MBC (Minimum bactericidal concentration) تعیین شد و سپس اثر آنتی باکتریال با استفاده از روش انتشار دیسکی سنجیده شد.
    یافته ها
    نانوذرات مس با موفقیت با روش قوس الکتریکی سنتز شدند. در جریان 50 آمپر، آنالیزهای Transmission electron microscope (TEM)، XRD (X ray diffraction) و SEM (Scanning electron microscope) نشان دهنده ی شکل گیری ذرات به نسبت خالص، به شدت پراکنده و قهوه ای رنگ نانوذرات مس با متوسط اندازه ی 20 نانومتر بود. این نانوذرات سپس در تست انتشار دیسکی به کار گرفته شدند. نتایج این تست نشان داد که اشرشیا کلی و استافیلوکوکوس مقاوم به متی سیلین نسبت به نانوذرات مس حساس می باشند. اثر نانوذرات مس بر اشرشیا کلی از سفالکسین بیشتر ولی از سیپروفلوکساسین کمتر است. اثر نانوذرات مس بر استافیلوکوکوس مقاوم به متی سیلین از وانکومایسین بیشتر ولی از لینزولید کمتر بود. دیگر سوش های باکتریایی به طور کامل به نانوذرات مس مقاوم بودند به طوریکه هاله ی مهار رشد در اطراف چاهک های حاوی نانوذرات مس در هیچ کدام از پلیت های کشت این باکتری ها مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    می توان از نانوذرات مس در درمان و یا پیشگیری از عفونت های حاصله از اشرشیا کلی و استافیلوکوکوس مقاوم به متی سیلین استفاده کرد.
    کلیدواژگان: نانوذرات مس، آنتی باکتریال، مقاومت باکتریایی
  • مهراد عقیلی، مرتضی مولودی، حمید افشار، مهرداد صالحی، عمار حسن زاده، پیمان ادیبی صفحه 843
    مقدمه
    در حال حاضر سوء مصرف مواد یکی از معضلات بهداشتی در کشور ما به شمار می رود. اختلال عملکرد روده ای ناشی از مواد مخدر یک عارضه ی جانبی شایع در ارتباط با درمان مواد مخدر است که با درد مزمن و عودکننده ی شکم مشخص می شود. با توجه به شیوع روز افزون مصرف مواد و داروهای مخدر و همچنین مشکلات گوارشی افراد تحت درمان نگهدارنده ی متادون که باعث خروج آن ها از درمان می شود و نیز فقدان مطالعه ی آماری دقیق در کشور ما در این مورد، این پژوهش برای تعیین شیوع این اختلال انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی در پاییز 1391 به روش نمونه گیری غیر احتمالاتی آسان از بین مراکز ترک اعتیاد موجود در شهر اصفهان 4 مرکز انتخاب شد. پرسشنامه ای شامل اطلاعات دموگرافیک، مدت زمان مصرف مواد مخدر، نوع ماده ی مخدر، مدت زمان درمان نگهدارنده با متادون، علایم گوارشی بیمار و شدت این علایم، توسط افرادی که در این مراکز درمان نگهدارنده با متادون دریافت می کردند، تکمیل شد.
    یافته ها
    در میان شرکت کنندگان این مطالعه تعداد 192 پرسشنامه تکمیل و جمع آوری شد. که 184 پرسشنامه قابل قبول بود. شایع ترین علامت گوارشی در بیماران یبوست بود و بعد ار آن درد شکم، آروغ زدن و مزه ی بد دهان شایع ترین علایم گوارشی بودند. شدت علایم گوارشی با میزان مصرف متادون ارتباط معنی دار نداشت و با افزایش دوز متادون شدت علایم گوارشی افزایش نداشت.
    نتیجه گیری
    یبوست شایع ترین شکایت گوارشی در میان مراجعین کلینیک های ترک اعتیاد اصفهان بود. شدت یبوست و سایر علایم گوارشی به میزان مصرف متادون و نوع و میزان مصرف ماده ی مخدر قبلی ارتباطی نداشت.
    کلیدواژگان: درمان نگهدارنده ی متادون، شیوع، اختلال عملکرد روده ای ناشی از مواد مخدر
  • مقاله مروری
  • محمدرضا دیمه، مرضیه تولایی، محمدحسین نصر اصفهانی صفحه 851
    مقدمه
