فهرست مطالب

دانشکده پزشکی اصفهان - پیاپی 453 (هفته اول دی 1396)

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 453 (هفته اول دی 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • مهتاب کسایی اصفهانی، مریم جهانبخش، عباس شیخ ابومسعودی صفحات 1509-1514
    مقدمه
    سیستم پرونده ی پزشکی الکترونیک (Electronic medical record system یا EMRS)، یکی از مهم ترین زیرسیستم‏های سیستم اطلاعات بیمارستان است که نقش مهمی در مستندسازی صائب، دسترسی بیمار و پزشک به اطلاعات پرونده در هر زمان و مکان، کاهش خطاهای پزشکی و بهبود کیفیت مراقبت بیمار دارد. مطالعه ی حاضر، با هدف رتبه‏بندی سیستم پرونده ی پزشکی الکترونیک بر بستر سیستم های اطلاعات بیمارستان‏های آموزشی- درمانی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 1395 انجام شد.
    روش ها
    مطالعه ی حاضر تحلیلی- مقطعی و از نوع کاربردی بود. جامعه ی آماری در مرحله ی اول، شامل 8 نفر از کاربران زیرسیستم‏ پرونده ی پزشکی الکترونیک و در مرحله ی دوم، دربردارنده ی سیستم‏های اطلاعات بیمارستان موجود در بیمارستان‏های آموزشی بود. پرسش نامه‏ای بر اساس چک‏لیست شاخص‏های ارزیابی سیستم‏های اطلاعات بیمارستانی وزارت‏ بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تهیه و 16 مولفه ی مرتبط با زیرسیستم پرونده ی پزشکی الکترونیک آن از منظر پزشکان با شیوه ی تحلیل سلسله مراتبی (Analytical hierarchy process یا AHP) در نرم افزار Excel وزن‏دهی گردید. سپس، با استفاده از چک لیست پیش گفته و شیوه ی وزن‏دهی ساده (Simple Additive Weighting یا SAW)، پرونده ی پزشکی الکترونیک سیستم‏های سایان‏رایان، پویا سامانه، کوثرو رایاوران رتبه‏بندی شد.
    یافته ها
    میزان رعایت شاخص‏های زیرسیستم پرونده ی پزشکی الکترونیک در سیستم اطلاعات کوثر 100 درصد، در سیستم اطلاعات سایان‏رایان 81/84 درصد، در سیستم اطلاعات رایاوران 49/78 درصد و در سیستم اطلاعات پویا سامانه 33/28 درصد بود.
    نتیجه گیری
    سیستم اطلاعات کوثر رتبه ی نخست و سیستم اطلاعات پویا سامانه، کمترین رتبه را به خود اختصاص داد. وزن‏دهی به چک‏ لیست ارزیابی سیستم پرونده ی پزشکی الکترونیک وزارتخانه با رویکرد کاربر محور، از دیگر دستاوردهای این مطالعه بود که به واسطه ی آن، می‏توان به رتبه‏بندی واقع‏گرایانه‏تر سیستم‏های اطلاعات بیمارستان پرداخت.
    کلیدواژگان: ارزیابی، سیستم های اطلاعات بیمارستان، پرونده ی پزشکی الکترونیک
  • محمدرضا صفوی، عظیم هنرمند، شهربانو ذوالفقاری صفحات 1515-1520
    مقدمه
    مطالعه ی حاضر، با هدف مقایسه ی اعمال پیش دارو با تیوپنتال سدیم، سولفات منیزیم، میدازولام، دز پریم اتومیدیت و رمی فنتانیل وریدی بر کاهش بروز میوکلونوس و درد ناشی از القای بیهوشی با اتومیدیت انجام گرفت.
    روش ها
    این مطالعه ی کارآزمایی بالینی بر روی 162 بیمار کاندیدای بیهوشی انجام گرفت. بیماران در شش گروه 27 نفره ی دریافت کننده ی تیوپنتال سدیم، سولفات منیزیم، میدازولام، رمی فنتانیل، دز پریم اتومیدیت یا سالین قرار گرفتند. سپس، درد، میوکلونوس و عوارض در شش گروه تعیین و مقایسه شد.
