فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 320 (1393)

  • وی ژه نامه طب مکمل
  • تاریخ انتشار: 1394/01/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • سید احمد محمودیان صفحات 2432-2443
    مقدمه
    درمان جانبازان اعصاب مبتلا به افسردگی، با چالش جدی روبه رو است. طب مکمل، به ویژه هومیوپاتی، برای افزایش پاسخ درمانی افسردگی مطرح است. داروی فوق رقیق تهیه شده از نمک طعام، به این منظور مورد آزمون قرار گرفت. در راستای تهیه ی پروتکل درمانی هومیوپاتی ویژه ی جانبازان مبتلا به افسردگی، دینامیسم های هومیوپاتی آنان پس از این درمان کلاسیک، بررسی شد.
    روش ها
    بیماران، به فاصله ی 3-2 هفته، دارو را دریافت کردند و علایم آنان پس از هر بار مصرف Natruium muriaticum (Nat. M.) بررسی شد. دینامیسم های شکایات ذهنی و جسمی آنان توسط پزشک هومیوپات و با کمک نرم افزار هومیوپاتی، به دست آمد. علایم مربوط به Proving دارو، با صبر کردن حذف شد. پس از اتمام طرح، پرونده ی آنان بررسی و دینامیسم ها و علایم تشدید یافته استخراج گردید. علایم قبلی تشدید یافته و علایم جدید آزارنده، به عنوان تشدید احتمالی ناشی از درمان هومیوپاتی، در نظر گرفته شدند.
    یافته ها
    در 28 بیمار، اطلاعات برای یافتن دینامیسم هومیوپاتی و موارد تشدید علایم کافی بود و در 7 نفر، بررسی امکان پذیر نبود. شایع ترین دینامیسم های مشابه مربوط به سولفور با پوشش پرخاش گری و اگزما و سپس بلادونا با پوشش سردرد و عصبانیت بود. سایر دینامیسم ها به ترتیب عبارت از فسفر، اکونیت و کالکاریا بودند. 25 درصد بیماران تشدید خفیف تا متوسط علایم را گزارش دادند که شایع ترین آن ها، به ترتیب عبارت از سردرد، پوسته ریزی از ضایعات، عصبانیت، اضطراب و لجاجت با خانواده بود.
    نتیجه گیری
    روند تغییرات بالینی جانبازان با استفاده از یک نوع داروی فوق رقیق، علایم و دینامسیم هایی را نشان داد که امکان تهیه ی یک برنامه ی درمانی هومیوپاتی با سرعت بیشتر درمان و ادغام یافته با طب رایج ویژه ی جانبازان اعصاب را برای تحقیقی دیگر فراهم می کند.
    کلیدواژگان: افسردگی، هومیوپاتی، داروی فوق رقیق، جانباز
  • مژگان میرغفوروند، سکینه محمد علیزاده چرندابی، آمنه منصوری، مسلم نجفی، فرزانه خدابنده صفحات 2444-2453
    مقدمه
    احتمال می رود، خواب تحت تاثیر مصرف ویتامین و مواد معدنی و یا کمبود آن ها قرار داشته باشد. این مطالعه، با هدف تعیین تاثیر ویتامین D و کلسیم- ویتامین D در درمان اختلالات خواب در زنان باردار مبتلا به گرفتگی عضلات پا، انجام گرفت.
    روش ها
    این کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده ی سه سوکور، بر روی 126 زن باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی شهر تبریز در سال 1392 انجام گرفت. نمونه ها با روش بلوک بندی تصادفی، به سه گروه 42 نفری تخصیص داده شدند. گروه های مورد، روزانه قرص ویتامین D و یا قرص کلسیم- ویتامین D و گروه شاهد، قرص دارونما را به مدت 60 روز دریافت نمودند. نمره ی خواب افراد، با استفاده از پرسش نامه ی خواب Pittsburgh، قبل و بعد از مداخله سنجیده شد. از آزمون ANCOVA (Analysis of covariance) برای تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    قبل از مداخله، میانگین نمره ی کیفیت خواب در گروه های دریافت کننده ی کلسیم- ویتامین D، ویتامین D و دارونما تفاوت معنی دار آماری نداشت (050/0 < P). با کنترل نمره ی کیفیت خواب قبل از مداخله، تفاوت معنی داری بین گروه دریافت کننده ی کلسیم- ویتامین D با گروه شاهد (1/2-4/1-: Confidence interval و 3/0-: Adjusted difference)، بین گروه دریافت کننده ی ویتامین D با گروه شاهد (7/1-7/1-: Confidence interval و 007/0-: Adjusted difference) و بین دو گروه دریافت کننده ی کلسیم- ویتامین D و ویتامین D (1/2-4/1-: Confidence interval و 3/0-: Adjusted difference) پس از مداخله، مشاهده نشد. از نظر زیردامنه های مقیاس کیفیت خواب نیز تفاوت معنی داری بین گروه های مطالعه وجود نداشت (050/0 < P).
