فهرست مطالب

دانشکده پزشکی اصفهان - پیاپی 392 (هفته چهارم شهریور 1395)

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 392 (هفته چهارم شهریور 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/28
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • معصومه محمدی، مهدی کارگرفرد صفحات 848-856
    مقدمه
    مطالعات قبلی توصیه کرده اند که ترکیب محدودیت کالری و تمرین ورزشی هوازی، نسبت به تمرین هوازی به تنهایی، برای بهبود شاخص های متابولیک و سطوح ویسفاتین زنان سالمند چاق بهتر است. هدف از انجام این مطالعه، بررسی اثر 12 هفته تمرین هوازی با و بدون محدودیت کالری بر سطوح پلاسمایی ویسفاتین و شاخص های متابولیک در زنان یائسه ی سالمند بود.
    روش ها
    60 نفر از زنان یائسه ی سالمند با سن 80-60 سال، به طور تصادفی در یکی از 3 گروه 20 نفری تمرین هوازی به همراه رژیم غذایی، تمرین هوازی و رژیم غذایی به تنهایی قرار گرفتند. افراد در گروه رژیم غذایی و ورزش، علاوه بر داشتن برنامه ی رژیم غذایی، یک برنامه ی تمرین هوازی شامل 45-25 دقیقه، 3 بار در هفته با شدت 75-50 درصد حداکثر ضربان قلب را به مدت 12 هفته اجرا کردند. نشانگرهای متابولیک و سطوح ویسفاتین پلاسمایی در حالت پایه و پایان مطالعه اندازه گیری شد.
    یافته ها
    پس از 12 هفته مداخله، کاهش قابل توجهی در کلسترول، تری گلیسرید، لیپوپروتئین کم چگال، گلوکز، انسولین، مقاومت انسولین و سطوح ویسفاتین پلاسما در هر سه گروه و افزایش معنی داری در لیپوپروتئین پرچگال در دو گروه ترکیبی و ورزش به تنهایی مشاهده شد (05/0 > P). تغییرات بین گروهی تفاوت معنی داری در کلسترول تام، لیپوپروتئین کم چگال و تری گلیسیرید زنان یائسه ی سالمند پس از 12 هفته مداخله را نشان داد (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    تمرین هوازی همراه با محدودیت کالری متوسط، موجب کاهش قابل توجه در نشانگرهای متابولیک و سطوح ویسفاتین پلاسما در زنان یائسه ی سالمند می شود.
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، رژیم غذایی، ویسفاتین، زنان یائسه ی سالمند
  • مجتبی منصوری، محمد ابطحی فهلیانی، علی مهرابی صفحات 857-864
    مقدمه
    سندرم وازوپلژیک، شکلی از شوک های گشاد کننده ی عروقی است که در نیمی از بیماران پس از جراحی بای پس قلبی- ریوی رخ می دهد و سبب افزایش مرگ و میر و بروز عوارض در این بیماران می شود. از این رو، هدف از مطالعه ی حاضر، بررسی تاثیر پیش گیرانه ی داروی میدودرین بر وازوپلژی حین اعمال جراحی قلب بود.
    روش ها
    این مطالعه، بر روی 71 بیمار تحت جراحی قلب انجام گرفت. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. در گروه مورد، قرص میدودرین با دز 5 میلی گرم و در گروه شاهد، دارونما یک ساعت قبل از جراحی به بیماران تجویز شد. سپس، علایم حیاتی در دو گروه در مراحل مختلف جراحی مورد مطالعه قرار گرفت. برای مقایسه ی متغیرهای مورد مطالعه، از آزمون های t، χ2 و Mann-Whitney استفاده شد.
