فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 387 (هفته سوم امرداد 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/21
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • آیدا جلال، سیدمحسن حسینی، زهره زمانی، سمانه خدادادی، میترا مرادی، حمید نصری صفحات 692-700
    مقدمه
    گلومرولونفریت کرسنتیک، وضعیتی پاتولوژیک است که به صورت درگیری وسیع گلومرول ها بیش از 50 درصد همراه با کرسنت مشخص می شود که به سه دسته ی کلی Anti-Glomerular basement membrane (Anti-GBM)، ایمیون کمپلکس و واسکولیت های ANCA associated (Antineutrophil cytoplasmic antibody) تقسیم می شود و استاندارد طلایی تشخیص آن بیوپسی کلیه می باشد.
    روش ها
    این مطالعه، یک مطالعه ی توصیفی- تحلیلی- مقطعی بود که روی بیوپسی کلیه ی بیماران مراجعه کننده به یک مرکز از سال 1390 تا شهریور 1394 انجام شد. از میان 1108 نمونه ی بیوپسی، 87 بیمار کرسنتیک وارد مطالعه شدند. بیماران در 6 گروه کلی نفریت لوپوسی، نفروپاتی Immunoglobulin A (IgA) و هنوخ شوئن لاین (Henoch shoen line)، واسکولیت های ANCA associated و وگنر، گودپاسچر، کرایوگلوبولینمی و Post streptococcal glomerulonephritis (PSGN) دسته بندی شدند.
    یافته ها
    متوسط سن بیماران در این بررسی، به طور کلی در تمام گروه ها 17 ± 36 سال (با کمینه ی 3، بیشینه ی 81 و متوسط 32 سال) بود. 54 بیمار (1/62 درصد) مرد بودند. از نظر توزیع فراوانی در میان گروه ها 36 بیمار (3/41 درصد) IgA نفروپاتی وهنوخ شوئن لاین، 32 بیمار (7/36 درصد) نفریت لوپوسی، 14 بیمار (0/16 درصد) ANCA associated vasculitis، 2 بیمار گودپاسچر، 2 بیمار کرایوگلوبولینمی و 1 بیمار PSGN بودند. در بررسی حاضر، میانگین کراتینین سرم و پروتئین ادرار 24 ساعته در بیماران به ترتیب 1 ± 2 میلی گرم بر دسی لیتر (متوسط 1 میلی گرم) و 830 ± 1930 میلی گرم روزانه (متوسط 2000 میلی گرم روزانه) بود. در این مطالعه، میان سن و تعداد کرسنت رابطه ی مثبت وجود داشت (001/0 > P). همچنین، میان تعداد کرسنت و کراتینین سرم نیز رابطه ی واضح و مثبتی وجود داشت (007/0 = P)، اما میان تعداد کرسنت و پروتئین ادرار 24 ساعته، ارتباط معنی دار وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    این مطالعه، اهمیت ارتباط کرسنت با کراتینین سرم و سن رانشان داد. بنا بر این، تعداد کرسنت ها و نوع آن ها می تواند در پیش آگهی بیماران دخیل باشد. این مطالعه، نشان داد که IgA نفروپاتی، شایع ترین علت کرسنتیک گلومرولونفریت در میان گروه ها بوده است؛ به طور کلی، کرسنتیک گلومرولونفریت در تمام گروه ها به جز لوپوس در آقایان بیشتر بود. مطالعه ی حاضر، در یک مرکز انجام شد؛ پیشنهاد می شود که این مطالعه به صورت چند مرکزی انجام شود. همچنین، این مطالعه نقش انجام بیوپسی کلیه برای تشخیص زودهنگام کرسنت را نشان می دهد؛ چرا که کرسنت ، ارتباط مثبتی با میزان کراتینین سرم داشت.
