فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 384 (هفته چهارم تیر 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/27
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • احمد یراقی، عادله سادات طلایی زواره، مرجان منصوریان، نسترن ایزدی مود صفحات 580-588
    مقدمه
    امروزه، مسمومیت با متادون نه فقط در کسانی که قصد ترک مواد مخدر را دارند؛ بلکه حتی در کسانی که این دارو را به صورت اتفاقی و ناخواسته مصرف می کنند، رو به افزایش است. همچنین، عوارض و مرگ و میر ناشی از مسمومیت نیز افزایش یافته است. در درمان مسمومیت با متادون، نالوکسان به صورت تزریقی استفاده می شود. هدف از انجام این مطالعه، بررسی اثر نالتروکسان (آنتی دوت به صورت خوراکی) در مسمومیت غیر عمدی با متادون بود.
    روش ها
    این مطالعه، یک کارآزمایی بالینی آینده نگر بود که بر روی 64 بیمار مسموم غیر عمدی با متادون (در دو گروه مورد و شاهد) که دارای علایم بالینی مسمومیت بودند و به بخش مسمومین بیمارستان نور و حضرت علی اصغر (ع) اصفهان از مهرماه سال 1392 تا مهر ماه 1393 مراجعه کرده بودند، انجام شد. پس از انجام اقدامات اولیه، هر دو گروه به دلیل کاهش سطح هوشیاری با یا بدون دپرسیون تنفسی، نالوکسان 4/0 میلی گرم وریدی دریافت کردند تا هوشیاری به صورت کامل برگشت کرد. افراد گروه مورد، به محض بازگشت هوشیاری و توانایی بلع، یک عدد کپسول نالتروکسان 25 میلی گرم دریافت کردند. علایم حیاتی و سطح هوشیاری در هر دو گروه مورد مطالعه از بدو ورود تا زمان ترخیص مورد بررسی قرار گرفت. برای مقایسه ی متغیرهای مورد مطالعه، از آزمون های t، ANOVA، 2χ و Mann–Whitney استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سن افراد در گروه مورد برابر با 21/9 ± 58/29 سال و در گروه شاهد برابر با 25/9 ± 33/30 سال بود. سطح هوشیاری بدو ورود در گروه مورد شامل 5/53 درصد گیج، 2/37 درصد لتارژیک، 0/7 درصد کنفیوژن و 3/2 درصد (1 نفر) کما بود. سطح هوشیاری بدو ورود در گروه شاهد شامل 9/42 درصد گیج، 4/52 درصد لتارژیک و 8/4 درصد استیوپور (Stupor) بودند. تعداد ضربان قلب در بدو ورود در گروه مورد 35/8 ± 13/77 و در گروه شاهد 69/11 ± 90/83 بود. تعداد ضربان قلب چهار ساعت پس از دریافت دارو در گروه مورد 93/5 ± 37/81 و در گروه شاهد برابر با 92/4 ± 71/86 بود (032/0 = P). با حذف زمان به عنوان عامل مخدوشگر، تعداد تنفس بین دو گروه معنی دار شد؛ به گونه ای که در بدو ورود تعداد تنفس در گروه مورد 87/2 ± 46/15 و در گروه شاهد 59/2 ± 71/15 بود و چهار ساعت پس از دریافت نالتروکسان در گروه مورد برابر با 10/1 ± 66/17 و در گروه شاهد برابر با 98/1 ± 42/17 بود. تعداد تنفس در گروه شاهد کمتر از گروه مورد بود؛ با توجه به این نکته که در بدو ورود تعداد تنفس در گروه شاهد بالاتر بود (005/0 = P). تمامی بیماران در دو گروه، بهبودی کامل بدون عارضه داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه ی حاضر نشان داد که بیماران دچار مسمومیت با متادون و دریافت کننده ی نالتروکسان، کمتر دچار دپرسیون تنفسی و تاکی کاردی می شوند که از جمله خطرناک ترین عوارض ناشی از مسمومیت با متادون می باشند.