    نتیجه گیری
    کلسیم- ویتامین D و ویتامین D تاثیری بر بهبود کیفیت خواب زنان باردار دچار گرفتگی عضلات پا ندارد.
    کلیدواژگان: ویتامین D، کلسیم، ویتامین D، اختلالات خواب، زنان باردار، گرفتگی عضلات
  • مهدی احمدی فراز، نگار رئیسی دهکردی، روح الله موسوی زاده، سلیمان قادری صفحات 2454-2463
    مقدمه
    بیماری سرطان فرد را دچار مشکلات وجودی، احساسی، روانی و معنوی می کند. با توجه به نیاز بیماران در بعد معنوی، تاثیر استفاده از مضامین دعایی و قرآنی بر سلامت معنوی در این بیماران بررسی گردید.
    روش ها
    در این پژوهش نیمه تجربی، گروه درمانی معنوی، در سه دوره، در سال 1393 در مرکز کنترل سرطان در اصفهان برگزار شد. دوره ها شامل 6 جلسه و در 4 محور اصلی ارتباطی (با خدا، با خود، با دیگران و با طبیعت) و با رویکرد شناختی- رفتاری بود. پرسش نامه ی 20 سوالی سلامت معنوی Palutzian و Ellison، که خرده مقیاس های سلامت معنوی مذهبی و وجودی را اندازه گیری می کند، توسط بیماران قبل و بعد از مداخله تکمیل شد. داده ها با استفاده از روش آماری آزمون Paired-t و تکنیک لیکرت برای امتیازدهی، در سطح معنی داری 050/0 < P مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. همچنین، نظرسنجی از 12 نفر از بیماران انجام شد.
    یافته ها
    قبل از اجرای مداخله، میانگین نمره ی سلامت معنوی افراد گروه، 59 بود که پس از مداخله، به 77 تغییر یافت (01/0 = P). میانگین تغییرات در سلامت معنوی مذهبی، 5/10 و در سلامت معنوی وجودی، 5 و تفاوت این تغییرات بین هر دو مورد، معنی دار بود (01/0 = P)؛ هر چند این تغییرات در زمینه ی سلامت معنوی وجودی کمتر بود. نظرسنجی حاکی از تغییر نگاه به دعا و احساس آرامش بیشتر، توجه به قدرت خدا و نعمت های موجود و کاهش احساس گناه بود.
    نتیجه گیری
    اثر بخشی مداخلات معنوی در بسیاری از پژوهش ها نشان داده شده است. در این پژوهش نیز با استفاده از مضامین دعا، سلامت معنوی بیماران بهبود یافت. با توجه به نتایج، بهتر است جلسات به سمت پاسخ گویی بیشتر به مشکلات وجودی بیماران پیش رود.
    کلیدواژگان: معنویت، سرطان، سلامت
  • احسان بیات چادگانی، حسین فلاح زاده، غلامرضا عسکری، رزا رهاوی، زهرا مقصودی، آزاده نجارزاده صفحات 2464-2472
    مقدمه
    شواهد اپیدمیولوژیک نشان داده است که مکمل های آنتی اکسیدانی می توانند نقش مهمی در جلوگیری از آسیب عضلانی و استرس اکسیداتیو ناشی از ورزش ایفا کنند. انار، به جهت داشتن مقادیر بالای ترکیبات منحصر به فرد پلی فنلی و آنتی اکسیدان ها، در سال های اخیر، توجه محققان را به خود معطوف کرده است. این مطالعه، با هدف بررسی تاثیر آب انار طبیعی بر استرس اکسیداتیو و آسیب عضلانی و التهاب ناشی از ورزش در مردان جوان انجام گردید.
