فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 339 (هفته سوم امرداد 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/28
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • حلیمه ملایی نژاد، ناهید اسکندری*، عباسعلی پورآذر، علیرضا عندلیب، منصور صالحی، مزدک گنجعلی خانی حاکمی صفحه 1
    مقدمه

    MicroRNA (miRNA یا miR)ها 24-18 نوکلئوتید دارند و بیان بعضی از آن ها در بین بافت طبیعی و سرطانی تفاوت هایی دارد. در این مطالعه، بیان 370-miR را در مراحل (Stages) و درجات (Grades) مختلف بافت سرطان پستان انسان در مقایسه با بافت سالم مجاور آن مورد بررسی قرار گرفت.

    روش ها

    مطالعه ی مورد- شاهدی حاضر، بر روی 22 نمونه ی بافت گرفته شده از افراد سالم و بیماران مبتلا به سرطان پستان انجام شد و بیان 370-miR را به روش Quantitative real-time PCR (Quantitative real-time polymerase chain reaction) مورد بررسی قرار داد.

    یافته ها

    نسبت بیان 370-miR در بافت توموری، در مقایسه با بافت سالم مجاور آن (011/0 = P) و همچنین، نمونه هایی که سرطان آن ها در مرحله ی III (004/0 = P) یا درجه ی 3 (001/0 = P) بودند، نسبت به سایر مراحل، افزایش معنی داری نشان داد.

    نتیجه گیری

    با توجه به بررسی بیان 370-miR در مراحل و درجات مختلف و ارتباط آن با مراحل بالینی وخیم تر و پیشرفته تر تومور، می توان این miRNA را به احتمال یک OncomiRNA در سرطان پستان به حساب آورد و یا به عبارت دیگر، شاید بتوان آن را به عنوان یک شاخص پیش آگهی یا ابزار درمانی در سرطان پستان مطرح نمود.

