فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 252 (هفته دوم آبان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/11
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • زهرا موبدی، فاطمه سلیمانی، محمود رفیعیان، ندا پروین، الهام طاهری صفحات 1428-1434
    مقدمه
    آرتریت روماتویید یک بیماری مزمن التهابی با توانایی تخریب مفصلی و ایجاد ناتوانی در بیماران است. درمان های معمول تاثیر به نسبت خوبی در کنترل علایم بیماری دارند، اما گاهی با عوارضی همراه هستند.ژل رویال با اثرات ضد التهابی و آنتی اکسیدانی می تواند به درمان اضافه شود. هدف این مطالعه ارزیابی تاثیر ژل رویال بر (Clinical Disease Activity Index یا CDAI) و خشکی صبح گاهی در بیماران مبتلا به آرتریت روماتویید است.
    روش ها
    80 بیمار مبتلا به آرتریت روماتویید (بر اساس معیارهای انجمن روماتولوژی آمریکا ACR-1987) فعال (8/2 < CDAI)، به صورت تصادفی ژل رویال یا دارونما را در کنار درمان قبلی خود به مدت 3 ماه دریافت کردند. خشکی صبح گاهی، تعداد مفاصل متورم، تعداد مفاصل حساس، ارزیابی کلی بیماری توسط پزشک و ارزیابی کلی بیماری توسط بیمار بر اساس مقیاس آنالوگ بصری (Visual analogue scale یا VAS) قبل و سه ماه بعد از مداخله تعیین شد. تغییر شاخص های ذکرشده به وسیله ی نرم افزار SPSS ارزیابی شد.
    یافته ها
    65 بیمار مطالعه را تا پایان ادامه دادند (35 نفر در گروه ژل رویال و 30 نفر در گروه دارونما). سن، جنس، محل سکونت، طول مدت بیماری و داروهای دریافتی در 2 گروه تفاوت معنی داری نداشت (05/0 < P). در پایان مطالعه در گروه اول CDAI، تعداد مفاصل متورم، تعداد مفاصل حساس و خشکی صبح گاهی تغییر آماری معنی داری داشت (به ترتیب 004/0 = P، 027/0 = P و 012/0 = P) ولی تنها خشکی صبح گاهی در بین دو گروه تفاوت آماری معنی داری را نشان داد (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    ژل رویال تاثیر خوبی بر خشکی صبح گاهی دارد اما بر CDAI تاثیر قابل توجهی ندارد و می تواند به عنوان درمان کمکی به درمان های استاندارد بیمار اضافه شود. امید می رود مطالعات بیشتر نتایج بهتری را نشان دهد.
    کلیدواژگان: التهاب، آرتریت روماتویید، اثردرمانی، مفصل
  • سپیده طلوعی، سید حسین حجازی، سید جواد هاشمی نیا، رضا ارجمند، علی خامسی پور، محمدعلی نیلفروش زاده صفحات 1435-1442
    مقدمه
    لیشمانیوز پوستی یک بیماری است که اغلب خود به خود بهبود می یابد، ولی در موارد نادری و به علل نامعلوم زخم ها ممکن است گسترش یابند و شکل مقاومی از بیماری را ایجاد کند. هنوز شاخص ایمونولوژیک مهمی که نشان دهنده ی روند بهبود لیشمانیوز پوستی در انسان باشد، شناخته نشده است. در این مطالعه سطح تولید سیتوکین های خانواده ی IL-12 (IL-23 و IL-27) در دو گروه افراد مبتلا به فرم التیامی و غیر التیامی لیشمانیوز بررسی شد تا احتمال نقش این دو سیتوکین در روند بهبود زخم های ناشی از عفونت با L.major بررسی شود.
    روش ها
    26 بیمار مقیم استان اصفهان که به دو شکل التیامی و غیر التیامی لیشمانیوز پوستی مبتلا بودند، انتخاب شدند. سطح تولید IL-23 و IL-27 از ماکروفاژهای خون محیطی در محیط کشت، در دو گروه بیماران و شاهد، قبل و بعد از تحریک با پروماستیگوت های انگل L.major به روش ELISA اندازه گیری شد.
    یافته ها
    میانگین تولید IL-23 و IL-27 از ماکروفاژهای افراد مبتلا به شکل التیامی به طور معنی داری از بیماران مبتلا به شکل غیر التیامی بیشتر بود. همچنین سطح تولید این دو سیتوکین در سوپرناتانت محیط کشت، قبل و بعد از تحریک، در دو گروه اختلاف معنی داری را نشان داد (001/0 > P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تولید آگونیست های IL-12 در روند بهبود زخم های ناشی از لیشمانیوز پوستی می تواند موثر باشد. به همین دلیل مطالعات بیشتری در این زمینه در مدل انسانی بیماری لازم است تا نقش این سیتوکین ها در این بیماری بهتر شناخته شود.
    کلیدواژگان: آگونیست، اینترلوکین 23، اینترلوکین 27، ماکروفاژ، پروماستیگوت، لیشمانیوز پوستی
  • سمیه وفایی، رضا میرنژاد*، نور امیرمظفری صفحات 1443-1451
    مقدمه