    کلیدواژگان: گلومرولونفریت کرسنتیک، نفروپاتی لوپوس، نفروپاتی Immunoglobulin A، واسکولیت
  • ناهید صداقت، سید حمیدزرکش اصفهانی، فرشته آل صاحب فصول، مسعود اعتمادی فر، وجیهه استادی، فریبرز کیانپور، مجتبی اکبری صفحات 701-706
    مقدمه
    سلول های T تنظیمی CD4+Foxp3+ دارای نقش عمده در تعدیل پاسخ های ایمنی و به علاوه، ایجاد تحمل ایمنی در جلوگیری از بروز بیماری های خود ایمن می باشند. همچون بسیاری از بیماری های خود ایمن دیگر، پیشنهاد می شود که مولتیپل اسکلروزیس (MS یا Multiple sclerosis) نیز به عنوان یک بیماری سیستم عصبی مرکزی، با نقص عملکردی یا تعدادی از این قبیل سلول ها همراه باشد. ژن 3 فعال سازی لنفوسیت (LAG-3 یا Lymphocyte-activation gene 3)، اکنون به عنوان یک نشانگر سطحی سلول های T تنظیمی با عملکرد تنظیم منفی سلول های اجرایی سیستم ایمنی، شناخته می شود. در این مطالعه، به بررسی میزان بیان LAG-3 بر سطح لنفوسیت های T تنظیمی این بیماران با به کارگیری اثر مداخله ای داروی فینگولیمود، پرداخته شد.
    روش ها
    مقدار 10 میلی لیتر خون کامل از 20 فرد مبتلا به MS قبل و بلافاصله پس از یک ماه مصرف داروی فینگولیمود و 12 فرد سالم گرفته شد و سلول های تک هسته ای خون محیطی (PBMC یا Pripheral blood mononuclear cell) از آن ها جدا شد. سپس، سلول ها با کاربرد آنتی بادی های کونژوگه ی ضد نشانگرهای سطحی و داخل سلولی و با استفاده از تکنیک فلوسایتومتری، ارزیابی شدند.
    یافته ها
    میزان بیان سلول های T تنظیمی CD4+Foxp3+LAG3+ پس از یک ماه مصرف داروی فینگولیمود افزایش یافت (005/0 = P).
    نتیجه گیری
    افزایش سلول های T تنظیمی بیان کننده ی LAG-3 پس از یک ماه مصرف داروی خوراکی فینگولیمود، می تواند علاوه بر نقش این قبیل سلول ها در بهبود بیماران، جنبه های دیگری از اثرات فینگولیمود را نیز نمایان کند.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، سلول T تنظیمی، فینگولیمود، Lymphocyte، activation gene 3 (LAG، 3)، تحمل ایمنی
  • امید یقینی، جعفر نصیری، پریسا نصر اصفهانی صفحات 707-711
    مقدمه
    والپروئیک اسید، یک داروی وسیع الطیف در درمان انواع صرع و میگرن می باشد، اما عوارض جانبی دارو و اهمیت هر یک از انواع آن، به خصوص در ایران به میزان کمی بررسی شده است. مطالعه ی حاضر، با هدف تعیین شیوع انواع عوارض این دارو و عوامل مرتبط با آن در کودکان 15-2 ساله در شهر اصفهان انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه ی آینده نگر در سال های 94-1393 بر روی 217 کودک 15-2 ساله ی مراجعه کننده به کلینیک ویژه ی نورولوژی کودکان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با روش نمونه گیری آسان انجام شد. اطلاعات شامل اطلاعات دموگرافیک، علت، دز و مدت استفاده از سدیم والپروات و عوارض دارو و با مراجعه به پزشک جمع آوری شد.
    یافته ها
    از 217 نفر مورد مطالعه، شایع ترین عارضه، افزایش وزن با 112 نفر (6/51 درصد) بود. در بین عوارض بررسی شده ، افزایش اشتها (8/31 درصد)، درد شکم (1/16 درصد)، سردرد (0/6 درصد) و افت تحصیلی (1/4 درصد)، بهبود وضعیت خلق (1/5 درصد) و استفراغ (2/3 درصد) شایع تر بود. یک نفر مبتلا به پانکراتیت و دو مورد مرگ نیز مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    عوارض داروی سدیم والپروات به عنوان یک داروی ضد تشنج، اغلب خطرناک نمی باشد، اما توجه پزشک به عوارض دارویی به خصوص علایم خطر جهت کودکان می تواند باعث جلوگیری از مشکلات خطرناک تر شود. در ضمن، افتراق عوارض خفیف و شدید دارو از یکدیگر، می تواند سودمند باشد.
