فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 344 (هفته چهارم شهریور 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/28
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • منصوره جعفری، حمید زاهدی، زهره مشکاتی صفحه 1
    مقدمه
    به طور معمول، پس از گذشتن از مرز 65 سالگی، سالیانه 10 درصد سالمندان استقلال خود را در یک یا چند فعالیت روزانه از دست می دهند. در میان عوامل متعددی که منجر به زمین خوردن می گردند، اختلال تعادل نقش برجسته ای دارد. استفاده از تمرین بدنی به عنوان یک روش ارزان قیمت، قابل دسترس و کم خطر در حفظ سلامتی، تحرک و حفظ یا بازیابی تعادل، امری پذیرفته شده است. هدف از انجام تحقیق حاضر، مقایسه ی اثر یک دوره تمرینات عملکردی، دید ورزشی و ترکیبی بر تعادل ایستا و پویای زنان سالمند بود.
    روش ها
    این تحقیق، به روش نیمه آزمایشی و به صورت میدانی و از طریق پیش آزمون و پس آزمون انجام شد. در این تحقیق، 36 نفر از زنان سالمند با میانگین سنی 40/3 ± 86/63 سال به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان در سه گروه 12 نفره ی عملکردی، دید ورزشی و ترکیبی، همسان سازی شدند. سپس شرکت کنندگان هر گروه، به مدت هشت هفته، سه جلسه در هفته و هر جلسه 60 دقیقه تمرینات را انجام دادند. قبل از شروع و در پایان دوره ی تمرینی، تعادل ایستا توسط آزمون Sharpened Romberg و تعادل پویا، توسط آزمون زمان برخاستن و رفتن، اندازه گیری شد. همچنین، برای بررسی آماری از آزمون One-way ANOVA (One-way analysis of variance) استفاده شد.
    یافته ها
    برنامه های تمرینی عملکردی، دید ورزشی و ترکیبی، بر تعادل ایستا و پویای شرکت کنندگان اثرگذار بود (0001/0 = P). همچنین، در بررسی تفاوت تاثیر 8 هفته تمرینات عملکردی، دید ورزشی و ترکیبی، بر تعادل ایستا و پویای شرکت کنندگان، بین گروه ها تفاوت معنی داری وجود نداشت (050/0 ≤ P) و هر سه گروه به یک میزان پیشرفت داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های تحقیق، می توان نتیجه گرفت مربیان و مسوولان برای بهبود تعادل ایستا و پویای سالمندان در برنامه های درمانی خود، می توانند از این تمرینات بهره گیرند.
    کلیدواژگان: تمرینات عملکردی، دید ورزشی و ترکیبی، تعادل ایستا و پویا، زنان سالمند
  • مرضیه ورناصری، مهدی رهنما، محمدرضا بیگدلی صفحه 2
    مقدمه
    سکته ی مغزی همچنان به عنوان یک مشکل عمده ی سلامت عمومی مطرح است و در اغلب کشورها، در میان 4 علت اصلی مرگ و میر جای می گیرد. گیاه خرفه با نام علمی Portulaca oleracea، گیاه دارویی شناخته شده ای است که در مطالعات متعدد به عنوان درمان کمکی و جایگزین برای بیماری های مختلف بررسی شده است. این مطالعه، با هدف بررسی ارتباط بین مصرف روغن خرفه و کاهش حجم سکته ی مغزی، در مدل سکته ی مغزی در موش صحرایی انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه از 35 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار با وزن 300-250 گرم استفاده شد.حیوانات به گروه های هفت تایی شامل 3 گروه آزمایش، گروه ایسکمی و شم تقسیم شدند. گروه های آزمایش سه دز 25/0، 50/0 و 75/0 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن از روغن خرفه و گروه ایسکمی آب مقطر را به صورت گاواژ دریافت کردند. بعد از 30 روز گاواژ، جراحی سکته ی مغزی روی موش ها انجام شد. بعد از 24 ساعت، حیوانات از لحاظ نقص های نورولوژیکی مورد بررسی قرار گرفتند و پس از آن، تحت بیهوشی عمیق، مغز خارج و با رنگ آمیزی به کمک تری فنیل تترا زولیوم کلراید، حجم سکته ی مغزی محاسبه گردید.