    امروزه سوش های اسینتوباکتر بومانی مقاوم دارو به عنوان یکی از پاتوژن های فرصت طلب مشکل آفرین، به ویژه در بخش مراقبت های ویژه در جهان مطرح می باشند. این مطالعه به منظور تعیین مقاومت آنتی بیوتیکی اسینتوباکتر بومانی و فراوانی سویه های مولد بتالاکتاماز های وسیع الطیف (Extended-Spectrum Beta-lactamase یا ESBL) و بررسی شیوع آنزیم بتالاکتامازی CTX-M-IIانجام شد.

    روش ها

    این مطالعه در سه بیمارستان بزرگ شهر تهران بر روی 500 نمونه ی کلینیکی طی مدت یک سال انجام شد. پس از شناسایی سویه های اسینتوباکتر بومانی تست حساسیت بر روی 130 ایزوله ی اسینتوباکتر، که بیشتر مربوط به نمونه های خون بودند، نسبت به 4 آنتی بیوتیک مختلف با استفاده از روش انتشار دیسک (Disk diffusion) کربی بائر و بر اساس دستورالعمل CLSI (Clinical and Laboratory Standards Institute) انجام گردید و حداقل غلظت بازدارندگی برای سفی پیم و سفتازیدیم و سفوتاکسیم تعیین گردید. جهت شناسایی سویه های مولد ESBL روش دیسک ترکیبی و جهت شناسایی سویه های حاوی ژن های مقاومت، تست PCR (Polymerase chain reaction) برای ژن کدکننده ی آنزیم بتالاکتامازی CTX-M-II انجام گردید.

    یافته ها

    بیشترین مقاومت را به سفی پیم، سفتریاکسون از خود نشان دادند و حداقل غلظت بازدارندگی نسبت به سفی پیم در 91 درصد، نسبت به سفتازیدیم در 84 درصد و نسبت به سفوتاکسیم در 80 درصد از نمونه ها MIC (Minimum inhibitory concentration) بیشتر از 128 میکروگرم در میلی لیتر بود. بر طبق نتایج آزمون دیسک ترکیبی نیز20 درصد سویه ها ESBL بودند. نتایج PCR نشان داد که 19 درصد از ایزوله ها حامل ژن کدکننده ی آنزیم بتالاکتامازی CTX-M-II بودند.

