فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 326 (هفته دوم اردیبهشت 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/12
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • مهدی فروغی، زهرا مقصودی، رضا غیاثوند، بیژن ایرج، غلامرضا عسکری صفحه 1
    مقدمه
    کبد چرب غیر الکلی یک بیماری مزمن کبدی بسیار شایع می باشد. این بیماری، باعث سیروز کبد و در نهایت، پیوند کبد می شود. در بیماران مبتلا به کبد چرب، تعادل شاخص های لیپیدی به هم می خورد. هدف از انجام این مطالعه، بررسی اثر مکمل یاری ویتامین D بر شاخص های لیپیدی در بیماران مبتلا به کبد چرب غیر الکلی بود.
    روش ها
    در این مطالعه، که به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی موازی انجام شد، 60 بیمار مبتلا به کبد چرب غیر الکلی در گروه مداخله و دارونما قرار گرفتند. به مدت 10 هفته، گروه مداخله هفته ای یک عدد پرل حاوی 50000 واحد بین الملل ویتامین D و گروه شاهد، هفته ای یک عدد دارونما دریافت کردند. شاخص های لیپیدی افراد در ابتدا و انتهای مطالعه اندازه گیری شد. برای تشخیص کبد چرب غیر الکلی از اولتراسوند استفاده شد. داده ها با استفاده از تست آنالیز کوواریانس و Regression ترتیبی آنالیزگردید.
    یافته ها
    در پایان، سطح ویتامین D سرم گروه مداخله در مقایسه با گروه دارونما به طور معنی داری افزایش یافته بود. همچنین، کلسترول تام و لیپوپروتئین با چگالی کم (Low-density lipoprotein یا LDL) به طور معنی داری در مقایسه با گروه دارونما کاهش نشان داد. تاثیر مکمل یاری ویتامین D بر روی دیگر متغیرها در سطح معنی داری نبود.
    نتیجه گیری
    مکمل یاری ویتامین D در بیماران مبتلا به کبد چرب غیر الکلی می تواند سطح کلسترول تام و لیپوپروتئین با چگالی کم را کاهش دهد. اما مطالعات بیشتر با تعداد نمونه ی بیشتر و طراحی قوی تر برای تایید یافته ها باید در آینده انجام شود.
    کلیدواژگان: ویتامین D، پروفایل لیپیدی، کبد چرب غیر الکلی
  • نسرین فدایی اقدم، اکرم سادات منتظری*، دریادخت مسرور، رقیه علیاری، اعظم حمیدزاده صفحه 2
    مقدمه

    بیماری انسداد مزمن ریه طیفی از تغییرات پاتولوژیک در سیستم تنفسی است که با تنگی تنفس، سرفه و تولید خلط همراه می باشد. اهداف اصلی در مدیریت این بیماری شامل کاهش علایم و در نهایت، بهبود کیفیت زندگی بیمار است. مطالعه ی حاضر، با هدف تعیین تاثیر نشانه های تنفسی بر کیفیت زندگی مرتبط با سلامت در بیماران مبتلا به انسداد مزمن ریه صورت گرفت.

    روش ها

    این مطالعه ی توصیفی- مقطعی در سال 1392 بر روی 331 بیمار مبتلا به انسداد مزمن ریوی مراجعه کننده به بیمارستان های منتخب آموزشی شهر تهران با شیوه ی نمونه گیری در دسترس انجام شد. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های متغیرهای جمعیت شناختی، (SGRQ (St. George’s Respiratory Questionnaire حیطه ی نشانه ها و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت (36SF-) جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آزمون های آماری t مستقل، ضریب همبستگی Spearman، ANOVA و مدل آماری Multivariate Analysis of Covariance صورت گرفت.

    یافته ها

    تنگی نفس، حملات تنگی نفس و خس خس سینه در حضور متغیر سن و مدت زمان ابتلا به بیماری، با بعد سلامت جسمی ارتباط معنی داری داشت (049/ 0 = P). کاهش نمره ی کیفیت زندگی و افزایش شدت نشانه های تنفسی نیز با ابتلای طولانی مدت به بیماری، مصرف هم زمان دو دسته ی دارویی و افزایش تعداد دفعات بستری رابطه ی مستقیم داشت. همچنین، بین کیفیت زندگی با جنسیت و سطح تحصیلات پایین تر ارتباط مستقیم مشاهده شد (011/ 0 = P).

