فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 331 (هفته سوم خرداد 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/17
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • سیما سیف آبادی، شقایق حق جوی جوانمرد * صفحه 1
    مقدمه

    آنژیوژنز فرایند تشکیل عروق خونی جدید از عروق قبلی می باشد و در رشد و متاستاز تومور نقش حیاتی دارد. این مطالعه، با هدف بررسی اثر آنتی آنژیوژنیک عصاره ی هیدروالکلی انار پوست سیاه در مدل حیوانی ملانوما انجام شد.

    روش ها

    عصاره ی هیدروالکلی پوست انار سیاه با استفاده از حلال اتانول 70 درصد حاوی 1 درصد اسید استیک تهیه گردید. 106 × 1 سلول ملانوما به همه ی موش ها در روز صفر مطالعه به صورت زیر جلدی تزریق شد. در روز هفتم مطالعه، موش ها به 9 گروه 8 تایی تقسیم شدند. گروه شاهد آب مقطر دریافت نمود. گروه های دوم تا پنجم به ترتیب دوزهای 50، 100، 200 و 400 میلی گرم بر کیلوگرم از عصاره ی استاندارد را دریافت نمودند. گروه ششم عصاره را به همراه آنتاگونیست PPAR-γ (Peroxisome proliferator-activated receptor gamma) (mg/kg 5) دریافت نمود. گروه هفتم عصاره را به همراه آنتاگونیست PPAR-α (mg/kg 10) دریافت نمود. گروه هشتم و نهم نیز فنوفیبرات (mg/kg 100) و روزیگلیتازون (mg/kg 100) را به عنوان آگونیست های PPAR دریافت نمودند. در این مطالعه، اثر آنتی آنژیوژنیک عصاره ی هیدروالکلی پوست انار سیاه در مدل موش ملانوما بررسی شد. در روز 16 مطالعه، موش ها کشته شدند و نمونه ی تومور آن ها وزن گردید و به وسیله ی رنگ آمیزی ایمونوهیستوشیمی 31 CD آنالیز شد.

    یافته ها

    عصاره ی پوست انار به صورت وابسته به دوز منجر به کاهش میزان آنژیوژنز و وزن تومور شد (050/0 > P). همچنین میزان آنژیوژنز و وزن تومور در گروه هایی که آنتاگونیست PPAR به همراه عصاره دریافت کردند، بیشتر از گروه دریافت کننده ی عصاره به تنهایی بود (001/0 > P). میزان آنژیوژنز و وزن تومور در گروه های دریافت کننده ی فنوفیبرات و روزیگلیتازون کمتر از گروه دریافت کننده ی بالاترین دوز انار بود (050/0 > P).

    نتیجه گیری

    عصاره ی پوست انار در درمان سرطان ملانوما نقش به سزایی دارد و اثر ضد آنژیوژنز عصاره ی پوست انار از طریق فعال نمودن مسیر PPAR-α و PPAR-γ صورت می گیرد.

