فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 260 (هفته دوم دی ماه 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/08
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • مهری غفوریان بروجردنیا، زهرا شیروی، نجمه حمید، علی اصغر همتی، وسام کوتی صفحه 1
    مقدمه
    ویژگی شخصیتی سرسختی مهم ترین عامل تعدیل کننده ی اثرات منفی فشار روانی بر سیستم ایمنی شناخته می شود. مطالعات بالینی متعدد ارتباط مثبت این ویژگی را با سلامت جسمی و روانی تایید نموده اند، اما در مورد ارتباط بین این ویژگی با سلول های سیستم ایمنی پژوهش قابل ملاحظه ای انجام نشده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین ویژگی سرسختی و مولفه های آن با سلول های سیستم ایمنی در بین دانشجویان داروسازی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز بود.
    روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه ی توصیفی از نوع همبستگی بود. تعداد 62 نفر از دانشجویان داروسازی که قصد شرکت در امتحان جامع علوم پایه را داشتند، با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه ی سرسختی Kobasa استفاده شد. نمونه ی خون محیطی دانشجویان برای تعیین تعداد و درصد لکوسیت ها و زیر مجموعه های آن گرفته شد. درصد زیر جمعیت های سلول T و نیز سلول های NK (Natural killer) با روش فلوسیتومتری اندازه گیری شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی Pearson استفاده گردید.
    یافته ها
    بین ویژگی سرسختی با سلول های TCD4+، نسبت CD4/CD8 و نوتروفیل ها رابطه ی مثبت معنی داری وجود داشت (05/0 > P)، در حالی که بین این ویژگی با سلول های TCD8+ و ائوزینوفیل ها رابطه ی منفی معنی داری مشاهده گردید (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد افراد با سرسختی بالا سیستم ایمنی متعادل تر و قوی تری جهت مقابله با عوامل آسیب رسان دارند.
    کلیدواژگان: سرسختی، سیستم ایمنی، دانشجویان داروسازی
  • زکیه نادعلی، امین کریمی، صادق ولیان بروجنی * صفحه 10
    مقدمه

    سندرم کریگلر- نجار یک بیماری نادر با وراثت اتوزومی مغلوب می باشد که با افزایش بیلی روبین غیر کونژوگه و غیر همولیتیک شناخته می شود. بیماری در اثر جهش در ژن UGT1A1 که باعث فقدان یا کاهش فعالیت آنزیم UGT1A1 و در نتیجه عدم ترکیب بیلی روبین با گلوکورونیک اسید می گردد، ایجاد می شود. تشخیص مولکولی این سندرم مبتنی بر روش بررسی مستقیم جهش ها می باشد، ولی با توجه به تنوع بالای جهش ها و پر هزینه و وقت گیر بودن روش مزبور، بررسی غیر مستقیم جهش ها و آنالیز پیوستگی با استفاده از نشانگرهای چند شکلی به عنوان روش جایگزین پیشنهاد می گردد. نشانگرهای چند شکلی متعددی در ناحیه ی ژنی UGT1A1 گزارش شده اند.

    روش ها

    با بررسی بیوانفورماتیک مارکرهای ناحیه ی ژنی UGT1A1، مارکر rs4148326 با توالی C/T، واقع در ناحیه ی 5’ این ژن جهت مطالعه در جمعیت ایرانی انتخاب شد. به این منظور نمونه ای از افراد سالم جمعیت اصفهان شامل 186 فرد غیر خویشاوند با استفاده از تکنیک Tetra-primer ARMS PCR (Tetra-primer amplification refractory mutation system polymerase chain reaction) تعیین ژنوتیپ شدند. نتایج حاصله با نرم افزار GENEPOP از نظر آماری بررسی شدند.

    یافته ها

    بر اساس نتایج به دست آمده، فراوانی هتروزیگوسیتی نشانگر rs4148326، 9/62 درصد و فراوانی آللی آن برای آلل T و C به ترتیب 94/66 درصد و 06/33 درصد بود. بررسی تعادل هاردی- وینبرگ (Hardy weinberg equilibrium یا HWE) نیز نشان داد که جمعیت اصفهان برای نشانگر rs4148326 در تعادل بود.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده در این مطالعه نشانگر rs4148326 را در نمونه ای از جمعیت ایرانی به عنوان یک نشانگر آگاهی دهنده در تشخیص های مولکولی سندرم کریگلر- نجار به روش آنالیز پیوستگی معرفی می نماید.