    یافته ها
    حجم کل سکته (3mm) در دزهای 50/0 و 75/0 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن در مقایسه با گروه ایسکمی، تفاوت معنی داری را نشان داد. همچنین، میانه ی امتیاز نقص های نورولوژیک با مصرف روغن خرفه، به طور قابل ملاحظه ای کاهش یافت و این کاهش در دزهای 75/0 و 5/0 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن نسبت به گروه ایسکمی، معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه، روغن خرفه می تواند باعث کاهش حجم آسیب بافتی ناشی از سکته ی مغزی و محافظت عصبی شود.
    کلیدواژگان: ایسکمی، حجم سکته ی مغزی، روغن خرفه، نقص نورولوژیک
  • میترا حیدرپور، محمدحسین صانعی، پروین رجبی، آذین مومنی صفحه 3
    مقدمه
    ارزیابی قابل اعتماد پاتولوژی بیوپسی کبد در بیماران هپاتیت مزمن، برای تعیین شدت و میزان پیشرفت بیماری و تصمیم گیری در مورد درمان اهمیت دارد. این تحقیق، با هدف بررسی میزان تفاوت نظر بین مشاهده گرها در طبقه بندی هپاتیت مزمن بر اساس 2 مورد از سیستم های پرکاربرد انجام شد.
    روش ها
    3 مشاهده گر به طور جداگانه بر اساس دو سیستم Knodell Ishak (Modified HAI یا Modified histology activity index) و Batts-Ludwig، درجه (Grade) و مرحله ی (Stage) 54 نمونه ی بیوپسی کبد از بیماران مبتلا به هپاتیت مزمن را تعیین نمودند. در نهایت، داده ها با هم مقایسه گردید.
    یافته ها
    بیشترین توافق نظر در مرحله بندی بر اساس Knodell Ishak (Modified HAI) (ضریب همبستگی Kendall = 90/0، 001/0 > P) و کمترین توافق نظر در مرحله بندی بر اساس Batts-Ludwig (ضریب همبستگی Kendall = 63/0، 001/0 > P) به دست آمد.
    نتیجه گیری
    در هر دو سیستم، توافق نظر بهتری بین مشاهده گرها در مرحله بندی نسبت درجه بندی وجود داشت. هر دو سیستم دارای توافق نظر قابل قبولی بین مشاهده گرها هستند، اما سیستم Knodell Ishak (Modified HAI) از نظر توافق نظر بین مشاهده گرها بر سیستم Batts-Ludwig برتری دارد.
    کلیدواژگان: بیوپسی کبد، درجه بندی، مرحله بندی، هپاتیت مزمن
  • بابک علی کیایی، داریوش مرادی، مریم مصدق، نیما سلیمی، جمشید مصدق صفحه 4
    مقدمه
    پنومونی وابسته به ونتیلاتور، شایع ترین عفونت در بخش مراقبت های ویژه می باشد که به دو نوع زودرس و دیررس تقسیم می گردد. میزان بروز و مرگ و میر بیماران در نوع دیررس، دارای پیش آگهی بدتری است و سوش های باکتریایی مربوط به آن نیز دیرتر به درمان پاسخ می دهند. مطالعه ی حاضر با هدف تعیین شیوع پنومونی زودرس و دیررس ناشی از ونتیلاتور در بخش مراقبت های ویژه ی مرکز آموزشی الزهرای (س) اصفهان به انجام رسید.
    روش ها
    طی یک مطالعه ی آینده نگر، 100 بیمار مبتلا به پنومونی وابسته به ونتیلاتور بستری در بخش مراقبت های ویژه ی بیمارستان الزهرای (س) بررسی قرار گرفت و بروز پنومونی زودرس (کمتر از 4 روز بعد بستری) و دیررس (بیش از 4 روز بعد از بستری) در آنان تعیین شد. همچنین، اتیولوژی سوش های باکتریایی و سایر ویژگی های بالینی و دموگرافیک، در دو گروه مقایسه گردید.