    روش ها
    این مطالعه ی تجربی به صورت کارآزمایی بالینی بر روی 30 مرد سالم جوانی که 3 جلسه در هفته ورزش کردند و واجد معیارهای ورود به مطالعه بودند، به اجرا درآمد. آن ها به طور تصادفی، و با استفاده از جدول اعداد تصادفی، به دو گروه مورد (مکمل) و شاهد (دارونما) تقسیم شدند. افراد گروه مورد، روزانه یک فنجان 250 میلی لیتری آب انار، که به صورت آب انار طبیعی و تهیه شده توسط محقق بود و گروه شاهد نیز، روزانه یک فنجان 250 میلی لیتری دارونما را به مدت 8 هفته در ساعت معین دریافت کردند. نمونه ی خون، پس از حداقل 8 ساعت ناشتا بودن، جهت ارزیابی شاخص های آسیب عضلانی شامل کراتین کیناز (CK یا Creatine kinase) و لاکتات دهیدروژناز (LDH یا Lactate dehydrogenase) و شاخص پروکسیداسیون لیپیدی شامل مالون دی آلدهید (MDA یا Malondialdehyde) و شاخص التهابی شامل پروتئین واکنشی C (CRP یا C-reactive protein) درشروع و پایان مطالعه گرفته شد. آنالیز آماری با استفاده از آزمون های Paired-t و t مستقل انجام شد.
    یافته ها
    به دنبال مصرف 8 هفته ای آب انار، میزان MDA در گروه دریافت کننده ی مکمل از 5/1 به 1/1 میکرومول در لیتر کاهش و در گروه شاهد از 5/1 به 7/1 میکرومول در لیتر افزایش یافت. میانگین تغییرات این شاخص بین دو گروه دارای تفاوت معنی دار بود (047/0 = P). تغییرات LDH، CRP و CK در هیچ کدام از گروه ها معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه، نشانگر احتمال اثرات سودمند آب انار در تقویت سیستم دفاع آنتی اکسیدانی بدن و کاهش استرس اکسیداتیو می باشد.
    کلیدواژگان: انار، آسیب عضلانی، التهاب، استرس اکسیداتیو
  • لاله پیاهو، یاسر خواجه بیشک، مجید مبصری، علیرضا استاد رحیمی، محمد اصغری جعفرآبادی صفحات 2473-2483
    مقدمه
    بیماری دیابت اختلالی است که با بروز بسیاری از بیماری های مزمن ارتباط دارد. افزایش سطوح سیتوکین های التهابی، از جمله اینترلوکین 6 (6-IL یا 6-Interleukin)، عامل نکروز توموری-آلفا (TNF-α یا Tumor necrosis factor alpha) و پروتئین واکنشی C (hs-CRP یا High-sensitivity C-reactive protein)، بر حساسیت انسولینی تاثیر می گذارد. در سال های اخیر، استفاده از گیاهان سنتی به دلیل عوارض جانبی پایین، رواج بیشتری یافته است. مطالعه ی حاضر با هدف تعیین تاثیر مکمل یاری پودر گیاه شوید بر مقاومت انسولینی و نشانگرهای التهابی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه ی کارآزمایی بالینی دو سو کور، بر روی 60 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 در شهر تبریز انجام شد. افراد حایز شرایط، به صورت تصادفی به دو گروه مورد و شاهد تقسیم شدند. افراد گروه مورد، روزانه 3/3 گرم پودر گیاه شوید و افراد گروه شاهد، مقادیر مشابه پودر نشاسته را به مدت 8 هفته دریافت کردند. در ابتدا و انتهای مطالعه، غلظت انسولین ناشتا، 6-IL و TNF-α با استفاده از روش ELISA (Enzyme-linked immunosorbent assay) و hs-CRP با استفاده از اسپکترومتری اندازه گیری شد. شاخص مقاومت انسولینی با استفاده از فرمول گلوگز ناشتا (mg/dl) × انسولین ناشتا (μU/ml) /405 به دست آمد.