    کلیدواژگان: چندشکلی تک نوکلئوتیدی، UGT1A1، سندرم کریگلر، نجار، Tetra، primer ARMS PCR
  • امید صوابی، محمد کاظمی، رسول صالحی صفحه 18
    مقدمه
    تا کنون راه های متداول برای پیشگیری از شیوع پوسیدگی دندان موثر واقع نگردیده اند. در این مطالعه تاثیر بیوسورفکتانت های خالص سازی شده از سویه های لاکتوباسیلوس کازیی (ATCC39392) و لاکتوباسیلوس روتری (DSM20016) بر روی بیان ژن های gtfB/C (Glucosyltransferase B/C) و ftf (Fructosyltransferase) از سوش استاندارد استرپتوکوکوس موتانس (ATCC35668) بررسی گردید.
    روش ها
    نمونه های لاکتوباسیلوس و استرپتوکوکوس موتانس از مرکز کلکسیون قارچ ها و باکتری های صنعتی ایران تهیه گردید. برای تشکیل بیوفیلم از روش میکروتیتر پلیت در حضور 1 درصد سوکروز استفاده شد. تولید و استخراج بیوسورفکتانت با کشت لاکتوباسیلوس های کازیی و روتری در محیط کشت MRS Broth و دیالیز و لیوفلیزه نمودن بیوسورفکتانت خالص سازی شده با دستگاه فریز درایر انجام شد. برای ارزیابی تاثیر بیوسورفکتانت بر فرایند اتصال باکتری، بیان نسبی ژن های gtfB/C و ftf در استرپتوکوکوس موتانس (ATCC35668) با استفاده از روش Quantitative real time PCR بررسی گردید.
    یافته ها
    بیان ژن های gtfB/C و ftf در استرپتوکوکوس موتانس تیمارشده با بیوسورفکتانت ها کاهش چشمگیری را نشان داد که از نظر آماری معنی دار بود. اثر بیوسورفکتانت لاکتوباسیلوس کازیی بر کاهش بیان ژن های مورد مطالعه چمشگیرتر از لاکتوباسیلوس روتری بود.
    نتیجه گیری
    باتوجه به کاهش بیان ژن های gtfB/C و ftf در استرپتوکوکس موتانس های تیمارشده، مشخص می شود که بیوسورفکتانت های مورد استفاده در کنترل فرایند اتصال باکتری و در ادامه ی تشکیل پلاک دندانی بسیار موفق عمل کرده اند.
    کلیدواژگان: Glucosyltransferase B، C، بیوسورفکتانت
  • نعیمه سادات حسینی، زهرا سید بنکدار، علی غلامرضایی *، علی محمد فاطمی، هادی کریم زاده صفحه 25
    مقدمه

    کیفیت زندگی یکی از پیامدهای مورد سنجش و مهم در بیماران مبتلا به بیماری لوپوس است. پرسشنامه ی (Lupus quality of life) LupusQol به منظور سنجش کیفیت زندگی این بیماران طراحی شده است. هدف از این مطالعه، اعتبارسازی زبان شناختی این پرسشنامه و بررسی خصوصیات سایکومتریک نسخه ی فارسی آن در ایران بود.

    روش ها

    پرسشنامه ی LupusQol به روش استاندارد ترجمه ی Forward-backward به زبان فارسی ترجمه شد و پس از تکمیل توسط بیماران مبتلا به لوپوس ویژگی های سایکومتریک آن سنجیده شد. جهت بررسی پایایی، Cronbach''s alpha کل پرسشنامه و ابعاد آن بررسی شد. جهت بررسی اعتبار ساختار، اعتبار هم گرا و اعتبار افتراقی آن مورد سنجش قرار گرفت. همچنین، اعتبار گروه های شناخته شده با بررسی رابطه ی کیفیت زندگی با عواملی نظیر سن، فعالیت جسمی، وجود بیماری های همراه، فعالیت بیماری و میزان آسیب بیماری سنجیده شد.

