فهرست مطالب

دانشکده پزشکی اصفهان - پیاپی 437 (هفته اول شهریور 1396)

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 437 (هفته اول شهریور 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/02
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • پرستو گلشیری، آنیتا توکلی، آرش نجیمی، آزیتا توکلی صفحات 781-788
    مقدمه
    با وجود اهمیت عوامل روانی در پای بندی بیماران، بررسی ها نشان می دهد که مطالعات محدودی به بررسی نقش عوامل روانی در پای بندی به درمان جامعه ی ایرانی پرداخته اند. هدف از انجام این مطالعه، بررسی نقش سلامت روان در پای بندی به مصرف دارو در بیماران مبتلا به فشار خون در مناطق روستایی اصفهان بود.
    روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی، 300 نفر از بیماران مبتلا به فشار خون مورد مطالعه قرار گرفتند. نمونه گیری به صورت چند مرحله ای و از مراکز بهداشتی- درمانی انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسش نامه ی نشانگان افسردگی، اضطراب و استرس فرم کوتاه (Depression، anxiety and stress scales-21 short form یا DASS-21) و ابزار پای بندی به درمان دارویی Morisky بود. در این مطالعه، نسبت شانس سطوح مختلف افسردگی، اضطراب و استرس در دو گروه دارای پای بندی مناسب به درمان و عدم پای بندی مناسب به درمان با استفاده از مدل Logistic regression چند متغیره مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    بیمارانی که دارای سطح اضطراب بسیار شدید بودند، در مقابل بیماران دارای سطح اضطراب عادی، عدم پای بندی به درمان دارویی بیشتری را گزارش نمودند (8/2 = Odd ratio یا OR، 38/7-07/1 = Confidence interval یا CI 95 درصد). این در حالی است که سایر سطوح اضطراب و همچنین، شدت افسردگی و استرس، عوامل پیش بینی کننده ی معنی داری جهت پای بندی به درمان بیماران مورد مطالعه محسوب نمی شدند.
    نتیجه گیری
    درک شدت افسردگی، استرس و اضطراب جهت اطمینان از پای بندی به درمان و دستیابی به نتایج درمانی مناسب در بیماران مبتلا به فشار خون ضروری است. بر اساس نتایج مطالعه ی حاضر، اضطراب بسیار شدید می تواند یکی از عوامل مهم در عدم پای بندی به درمان دارویی محسوب گردد.
    کلیدواژگان: فشار خون بالا، پای بندی به درمان، افسردگی، اضطراب، استرس
  • بهمن رشیدی، کبری پیغانی، فاطمه خانی، آرین رفیعی زاده، حجت الله علایی، پرهام رئیسی صفحات 789-795
    مقدمه
    یکی از اختلالات بارز در Multiple sclerosis (MS)، آسیب سیستم بینایی است که به دلیل Demyelination ایجاد می گردد. مطالعات انجام شده، وجود یک ارتباط میان بیماری های دمیلینه کننده ی سیستم مرکزی اعصاب و اختلالات تیروئید را پیشنهاد کرده اند. بر این اساس، درمان های افزایش دهنده ی سطح هورمون های تیروئیدی در MS فواید احتمالی دارند. بنابراین، مطالعه ی حاضر، با هدف بررسی اثرات لووتیروکسین بر Demyelination/Remyelination القا شده با لیزولسیتین در کیاسمای بینایی موش ها انجام شد.
    روش ها
    Demyelination موضعی با تزریق 2 میکرولیتر لیزولسیتین 1 درصد در کیاسمای اپتیک موش ها ایجاد گردید. 6 گروه مورد مطالعه، شامل گروه های شاهد، Sham، تخریب (MS)، تخریب- لووتیروکسین با دزهای 20، 50 و 100 میکروگرم/کیلوگرم (در تمام گروه ها 9 = n) بودند. Demyelination /Remyelination 7، 14 و 21 روز پس از شروع درمان ارزیابی گردید. تغییرات ریخت- بافت شناسی گروه های مورد مطالعه با استفاده از رنگ آمیزی هماتوکسیلین و ائوزین، با گروه شاهد، مقایسه و ارزیابی شد.
