فهرست مطالب

دانشکده پزشکی اصفهان - پیاپی 418 (هفته دوم فروردین 1396)

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 418 (هفته دوم فروردین 1396)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • کیانا شیرانی، راضیه آخوندی، علی صفایی صفحات 42-49
    مقدمه
    سپسیس، یکی از ده علت اصلی مرگ در میان بیماران بستری است. با توجه به شیوع بالای سپسیس و سایر سندرم های مرتبط با سپسیس در بیماران بستری در بیمارستان الزهرای (س) اصفهان و همچنین، عوارض ناشی از این سندرم بالینی و آمار بالای مرگ و میر ناشی از این سندرم ها، مطالعه ی حاضر با هدف بررسی عوامل خطر مرتبط با سپسیس و همچنین، ارتباط بروز این بیماری با عوامل مختلف دموگرافیک و بیماری های زمینه ای در بیماران مراجعه کننده به این بیمارستان انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه از نوع مقطعی و گذشته نگر بود که به صورت سرشماری بر روی بیماران دارای معیارهای سپسیس که در سال های 94-1391 در بیمارستان الزهرا (س) بستری بودند، انجام شد. مشخصات دموگرافیک بیماران ثبت شد. بیماران از لحاظ نقص ایمنی مقایسه شدند. بیماران تحت بررسی کشت خون، کشت ادرار و کشت نمونه ی زخم قرار گرفتند. 050/0 > P به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران 84/17 ± 17/69 سال بود. 52 درصد افراد مذکر و 48 درصد مونث بودند. میانگین سنی و مدت زمان بستری افراد فوت شده، به ترتیب 27/17 ± 82/71 سال و 55/9 ± 93/9 روز و در افراد بهبود یافته، 06/18 ± 43/85 سال (007/0 = P) و 70/9 ± 40/13 روز (008/0 = P) بود. نقص ایمنی در پیش آگهی سپسیس نقش معنی داری نداشت (795/0 = P)، در حالی که اتیولوژی پنومونی (030/0 = P) و تخت بند بودن (001/0 > P) به صورت معنی داری در پیش آگهی این بیماری موثر بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به مطالعه ی حاضر، عواملی نظیر سن، تخت بند بودن، بیماری زمینه ای و نیز نقص ایمنی، می توانند به عنوان عوامل مستقل جهت ابتلا و از آن مهم تر پیش آگهی سپسیس در نظر گرفته شوند.
    کلیدواژگان: سپسیس، شوک سپتیک، عوامل دموگرافیک، عامل خطر
  • طیبه درونه، گیتی ازگلی، زهره شیخان، ملیحه نصیری صفحات 52-56
    مقدمه
    رضایت جنسی و زناشویی، دو نشانگر روابط زوجین، تحت تاثیر عوامل متعددی هستند. از این میان، نقش عوامل اقتصادی و جمعیت شناختی بر رضایت زناشویی تاحدی مطرح شده است؛ اما شواهد در این زمینه به خصوص در مورد تاثیر عوامل اقتصادی بر رضایت جنسی در زنان ایرانی اندک است. از این رو، مطالعه ی حاضر با هدف تعیین ارتباط عوامل اقتصادی و جمعیت شناختی با رضایت جنسی و زناشویی زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی بر روی 200 زن در سال های 95-1394 در مراکز بهداشتی- درمانی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی که به طور تصادفی انتخاب شدند، صورت گرفت. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه ی مشخصات جمعیت شناختی، رضایت جنسی Larson و شاخص زناشویی Hudson و پرسش نامه ی اجتماعی- اقتصادی بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های Independent t، ضریب همبستگی Pearson، One-way ANOVA و Regression خطی تحلیل شد.
    یافته ها
    سن زوجین، مدت ازدواج، تحصیلات زوجین، شاخص دارایی و درآمد مستقل زنان با رضایت جنسی ارتباط معنی داری داشتند (050/0 > P). تحصیلات مردان، شاخص دارایی و درآمد مستقل با رضایت زناشویی زنان ارتباط داشت (050/0 > P). Regression خطی نشان داد که شاخص دارایی، قوی ترین ارتباط را با رضایت جنسی و زناشویی داشت (001/0 > P).
    نتیجه گیری
    شرایط اقتصادی و جمعیت شناختی بر رضایت جنسی و زناشویی اثر می گذارند. پیشنهاد می شود بررسی های مشابه با نمونه گیری هم زمان از مراکز خصوصی و دولتی صورت گیرد تا افراد بیشتری با طیف متنوعی از وضعیت اقتصادی پوشش داده شوند.