    یافته ها
    کاهش معنی داری در غلظت انسولین ناشتا و سیتوکین های التهابی 6-IL، TNF-α و hs-CRP در گروه مورد مشاهده شد (050/0 > P). پس از تعدیل بر روی مقادیر پایه و متغیرهای مخدوشگر، این معنی داری تایید شد. شاخص مقاومت انسولینی در هر دو گروه تغییرات آماری معنی داری نشان نداد.
    نتیجه گیری
    پودر گیاه شوید، تاثیر مفیدی در کاهش نشانگرهای التهابی و غلظت انسولین ناشتا داشت. با این وجود، انجام مطالعات بیشتر برای تایید نتایج به دست آمده پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: پودر گیاه شوید، مقاومت انسولینی، نشانگرهای التهابی، دیابت نوع
  • انسیه یزدخواستی، نادر شوندی، احمد محمودیان، عباس صارمی صفحات 2484-2490
    مقدمه
    وجود التهاب در بیماران مبتلا به دیابت، عوارض این بیماری را افزایش می دهد. آنتی اکسیدان ها می توانند شدت التهاب را کاهش دهند. اینترلوکین-6 (6-IL یا 6-Interleukin) و پروتئین واکنشی c (CRP یا C-reactive protein) دو عامل التهابی هستند و این سوال مطرح است که آیا رزوین، به عنوان یک آنتی اکسیدان، می تواند سطح این دو را کاهش دهد و بر مقاومت به انسولین تاثیر بگذارد؟
    روش ها
    روش تحقیق، از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون بود که در آن، 16 زن مبتلا به دیابت نوع 2 به طور تصادفی در دو گروه مورد (سن: 11/5 ± 25/59 سال) و شاهد (سن: 60/10 ± 25/52 سال) تقسیم شدند. آزمودنی ها در گروه مورد به مدت 6 هفته 400 میلی گرم مکمل رزوین دریافت کردند. نمونه های خونی جهت تعیین اینترلوکین-6، CRP و مقاومت به انسولین، قبل و بعد از دوره ی مداخله از دو گروه دریافت شد.
    یافته ها
    اینترلوکین-6 و CRP در گروه مورد کاهش معنی داری یافت (050/0 > P). همچنین، مقاومت به انسولین نیز با 6 هفته دریافت مکمل رزوین، به طور معنی داری بهبود یافت (050/0 > P).
    نتیجه گیری
    احتمال می رود، مصرف مکمل رزوین باعث کاهش عوامل التهابی و مقاومت به انسولین، در زنان مبتلا به دیابت نوع 2، شود.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، التهاب، مقاومت به انسولین، مکمل رزوین
  • مقاله کوتاه
  • نگار اصلانی، محمدحسن انتظاری، زهرا مقصودی، غلامرضا عسکری صفحات 2491-2510
    مقدمه
    از دیرباز اعتقاد زیادی به نقش سیر در کاهش فشار خون وجود داشته است. اما، مطالعه ای که به بررسی اثر مصرف مخلوط سیر و آبلیمو بر فشار خون پرداخته باشد، انجام نشده بود. مطالعه ی حاضر، با هدف بررسی اثر مصرف مخلوط سیر و آبلیمو بر میزان قند خون ناشتا، فشار خون و نمایه ی توده ی بدن انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه، 120 نفر از بیماران 65-30 ساله ی مبتلا به هایپرلیپیدمی تازه تشخیص داده شده، انتخاب و به طور تصادفی، به 4 گروه مساوی تقسیم شدند. گروه اول، روزانه 20 گرم سیر و 1 قاشق غذاخوری آبلیمو، گروه دوم، روزانه 20 گرم سیر و گروه سوم، روزانه 1 قاشق غذاخوری آبلیمو، 2 ساعت پس از شام دریافت کردند و گروه چهارم طی مداخله، سیر و آبلیمو دریافت نکردند. در ابتدا و انتهای مطالعه، میزان قند خون ناشتا، فشار خون و نمایه ی توده ی بدن اندازه گیری شد.
