فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 327 (هفته سوم اردبیهشت 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/15
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • بررسی تاثیر متیل فنیدات بر اثر ضد دردی متادون در موش صحرایی
    بابک زنجانی، محمد رامان مولودی، اسماعیل ایزدپناه، کامبیز حسن زاده صفحه 1
    مقدمه
    از مشکلات استفاده از اپیوئیدها، تحمل به اثرات ضد دردی است. یکی از راه های کاهش دوز مصرفی و در نتیجه، تحمل و وابستگی به اپیوئیدها اضافه نمودن عوامل غیر اپیوئیدی به رژیم دارویی است. از طرفی، مطالعات نشان داده است که استفاده ی مکرر از داروی متیل فنیدات، که از دسته آمفتامین ها است، سبب افزایش بیان گیرنده های اپیوئیدی مو و کاهش درد می شود. بنابراین، در این مطالعه به بررسی اثر متیل فنیدات بر اثر ضد دردی متادون پرداخته شد.
    روش ها
    در این مطالعه، از 9 گروه 8 تایی موش صحرایی نر نژاد ویستار در محدوده ی وزنی 20 ± 270 گرم استفاده شد. گروه ها شامل گروه شاهد (دریافت کننده ی نرمال سالین)، سه گروه دریافت کننده ی متیل فنیدات (5، 10 و 15 میلی گرم بر کیلوگرم)، سه گروه دریافت کننده ی متادون (5، 10 و 20 میلی گرم بر کیلوگرم) و دو گروه ترکیبی متادون (5 میلی گرم بر کیلوگرم) با متیل فنیدات (5 و 10 میلی گرم بر کیلوگرم) استفاده شد. تاخیر در احساس درد با استفاده از دستگاه درد حرارتی (آزمون پلانتار) بررسی شد.
    یافته ها
    مصرف متیل فنیدات به صورت خوراکی فقط در دوز 15 میلی گرم بر کیلوگرم دارای اثر ضد دردی بود. همچنین، ترکیب دوزهای غیر موثر متیل فنیدات به همراه 5 میلی گرم بر کیلوگرم متادون، اثرات ضد دردی متادون را در دقیقه ی 60 پس از مصرف خوراکی به طور معنی داری افزایش داد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی، متیل فنیدات اثر ضد دردی متادون در مدل حیوانی را افزایش داد.
    کلیدواژگان: درد، متادون، متیل فنیدات، تست پلانتار
  • اعظم علی اصغری، محمد ربانی، مریم خروشی، حمید امامی صفحه 2
    مقدمه
    پوسیدگی دندان از شایع ترین بیماری های عفونی می باشد که تمامی اقشار، سنین و طبقات جامعه را درگیر می کند. درمان پوسیدگی های دندانی مخارج سنگینی را در همه ی کشورها تحمیل می کند. با توجه به این که گیاهان از منابع طبیعی فراوان و سالم می باشند، همیشه به عنوان یکی از منابع مهم دارویی مطرح بوده اند. این مطالعه، با هدف بررسی اثر ضد باکتریایی عصاره ی اتانولی گل محمدی بر روی استرپتوکوک های عامل پوسیدگی دندان انجام گرفت.
    روش ها
    در این مطالعه، اثر ضد میکروبی عصاره ی اتانولی گل محمدی بر روی مهم ترین استرپتوکوک های عامل پوسیدگی دندان شامل استرپتوکوکوس موتانس، استرپتوکوکوس سوبرینوس، استرپتوکوکوس سالیواریوس و استرپتوکوکوس سنگوئیس به روش میکروتیتر پلیت برای تعیین حداقل غلظت ممانعت از رشد (Minimum inhibitory concentration یا MIC) و حداقل غلظت کشندگی (Minimum bactericidal concentration یا MBC) انجام گرفت. همچنین، تاثیر این عصاره روی اتصال این باکتری ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج با استفاده از آزمون واریانس یک طرفه، تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میزان حداقل غلظت ممانعت از رشد برای استرپتوکوک های موتانس، سوبرینوس، سالیواریوس و سنگوئیس به ترتیب 5/ 7، 5/ 7، 0/ 15 و 0/ 15 میلی گرم بر میلی لیتر و حداقل غلظت کشندگی برای این باکتری ها به ترتیب 0/ 15، 5/ 7، 0/ 15 و 0/ 30 میلی گرم بر میلی لیتر به دست آمد. همچنین، نشان داده شد که رقت های مختلف این عصاره، باعث کاهش 43 تا 93 درصدی تشکیل بیوفیلم در این باکتری ها می شود.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر ضد باکتریایی عصاره ی الکلی گل محمدی بر روی هر چهار سویه ی باکتری عامل پوسیدگی دندان، این عصاره می تواند در پیش گیری و کنترل پوسیدگی دندان مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پوسیدگی دندان، استرپتوکوک های دهانی، گل محمدی، اثر ضد میکروبی
  • طراحی الگوریتم جایگاه لاپاروسکوپی در جراحی توده های تخمدانی بر مبنای نمره ی احتمال بدخیمی
    ملیحه عرب، زهرا هنرور، ندا کاظمی، مهدی یاسری صفحه 3
    مقدمه
    کاربرد لاپاروسکوپی در جراحی های زنان و از جمله، توده های تخمدانی، در سال های اخیر وسعت یافته است. در این مطالعه، جایگاه لاپاروسکوپی در جراحی توده های تخمدانی مورد بررسی قرار گرفت.