    عدم دستیابی به لقاح یک پدیده ی نادر پس از تزریق اسپرم به درون سیتوپلاسم تخمک (Intracytoplasmic sperm injection یا ICSI) است. یکی از دلایل اصلی آن، فعال نشدن تخمک توسط اسپرم می باشد. جهت غلبه بر عدم دستیابی به لقاح، از روش های مصنوعی جهت فعال سازی تخمک استفاده می گردد. هدف از ارائه ی این مقاله ی مروری، آشنایی مختصر با مکانیسم فعال شدن تخمک توسط اسپرم است و سپس شرحی بر روش های استفاده شده جهت فعال سازی مصنوعی تخمک و نگرانی های مرتبط با آن، بود. همچنین در این مطالعه ی مروری، به بررسی اثرات استفاده از روش های فعال سازی مصنوعی تخمک بر روی بیماران مختلف و نتایج کلینیکی آن پرداخته شد.
    روش ها
    در این مطالعه مقالات جستجو شده در پایگاه های اطلاعاتی PubMed و پایگاه های مرتبط با مقالات ISI از سال های 1930 تا 2012 میلادی بررسی شدند.
    یافته ها
    استفاده از روش های فعال سازی مصنوعی تخمک می تواند باعث افزایش میزان لقاح و دستیابی به حاملگی در برخی بیماران گردد. به طور عمده روش های مکانیکی، الکتریکی و شیمیایی جهت فعال سازی مصنوعی تخمک پس از عمل ICSI مورد استفاده قرار می گیرند که روش فعال سازی شیمیایی کاربرد گسترده تری دارد.
    نتیجه گیری
    مطالعات انجام شده در این زمینه نشان می دهد که استفاده از روش های فعال سازی مصنوعی تخمک در برخی از بیمارانی که کاندیدای استفاده از این روش ها می باشند، نتیجه بهتری داشته است و باعث افزایش میزان لقاح و دستیابی به حاملگی شده است. اگر چه روش هایی جهت پیشگویی و بررسی پتانسیل لقاح نمونه ی سمن افراد مورد توجه و تحقیق قرار گرفته است، ولی هنوز مطالعات گسترده ای برای تثبیت یک روش ایمن بدین منظور نیاز است.
    کلیدواژگان: تزریق اسپرم به درون سیتوپلاسم تخمک، عدم دستیابی به لقاح، فعال شدن تخمک
|
  • Morteza Yousefi, Simin Taghipur, Nasir Arefkhah, Razieh Rahimian, Azadeh Davoudian, Mahmoud Rafeiean, Hossein Yousefi Page 811
    Background
    Trichomonas vaginalis is a flagellate parasite causing vaginosis, a common sexual transmitted disease. Metronidazole is the drug of choice for this disease but due to its side effects, it is necessary to search for an alternative drug. In this study, the effect of Menthe piperita and Salvia officinalis on Trichomonas vaginalis was investigated.
    Methods
    Hydro-alcoholic extracts of the two herbs were prepared. The extracts were dried using vacuum rotary evaporator. Different concentrations of the extracts in comparison with methronidazole were added in test tubes containing culture medium and the parasite. All test tubes were kept in 37ºC for 24 hours. The tubes were then expected for the parasite growth.
    Findings
    In concentrations of 2, 2.5, 4, 5, 8, and 10 mg/ml of Salvia officinalis and in concentrations of 4, 5, 8, and 10 mg/ml of Menthe piperita the parasite did not grow. The effect of the extracts on Trichomonas vaginalis was similar to the effect of metronidazole on the parasite.
    Conclusion
    Salvia officinalis and Menthe piperita had efficient effect against Trichomonas vaginalis growth in culture medium and s,o these two herbs can be considered as alternatives drugs. However, more investigation is recommended.
    Keywords: Menthe piperita, Salvia officinalis, Trichomonasvaginalis, Hydro, alcoholic extract
  • Zeinab Ahmadi, Reza Ranjbar, Meysam Sarshar Page 819
    Background