    یافته ها
    مصرف مخلوط سیر و آبلیمو پس از 8 هفته توانست فشار خون سیستولیک و دیاستولیک و نمایه ی توده ی بدن را نسبت به گروه آبلیمو و گروه شاهد به طور معنی داری کاهش دهد که البته این کاهش نسبت به گروه سیر معنی دار نبود. همچنین، مصرف مخلوط سیر و آبلیمو تاثیر معنی داری در قند خون ناشتا نداشت.
    نتیجه گیری
    مخلوط شدن سیر با آبلیمو نمی تواند اثر بهتری نسبت به مصرف سیر به تنهایی داشته باشد. پیشنهاد می شود، مطالعات دیگری نیز با روش های متفاوت در این زمینه انجام شود و پس از اطمینان از کارایی، این فراورده در دسترس افراد قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سیر، آبلیمو، هایپرلیپیدمی، فشار خون، نمایه ی توده ی بدن
  • الهام حسینی، احمد محمودیان صفحات 2501-2510
    مقدمه
    با توجه به شیوع مولتیپل اسکلروزیس (MS یا Multiple sclerosis) در شهر اصفهان، مطالعه ی حاضر با هدف بررسی فراوانی نسبی استفاده از طب مکمل و جایگزین در بیماران مبتلا انجام گرفت.
    روش ها
    در این پژوهش توصیفی- مقطعی، 400 نفر از بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس مراجعه کننده به بیمارستان الزهرای (س) اصفهان که شرایط ورود را داشتند، به روش نمونه گیری غیراحتمالی آسان انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه ی محقق ساخته، از طریق مصاحبه جمع آوری و تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    از بین 226 زن (5/56 درصد) و 174 مرد (5/43 درصد) با میانگین سنی 57/39 و میانگین مدت بیماری 5/4 سال، 340 نفر (85 درصد) از این بیماران از حداقل یکی از انواع طب مکمل و جایگزین در طول مدت بیماری استفاده کردند. انواع مورد استفاده از طب مکمل به ترتیب شامل مواد طبیعی (1/59 درصد)، درمان های معنوی (5/51 درصد)، روش فیزیکی و حرکتی (4/39 درصد)، روش ذهن و بدن (5/38 درصد)، سایر روش ها (7/24 درصد)، روش های سنتی (6/10 درصد)، درمان های انرژیایی (4/4 درصد) و سیستم های کامل درمانی (2/1 درصد) بود. بیشترین روش های مورد استفاده، مصرف ویتامین، ورزش و داروهای گیاهی بود. 5/32 درصد از بیماران سه روش و بیشتر را به کار بردند. رابطه ی معنی داری بین کوتاهی طول مدت بیماری، سن و استفاده از طب مکمل و جایگزین مشاهده شد (050/0 > P). زنان بیشتر از مردان از درمان های طب مکمل و جایگزین استفاده کردند. بین تحصیلات و استفاده از طب مکمل رابطه ی معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    اکثر بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس در کنار درمان دارویی، از درمان مکمل و جایگزین استفاده می کنند. با توجه به اثرات مثبت برخی از این درمان ها بر روی درد، خستگی و استرس بیماران و نیز عوارض و خطرات احتمالی ناشی از سایر روش ها، آموزش بیماران، پزشکان عمومی، متخصصان مغز و اعصاب و مراقبان درباره ی درمان های مکمل و جایگزین ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، طب مکمل و جایگزین، درمان دارویی
|
  • Ahmad Mahmoudian Pages 2432-2443
    Background
    There are serious challenges for treatment of depression in the war veterans. Complementary therapies; such as homeopathy، are proposed to incease successful of their treatment. In one study، ultrahigh-dilution of NaCl (Natrium muriaticum) was used in depressed war veterans for this aim and in this study، their homeopathic dynamisms were evaluated for preparing the special treatment protocols.
    Methods
    The patients got the remedies every 2-3 weaks and changing of their symptoms after using natruium muriaticum were evaluated. One homeopath diagnosed their homeopathic dynamisms via discussing about their mental and somatic symptoms with the help of software. Aggravations were defined as both، increasing of previous or appearing new trouble symptoms. Accessory symptoms related to remedy proving were omitted by waiting. At the end of study، data were extracted from the patients’ files and classified.