    نتیجه گیری

    استفاده از رویکردهای مناسب مراقبتی ارتقای کیفیت زندگی مرتبط با سلامت، در بیماران مبتلا به بیماری مزمن انسدادی ریه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: نشانه های تنفسی، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت، بیماری انسداد مزمن ریه
  • فریبرز خوروش، صالحه عباسیان، علی مهرابی کوشکی، مجید قاسمی صفحه 3
    مقدمه
    بیماری میگرن یکی از شایع ترین بیماری های نورولوژیک بشر محسوب می شود و هر چند، روش های درمانی متعددی برای آن ارایه شده ولی هنوز درمان قطعی برای آن یافت نشده است. توپیرامات)یک داروی ضدتشنج) و ونلافاکسین (یک مهار کننده ی بازجذب سروتونین و نوراپی نفرین) دو دارویی هستند که به طور مستقل در درمان میگرن مورد بررسی قرار گرفته اند ولی اثرات آن ها مقایسه نشده است. با توجه به سهولت دسترسی به دو داروی مذکور در بازار دارویی کشور، و نیز قابلیت رقابت هر دو دارو از نظر اقتصادی و عوارض دارویی، مطالعه ی حاضر با هدف مقایسه ی تاثیر ونلافاکسین و توپیرامات در درمان سردردهای میگرن در بیماران با (Electroencephalogram (EEG غیرطبیعی به انجام رسید.
    روش ها
    این مطالعه ی کارآزمایی بالینی در سال 1393 در کلینیک نور و امام موسی صدر اصفهان به انجام رسید. در این مطالعه، 110 بیمار مبتلا به میگرن با EEG غیر طبیعی انتخاب و پس از اخذ موافقت برای شرکت در مطالعه، در دو گروه 55 نفره توزیع شدند. گروه اول تحت درمان با توپیرامات و گروه دوم تحت درمان با ونلافاکسین قرار گرفتند. پس از 6 هفته درمان، مدت، شدت و طول مدت سردرد در دو گروه با یکدیگر مقایسه شد.
    یافته ها
    قبل از درمان، شدت، دفعات و مدت سردرد در دو گروه اختلاف معنی دار نداشت (05/ 0 < P) ولی بعد از درمان، شدت سردرد در گروه دریافت کننده ی ونلافاکسین به طور معنی داری کمتر بود. بعد از مداخله، دفعات و مدت سردرد نیز در بین دو گروه اختلاف معنی دار نداشت (05/ 0 < P).
    نتیجه گیری
    برابر نتایج این مطالعه، داروی ونلافاکسین دارای کارآیی بهتری در درمان میگرن است و در صورتی که عدم وجود منع مصرف، استفاده از آن در بیماران مبتلا به میگرن توصیه می شود.
    کلیدواژگان: میگرن، ونلافاکسین، توپیرامات
  • آزاده مصری پور، زهرا علی بابایی، عاطفه عمادی، محمدرضا حجتی صفحه 4
    مقدمه
    استروژن از جمله هورمون های استروئیدی است که علاوه بر اثرات شناخته شده ی آن بر جنس ماده، اثرات مفیدی نیز بر روی حافظه دارد. گیاه رازیانه حاوی ترکیبات فیتواستروژنی می باشد و احتمال دارد که این گیاه از این طریق بتواند اثرات مثبتی بر حافظه داشته باشد. این تحقیق به منظور بررسی اثرات رازیانه بر بهبود حافظه انجام شد.
    روش ها
    حافظه، به کمک روش بررسی شیء جدید در موش های سوری نر نژاد Balb-c بررسی شد. این روش شامل سه مرحله ی خوگیری، یادگیری (T1) و آزمایش حافظه (T2) می باشد. در این روش، اختلاف زمانی که حیوان صرف شناسایی شیء قدیمی (F) و شیء جدید (N) می کند، به عنوان معیاری جهت ارزیابی حافظه استفاده می شود: شاخص تشخیص (Recognition index یا RI) = 100 × [(N + F) / (N – F)].
    یافته ها
    تخریب حافظه به دنبال تزریق زیرجلدی mg/kg 5/0 اسکوپولامین ایجاد شد [0/ 3 ± 0/ 16- = (%) RI]. mg/kg 50 عصاره ی رازیانه (5 دقیقه قبل از T1) به میزان قابل توجهی مانع از اختلال حافظه گردید [1/ 7 ± 0/ 35 = (%) RI] و حافظه ی حیوانات به حدود حافظه ی حیوانات سالم [9/ 5 ± 0/ 50 = (%) RI]. رسید. به علاوه، تزریق داخل صفاقی mg/kg 2/0 از 17 بتا استرادیول نتایج مشابهی به همراه داشت [6/6 ± 0/ 36 = (%) RI]؛ ولیتزریق داخل صفاقی mg/kg 1/0 تاموکسیفن اثرات مفید رازیانه در بهبود حافظه را از بین برد [1/ 7 ± 0/ 29- = (%) RI].
    نتیجه گیری
    اترات مفید رازیانه بر حافظه از طریق گیرنده های استروژنی در مغز صورت می گیرد؛ به صورتی که، تحریک این گیرنده ها منجر به افزایش سطح استیل کولین می شود. به همین دلیل، از اثرات آنتاگونیستی اسکوپولامین بر گیرنده های کلینرژیک به صورت رقابتی ممانعت می کند.
    کلیدواژگان: فیتواستروژن، رازیانه، استروژن، حافظه
