فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 245 (هفته سوم شهریور ماه 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/27
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • مهشید شکیباپور، شروین غفاری حسینی، محسن محمودی، فاطمه رستمی، سید حسین حجازی * صفحه 1077
    مقدمه

    لیشمانیوز جلدی یا سالک از جمله بیماری های بومی کشور ما است. بهبود ضایعات لیشمانیوز جلدی ارتباط مستقیم با پاسخ ایمنی سلولی با غلبه ی سلول های Th1 (T helper 1) و به خصوص تولید IFN- γ (Interferon-γ) دارد. در مطالعات قبلی تاثیر طب سوزنی بر تحریک سلول های Th1 دیده شده است. بنابراین در این مطالعه اثر طب سوزنی بر سطح سرمی IFN-γ به عنوان یکی از عوامل موثر در بهبود لیشمانیوز جلدی در مدل موشی بررسی شد.

    روش ها

    60 سر موش BALB/c به سه گروه 20تایی تقسیم شدند (شاهد یک، شاهد دو و آزمون) و به انگل (MRHO/IR/75/ER) Leishmania major آلوده شدند. موش های گروه آزمون با طب سوزنی 10 جلسه ی نیم ساعته و 2 بار در هفته درمان شدند. موش ها قبل از هر جلسه ی درمانی، جهت آرام سازی، 1/0 میلی لیتر دیازپام داخل صفاقی دریافت کردند. گروه شاهد دو نیز دیازپام را به همان صورت ولی بدون انجام طب سوزنی دریافت نمودند. سطح سرمی IFN-γ قبل از درمان، 24 ساعت پس از پایان جلسه ی پنجم و جلسه ی دهم طب سوزنی اندازه گیری شد.

    یافته ها

    میانگین سطح سرمی IFN-γ قبل از درمان، یک روز پس از جلسه ی پنجم درمان و یک روز پس از پایان درمان در هیچ کدام از سه گروه و همچنین بین گروه ها از نظر آماری تفاوت معنی داری نداشت.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه استفاده از طب سوزنی تاثیری در سطح سرمی IFN-γ نداشت. همچنین مشخص شد که استفاده از دیازپام به عنوان عامل مداخله گر در این مطالعه بدون تاثیر بود. اندازه گیری سایر عوامل ایمنی (مانند NK cell، لنفوسیت های T و ماکروفاژها) و همچنین اندازه گیری سطح سرمی IFN-γ در هفته ی اول پس از درمان می تواند موید افزایش عملکرد ایمنی در فاز ابتدایی در این روش درمانی باشد.