    یافته ها
    از 100 مورد پنومونی بررسی شده، 58 مورد در بیماران اورژانسی و 42 مورد در بیماران غیر اورژانسی اتفاق افتاد. 23 نفر از بیماران مورد مطالعه، مبتلا به پنومونی تاخیری و 77 نفر مبتلا به پنومونی زودرس بودند. شیوع پنومونی زودرس در بیماران اورژانسی 9/75 درصد و در بیماران غیر اورژانسی 6/78 درصد بود (75/0 = P). میانگین اسکور پنومونی در دو گروه پنومونی تاخیری و زودرس، به ترتیب 07/2 ± 26/7 و 66/1 ± 17/7 که تفاوت معنی داری نداشت (83/0 = P). شایع ترین باکتری عامل پنومونی، در پنومونی های تاخیری، Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) با فراوانی 4/30 درصد و در پنومونی های زودرس، اسینتوباکتر با فراوانی 8/33 درصد بود، اما توزیع فراوانی نوع باکتری بر حسب نوع پنومونی اختلاف معنی دار نداشت (10/0 = P).
    نتیجه گیری
    درصد قابل توجهی از پنومونی های حادث شده در بخش های مراقبت ویژه، از نوع دیررس هستند که این نوع پنومونی، می تواند منجر به افزایش زمان بستری بیماران در بخش مراقبت های ویژه و افزایش مرگ در این بیماران گردد. همچنین، الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی در بیماران مبتلا به پنومونی تاخیری بیشتر بود. از این رو، پیشنهاد می گردد بیماران بستری در بخش های مراقبت های ویژه، به طور روزانه از نظر بروز علایم پنومونی، به طور دقیق تحت بررسی قرار گیرند.
    کلیدواژگان: پنومونی وابسته به ونتیلاتور، پنومونی زودرس، پنومونی دیررس
  • مقاله کوتاه
  • مریم نقنه، داوود تقوایی، پرویز کاشفی، علی داستانی حسین آبادی صفحه 5
    مقدمه
    بر اساس قانون اهدای عضو، علاوه بر رضایت بیمار، رضایت خانواده برای اهدای عضو پس از مرگ مغزی ضروری است. در این مقاله، مولفه های تاثیرگذار بر رضایت خانواده ی بیماران مبتلا به مرگ مغزی، جهت اهدای عضو بین سال های 91-1381 در استان اصفهان بررسی شد.
    روش ها
    پژوهش حاضر از نوع تحقیقات توصیفی و علی– مقایسه ای بود. جامعه ی آماری آن را خانواده های رضایت دهنده به اهدای عضو در استان اصفهان به تعداد 135 نفر تشکیل دادند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی با حجم 100 نفر از طریق جدول Morgan انتخاب شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات نیز از پرسش نامه ی محقق ساخته و پرسش نامه ی جهت گیری مذهبی Allport و Ross استفاده گردید. روش آماری به کار رفته در این تحقیق، آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار داده ها) و استنباطی (t مستقل و تک نمونه ای و آنالیز واریانس) بود.
    یافته ها
    میانگین تاثیر حمایت تیم درمان و پزشک معالج، نگرش مذهبی برونی بیشتر از حد متوسط بود و بر تصمیم به رضایت خانواده های فرد مبتلا به مرگ مغزی جهت اهدای عضو، تاثیر ملموس داشت. اما میانگین تاثیر مولفه هایی از جمله دانش و آگاهی، فرد هماهنگ کننده و نگرش مذهبی درونی، کمتر از حد متوسط بود و تاثیر قابل توجهی نداشت. همچنین، بین جنسیت و مولفه های تاثیرگذار (دانش و آگاهی، حمایت تیم درمان و پزشک معالج، فرد هماهنگ کننده، نگرش مذهبی و اعتقادی افراد) بر رضایت خانواده های فرد مبتلا به مرگ مغزی، تفاوتی وجود نداشت. در این میان، میزان تاثیر مولفه های حمایت تیم درمان و پزشک، فرد هماهنگ کننده، نگرش مذهبی و اعتقادات مذهبی برونی، بر اساس تحصیلات افراد متفاوت بود. تاثیر مولفه های فرد هماهنگ کننده، نگرش مذهبی و اعتقادات مذهبی درونی، بر اساس نوع شغل افراد متفاوت بود.
