فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 259 (هفته اول دی ماه 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/01
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • لیلا دهقانی، محبوبه فرخ پور، علی حائری روحانی، الهه پور عزیزی، محمدحسین نصر اصفهانی، حسین بهاروند صفحه 1
    مقدمه
    دوکسوروبیسین در درمان انواع سرطان ها مصرف می گردد. اما سمیت قلبی، مصرف آن را محدود ساخته است. برخی مطالعات نشان داده اند که کورتیکواستروییدها باعث محافظت قلبی می گردند. در این مطالعه با استفاده از کاردیومیوسیت های مشتق از سلول های بنیادی جنینی ترانس ژنیک موش اثرات دگزامتازون در کاهش توکسیسیته ی ناشی از دوکسوروبیسین بررسی شد.
    روش ها
    سلول های قلبی خالص شده ی مشتق از سلول های بنیادی جنینی ترانس ژنیک موش (RB1-αMHC) با غلظت های مختلف دوکسوروبیسین به مدت 24 ساعت تیمار شدند، تا غلظتی که باعث کاهش 50 درصد حیات سلول های قلبی می شود برای استفاده در مراحل بعدی به دست بیاید. سلول ها در 3 گروه قرار گرفتند: گروه شاهد، گروه دوکسوروبیسین 5 میکرومولار به مدت 24 ساعت و گروه دگزامتازون 10 میکرومولار به مدت 24 ساعت قبل از دوکسوروبیسین 5 میکرومولار به مدت 24 ساعت. گروه ها از نظر ضربان با میکروسکوپ فاز کنتراست و درصد حیات با MTS Assay و از نظر بیان ژن با استفاده از تکنیک RT-PCR (Real time- polymerase chain reaction) ارزیابی شدند.
    یافته ها
    غلظت 5 میکرومولار دوکسوروبیسین به عنوان حداقل غلظتی که باعث مرگ 50 درصد از این سلول ها می گردد، به دست آمد. در گروه اول تیمارشده با دوکسوروبیسین و غلظت 10 میکرومولار دگزامتازون اثر محافظت کننده بر حیات سلول های و بیان ژن های قلبی دیده شد. در گروه دوم اثر محافظت کنندگی قابل توجهی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    تیمار سلول های قلبی حاصل از سلول های بنیادی جنینی ترانس ژنیک موش با دگزامتازون 24 ساعت قبل از تیمار با دوکسوروبیسین باعث پیش گیری از مرگ سلول های قلبی ناشی از دوکسوروبیسین می گردد. نتایج این مطالعه مطابق نتایج مطالعه بر روی سلول های قلبی موش بود. بنابراین این سلول ها می توانند به عنوان مدل آزمایشگاهی مناسبی برای بررسی آثار درمانی و یا سمی داروها مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی جنینی ترانس ژنیک، سلول های قلبی، دوکسوروبیسین، دگزامتازون، آپوپتوز، سمیت قلبی
  • مقاله کوتاه
  • ناصر جان محمدی، فاطمه ایزدپناه، بتول استادزاده، سمیرا طهماسبی پور، ندا امانی صفحه 9
    مقدمه
    شکستگی هیپ یکی از جدی ترین مسایل و دومین علت بستری در جمعیت مسن می باشد. این مطالعه با هدف ارزیابی شکستگی لگن در مبتلایان به دیابت و عوارض آن نسبت به افراد غیر مبتلا به این بیماری انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه ی مقطعی روی تمامی بیمارانی که از سال 1387 تا سال 1391 با شکستگی هیپ در بیمارستان شهید بهشتی و یحیی نژاد بابل بستری شدند، انجام گرفت. چک لیست در بر دارنده ی اطلاعات دموگرافیک، محل شکستگی، نوع درمان، طول مدت بستری، عوارض حین و بعد از عمل جراحی برای همه ی بیماران تکمیل شد. اطلاعات به وسیله ی نرم افزار SPSS نسخه ی 20 و آزمون های آماری Student-t و 2χ تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    از 195 بیمار، 116 (5/59 درصد) مرد و 79 نفر (5/40 درصد) زن بودند. 155 نفر (4/79 درصد) غیر مبتلا به دیابت با میانگین سنی 53/17 ± 25/63 سال و 40 بیمار (5/20 درصد) مبتلا به دیابت با میانگین سنی 12/25 ± 67/67 سال بودند. در بین مبتلایان به دیابت 1 نفر (5/2 درصد) به دیابت نوع یک و 39 نفر (5/97 درصد) مبتلا به دیابت نوع دو مبتلا بودند. محل شکستگی در بیماران غیر مبتلا، 8/56 درصد گردن ران، 9/21 درصد اینترتروکانتریک، 1/18 درصد سر ران و در مبتلایان به دیابتی 50 درصد گردن ران، 35 درصد اینترتروکانتریک و 15 درصد سر ران بود. حجم خون تزریقی بعد از عمل در افراد مبتلا و غیر مبتلا به ترتیب 49/1 ± 30/3 و 52/1 ± 43/2 سی سی به صورت Packed Cell بود که به طور معنی داری در مبتلایان به دیابت بیشتر بود (029/0 = P).