    کلیدواژگان: لیشمانیوز، طب سوزنی، لیشمانیا ماژور، اینترفرون گاما
  • مهدی نیکبخت دستجردی، صدیقه شهید پورفلاح صفحه 1086
    مقدمه
    TSLC1 (Tumor suppressor in lung cancer 1) یک پروتئین مهارکننده ی توموراست که غیر فعال شدن آن می تواند چسبندگی بین سلولی و نیز اتصال بین غشا و اسکلت سلولی را از بین ببرد و باعث بروز فنوتیپ بدخیم و متاستاز گردد. در این مطالعه بروز ژن TSLC1، در نمونه های بافت سرطانی و بافت سالم مجاور سرطان تخمدان توسط روش ایمونوهیستوشیمی بررسی شد.
    روش ها
    در این مطالعه از 60 نمونه ی سرطانی تخمدان و 60 نمونه از بافت سالم مجاور همان نمونه های توموری استفاده شد. بروز پروتئین TSLC1 با روش ایمونوهیستوشیمی بررسی شد. درصد سلول های رنگ آمیزی شده از مقاطع بافتی با استفاده از میکروسکوپ نوری و نرم افزار Motic Advanced Plus نسخه ی 2 بررسی شد.
    یافته ها
    حضور رنگ قهوه ای سیتوپلاسم همراه با رنگ قهوه ای غشا و یا بدون آن، هر دو برای بیان TSLC1 مثبت در نظر گرفته شد. بیان این پروتئین در بافت های سرطانی در مقایسه با بافت های سالم مجاور به طور معنی داری کاهش یافته بود (001/0 > P). همچنین کاهش بیان این پروتئین از لحاظ آماری به طور معنی داری با متاستاز به غدد لنفاوی (028/0 = P) و مراحل (Stage) پیشرفته تر تومور (032/0 = P) مرتبط بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به کاهش بروز پروتئین TSLC1 در نمونه های سرطانی نسبت به نمونه های سالم در این مطالعه، بیان پروتئین TSLC1 ممکن است با پاتوژنز سرطان تخمدان ارتباط داشته باشد. از طرف دیگر کاهش بروز پروتئین TSLC1 می تواند در تهاجمی تر کردن رفتار کارسینومای تخمدان موثر باشد. بنابراین، این پروتئین به عنوان یک مارکر مولکولی تشخیصی برای بیماران با کارسینومای تخمدان می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سرطان تخمدان، ایمونوهیستوشیمی، ژن مهارکننده ی تومور
  • لیلی صفاییان، هادی زابلیان صفحه 1096
    مقدمه
    مدل فشار خون ناشی از دگزامتازون یکی از مدل های حیوانی در القای فشار خون است. لاکتوفرین یک پروتئین طبیعی باند شونده به آهن است که به نظر می رسد اثرات ضد فشار خونی دارد. در این پژوهش اثرات مصرف مزمن لاکتوفرین بر روی فشار خون ناشی از دگزامتازون در رت مورد بررسی قرار گرفت و با داروی مرجع کاپتوپریل مقایسه شد.
    روش ها
    در این مطالعه ی تجربی ازدیاد فشار خون در رت های ویستار با تزریق زیرجلدی دگزامتازون (روزانه 30 میکروگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) به مدت 15 روز ایجاد گردید. تجویز خوراکی لاکتوفرین (300 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) و کاپتوپریل (40 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) 8 روز بعد از تجویز دگزامتازون آغاز گردید و به مدت یک هفته ادامه یافت. ثبت فشار خون سیستولیک به روش غیر تهاجمی انجام گردید. در طول آزمایش وزن حیوانات و در پایان، وزن غده ی تیموس به عنوان شاخص فعالیت گلوکوکورتیکویید اندازه گیری شد.
    یافته ها
    تجویز دگزامتازون موجب افزایش میزان فشار خون سیستولی از 3/3 + 6/115 میلی متر جیوه به 4/7 + 1/150 میلی متر جیوه، کاهش وزن بدن و کاهش وزن تیموس گردید (05/0 > P). تجویز لاکتوفرین و کاپتوپریل به صورت مزمن به مدت یک هفته موجب کاهش فشار خون در گروه های لاکتوفرین (01/0 > P) و کاپتوپریل (001/0 > P) گردید. لاکتوفرین همچنین توانست از کاهش وزن رت ها پیشگیری کند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه بیانگر اثرات ضد فشار خون مصرف مزمن لاکتوفرین در مدل فشار خون ناشی از دگزامتازون بود. مطالعات بیشتر برای یافتن مکانیسم اثر لاکتوفرین در این مدل فشار خون پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: لاکتوفرین، فشار خون، گلوکوکورتیکویید