    یافته ها
    شدت میوکلونوس در دقایق صفر، 10 و 15 میان شش گروه مورد مطالعه تفاوت معنی داری نداشت و تنها در دقیقه ی 5، کمترین شدت میوکلونوس در بیماران دریافت کننده ی میدازولام (51/0) و رمی فنتانیل (81/0) و بیشترین شدت، در بیماران دریافت کننده ی منیزیم سولفات (88/1) و دز پریم اتومیدیت (77/1) دیده شد که این اختلاف از لحاظ آماری معنی دار بود (002/0 = P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تجویز میدازولام به همراه اتومیدیت برای بیهوشی انتخاب مناسبی باشد؛ چرا که این روش درمانی، دارای عوارض کمتری نظیر بروز پایین تر میوکلونوس و درد کمتر می باشد. در عین حال، توصیه می گردد مطالعات بیشتری در این زمینه انجام گیرد.
    کلیدواژگان: میوکلونوس، اتومیدیت، میدازولام، بیهوشی
  • سید تقی هاشمی، زهرا محمدی فارسانی صفحات 1521-1525
    مقدمه
    شیوع اضافه وزن در بسیاری از کشورهای جهان رو به افزایش است. اگر چه جراحی باریاتریک به عنوان موثرترین درمان اضافه وزن شناخته شده است، اما بیمارانی که تحت این جراحی قرار می گیرند، با چالش های زیادی روبه رو هستند. این مطالعه، با هدف بررسی پیامدهای کوتاه مدت عمل جراحی باریاتریک در بیماران مبتلا به اضافه وزن شدید انجام شد.
    روش ها
    59 بیمار با شاخص توده ی وزنی بالاتر از 40 که تحت جراحی باریاتریک قرار گرفتند، وارد مطالعه شدند و به صورت گذشته نگر مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    9 بیمار (15 درصد) نشت معده- روده ای و 14 بیمار (24 درصد) خونریزی بالینی قابل توجه داشتند. 4 بیمار (7 درصد) دچار عفونت شدند. 24 بیمار (41 درصد) در بخش مراقبت های ویژه با عوارض جدی بستری شدند که 23 نفر از آن ها با حال عمومی خوب از بیمارستان ترخیص شدند، اما یکی از آن ها به علت سپتی سمی و مولتی اورگان فیلر یک هفته پس از بستری در بخش مراقبت های ویژه فوت کرد.
    نتیجه گیری
    راهنمای استانداردی در رابطه با راه کارهای کاهش عوارض جراحی باریاتریک وجود ندارد. مطالعات آینده نگر با حجم نمونه ی کافی و با بررسی پیامدهای بلندمدت می تواند در این راستا کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: جراحی باریاتریک، بای پس معده، بیهوشی
  • سمیه حقیقی پور، مریم صمیمی، بهروز عطایی، رسول محمدی صفحات 1526-1531
    مقدمه
    Mucormycosis، یک بیماری نادر و در عین حال با مرگ و میر بالا به ویژه در افراد با ایمنی ضعیف یا بیماری زمینه ای مانند دیابت است. هدف از انجام این مطالعه، بررسی میزان فراوانی این بیماری و ارتباط آن با عوامل مرگ و میر در بیماران بستری در بیمارستان الزهرای (س) اصفهان بود.
    روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی- توصیفی گذشته نگر، تعداد 55 بیمار مراجعه کننده با علایم و تشخیص قطعی Mucormycosis انتخاب شدند. عوامل خطر مرگ و میر در بیماران زنده مانده و فوت شده بررسی و مقایسه شد.
    یافته ها
    میزان شیوع مرگ و میر در بیماران، 09/29 درصد بود و بین محل درگیر شده توسط بیماری با میزان مرگ و میر رابطه ی معنی داری وجود داشت (02/0 = P). همچنین، در مواردی که عفونت منتشر وجود داشت، میزان مرگ و میر در بیماران 100 درصد بود.
    نتیجه گیری
    میزان مرگ و میر در بیمارانمبتلا به Mucormycosis بستری شده در بیمارستان الزهرای (س) اصفهان به نسبت، پایین تر از مقادیر گزارش شده توسط مطالعات دیگر بود.