    کلیدواژگان: نالتروکسان، نالوکسان، متادون، مصرف بیش از حد، مسمومیت
  • فرزاد صالحی، رسول جعفری، سیده مریم شرفی، حسینعلی یوسفی، نادر پسته چیان، حسین یوسفی دارانی صفحات 589-593
    مقدمه
    Cryptosporidiosis یکی از علل مهم اسهال در انسان و حیوانات می باشد. تشخیص این بیماری، بر پایه ی استفاده از روش های میکروسکوپی با حساسیت پایین است. هدف از انجام این مطالعه، استفاده از روش Dot blot جهت شناسایی انگل بود.
    روش ها
    131 نمونه ی مدفوع از گوساله های شیرخوار جمع آوری شد و با استفاده از روش فرمالین اتر، روی آن ها تغلیظ انجام گرفت. سپس، نمونه ها به روش Ziehl-Neelsen اصلاح شده، رنگ آمیزی شدند و در نهایت، کل نمونه ها به روش Dot blot مورد آزمایش قرار گرفتند.
    یافته ها
    اواوسیست گونه های Cryptosporidium، در 40 (5/30 درصد) نمونه از 131 نمونه ی مدفوع با استفاده از روش رنگ آمیزی Ziehl-Neelsen تشخیص داده شدند، اما 49 (4/37 درصد) نمونه از نمونه ها با استفاده از روش Dot blot از نظر آنتی ژن Cryptosporidium مثبت بود حساسیت روش Dot blot حدود 87 درصد و ویژگی آن حدود 86 درصد برآورد گردید.
    نتیجه گیری
    روش Dot blot، عملکردی به نسبت مناسب در تشخیص آلودگی Cryptosporidium دارد.
    کلیدواژگان: Cryptosporidium، Ziehl، Neelsen، Dot blot، تشخیص آنتی ژن، حساسیت، ویژگی
  • ناهید رمضانی جلفایی، محمدحسین روحانی، مریم میرلوحی، مینا باباشاهی، سعید عباسی، پیمان ادیبی، احمد اسماعیل زاده، لیلا آزادبخت صفحات 594-604
    مقدمه
    سوء تغذیه، یکی از مشکلات عمده در بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه است. انتخاب محلول تغذیه ای مناسب به منظور فراهم ساختن انرژی و مواد مغذی مورد نیاز آن ها، بسیار حایز اهمیت است. مطالعه ی حاضر، با هدف مقایسه ی کیفیت دو نوع از محلول های تغذیه ی روده ای (دستی و تجاری) و بررسی توانایی آن ها در تامین نیازهای تغذیه ای بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه، به انجام رسید.
    روش ها
    این مطالعه، بر روی 150 بیمار تغذیه شده با محلول های گاواژ دستی و 120 بیمار تغذیه شده با محلول های گاواژ تجاری انجام گرفت. مواد مغذی نمونه های محلول های گاواژ دستی و تجاری، بر اساس گزارش آزمایشگاه مشخص شد. اطلاعات کیفی شامل سن، جنس و علت بستری از پرونده ی بیماران ثبت گردید. همچنین، مقادیر مربوط به قد، وزن، دور بازو، نمره ی شاخص Acute Physiology and Chronic Health Evaluation II (APACHE II)، نیازها و دریافت های تغذیه ای بیماران اندازه گیری شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفت.
    یافته ها
    مقادیر تمامی مواد مغذی در محلول های گاواژ تجاری بیشتر بود. هر چند این تفاوت در مورد انرژی، پروتئین، کربوهیدارت، فسفر و کلسیم معنی دار نبود. دریافت های تغذیه ای (انرژی، درشت مغذی و ریز مغذی) در بیماران تغذیه شده با محلول های گاواژ تجاری بیشتر بود (001/0 > P). انرژی، کربوهیدارت و چربی مورد نیاز در بیماران تغذیه شده با محلول های گاواژ تجاری تامین شد، اما پروتئین دریافتی کمتر از مقدار مورد نیاز آن ها بود. در بیماران تغذیه شده با محلول های گاواژ دستی، فقط چربی مورد نیاز و دریافتی تفاوت معنی داری نداشت، اما بقیه ی مقادیر دریافتی کمتر از مقادیر مورد نیاز بیماران بود (001/0 > P).