    نتیجه گیری

    اسینتوباکتر بومانی مقاوم به چند دارو در ایران در حال گسترش می باشد و خطر مهمی برای بیماران بستری شده محسوب می گردد. با توجه به مطالعه ی حاضر در این باکتری مکانیسم های دیگری غیر از تولید بتالاکتامازهای وسیع الطیف مانند پمپ های ترشحی و تغییر در پورین ها نیز سبب مقاومت می گردند، که باید مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: اسینتوباکتر بومانی، بتالاکتامازهای وسیع الطیف، آنتی بیوگرام، دیسک ترکیبی، CTX، M، II
  • غلام رضا معصومی، زکیه گنجه ای، آیلین تیموری، علی محمد سبزقبایی، احمد یراقی، مجتبی اکبری، نسترن ایزدی مود صفحات 1452-1460
    مقدمه
    مسمومیت حاد یکی از مشکلات عمده ی تهدیدکننده ی سلامت در سرتاسر جهان می باشد. هدف این مطالعه بررسی اپیدمیولوژیک مسمومیت های حاد عمدی و غیر عمدی در گروه های آسیب پذیر جامعه با هدف کمک در برنامه ریزی و به کارگیری اقدامات پیشگیرانه بود.
    روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی به بررسی اپیدمیولوژی 786 نفر از افراد گروه آسیب پذیر (نوجوانان، زنان سنین باروری و سالمندان) که طی سال 1391 به علت مسمومیت در بخش مسمومین بیمارستان ریفرال استان اصفهان بستری شده بودند، پرداختیم.
    یافته ها
    اکثریت بیماران زن (1/92 درصد) بودند. در 5/89 درصد بیماران مسمومیت از نوع عمدی بود و 1/20 درصد از این افراد سابقه ی قبلی اقدام به خودکشی وجود داشت. داروهای اعصاب و روان بیشترین نوع ماده ی مسمومیت زای مصرف شده در این افراد را تشکیل می داد (9/51 درصد).تفاوت معنی دار بین ترکیب جنسی، نتیجه ی مسمومیت و ماده ی مسمومیت زا در افرادی که قصد خودکشی داشتند، نسبت به افرادی که قصد خودکشی نداشتند، وجود نداشت. اکثریت بیماران بهبود یافتند و میزان مرگ 5/0 درصد گزارش گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که آسیب پذیرترین گروه در معرض خطر مسمومیت های عمدی در جامعه ی ما زنان سنین باروری می باشند که با استفاده از داروها به خصوص داروهای اعصاب و روان اقدام به خودکشی می نمایند. این نتایج نشانگر نیاز به توجه و حمایت های بیشتر از زنان در سنین باروری جهت جلوگیری از اقدام به خودکشی می باشد.
    کلیدواژگان: مسمومیت، شیوع، اپیدمیولوژی، اصفهان
  • مقاله مروری
  • زمزم پاک نهاد، هادی زراعی بیدگلی صفحات 1461-1480
    مقدمه
    سندرم متابولیک مجموعه ای از عوامل خطرزای متابولیک است که در یک فرد وجود دارند. این عوامل خطرزا شامل مقاومت به انسولین، فشار خون، اختلالات چربی خون و افزایش خطر انعقاد می باشند. اغلب بیماران دچار اضافه وزن یا چاقی می باشند و برخی از آن ها از کبد چرب رنج می برند. این نکته ارتباط قوی کبد چرب را با سندرم متابولیک نشان می دهد. هدف مطالعه ی حاضر، خلاصه کردن شواهد موجود در زمینه ی اپیدمیولوژی، پاتوفیزیولوژی کبد چرب غیر الکلی و سندرم متابولیک و یافته های مبنی بر اثرات مقدار ماده ی مغذی یا اجزای خاص غذایی (مانند اسید چرب امگا 3) بود.
    روش ها
    به این منظور واژگان کلیدی “Metabolic syndrome”، “Nonalcoholic Fatty Liver”، “Metabolic syndrome and diet”، “Metabolic syndrome and Nonalcoholic Fatty Liver”، “Nonalcoholic Fatty Liver and diet”، “Nonalcoholic Fatty Liver and nutrition” و “Metabolic syndrome and nutrition” در PubMed و EMBASE بین سال های 1998 تا 2013 جستجو کردیم.
    یافته ها
    افزایش جهانی شیوع چاقی با افزایش شیوع کبد چرب غیر الکلی و همچنین افزایش خطر دیابت نوع 2 همراه است. اگر چه راهکار خاصی برای درمان کبد چرب غیر الکلی وجود ندارد، ولی اصلاح رژیم غذایی نقش خاصی در درمان آن دارد. الگوهای غذایی سرشار از میوه و سبزیجات همراه با شیوع کمتری از سندرم متابولیک بودند. دریافت زیاد گوشت با اجزای سندرم متابولیک به ویژه اختلال در تحمل گلوکز همراه بود. دریافت اسیدهای چرب ترانس از روغن های هیدروژنه با افزایش مارکرهای التهابی همراه بوده است. به نظر می رسد یک رژیم غذایی حاوی مقادیر کم کربوهیدرات و اسید چرب اشباع و مقدار بیشتر فیبر و اسیدهای چرب امگا 3 برای کنترل سندرم متابولیک مفید باشد. پیشنهاد می شود در مبتلایان کبد چرب غیر الکلی، دریافت غذاها و نوشیدنی های سرشار از فروکتوز محدود شود. یافته ها ارتباط معکوس بین مصرف قهوه و سندرم متابولیک را به دلیل شیوع کمتر هیپر تری گلیسریدمی نشان داد و پیشنهاد شده است که دریافت قهوه می تواند خطر کبد چرب غیر الکلی را کاهش دهد.
    نتیجه گیری
    برنامه ای مبنی بر کاهش وزن تدریجی و فعالیت فیزیکی، هنوز یک استاندارد طلایی درمان کبد چرب غیر الکلی می شود. مصرف منظم میوه و سیبزیجات برای کاهش خطر ایجاد سندرم متابولیک پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: سندرم متابولیک، کبد چرب غیر الکلی، رژیم غذایی، تغذیه