    کلیدواژگان: MicroRNAs، سرطان پستان، Quantitative real، time polymerase chain reaction
  • معظمه میمندی نیا، رویا امیری، فاطمه اشراقی جزی، اردشیر طالبی، مهدی نعمت بخش صفحه 2
    مقدمه
    نفروتوکسیسیتی از عوارض مهم درمان با سیس پلاتین است که ناشی از ایجاد استرس اکسیداتیو می باشد. نفروتوکسیسیتی ناشی از سیس پلاتین از یک طرف وابسته به جنس است و از طرفی، عامل اصلی برای محدود نمودن درمان با سیس پلاتین می باشد. از این رو، استفاده از مکمل ها برای پیش گیری و یا کاهش نفروتوکسیسیتی ناشی از سیس پلاتین ضروری است. این مطالعه، با هدف بررسی اثر پروفیلاکسی و درمانی ال- آرژنین در نفروتوکسیسیتی ناشی از سیس پلاتین در رت های نر و ماده طراحی گردید.
    روش ها
    16 سر رت نر و 20 سر رت ماده از نژاد ویستار به طور تصادفی در 8 گروه قرار گرفتند. گروه های 1 و 5 به عنوان گروه های شاهد مثبت نر و ماده، سیس پلاتین را با دوز روزانه 5/2 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به مدت یک هفته دریافت نمودند. گروه های 2 و 6 به عنوان گروه های پروفیلاکسی نر و ماده، ال- آرژنین را با دوز روزانه 150 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به مدت سه روز دریافت کردند و سپس از روز سوم، سیس پلاتین به مدت یک هفته تجویز شد. گروه های 3 و 7 به عنوان گروه های پروفیلاکسی همراه با درمان تحت دریافت ال- آرژنین به مدت سه روز قرار گرفتند و سپس بدون این که تزریق روزانه ی ال- آرژنین قطع شود، از روز سوم سیس پلاتین به مدت یک هفته تزریق شد.گروه های 4 و 8 به عنوان گروه های درمان دریافت روزانه و هم زمان سیس پلاتین و ال- آرژنین را داشتند. در روز دهم، خون گیری انجام شد و کلیه ها جهت فرایند بافت شناسی آماده گردیدند.
    یافته ها
    هیچ یک از روش های تجویز ال- آرژنین در جنس ماده تفاوتی را با گروه شاهد مثبت ایجاد نکرد. اما همرا ه شدن ال- آرژنین با سیس پلاتین بدون پروفیلاکسی در جنس نر (گروه 4) موجب کاهش معنی دار سطح سرمی ازت اوره ی خون و کراتینین و شدت آسیب بافت کلیوی گردید (05/0 > P). وزن کلیه، همچنین در گروه 4 نسبت به گروه شاهد کاهش داشت؛ هر چند معنی دار نبود (20/0 = P) که نشانگر کاهش شدت آسیب است. تفاوت معنی داری در سطح بافتی نیتریت در بین گروه های نر دیده نشد، اما کاهش وزن در بین این گروه ها متفاوت بود و گروه های دریافت کننده ی ال- آرژنین کاهش وزن بیشتری را نسبت به گروه شاهد مثبت نشان دادند (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    تجویز ال- آرژنین به عنوان پیش ساز نیتریک اکسید، هم زمان با سیس پلاتین می تواند موجب کاهش نفروتوکسیسیتی ناشی از سیس پلاتین در جنس نر باشد که احتمال می رود از طریق اصلاح عملکرد آندوتلیوم که به وسیله ی سیس پلاتین مختل شده است، می باشد.
    واژگان کلیدی: سیس پلاتین، نفروتوکسیسیتی، ال- آرژنین، جنسیت
  • نصرالله جباری، سید رضا موسوی، امید اثناعشری، مهدی اقدسی، حمیدرضا خلخالی صفحه 3
    مقدمه
    هدف از این مطالعه، ارزیابی اثرات راهبردهای درمانی و اطلاعات دموگرافیکی بیماران روی احتمال بروز عوارض در بافت های طبیعی در رادیوتراپی سر و گردن با استفاده از مدل Lyman بود.
    روش ها
    این مطالعه، بر روی 78 بیمار مبتلا به سرطان سر و گردن که در طی سه سال گذشته دوره ی درمان آن ها به پایان رسیده بود، انجام گردید. در این تحقیق، از اطلاعات موجود بیماران در سیستم طراحی درمان CorePlan استفاده شد. در نهایت، احتمال آسیب وارده به بافت های طبیعی (بافت های در معرض خطر) از روی مقدار دوز رسیده به حجم های مورد نظر و همچنین، اندازه ی حجم تحت تابش آن ها با استفاده از مدل آماری (مدل Lyman) به کار رفته در NTCP (Normal tissue complication probability) سیستم طراحی درمانی CorePlan تعیین شد. از نرم افزار SPSS نسخه ی 20 برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. در این مطالعه، از آمارهای توصیفی مانند میانگین و نسبت ها برای توصیف داده ها و همچنین از آزمون های Mann-Whitney، Kruskal-Wallis و ضریب همبستگی Spearman استفاده گردید.
    یافته ها
    احتمال عوارض بافت های طبیعی به شدت تحت تاثیر موقعیت این بافت ها نسبت به تابش قرار دارد؛ به طوری که بین موقعیت تومور و احتمال عارضه ی تمامی بافت های طبیعی مجاور ارتباط معنی دار مشاهده گردید (050/0 > P). افزایش دوز با احتمال عارضه ی تیروئید ارتباط معنی داری نشان داد (004/0 = P)، اما بین گروه سنی بیماران، جنسیت بیماران، Stage تومور و نوع درمان یا احتمال عوارض بافت های طبیعی ارتباط معنی داری مشاهده نشد (050/0 < P).
