فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 298 (هفته سوم مهر 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/22
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • سید اصغر هوایی، بهرام نصر اصفهانی، نفیسه سادات حسینی، بهناز اسدبیگی صفحه 1
    مقدمه
    استافیلوکوکوس اورئوس یکی از عوامل اصلی ایجاد ورم پستان گاوی است. مقاومت برخی سویه های استافیلوکوکوس اورئوس به آنتی بیوتیک ها به خصوص متی سیلین، درمان عفونت ناشی از آن را با مشکلات بسیاری مواجه کرده است. همچنین انتقال سویه های مقاوم به انسان نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. از این رو، هدف این مطالعه، بررسی میزان شیوع ورم پستان ناشی از استافیلوکوکوس اورئوس در گاوداری های استان اصفهان و تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی در این ایزوله ها بود.
    روش ها
    تعداد 450 نمونه ی شیر جمع آوری شد. پس از تلقیح و انجام آزمون های مربوط، مقاومت آنتی بیوتیکی ایزوله های جداسازی شده، با روش انتشار دیسک بررسی گردید. آزمون D-test (Double disk diffusion test) جهت ردیابی مقاومت القایی کلیندامایسین (ICR یا Inducible clindamycin resistance) صورت گرفت. سپس سویه های مقاوم به متی سیلین (MRSA یا Methicillin-resistant staphylococcus aureus) با استفاده از دو روش اگزاسیلین آگار اسکرین و سفوکسیتین دیسک دیفیوژن ردیابی شدند.
    یافته ها
    تعداد 54 ایزوله ی استافیلوکوکوس اورئوس جداسازی گردید. تمامی ایزوله ها به سیپروفلوکساسین و جنتا مایسین حساس بودند. تعداد 31، 25، 8، 7 و 2 ایزوله به ترتیب نسبت به اریترومایسین، کلیندامایسین، تتراسایکلین، اگزاسیلین و کوتریموکسازول مقاوم بودند. D-test برای تمامی سویه ها منفی بود. 9 سویه ی MRSA با استفاده از روش اگزاسیلین آگار اسکرین و 10 سویه ی MRSA با روش سفوکسیتین دیسک دیفیوژن شناسایی شدند.
    نتیجه گیری
    از آن جا که انتظار می رود شیوع استافیلوکوکوس اورئوس، به خصوص سویه های مقاوم به آنتی بیوتیک در گاوداری ها، بسیار ناچیز باشد، حتی درصد شیوع پایین گزارش شده نیز، مشکلات زیادی به دنبال خواهد داشت. بنابراین انجام یک آزمون حساسیت آنتی بیوتیکی مناسب، قبل از شروع درمان آنتی بیوتیکی در موارد ورم پستان گاوی، حایز اهمیت است.
    کلیدواژگان: ورم پستان گاوی، استافیلوکوکوس اورئوس، مقاومت آنتی بیوتیکی، Methicillin، resistant staphylococcus aureus
  • شهربانو پرچمی برجویی، سمیه رئیسی، فاطمه رضاییان، فاطمه هیبتی، مرتضی هاشم زاده چالشتری صفحه 2
    مقدمه
    ناشنوایی شایع ترین اختلال حسی مادرزادی در جوامع امروزی می باشد. ناشنوایی ژنتیکی به دو حالت نشانگانی و غیر نشانگانی دیده می شود. ناشنوایی غیر نشانگانی با توارث مغلوب اتوزومی (ARNSHL یا Autosomal recessive non-syndromic hearing loss) شایع ترین شکل ناشنوایی است و تا کنون 95 لوکوس برای آن نقشه یابی شده است که از این مناطق، 41 ژن ناشنوایی شناسایی گردیده است. با وجود مطالعات زیاد، برای لوکوس 63DFNB ژن LRTOMT (Leucine rich transmembrane and O-methyltransferase) مطالعات اندکی انجام شده است. از این رو، بررسی جهش این لوکوس می تواند در شناخت بهتر ژن های موثر در ناشنوایی موثر باشد.
    روش ها
    در این مطالعه، 90 نمونه ناشنوایی استان هرمزگان مورد بررسی قرار گرفت. DNA نمونه ها به روش فنل- کلروفرم استخراج شد و سپس مرحله ی PCR (Polymerase chain reaction) انجام گرفت. بعد با استفاده از محصول PCR، مراحل SSCP (Single-strand conformation polymorphism) و HA (Heteroduplex) صورت گرفت و نمونه هایی که دارای باندهای متفاوت بودند، به منظور تعیین نوع تغییر نوکلئوتیدی توالی یابی شدند.