    نتیجه گیری
    با وجود شیوع بالای شکستگی هیپ و تاثیر دیابت در بروز شکستگی هیپ شاید بتوان با افزایش آگاهی و مراقبت از مبتلایان به دیابت به خصوص سالمندان از ایجاد این صدمات کاست.
    کلیدواژگان: شکستگی هیپ، دیابتیک، عوارض
  • مقاله پژوهشی
  • نادر ناصری، سعید کرمانی صفحه 15
    مقدمه
    کاربرد ماسک باینری ایده آل برای پردازش سیگنال گفتاری، بهبود قابل ملاحظه ای در وضوح گفتار هم در افراد با شنوایی طبیعی و هم افراد مبتلا به کم شنوایی نشان داده است. این ماسک به بخش های زمان- فرکانس سیگنال نویزی اعمال می گردد و بخش هایی از سیگنال پایین تر از سطح آستانه ی SNR (Signal-to-noise ratio) حذف می گردد و سایر بخش ها را عبور می دهد.
    روش ها
    در این مطالعه عوامل موثر بر روی الگوریتم ماسک باینری ایده آل مورد مطالعه و بررسی قرار گرفتند. تاثیر سطح آستانه SNR، سطح SNR ورودی، نوع ماسک کننده و تخمینگر نویز، بررسی و ارزیابی شد. تخمینگرهای جدیدی شامل وزنی Euclidean و COSH معرفی شدند. این تخمینگرها مبتنی بر درک سیستم شنوایی و ماسک شنیداری می باشند.
    یافته ها
    عملکرد بالای ماسک باینری در ناحیه ی 15-5 دسی بل مشاهده شد. یافته ها می تواند برای پیشرفت طراحی سمعک و پروتز کاشت حلزون مفید باشد.
    نتیجه گیری
    یافته های ما موید مطالعات پیشین در زمینه ی وضوح گفتار قابل توجه است؛ حتی زمانی که SNR، 10- دسی بل باشد. ارزیابی عملکرد این الگوریتم نشان داد که تخمینگرهای جدید در مقایسه با تخمینگر Wiener می توانند حذف نویز بهتری داشته باشند.
    کلیدواژگان: به سازی گفتار، ماسک زمان، فرکانس، وضوح گفتار
  • مسعود مصلحی، معصومه رحیمی، بیتا مرادی خانی آبادی، داریوش شهبازی گهرویی صفحه 25
    مقدمه
    ندول های تیروییدی از شایع ترین بیماری های تیرویید هستند که در نیمی از جمعیت بالغین یافت می شوند. روش های تشخیصی متعددی برای ارزیابی بیماران به کار می رود. اسکن رادیونوکلیید غده ی تیرویید توسط 99mTcO4 فعالیت بافت ندول را مشخص می کند. معاینه ی فیزیکی گردن و علامت گذاری ندول با مارکر سربی پیش از انجام سنتی گرافی می تواند با تعیین مکان ندول در هنگام تفسیر سنتی گرام از اشتباهات در گزارش فعالیت ندول ها بکاهد.