    نتیجه گیری
    بر اساس داده های این مطالعه، بین موقعیت تومور و احتمال عوارض بافت های طبیعی مجاور، ارتباط معنی داری مشاهده گردید که این امر، بیانگر تاثیر طراحی درمان بهینه و استفاده از تجهیزات مناسب رادیوتراپی در بهبود عوارض بیماران مبتلا به سرطان سر و گردن پس از تکمیل روند درمان می باشد. همچنین، هنگام استفاده از دوز تابشی بالا برای پرتودرمانی بیماران مبتلا به سرطان سر و گردن، بایستی تدابیری جهت حفظ تیروئید به خصوص مواقعی که تومور در گردن بیمار قرار دارد، در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: رادیوتراپی، سرطان سر و گردن، احتمال عارضه ی بافت های طبیعی، هیستوگرام دوز حجمی
  • کریم قاضی خانلو ثانی، سید محمد فیروزآبادی، لیلا آقاقزوینی، حبیب الله محمودزاده صفحه 4
    مقدمه
    الکتروپوریشن روشی موثر برای هدایت داروهای درمانی (از جمله داروهای شیمی درمانی) به داخل سلول های زنده است که به کاهش حجم و درمان مورد نظر در بافت می انجامد. کارایی این روش، وابسته به انتخاب بهینه ی پارامترهای شکل موج تخریک است. این مطالعه، در جهت بهینه سازی پارامترهای درمان تومورهای سارکوم بافت نرم با روش الکتروپوریشن بازگشت ناپذیر انجام گرفت.
    روش ها
    هندسه ی بافت و تومور در نرم افزار Mimics از تصاویر MRI (Magnetic resonance imaging) تومور و بافت های سالم اطراف آن استخراج شد. سپس، با استفاده از نرم افزار CAD-fix، تبدیل هندسه ی حاصل از نرم افزار Mimics به هندسه ی قابل استفاده در نرم افزار المان محدود (COMSOL Multiphysics) انجام شد. به منظور حل معادلات مربوط (معادله ی Laplace و معادله ی بیوگرمایی) به روش المان محدود، از نرم افزار FEMLAB نسخه ی 4/4 استفاده شد. همچنین، از FEMLAB جهت برآورد توابع هدف در قسمت بهینه سازی نیز استفاده شد و به منظور بهینه سازی هندسه ی الکترودهای مورد استفاده در الکتروپوریشن بازگشت ناپذیر، از الگوریتم ژنتیک بهره جستیم. کد الگوریتم ژنتیک با استفاده از نرم افزار MATLAB نسخه ی 7.10.0 نگارش شد.
    یافته ها
    شدت میدان الکتریکی اعمالی به تومور با افزایش ولتاژ اعمالی به الکترودها افزایش یافت و بیشترین شدت توزیع میدان الکتریکی، با اختلاف پتانسیل 4000 ولتی مشاهده شد. با تغییر عمق ورود الکترود در بافت، فاصله ی بین الکترودها و همچنین ضخامت الکترودها، میانگین شدت میدان الکتریکی توزیعی در بافت دچار تغییر شد. با وجود میدان الکتریکی بالا در ناحیه ی تومورال، میانگین توزیع حرارتی در تومور فقط در حد چند درجه ی سانتی گراد نسبت به حالت معمول (37 درجه ی سانتی گراد) افزایش یافت؛ گرچه در نقاط نزدیک به انتهای الکترودها، امکان افزایش حرارت تا 600 درجه ی سانتی گراد نیز بود.
    نتیجه گیری
    با استفاده از مدل سازی عددی و لحاظ هندسه ی واقعی بافت و تومور می توان پارامترهای بهینه ی موثر در درمان های الکتروپوریشن بازگشت ناپذیر را برای کنترل رشد تومور و کنترل آسیب به بافت های سالم محاسبه کرد.
    کلیدواژگان: الکتروپوریشن، مدل سازی عددی، المان محدود، الگوریتم ژنتیک
  • مقاله کوتاه
  • فریبا جعفری، محمدعلی نیلفروش زاده، الهه هفت برادران صفحه 5
    امروزه استفاده از پلاسمای غنی از پلاکت (PRP یا Platelet-rich plasma) مورد توجه محققین قرار گرفته است. نتایج مطالعات مروری نشان دهنده ی تعداد محدودی مقاله در کاربرد PRP در موارد مختلف درماتولوژی از جمله آلوپسی آندروژنتیک، ترمیم زخم های مزمن و جوان سازی پوست می باشد. به نظر می رسد PRP با توجه به دارا بودن عوامل رشد، درمان منطقی در ترمیم بافت باشد. سطح شواهد در مطالعات مختلف در زمینه ی آلوپسی آندروژنتیک کم تا متوسط است. تکنیک های جدیدتر PRP را در ترکیب با سایر روش ها در درماتولوژی به کار برده اند، اما همچنان لزوم انجام مطالعات بالینی دو سویه کور و با طراحی خوب، اطمینان متخصصان را در به کارگیری از این روش درمانی افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: پلاسمای غنی از پلاکت، ریزش مو، پیوند مو
|
  • Halimeh Mollainezhad, Nahid Eskandari, Abbasali Pourazar, Alireza Andalib, Mansoor Salehi, Mazdak Ganjalikhani, Hakemi Page 1
    Background