    روش ها
    ابتدا، با استفاده از مدل (OMPS1 (Ovarian Malignancy Prediction Score، بر مبنای یافته های مربوط به سن و سونوگرافی که حساسیت بالا دارد و سپس، با استفاده از مدل مدل اختصاصی تر OMPS2، آلگوریتم کاربرد و جایگاه لاپاروسکوپی در توده های تخمدانی طراحی شد.
    یافته ها
    در صورتی که جراح از مهارت سطح 3 لاپاروسکوپی برخوردار باشد، بیماران با OMPS1 کمتر از 3 /2 (رد بدخیمی) می توانند تحت لاپاروسکوپی قرار گیرند. در بقیه موارد، به شرط دسترسی به Frozen section، جراحی با لاپاروسکوپی شروع شود و در صورتی که جراح مهارت سطح چهارم لاپاروسکوپی را داشته باشد، تا در صورت نیاز به مرحله بندی کامل (با توجه به جواب پاتولوژی Frozen section) بتواند لاپاروسکوپی را ادامه دهد، تا انتهای جراحی رویکرد لاپاروسکوپی ادامه یابد.
    نتیجه گیری
    در جراحی توده های آدنکس، نحوه ی اداره ی بیمار با توجه به Frozen section و بر مبنای راهنمای بالینی تعیین می شود و بسته به وجود مهارت لاپاروسکوپی، می توان از این رویکرد استفاده کرد.
    کلیدواژگان: لاپاروسکوپی، توده های تخمدانی، جراحی
  • مهناز خیرالهی، علی اکبر شاه نجات بوشهری، مجید خیراللهی، فریبا ابویی مهریزی، هوشنگ علیزاده صفحه 4
    مقدمه
    انسولین هورمون پروتئینی است که توسط سلول های بتای پانکراس ترشح می شود. به علت معایب تولید پروتئین های نوترکیب در میکروارگانیسم ها، هزینه به نسبت بالا، امکان آلودگی با پروتئین های سمی و مراحل هزینه بر خالص سازی، تولید پروتئین های نوترکیب در گیاهان امری قابل بررسی است. توسعه ی سیستم بیان گذرا بر پایه ی نوع حذف شده ی RNA-2 ویروس موزائیک لوبیا چشم بلبلی (Cowpea Mosaic Virus-Hyper Translatable یا CPMV-HT)، امکان تولید سریع و سطوح بالای پروتئین ها را بدون استفاده از همانندسازی ویروسی فراهم کرده است.
    روش ها
    در این مطالعه، سازه های (pBI121-Proinsulin-Zera (pBI-ProZ در بر دارنده ی توالی ژن پروانسولین انسانی و Zera (دومین انتهای N غنی از پرولین گاما- زئین ذرت) و pCAMBIA1304-Proinsulin-Extensin (pCAMBIA-ProE) در بر دارنده ی سیستم بیانی CPMV-HT، به منظور بهبود ترجمه ی ژن پروانسولین انسانی و توالی سیگنال پپتید اکستنسین هویج ساخته شد. این دو سازه، به واسطه ی باکتری Agrobacterium tumefaciens pv. C58، به صورت بیان گذرا به گیاهان کاهو و یونجه انتقال داده شدند. تحلیل آماری این پژوهش بر پایه ی آزمایش فاکتوریل، در قالب طرح به کلی تصادفی بر روی غلظت پروانسولین تولیدی در هر گرم برگ تراریخت صورت گرفت. بیان ژن پروانسولین در بافت گیاهی تراریخت در سطح رونویسی، با استفاده از واکنش Reverse (transcription polymerase chain reaction (RT-PCR و در سطح ترجمه، با استفاده از آزمون لکه گذاری نقطه ای و (Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA مورد تایید قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان پروانسولین فعال تولیدی با سازه های pCAMBIA-ProE و pBI-ProZ، در برگ های یونجه تراریخت، به ترتیب 82/6 و 32/4 نانوگرم در هر گرم برگ تر و در برگ های کاهوی تراریخت، به ترتیب 6/6 و 8/3 نانوگرم در هر گرم برگ تر بود.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج به دست آمده از این تحقیق، میزان بیان پروتئین پروانسولین در سازه ی pCAMBIA-ProE در بر دارنده ی خصوصیات سیستم بیانی CPMV-HT، بیشتر از سازه ی pBI-ProZ بود.
