فهرست مطالب

دانشکده پزشکی اصفهان - پیاپی 456 (هفته چهارم دی 1396)

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 456 (هفته چهارم دی 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • عباس ساروخانی، شهرام طاهری، محمد مولایی صفحات 1648-1653
    مقدمه
    این مطالعه با هدف تعیین کارآیی و عوارض کاتتر Premicath در بیماران نارسایی کلیوی با رد پیوند کلیه در مقایسه با بیماران تحت همودیالیز بدون پیوند کلیه انجام شد.
    روش ها
    در یک مطالعه ی توصیفی- تحلیلی، 39 بیمار که به علت رد شدن پیوند کلیه، بار دیگر تحت تعبیه ی کاتتر Premicath قرار گرفته بودند و 39 بیمار بدون پیوند کلیه انتخاب شدند. با استفاده از پرونده ی بیماران، مدت زمان کارکرد کاتتر و بروز عوارض کاتتر Premicath در دو گروه بررسی و مقایسه گردید.
    یافته ها
    میانگین مدت زمان کارایی کاتتر در دو گروه با و بدون پیوند کلیه، به ترتیب 5/9 ± 9/12 و 0/11 ± 9/13 ماه بود و اختلاف معنی داری بین دو گروه دیده نشد (690/0 = P). میانگین زمان بقای کاتتر در گروه رد پیوند کلیه، 57/2 ± 04/25 و در گروه تحت همودیالیز، 04/3 ± 43/43 ماه بود و بر حسب آزمون رتبه ای لگاریتمی، بقای کاتتر در گروه تحت همودیالیز به طور معنی داری بیشتر بود (020/0 = P).
    نتیجه گیری
    میزان بقای کاتتر در بیمارانی که تحت پیوند کلیه قرار گرفته و به علت رد شدن پیوند، بار دیگر به فرایند همودیالیز عودت داده شدند، نسبت به بیماران تحت همودیالیز که کلیه ی پیوندی دریافت نکرده بودند، کمتر بود. به نظر می رسد واکنش های بیمار و سیستم ایمنی و عدم همکاری و مراقبت بیمار و اطرافیان از کاتتر نصب شده، در این امر دخیل باشد. از این رو، لازم است در بیمارانی که بعد از پیوند تحت تعبیه ی مجدد کاتتر قرار می گیرند، مراقبت های بیشتری به عمل آید و جهت نتیجه گیری قطعی، تحقیقات بیشتری در این زمینه انجام پذیرد.
    کلیدواژگان: پیوند کلیه، رد پیوند، کاتتر وریدی مرکزی
  • محمدرضا حبیب زاده، امین الهی نجفی، امیر شفا صفحات 1654-1659
    مقدمه
    کمبود ویتامین D در کودکان بستری در مرکز مراقبت های ویژه (Pediatric intensive care unit یا PICU) شایع و با میزان مرگ و میر در ارتباط است. هدف از انجام مطالعه ی حاضر، بررسی شیوع کمبود ویتامین D و ارتباط آن با مرگ و میر در کودکان بستری در بخش مراقبت های ویژه بود.
    روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی- توصیفی، تعداد 61 کودک بستری در PICU، با توجه به معیارهای ورود و خروج، وارد مطالعه شدند. در بدو ورود به مطالعه، سطح سرمی ویتامین D در بیماران اندازه گیری شد. سپس، بیماران به دو گروه ویتامین D کمتر از 20 نانوگرم/میلی لیتر (گروه کمبود ویتامین D) و ویتامین D بیشتر از 20 نانوگرم/میلی لیتر (گروه سالم) تقسیم شدند. میزان مرگ و میر در بیماران با استفاده از معیارهای (Pediatric risk of mortality III یا PRISM III) و Pediatric index of mortality 2 (PIM 2) بررسی شد.
    یافته ها
    میزان PIM 2 (020/0 = P) و PRISM III (001/0 > P) در گروه کمبود ویتامین D به صورت معنی داری بالاتر از گروه سالم بود، اما بین سطح سرمی ویتامین D با PIM 2 (590/0 = P) و PRISM III (180/0 = P) رابطه ی معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، میزان مرگ و میر در کودکان دچار کمبود ویتامین D بستری در PICU بالاتر از کودکان با ویتامین D طبیعی بود و همچنین، بین سطح سرمی ویتامین D و معیارهای مرگ و میر ارتباطی وجود نداشت.