    Findings
    Files of 28 depressed war veterans had adequate information and in 7 of them، had not. The most common homeopathic dynamisms were similar to Sulphurous، with rage and eczema as main symptoms، and Belladaonna، with headache and anger. The other dynamisms were Phosphorous، Aconitum، and Calcarea، respectively. 25 percent of patients reported mild to moderate aggravation. They were headache، desquamation of skin eruptions، anxiety and obstinacy with their families.
    Conclusion
    Trend of clinical course of depressed war veterans، after getting a homeopathic remedy، indicated some dynamisms. This is an opportunity to prepare a special protocol with speedy use of remedies for treatment of them in another research.
    Keywords: Depression, Homeopathy, Ultrahigh, diluted drugs, War veterans
  • Mojgan Mirghafourvand, Sakineh Mohammadalizadeh-Charandabi, Ameneh Mansouri, Moslem Najafi, Farzaneh Khodabandeh Pages 2444-2453
    Background
    Evidence indicates that sleep may be affected by using vitamins and minerals or lack of them. This study aimed to determine the effects of vitamin D and calcium-vitamin D in the treatment of sleep disorders in pregnant women with leg cramps.
    Methods
    This triple-blind randomized controlled clinical trial took place on 126 pregnant women referred to Tabriz health centers، Tabriz، Iran، in 2013-2014. Subjects were allocated in to three groups، using block randomization. The groups received vitamin D، calcium-vitamin D and placebo pills daily for 60 days. Sleep score was measured before and after the intervention، using the Pittsburgh Sleep Quality Index. ANCOVA test was used for data analysis.
    Findings
    Controlling baseline score before the intervention، there was no significant differences in the sleep quality score after intervention between the group receiving calcium-vitamin D and the control group (adjusted difference: -0. 3، 95% confidence interval: -1. 4 to 2. 1)، the group receiving vitamin D and controls (adjusted difference: -0. 007، 95% confidence interval: -1. 7 to 1. 7) and between the two groups receiving calcium-vitamin D and vitamin D (adjusted difference: -0. 3، 95% confidence interval: -1. 4 to 2. 1). Also، there was no significant difference between the groups in sleep quality subscales (P > 0. 05).
    Conclusion
    The results show that calcium-vitamin D and vitamin D does not effect on improving the sleep quality in pregnant women with leg cramps.
    Keywords: Vitamin D, Calcium, vitamin D, Sleep disorders, Pregnant, Cramps
  • Mehdi Ahmadifaraz, Negar Reisi-Dehkordi, Rohallah Mosavizadeh, Soleiman Ghaderi Pages 2454-2463
    Background
    Cancer causes emotional، psychological and spiritual problems. According to the spiritual needs of patients، in this study، we decided to explore the effect of Quran and prayer context on spiritual health of the patients with cancer.
    Methods
    In this semi-experimental study، spiritual group therapy was conducted 3 times، during 2014، in Entekhab Cancer Control Center in Isfahan، Iran. Groups met on six sessions on 4 main communication axes (with God، with themselves، with others and with nature) with cognitive behavioral approach. Palutzian and Ellison spiritual health questionnaire، with 20 items and 2 subscales (existential and religious health) were completed by the patients before and after the intervention. Data were analyzed using paired-t test at a significance level of P < 0. 05; the survey was conducted on 12 patients.
    Findings
    Before intervention، the mean score of the group''s spiritual health was 59 and after it، changed to 77 (P = 0. 01). The mean changes in religious spiritual health and existential spiritual health were 10. 5 and 5، respectively. These changes were significant (P = 0. 01 for both); although، the changes were less in existential spiritual health. The survey showed that attitude to pray، feeling calm، and the power of the God was changed.
    Conclusion
    The efficacy of spiritual interventions has been shown in many studies. In this study، using the themes of prayer، spiritual well-being improved. According to the results، it is better to respond to the existential needs of the patients.