    کلیدواژگان: ملانوما، عصاره ی پوست انار، آنژیوژنز
  • محبوبه اسلامی، محمدرضا قنبرپور صفحه 2
    مقدمه
    اشریشیاکلی عامل مهمی در بروز عفونت مجاری ادراری کودکان و زنان می باشد. در سویه های اشریشیاکلی درگیر در عفونت های ادراری عوامل حدت متعددی شناسایی شده است که دسته ی مهمی از آن ها عوامل فیمبریه ای P، S و Afa می باشند که به ترتیب توسط ژن های papEF، afaBC و sfa/focDE کد می شوند. هدف از این مطالعه، تعیین حضور و فراوانی ژن های عوامل حدت فیمبریه ای در جدایه های اشریشیاکلی از بیماران مبتلا به عفونت ادراری در شهرستان رفسنجان بود.
    روش ها
    در این بررسی، 145 نمونه ی ادراری جهت شناسایی اشریشیاکلی کشت داده شد. جدایه ها بر اساس آزمایش های بیوشیمیایی استاندارد تشخیص داده شد و DNA استخراج شده از جدایه های تایید شده به منظور تعیین ژن های papEF، afaBC و sfa/focDE به روش Multiplex-PCR (Multiplex-polymerase chain reaction) مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در مجموع، 122 جدایه ی اشریشیاکلی از نمونه های ادراری کشت داده شده، شناسایی گردید. بررسی ژنوتیپی ژن های حدت نشان داد که 5/38 درصد از جدایه ها حداقل یکی از سه ژن حدت را دارا بودند. ژن papEF با 85/18 درصد بیشترین فراوانی و ژن های sfa/focDE و afaBC به ترتیب 45/2 و 81/0 درصد فراوانی داشتند. 20 جدایه (معادل 39/16 درصد) واجد هر دو ژن papEF و sfa/focDE بودند.
    نتیجه گیری
    ژن papEF بیشترین درصد فراوانی را به خود اختصاص داد و ژن های فیمبریه ای afaBC و sfa/focDE در رتبه های بعدی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: اشریشیاکلی، ژن فیمبریه ای، عفونت مجاری ادراری
  • ابوالقاسم زارع زاده، شیروان رستگار، نازنین عرب زاده صفحه 3
    مقدمه
    اجماع نظر واحدی درباره ی درمان مناسب در درمان بیماری دکورون وجود ندارد. این مطالعه در جهت مقایسه ی تزریق متیل پردنیزولون استات به همراه گچ گیری در برابر تزریق متیل پردنیزولون استات به تنهایی در درمان بیماری دکورون طراحی و اجرا شد.
    روش ها
    در این کارآزمایی بالینی تصادفی انجام شده، 88 بیمار مبتلا به دکورون از بین بیمارانی که از شهریورماه 1392 تا شهریورماه 1393 به بیمارستان الزهرا (س) و مطب خصوصی پژوهشگران در شهر اصفهان مراجعه کرده بودند، انتخاب شدند. این بیماران به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. در گروه اول تزریق mg 1 متیل پردنیزولون استات در اولین کمپارتمان اکستانسور مچ دست به همراه گچ گیری به مدت سه هفته انجام شد و در گروه دوم تنها تزریق mg 1 متیل پردنیزولون استات صورت گرفت. بیماران از نظر شدت درد و فراوانی نسبی تندرنس و آزمون Finkelstein ارزیابی شدند.
    یافته ها
    شدت درد و فراوانی نسبی تندرنس و آزمون Finkelstein در هر دو گروه مشابه هم و به طور قابل توجهی کم شده بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می آید هر دو روش درمانی به صورت مساوی موثر هستند؛ اما به علت این که گچ گیری برای بیماران ناراحتی ایجاد می کند، از این رو تزریق کورتون به تنهایی در درمان بیماری دکورون بهتر از استفاده از تزریق کورتون به همراه گچ گیری است.
    کلیدواژگان: بیماری دکورون، متیل پردنیزولون استات، گچ گیری
  • روح الله نریمانی، محدثه پورپونه، سعید مردانی، سلیمان خیری، حمید نصری * صفحه 4
    مقدمه

    همودیالیز رایج ترین روش درمان جایگزینی نارسایی مزمن کلیه به شمار می رود و دیالیز ناکافی سبب افزایش مرگ و میر بیماران می شود؛ لذا، کفایت دیالیز در این بیماران از اهمیت زیادی برخوردار است. این مطالعه، به منظور مقایسه ی کفایت همودیالیز در صافی های High-flux و Low-flux در یک مرکز دیالیز انجام گردید و رابطه ی آن با برخی شاخص های آزمایشگاهی بیماران تحت همودیالیز بررسی شد.

    روش ها

    پژوهش پیش رو، به صورت کار آزمایی بالینی تصادفی شده با استفاده از تفاوت های صافی ها و همچنین، اثر اولترافیلتراسیون در دفع سموم بین 42 نفر از بیماران تحت همودیالیز با صافی های Low-flux و High-flux انجام گردید. بیماران مرحله ی نهایی بیماری مزمن کلیه (End-stage renal disease یا ESRD) با میزان اولترافیلتراسیون بیشتر از 3 لیتر، با قرار گیری در 2 گروه به صورت متقاطع در 2 ماه تحت همودیالیز با صافی های High-flux و Low-flux قرار گرفتند و شاخص های لازم جهت اندازه گیری Kt/V در هر بار همودیالیز و سایر اندکس های آزمایشگاهی در ابتدا و انتهای هر ماه در آن ها مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس، تجمیع نهایی داده های بیماران در این دو ماه مقایسه شد و یافته ها با استفاده از نرم افزار SPSS، تحلیل گردید.