    کلیدواژگان: والپروئیک اسید، صرع، میگرن، عوارض جانبی، کودک
  • ضیاءالدین کشاورزپور، مسعود سامی، حمیدرضا فلاحتی، رسول محمدی صفحات 712-717
    مقدمه
    بیماری های قابل انتقال از غذا همواره مشکلات و خسارات زیادی را برای مصرف کنندگان به همراه دارند. شیر جزء مهمی از هرم غذایی می باشد و می تواند بسیاری از نیازهای تغذیه ای روزانه ی انسان را تامین کند. محصولات لبنی، می توانند به باکتری ها و کپک ها آلوده شوند و باعث بروز عفونت های گوارشی و مسمومیت غذایی شوند. این مطالعه، به منظور بررسی میزان آلودگی شیر و محصولات لبنی و تعیین جنس کپک های آلوده کننده ی این محصولات با روش های مورفولوژیک صورت پذیرفت.
    روش ها
    تعداد 155 نمونه شامل 30 نمونه ی شیر، 26 نمونه ی ماست، 50 نمونه ی دوغ و 49 نمونه ی پنیر در فصل های بهار و تابستان سال 1394 از سطح شهر اصفهان بر اساس الگوی نمونه برداری تصادفی ساده جمع آوری شد. نمونه ها با روش های فنوتایپیک و انواع Candida با روش Polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP) شناسایی شدند. نرم افزار SPSS در تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    ارتباط معنی داری بین آلودگی محصولات لبنی سنتی و صنعتی با انواع کلی فرم و Escherichia coli (E.coli) مشاهده نشد (790/0 = P). بیشترین و کمترین درصد فراوانی قارچی، مربوط به جنس Penicillium با 5/33 درصد و Candida orthopsilosis با فراوانی 2/1 بود. همچنین، بیشترین تنوع کپکی در دوغ و پنیر مشاهده شد. میانگین آلودگی کپک در محصولات سنتی به طور معنی داری بیشتر از محصولات صنعتی بود (001/0 > P).
    نتیجه گیری
    کیفیت میکروبی بسیاری از محصولات عرضه شده در سطح شهر اصفهان، مناسب و قابل قبول است، اما مشاهده ی آلودگی به E.coli و آلودگی بالای محصولات مورد مطالعه به مجموعه ی کپک و مخمر، اقدامات لازم و موثرتری برای رعایت نکات بهداشتی در طول فرایند تولید و عرضه را می طلبد.
    کلیدواژگان: آلودگی باکتریایی و قارچی، محصولات لبنی، صنعتی، سنتی
  • علی صالحی، علیرضا زندی، اطهر زندی، سید محمد علی ابطحی، سید علی سنبلستان صفحات 718-723
    مقدمه
    در جراحی Dacryocystorhinostomy به عنوان درمان استاندارد انسداد مجرای اشکی، عوامل مختلفی در پیش گیری از عود دخیل هستند. با توجه به ذکر خواص ضد فیبروز برای داروی کم عارضه تر آواستین، پژوهش حاضر، با هدف بررسی تاثیر این ماده در کاهش عود پس از این روش جراحی انجام شد.
    روش ها
    60 چشم بیماران Dacryocyst که شرایط ورود به مطالعه را داشتند، به شکل نمونه گیری پشت سر هم از بین مراجعان مرکز آموزشی- درمانی فیض انتخاب و به دو گروه 30 نفره ی شاهد و مورد تقسیم بندی شدند. دو گروه از نظر سن و جنس، همسان سازی شدند. در گروه مورد، از 24 ساعت پس از جراحی علاوه بر درمان های معمول، از قطره ی آواستین هر 6 ساعت با غلظت 5 میلی گرم در سی سی به مدت 2 هفته استفاده شد. بیماران در فواصل 2 هفته و 3 ماه پس از عمل، فراخوان شدند و از نظر علایم شکست عمل مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    از 30 نفر افراد گروه مورد، در پی گیری 2 هفته و3 ماهه، هیچ یک از بیماران دچار عود نشدند. در گروه شاهد، 1 نفر در پی گیری 2 هفته و 2 نفر دیگر در پی گیری 3 ماهه دچار عود شدند. در مقایسه ی دو گروه، با وجود این تفاوت در نتایج، تفاوت از نظر آماری بارز نبود (327/0 = P طبق آزمون Fisher''s exact).