    نتیجه گیری
    محتویات انرژی و مواد مغذی در محلول های گاواژ تجاری، بیشتر از محلول های گاواژ دستی است و بهتر می تواند نیازهای تغذیه ای بیماران را تامین کند
    کلیدواژگان: سوء تغذیه، محلول های تغذیه ی روده ای، وضعیت تغذیه، بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه
  • بررسی پلی مورفیسم تکرار TAAAA در ژن p53 و ارتباط آن با سرطان پروستات
    زهرا صدری، منوچهر توسلی، سیمین همتی، فروزان صفری صفحات 605-611
    مقدمه
    سرطان پروستات، از لحاظ آسیب شناسی و تظاهرات بالینی، هتروژنیسیتی بالایی دارد. در پاسخ به استرس، p53 نقش مهمی در جلوگیری از پیشرفت سرطان دارد. بر اساس اطلاعات پژوهشگران، مطالعه ای در مورد ارتباط تعداد تکرارهای TAAAA واقع در اینترون یک ژن p53 و سرطان پروستات انجام نشده بود. از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی پلی مورفیسم TAAAA واقع در اینترون یک ژن p53 در بین مبتلایان به سرطان پروستات و افراد شاهد و ارتباط آن با سرطان پروستات انجام شد.
    روش ها
    در این پژوهش، مجموع 306 نمونه ی خون شامل 156 نمونه ی خون مرد مبتلا به سرطان پروستات و 150 نمونه ی مرد شاهد جمع آوری و بررسی شد. DNA با استفاده از روش رسوب نمکی از خون استخراج شد. توالی تکراری TAAAA با روش Polymerase chain reaction (PCR) تکثیر شد و طول محصولات با استفاده از ژل پلی آکریل آمید و توالی یابی مستقیم تعیین شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، 5 آلل و 12 ژنوتیپ مختلف برای پلی مورفیسم تکرار TAAAA در ژن p53 مشخص شد. آلل 8 تکرار TAAAA، شایع ترین آلل در بین افراد گروه های مورد و شاهد برآورد شد. مردان هموزیگوت 9/9 و 10/10 خطر افزایش یافته ای برای ابتلا به سرطان پروستات داشتند. به علاوه، در این مطالعه، هیچ ارتباطی بین این ژنوتیپ با سن شروع، توارث پذیری و متاستاز مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    مطالعه ی حاضر، ارتباط معنی داری را بین پلی مورفیسم تکرار TAAAA در ژن p53 و خطر ابتلا به سرطان پروستات نشان داد. افراد هموزیگوت 9/9 و 10/10 خطر افزایش یافته ای برای ابتلا به سرطان پروستات داشتند.
    کلیدواژگان: سرطان پروستات، ژن p53، پلی مورفیسم، تکرار TAAAA
  • مقاله مروری
  • علی رستمی، مجید خزاعی صفحات 612-622
    التهاب نه تنها جزیی از دفاع بدن در برابر عفونت است؛ بلکه نقش کلیدی در مکانیسم ترمیم بافتی دارد. سیتوکین ها و عوامل رشد آزاد شده در محل التهاب، برای ترمیم بافت ضروری هستند و مهم ترین عامل رگ زایی، عامل رشد اندوتلیال عروق (Vascular endothelial growth factor یا VEGF) است. فرایند آنژیوژنز یا رگ زایی، نه تنها سلول های اندوتلیال را درگیر می کند، بلکه سایر سلول ها از جمله سلول های التهابی را نیز درگیر می کند. کمبود اکسیژن یا هیپوکسی، مهم ترین محرک ایجاد این فرایندها می باشد که سبب تجمع ماکروفاژها و سلول های ایمنی می گردد و هم زمان، به عنوان اصلی ترین عامل محرک رگ زایی نیز مطرح شده است. تعدادی از عواملی که در ایجاد التهاب نقش دارند، به طور مستقیم یا غیر مستقیم بر رگ زایی نیز موثرند و از سوی دیگر، تعدادی از عوامل التهابی، اثرات رگ زایی و تعدادی دیگر اثرات ضد رگ زایی دارند. بنا بر این، به نظر می رسد ارتباط نزدیکی بین دو پدیده ی التهاب و رگ زایی وجود داشته باشد. هدف از انجام این مطالعه، بررسی ارتباط بین پدیده التهاب و رگ زایی و نقش سلول ها و واسطه های التهابی در فرایند رگ زایی می باشد.