    کلیدواژگان: رضایت جنسی، زناشویی، رضایت، عوامل اقتصادی، عوامل جمعیت شناختی
  • محمدرضا شریفی، عباس مریدنیا صفحات 57-63
    مقدمه
    MicroRNAs (miRNAs)، RNAهای کوچک تک رشته ای و غیر کد کننده ای می باشند که در تنظیم بیان ژن پس از رونویسی نقش دارند. MicroRNAها، نقش مهمی در فرایندهای مختلف سلولی شامل تکثیر سلولی، تمایز، چرخه ی سلولی، آپوپتوز و پیشرفت سرطان از طریق تنظیم منفی تومور ساپرسورها یا انکوژن ها ایفا می کنند. سرطان پستان، یکی از شایع ترین سرطان ها در دنیا می باشد. مطالعات نشان داده است که بیان miR-182 در سرطان پستان افزایش می یابد.
    روش ها
    مهار miR-182-5p در سلول های سرطان پستان (رده ی سلولی MCF-7 یا Michigan cancer foundation-7) با استفاده از Locked nucleic acid (LNA) انجام شد. در زمان های 24، 48 و 72 ساعت بعد از ترانسفکشن (Transfection)، بیان miR-182-5p به روش Reverse transcription-Quantitative polymerase chain reaction (RT-qPCR) بررسی گردید. همچنین، تکثیر سلولی به روش 3-(4،5-Dimethylthiazol-2-yl)-2،5-diphenyltetrazolium bromide (MTT) و آپوپتوز و نکروز با استفاده از Annexin-V/propidium iodid بررسی گردید.
    یافته ها
    بیان miR-182-5p در 24، 48 و 72 ساعت بعد از ترانسفکشن در گروه ترانسفکت شده با LNA نسبت به گروه شاهد کاهش یافت. تکثیر سلولی در گروه ترانسفکت شده با LNA، نسبت به گروه های دیگر نیز کاهش نشان داد. نسبت آپوپتوز در گروه ترانسفکت شده با LNA نسبت به گروه های شاهد به علت مهار miR-182-5p افزایش داشت. همچنین، نسبت نکروز نیز به طور مشابهی در گروه ترانسفکت شده با LNA نسبت به دیگر گروه ها افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    مهار miR-182-5p باعث کاهش تکثیر سلولی در رده ی سلولی سرطان پستان می شود که به طور عمده به دلیل القای آپوپتوز و نکروز در این رده ی سلولی می باشد. نتایج این مطالعه می تواند در طب ترجمه ای برای هدف درمانی کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: تکثیر سلول، آپوپتوز، سرطان پستان
  • محسن رئیسی، محسن جاری، مهدیه سادات موسوی راد صفحات 64-69
    مقدمه
    سندرم دیسترس حاد تنفسی (Acute respiratory distress syndrome یا ARDS) با وجود درمان شدید و تهویه ی مکانیکی طولانی مدت با مرگ و میر بالا و افت شدید کیفیت زندگی نجات یافتگان همراه است. یافته های مطالعات انجام شده در زمینه ی پیش آگهی این سندرم متناقض بود. از این رو، مطالعه ی حاضر جهت تعیین عوامل موثر بر سندرم دیسترس تنفسی حاد کودکان طراحی گردید.
    روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی تمام پرونده های بیماران بستری در Pediatric intensive care unit (PICU) بیمارستان امام حسین (ع) اصفهان در سال های 93-1391 از بایگانی استخراج شد. پرونده های بیمارانی که با تشخیص نهایی ARDS وسن 15-15 سال تمام در بخش PICU بستری شده بودند، وارد مطالعه شدند. 88 کودک بر اساس پیش آگهی به دو گروه فوت شده و بهبود یافته تقسیم شدند و اطلاعات به دست آمده شامل سن، جنس، بیماری زمینه ای، مدت بستری، مشخصات تهویه ی مکانیکی، گاز خون شریانی و نمره ی Pediatric risk of mortality (PRISM) با استفاده از نرم افزار SPSS بین دو گروه مقایسه شد.