    یافته ها
    بررسی میانگین اختلاف علایم حیاتی بیماران با قبل از القای بیهوشی در هر دو گروه مشخص نمود که میانگین اختلاف فشار خون دیاستول بعد از بیهوشی و بعد از پمپ با قبل از القای بیهوشی در گروه شاهد افت داشت؛ به گونه ای که به ترتیب 49/0 و 5/5 میلی متر جیوه افت با ارزش های اخباری مثبت 004/0 و 009/0 به دست آمد. در حالی که در گروه مورد، ثبات بیشتری وجود داشت و به ترتیب مقادیر 27/11 و 64/4 میلی متر جیوه افزایش فشار خون مشاهده شد. همچنین، میانگین دز تجویز شده ی افدرین در گروه مورد (71/20 میلی گرم) کمتر از گروه شاهد (56/41 میلی گرم) بود (ارزش اخباری مثبت 001/0).
    نتیجه گیری
    تغییرات فشار خون سیستول و دیاستول در بیماران دریافت کننده ی میدودرین کمتر از گروه شاهد بود. از این رو، می توان دریافت که میدودرین سبب ثبات علایم حیاتی و کاهش خطر ابتلا به سندرم وازوپلژیک قلبی می شود.
    کلیدواژگان: سندرم وازوپلژیک قلبی، علایم حیاتی، جراحی قلب
  • حمید فشارکی، سیدعلی اکبر مرتضوی، فرهاد سهرابی صفحات 865-870
    مقدمه
    هدف از انجام این مطالعه، مقایسه ی تاثیر کلرور سدیم 5 درصد و متیل سلولز 5/2 درصد در درمان ادم قرنیه بعد از عمل جراحی کاتاراکت به روش فیکو امولسیفیکاسیون بود.
    روش ها
    طی یک مطالعه ی کارآزمایی بالینی، 70 چشم تحت عمل جراحی فیکو امولسیفیکاسیون که بعد از عمل دچار ادم قرنیه شدند، در دو گروه 35 تایی توزیع شدند. ضخامت قرنیه در مرکز و در فاصله ی 5/2 میلی متری از تمپورال سمت انسزیون فیکو، قبل از عمل اندازه گیری شد. در گروه اول، قطره ی کلرور سدیم 5 درصد و در گروه دوم قطره ی متیل سلولز 5/2 درصد هر سه ساعت تجویز شد و در روزهای اول، چهارم، هشتم، پانزدهم و سی ام بعد از عمل، ضخامت قرنیه در دو محل دوباره اندازه گیری و مقایسه گردید.
    یافته ها
    اختلاف معنی داری در کاهش ضخامت قرنیه بین دو گروه متیل سلولز و کلرور سدیم مشاهده نگردید، اما سرعت کاهش ادم در دو گروه متفاوت بود؛ به طوری که در روز چهارم بعد از درمان، کاهش ادم قرنیه در گروه کلرور سدیم به مقدار 00/5 درصد و در گروه متیل سلولز به میزان 19/12 درصد بود و دو گروه، اختلاف معنی داری داشتند (001/0 > P).
    نتیجه گیری
    استفاده از قطره ی متیل سلولز در درمان ادم قرنیه بعد از عمل جراحی کاتاراکت، منجر به کاهش ادم قرنیه در مدت زمان کوتاه تر نسبت به قطره ی کلرور سدیم 5 درصد می گردد و بنابراین، استفاده از آن مشروط به عدم وجود تداخل دارو و عوارض، جهت درمان ادم قرنیه توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: ادم قرنیه، فیکو امولسیفیکاسیون، متیل سلولز، کلرور سدیم
  • محمدرضا سلامت، رضا انتظاری، امیرحسین سلامت، غلامرضا دشتی صفحات 871-877
    مقدمه
    پوکی استخوان (استئوپروز)، یکی ازمهم ترین بیماری های شایع در سالمندان است. از عوامل موثر بر استئوپروز، سابقه ی حاملگی در نوجوانی (سنین 18-13 سالگی) است. هدف از انجام این مطالعه، بررسی اثر احتمالی بارداری در دوران نوجوانی بر تراکم استخوان در دوران پس از یائسگی بود.