  • تولید لنتی ویروس اینتگراز منفی به منظور بیان گذرای پروتئین مورد نظر و کاهش اثرات جانبی ویروس در ژن درمانی
    لاله شریعتی، زهرا محمدی، زهرا حجازی، مهران مدرس، منصور صالحی، محمدحسین مدرسی، حسین خان احمد صفحه 5
    مقدمه
    وکتورهای لنتی ویروسی ابزارهای موثری برای ژن درمانی می باشند؛ ولی ورود پرو-ویروس به ژنوم، استفاده از آن ها را خطرناک کرده است. بنابراین، وکتورهای لنتی ویروسی ناقص از نظر اینتگراز بی خطرتر را می توان با ایجاد موتاسیون در ژن اینتگراز تولید نمود تا به طور ویژه، از ورود پرو-ویروس به ژنوم جلوگیری نماید. در این مطالعه، یک وکتور لنتی ویروسی ناقص از نظر ژن اینتگراز نسل دوم، طراحی و ساخته شد؛ این محصول، برای هدف قرار دادن ژن به طور گذرا با وکتور ویروسی مناسب می باشد.
    روش ها
    با به کار بردن استراتژی جهش زایی هدفمند با تکنیک Overlap polymerase chain reaction، یک جهش بدمعنی (D64V) در ناحیه ی کاتالیتیک ژن اینتگراز در پلاسمید بسته بندی psPAX2 ایجاد و با تکنیک توالی یابی، تایید گردید. لاین سلولی HEK293T با سه پلاسمید psPAX2 (طبیعی و ناقص از نظر اینتگراز)، pLOX (پلاسمید انتقال) و PMD2G (پلاسمید انولپ) ترانسفکت گردید. سپس، ویروس برداشت و در لاین سلولی HEK293T ترانسداکت گردید. میزان بیان ژن گزارشگر (Green fluorescent protein (GFP، به مدت ده روز، در سلول های ترانسداکت شده با ویروس طبیعی و ناقص با میکروسکوپ فلورسنت بررسی گردید.
    یافته ها
    ما کاهش تعداد سلول های بیان کننده ی ژن GFP را با شیب ملایم در سلول های ترانسداکت شده با ویروس طبیعی در طول دوره مشاهده کردیم. در مقابل، در مورد ویروس های ناقص، کاهش شدیدی در تعداد سلول های بیان کننده ی ژن GFP داشتیم.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، psPAX2 ناقص از نظر اینتگراز ساخته و تایید گردید. نتایج نشان داد که وکتورهای لنتی ویروسی ناقص از نظر اینتگراز می تواند ابزار مفیدی برای بیان ژن به صورت گذرا و کارامد باشد. به این ترتیب، معایب هدف قرار دادن ژن با ویروس طبیعی حذف می گردد.
    کلیدواژگان: بسته بندی لنتی ویروس، ناقص از نظر اینتگراز، بیان گذرا
|
  • Mehdi Foroughi, Zahra Maghsoudi, Reza Ghiasvand, Bijan Iraj, Gholamreza Askari Page 1
    Background
    Nonalcoholic fatty liver is a very common chronic liver disease. Disease, gradually causes liver cirrhosis and eventually liver transplantation. In patients with fatty liver, disorders in lipid parameters exist. Purpose of this study was to investigate the effect of vitamin D supplementation on lipid parameters in patients with nonalcoholic fatty liver.
    Methods
    In thisrandomized parallel clinical trial study, 60 patients with non-alcoholic fatty liver disease participated in the intervention and placebo groups. For 10 weeks, the intervention and placebo groups received capsules of 50,000 IU vitamin D or placebo, respectively. Lipid parameters were measured at the beginning and end of the study. Nonalcoholic fatty liver was diagnosed by ultrasound. Data were analyzed using analysis of covariance (ANCOVA) and ordinal regression tests.
    Findings
    In intervention group, the serum vitamin D levels were significantly increased compared to the placebo group. Total cholesterol as well as low-density lipoprotein (LDL) significantly decreased in intervention group, too. The effect of vitamin D supplementation was not significant on other variables.
    Conclusion
    Vitamin D supplementation can reduce total cholesterol and LDL in patients with nonalcoholic fatty liver. But more researches must be conducted with large sample sizes and strong designs to confirm these findings.
    Keywords: Vitamin D, Lipid profile, Non, alcoholic fatty liver
  • Nasrin Fadaeeaghdam, Akram Sadat Montazeri, Daryadokht Masroor, Roqayeh Aliyari, Azam Hamidzadeh Page 2
    Background

    Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is a spectrum of pathological changes in the respiratory system associated with dyspnea, cough and sputum production. The main objectives of management the disease are reducing the symptoms and improving quality of life. The present study aimed to determine the impact of respiratory symptoms on health-related quality of life in patients with chronic obstructive pulmonary disease.

    Methods

    This cross-sectional descriptive study was conducted in 2013 with participation of 331 patients with chronic obstructive pulmonary disease in educational hospitals of Tehran city, Iran, chosen by available sampling. Data was collected using demographic variables questionnaire, St. George's Respiratory Questionnaire (symptoms section) and SF-36 health related quality of life questionnaire. Using independent t-test, Spearman correlation ratio, ANOVA and multivariate analysis of covariance, the data were analyzed.

    Findings

    In presence of age and duration of disease variables, the symptoms of dyspnea, acute episodes of breathlessness and wheezing were significantly associated with physical health (P = 0.049). Reduced quality of life score and increased respiratory symptoms had a direct relation with chronicity of disease, concomitant usage of two drug categories and increase in the number of admissions (P = 0.011).

    Conclusion

    The use of appropriate approaches to health care and quality of life in patients with chronic obstructive pulmonary disease is recommended.

    Keywords: Respiratory symptoms, Health, related quality of life, Chronic obstructive pulmonary disease
  • Fariborz Khorvash, Saleheh Abbasian, Ali Mehrabi, Koushki, Madjeed Ghasemi Page 3
    Background
    Migraine disease is one of the most common human neurological diseases; although several methods have been proposed for it, but still, there is not any cure found for it. The drugs topiramate (an anticonvulsant) and venlafaxine [a serotonin-norepinephrine reuptake inhibitor (SNRI)] have been studied independently in the treatment of migraine, but their effects have not been compared. Due to the ease of access to venlafaxine and topiramate in pharmaceutical market and that the economy and side-effects of both drugs are competitive, this study aimed to compare the effects of venlafaxine and topiramate in the treatment of migraine headaches in patients with abnormal electroencephalogram (EEG).
    Methods
    This clinical trial study was done in Noor and Imam Mousa Sadr clinic in Isfahan, Iran, during 2014. 110 patients with migraine and abnormal electroencephalogram were selected for the study after obtaining informed consent. They were distributed in two groups; group 1 received topiramate and the second group venlafaxine. After receiving 6 weeks of treatment, the duration, intensity and frequency of headache in the two groups were compared.
    Findings
    Prior to the treatment, the intensity, frequency and duration of headache were not significantly different between the two groups (P > 0.05); but after the treatment, pain intensity was significantly lower in the group receiving venlafaxine. After the intervention, the frequency and duration of headaches were not significantly different between the two groups, too (P > 0.05).
    Conclusion
    This study showed that the drug venlafaxine has better performance in the treatment of migraine and when there are no contraindications for its use, is recommended in patients with migraine.
    Keywords: Migraine, Venlafaxine, Topiramate
  • Azadeh Mesripour, Zahra Alibabaei, Atefeh Emadi, Mohammad Reza Hojjati Page 4
    Background