    نتیجه گیری
    میزان تاثیر مولفه های فرد هماهنگ کننده، نگرش مذهبی و اعتقادات مذهبی درونی بر اساس نوع شغل افراد متفاوت است.
    کلیدواژگان: مرگ مغزی، اهدای عضو، پیوند اعضا، رضایت حانواده
|
  • Mansooreh Jafari, Hamid Zahedi, Zohreh Meshkati Page 1
    Background
    Every year، 10% of the elderlies with more than 65 years of age، lose their independency for one or more daily activities. Among several reasons for falling، balance disorder is of prominent role. Physical exercise is widely accepted as an inexpensive، available and low-risk method for balance maintainance and restoring. This study aimed to compare the effect of a period of functional، sports vision and concurrent training on static and dynamic balance in elderly women.
    Methods
    In this semi-experimental study، 36 elderly women who were members of Dastgerd Martyrs Cultural Academy (Isfahan، Iran)، with the mean age of 63. 86 ± 3. 40 years، were enrolled via convenience sampling. The participants were devided into three equal groups of functional، sports vision، and concurrent training. Then، for 8 weeks، the members of every group practiced، three 60-minute sessions a week. Using pre-test، post-test method، before the start and at the end of practice period، static and dynamic balance were measured using Sharpened Romberg and Timed Up and Go tests، respectively. For statistical analysis، one-way analysis of variance (ANOVA) test was applied.
    Findings
    All three practice programs were influential (P = 0. 0001). In addition، there was no significant difference between the groups in static and dynamic balance of the participants during eight weeks of practice (P > 0. 05) and all three methods (functional، sports vision and concurrent training) made the same progress.
    Conclusion
    It can be concluded that the coaches and authorities could take the advantage of such practices in their treatment programs، to improve static and dynamic balance of elderly people.
    Keywords: Functional, Sports vision, concurrent training, Static, dynamic balance, Elderly women
  • Marziyeh Varnaseri, Mehdi Rahnem, Mohammadreza Bigdeli Page 2
    Background
    Brain stroke is still considered to be a big problem for the public health، and is among the four main reasons for death in most of the countries. Common purslane (Portulaca oleracea) is a medically discovered plant investigated in several studies as an adjuvant or replacement treatment and for different diseases. The present study aimed to examine the relationship between common purslane oil consumption and reduction of brain stroke rate in rats.
    Methods
    35 Wistar male rats weighing 25-300 g were divided into five groups of test (3)، control (1)، and Sham (1). Test groups received three doses of the aforesaid oil (0. 25، 0. 50، and 0. 75 mg per kg body weight) and the control group received distilled water by gavage. After 30 days gavage، brain stroke surgery was performed on the rats. 24 hours later، animals were checked concerning neurological violations and then، the brain was removed under deep anesthesia and the volume of brain stroke was measured through staining by means of triphenyltetrazolium chloride.
    Findings
    Total volume of brain stroke (mm3) in doses of 0. 50 and 0. 75 mg per kg body weight indicated a meaningful difference in comparison to the control group. In addition، median score of neurological violations was significantly reduced through Portulaca oleracea oil consumption in the doses of 0. 5 and 0. 75 mg per kg body weight، compared to the control group.
    Conclusion
    According to the results، common purslane oil can reduce the amount of body tissue damages caused by brain stroke and finally، could lead to a kind of neurological protection.
    Keywords: Brain ischemia, Stroke volume, Portulaca oleracea oil, Neurologic
  • Mitra Heidarpour, Mohammad Hosein Sanei, Parvin Rajabi, Azin Momeni Page 3
    Background
    Reliable assessment of liver histopathology in patients with chronic hepatitis is important for assessing the severity of the disease. This study aimed to survey the interobserver variability of liver biopsy assessment performed via two of the most commonly used systems.