    کلیدواژگان: کمبود ویتامین D، مرگ و میر، بخش مراقبت های ویژه ی کودکان
  • آستارا حیدری، اصغر آقایی، حمید افشار صفحات 1660-1667
    مقدمه
    برخی از بیماری های روانی دارای نشانه های جسمی هستند که نمود آن به صورت بیماری با نشانه های جسمانی دیده می شود. پژوهش در مورد برخی مهارت های شناختی در بیماران روان تنی، کوششی در جهت شناخت فرایندهای ذهنی جسمانی سازی است. هدف از انجام این پژوهش، مقایسه ی مهارت های حل مساله و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در افراد با علایم بیماری های روان تنی و جمعیت شاهد در شهر اصفهان بود.
    روش ها
    پژوهش حاضر، از نوع علی- مقایسه ای بود که در سه ماهه ی دوم سال 1395 در شهر اصفهان انجام شد. نمونه ی مورد مطالعه، 68 نفر شامل 34 نفر گروه مورد (دارای علایم بیماری های روان تنی) و 34 نفر جمعیت شاهد (بدون علایم بیماری های روان تنی) بودند. این افراد، از بین مراجعان مرکز تحقیقات روان تنی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با تشخیص بیماری روان تنی از سوی روان پزشکان مرکز و بر اساس مصاحبه ی بالینی و سایر بررسی های پزشکی و روان پزشکی انتخاب شدند. همراهان بیماران نیز به صورت در دسترس به عنوان گروه شاهد انتخاب گردیدند. ابزار تحقیق، شامل پرسش نامه های حل مساله ی Heppner و Petersen و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان Garnefski و Kraaij بود.
    یافته ها
    یافته های آزمون Multivariant ANCOVA نشان داد بین مهارت حل مساله (به جز مولفه ی سبک گرایش- اجتناب) و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در افراد دارای علایم روان تنی و جمعیت شاهد در شهر اصفهان تفاوت معنی داری وجود دارد (050/0 > P برای همه).
    نتیجه گیری
    پس از بررسی های انجام شده، مشخص گردید نقش مهارت های حل مساله (به جز مولفه ی سبک گرایش- اجتناب) و تنظیم شناختی هیجان در بروز یا عدم بروز علایم روان تنی شایان توجه است.
    کلیدواژگان: مهارت حل مساله، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، روان تنی
  • حسین اکبری اقدم، کاوه مهدی زاده دوانی صفحات 1668-1674
    مقدمه
    مفصل زانو به عنوان یکی از شایع ترین محل های آسیب در اثر تروما می باشد که شناسایی بیماری های جدی آن با دقت بالا امری ضروری است. بنابراین، هدف از انجام این مطالعه، مقایسه ی یافته های معاینه ی بالینی و تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (Magnetic resonance imaging یا MRI) با آرتروسکوپی در بیماران با آسیب مینیسک و لیگامان زانو بود.
    روش ها
    این مطالعه، بر روی 100 بیمار که کاندیدای آرتروسکوپی بودند، انجام گرفت. پس از اخذ رضایت از بیماران و ثبت اطلاعات دموگرافیک، بیماران تحت معاینه ی بالینی زانو و تصویربرداری MRI از زانو قرار گرفتند. گزارش های MRI توسط یک رادیولوژیست خوانده شد و نتیجه ی هر کدام از روش ها با نتیجه ی آرتروسکوپی (استاندارد طلایی یا Gold standard) مقایسه شد و حساسیت، ویژگی و دقت هر روش محاسبه گردید.
    یافته ها
    حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری مثبت و منفی و دقت کلی معاینه ی بالینی در تشخیص پارگی Anterior cruciate ligament (ACL) به ترتیب برابر با 100، 0/75، 1/94، 100 و 0/95 درصد بود و اما در رابطه با MRI، این مقادیر به ترتیب برابر با 7/93، 100، 100، 0/80 و 0/95 درصد به دست آمد. همچنین، برای تشخیص آسیب مینیسک، در رابطه با معاینه ی بالینی، مقادیر پیش گفته به ترتیب برابر با 1/74، 100، 100، 7/73 و 0/85 درصد بود و در رابطه با MRI به ترتیب برابر با 1/93، 1/88، 5/91، 2/90 و 0/91 درصد به دست آمد. با توجه به سطح معنی داری، برای تشخیص پارگی ACL، معاینه ی بالینی دارای حساسیت بیشتر و MRI دارای ویژگی بیشتری بود، اما دقت هر دو برابر بود. همچنین، برای تشخیص آسیب مینیسک، معاینه ی بالینی دارای ویژگی بالاتر اما MRI دارای حساسیت بیشتری بود و دقت MRI بالاتر بود.