    Keywords: Spirituality, Cancer, Health
  • Ehsan Bayat-Chadegani, Hossein Fallahzadeh, Gholamreza Askari, Roza Rahavi, Zahra Maghsoudi, Azadeh Nadjarzadeh Pages 2464-2472
    Background
    Epidemiological evidence has shown that antioxidant supplements may play an important role in preventing exercise-induced muscle damage and oxidative stress. Recent years، some researchers have shown high levels of unique compounds in pomegranate polyphenol antioxidants. The aim of this study was to evaluate the impact of natural pomegranate juice on oxidative stress، muscle damage and inflammation induced by exercise in healthy young men.
    Methods
    This clinical trial study was conducted on 30 healthy young men who exercised 3 times a week and were eligible for the study. They was randomly divided into two experimental (supplement) and control (placebo) groups. Experimental group received a daily cup of 250 ml of natural pomegranate juice، prepared by the researcher، and the control group received a daily cup of 250 ml of placebo، for 8 weeks at the same time. Blood samples were collected after at least 8 hours of fasting to assess indicators of muscle damage including creatine kinase (CK) and lactate dehydrogenase (LDH)، lipid peroxidation including malondialdehyde (MDA) and inflammation including C-reactive protein (CRP)، at the beginning and end of the study. Statistical analysis was performed using the paired and independent-samples t test.
    Findings
    Following 8 weeks of consumption of pomegranate juice، MDA levels decreased from 1. 5 to 1. 1 μmol/l in pomegranate group and increased from 1. 5 to 1. 7 μmol/l in control group. The change of this indicator was significantly different between the two groups (P = 0. 047). Changes in LDH، CRP and CK were not significant in any of the groups.
    Conclusion
    The findings of this study suggest potential beneficial effects of pomegranate juice in strengthening the antioxidant defense system and reducing oxidative stress.
    Keywords: Pomegranate, Muscle damage, Inflammation, Oxidative stress
  • Laleh Payahoo, Yaser Khajeh-Bishak, Majid Mobasseri, Alireza Ostadrahimi, Mohammad Asghari-Jafarabadi Pages 2473-2483
    Background
    Diabetes mellitus (DM) is associated with many chronic disorders. Increasing the concentration of circulatory cytokines such as interleukin 6 (IL-6)، tumor necrosis factor alpha (TNF-α) and high-sensitivity C-reactive protein (hs-CRP) can effect on the insulin sensitivity. Recently، the use of herbs as complementary and alternative medicine، due to low level of side effects، has been prevailed. This study was designed to investigate the effects of Anethum graveolens supplementation on the insulin resistance and inflammatory biomarkers in patients with type 2 diabetes.
    Methods
    This randomized-double blind-placebo controlled study was conducted on 60 patients with type 2 diabetes in Tabriz، Iran. The eligible patients randomly divided to two intervention and control groups. Intervention group received 3. 3 g/day powder of Anethum for 8 weeks and control group received the same amounts of starch. At the onset and end of the study، serum concentrations of insulin، IL-6 and TNF-α was determined using the enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method; and hs-CRP was measured using spectrometry. The homeostatic model assessment of insulin resistance (HOMA-IR)، as an index of insulin resistance، was calculated as fasting concentrations of blood glucose (mg/dl) × fasting insulin (μU/ml) /405.
    Findings
    Serum concentration of insulin، IL-6، TNF-α and hs-CRP decreased significantly at the end of study in intervention group (P < 0. 05). This decreasing was confirmed after adjusting for baseline and confounding factors. Changes in HOMA-IR were not significant in none of the groups.
    Conclusion
    Supplementation of Anethum graveolens had beneficial effects on the concentration of insulin concentration and inflammatory biomarkers. However، further clinical studies are suggested to confirm the results.
    Keywords: Anethum Graveolens, Diabetes, Inflammatory biomarkers, Insulin resistance
  • Ensiyeh Yazdekhasti, Nader Shavandi, Ahmad Mahmoudian, Abbas Saremi Pages 2484-2490
    Background
    Inflammation increases the complications of diabetes mellitus. Antioxidants can reduce inflammation. Interleukin-6 (IL-6) and C-reactive protein (CRP) are inflammatory factors، and the question is whether the Resvin، as an antioxidant، can reduce the levels of both and impact on insulin resistance?