    کلیدواژگان: Mucormycosis، مرگ و میر، عفونت قارچی
  • فریده الهی منش، فرزانه الله ویسی، روژین زاهدی، جمیل عبدالمحمدی، مظفر محمودی، جمال امیری، بیژن نوری صفحات 1532-1539
    مقدمه
    کاربرد پرتوهای یون ساز در بخش های تشخیصی و درمانی اهمیت ویژه ای دارد؛ به طوری که در عمل تشخیص اولیه ی بعضی از بیماری ها تنها با کاربرد پرتوها امکان پذیر می باشد. در بخش درمان نیز پرتودرمانی مرکز اصلی ارایه ی خدمات درمانی به بیماران مبتلا به سرطان می باشد. امروزه، یکی از عوامل زیان آور محیط کار، پرتوهای یون ساز می باشد که می تواند باعث آسیب های جدی و جبران ناپذیری در افراد پرتوکار گردد. این مطالعه، با هدف شمارش سلول های خونی و بررسی آنزیم های کبدی و میزان Thyroid-stimulating hormone (TSH) در افراد پرتوکار شاغل در واحدهای تصویربرداری استان کردستان انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه ی مورد- شاهدی، سلول های خونی، آنزیم های کبدی و میزان TSH در 142 نفر از افراد پرتوکار که شرایط لازم را داشتند و 142 نفر از افراد شاغل در سایر بخش های بدون تماس با اشعه که از نظر متغیرهای مداخله گر همسان بودند، بررسی شد. برای تحلیل داده ها، از نرم افزار SPSS در سطح معنی داری P کمتر از 05/0 استفاده شد.
    یافته ها
    در مجموع، 282 نفر (141 نفر پرتوکار شاغل به عنوان گروه مورد و 141 نفر به عنوان گروه شاهد) مورد مطالعه قرار گرفتند. میانگین لنفوسیت ها و آنزیم آلانین آمینوترانسفراز بین دو گروه مورد و شاهد تفاوت معنی داری داشت، اما سایر موارد در دو گروه تفاوتی را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این مطالعه، فعالیت پرتویی در بخش های کار با پرتو، باعث تغییر در بعضی از عوامل خونی می گردد، اما نمی تواند مطرح کننده ی میزان دز دریافتی افراد پرتوکار باشد. جهت افزایش ایمنی افراد پرتوکار در بخش های کار با پرتو، برای پایش این افراد، باید دزسنجی افراد را به روش سیتوژنتیک به صورت سالانه انجام داد تا بتوان دزسنجی دقیق را در این افراد انجام داد.
    کلیدواژگان: پرتوهای یون ساز، عوامل خونی، سیتوژنتیک، دزسنجی
  • مهری کتانی، بهزاد ذوالفقاری، میترا سلیمانی، علی والیانی، بتول هاشمی بنی صفحات 1540-1545
    مقدمه
    بافت غضروف، فاقد عروق و اعصاب است و قابلیت ترمیم ندارد. در مهندسی بافت غضروف، از سلول های بنیادی و عوامل رشد استفاده می شود. در این مطالعه، تاثیر عصاره ی انار به عنوان عامل غضروف ساز سلول های بنیادی مشتق از بافت چربی بررسی گردید.
    روش ها
    سلول های بنیادی مشتق از چربی انسانی، سومین پاساژ سلولی در محیط کشت القای کندروژنیک در داربست فیبرین به مدت 2 هفته تحت تاثیر عصاره ی انار کشت داده شدند. روش های (3-(4،5-Dimethylthiazol-2-yl)-2،5-Diphenyltetrazolium Bromide (MTT) و Western blot برای بررسی سلول های تمایز یافته به کار رفت.
    یافته ها
    سلول های بنیادی تحت تاثیر عصاره ی انار به کندروسیت تمایز یافتند و تولید کلاژن نوع II توسط سلول های متمایز شده به اثبات رسید.
    نتیجه گیری
    عصاره ی انار، یک القا کننده ی مناسب جهت بیان پروتئین کلاژن نوع II در سلول های بنیادی مشتق از چربی است.
    کلیدواژگان: کندروژنز، سلول های بنیادی، انار، کلاژن نوع II
  • گزارش مورد
  • آمنه منصوری، الهه بهرامی وزیر، زهرا مهدی زاده تورزنی صفحات 1546-1549
    مقدمه
    حاملگی سرویکال، شکل نادر تهدید کننده ی حیات از حاملگی خارج رحمی است. مطالعه ی حاضر، گزارش یک مورد حاملگی سرویکال می باشد.
    معرفی بیمار: در مقاله ی حاضر، یک مورد تشخیص زودهنگام حاملگی سرویکال با سونوگرافی واژینال و تصویربرداری با Magnetic resonance imaging (MRI) گزارش می شود. درمان با حفظ باروری از طریق کورتاژ، بستن شاخه های نزولی عروق رحمی و قرار دادن تامپوناد، به دنبال شکست درمان با استفاده از Methotrexate (MTX) به علت انصراف بیمار از درمان، شرح داده شده است.