    یافته ها
    به دنبال تزریق لیزولسیتین درون کیاسمای اپتیک، Demyelination وسیعی رخ داد و با گذشت زمان وسعت آن کاهش یافت که نشان دهنده ی Remyelination در این ناحیه بود. به دنبال درمان با لووتیروکسین، کاهش چشم گیری در میزان Demyelination در گروه های درمانی نسبت به گروه MS مشاهده گردید. این کاهش، در دز 100 میکروگرم/کیلوگرم بارزتر بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان می دهد که تزریق لیزولسیتین، موجب یک Demyelination برگشت پذیر در کیاسمای اپتیک می گردد. لووتیرو کسین، توانست ضمن ایجاد اثرات محافظتی در مقابل القای Demyelination، موجب تسریع در Remyelination گردد. بنابراین، احتمال می رود هورمون های تیروئیدی دارای اثرات بهبود دهنده در بیماری MS باشند. هر چند، مطالعات بیشتری در این زمینه لازم است.
    کلیدواژگان: Multiple sclerosis، لیزولسیتین، لووتیروکسین، غلاف میلین، کیاسمای بینایی
  • داریوش شهبازی گهرویی، عباس گوکی زاده، محبوبه سهرابی، زهرا عرب بافرانی صفحات 796-800
    مقدمه
    برای درمان سرطان پستان و به دلیل یکنواختی دز در حجم هدف درمان و کاهش دز دریافتی بافت های عمقی تر، از روش درمان با الکترون استفاده می شود. هدف از انجام این تحقیق، بررسی دز حجم هدف و بافت های سالم نظیر ریه پس از ماستکتومی بود.
    روش ها
    از دو دستگاه شتاب دهنده (Neptune 10 و Saturn 20) برای تابش الکترون با انرژی های مختلف 10 و 13 مگاالکترون ولت، در فانتوم قفسه ی سینه استفاده شد. ساخت فانتوم پستان، با استفاده از تصاویر Computed tomography scan (CT scan) بیماران و نرم افزار طراحی درمان انجام گرفت. از دزیمتر ترمولومینسانس (Thermoluminescent dosimeter یا TLD) برای اندازه گیری دز بر اساس توصیه نامه های مربوط استفاده گردید.
    یافته ها
    مقادیر دز اندازه گیری شده در فانتوم در محل غدد لنفاوی پستانی داخلی، غدد لنفاوی زیر بغلی و در محل دیوار قفسه ی سینه در درمان با انرژی 13 مگاالکترون ولت به ترتیب 5/97، 0/96 و 0/98 درصد دز و در درمان با انرژی 10 مگاالکترون ولت، به ترتیب 5/90 و 0/77 و 7/99 درصد دز تجویز شده بود. دز ریه در حالت اول برای ناحیه ی قدامی، حدود 78 درصد و برای ناحیه ی خلفی در حدود 47 درصد دز دریافتی و در درمان با انرژی 10 مگاالکترون ولت، برای ناحیه ی قدامی 83 درصد و برای ناحیه ی خلفی 45 درصد دز تجویز شده بود.
    نتیجه گیری
    در درمان با انرژی 13 مگاالکترون ولت، غدد لنفاوی پستانی داخلی، غدد لنفاوی زیر بغلی و جدار قفسه ی سینه دز کافی برای درمان را دریافت می کنند، اما دز جذبی توسط ریه زیاد بود. در درمان با انرژی 10 مگاالکترون ولت، غدد لنفاوی پستانی داخلی و جدار قفسه ی سینه، دز کافی برای درمان را دریافت می کنند، اما دز غدد لنفاوی زیر بغلی کمتر از حد تجویز شده می باشد. پیشنهاد می شود که این کمبود دز دریافتی توسط فیلدهای خلفی، با انرژی مناسب فوتون جبران شود.
    کلیدواژگان: دزیمتری، سرطان پستان، الکترون درمانی، دزیمتر ترمولومینسانس
  • مرضیه علی خانی، فروزان کریمی، حسن دربندی تمیجانی، سریرا شهنواز، شیما رسولی، محمد کمالی نژاد، احد خلیل نژاد، محمدرضا سهرابی صفحات 801-806
    مقدمه
    با توجه به اهمیت گیرنده ی عامل دگرگونی رشد- بتا (Transforming growth factor-beta receptor یا TGF-beta R) در مسیر پیام رسانی مربوط و نقش آن در سرنوشت سلول بدخیم، در این مطالعه، اثرات عصاره ی آبی بذر گیاه زنیان بر میزان رونویسی از ژن های کد کننده ی زنجیره های 1 و 2 کمپلکس هترودایمر گیرنده ی TGF-beta در سلول های سرطان پستان انسانی رده ی Michigan cancer foundation-7 (MCF-7) بررسی شد.