    Methods
    In this semi-experimental study، with pre-test and post-test design، 16 women with type 2 diabetes were randomly assigned to two equal groups of intervention (mean age: 59. 25 ± 5. 11 years) and control (mean age: 52. 25 ± 10. 60 years). Subjects in the intervention group received 400 mg of Resvin supplements daily for 6 weeks. Blood samples were taken for determination of IL-6 and CRP levels and the insulin resistance، before and after the intervention.
    Finding
    After 6 weeks of receiving Resvin supplementation، CRP and IL-6 levels significantly decreased in the intervention group (P < 0. 05). Insulin resistance improved significantly، too (P < 0. 05).
    Conclusion
    Based on the findings، Resvin supplementation may reduce the inflammatory markers and insulin resistance in women with type 2 diabetes.
    Keywords: Type 2 diabetes_Inflammation_Insulin resistance_Resvin supplement
  • Negar Aslani, Mohammad Hasan Entezari, Zahra Maghsoudi, Gholamreza Askari Pages 2491-2510
    Background
    From ancient times، people believed the role of garlic in lowering blood pressure. However، no study has been done about mixture of garlic and lemon juice. So، this study aimed to investigate the effect of garlic and lemon juice mixture on fasting blood sugar، diastolic and systolic blood pressure and body mass index.
    Methods
    In this study، 120 patients of the age of 30-65 years، with newly diagnosed hyperlipidemia، were randomly divided into 4 equal groups. First group recieved 20 grams of garlic daily، plus 1 tablespoon lemon juice، second group recieved 20 grams garlic daily and the third group recieved 1 tablespoon lemon juice daily، 2 hours after. The fourth group did not receive garlic or lemon juice during 2-monthes intervention. The fasting blood sugar، blood pressure and body mass index levels were measured at the beginning and end of the study.
    Findings
    The garlic and lemon juice mixture، after 8 weeks، significantly reduced systolic and diastolic blood pressure and body mass index، compared with the control group. However، this reduction was not significant compared to the garlic group. The mixture did not have any effect on fasting blood sugar.
    Conclusion
    According to the results، the garlic and lemon juice mixture is not better than garlic alone، in reducing blood pressure and body mass index. Other studies are suggested to be done in different ways to ensure the effectiveness of this product.
    Keywords: Garlic, Lemon juice, Hyperlipidemia, Blood pressure, Body mass index
  • Ahmad Mahmoudian, Elham Hosseini Pages 2501-2510
    Background
    Present study aimed to assess the relative frequency of using complementary and alternative medicine (CAM) among patients with multiple sclerosis (MS)، due to high prevalence of multiple sclerosis in Isfahan، Iran، vast usage of complementary and alternative medicine، lack of knowledge about it and high costs.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study، 400 patients with multiple sclerosis and inclusion criteria referred to Al-Zahra Hospital، Isfahan، Iran، were selected via consecutive sampling. Data were collected via interviewing and using a researcher-made questionnaire and then، were analyzed.
    Findings
    226 women (56. 5%) and 174 men (43. 5%) with the mean age 39. 57 years and mean disease duration of 4. 5 years participated. Among them، 340 (85%) used، at least، one of complementary and alternative medicine methods. The various complementary and alternative medicine methods included natural products (59. 1%)، spiritual practices (51. 5%)، manipulative and body based practices and movement-based approaches (39. 4%)، mind and body medicine (38. 5%)، other treatment methods (24. 7%)، practices of traditional healers (10. 6%)، putative energy fields (4. 4%)، and whole medical systems (1. 2 %)، respectively. The most common methods were vitamins، exercise and herbal medicine. 32. 5% of participants used three or more treatment methods. A significant correlation was found for the duration of disease، age and use of complementary and alternative medicine (P < 0. 05). Based on chi-square test، women used more complementary and alternative medicine methods compare to male. No significant relationship was found between the level of education and use of complementary and alternative medicine.
    Conclusion
    Various kinds of complementary and alternative medicine methods are important situations to consider in practice، patient education and research in the treatment of multiple sclerosis. Regarding the probable effects of complementary and alternative medicine on pain، fatigue and stress، research about it is vital also.
    Keywords: Multiple scleroses, Complementary, alternative medicine, Drug therapy