|
  • Zahra Mobedi, Fateme Soleimani, Mahmood Rafieian, Neda Parvin, Elham Taheri Pages 1428-1434
    Background
    Rheumatoid arthritis (RA) is a chronic inflammatory disease which can cause articular destruction and disability in patients. Current therapies are relatively effective and sometimes harmful. Royal Jelly with anti-inflammatory and anti-oxidative properties may be used as an adjunct therapy. The aim of this study was to assess the effect of Royal Jelly on Clinical Disease Activity Index (CDAI) and morning stiffness in patients with rheumatoid arthritis.
    Methods
    According to American College of Rheumatology (ACR) 1987 classification criteria، 80 patients with RA، who had active disease (CDAI > 2. 8)، were randomly assigned to receive Royal Jelly or placebo beside background treatment for 3 months. Morning stiffness، tender joint count (TJC)، swollen joint count (SJC)، evaluator global assessment (EGA) and patient’s global assessment (PGA) [based on visual analogue scale (VAS)] were determined before and after 3 months of intervention. The changes in aforementioned indexes were analyzed by SPSS software.
    Findings
    65 patients completed the study (35 in Royal Jelly and 30 in placebo group). The sex، age، residence، disease duration and drug consumption had no significant changes (P > 0. 050). In the first group، CDAI (P = 0. 012)، SJC (P = 0. 024)، TJC (P = 0. 027)، and morning stiffness (P = 0. 004) had significant statistical changes; but only changes in morning stiffness were statistically different between the two groups (P < 0. 05).
    Conclusion
    Royal Jelly has good effect on morning stiffness but not on CDAI and may be a suitable adjunct therapy. Further studies may demonstrate more significant results.
    Keywords: Inflammation, Rheumatoid arthritis, Treatment efficacy, Articular
  • Sepideh Tolouei, Seyed Hossein Hejazi, Seyed Javad Hasheminia, Reza Arjmand, Ali Khamesipour, Mohammad Ali Nilforoushzadeh Pages 1435-1442
    Background
    Cutaneous leishmaniasis (CL) is a self-healing disease; however، due to some reasons، in a few cases the lesion develops to a non-healing form of disease. The initial encounter of Leishmania with its host’s innate immune system is important in the outcome of infection. Although، tremendous data is available in murine model of leishmaniasis but immunological surrogate marker (s) of healing and protection in human is not yet well-defined. In this study، the level of IL-23 and IL-27 produced by peripheral blood derived macrophages from patients with healing or non-healing form of cutaneous leishmaniasis lesion were determined to explore whether IL-23 or IL-27 plays a protection role in healing process of cutaneous lesions induced by Leishmania major (L. major).
    Methods
    26 six patients resident in Isfahan Province، Iran، with healing or non-healing forms of cutaneous leishmaniasis caused by L. major were selected. In-vitro productions of IL-23 and IL-27 by peripheral blood derived macrophages، before and after stimulation with live L. major (MRHO/IR/75/ER) promastigotes were evaluated in these two groups and control group using the enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method.
    Findings
    The mean difference production of IL-23 and IL-27 from macrophages of patients with healing form of lesion was significantly higher than patients with non-healing form. The levels of IL-23 and IL-27 in culture supernatants before and after stimulation in healing form of disease was significantly higher than non-healing form (P < 0. 001).
    Conclusion
    It seems that IL-12 agonists might play a protection role in human leishmaniasis and further studies are needed to understand the role of these cytokine in cutaneous leishmaniasis.
    Keywords: Agonist, IL, 23, IL, 27, Macrophages, Promastigote, Cutaneous leishmaniasis
  • Somayeh Vafaei, Reza Mirnejad, Noor Amirmozafari Pages 1443-1451
    Background