    روش ها
    پس از تیمار 24 ساعته ی سلول ها با دو غلظت غیر سایتوتوکسیک (Cytotoxic) از عصاره (5 و 40 میکروگرم بر میلی لیتر)، تغییرات میزان رونویسی از ژن های زنجیره های پیش گفته نسبت به گروه شاهد در سطح نسخه برداری، با روش Real-time polymerase chain reaction (RT-PCR) بررسی شد. داده ها، با استفاده از نرم افزار REST© و آزمون ANOVA تحلیل شدند. 050/0 > P به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    تیمار سلول ها با غلظت 5 میکروگرم/میلی لیتر از عصاره، با کاهش معنی دار در میزان نسخه برداری از ژن TGF-beta R1 در مقایسه با گروه شاهد همراه بود و میزان بیان آن، به حدود نصف (52/0) کاهش یافت (015/0 = P). تیمار سلول ها با غلظت 40 میکروگرم/میلی لیتر از عصاره، با افزایش غیر معنی دار در میزان نسخه برداری از ژن TGF-beta R1 در مقایسه با گروه شاهد (34/1 برابر) همراه بود (066/0 = P). تیمار سلول ها با غلظت های 5 (138/0 = P) و 40 میکروگرم/میلی لیتر (347/0 = P) از عصاره، با تغییرات معنی دار در سطح نسخه برداری از ژن TGF-beta R2 همراه نبود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تیمار سلول های سرطانی پستان رده ی MCF-7 با غلظت کم عصاره ی آبی بذر گیاه زنیان، با تغییر در میزان نسخه برداری از ژن TGF-beta R1 و نه TGF-beta R2، و در نتیجه، با تغییر در شرایط ریز محیط سلول سرطانی، همراه باشد. بررسی دقیق تر این موضوع، نیاز به مطالعات تکمیلی دارد
    کلیدواژگان: گیاه زنیان، سرطان پستان، گیرنده ی نوع I عامل دگرگونی رشد، بتا، واکنش زنجیره ی پلیمراز، گیرنده ی نوع 2 عامل دگرگونی رشد- بتا
  • طاهره اعتراف اسکویی، حامد قاسم اوغلی، مسلم نجفی صفحات 807-813
    مقدمه
    این مطالعه، با هدف بررسی اثرات داروی ال-کارنیتین (L-Carnitine یا L-car) بر روی پارامترهای التهابی و آنژیوژنز در مدل التهابی Air pouch انجام شد.
    روش ها
    در ناحیه ی پشتی موش های صحرایی نر نژاد Wistar، پس از بیهوشی به ترتیب 20 و 10 میلی لیتر هوای استریل در روزهای 1 و 3 به صورت زیر پوستی تزریق شد. در روز 6، کاراژنین به داخل Pouch تزریق گردید. نرمال سالین به عنوان شاهد و L-car با دزهای 250، 500، 1000 و 2000 میکروگرم به ازای هر موش، هم زمان با تزریق کاراژنین و همچنین 24 و 48 ساعت بعد از آن به داخل Pouch تزریق شد. بعد از 72 ساعت، مایع داخل Pouch برای تعیین حجم اگزودا و شمارش لکوسیتی و اندازه گیری غلظت Vascular endothelial growth factor (VEGF) و Interleukin-1 beta (IL-1ß) جمع آوری و بافت گرانولومای تشکیل شده از بدن حیوان جدا و توزین گردید. برای تعیین آنژیوژنز در بافت گرانولوما، از روش سنجش غلظت هموگلوبین استفاده شد.
    یافته ها
    L-car با تمام دزهای به کار رفته، تجمع لکوسیتی را در اگزودا کاهش داد (001/0 > P)، اما وزن بافت گرانولوما فقط با دز 2000 میکروگرم کم شد (001/0 > P). حجم اگزودا نیز با تمام دزها و سطح IL-1ß با دزهای 250 و 500 میکروگرم دارو به صورت معنی داری کاهش یافتند. L-car، نه تنها اثرات مهاری بر روی VEGF نداشت، بلکه دز 1000 میکروگرم آن سطح VEGF را افزایش داد (010/0 > P).