    The infections caused by Salmonella enterica serovar enteritidis (Salmonella enteritidis) have been increasing in developed and developing countries. The aim of this study was to investigate the genetic relationship between the strains of Salmonella enteritidis.

    Methods

    In a descriptive study from 2008 to 2010, clinical Salmonella enteritidis strains were collected from the patients referred to different hospitals in Tehran. The strains identified by biochemical and serological methods. Genetic relationships between the isolates were investigated using pulsed field gel electrophoresis (PFGE) method.

    Findings

    Of 40 Salmonella enteritidis isolated strains, two PFGE profiles were obtained which among them, 32 (80%) and 8 (20%) of isolates belonged to cluster A and cluster B, respectively. Based on PFGE patterns, 28 (70%) strains exhibited nine bands and were belonged to cluster A.

    Conclusion

    The result of this study indicated that isolated Salmonella enteritidis strains belonged to the closed clones.

    Keywords: Salmonella enteritidis, Genotyping, Pulsed, field gel electrophoresis
  • Elham Yousefi, Mohammad Rafienia, Hossein Fazeli, Mohammad Zaman Kasai Page 830
    Background
    In recent years, the bacterial resistance to antibiotics has grown at a worrying speed. On the other hand, the rate of discovery of new antibiotics has failed to keep up with the emergence of resistance. Thus, there is a need for new approaches for fighting bacterial infections. We studied the antibacterial properties of copper nanoparticles (Cu Nps) on most culpable bacterial strains for nosocomial infections.
    Methods
    The effect of copper nanoparticles on in-vitro growth of standard and clinical strains of Escherichia coli, Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA), Enterococcus feacalis, Klebsiella and Pseudomonas aeuroginosa was studied. Copper nanoparticles with average diameter of 20 nm were synthesized by electric arc evaporation technique. Minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) were determined and the antibacterial effects were compared to the common antibiotics used to treat these strains bymeans of disk diffusion method.
    Findings
    The arc-fabricated copper nanoparticles were successfully synthesized. At 50 A, transmission electron microscopy (TEM), X-ray diffraction (XRD), and scanning electron microscope (SEM) analyses showed fabrication of relatively pure, dispersed and brown Cu Nps with average size of 20 nm. Escherichia coli and MRSA showed acceptable levels of susceptibility to Cu Nps; the effects of copper nanoparticles were greater than cephalexin in suppressing Escherichia coli colony formation while the Cu Nps were more effective than vancomycin in suppressing MRSA growth. Other strains showed resistance to Cu Nps.
    Conclusion
    Using copper nanoparticles may be a viable approach in treating or preventing infections caused by Escherichia coli or MRSA.
    Keywords: Copper nanoparticles, Antibacterial, Bacterial resistance
  • Mohammad Reza Deemeh, Marzieh Tavalaee, Mohammad Hossein Nasr, Esfahani Page 851
    Background
    Failed fertilization is a rare event occurring after intra-cytoplasmic sperm injection (ICSI). Failure of oocyte activation considered as main reason for failed fertilization. For overcome of failed fertilization, Artificial Oocyte Activation (AOA) techniques after ICSI are applied and improved. This review article is a brief introduction to oocyte activation, followed by description of the methods for AOA and related concern regarding AOA. Also, the clinical effect of using AOA in different type of infertile individual was considered.
    Methods
    Literature search in Entrez PubMed as well as other data sources from1930 to 2012 was done.
    Findings
    Mechanical, electrical and chemical methods mainly used for AOA and chemical activation methods as the most commonly were performed. Also, using AOA after ICSI, fertilization rate was increased and possibly achieved pregnancy in some infertile individuals.
    Conclusion
    AOA in some type of infertile individual increased fertilization rate and achieving pregnancy. Although, some techniques may be useful for predict and assessment of semen fertilization potential, but further studies are required for establishing method of this purpose.
    Keywords: Intra, cytoplasmic sperm injection (ICSI), Failed fertilization, Oocyte activation