    نتیجه گیری
    احتمال می رود قطره ی آواستین بعد از جراحی Dacryocystorhinostomy، باعث کاهش میزان شکست جراحی شود. برای اثبات این موضوع، انجام مطالعات بزرگ تر لازم است.
    کلیدواژگان: آواستین، Dacryocystorhinostomy، عود
|
  • Aida Jalal, Seyed Mohsen Hosseini, Zohreh Zamani, Samaneh Khodadadi, Mitra Moradi, Hamid Nasri Pages 692-700
    Background
    Crescentic glomerulonephritis results from proliferating cells in Bowman's capsule and formation of crescents. It is classified in three major groups: Anti-Glomerular basement membrane (anti GBM) antibody mediated, Immune-complex mediated, and antineutrophil cytoplasmic antibody (ANCA)-associated glomerulonephritis.
    Methods
    This is a cross-sectional study of 87 biopsy-proven cases of crescentic glomerulonephritis during 2011-2015 in a single center. They were classified into six groups: Lupus nephritis, Immunoglobulin A (IgA) nephropathy, ANCA-associated glomerulonephritis (containing of cANCA and pANCA vasculitis), Goodpasture syndrome, Cryoglobulinemia, and Poststreptococcal glomerulonephritis (PSGN).
    Findings: Of 87 renal biopsy, 62% were males. The mean age in all patients groups was 36 ± 17 years. Frequency distribution of the groups in our study were as follow: IgA nephropathy (41.3%), Lupus nephritis (36.7%), ANCA-associated glomerulonephritis (16%), Goodpasture syndrome (2.2%), Cryoglobulinemia (2.2%), and PSGN (1.1%). Mean and median of serum creatinine and proteinuria were 2 ± 1 mg/dl (Median = 1mg/dl) and 1930 ± 830 mg/day (Median = 2000mg/day). In this study, we found a significant positive correlation between the number of crescents and age (P 0.050).
    Conclusion
    This study reveals the importance of relationship between the proportion of crescents and serum creatinine .Therefore the proportion of crescents may influence the prognosis of the disease. This research approved most prevalence reason for crescentic glomerulonephritis was IgA nephropathy. This study shows the role of renal biopsy in early diagnosis of crescentic glomerulonephritis while this study showed the positive correlation between crescents and serum creatinine.
    Keywords: Crescents, Glomerulonephritis, Lupus nephritis, IgA nephropathy, Vasculitis
  • Nahid Sedaghat, Sayyed Hamid Zarkesh, Esfahani, Fereshteh Alsahebfosoul, Masoud Etemadifar, Vajiheh Ostadi, Fariborz Kianpour, Mojtaba Akbari Pages 701-706
    Background
    Regulatory CD4ᚌ槟 T cells (Tregs) play an important role in the prevention of autoimmune disease. It is also suggested that in multiple sclerosis (MS), a central nervous system disease, an aberrant Treg function may play a role. Lymphocyte activation gene3 (LAG-3) as a surface marker of Treg cells with negative regulation of the immune system can effectively encounter with effector lymphocytes. In this study, we evaluated frequency of CD4ᚌ槟3 T cells before and after treatment with Fingolimod.
    Methods
    Blood samples was obtained from 20 patients with multiple sclerosis before and after 1 months of Fingolimod treatment, and from 12 age-matched healthy control subjects. Then pripheral blood mononuclear cell (PBMCs) were isolated and the frequency of Treg cells expressing LAG-3 were determined by flowcytometry.
    Findings: The frequency of CD4ᚌ槟᭿ T cells in the peripheral blood of MS patients was increased when compared to baseline (P = 0.005).
    Conclusion
    Our findings suggested that Fingolimod not only increases CD4ᚌ槟 Treg cells, but also is able to enhance expression of LAG-3 on their surface. This is a new finding for the Fingolimod on the immune system.