    کلیدواژگان: ژن پروانسولین انسانی، بیان گذرا، سیستم بیانی (Cow Pea Mosaic Virus، Hyper Translatable (CPMV، HT، بافت گیاهی تراریخت
  • مقاله مروری
  • هاجر میران زاده مهابادی، سیده غزاله فاطمی، پروانه نیک پور*، مجتبی عمادی بایگی، رویا کلیشادی صفحه 5

    سندرم متابولیک یکی از اختلالات رایج در کودکان است که با مجموعه ای از فاکتورهای خطر از قبیل چاقی، افزایش قند خون، تری گلیسرید و فشار خون و کاهش لیپوپروتئین با چگالی بالا (High-density lipoprotein یا HDL) همراه است. این اختلال چند عاملی به علت افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و بیماری های قلبی- عروقی در بزرگ سالی، یکی از علل اصلی مرگ و میر در سراسر جهان است. مطالعات اخیر نشان داده است که این سندرم، شیوع بالایی در کودکان و نوجوانان چاق دارد. اتیولوژی سندرم متابولیک پیچیده است و نتیجه ای از برهم کنش عوامل ژنتیک و محیطی است که در پیشرفت چاقی، مقاومت به انسولین و چندین فرآیند التهابی تاثیر می گذارد. مطالعه روی جوانان ایرانی، شیوع نزدیک به 23 درصد سندرم متابولیک را نشان می دهد. در این مقاله ی مروری، به تعریف سندرم متابولیک، شیوع، علل ابتلا و مهم ترین ژن های درگیر در این اختلال اشاره می شود.

    کلیدواژگان: سندرم متابولیک، مقاومت به انسولین، چاقی، ژنتیک
|
  • Effect of Methylphenidate on Methadone-Induced Analagesia in Rat
    Babak Zanjani, Mohammad Raman Moloudi, Esmael Izadpanah, Kambiz Hassanzadeh Page 1
    Background
    A known problem of chronic administration of opioid is tolerance to its analgesic effect. Co-administration of a non-opioid analgesic may help reducing the opiate dose and consequently tolerance and dependency. It is reported that repeated use of methylphenidate, one of amphetamines, increased the expression of µ opioid receptor and had antinociception. Therefore, this study aimed to evaluate the effect of methylphenidate on methadone-induced analgesia.
    Methods
    Nine groups of 8 male rats weighting 270 ± 20 g were randomly selected; control group received 1 ml/kg oral normal saline, metylphenidate groups received 5, 10 and 15 mg/kg oral metylphenidate, methadone groups received 5, 10, 20 mg/kg oral methadone, and combined groups received 5 mg/kg methadone +5 or 15 mg/kg methylphenidate orally. Pain was measured using plantar test apparatus.
    Findings
    Only, 15 mg/kg methylphenidate produced significant analgesic effect. In addition, co-administration of non-effective doses of methylphenidate and 5 mg/ kg methadone significantly increased the analgesic effects of methadone at 60 minutes after gavage.
    Conclusion
    We found that methylphenidate potentiate the analgesic effects of methadone in rats.
    Keywords: Pain, Methadone, Methylphenidate, Plantar test
  • Azam Aliasghari, Mohammad Rabbani, Maryam Khoroushi, Hamid Emami Page 2
    Background
    Tooth decay is the most common infectious disease that involves all groups, ages and classes of the society. Treatment of dental caries imposes high costs in all countries. Since the plants are safe and abundant natural resources, they have always been one of the major sources of pharmaceuticals. This study aimed to evaluate the antibacterial effect of alcoholic extract of Damask rose on cariogenic streptococci.
    Methods
    In this study, the antimicrobial effect of ethanol extract of Rosa damascena on the cariogenic streptococci, including Streptococcus mutans, Streptococcus sobrinus, Streptococcus salivarius and Streptococcus sanguis was assessed via microtitre plate method for minimum inhibitor concentration (MIC) and minimum bactricidal concentration (MBC). The effect of the extract on attachment of these bacteria was surveyed. Results were analyzed using one-way analysis of variances.
    Findings
    The minimum inhibitor concentrations for the Streptococcus mutans, Streptococcus sobrinus, Streptococcus salivarius and Streptococcus sanguis were 7.5, 7.5, 15.0, and 15.0 mg/ml, respectively; and minimum bactricidal concentration for these bacteria were 15.0, 7.5, 15.0, 30.0 mg/ml, respectively. In addition, it was shown that different dilutions of Rosa damascena extract decreased the biofilm formation in these bacteria between 43 to 93 percent.