    کلیدواژگان: التهاب، آنژیوژنز، سلول های التهابی
|
  • Ahmad Yaraghi, Adeleh Sadat Talaei, Zavareh, Marjan Mansourian, Nastaran Eizadi, Mood Pages 580-588
    Background
    Methadone toxicity is rising not only in those who are under maintenance methadone therapy (MMT) treatment but also in those who face accidentally to drugs, which result in increased morbidity and mortality. Naloxone is used for the treatment of methadone poisoning. The aim of this study was to evaluate the effect of oral naltrexone on treatment of unintentional methadone poisoning.
    Methods
    The study was a prospective clinical trial, included 64 patients with clinical signs of methadone intoxication who were referred to Noor and Ali-Asghar Hospital Poison Center between October 2013 and October 2014 in Isfahan, Iran. Patients were randomly divided into two groups: intervention and control. Both groups received naloxone 0.4 mg IV due to loss of consciousness with or without respiratory depression however the intervention group also received naltrexone 25 mg capsule after awaking. The vital signs in both groups were studied during hospitalization. The variables were compared using t test, ANOVA, chi-square and Mann-Whitney tests.
    Findings: The mean ± SD age of patients in the group receiving naltrexone was 29.58 ± 9.21 years and in control group was 30.33 ± 9.25 years. Heart rate four hours after taking naloxone in the group receiving naltrexone and control group was 81.37 ± 5.93 and 86.71 ± 4.92, respectively (P = 0.032). By eliminating time as confounding factor, respiratory rate was significantly different between the two groups, that in the control group was lower than intervention (P = 0.005). All patients survived without complications.
    Conclusion
    This study showed that patients receiving naltrexone due to methadone poisoning had less respiratory depression and tachycardia.
    Keywords: Naltrexone, Naloxone, Methadone, Overdose, Toxicity, Poisoning
  • Farzad Salehi, Rasool Jafari, Seyedeh Maryam Sharafi, Hoseinali Yousefi, Nader Pestehchian, Hosein Yousefi, Darani Pages 589-593
    Background
    Diagnosis of cryptosporidiosis is based on the use of the routine microscopic methods, but these methods possess poor sensitivity and also need an expert technician. The aim of the present study was to determine sensitivity and specificity of dot blot method for diagnosis of bovine cryptosporidiosis.
    Methods
    In this study 131 fecal samples were collected from suckling calves during summer 2014. The collected samples were concentrated using formalin ether method. The samples were then examined by modified-Ziehl-Neelsen (mZN) and finally all samples were examined by dot blot methods.
    Findings: Oocysts of Cryptosporidium spp. were found in 40 (30.5%) out of 131 fecal samples using mZN staining method but 49 (37.4%) of the samples were positive for Cryptosporidium antigen using dot blot method. No significant differences were observed among the results of the two methods and the sensitivity and specificity of dot blot calculated as 87 % and 86%, respectively.
    Conclusion
    Based on the results of the present study, dot blot method showed rather equal performance as modified-Ziehl-Neelsen method.