    یافته ها
    متغیرهای موثر در مرگ و میر بیماران شامل نمره ی PRISM بالا در بدو پذیرش، Positive end-expiratory pressure (PEEP) بالاتر، Peak inspiratory pressure (PIP) بالاتر و درگیری عضو قلبی- عروقی و کلیوی و وجود ARDS بودند (050/0 > P) و متغیرهای سن، جنس، مدت بستری، وزن، Partial pressures of oxygen (PaO2) و Partial pressure of carbon dioxide (PaCO2) بین دو گروه تفاوت معنی دار آماری نداشت (050/0 < P).
    نتیجه گیری
    نمره ی PRISM در بدو پذیرش، پیش بینی کننده ی مناسب مرگ و میر در بخش مراقبت های ویژه ی کودکان می باشد.
    کلیدواژگان: سندرم دیسترس تنفسی حاد، آسیب حاد ریه، واحد مراقبت های ویژه ی کودکان، نمره ی Pediatric risk of mortality
  • پروین جمشیدیان قلعه شاهی، اصغر آقایی، محسن گل پرور صفحات 70-76
    مقدمه
    ناباروری زنان، مشکلی است که به طور تقریبی تمامی ابعاد زندگی زنان را تحت تاثیر قرار می دهد. زنان نابارور، اغلب استرس، اضطراب و افسردگی را تجربه می کنند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مثبت نگر ایرانی- اسلامی بر افسردگی، اضطراب و استرس زنان نابارور شهر اصفهان انجام شد.
    روش ها
    این پژوهش، نیمه آزمایشی با دو گروه مورد و شاهد بود که به صورت پیش آزمون، پس آزمون و پی گیری سه ماهه انجام شد. 30 زن نابارور مراجعه کننده به مرکز باروری و ناباروری اصفهان در سال 1395 به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه مورد (تحت درمان مثبت نگر ایرانی- اسلامی) و شاهد جایگزین شدند. ابزار پژوهش پرسش نامه ی Depression anxiety stress scales (DASS-42) بود.
    یافته ها
    در آزمون ANCOVA، استرس، اضطراب و افسردگی در پس آزمون و پی گیری در گروه مورد به شکل معنی داری کمتر از گروه شاهد بود (010/0 > P).
    نتیجه گیری
    درمان مثبت نگر ایرانی- اسلامی در کاهش اضطراب، استرس و افسردگی زنان نابارور، در کوتاه مدت و بلند مدت اثربخش واقع می شود.
    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، استرس، روان شناختی، ناباروری، زن
  • سیدابوالفضل قریشی، لیلا کلهر، سعیده مظلوم زاده، محمدرضا حسین طهرانی، فاطمه اسکندری صفحات 77-83
    مقدمه
    بزهکاری، به معنای اعمال و رفتاری است که بر خلاف قانون و ارزش های جامعه رخ می دهند. اعتقاد بر این است که شناسایی عوامل مرتبط با بزهکاری، مهم ترین اقدام در پیش گیری از وقوع جرم می باشد. هدف از انجام این مطالعه، بررسی و تعیین ارتباط اختلالات روان شناختی و عوامل اجتماعی- اقتصادی با بزهکاری نوجوانان بود.
    روش ها
    این مطالعه ی مورد- شاهدی بر روی 88 نفر (44 نفر از نوجوانان مقیم کانون اصلاح و تربیت به عنوان گروه مورد و 44 نفر از نوجوانان دبیرستانی 18-15 ساله به عنوان گروه شاهد) انجام شد. جهت جمع آوری مشخصات دموگرافیک، خانوادگی، اجتماعی و اقتصادی، از پرسش نامه ی محقق ساخته و جهت گرداوری اطلاعات روان شناختی، از پرسش نامه های اختلال سلوک، اختلال بیش فعالی- نقص توجه، اضطراب و افسردگی استفاده شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون های 2χ و مدل Logistic regression در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    اختلالات روان شناسی شامل اضطراب (001/0 > P) و افسردگی (001/0 > P) به طور معنی داری در گروه مورد نسبت به گروه شاهد بالاتر بود. نسبت افرادی که سابقه ی فرار از منزل (001/0 = P)، مصرف مواد مخدر (001/0 > P)، طلاق والدین (001/0 > P)، بزهکاری در خانواده (001/0 > P)، تنبیه بدنی (032/0 = P)، مصرف مواد در خانواده (001/0 = P)، وجود دوستان با سابقه ی کیفری (002/0 = P) و پرخاشگری (004/ = P) داشتند، در گروه مورد به طور معنی داری بالاتر از گروه شاهد بود. سطح تحصیلات نوجوانان (001/0 > P)، والدین آن ها (037/0 = P) و میزان درآمد خانواده (001/0 = P)، در گروه مورد پایین تر از گروه شاهد بود. نتایج آنالیز چند متغیره با استفاده از مدل Logistic regression ارتباط مستقل و معنی داری بین مصرف مواد مخدر و اضطراب با بزهکاری نوجوانان نشان داد.