    روش ها
    117 بیمار مبتلا به ندول تیروییدی که جهت اسکن رادیونوکلیید از غده ی تیرویید به مرکز پزشکی هسته ای سیدالشهدا (ع) اصفهان ارجاع شده بودند، در فاصله ی زمانی مهر ماه 1392-1391 مورد مطالعه قرار گرفتند. پس از اخذ شرح حال عدم مصرف داروها و مواد مداخله گر با اسکن، تکنسیوم رادیواکتیو به بیمار تزریق شد و بیمار مورد اسکن قرار گرفت. سپس غده ی تیرویید بیمار معاینه شد و به طور مجدد اسکن انجام شد. در مرحله ی سوم بعد از معاینه ی تیرویید بیمار، ندول لمس شده توسط مارکر سربی علامت گذاری شد و سپس اسکن تکرار شد. در آخر نتایج حاصل از تفسیر هر سه تصویربرداری مقایسه گردید.
    یافته ها
    طبق آزمون 2χ معاینه ی فیزیکی گردن و علامت گذاری ندول تیروییدی لمس شده با مارکر سربی، بر تفسیر نتیجه ی اسکن تیرویید موثر بود و باعث کاهش نتایج مثبت کاذب در ندول های گرم و سرد شد (05/0 > P). وطبق آزمون Wald استفاده از روش معاینه ی فیزیکی و نیز علامت گذاری ندول تیروییدی با مارکر سربی پس از معاینه، باعث کاهش خطای تشخیص در تفسیر نتیجه ی اسکن تیرویید می شود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که با افزودن معاینه ی فیزیکی که روشی ساده و مقرون به صرفه است، با اسکن رادیونوکلیید، می توان در راستای تشخیص ندول های تیروییدی سود جست.
    کلیدواژگان: ندول، اسکن تیرویید، مارکر سربی
  • بررسی اثر کلسترول، ترکیبات محتوی آهن و ویتامین E، بر فراگمنتاسیون DNA و کمبود پروتامین اسپرم در خرگوش
    ناظم قاسمی، غلامرضا دشتی، فاطمه آموزگار، سید احمد واعظ صفحه 34
    مقدمه
    نقش ویتامین E به عنوان یکی از آنتی اکسیدان ها و اثر ترکیبات محتوی آهن بر روی DNA به خوبی شناخته شده نیست. از این رو، مطالعه ی حاضر جهت تعیین نقش ویتامین E و آهن، به عنوان دو عامل موثر به صورت جداگانه و ترکیبی بر فراگمنتاسیون DNA و کمبود پروتامین اسپرم در خرگوش انجام گرفت.
    روش ها
    تعداد 42 عدد خرگوش نر بالغ به صورت تصادفی به هفت گروه 6 تایی تقسیم شدند و به مدت 6 هفته تحت رژیم غذایی مخصوص قرار گرفتند. برای گروه شاهد از غذای معمولی، گروه دوم از غذای معمولی حاوی ویتامین E (mg/kg 50)، گروه سوم از غذای معمولی حاوی آهن (mg/kg 50)، گروه چهارم از غذای معمولی حاوی آهن (mg/kg 50) و ویتامین E (mg/kg 50)، گروه پنجم از غذای حاوی 1 درصد کلسترول، گروه ششم از غذای حاوی 1 درصد کلسترول و ویتامین E (mg/kg 50) و گروه هفتم از غذای حاوی 1 درصد کلسترول و آهن (mg/kg 50) استفاده شد. پس از طی شدن زمان لازم، خرگوش ها بی هوش و قربانی شدند و مجاری اپیدیدیم و دفران آن ها تشریح شد و اسپرم های این مجاری به کمک محلول 10Hams f خارج گردید. میزان آسیب DNA اسپرم توسط رنگ آمیزی آکریدین اورنج و کمبود پروتامین اسپرم با رنگ آمیزی 3CMA (3Chromomycin A) مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    مصرف همزمان غذاهای محتوی کلسترول و آهن، آسیب معنی داری را در DNA اسپرم ایجاد نمود. به علاوه، مصرف ویتامین E به عنوان یک عامل آنتی اکسیدان، اثر قابل توجهی در کاهش این آسیب دارد. بررسی وضعیت کروماتین اسپرم نشان داد که مصرف ترکیبات محتوی آهن و کلسترول به تنهایی و یا به شکل همزمان، باعث افزایش قابل توجهی در میانگین درصد کمبود پروتامین اسپرم می شود. استفاده از ویتامین E، میانگین درصد کمبود پروتامین اسپرم را به صورت متفاوت در گروه ها تغییر داد
    نتیجه گیری
    مصرف ویتامین E به عنوان نوعی آنتی اکسیدان، آسیب DNA اسپرم ناشی از مصرف غذاهای پر کلسترول و آهن را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: کلسترول، آهن، ویتامین E، فراگمنتاسیون DNA، کمبود پروتامین اسپرم
|
  • Leila Dehghani, Mahbobeh Farokhpour, Ali Haeri, Rohani, Elaheh Poorazizi, Mohammad Hossein Nasr, Esfahani, Hossein Baharvand Page 1
    Background
    Doxorubicin (DOX) is a powerful chemotherapeutic agent used in the treatment of solid tumors and malignant hematological diseases. However, cardiac toxicity limits the clinical usefulness of this drug. Previous reports have shown that corticosteroids induce a cytoprotective effect on cardiomyocytes. Mouse transgenic embryonic stem cell-derived pure cardiomyocytes may be considered as a model for assessment pharmacological and toxicological effects of drugs in vitro.