    نتیجه گیری
    تشخیص زودهنگام با سونوگرافی واژینال و با تایید MRI و روش های محافظه کارانه ی غیر جراحی مانند MTX، بستن شاخه ی نزولی عروق رحمی و تامپوناد سرویکس، به منظور حفظ باروری، اولین اقدامات در حاملگی سرویکال می باشند.
    کلیدواژگان: حاملگی نابه جا، سرویکس، تصویربرداری با روزنانس مغناطیسی، حفظ باروری
|
  • Mahtab Kasaei-Esfahani, Maryam Jahanbakhsh, Abbas Sheikh-Aboumasoudi Pages 1509-1514
    Background
    Electronic medical record system is one of the most important subsystems of hospital information system. The system improves the accuracy of documentation, and patient and physician access at any time and place, and reduces medical errors, and quality of patient care. This study aimed to rank electronic medical record system in hospital information systems of teaching hospitals in Isfahan University of Medical Sciences, Iran, in 2016.
    Methods
    This was an applied cross-sectional and analytical study. The statistical population consisted of 8 users of the electronic medical record subsystem, and hospital information systems in the first and second stage, respectively. A questionnaire was prepared based on the checklist of evaluation indicators of the hospital information systems of Iranian Ministry of Health and Medical Education, and 16 items related to electronic medical record subsystem were weighted from the physician' point of view using analytical hierarchy process in Excel software. In the next stage, Sayan Ryan, Pouya Samaneh, Kowsar, and Rayavaran were ranked and scores were determined using simple additive weighting method.
    Findings: The compliance with this subsystem in the health information system was 100.00, 84.81, 78.49, and 28.33 percent for Kowsar, Sayan Ryan, Rayavaran, and Pouya Samaneh, respectively.
    Conclusion
    Kowsar subsystem of electronic medical record, with respect to the evaluation indicators, ranked first and Pouya Samane was the last. Weighting the evaluation checklist of Iranian Ministry of Health and Medical Education with a user-centric approach is one of the achievements of this study, which allows for more realistic ranking of hospital information systems.
    Keywords: Assessment, Hospital information systems, Electronic medical records
  • Mohammadreza Safavi, Azim Honarmand, Shahrbanoo Zolfaghari Pages 1515-1520
    Background
    This study aimed to compare premedication with sodium thiopental, magnesium sulfate, midazolam, prime etomidate dosage, remifentanil, and normal saline on decreasing myoclonus incidence and pain induced by anesthesia with etomidate.
    Methods
    In a clinical trial study, 162 patients who were candidates for anesthesia were randomly entered in 6 equal groups. Two minutes before induction of anesthesia, patients were treated with intravenous thiopental, magnesium sulfate, midazolam, remifentanil, prime etomidate dosage, or normal saline. Pain, myoclonus, and complications were determined and compared between the groups.
    Findings: Intensity of myoclonus was not significantly different between the six groups at zero, 10, and 15 minutes after anesthesia. But at 5th minute, midazolam (0.51) and fentanyl (0.81) groups had the lowest and magnesium sulfate (1.88) and prime etomidate dosage (1.77) groups had the highest myoclonus; the difference between the groups was significant (P = 0.002).
    Conclusion
    It seems that administration of midazolam with etomidate is the best choice for anesthesia. Therefore, it is recommended that this drug be used in combination with etomidate to induce anesthesia in patients. More studies are recommended.
    Keywords: Myoclonus, Etomidate, Midazolam, Anesthesia
  • Seyed Taghi Hashemi, Zahra Mohammadi-Farsani Pages 1521-1525
    Background
    The prevalence of obesity is increasing around the world. Although bariatric surgery is the most effective treatment for obesity, patients undergoing bariatric surgery still face with a great number of complications. In this study, we sought to determine short-term outcomes of bariatric surgery in patients with obesity.
    Methods
    59 patients with body mass index (BMI) of 40 kg/m2 or more, who underwent bariatric surgery, were enrolled this study. Clinical outcomes were retrospectively obtained.
    Findings: 9 patients (15%) had gastrointestinal leak, 14 patients (24%) had major bleeding, and 4 (7%) faced with infection. From 24 patients (41%) admitted in intensive care unit, 23 patients discharged without any complication and 1 died.
    Conclusion
    There is no standard guideline to decrease complications in bariatric surgery. Further prospective studies with greater sample sizes and surveying long-term outcomes are needed to establish this guideline.