    یافته ها

    تفاوت آماری معنی داری در کفایت دیالیز، بین دو گروه دیده شد. یافته های تجمیعی برای بیماران تحت همودیالیز با صافی High-flux و Low-flux نشان داد که اگر چه در هر دو گروه، کفایت دیالیز در حد مطلوب از نظر استانداردهای تعریف شده برای کفایت دیالیز بود ولی Kt/V به طور معنی داری در همودیالیز با صافی High-flux نسبت به همودیالیز با صافی Low-flux بیشتر بود (013/0 = P).

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که صافی های High-flux، نسبت به Low-flux، در حجم های بالاتر از 3 لیتر اولترافیلتراسیون، در افزایش میانگین کفایت دیالیز نقش بیشتری داشتند؛ پیشنهاد ما برای پژوهش های آتی، ارزیابی تاثیر استفاده ی طولانی مدت صافی های High-flux در بیماران تحت همودیالیز بر کفایت دیالیز، بهبود کیفیت زندگی و کاهش میزان بستری آن ها و اثر آن در کاهش هزینه های درمانی بیماران می باشد؛ تا بدین وسیله، هزینه- فایده (Cost-benefit) استفاده ی دراز مدت از صافی های High flux نیز سنجیده شود.

    کلیدواژگان: بیماری مرحله ی نهایی کلیه، همودیالیز، اولترافیلتراسیون
  • مقاله مروری
  • سید مرتضی صفوی، امیرحسین عادل جو * صفحه 5
    مقدمه

    اسیدهای چرب امگا-3 یکی از اسیدهای چرب ضروری در بدن انسان ها هستند که به وفور در محصولات و فرآورده های دریایی به خصوص ماهی و روغن ماهی و همچنین در برخی از دانه های روغنی یافت می شود که همراه با اسیدهای چرب امگا-6 اثرات متفاوت و زیادی روی بدن انسان ها دارند. استفاده ی درست از محصولات طبیعی و دوری از محصولات شیمیایی تولید دست بشر در درمان انواع بیماری ها، می تواند علاوه بر نداشتن اثرات جانبی، باعث پیدایش روشی نوین در علم پزشکی شود. یکی از این روش ها، استفاده از اسیدهای چرب امگا-3 و امگا-6 در نارسایی ترمیم زخم های دیابت، زخم های پوستی و زخم های دستگاه گوارش است. هدف پژوهش حاضر، بررسی نتایج حاصل از اثر مصرف اسیدهای چرب غیر اشباع بر روی ترمیم زخم های دیابت، زخم های پوستی و زخم های دستگاه گوارشی بود.

    روش ها

    مطالعه ی حاضر به روش مرور سیستماتیک متون و متاآنالیز در تکمیل مطالعات قبلی انجام شد. در این مطالعه، تعدادی از مقالات که در ارتباط با نقش اسیدهای چرب امگا-3 در ترمیم زخم می باشد، بررسی شد و در برخی موارد نتایج آن ها با نتایج به دست آمده از اسیدهای چرب امگا-6 مقایسه گردید. سپس محدود کردن آن ها به عنوان و جستجوی مقالات از سال 1980 تا 2013 منجر به آن شد که در کل، 43 مقاله با طراحی کارآزمایی بالینی از نوع موازی و متقاطع مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    اسیدهای چرب امگا-3 دارای اثر مثبت بر روی ترمیم زخم های دیابت است که نه تنها در درمان زخم دیابت موثر هستند؛ بلکه در درمان زخم های دیگر از قبیل زخم معده، زخم روده، زخم کولون و زخم های سوختگی نیز موثر هستند. در برخی از تحقیقات، اثر اسید چرب امگا-3 بیشتر از اسید چرب امگا-6 بوده است.