    Keywords: Multiple sclerosis_Regulatory T cell_Lymphocyte activation gene 3 (LAG_3)_Fingolimod_Immune tolerance
  • Omid Yaghini, Jafar Nasiri, Parisa Nasr, Isfahani Pages 707-711
    Background
    Valproic acid is a wide spectrum drug in treatment of different types of epilepsy and migraine disorders. However, few studies have been conducted concerning drug-related side effects and their importance, particularly among Iranian children.
    Methods
    This prospective study was performed on 217 children aged 2 to 15 years old during 2014-15. Simple sampling was used to select children referred to pediatric neurologist in special clinic of medical university of Isfahan, Iran. Required data including demographic data, cause and dose and duration of using sodium valproate and drug-related side effects were collected. One case developed acute pancreatitis and 2 patients passed away.
    Findings: Out of 217 subjects, most common complication was weight gain in 112 patients (51.6%). Increasing appetite (31.8%), abdominal pain (16.1%), headache (6.0%) and educational decrease (4.1%) significantly related to increasing age and improving mood state (5.1%) related to decreasing age(P = 0.036). Vomiting (3.2%) and thrombocytopenia (1.8%) related to increasing dose of valproate (respectively, P = 0.0001, P = 0.020). Other complications were not associated with age and drug's dose.
    Conclusion
    Serious adverse reactions of sodium valproate as an antiepileptic drug is rare but physician should be careful about alarming signs in children to prevent severe complications.
    Keywords: Valproic acid, Epilepsy, Migraine, Drug, related side effects, Child
  • Masoud Sami, Hamidreza Falahati, Ziyaaddin Keshavarzpour, Rasoul Mohammadi Pages 712-717
    Background
    Milk is an important component of the food pyramid and can provide a lot of human daily nutritional needs. Dairy products can be contaminated to various bacteria and fungi. This study aimed to investigate the contamination of traditional and industrial milk and dairy products in Isfahan, Iran, and also identification of molds by using phenotypic methods.
    Methods
    155 samples were randomly collected in Isfahan. Specimens were identified by phenotypic tests and data was analyzed using the SPSS software.
    Findings: There was no relationship between traditional and commercial contamination of dairy products with coliform and Escherichia coli (P = 0.79). Penicillium spp. and Candida orthopsilosis had the most (33.5%) and the least (1.2%) prevalence among isolates, respectively. Majority of molds were isolated from cheese and yogurt. The average contamination of mold in traditional products is significantly higher than commercial products (P> 0.001).
    Conclusion
    Sanitation and apply appropriate standards for dairy products in order to prevent secondary contamination and health standards in traditional units need to be ensuring the safety of dairy products.
    Keywords: Bacterial, fungal contamination, Dairy products, Industrial, Traditional
  • Ali Salehi, Alireza Zandi, Athar Zandi, Seyed Mohammad Ali Abtahi, Seyed Ali Sonbolestan Pages 718-723
    Background
    Many factors are involved in the failure rate of dacryocystorhinostomy (DCR) surgery as the standard treatment of nasolacrimal duct obstruction. There is however, a lot of evidence that bevacizumab (Avastin) with less side effects, has the same anti-fibrosis effects. In this study we evaluated the effect of this drug on the failure rate of DCR.
    Methods
    60 candidates for DCR were divided to two groups each one containing 30 patients. These 2 groups were matched by age and sex. We used Avastin eye-drops (5 mg/ml) every 6 hours in one group for 2 weeks in addition to other post-op routine treatments. The patients were evaluated for failure of DCR 2 weeks and 3 months after surgery.
    Findings: In the Avasin group no patient showed surgery failure. In the other group, 1 patient in 2 week and 2 patients in 3 months follow-up showed failure. However this difference between 2 groups was not statistically significant and maybe due to small sample size. (P = 0.327, Fisher exact test).
    Conclusion
    Avastin eye drop may lower the failure rate of DCR. This subject needs to be more evaluated in further studies.
    Keywords: Avastin, Dacryocystorhinostomy, Recurrence