    روش ها
    تعداد 94 خانم یائسه در دو گروه شامل 64 نفر با سابقه ی حاملگی نوجوانی (گروه مورد) و 32 نفر بدون سابقه ی حاملگی نوجوانی (گروه شاهد) وارد مطالعه شدند. پس از جمع آوری اطلاعات لازم، بیماران تحت سنجش تراکم استخوانی به روش جذب سنجی با انرژی دوگانه قرار گرفتند و دو معیار میزان تراکم استخوانی و عدد معیار T در نواحی مهره های کمری دوم تا چهارم، گردن فمور، تروکانتر و لگن به دست آمد. در نهایت، این اعداد بین دو گروه مقایسه شد.
    یافته ها
    میانگین سنی در گروه مورد و شاهد به ترتیب 89/59 و 81/60 سال بود. میانگین سن یائسگی در گروه مورد (98/2 ± 52/51 سال) در مقایسه با گروه شاهد (87/0 ± 50/49 سال) و شاخص توده ی بدنی در گروه مورد (64/4 ± 83/29 کیلوگرم/مترمربع) در مقایسه با گروه شاهد (51/0 ± 77/27 کیلوگرم/مترمربع) به طور معنی داری بیشتر بود. مقایسه ی میزان تراکم استخوانی و معیار T در دو گروه، تفاوت معنی داری را در هیچ یک از نواحی نشان نداد؛ هر چند میزان تراکم در گروه شاهد بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    در گذشته، مطالعات کمی تاثیر حاملگی نوجوانی بر استئوپروز را بررسی کرده و اغلب، مدعی تاثیر منفی آن شده اند. اگر چه این مطالعه نتایج قبلی را تایید نمی کند، اما فراوانی بیشتر استئوپروز در گروه مورد، دال بر آن است که با افزایش حجم نمونه و رفع محدودیت ها در مطالعات آتی، ممکن است ارتباط معنی داری بین این دو به دست آید.
    کلیدواژگان: حاملگی نوجوانی، تراکم معدنی استخوان، یائسگی، توده ی بدنی
  • زهرا دانا سیادت، فرشته تقوایی، فریبا فتح اللهی صفحات 878-884
    مقدمه
    یکی از مهم ترین عوامل خطر مرگ و میر در سطح جهان، عدم فعالیت فیزیکی می باشد. مطالعه ی حاضر با هدف تعیین ارتباط میزان فعالیت فیزیکی بر روی مشکلات سلامتی بیان شده توسط خود در دختران نوجوان دبیرستانی شهر اصفهان انجام گردید.
    روش ها
    در این مطالعه، ارتباط میزان فعالیت فیزیکی با وضعیت سلامت عمومی 360 دختر نوجوان 15 و 16 ساله در شهر اصفهان بررسی شد. داده های وضعیت سلامت عمومی بر اساس پرسش نامه ی استاندارد Health behaviour in school-aged children-symptom checklist (HBSC-SCL) و میزان فعالیت فیزیکی بر حسب معیار PACE+ ارزیابی شد. پس از جمع آوری اطلاعات، داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری 2χ و Logistic regression تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    8/86 درصد دانش آموزان فعالیت فیزیکی ناکافی داشتند و 5/62 درصد از دانش آموزان از مشکلات مربوط به سلامت عمومی رنج می بردند که از نظر آماری بر اساس میزان فعالیت فیزیکی انجام شده توسط دانش آموزان ارتباط معنی داری وجود نداشت. در افرادی که فعالیت فیزیکی کافی نداشتند، شانس بروز سردرد 470/0 برابر، سرگیجه 439/0 برابر و خستگی 478/0 برابر کمتر از افرادی بود که فعالیت فیزیکی کافی داشتند و این ارتباط معنی دار بود. مصرف صبحانه بر روی سلامت عمومی (699/1) تاثیر داشت و سردرد، سوزش سردل، خستگی و پرخاشگری را به طور معنی داری کاهش می داد. به علاوه، نمایه ی توده ی بدنی با فعالیت فیزیکی ارتباط داشت.