    MicroRNAs (MiRNAs) are 21-24 nucleotides which have different levels of expression between tumors and normal tissues. In this study, we analyzed the expression level of miR-370 in different stages and grades of human breast cancer tissues compared with adjacent normal tissues.

    Methods

    In this case-control study, the expression of miR-370 on 22 tissue samples (tumor and normal) from patients with breast cancer was investigated via quantitative real-time polymerase chain reaction method.

    Findings

    miR-370 expression showed a significant increase in tumor tissues compared to normal tissues (P = 0.001) as well as in cancer tissues at stage III (P = 0.004) and grade 3 (P = 0.011) than in other stages.

    Conclusion

    According to evaluation of miR-370 expression in different stages and grades and its relation to more advanced tumor stages/grades, it can possibility act as oncomiRNA in breast cancer. It may be suggested as a prognostic biomarker or therapeutic target in breast cancer, too.

    Keywords: MicroRNAs, Breast cancer, Quantitative real, time polymerase chain reaction
  • Moazzameh Meimandinia, Roya Amiri, Fatemeh Eshraghi, Jazi, Ardeshir Talebi, Mehdi Nematbakhsh Page 2
    Background
    Nephrotoxicity is the main side effect of cisplatin (CP)-therapy which is induced by oxidative stress. Nephrotoxicity is gender related and limits the cisplatin treatment. Therefore, it is essential to prevent or to ameliorate cisplatin-induced nephrotoxicity via administration of supplementations. This study was designed to investigate the effect of L-arginine (L-Arg) prophylaxis and treatment on preventing cisplatin-induced nephrotoxicity in male and female rats.
    Methods
    Sixteen male and twenty female Wistar rats were divided into eight groups. Groups 1 (male) and 5(female), as positive control groups, received cisplatin (2.5 mg/kg/day; Intraperitoneally) for a week. Groups 2 (male) and 6 (female) received L-arginine (150 mg/kg/day; Intraperitoneally) as prophylaxis for 3 days, and cisplatin was administered from the day 3 for a week. Groups 3 (male) and 7 (female) received L-arginine, as prophylaxis for 3 days; and cisplatin was administered from the day 3, for a week, without withdrawal of daily L-arginine administration. Groups 4 (male) and 8 (female) received cisplatin and L-arginine simultaneously for a week. On the day 10, blood samples were taken and kidneys were prepared for histopathological investigation.
    Findings
    L-arginine administration did not changed the measured parameters from positive control group in females. Simultaneous administration of cisplatin and L-arginine decreased serum levels of blood urea nitrogen and creatinine as well as intensity of renal tissue damage in comparison with positive control group in males (P < 0.05). In addition, it ameliorated kidney weight in comparison with positive control group in male, insignificantly (P = 0.20). No significant difference was observed in tissue nitrite level among male groups and L-arginine treated male groups had body weight loss more than positive control group (P < 0.05).
    Conclusion
    Simultaneous administration of L-arginine, as nitric oxide precursor, and cisplatin could ameliorate cisplatin-induced nephrotoxicity in male gender through improving endothelium function.
    Keywords: Cisplatin, Nephrotoxicity, L, arginine, Gender
  • Nasrollah Jabbari, Seyed Reza Mousavi, Omid Esnaashari, Mehdi Aghdasi, Hamid Reza Khalkhali Page 3
    Background
    This study aimed to evaluate the effects of treatment strategies and patient's demographics characteristics on normal tissue complication probability in head and neck radiotherapy using the Lyman model.
    Methods