    Keywords: Cryptosporidium, Modified, Ziehl, Neelsen, Dot blot, Antigen detection, Sensitivity, Specificity
  • Nahid Ramezani, Jolfaie, Mohammad Hossein Rouhani, Maryam Mirlohi, Mina Babashahi, Saeid Abbasi, Peyman Adibi, Ahmad Esmaillzadeh, Leila Azadbakht Pages 594-604
    Background
    Malnutrition is a major problem in patients admitted to the intensive care unit (ICU). Choosing a proper enteral nutrition solution to provide their energy and nutrients requirements are very important. The present study aimed to compare the quality of commercial and non-commercial enteral nutrition solutions and evaluate their ability to meet nutritional needs of ICU patients.
    Methods
    This study was performed among 150 patients fed non-commercial enteral nutrition solutions and 120 patients fed commercial enteral nutrition solutions. Qualitative information such as age, sex and admission diagnosis was recorded from patient’s chart. Also the data regarding height, weight, arm circumference, Acute Physiology and Chronic Health Evaluation II (APACHE II) score and nutritional needs and intakes were measured. Data analysis was performed by SPSS software.
    Findings: Although all values of nutrients in commercial enteral nutrition solutions was more than non-commercial enteral nutrition solutions, these differences regarding energy, protein, carbohydrates, phosphorus and calcium were not statistically significant. Nutritions delivered (energy, macro and micronutrients) in patients fed commercial enteral nutrition solutions was higher (P
    Conclusion
    The contents of energy and nutrients in the commercial enteral nutrition solutions are more than the non-commercial enteral nutrition solutions. They can better meet the nutritional needs of patients.
    Keywords: Malnutrition, Enteral nutrition solutions, Nutritional status, Intensive care unit (ICU) patients
  • The Study of TAAAA Repeat Polymorphism in p53 Gene and Its Association with Prostate Cancer
    Zahra Sadri, Manoochehr Tavassoli, Simin Hemati, Forouzan Safari Pages 605-611
    Background
    Prostate cancer has a high degree of heterogeneity in pathology and clinical appearance. In response to stress, P53 plays an important role in preventing cancer development. To our knowledge, this is the first report about polymorphic TAAAA repeat of the P53 gene and its relation to prostate cancer risk. The purpose of this study was to investigate polymorphism of TAAAA in the first intron of p53 gene among prostate cancer patients and healthy individuals and its relation to risk of prostate cancer.
    Methods
    A total of 306 peripheral blood samples consisting of 156 from patients with prostate cancer and 150 from healthy control individuals were included in the study. DNA was extracted from blood using salting-out method. TAAAA repeat sequences were amplified by PCR technique and the length of products was determined by polyacrylamide gel and direct sequencing.
    Findings: Based on our results, 5 alleles and 12 different genotypes for P53 TAAAA repeat polymorphism were observed. The most common allele in both patients and controls was the allele 8/8. Men who carry 9/9 or 10/10 genotypes of p53 gene are at significantly higher risk of prostate cancer. The allelic length of p53 polymorphisms had no significant effect on age of onset, inheritance as well as metastasis.
    Conclusion
    Our study showed a strong association between the TAAAA repeat polymorphism in P53 gene and risk of prostate cancer.
    Keywords: Prostate cancer, p53 gene, Polymorphism, TAAAA repeat
  • Ali Rostami, Majid Khazaei Pages 612-622
    Inflammation is not only a protective mechanism during tissue injury, but also has a key role in tissue repair. Cytokines and growth factors which are released during inflammation are critical for tissue repair and one of the well-known angiogenic factors is vascular endothelial growth factor. Angiogenesis involves endothelial cells as well as inflammatory cells which release several angiogenic factors. Hypoxia is the most important stimulator for inflammation and angiogenesis. Some of the inflammatory mediators are directly and/or indirectly alter angiogenesis and on the other hand, some of angiogenic factors have inflammatory effects. Therefore, it seems that there is a close relationship between angiogenesis and inflammation. This review evaluated the relationship between inflammation and angiogenesis and the role of inflammatory cells and mediators in angiogenesis process.
    Keywords: Inflammation, Angiogenesis, Inflammatory cells