    Nowadays، multidrug resistant (MDR) Acinetobacter baumannii (A. baumannii) strains are as one of the problematic opportunistic pathogens، especially in intensive care units in the world. The purpose of current study was to define the antibiotic susceptibility patterns and detect the prevalence of producing strains of extended-spectrum β-lactamase (ESBL) and the appearance of betalactamase CTX-M-II enzymes in A. baumannii strains.

    Methods

    This study was conducted in 3 major hospitals in Tehran، Iran، on 500 clinical samples during one year. After the identification of isolates in species، test sensitivity was carried out to 4 antibiotics by using the disk diffusion method according to Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) guidelines; also minimum inhibitory concentrations (MIC) was determined for cefepime، cefotaxime and ceftazidime; and finally، to identify the producing strains of ESBL، phenotypic method of combined-disk was used and then، isolates were considered for presence of blaCTX-M-II gene by polymerase chain reaction (PCR) assay.

    Findings

    130 Acinetobacter species were isolated from the patients. The majority of isolates was from blood specimens and revealed the highest resistance to cefepime and ceftriaxone. The MIC of cefepime in 91%، for ceftazidime in 84%، and for cefotaxime in 80% of the studied isolates was more than 128 μg/ml. The results of the combined-disk test demonstrated that 20% of samples were ESBL positive. The PCR results showed that 19% of our isolates had bla CTX-M-II gene.

    Conclusion

    Multidrug resistant (MDR) A. baumannii is widespread in Iran and is considered as hazard risk for hospitalized patients; also by virtue of the results of this survey، there are more significant mechanisms than ESBL bacteria such as secretory pumps and changes in purine resistance which causes more resistance، too، and should be consider.

    Keywords: Acinetobacter baumannii, Extended, spectrum β, lactamase (ESBL), Antibiogram, Combined, disk, CTX, M, II gene
  • Gholamreza Masoumi, Zakiye Ganjei, Eyleen Teymoori, Ali Mohammad Sabzghabaee, Ahmad Yaraghi, Mojtaba Akabri, Nastaran Eizadi-Mood Pages 1452-1460
    Background
    Acute poisoning is one of the most threatening health problems around the world. The purpose of this study was to evaluate the prevalence of intentional and unintentional poisoning in vulnerable groups in order to assist in planning and implementation of preventive measures.
    Methods
    This cross-sectional study included 786 patients in vulnerable groups (children، women of reproductive ages and the elderly) with acute poisoning who attended the Emergency Department of Noor Hospital in Isfahan، Iran، during 2012.
    Findings
    In 89. 5% of cases، poisoning was intentional and 20. 1% of these patients had a history of previous suicide attempts. Women at the age 19-44 were the most suicidal cases (95. 1%). The most common medications were psychiatric drugs (51. 9%). No significant difference was found between sexes، ingested drugs، and outcome between intentional and poisoning group compared to unintentional poisoning. Majority of patients recovered and the mortality rate was 0. 5%.
    Conclusion
    Our results showed that the women of reproductive ages were the most vulnerable groups at risk of intentional poisoning in our society that commit suicide by using drugs especially with psychiatric drugs. More attention and support for this vulnerable group is suggested.
    Keywords: Toxicity, Prevalence, Epidemiology, Iran, Poisoning, Intentional, Unintentional
  • Zamzam Paknahad, Hadi Zeraei-Bidgoli Pages 1461-1480
    Background
    Metabolic syndrome is a cluster of metabolic risk factors that come together in a single individual. These metabolic factors include insulin resistance، hypertension (high blood pressure)، dyslipidemia، and an increased risk for clotting. Patients are most often overweight or obese. The development of nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) is strongly associated with the metabolic syndrome as reflected by the fact that most of the patients with NAFLD have more than one feature of metabolic syndrome. The aim of this review was to summarize the current knowledge on the epidemiology and pathophysiology of both NAFLD and metabolic syndrome and the findings about the effects nutrient content or specific food components (such as ω3 fatty acids).
    Methods
    We searched Pubmed، ISI web of science، and EMBASE databases by using “Metabolic syndrome’، ‘Nonalcoholic fatty liver”، “Metabolic syndrome & diet”، “Metabolic syndrome & nonalcoholic fatty liver”، ‘Nonalcoholic fatty liver & diet”، “Nonalcoholic fatty liver & nutrition”، and “Metabolic syndrome & nutrition” from 2008 until 2013.
    Findings
    The global increase in the prevalence of obesity is associated with NAFLD. NAFLD is also commonly associated with an increased risk of Type 2 diabetes mellitus development. Although there are no ideal options available for NAFLD treatment، dietary modification has a major role. Dietary patterns highly in fruit and vegetable content were generally found to be associated with lower prevalence of metabolic syndrome. High meat intake was associated with components of metabolic syndrome، especially impaired glucose tolerance. Intake of trans fatty acids from hydrogenated oils found to increase inflammatory markers. A low carbohydrate and saturated fat and high fiber and ω3 fatty acid diet is likely to be beneficial. The higher intake of soft drinks is associated with an increased risk of NAFLD. It is recommended to limit the intake of high-fructose foods and beverages in the NAFLD population. Findings showed negative correlation between coffee consumption and metabolic syndrome، because of the lower prevalence of hypertriglyceridemia، and data suggested coffee intake can reduce the risk of NAFLD.
    Conclusion
    A gradual weight reduction and physical activity program is still the gold standard of NAFLD treatment. Regular consumption of fruit and vegetables is recommended to reduce the risk of developing metabolic syndrome.
    Keywords: Metabolic syndrome, Nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD), Diet, Nutrition