    یافته ها

    تعداد 72 بیمار لوپوس با میانگین سنی 2/10 ± 7/36 سال در مطالعه شرکت کردند. Cronbach''s alpha کل پرسشنامه 94/0 و برای ابعاد آن از 8/0 تا 94/0 متغیر بود. در تمامی ابعاد پرسشنامه ی LupusQol، ضریب همبستگی هر آیتم با حیطه ی مربوط به خود بیش از 4/0 بود (اعتبار هم گرا). ضریب همبستگی هر آیتم با سایر ابعاد در تمام موارد کمتر از رابطه ی آن آیتم با حیطه ی مربوط به خود بود (اعتبار افتراقی). بین سن، فعالیت جسمی، تعداد بیماری های همراه و آسیب بیماری با بیشتر ابعاد پرسشنامه رابطه ی معنی داری وجود داشت (ضریب همبستگی 2/0 تا 4/0).

    نتیجه گیری

    ویژگی های سایکومتریک نسخه ی فارسی پرسشنامه ی LupusQol در جامعه ی ایرانی قابل قبول است و می توان از این ابزار جهت سنجش کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به لوپوس استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بیماری لوپوس، کیفیت زندگی، اعتبار، پایایی، اعتباریابی زبان شناسی، ایران
  • مقاله کوتاه
  • سید مرتضی حقگو، مجتبی ورشوچی، سیامک صبور، عمران عسکری، سید رضا مودب * صفحه 37
    مقدمه

    عفونت های مجاری ادراری یکی از شایع ترین عفونت ها در میان افراد جامعه و بیماران بستری شده هستند و ایجاد مقاومت دارویی، درمان این عفونت ها را بغرنج تر نموده است. از این رو تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی برای هدایت درمان حائز اهمیت است و هدف اصلی این مطالعه بود.

    روش ها

    این تحقیق یک مطالعه ی گذشته نگر و مقطعی بود که در آن نتایج کشت ادرار 2566 بیمار بستری شده در بیمارستان قلب وعروق شهید مدنی تبریز طی سال های 1389-1388 مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل آماری داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه ی 18 انجام شد.

    یافته ها

    از مجموع 2566 کشت ادرار، 479 مورد (7/18 درصد) از نظر رشد میکروارگانیسم مثبت گزارش شدند که 348 نفر از آن ها (3/72 درصد) زن و 131 نفر (7/27 درصد) مرد بودند. میانگین سنی بیماران 6/18 ± 61 سال بود. شایع ترین عامل عفونت ادراری اشرشیا کلی بود. بیشترین حساسیت در میان باکتری های جدا شده در 306 مورد (64 درصد)، نسبت به آمیکاسین دیده شد. سیصد و بیست و چهار مورد از مجموع موارد عفونت باکتریایی (79 درصد) اکتسابی از جامعه بود. همچنین، نتایج نشان داد که آزمایشگاه این مرکز در مورد سنجش حساسیت آنتی بیوتیکی و گزارش نتایج آن برای استافیلوکوکس اورئوس، از دستورالعمل مرجع پیروی نکرده بود.