  • مریم استاد شریف، عباس قربانی، منصور صالحی، رخساره معمار صفحه 1105
    مقدمه
    میگرن همی پلژیک خانوادگی (familial hemiplegic migraine یا FHM)، یک نوع نادر از میگرن است که نقش ژن CACNA1A در آن به اثبات رسیده است. در مطالعه ی حاضر، 6 جهش شایع ژن CACNA1A بر روی بیماران مبتلا به فرم معمول میگرن در جمعیت اصفهان بررسی شد.
    روش ها
    جمعیت مورد مطالعه شامل 74 بیمار بود که به دو گروه با سابقه ی فامیلی و بدون سابقه ی فامیلی ابتلا به میگرن تقسیم گردیدند. اطلاعاتی نظیر فرکانس و مدت زمان حملات میگرنی، شدت بیماری و کیفیت زندگی بر اساس پرسشنامه ی HIT6 (Headache impact test) و MSQ2 (Migraine-specific quality of life questionnaire) گردآوری شد. نمونه های DNA بیماران برای تعیین توالی اگزون های 5، 16، 32 و 36 ژن CACNA1A آماده شد.
    یافته ها
    50 بیمار مبتلا به میگرن با سابقه ی فامیلی و 24 بیمار بدون سابقه ی فامیلی بودند. میانگین ± انحراف معیار تعداد حملات میگرن در ماه (فرکانس) و مدت زمان حملات میگرنی (میزان سردرد بر حسب ساعت در ماه)، شدت بیماری و کیفیت زندگی در مبتلایات به میگرن با سابقه ی فامیلی به ترتیب 11/8 ± 66/9، 49/11 ± 08/18 ساعت، 03/7 ± 84/62 و 5/13 ± 8/44 و در بیماران بدون سابقه ی فامیلی به ترتیب 39/9 ± 95/9، 11/12 ± 83/18 ساعت، 55/6 ± 04/61 و 9/10 ± 38/38 بود. تنها تفاوت معنی دار در کیفیت زندگی در دو گروه بیماران مشاهده شد (047/0 = P). آنالیز تعیین توالی در ژن CACNA1A در 30 بیمار مبتلا به میگرن با سابقه ی فامیلی مثبت نشان داد که در 9 نفر از بیماران پلی مورفیسم (nt 2369 G A) در اگزون 16 وجود داشت. همچنین در تعیین توالی هیچ جهشی مشاهده نگردید. در این تحقیق ارتباط معنی داری بین میانگین فرکانس، مدت زمان حملات میگرنی، شدت بیماری و کیفیت زندگی با پلی مورفیسم دیده نشد.
    نتیجه گیری
    داده های این مقاله حاکی از آن است که در بین 30 بیمار مبتلا به میگرن در جمعیت اصفهان، هیچ جهشی مشاهده نشد. به عبارت دیگر ارتباطی بین ژن درگیر در FHM و مبتلایان به میگرن در اصفهان وجود ندارد.
    کلیدواژگان: فرم معمول میگرن، جمعیت اصفهان، کیفیت زندگی
  • مقاله مروری
  • مجید خیراللهی، زهرا خلج، فاطمه ناظم الرعایا، سپیده دشتی، فریبرز خوروش، محمد کاظمی صفحه 1114
    سرطان یک اختلال چند عاملی می باشد که بررسی آن ها نیازمند انجام مطالعات همه جانبه بر روی سلول ها، DNA، RNA و پروتئین های تومور می باشد. این نوع از مطالعات به نام Omics می باشند که شامل ژنومیکس و پروتئومیکس هستند. بانک تومور یک واژه است که به طور معمول برای جمع آوری، ذخیره سازی و استفاده از بافت تازه در مقاصد تحقیقات زیست پزشکی سرطان استفاده می شود. اکثر بانک های تومور به جمع آوری نمونه هایی از بافت تومور می پردازند که نیازی به آن برای تشخیص های پاتولوژیک بعد از جراحی و برداشتن تومور نیست. این بافت اغلب به منظور یخ بستن به سرعت در نیتروژن مایع قرار داده می شود یا این که ممکن است در محلول های ثابت کننده نگهداری شود. اکثر مراکز سرطان دارای بانک توموری هستند که ذخیره سازی نمونه های توموری از بیمار و بافت سالم مجاور آن را انجام می دهند. تغییر در روش های تشخیص و شناسایی بیومارکرها نیازمند دسترسی به تعداد کافی از نمونه ها دارد و فراهم نمودن یک بانک از تومور ها یک قدم ضروری در این مورد است. سالیانه، ده ها و شاید صدها عمل جراحی در کشور ما انجام می شود که گنج بزرگی از سلول های سرطانی است و می توان با جمع آوری آن ها یک بانک تومور ایجاد نمود.
    کلیدواژگان: بانک تومور، چالش ها، سرطان، بیومارکر
|
  • Mahshid Shakibapour, Shervin Ghaffari Hoseini, Mohsen Mahmoodi, Fatemeh Rostami, Seyed Hossein Hejazi Page 1077
    Background