    نتیجه گیری
    L-car، اثرات ضد التهابی دارد، اما با دزهای به کار رفته، فاقد اثر ضد آنژیوژنز در این مدل بود. احتمال می رود اثرات ضد التهابی L-car با اثر مهاری آن بر روی IL-1ß مرتبط باشد.
    کلیدواژگان: ال، کارنیتین، التهاب، آنژیوژنز، عامل رشد اندوتلیال عروقی
|
  • Parastoo Golshiri, Anita Tavakoli, Arash Najimi, Azita Tavakoli Pages 781-788
    Background
    Despite the importance of psychological factors in adherence to the treatment in patients with hypertension, a few studies have been done to identify the factors affecting adherence to treatment and particularly to investigate the role of psychology factors in Iranian population. This study aimed to investigate the role of mental health in adherence to medication in patients with hypertension in rural areas of Isfahan Province, Iran.
    Methods
    In this cross-sectional study, 300 patients with hypertension were studied. Multistage sampling was performed in health centers. Data collection tools included depression, anxiety and stress scale (DASS) short form and the Morisky 8-items medication adherence questionnaire. The odds ratio (OR) for different levels of depression, anxiety, and stress in both groups with appropriate adherence and non-appropriate adherence to treatment were determined. We used multivariate logistic regression model for statistical analysis.
    Findings: Patients with very severe levels of anxiety were more non-adherent to drug therapy than those with normal levels of anxiety (OR = 2.8; CI95%: 1.07-7.38). While other levels of anxiety and severity of depression and stress were not significant predictors for predicting patient's adherence to treatment.
    Conclusion
    Understanding the severity of depression, stress, and anxiety to ensure adherence and treatment outcomes in patients with hypertension are essential. According to this study, very severe anxiety can be considered as an important predicting factor in the lack of adherence to medication.
    Keywords: Hypertension, Medication adherence, Depression, Stress, Anxiety
  • Bahman Rashidi, Cobra Payghani, Fatemeh Khani, Aryan Rafieezadeh, Hojjatallah Alaei, Parham Reisi Pages 789-795
    Background
    One of the significant problems in multiple sclerosis (MS) is damage to the visual system, which is the result of demyelination. Studies have suggested a link between central nervous system demyelinating diseases and thyroid disorders, and probably the treatments that increase the level of thyroid hormones are beneficial in multiple sclerosis. Therefore, in this study, the effects of levothyroxine on lysolecithin-induced demyelination/remyelination in rat's optic chiasm were evaluated.
    Methods
    Local demyelination was induced by injection of 2 µl lysolecithin 1% into the rat's optic chiasm. Experimental groups were control, sham, lesion (multiple sclerosis), and lesion-levothyroxine 20, 50 and 100 µg/kg (n = 9). Demyelination/remyelination was evaluated 7, 14 and 21 days after the initiation of treatment. Histomorphological changes were assessed using hematoxylin and eosin staining.
    Findings: Following the injection of lysolecithin into the optic chiasm, a large demyelination was occurred, which decreased over time, indicating remyelination in this area. Following the treatment with levothyroxine, there was a significant reduction in the amount of demyelination in the treated groups compared to the multiple sclerosis group. This decrease was particularly pronounced at the dose of 100 µg/kg.
    Conclusion
    The results of this study show that injection of lysolecithin in the optic chiasm causes a reversible demyelination. Levothyroxine could produce protective effects against induced demyelination and accelerate remyelination. Therefore, thyroid hormones probably have healing effects in multiple sclerosis, although further studies are needed.
    Keywords: Multiple sclerosis, Lysolecithin, Levothyroxine, Myelin sheath, Optic chiasm
  • Daryoush Shahbazi-Gahrouei, Abbas Gookizadeh, Mahboubeh Sohrabi, Zahra Arab-Bafrani Pages 796-800
    Background
    Electron therapy has advantages of dose uniformity in target volume and dose reduction in deeper tissues for breast cancer therapy. The aim of this study was to determine observed dose in target volume and normal tissues such as lung in breast cancer therapy after mastectomy.
    Methods
    The phantom was designed based on the chest wall computed tomography (CT) images after mastectomy and treatment planning software. Two linear accelerator (Neptune 10 and Saturn 20) machines were used to deliver electron beams at a dose of 200 cGy (10 and 13 MeV). Dose measurements were done using thermoluminescence dosimeter lithium fluoride chips (TLD-100: LiF: Mg; Tl).