    Methods
    Mouse transgenic embryonic stem cell-derived pure cardiomyocytes were treated by different concentrations of doxorubicin to determine median lethal dose (LD50). Pure cardiomyocytes were evaluated in two groups: treatment by 10 µM dexamethasone (DEX) 24 hours before or before and in continuation with doxorubicin. The percentage of cardiomyocyte viability by MTS assay, the percentage of beating, and quantitative real-time polymerase chain reaction (RT-PCR) for cardiac gene expression (β-MHC) were evaluated in each group.
    Findings
    5 µM doxorubicin was determined as drug concentration that leads to 50% cardiomyocyte mortality. Cardiotoxicity on mouse transgenic embryonic stem cell-derived pure cardiomyocytes could be ameliorated by treatment with dexamethasone (DEX) when administrated before doxorubicin. The effect of dexamethasone appeared to be mediated via glucocorticoid receptors. Dexamethasone increased cardiomyocyte gene expression and decreased apoptosis.
    Conclusion
    Transgenic embryonic stem cell-derived cardiomyocytes are a model for evaluation of doxorubicin toxicity. Additionally, this model provides us with a clinical suggestion, which proposes that the beneficial effect of dexamethasone is obtained when added only before doxorubicin. In addition, the results of present study were consistent with in vivo result in mice.
    Keywords: Mouse transgenic embryonic stem cell, Cardiomyocytes, Doxorubicin, Dexamethasone, Apoptosis, Cardiotoxicity
  • Naser Janmohammadi, Fatemeh Izadpanah, Batool Ostadzadeh, Samira Tahmasbipour, Neda Amani Page 9
    Background
    Hip fracture is one of the most serious problems and the second cause of hospitalization in elderly people. The aim of this study was evaluation of hip fracture in patients with and without diabetes mellitus and its complications.
    Methods
    In this cross-sectional study, all patients with hip fracture referred to Yahyanejad and Shahid Beheshti hospitals (Babol, Iran) were enrolled. A checklist including demographic data, site of fracture, type of treatment, duration of hospitalization, complications during and after surgery was filled for each patient. Data were analyzed using t and chi-square tests.
    Findings
    From 195 patients, 116 (59.5%) were men and 79 (40.5%) were women. 155 patients (79.4%) were non-diabetic with a mean age of 53.17 ± 25.63 years and 40 (20.5%) were diabetics with a mean age of 67.67 ± 12.25 years. 1 patient (2.5%) had type I and 39 patients (97.5%) had type II diabetes mellitus. In patients without diabetes mellitus, the fracture location was neck of femur in 56.8%, intertrochanter in 21.9%, and head of femur in 18.1%. In patients with diabetes mellitus, 50% was in neck of femur, 35% in intertrochanter and 15% in head of femur. Blood transfusion volume was significantly higher in patients with diabetes mellitus (3.30 ± 1.30 units of packed cell) compared to those without diabetes mellitus (2.43 ± 1.52 units of packed cell) (P = 0.029).
    Conclusion
    According to the high incidence of hip fractures, awareness and care of the patients with diabetes mellitus, especially the elderly, would reduce the incidence of complications.