    یافته ها
    8 نمونه در اگزون های مختلف (هر کدام در یک اگزون خاص) در بررسی باندهای SSCP دارای شیفت بودند که به منظور تعیین نوع تغییر نوکلئوتیدی توالی یابی شدند. در نتیجه ی توالی یابی، هیچ تغییر نوکلئوتیدی در هیچ کدام از اگزون های مورد بررسی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج، بین جهش های ژن کد کننده ی LRTOMT و ناشنوایی غیر سندرومیک ارتباطی مشخص نشد. با توجه به این که زمان زیادی از کشف این ژن سپری نشده است، تحقیقات زیادی هم در رابطه با آن صورت نگرفته است. جهش های شناسایی شده در مطالعات انجام گرفته بر روی این ژن در سرتاسر جهان، تنها 5 جهش می باشد که نقش کم رنگ آن را در ارتباط با ناشنوایی بیان می کند.
    کلیدواژگان: جهش، Polymerase chain reaction، heteroduplex، Polymerase chain reaction، single، strand conformation polymorphism، Leucine rich transmembrane and O، methyltransferase
  • سهیلا خضرایی مرادیان، علیرضا عندلیب، مزدک گنجعلی خانی حاکمی، زهره سفری، احد زارع، غلامعلی کاردر صفحه 3
    مقدمه
    سرطان های دستگاه گوارش به خصوص روده ی بزرگ یکی از شایع ترین علل مرگ و میر در جوامع غربی است. به دلیل تغییر الگوی تغذیه ای در جوامع در حال توسعه نیز، این گونه سرطان ها در حال افزایش است. امروزه استفاده از طب گیاهی و مکمل، مورد توجه بسیاری از محققین قرار گرفته است. شیرین بیان یک گیاه باستانی در طب گیاهی است که بسیاری از خواص درمانی مانند اثر ضد سرطان و ضد التهابی، برای آن ذکر شده است. در این مطالعه، اثر عصاره ی پروتئینی ریشه ی شیرین بیان بر رده ی سلولی سرطان روده ی بزرگ انسانی (29-HT) و سرطان روده ی بزرگ موشی (26-CT) در مقایسه با سلول های طبیعی (293HEK) بررسی شده است.
    روش ها
    ابتدا عصاره ی پروتئینی ریشه ی شیرین بیان پس از آسیاب کردن ریشه ی خشک آن در بافر فسفات سالین (PBS) در دمای اتاق تهیه گردید. پس از دیالیز در همین بافر، غلظت پروتئینی آن به روش برادفورد تعیین گردید. رده های سلولی 29-HT، 26-CT و 293-HEK در محیط DMEM حاوی 10 درصد سرم گاوی کشت داده شدند و پس از 24 ساعت انکوباسیون در دمای Co 37، توسط غلظت های g/mlμ 25، 50 و 100 عصاره ی شیرین بیان تیمار شدند. سمیت سلولی غلظت های مختلف شیرین بیان با استفاده از روش MTT بررسی شد. در ادامه، بررسی وقوع آپوپتوز در سلول های تیمار شده با استفاده از سیستم فلوسایتومتری مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    غلظت هایی تا g/mlμ 100 عصاره ی پروتئینی، برای تکثیر سلول های طبیعی سمی نیستند. در حالی که توان زیستی (Viability) رده های سلولی 26-CT، 29-HT و 293-HEK به ترتیب تا 3/29، 5/42 و 0/70 درصد به روش MTT اندازه گیری شدند. به علاوه، روش سنجش آپوپتوز با فلوسایتومتری نشان داد که سلول های 26-CT، 29-HT و 293-HEK که با غلظت g/mlμ 100 عصاره ی پروتئینی تیمار شده بودند، به ترتیب به میزان 00/8 ± 72/47 (026/0 = P)، 21/8 ± 93/34 (056/0 = P) و 50/6 ± 50/17 (070/0 = P) روی سلول های سرطانی اثرات مهار کنندگی رشد داشتند و همچنین موجب برانگیختن آپوپتوز در آن ها شدند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد که عصاره ی پروتئینی ریشه ی شیرین بیان به عنوان یک داروی مکمل برای مهار رشد سلول های سرطانی روده بزرگ مناسب باشد ضمن این که برای تایید آن، مطالعه ی رده های سلولی بیشتر مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: شیرین بیان، آپوپتوز، سرطان روده ی بزرگ
  • فرح تاج نواب اکبر، رسول صالحی صفحه 4
    مقدمه
    هلیکوباکترپیلوری یکی از عوامل عفونت در دستگاه گوارش است که انتشار جهانی دارد. عقیده بر این است که عفونت از دوران کودکی کسب می شود. راه انتقال باکتری به درستی روشن نشده است و یکی از راه هایی که برای آن فرض می شود، انتقال از طریق آب است. هدف از این مطالعه، بررسی وجود هلیکوباکترپیلوری در منابع آب شهر اصفهان از جمله آب شهری، آب چاه های اطراف اصفهان وآب زاینده رود بود.