    نتیجه گیری

    پیشنهاد ما برای درمان عفونت های ادراری کسب شده در این مرکز، استفاده از آمیکاسین می باشد. همچنین، عدم پیروی آزمایشگاه در برخی موارد از روش استاندارد، می تواند امر درمان عفونت ها را در این مرکز تحت تاثیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: عفونت مجاری ادراری، کشت ادرار، مقاومت آنتی بیوتیکی
|
  • Mehri Ghafourian, Boroujerdnia, Zahra Shiravi, Najmeh Hamid, Ali, Asghar Hemmati, Wesam Kooti Page 1
    Background
    Leukocytes form the major immune cells protect the body against foreign agents and pathogens. Hardiness is personality characteristic known as the most important factor in modulatoring the negative effects of stress on immune system. Various clinical studies have confirmed the relationship of this character with psychological and body health. However, no remarkable investigations carry out the relationship between hardiness and immune cells. The aim of this study was to investigate the relationship of hardiness (and its subscales) with immune system cells among pharmacy students of Ahvaz Jundishapour University of Medical Sciences, Iran.
    Methods
    In this descriptive-correlational study, 62 students exposed to comprehensive exam of basic sciences were randomly selected. The instrument was Cobasa questionnaire to evaluate the hardiness personality characteristics and its subscales (commitment, challenge and control). Blood samples were collected from students for analysis of immune cells including WBC count and its subgroups using hematology test (CBC method) and also percentage of T-cell subpopulations and CD56 NK (natural killer) cells by flow cytometry technique. Data were analyzed using Pearson's correlation test.
    Findings
    There was a significant positive correlation between hardiness and CD4+ T-cells, CD4/CD8 and neutrophil levels (P < 0.05 for all), while there was a significant negative correlation between hardiness and the percentage of CD8+T cells and eosinophil (P < 0.05).
    Conclusion
    It seems that individuals with high hardiness may have stronger and more balanced immune system to cope with injurious factors.
    Keywords: Hardiness, Immune system, Pharmacy students
  • Zakiyeh Nadeali, Amin Karimi, Sadeq Vallian, Borujeni Page 10
    Background

    Crigler-Najjar syndrome is a rare, autosomal recessive disorder characterized by unconjugated, non-hemolytic hyperbilirubinemia. The disease is caused by mutations in the UGT1A1 gene, which result in the decrease or lack of the UGT1A1 enzyme activity and thus, lack of bilirubin conjugation with glucuronic acid. Molecular diagnosis of the syndrome has been essentially based on direct mutation analysis. However, due to a large number of mutations associated with the disease, direct mutation analysis is expensive and time consuming. Alternatively, indirect analysis of mutations using linkage analysis by means of polymorphic markers is proposed. Several polymorphic markers associated with the UGT1A1 gene have been studied.

    Methods

    Using bioinformatic analysis of these markers, the single nucleotide polymorphism (SNP) rs4148326 with the C/T sequence, located at 5' region of the gene was selected. Analysis of the marker was performed by genotyping of 186 unrelated healthy individuals in the Isfahanian population, Iran, using tetra-primer amplification refractory mutation system polymerase chain reaction (Tetra-Primer ARMS PCR) technique. Statistical analysis of the results was performed using the GENEPOP software.

    Findings

    The heterozygosity of rs4148326 the marker was 62.9% and the allele frequency for T and C allele was 66.94% and 33.06%, respectively. Analysis of deviations from Hardy-Weinberg equilibrium demonstrated that the Isfahanian population was in equilibrium (P < 0.001) for rs4148326 locus.

    Conclusion

    The data suggested that rs4148326 could be introduced as an informative marker for molecular diagnosis of Crigler-Najjar syndrome in a representative sample of the Iranian population.

    Keywords: Single nucleotide polymorphism, UGT1A1 gene, Crigler, Najjar syndrome, Tetra, primer amplification refractory mutation system polymerase chain reaction
  • Omid Savabi, Mohammad Kazemi, Rasoul Salehi Page 18
    Background
    Dental caries is a worldwide health problem involving almost all age groups in underdeveloped as well as developed countries. So for no considerable progress achieved in the disease prevention, so new preventive/thrapeutique measures are urgently needed. Probiotic bacteria and their biproducts, like biosurfactants, are cost-effective with no considerable side effects for dental caries prevention. The aim of the present study was to evaluate the effects of biosurfactants purified from Lactobacillus casei (ATCC39392) and Lactobacillus reuteri (DSM20016) on ftf and gtf B/C gene expression level of the standard strains of streptococcus mutans (ATCC35668).
    Methods
    Lactobacillus species purchased from the bacterial collection center of Iran. For biofilm production, microtiter plate assay in presence of 1% glucose was used. For biosurfactant production, lactobacillus species were cultured in MRS broth medium, dialyzed and lyophilized using freeze-dryer. To evaluate the effects of biosurfactant on gene expression, bacterial cells were cultured in presence of the appropriate biosurfactant (2.5 mg/ml); after four hours incubation, total cellular RNA was then extracted and used for cDNA synthesis.
    Findings
    Expression of ftf and gtf B/C genes of the standard strains of Streptococcus mutans (ATCC35668) was considerably down regulated by the application of the biosurfactants. The reduction in gene expression was statistically significant (P < 0.05).
    Conclusion
    Considerable down regulation of all genes in presence of biosurfactants was observed. Therefore, it is concluded that the biosurfactants prepared in this study is very successful in dental caries prevention.
    Keywords: gtfB, C gene, ftf gene, Biosurfactant, Real time quantitative polymerase chain reaction
  • Naeimehossadat Hosseini, Zahra Sayed Bonakdar, Ali Gholamrezaei, Alimohammad Fatemi, Hadi Karimzadeh Page 25
    Background