    نتیجه گیری
    بین سطح فعالیت فیزیکی و خوردن صبحانه به ترتیب با نمایه ی توده ی بدنی و برخی مشکلات سلامتی، ارتباط معنی داری وجود داشت. بنابراین، تدوین برنامه های آموزشی مناسب و تشویق نوجوانان به فعالیت فیزیکی و اصلاح سبک زندگی، به ویژه مصرف صبحانه، جهت بهبود وضعیت سلامت عمومی در دختران نوجوان نسل آینده ی کشور ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: فعالیت فیزیکی، سلامت عمومی، نوجوان، وضعیت اجتماعی، اقتصادی
|
  • Masoumeh Mohammadi, Mehdi Kargarfard Pages 848-856
    Background
    Previous findings have suggested that combined caloric restriction and aerobic exercise training is better than aerobic exercise alone for improving metabolic indicators and visfatin levels in obese old women. The aim of this study was to investigate the effect of 12 weeks of aerobic exercise with and without caloric restriction on body composition and visfatin plasma levels in elderly postmenopausal women.
    Methods
    Sixteen elder postmenopausal women aged 60-80 years were randomized in one of the 3 groups of 20 subjects, diet plus aerobic exercise, aerobic exercise and diet only. In addition to the dietary program, subjects in diet plus aerobic exercise group performed an exercise training program of 25-45 minutes, 3 times a week with 50-70 percent of maximal heart rate for 12 weeks. Metabolic indicators including triglyceride (TG), total cholesterol (TC), low-density lipoprotein cholesterol (HDL-C), high-density lipoprotein cholesterol (LDL-C), glucose, insulin, insulin resistance, and plasma levels visfatin were measured at baseline and at the end of the study. Data were analyzed using repeated measures analysis of variance (ANOVA) analysis.
    Findings: After 12 weeks of the intervention, significant decreases in TG, TC, LDL-C, glucose, insulin, insulin resistance, and visfatin plasma levels and increases in HDL-C were seen in the groups (P
    Conclusion
    Exercise training with moderate caloric restriction diet induced a significant reduction of metabolic indicators and visfatin plasma levels in older postmenopausal women.
    Keywords: Aerobic training, Diet, Visfatin, Elder postmenopausal women
  • Mojtaba Mansouri, Mohammad Abtahi, Fahliani, Ali Mehrabi Pages 857-864
    Background
    Cardiac vasoplegic syndrome is vasodilatory shock that occurs in half of the patients after cardiopulmonary bypass surgery and increases mortality and morbidity rates in these patients. The aim of this study was to evaluate the preventive effect of midodrine administration on vasoplegia during cardiac surgery.
    Methods
    The study included 71 patients undergone cardiac surgery. The patients were randomly divided into two groups and the intervention group received a tablet of 5 mg midodrine and control group received placebo one hour before the surgery. Vital signs in both groups during different levels of surgery were studied. The data were compared using t, chi-square and Mann-Whitney tests.
    Findings: According to mean differences in patients’ vital signs in both groups before induction of anesthesia, we found that the mean difference in diastolic blood pressure after anesthesia (P = 0.004) and after pump (P = 0.009), dropped in the control group for 0.49 and 5.5 mmHg, respectively; while in the intervention group it was stable. Administered ephedrine was lower in intervention group (20.71 mg) than the control group (41.56 mg) (P = 0.001).
    Conclusion
    This study showed that systolic and diastolic blood pressures in patients receiving midodrine were greater than the control group during cardiac surgery. Midodrine stabilizes vital signs and reduces the risk of cardiac vasoplegic syndrome.
    Keywords: Cardiac vasoplegic syndrome, Vital signs, Cardiac surgery
  • Hamid Fesharaki, Seyed Aliakbar Mortazavi, Farhad Sohrabi Pages 865-870
    Background
    The aim of this study was to compare the effect of sodium chloride 5 percent and methyl cellulose 2.5 percent in the treatment of corneal edema after cataract surgery using phacoemulosification method.