    Methods
    54 liver biopsies from patients with chronic hepatitis were scored by three independent observers using Knodell Ishak [modified histology activity index (HAI)] and Batts-Ludwig systems.
    Findings
    The best agreement was seen for Knodell Ishak’s staging (Kendall’s correlation coefficient (r) = 90%، P < 0. 001). The worst agreement was seen for Batts-Ludwig grading. (r = 63%، P < 0. 001).
    Conclusion
    We conclude that both systems showed better agreement for staging than for grading; while both systems produced reasonable agreement between the observers، Knodell Ishak system showed greater results.
    Keywords: Chronic Liver biopsy, Grading, Staginghepatitis
  • Babak Alikiaie, Daryoush Moradi, Maryam Mosaddegh, Nima Salimi, Jamshid Mosaddegh Page 4
    Background
    One of the most prevalent infections in intensive care units (ICUs) is ventilator-associated pneumonia that divided in two groups of early- and late-onset pneumonia. The aim of this study was determining the prevalence of early- and late-onset ventilator-associated pneumonia (VAP) in emergency- and non-emergency-admitted patients in the intensive care units.
    Methods
    In a prospective study، 100 patients hospitalized in intensive care units of Alzahra Hospital (Isfahan، Iran) who suffered from ventilator-associated pneumonia were selected. Based on the time of pneumonia onset، the patients were divided in early- (lower than 4 days) and late-onset (4 and over days) groups. The subtype of bacteria and patients’ characteristics were compared between the two groups.
    Findings
    The mean age of the patients was 33. 85 ± 13. 27 years. 58 patients were emergency- and 42 were non-emergency-admitted. 23 (23%) patients suffered from late- and 77 (77%) from early-onset pneumonia. Prevalence rate of early-onset pneumonia was 75. 9% and 78. 6% in emergency- and non-emergency-admitted patients (P = 0. 75). The mean pneumonia score was 7. 26 ± 2. 07 and 7. 17 ± 1. 66 in late- and early-onset pneumonia، respectively (P = 0. 83). The most prevalent bacterial cause was methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) (30. 4%) and Acinetobacter (33. 8%) in late- and early-onset pneumonia، respectively (P = 0. 10).
    Conclusion
    A considerable part of happened ventilator-associated pneumonia in intensive care units was late-onset which my lead to increase of hospitalization time and mortality risk in these patients. In addition، antibiotic-resistant bacteria were more in late-onset pneumonia. Hence، daily visit of patients about ventilator-associated pneumonia and early treatment in suspected cases is recommended.
    Keywords: Ventilator, associated pneumonia, Early, onset, Late, onset
  • Maryam Naghneh, Davud Taghvaei, Parviz Kashefi, Ali Dastani, Hoseynabadi Page 5
    Background
    According to donating law، in addition to patient satisfaction، family’s consent for organ donation is essential. In this study، factors affecting patients’ families’ consent in brain-death candidates for organ donation was investigated.
    Methods
    This descriptive with the population of 135 consent families to organ donation was done in Isfahan، Iran، during 2002 to 2012. As a sample، 100 subjects were selected randomly via Morgan table. A researcher-made questionnaire and Allport and Ross Religious Orientation Scale were used for data collection. The descriptive (mean، standard deviation) and inferential statistics [t and analysis of variances (ANOVA)] were used for data analysis.
    Findings
    Treatment، physician support and the religious attitudes had direct influence on the decision of the families for organ donation. In contrast، the effect of factors such as knowledge، the impact of coordinator and internal religious beliefs were not significant. In addition، there was no difference between the influence of factors such as gender and influential component (knowledge، the treatment، the coordinator، religious attitudes and beliefs) on family’s consent. However، the impact of factors such as the treatment، the physician، the coordinator، religious attitudes and external religious beliefs were different based on educational background.
    Conclusion
    The effect of individual characteristics of coordination، religious attitudes and internal religious beliefs vary based on people’s career.
    Keywords: Brain death, Organ donation, Organ transplant, Family's satisfaction