    Estrogen is a steroid that regardless of its obvious effects on females’ reproductive functions shows beneficial effects on cognition. Foeniculum vulgar (fennel) has phytoestrogen compounds that might be beneficial in memory performance. This research was performed to understand if this plant can improve memory.
    Methods
    To evaluate memory, novel object recognition task was used in male Balb-c mice, which comprised of three sections: habituation, learning trial (T1) and the test trial (T2). In this method, the difference in the exploration time between a familial (F) and a novel (N) object is taken as an index of memory performance [recognition index (RI) = (N – F)/(N + F) × 100].
    Findings
    Memory was harmed using 0.5 mg/kg subcutaneous scopolamine [RI (%) = -16.0 ± 3.0]. 50 mg/kg intraperitoneal fennel considerably prevented memory impairment of scopolamine [RI (%) = 35.0 ± 7.1] and this was parallel with the memory index in normal animals [RI (%) = 50.0 ± 5.8]. In addition, 0.2 mg/kg intraperitoneal 17-β estradiol showed similar results as fennel on memory protection [RI (%) = 36.0 ± 6.6]. However, the beneficial effects of fennel were impaired by prior intraperitoneal injection of 1 mg/kg tamoxifen [RI (%) = -29.0 ± 7.1].
    Conclusion
    The beneficial effect of fennel on memory is achieved by estrogenic receptors present in the brain; by stimulating these receptors, they could cause an increase in acetylcholine release. Therefore, it can competitively prevent the antagonizing effect of scopolamine on cholinergic receptors.
    Keywords: Estrogen, Foeniculum vulgar, Memory, Phytosetrogen
  • Producing Integrase Minus Lentivirus for Transient Expression of the Desired Protein and Reduced Side Effects of the Virus in Gene Therapy
    Laleh Shariati, Zahra Mohammadi, Zahra Hejazi, Mehran Modarres, Mansour Salehi, Mohammad Hossein Modarresi, Hossein Khanahmad Page 5
    Background
    Lentiviral vectors are very efficient tools for gene therapy. But, proviral integration make their use dangerous; therefore, the safer integration deficient lentiviral vectors (IDLVs) can be produced through the use of integrase gene mutations that specifically prevent proviral integration. This study was launched to design and construct a second generation integration deficient lentiviral vector suitable for transient gene targeting with viral vector.
    Methods
    Applying the site directed mutagenesis strategy through the overlap polymerase chain reaction technique, a missense mutation (D64V) was induced in the catalytic domain of the integrase gene in the psPAX2 (packaging) plasmid and was verified using DNA sequencing. The HEK293T cell line was transfected using the psPAX2 plasmid (native and integrase minus), pLOX (transfer plasmid) and PMD2G (envelope plasmid). The viruses were harvested and the HEK293T cell line was transuded. The levels of expression of the green fluorescent protein (GFP) reporter gene were monitored in the cells transduced with either native virus and defective virus for ten days.
    Findings
    We observed a slight slope of decrease in the number of GFP-positive cells transduced with native viruses during the period. In contrast, in the case of defective viruses, a significant decrease in the number of GFP positive cells was noted.
    Conclusion
    In this study, the integrase-minus psPAX2 was constructed and confirmed. The results demonstrate that the IDLV can provide a useful tool for efficient transient gene expression and can help to avoid disadvantages of gene targeting using the native virus.
    Keywords: Lentivirus packaging, Integrase, minus, Transient expression