    نتیجه گیری
    اختلالات روان شناسی، عوامل خانوادگی، سطح فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی با بزهکاری در ارتباط است. ضمن توجه به این عوامل، رفتارهای فردی مانند مصرف مواد مخدر و اضطراب، از اهمیت ویژه ای در بروز رفتار مجرمانه در نوجوانان برخوردار می باشد و انجام مداخلات مناسب در جهت اصلاح این رفتارها توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: بزهکاری نوجوانان، افسردگی، اضطراب، اختلال بیش فعالی، نقص توجه، عوامل اجتماعی، اقتصادی
  • نامه به سردبیر
|
  • Kiana Shirani, Razieh Akhoundi, Ali Safaei Pages 42-49
    Background
    Sepsis is one the ten main causes of death in hospitalized patients. Due to high prevalence of sepsis and other related syndromes, adverse effects of this syndrome and high rate of death due to sepsis in patients admitted to Alzahra Hospital, Isfahan, Iran, we decided to evaluate associated factors, demographic data, and underlying diseases which may develop sepsis in patients referred to this hospital.
    Methods
    This was a cross-sectional study on 229 patients with criteria of sepsis referred to Alzahra hospital during 2011-15. Demographic characteristics were recorded. Patients were evaluated base on the immunity status. Patient's blood, urine, and wound specimens underwent culture. P Findings: The mean age of patients was 69.17 ± 17.84 years. 52% of patients were male and 48% were female. The mean age and duration of hospitalization were 71.82 ± 17.27 years and 9.93 ± 9.55 days among dead and 85.43 ± 18.06 years and 13.40 ± 9.70 days among improved patients (P = 0.007 and P = 0.008, respectively). Immunodeficiency did not play significant role in prognosis of sepsis (P = 0.795) while the etiology of pneumonia (P = 0.030) and being bedridden (P
    Conclusion
    According to this study, age, being bedridden, underlying disease, and also immunodeficiency can be considered as independent factors for sepsis prognosis.
    Keywords: Sepsis, Septic shock, Demographic factors, Risk factor
  • Tayyebeh Darooneh, Giti Ozgoly, Zohreh Sheikhan, Maliheh Nasiri Pages 52-56
    Background
    Sexual satisfaction and marital satisfaction, two markers of marital relationship, are influenced by many factors. Among them, role of economic and demographic factors on marital satisfaction has mentioned nearly; but there are few evidences about this issue, especially the effect of economic factors on sexual satisfaction in Iranian women. Accordingly, this study aimed to determine the relationship of economic and demographic factors with sexual and marital satisfaction in women referred to health centers affiliated to Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Iran.
    Methods
    This descriptive analytic study conducted on 200 women at randomly selected health centers during 2015-2016. Research instruments were a researcher-made demographic, Larson sexual satisfaction, and socioeconomic questionnaires and Hudson marital index. Data were analyzed via SPSS software using independent t, Pearson’s correlation, one-way ANOVA and linear regression tests.
    Findings: Couple age, marriage age, couple’s educational level, finance index, and women’s independent income were correlated with sexual satisfaction (P
    Conclusion
    Economic and demographic conditions are effective on sexual and marital satisfaction. Similar studies by sampling both public and private centers are suggested; so, more people would be covered with a variety of economic conditions.
    Keywords: Sexual satisfaction, Marriage, Satisfaction, Economic factors, Demographic factors
  • Mohammadreza Sharifi, Abbas Moridnia Pages 57-63
    Background
    MicroRNAs (miRNAs) are single strand and short non-coding RNAs involved in post-transcription expression of genes. MiRNAs exhibited a substantial role in numerous cellular processes including cell proliferation, differentiation, cell cycle, apoptosis, and cancer development by negative regulation of tumor suppressor or oncogenic genes. Breast cancer is one of the most common cancers in world. Several studies reveal that miR-182-5p is up-regulated in breast cancer.
    Methods
    MiR-182-5p blockage was performed using locked nucleic acid (LNA) technology in human breast cancer cell line (MCF-7). After blockage, miR-182-5p expression, cell proliferation, apoptosis and necrosis were measured. MiR-182-5p expression was assessed by reverse transcription-quantitative polymerase chain reaction (RT-qPCR) at 24, 48, and 72 hour after locked nucleic acid anti-miR-182-5p transfection. Moreover, 3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide (MTT) assay and annexin/propidium iodide staining were evaluated.