    Findings: The percentage of measured dose in internal mammary nodes, axillary nodes, and chest wall using 13 MeV was found to be 97.5, 96, and 98, respectively. In treatment with 10 MeV electron, this values changed to 99.7, 90.5, and 77 percent, respectively. The anterior lung percentage dose was 78 with 13 MeV electrons while the posterior part of lung received 47 percent with 10 MeV electron beam. Dose values for anterior and posterior part of lung changed to 83 and 45 percent, respectively.
    Conclusion
    Using 13 MeV, internal mammary and axillary lymph nodes as well as the chest wall received adequate doses but lung received excessive dose. Using 10 MeV, internal mammary nodes and chest wall were well exposed to radiation, but axillary lymph nodes did not receive enough dose. Therefore, this dose shortage should be compensated by additional posterior fields using radiation therapy with photon energies.
    Keywords: Dosimetry, Breast cancer, Electron therapy, Thermoluminescence dosimeter (TLD)
  • Marzieh Alikhani, Forouzan Karimi, Hassan Darbandi-Tamijani, Sarira Shahnavaz, Shima Rasouli, Mohammad Kamalinejad, Ahad Khalilnejad, Mohammad-Reza Sohrabi Pages 801-806
    Background
    Transforming growth factor (TGF)-beta 2 signaling pathways and their receptors exert a pivotal role in behavior and fate of tumor cells. Therefore, these pathways are target of drug discovery researches. In this study, we evaluated the effects of the aqueous extract of Trachyspermum copticum (L.) link (carum) seeds on TGF-beta receptor 1 and 2 genes coding the heterodimer complex of receptor in MCF-7 cell line of human breast cancer.
    Methods
    Non-cytotoxic concentrations of the extract determined by 3-(4,5-Dimethylthiazol-2-yl)-2,5-Diphenyltetrazolium bromide (MTT) test and cells treated with non-cytotoxic concentrations (5 and 40 µg/ml) of extract for 24 hours. Then, to evaluate the expression of TGF-beta receptors 1 and 2 genes at the level of transcription, real-time polymerase chain reaction (PCR) was performed (comparing the control group). Data were analyzed using REST® software and analysis of variance test. Level of significance was set at 0.05.
    Findings: Cells treated with concentration of 5 µg/ml of extract showed reduction in gene transcription levels to almost half (0.52) (P = 0.015); and in cells treated with concentration of 40 µg/ml of extract, gene transcription levels increased to 1.34 times (P = 0.066) comparing to control group. Treatment of cells with extract showed no meaningful changes in TGF-beta receptor 2 gene expression at the level of transcription (P = 0.148).
    Conclusion
    Results suggest that treatment of MCF-7 cells with low concentration of aqueous extract of Trachyspermum copticum (L.) link seeds can affect the TGF-beta receptor 1 gene transcription, but not the TGF-beta receptor 2; and alter the microenvironment of tumor cell. Further studies have to be performed for conclusive evidence.
  • Tahereh Eteraf-Oskouei, Hamed Ghasemoghli, Moslem Najafi Pages 807-813
    Background
    In this study, effects of L-carnitine on inflammatory parameters and angiogenesis were evaluated in the rat air pouch model of inflammation.
    Methods
    Male Wistar rats were anesthetized; 20 and 10 ml sterile air was injected subcutaneously on the back of rats at first and 3rd day. To induce inflammation, carrageenan 2% was injected intrapouch at 6th day. Saline as control and L-carnitine (250, 500, 1000 and 2000 µg/rat) were administrated intrapouch at the same time as the carrageenan injection, 24 and 48 hours after inflammation induction. After 72 hours, the pouches were opened and pouch fluids were collected to determine exudate volume, leukocyte counts, vascular endothelial growth factor (VEGF), and interleukin-1ß (IL-1ß) levels. The granulated tissue was dissected out and weighed. Angiogenesis in the granulation tissues was measured based on the hemoglobin concentration method.
    Findings: All used doses of L-carnitine reduced the leukocyte accumulation in the pouch fluid (P
    Conclusion
    Results of this study showed that the used doses of L-carnitine have anti-inflammatory effects without anti-angiogenesis activity in this model of inflammation. The anti-inflammatory effect of L-carnitine maybe related to its inhibitory effect on IL-1ß.
    Keywords: L-carnitine, Inflammation, Angiogenesis, Vascular endothelial growth factor