    Keywords: Bariatric surgery, Gastric bypass, Obesity
  • Somayeh Haghighipour, Maryam Samimi, Behrooz Ataei, Rasoul Mohammadi Pages 1526-1531
    Background
    Mucormycosis is a rare disease with high mortality rate, especially in immunocompromised patients such as patients with diabetes. This study aimed to evaluate the prevalence of mucormycosis and its association with mortality rate in patients admitted to Alzahra hospital, Isfahan, Iran.
    Methods
    55 patients with symptomatic and definitive diagnosis of mucormycosis were enrolled in this retrospective cross-sectional study. Mortality risk factors were evaluated and compared between the dead and survived patients.
    Findings: Mortality rate was 29.09 percent among the patients and there was a significant relationship between the involved location and the mortality rate (P = 0.02). In addition, the mortality rate was 100% in patients with disseminated infections.
    Conclusion
    The mortality rate in patients with mucormycosis admitted to Alzahra hospital was lower than the rates reported by other studies.
    Keywords: Mucormycosis, Mortality rate, Fungal infections
  • Farideh Elahimanesh, Farzaneh Allaveisi, Rojin Zahedi, Jamil Abdolmohammadi, Mozaffar Mahmoodi, Jamal Amiri, Bijan Nouri Pages 1532-1539
    Background
    Using ionizing radiation in diagnosis and treatment is of great importance. As early diagnosis in some diseases only can be done by using radiation, in treatment phase, radiotherapy is also the main center for healing patients with cancer. Today, one of occupational hazards is ionizing radiation which can cause serious and irreparable damages in radiation workers. This study aimed to count blood cells and evaluate liver enzymes and thyroid-stimulating hormone (TSH) in radiation workers in hospitals in Kurdistan Province, Iran.
    Methods
    In this case-control study, blood cells, liver enzymes, and TSH levels were compared in 142 radiation staff (cases) and also 142 workers in other sections of hospitals. Matching was done for confounding factors. The statistical analysis was performed using SPSS software at the significance level of P Findings: Mean number of white blood cells and the level of serum alanine aminotransferase (ALT) enzyme in radiation staff were significantly different from that of the control group. But no significant difference was observed between other parameters.
    Conclusion
    It seems that working in radiation wards can change some blood factors but can not predict the recieved dose. In order to increase the safety of radiation workers in radiation wards, monitoring of these individuals should be done annually using cytogenetic methods.
    Keywords: Ionization radiation, Cytogenetics, Occult blood, Dosimeters
  • Mehri Katani, Behzad Zolfaghari, Mitra Soleimani, Ali Valiani, Batool Hashemibeni Pages 1540-1545
    Background
    Cartilage tissue is avascular and has no repairing capacity. For cartilage tissue engineering, stem cells and growth factors are used. In this study, the effect of pomegranate as inducer for chondrogenesis of adipose-derived stem cells (ADSCs) was evaluated.
    Methods
    Human adipose-derived stem cells in third passage seeded in fibrin were cultured in chondrogenic medium with pomegranate for 2 weeks. 3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide (MTT assay) and western blot technique were applied for evaluation of differentiated cells.
    Findings: Adipose-derived stem cells differentiated into chondrocytes; and type II collagen production by differentiated cells was proved.
    Conclusion
    Pomegranate extract is an appropriate inducer for production of type II collagen in adipose-derived stem cells.
    Keywords: Chondrogenesis, Stem cells, Pomegranate, Type II collagen
  • Ameneh Mansouri, Ellaheh Bahrami-Vazir, Zahra Mehdizadeh-Tourzani Pages 1546-1549
    Background
    Cervical pregnancy is a rare life threatening form of ectopic pregnancy. This is a case report of cervical pregnancy.
    Case Report: We describe a case of cervical pregnancy early diagnosed via transvaginal ultrasound and magnetic resonance imaging (MRI). She was treated through curettage, ligation of descending branch of uterine vessels, and tamponade following treatment failure using methotrexate (MTX) due to the patient's refuse to continue treatment; her fertility was preserved, too.
    Conclusion
    Early diagnosis via vaginal ultrasonography and confirmation of magnetic resonance imaging, and using nonsurgical conservative treatment methods such as methotrexate, ligation of uterine vessels, and cervical tamponade, to preserve the fertility, are the first actions in cervical pregnancy.
    Keywords: Ectopic pregnancy, Cervix, Magnetic resonance imaging, Fertility preservation