    Quality of life is of the most important outcomes measured in patients with systemic lupus erythematosus (SLE). The Lupus Quality of Life (LupusQoL) questionnaire is designed to specifically assess quality of life in these patients. This study aimed to evaluate validity and reliability of the Persian version of this questionnaire in Iranian patients.

    Methods

    LupusQol questionnaire was translated to Persian using the standard forward-backward translation method. Patients were asked to fill out the questionnaire. Cronbach`s alpha for the whole questionnaire and its 8 domains was measured. For construct validity, convergent validity and discriminant validity were evaluated. Also, known group validity was assessed by evaluating the correlation between quality of life and factors such as age, physical activity, concomitant diseases, disease activity and damage.

    Findings

    Seventy two patients with SLE with mean age of 36.7 ± 10.2 years were enrolled in this study. Cronbach`s alpha for the questionnaire was 0.94 and varied from 0.8 to 0.94 for the domains. The correlation coefficient of each item with its domain was more than 0.4 in all domains of LupusQol (convergent validity) and was more than the correlation of each item with other domains (discriminant validity). There was a significant correlation between age, physical activity, number of concomitant diseases and disease damage and most of the domains of the questionnaire (Correlation coefficient from 0.2 to 0.4).

    Conclusion

    The psychometric characteristics of the Persian version of LupusQol questionnaire are acceptable in Iranian population and this instrument can be used to evaluate quality of life in patients with SLE.

    Keywords: Systemic lupus erythematosus, Quality of life, Validity, Reliability, Linguistic validation, Iran
  • Seyyed Mortaza Haghgoo, Mojtaba Varshochi, Siamak Sabour, Emran Askari, Seyyed Reza Moaddab Page 37
    Background

    Urinary tract infections (UTI) are the most common infections in community and hospitalized patients. Irrational consumption of antibiotics and creation of drug resistance make the treatment of these infections more difficult. Hence, determination of antibiotic resistance pattern is necessary to manage the treatment correctly; this was the main purpose of the present survey.

    Methods

    This was a retrospective and cross-sectional study with targeted community of 2566 hospitalized patients with heart diseases in Tabriz Shahid Madani Cardiovascular Hospital, Iran, during 2009-2010. Urine cultures were studied for type of microorganisms and their antibiotic susceptibility patterns. The gathered data were analyzed.

    Findings

    Out of 2566 urine cultures, 479 cases (18.7%) were positive for pathogenic microorganisms (bacteria and yeasts). Three hundred and forty eight (72.3%) patients were women and 131 (27.7%) were men. Mean age was 61.0 ± 18.6 years. Enteric gram-negative rods were the most frequent agents of UTI in different units of the hospital. Among isolated microorganisms, the highest susceptibility [306 cases (64%)] was reported for amikacin. Three hundred and twenty four cases among of all bacterial UTI (79%) were community-acquired infections. In addition, the laboratory had not followed reference guideline in reporting antibiotic susceptibility test results and performing antibiogram test for Staphylococcus aureus.

    Conclusion

    We suggest amikacin for treatment of UTI in this hospital. Also, disobeying laboratory guidelines may impact treatment outcome and prevalence of antibiotic resistance in this medical center.

    Keywords: Urinary tract infections, Urine culture, Antibiotic resistance