    نتیجه گیری

    می توان از اسیدهای چرب امگا-3 به عنوان دارویی برای درمان زخم های دیابت و همچنین زخم های دستگاه گوارش و زخم های پوستی در درمان بیماران استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اسیدهای چرب امگا، 3، 6، دیابت، زخم دستگاه گوارشی، زخم های پوستی
|
  • Sima Seifabadi, Shaghayegh Haghjooy-Javanmard Page 1
    Background

    Angiogenesis is the process of formation of new capillaries from the preexisting vessels and plays an important role in the growth and metastasis of tumor. In this study، we aimed to investigate the antiangiogenic effect of hydroalcoholic extract of black pomegranate pericarp extract (PPE) in the animal model of melanoma.

    Methods

    The hydroalcoholic extract of black pomegranate pericarp was prepared using 70% ethanol containing 1% acetic acid. 1 × 106 B16F10 melanoma cells were injected to all mice on the day 0، subcutaneously (s. c). On 7th day، mice were divided into 9 groups of 8 animals. The first group received distilled water. Groups second to fifth received 50، 100، 200 and 400 mg/kg of black pomegranate pericarp extract. The sixth group received the extract and peroxisome proliferator-activated receptor gamma (PPAR-γ) antagonist (5 mg/kg/day). The seventh group received the extract and PPAR-α antagonist (10 mg/kg/day). Eighth and ninth groups received fenofibrate (100 mg/kg) and rosiglitazone (100 mg/kg) as agonists of PPAR-α and PPAR-γ، respectively. On 16th day، mice were euthanized and their tumor samples were weighed and then analyzed via immunohistochemistry staining for CD31.

    Findings

    The black pomegranate pericarp extract dose dependently decreased tumor weight and angiogenic marker (P < 0. 05). Moreover، tumor weight and angiogenic marker in the groups which received both peroxisome proliferator-activated receptor antagonists and black pomegranate pericarp extract، was more than the group which received the extract (P < 0. 001). Level of angiogenesis and tumor weight in the groups which received fenofibrate and rosiglitazone was less than the group that received the highest dose of pomegranate pericarp extract (P < 0. 05).

    Conclusion

    Taken together، our observations suggest that black pomegranate pericarp extract may have potential implication in melanoma cancer treatment، and show that antiangiogenic effect of this extract may be mediated through modulation of peroxisome proliferator-activated receptor activation pathways.

    Keywords: Melanoma, Pomegranate pericarp extract, Angiogenesis, Peroxisome proliferator, activated receptor gamma (PPAR)
  • Mahbobeh Eslami, Reza Ghanbarpour Page 2
    Background
    Escherichia coli (E. coli) is a major cause of urinary tract infection in children and women. Several virulence factors have been detected in uropathogenic Escherichia coli strains. P، S and Afa fimbria are the most important factors which are coding by pap، sfa and afa genes، respectively. This study aimed to determine the presence and prevalence of fimbrial virulence genes in Escherichia coli isolates from patients with urinary tract infection in Rafsanjan city، Iran.
    Methods
    In this study، 145 urine samples were cultured for identification of Escherichia coli. The isolates were examined via standard biochemical tests. DNA extracts from the confirmed isolates were examined to determine papEF، afaBC and sfa / focDE genes using multiplex-polymerase chain reaction (PCR) method.
    Findings
    Among the cultured samples، 122 Escherichia coli isolates were determined. Virulence genes genotyping of isolates showed that 38. 50% of the isolates were possessed at least one of the three virulence genes. The papEF gene was the most prevalent (18. 85%) and prevalences of sfa/focDE and afaBC were 2. 45% and 0. 81%، respectively. Twenty isolates (16. 39%) contained both papEF and sfa/focDE genes.
    Conclusion
    The results of this study in comparison with other researchers showed that papEF gene is in the high frequency، and then، afaBC and sfa/focDE fimbrial genes.
    Keywords: Escherichia coli, Fimbrial genes, Urinary tract infection
  • Abolghasem Zarezadeh, Shirvan Rastegar, Nazanin Arabzadeh Page 3
    Background
    There is no consensus in the treatment of de Quervain''s disease. This study was performed to compare the methylprednisolone acetate injection with thumb spica cast versus methylprednisolone acetate injection alone for treatment of de Quervain tendinitis.
    Methods
    In this randomized clinical trial، 88 patients with de Quervain''s disease were selected from patients who referred to Al-zahra Hospital and the researchers’ private offices in Isfahan، Iran. The patients were randomly assigned into 2 groups. 1 mg methylprednisolone acetate injection in first dorsal compartment of the wrist accompanied with thumb spica cast for 3 weeks was the therapeutic method utilized in the first group; methylprednisolone acetate injection alone was performed in the second group. The patients were evaluated in terms of pain intensity and the relative prevalence of tenderness and Finkelstein''s test.
    Findings
    Pain intensity and prevalence of tenderness and Finkelstein''s test in both groups were similar and become lower significantly.
    Conclusion
    It seemed that both therapeutic methods are effective equally; but as casting makes trouble for the patients، so corticosteroid injection alone is better than corticosteroid with casting in treatment of de Quervain''s disease.
    Keywords: de Quervain disease, Methylprednisolon acetate, Thumb spica cast
  • Rouhollah Narimani, Mohadeseh Pour-Pouneh, Saeed Mardani, Soleiman Kheiri, Hamid Nasri Page 4
    Background