    روش ها
    در این مطالعه در مجموع l 100 آب از منابع پیش گفته جمع آوری و جهت شناسایی باکتری با روش Fluorescent nested PCR (Fluorescent nested polymerase chain reaction) و با استفاده از سه پرایمر برای ژن های UerC، srRNA16 و 1-Adhesion مورد بررسی قرارگرفت.
    یافته ها
    با بررسی آب های مورد مطالعه، آب زاینده رود آلوده به این باکتری شناخته شد. در مورد نمونه های آب چاه ها، منطقه ی شمالی 3 نمونه، منطقه ی غربی دو نمونه، منطقه ی شرقی صفر و منطقه ی جنوبی 3 نمونه آلودگی به هلیکوباکترپیلوری را نشان دادند. در خصوص آب شرب شهری، فقط دو نمونه از شرق اصفهان آلودگی به هلیکوباکترپیلوری را نشان دادند.
    نتیجه گیری
    با استفاده از پرایمر ژنsrRNA16، UreC و روش Fluorescent nested PCR و فلوروکروم 5CY تعداد بسیارکمی باکتری مورد شناسایی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: هلیکوباکترپیلوری، srRNA16، Fluorescent nested PCR، UreC، 1، Adhesion، آب
  • مقاله کوتاه
  • داریوش شهبازی، لیلا شیری، حجت الله علایی، ناصر نقدی، سعید کرمانی، حسین افروزی، علی کیانی، مجتبی اکبری صفحه 5
    مقدمه
    طبق مطالعات متعدد، امواج الکترومغناطیس با فرکانس پایین (ELF یا Extremely low frequency)، بر بیولوژیک بدن تاثیرات گسترده ای دارد. این امواج به خاطر ماهیت الکتریکی سیستم عصبی و نوروترانسمیتر ها، بر این سیستم آثاری به جای می گذارد که در برخی موارد، درمانی و در برخی موارد، مخرب است. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر امواج الکترومغناطیس با فرکانس پایین (ELF)، با فرکانس Hz 10 و شدت μT 720-540، بر سطح متابولیت سروتونین (HIAA-5 یا Hydroxyindoleacetic acid-5) در هسته ی رافه ی مغز موش های نر بالغ بود.
    روش ها
    با استفاده از یک کویل مغناطیسی، میدان ELF تولید شد. شدت این میدان در مرکز کویل μT 690 بود. تعداد 6 موش صحرایی، روزانه 3 ساعت و به مدت 15 روز متوالی تحت این امواج قرار گرفتند. پس از آن، از هر موش صحرایی به روش میکرودیالیز، 6 نمونه ی μl 40 از هسته ی رافه ی مغز جمع آوری شد. سپس این نمونه ها به وسیله ی دستگاه کروماتوگرافی با فشار بالا (HPLC-ECD یا High pressure liquid chromatography- electro chemical detector)، سنجش و میزان متابولیت سروتونین آن به دست آمد و با گروه شاهد مقایسه گردید.
    یافته ها
    امواج ELF با مشخصات پیش گفته، به طور معنی داری متابولیت سروتونین در هسته ی رافه را نسبت به گروه شاهد کاهش داد (050/0 > P).
    نتیجه گیری
    امواج ELF، در سیستم سروتونرژیک تاثیرگذار است و می توان در درمان برخی بیماری ها از آن استفاده کرد.
    کلیدواژگان: میدان الکترومغناطیس، 5، هیدروکسی ایندول استیک اسید، میکرودیالیز، کروماتوگرافی با فشار بالا، هسته ی رافه