    Findings: MiR-182-5p expression decreased at 24, 48, and 72 hours after transfection in the locked nucleic acid group compared to control groups. Cell viability was statistically different between locked nucleic acid and control groups. In the locked nucleic acid group, due to miR-182-5p inhibition, apoptosis ratio increased more than the other groups. Similarly, necrosis ratio in the locked nucleic acid group increased more than the other groups.
    Conclusion
    In this study, miR-182-5p blockage reduced cell viability in MCF-7 cells chiefly due to induction of apoptosis and necrosis. Our results can help translational medicine for investigation on antisense therapy in human breast cancer.
    Keywords: Cell proliferation, Apoptosis, Breast neoplasms
  • Mohsen Reisi, Mohsen Jari, Mahdiyeh Sadat Mousavi Rad Pages 64-69
    Background
    Available data about the prognostic factors in children with acute respiratory distress syndrome (ARDS) are controversial. The goal of our study was to determine the prognostic factors of outcome in children with ARDS.
    Methods
    In this cross sectional study, 88 children with ARDS in Imam Hossein children hospital, Isfahan, Iran, were recruited in a period of 2 years. According to outcomes, patient allocated into two groups of deceased and discharged. Patients’ characteristics including age and gender, underlying disorders, parameters of mechanical ventilations, arterial blood gas, organ involvement, and pediatric risk of mortality (PRISM) score were compared between the two groups.
    Findings: Higher PRISM score, higher positive end-expiratory pressure (PEEP) and peak inspiratory pressure (PIP), and presence of other organ involvement were predictive factors of mortality (P 0.05).
    Conclusion
    The PRISM score was a reliable predictor for mortality rate among the patients with ARDS in pediatric intensive care unit (PICU).
    Keywords: Acute respiratory distress syndrome (ARDS), Acute lung injury, Pediatric intensive care units, Pediatric risk of mortality (PRISM) score
  • Parvin Jamshidian-Qalehshahi, Asghar Aghaei, Mohsen Golparvar Pages 70-76
    Background
    Female infertility is a problem that affects almost every aspect of women's lives. Infertile women usually experience stress, anxiety and depression. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effectiveness of Iranian-Islamic positive therapy on depression, anxiety, and stress of infertile women.
    Methods
    This research was a two-group quasi-experimental study in Isfahan city, Iran, with pretest-posttest method and three-month follow-up. 30 infertile women referring to Isfahan Fertility and Infertility Center were selected via purposeful sampling and were randomly assigned to Iranian-Islamic positive therapy and control groups. The data collection tool was Depression anxiety stress scales (DASS-42) questionnaire.
    Findings: Analysis of covariance (ANCOVA) showed that post-test and follow-up stress, anxiety, and depression were significantly less in experimental group (P
    Conclusion
    This study showed to Iranian-Islamic positive therapy is effective in reducing depression, anxiety, and stress of infertile women in short- and long-term follow up.
    Keywords: Depression, Anxiety, Stress, Psychology, Infertility, Female
  • Seyed Abolfazl Ghoreishi, Leila Kalhor, Saeideh Mazloomzadeh, Mohammadreza Hosseintehrani, Fatemeh Eskandari Pages 77-83
    Background
    Delinquency means occurring actions or behaviors that are against the rules and values of a community. It is believed that knowing factors related to delinquency is the most effective issue for crime prevention. The aim of this study was to determine the relationship of psychological disorders and socioeconomic factors with the juvenile delinquency.
    Methods
    This case-control study was conducted on 88 young (44 young offenders residing in the correction and rehabilitation center and 44 high-school teenagers aged between 15-18 years). Information on demographic, familial, and socioeconomic factors were collected by a self-made questionnaire and psychological data was gathered using attention deficit disorder with hyperactivity (ADHD), anxiety, and depression questionnaires. Data was analyzed using chi-square test.
    Findings: Psychological disorders including anxiety (P
    Conclusion
    Psychological disorders, familial factors, cultural level, and socioeconomic status were associated with juvenile delinquency. In addition to these factors, individual behaviors such as drug abuse and anxiety were very important factors in occurrence of juvenile delinquency and appropriate interventions in this issue are recommended.
    Keywords: Juvenile delinquency, Depression, Anxiety, Attention deficit disorder with hyperactivity (ADHD), Socioeconomic factors