    Hemodialysis is the most common alternative therapy in chronic renal failure and inadequate dialysis increases the mortality of patients; thus، the dialysis adequacy in these patients is important. This study aimed to compare the adequacy if hemodialysis high-flux and low-flux filters in Hospital Dialysis Centers of Shahrekord University of Medical Sciences، Iran، and assess its relation to other indices for patients with chronic and end-stage renal disease (ESRD).

    Methods

    In a randomized clinical trial، 42 patients were performed with low-flux and high-flux filters. So، the patients with end-stage chronic kidney disease، with the rate of ultrafiltration of more than 3 liters، in the two cross groups underwent hemodialysis with high- and low-flux filters in 2 months. The indicators for measuring the Kt/V in each dialysis and other lab indices at the beginning and the end of each month were measured and compared using SPSS software.

    Findings

    At the end of the intervention، significant difference in adequacy of dialysis was observed between the two groups of high- and low-flux filtration. Although، both groups of patients had adequacy of dialysis in terms of defined standards، but the findings showed that Kt/V in hemodialysis significantly was lower in high-flux group (P = 0. 013).

    Conclusion

    This study showed that the high-flux filters in higher volumes of 3 liters of ultrafiltration، increases the average dialysis adequacy more than the low-flux filters. We suggest future studies to assess the impact of long-term use of high-flux filters on dialysis efficacy، improved quality of life and reduced hospitalization rate in hemodialysis patients and its effect on reducing healthcare costs; patients are thereby cost-benefited in using high-flux filters for long term.

    Keywords: End, stage renal disease, Dialysis, Ultrafiltration
  • Seyed Morteza Safavi, Amir Hossein Adeljoo Page 5
    Background

    Omega-3 fatty acid is one of the essential fatty acids in human body that can be found in the sea products، especially fish and fish oil and also in some of the seeds oils. Omega-3 and omega-6 fatty acids have a lot of influences on human body. Use of natural products and avoidance of artificial products in therapy of various diseases can make a new way in medical science without bad effects on human body. One of this new ways is using omega-3 and omega-6 fatty acids in wound healing in diabetic، gastrointestinal and skin wounds. This study is review of so many articles for obtained effects of polyunsaturated fatty acids on these wounds.

    Methods

    The study was a systematic review and meta-analysis of pervious researches. Articles about the role of omega-3 or omega-6 fatty acids on wound healing، from 1980 to 2013، were searched in different databases and results were compared. Eventually، 45 clinical trials (parallel or crossover) were recruited in this review.

    Findings

    Omega-3 fatty acids have positive effects on wounds healing in diabetic wounds، and also other wounds like gastric wounds، intestinal wounds، colonic wounds، and burn wounds. In some researches، omega-3 fatty acids have had more effects than omega-6 fatty acids in wound healing.

    Conclusion

    Due to these results، we can use polyunsaturated fatty acids (omega-3 and omega-6 fatty acids) as new medicine for improvement of healing diabetic، skin and gastrointestinal wounds.

    Keywords: Omega, 3 fatty acids, 6 fatty acids, Diabetic wound, Gastrointestinal wound, Skin wound