    Keywords: Hip fracture, Diabetes mellitus, Complications
  • Nader Naseri, Saeid Kermani Page 15
    Background
    The application of the ideal binary mask (IBM) for speech signal processing provides remarkable intelligibility improvements in both normal-hearing and hearing-impaired listeners. Binary mask widely applies to the time-frequency (T–F) representation of a noisy signal and eliminates units of a signal below a signal-to-noise-ratio (SNR) threshold while retains others.
    Methods
    The factors underlying intelligibility of ideal binary-masked speech were examined and evaluated in the present study. The effects of the local SNR threshold, input SNR level, masker type, and ideal mask-estimator were examined. New estimators including weighted Euclidean and COSH were proposed in which, the human perceptual auditory masking effect and perceptual perception were incorporated.
    Findings
    High-performance plateau for SNR thresholds ranging from −20 to 5 dB was observed. Findings could be used for hearing-aid and cochlear-implant designs.
    Conclusion
    Intelligibility of speech was high even at −10 dB SNR for all maskers tested. Performance assessment shows that our proposed estimators can achieve more significant noise estimation as compared to the Wiener estimator.
    Keywords: Speech enhancement, Binary masking, Speech intelligibility
  • Masoud Moslehi, Masoumeh Rahimi, Bita Moradi, Khaniabadi, Daryoush Shahbazi, Gahrouei Page 25
    Background
    Thyroid nodules are of the most common thyroid diseases found in about half of adults. Diagnosis of nodules is clinically important because of the risk of cancer. Thyroid gland radionuclide scanning with 99mTcO4 helps the physician to choose better approach to the disease, knowing the activity of the nodule. Neck physical examination before scintigraphy and using a piece of lead marker specifies the location of the nodule in the scintigram to give a more distinct interpretation of the report of the scan.
    Methods
    117 patients with thyroid nodules referred to Seyyed Alshohada Hospital Nuclear Medicine Center (Isfahan, Iran) during 2012-2013 were studied. The patients underwent scanning with 99mTcO4 once; the next time, physical examination of the neck was done and then, scanning was applied; and for the last time, we put a lead marker on the palpated nodule in physical examination, then did the radionuclide scanning. The reports of three scanning tests were compared together.
    Findings
    Regarding chi-square test, physical examination of neck and using a lead marker on the palpated thyroid nodule affected the reporting of the scintigram and caused reduction of the false-positive results in both cold and warm nodules (P < 0.05). Also regarding to Wald test, using both mentioned methods resulted in less mistakes in interpretations of the reports of the thyroid scanning.
    Conclusion
    This study showed that, as a simple cost effective method, physical examination of thyroid gland and using lead marker through scintigraphy may be useful in diagnosis of thyroid nodules.
    Keywords: Nodules, Thyroid scan, Lead marker
  • Effect of Cholesterol, Iron and Vitamin E on Protamine Deficiency and DNA Fragmentation of Male Rabbit Sperm
    Nazem Ghasemi, Gholam, Reza Dashti, Fatimah Amoozgar, Seyed, Ahmad Vaez Page 34
    Background
    The role of vitamin E as an antioxidant and iron-containing compounds on DNA is not well defined. So, recent study was carried out to determine the role of vitamin E and iron, as both separate and combined effect on sperm protamine deficiency and DNA fragmentation in male rabbits.
    Methods
    This study included 42 male rabbits which were randomly divided into seven groups each containing six rabbits.They were all treated under special diets for 6 weeks. After this period the animals were anesthetized and sacrificed. The epididymis duct and vas deferens were dissected and their sperms were extracted from it by Ham's f10 solution. Sperm DNA fragmentation and protamine deficiency were evaluated by the acridine orange and chromomycin A3 staining, respectively.
    Findings
    The mean values of protamine deficiency and DNA fragmentation were significantly higher in group that concomitant use of cholesterol and iron. In addition, Vitamin E as an antioxidant agent has a significant effect in reducing these damages.
    Conclusion
    Vitamin E as an antioxidant, decrease sperm DNA damage resulting from the consumption of foods high in cholesterol and iron.
    Keywords: Cholesterol_Iron_Vitamin E DNA fragmentation_Protamine deficiency_Sperm