    78 patients with head and neck cancers who had finished their period of treatment in the last three years were investigated. The available information in the CorePlan treatment Planning system for each patient was gathered. Finally, the normal tissue complication probability (NTCP) was determined from the dose received to the target volume and the irradiated volume using statistical model used in the CorePlan treatment planning system (Lyman model). In this work, descriptive statistics such as mean and proportion was applied to describe the data and Mann-Whitney, Kruskal-Wallis, and Spearman correlation-coefficient test also were employed.
    Findings
    The normal tissue complication probability was found to be strongly influenced by the position of normal tissues to radiation. In addition, a significant relationship was observed between the tumor and its adjacent normal tissues (P < 0.050). Complication risk of thyroid and dose increasement was significantly correlated (P = 0.004). There was no significant relationship between the age group, sex, stage of tumor, treatment type and normal tissue complication probability (P > 0.050).
    Conclusion
    According to our findings, there was a significant relationship between the tumor location and the normal tissue complication probability. Thus, optimization of treatment planning system and use of appropriate equipment are useful in improving the symptoms of head and neck cancer after radiotherapy. Using high-dose radiation for head and neck cancers should be evaluated to protect thyroid, especially when the tumor is in the neck.
    Keywords: Radiotherapy, Head, neck cancer, Normal tissue complication Probability, Dose volume histogram
  • Karim Ghazikhanlou, Sani, Seyed Mohammad Firoozabadi, Leila Aghaghazvini, Habibollah Mahmoudzadeh Page 4
    Background
    Electroporation is an effective strategy for drug delivery to the target volume, for example in chemotherapy. The efficiency of this method depends on the selection of optimal parameters affecting it. This studay aimed to evaluate the optimum parameters for treatment of soft tissue sarcoma tumors on irreversible electroporation treatments.
    Methods
    The geometry of the tumor was defined using the Mimics software regarding to the gatherd magnetic resonance images (MRI). Using CAD-fix software, the Mimics product geometry was converted to the geometry that could be used in the finite element. The FEMLAB4.4 software utilized to solve equations (Laplace and the biothermal equations). In order to optimize the geometry of the electrodes used in irreversible electroporation, a Genetic Algorithm program was used. The Genetic Algorithm code was written using the MATLAB7.10.0 software.
    Findings
    The induced electric field intensity to the tumor increased with increasing voltage applied to the electrodes and the maximum electric field intensity was observed in the potential of 4000 volts. The average electric field intensity distribution in the tissue was altered by changing the electrode penetration depth, the distance between the electrodes and the thickness of the electrodes. Despite the high electric field utilized to the tumor area, there was only a slight increase in the average temperature of the tumor (37°C). Although the tissue temperature near the end of the electrode could be increased up to 600°C.
    Conclusion
    The optimum effective parameters of irreversible electroporation treatments for tumor ablation could be calculated using the numerical modeling methods.
    Keywords: Electroporation, Numerical modeling, Finite element, Genetic algorithem
  • Fariba Jaffary, Mohammad Ali Nilforoushzadeh, Elaheh Haftbaradaran Page 5
    Literature review shows limited number of articles on platelet rich plasma (PRP) in various indications like androgenic alopecia, healing in chronic ulcers and skin rejuvenation. Platelet rich plasma seems to be rational therapy with science of growth factors in tissue regeneration. Level of evidence of various studies in androgenic alopecia is from low to medium. Though, platelet rich plasma is a newer technique in a dermatosurgeons’ armamentarium that can be combined with other therapies. Well-defined double blind trials will definitely increase the confidence of clinicians in this procedure.
    Keywords: Platelet rich plasma, Hair loss, Hair transplantation