    Cutaneous leishmaniasis (CL) is an endemic parasitic disease in Iran. Current treatments for the disease are not satisfying، have many side effects and are expensive. The healing effect of T-helper 1 (Th1) immune response، especially interferon (IFN) -γ secretion in CL has been previously documented. It has been shown that acupuncture، a traditional Chinese medicine، also might activate Th1 immune response. In this study، the effect of acupuncture on serum level of IFN-γ in experimental CL of BALB/c mice was investigated.

    Methods

    60 BALB/c mice were experimentally infected with Leishmania major and assigned randomly in to three groups: acupuncture treatment group which were given the acupuncture (thirty minutes daily، two days a week for 10 sessions) and intra-peritoneal diazepam، as a sedative agent; control group for diazepam which only received the diazepam; and a control group without any intervention. Serum level of IFN-γ was measured by means of ELISA at the beginning of the study and at sessions 5 and 10 of acupuncture treatment in three groups.

    Findings

    The mean serum level of IFN-γ was not significantly different between and within the groups at the beginning and at the sessions 5 and 10 of the therapy.

    Conclusion

    This investigation showed that acupuncture may not affect the serum level of IFN-γ in BALB/c model of CL. Moreover، diazepam does not interfere with the serum level of IFN-γ in such a study. Analysis of other immune factors and early measurement of IFN-γ in the course of treatment possibly may display the activated protective immune response against leishmaniasis by acupuncture.