    Methods
    In a clinical trial study, 70 patients with corneal edema underwent phacoemulsification surgery. They were randomly divided in two groups of 35 patients. Sodium chloride 5 percent drop in the first group and methyl cellulose 2.5 drop in the second group were administered every three hours and corneal thickness was measured before and 1, 4, 8, 15 and 30 days after surgery and compared in the two groups.
    Findings: No statistical difference between the two groups was found regarding decrease in corneal edema, but speed of decreasing was faster in methylcellulose group. At 4th day after the surgery, the amount of edema decreasing in sodium chloride group was 5.00 percent as well as 12.19 percent in methyl cellulose group and the difference between the two groups was significant (P
    Conclusion
    Using of methyl cellulose 2.5 percent in treatment of corneal edema after cataract surgery with phacoemulosification method can decrease edema in shorter time than sodium chloride. So we recommend using of methyl cellulose if not contraindicated otherwise.
    Keywords: Corneal edema, Phacoemulsification, Methyl cellulose, Sodium chloride
  • Mohamadreza Salamat, Reza Entezari, Amirhossein Salamat, Gholamreza Dashti Pages 871-877
    Background
    Osteoporosis is one of the most important and prevalent disease in geriatrics. Adolescence (13 to 18 years old) pregnancy is believed to be associated with osteoporosis. This study aimed to investigate this hypothesis.
    Methods
    94 postmenopausal women (64 subjects in group 1, with history of adolescence pregnancy, and 32 subjects in group 2, with negative history) were enrolled in the study. After initial assessment and collection of data, patients underwent measuring bone density using Dual-energy X-ray absorptiometry (DXA) and Bone Mineral Density (BMD) using T-score in L2-L4 vertebrae, neck of femur, trochanter, and hip recorded. These scores were compared between the two groups thereafter.
    Findings: Mean age was not significantly different between the two groups (59.89 ± 6.57 versus 60.81 ± 7.84 years, respectively). Mean menopause age (51.52 ± 2.98 versus 49.5 ± 0.87 years, respectively) and body mass index (29.83 ± 4.64 versus 27.77 ± 0.51 kg/m2, respectively) were statistically higher in group 1. Comparing BMD and T-score between the two groups showed no statistically significant difference although the amounts were higher in group 2.
    Conclusion
    Few studies have investigated the association between adolescence pregnancy and osteoporosis and most of them have claimed that adolescence pregnancy predisposes postmenopausal osteoporosis. Although our results do not confirm previous findings, higher bone density in group 2 shows that by designing studies with larger sample size and fewer limitations, statistically significant association may be found.
    Keywords: Adolescence pregnancy, Bone mineral density, Postmenopause, Body mass index
  • Zahra Dana Siadat, Fereshteh Taghvaee, Fariba Fathollahi Pages 878-884
    Background
    One of the most important risk factors for mortality globally is physical inactivity. This study aimed to determine the relationship of physical activities on expressed health-related problems among adolescent girl students in Isfahan City, Iran.
    Methods
    In this study, correlation of physical activity and general health status of 360 girls aged 15 and 16 years was evaluated. General health status was evaluated based on standard Health Behaviour In School-Aged Children-Symptom Checklist (HBSC-SCL) questionnaire and physical activity was assessed on the credentials PACE . Data analysis was done using chi-square test and logistic regression analysis via SPSS software.
    Findings: 86.8% of students did not have enough physical activity and 62.5% suffered from general health problems which were unrelated to the amount of physical activity based on the statistic data. The risk of headache in girls who did not get enough physical activity was 0.470, for dizziness 0.430, and for fatigue 0.478 times of those who had adequate physical activity; this relationship was significant. Breakfast had influence on public health (1.699) and significantly reduced headache, heartburn, fatigue and aggression. In addition, body mass index was associated with physical activity, too.
    Conclusion
    According to results of this study, there was a relationship between the physical activity and life style with health problems. Thus, suitable educational programs must be performed to improve life style especially eating breakfast and doing physical activity for improvement of general health status.
    Keywords: Physical Activity, General health status, Adolescent, Socioeconomic status