    Conclusion
    Due to the antibacterial effect of Rosa damascena on all four strains of cariogenic bacteria, the extract can be used for prevention and control of dental caries.
    Keywords: Dental caries, Oral streptococci, Rosa damascena, Antimicrobial effect
  • Algorithm of Laparascopy Choice in Ovarian Mass Surgery According to Malignancy Probability Score
    Maliheh Arab, Seyyedeh Neda Kazemi, Zahra Honarvar, Mehdi Yaseri Page 3
    Background
    Use of laparoscopy in gynecologic surgeries, including adnexal masses, has increased in recent years. The present research intended to study the role of laparoscopy in adnexal masses surgery.
    Methods
    The algorithm for the use and role of laparoscopy in adnexal masses surgery was designed via using first, the model of Ovarian Malignancy Prediction Score (OMPS1) according to findings related to age and ultrasound with high sensitivity and then, the model of OMPS2 (a more specific model).
    Findings
    In case, the surgeon possesses the skill for the level three of laparoscopy, the patients with OMPS1 of less than 2.3 (rule out of malignancy) may undergo laparoscopy. As concerns other cases, provided that frozen section is available, surgery starts with laparoscopy and shall continue up to the end with complete staging, in case the surgeon possesses the skill for the level four of laparoscopy.
    Conclusion
    In adnexal masses surgery, management of the patients is determined via using frozen section and on the basis of the clinical guideline and this method may be used depending on the skill the surgeon possesses for laparoscopy.
    Keywords: Laparoscopy, Adnexal masses, Surgery
  • Mahnaz Kheirollahi, Ali Akbar Shahnejat, Bushehri, Majid Kheirollahi, Fariba Abooei, Mehrizi, Hooshang Alizade Page 4
    Background
    Insulin is a hormone exclusively produced by pancreatic beta cells. The production of recombinant proteins in microorganisms has some disadvantages such as high cost, the possibility of contamination with toxic proteins, and costly purification steps; so, the production of recombinant proteins in plants can be investigated. Development of transient expression system based on a deleted version of Cowpea mosaic virus RNA-2, Cowpea Mosaic Virus-Hyper Translatable (CPMV-HT), has provided the extremely high-level and rapid production of proteins without viral replication.
    Methods
    In this study, two constructions were prepared; pBI121-Proinsulin-Zera (pBI-ProZ) containing human proinsulin gene and Zera (N-terminal proline-rich domain of γ-zein) and pCAMBIA1304-Proinsulin-Extensin (pCAMBIA-ProE) containing CPMV-HT expression system for improvement of translation of human proinsulin gene and carrot extensin signal peptide. Both structures were transiently transferred in to lettuce and alfalfa leaves using Agrobacterium tumefasiens pv. C58. Statistical analysis of this study was conducted on the concentration of produced proinsulin per each gram of transgenic leaf using factorial arrangement of treatment in a complete randomized design. Gene expression was confirmed in transcription level using reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR) method and in translation level using enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) and Dot blot assay.
    Findings
    Protein accumulation for pCAMBIA-ProE and pBI-ProZ constructs were 6.82 and 4.32 ng/g in recombinant alfalfa leaves and 6.6 and 3.8 ng/g in recombinant lettuce leaves, respectively.
    Conclusion
    Results showed that the expression of proinsulin in pCAMBIA-ProE contains CPMV-HT expression system was more than pBI-ProZ.
    Keywords: Human proinsulin gene, Transient expression, Cowpea Mosaic Virus, Hyper Translatable (CPMV, HT) expression system, Transgenic plant tissue
  • Sayedeh Ghazaleh Fatemi, Hajar Miranzadeh, Mahabadi, Parvaneh Nikpour, Modjtaba Emadi, Baygi, Roya Kelishadi Page 5

    Metabolic syndrome (MetS) is a prevalent disorder in children and it is described as a group of risk factors including obesity, increased fasting blood sugar, increased triglyceride, high blood pressure and decreased high-density lipoprotein (HDL) levels. This multifactorial disorder has been considered as one of the leading causes of mortality throughout the world and has been considered as a major risk factor for type 2 diabetes mellitus and atherosclerotic cardiovascular diseases. Recent studies have shown that the syndrome is highly prevalent among overweight children and adolescents. The etiology of the metabolic syndrome is complex, and is determined by the interaction between genetic and environmental factors and their influence on the development of obesity, insulin resistance and various inflammatory processes. Recent findings on Iranian children and adolescents show the prevalent of 23%. In this review, we looked at the definition, prevalence etiology and the main determinant genes in the development of this disorder.

    Keywords: Metabolic syndrome, Insulin resistance, Obesity, Genetics