    Keywords: Leishmaniasis, Acupuncture, Leishmania major, Interferon, γ
  • Mehdi Nikbakht Dastjerdi, Sedigheh Shahid, Poorfallah Page 1086
    Background
    TSLC1 is a tumor suppressor protein its inactivation destroy the intracellular adhesion and connection between the membrane and cytoskeleton tend to malignant phenotype and metastasis. In this study، the expression of TSLC1 was examined in normal and cancerous ovarian cancer specimens.
    Methods
    60 samples of ovarian cancer and 60 adjacent normal tissues from the same tumor samples were studied. TSLC1 protein expression was evaluated by immunohistochemistry method. Percentage of cells stained from each tissue sections was checked with light microscope and Motic Advanced Plus 2 software.
    Findings
    The presence of brown cytoplasmic membrane، with or without brown membrane، was considered positive for TSLC1 expression. Protein expression in tumor tissue was significantly reduced compared to adjacent normal tissues (P < 0. 001). The reduction of protein expression was associated with lymph node metastasis (P = 0. 028) and more advanced tumor stages (P = 0. 032).
    Conclusion
    According to the reduced expression of TSLC1 protein in tumor compared to normal samples in this study، expression of TSLC1 protein may be related to ovarian cancer pathogenesis. On the other hand، reduced expression of TSLC1 protein can cause ovarian carcinoma to become aggressive. So، this protein can be used as a diagnostic molecular marker for patients with ovarian carcinoma.
    Keywords: Ovarian cancer, TSLC1, Tumor suppressor gene, Immuno, histochemistry
  • Leila Safaeian, Hadi Zabolian Page 1096
    Background
    Dexamethasone-induced hypertension is one of the animal models of hypertension. Lactoferrin is a natural iron-binding protein with proposed antihypertensive effects. In this study، the effect of chronic use of lactoferrin was investigated on dexamethasone-induced hypertension in rat and compared with captopril.
    Methods
    In this experimental study، hypertension was induced by subcutaneously injection of dexamethasone (30 µg/kg/day) for 15 days in Wistar rat. Lactoferrin (300 mg/kg) and captopril (40 mg/kg) were orally given from the day 8 to 15. Systolic blood pressure was measured by tail cuff. Body weight was measured during experiment and thymus weight was detected as a marker of glucocorticoid activity at the end of study.
    Findings
    Administration of dexamethasone increased systolic blood pressure (115. 6 + 3. 3 to 150. 1 + 7. 4 mmHg) and decreased body and thymus weight (P < 0. 05). Chronic administration of lactoferrin and captopril for one week decreased systolic blood pressure (P < 0. 01 for both). Lactoferrin also prevented body weight loss.
    Conclusion
    The results indicated antihypertensive effect of lactoferrin on dexamethasone-induced hypertension. Further studies are suggested for finding the mechanism of lactoferrin in this model of hypertension.
    Keywords: Lactoferrin, Hypertension, Glucocorticoid
  • Maryam Ostadsharif, Abbas Ghorbani, Mansoor Salehi, Rokhsareh Meamar Page 1105
    Background
    Familial hemiplegic migraine (FHM)، a rare type of migraine with aura، is genetically heterogeneous. Involvement of CACNA1A gene is demonstrated in FHM. In the present study، we searched for 6 common mutations in CACNA1A gene in patients with common migraine.
    Methods
    The study population consisted of 74 patients who divided on two groups: positive and negative familial history. We collected data about frequency and duration of their attacks، severity according to Headache impact test (HIT6) and quality of life according to version 2. 1 of Migraine-specific quality of life questionnaire (MSQ2). After collection of genomic DNA samples، mutation analysis was performed by direct sequencing of 5، 16، 32 and 36 exons in CACNA1A gene.
    Findings
    Out of 50 cases with positive familial history، the mean ± SD of frequency (in month)، duration (hours in month)، and severity of attacks، and also، quality of life were 9. 66 ± 8. 11، 18. 08 ± 11. 49، 62. 84 ± 7. 03، and 44. 8 ± 13. 5، respectively. The corresponded results were 9. 95 ± 9. 39، 18. 83 ± 12. 11، 61. 04 ± 6. 55، and 38. 38 ± 10. 9، respectively in 24 cases with negative familial history. Only a significant difference in quality of life was observed between the groups (P = 0. 047). Mutation analysis of the CACNA1A gene in 30 probands of migraine with positive familial history revealed polymorphism (nt 2369 G A) in exon 16 in 9 patients، but no mutations were identified in gene. There was no significant relationship between polymorphism and frequency، duration، and severity of attacks and also، quality of life and type of migraine.
    Conclusion
    Our data suggest that in Iranian patients with migraine، no mutations in CACNA1A gene were identified and we have no evidence for involvement of this gene in these patients.
    Keywords: Common migraine, Iranian population, Quality of life, Familial hemiplegic migraine (FHM)
  • Majid Kheirollahi, Zahra Khalaj, Fatemeh Nazem, Roaia, Sepideh Dashti, Fariborz Khorvash, Mohammad Kazemi Page 1114
    Cancer is a multifactorial disorder and its assessment requires a comprehensive study on cells، DNA، RNA and proteins of tumor samples. This type of research is called “Omics” which includes “genomics” and “proteomics”. Tumor bank is a term commonly used to describe a service collects، stores، and distributes fresh human tumor tissue for the purposes of biomedical and primarily cancer research. Most tumor banks collect their tumor samples from discarded tissues not needed for pathologic diagnosis، after patients undergo surgery to remove the tumor. The tissue is often snap frozen in liquid nitrogen or may also be preserved in special fixatives. Many cancer centers have a tumor bank to supply patient samples of cancer and associated adjacent normal tissue. The change in the methods of diagnosis and the discovery of biomarkers needs to access to sufficient number of samples and providing a tumor bank is an essential step in this case. Annually، tens and perhaps hundreds of surgeries are performed on the tumors in our country that is a vast treasure of cancer cells and it is possible to collect them، establishing tumor banks.
    Keywords: Tumor bank, Challenges, Cancer, Biomarker