    نتیجه گیری
    معاینه ی بالینی و MRI دارای دقت های نزدیک به هم در تشخیص بیماری های زانو (پارگی ACL و آسیب مینیسک) می باشند.
    کلیدواژگان: مفصل زانو، آرتروسکوپی، معاینه ی بالینی، تصویربرداری رزونانس مغناطیسی
  • معین کریمیان، عمار حسن زاده کشتلی، احمد اسماعیل زاده، آوات فیضی، حامد دقاق زاده، پیمان ادیبی صفحات 1675-1682
    مقدمه
    ارتباط میان سرعت غذا خوردن و ریفلاکس معدی- مروی در کشورهای خاور میانه کمتر بررسی شده است. این مطالعه، با هدف بررسی ارتباط میان سرعت مصرف وعده های غذایی با علایم ریفلاکس معدی- مروی در تعداد وسیعی از ایرانیان انجام ش.
    روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی، 4669 نفر به پرسش نامه ای در ارتباط با عادات مختلف غذایی پاسخ دادند. در مورد سرعت مصرف وعده های غذایی، سه سوال مطرح شد: «در هنگام غذا خوردن چقدر غذای خود را می جوید؟ کم، متوسط، زیاد»، «به طور معمول ناهار خوردن شما چقدر طول می کشد؟» و «به طور معمول شام خوردن شما چقدر طول می کشد؟ < 10 دقیقه، 20-10 دقیقه و > 20 دقیقه». ریفلاکس معدی- مروی به صورت داشتن سوزش معده (گاهی یا اغلب موارد) در طی سه ماه گذشته تعریف شد و شدت بیماری (سوزش سر دل) با استفاده از مقیاس 4 موردی (خفیف، متوسط، شدید و خیلی شدید) تعریف شد.
    یافته ها
    شیوع ریفلاکس معدی- مروی، 7/23 درصد بود. بعد از تعدیل مخدوشگرها، ارتباط معنی داری باقی ماند. در مدل تعدیل شده، کسانی که غذای خود را «کم» و «متوسط» می جویدند، افزایش خطر 94 و 38 درصدی در ابتلا به ریفلاکس معدی- مروی با شدت زیاد داشتند. هنگامی که تاثیر مشترک سایر عوامل مخدوشگر اعمال شد، رابطه همچنان معنی دار باقی ماند و کسانی که غذای خود را «کم» و «متوسط» می جویدند، افزایش خطر 91 و 35 درصدی در ابتلا به ریفلاکس معدی- مروی با شدت زیاد داشتند. همچنین، در مدل تعدیل شده، کسانی که ناهار خود را در بیشتر از 10 دقیقه می خوردند، کاهش خطر 30 و 25 درصدی در ابتلا به ریفلاکس معدی- مروی و شدت سوزش سر دل داشته اند.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، یک ارتباط معنی دار معکوس میان سرعت مصرف وعده ی ناهار و مقدار جویدن غذا و علایم ریفلاکس معدی- مروی در جمعیت مورد مطالعه مشاهده شد.
    کلیدواژگان: ریفلاکس معدی- مروی، عادات خوردن، عادات غذایی
  • سید مرتضی حیدری، زهره زمانی علویجه صفحات 1683-1689
    مقدمه
    این مطالعه، با هدف بررسی و مقایسه ی تاثیر دو ترکیب دارویی کتامین و پاراستامول با کتامین و متوکلوپرامید بر روی درد پس از جراحی و نیز تاثیر آن ها بر عوارض جراحی و معرفی روش مطلوب تر انجام شد.
    روش ها
    در یک مطالعه ی کارآزمایی بالینی، 102 بیمار کاندیدای عمل جراحی لاپاراسکوپی تحت بیهوشی عمومی، به سه گروه دریافت کننده ی کتامین و متوکلوپرامید (34 نفر)، کتامین و پاراستامول (34 نفر) و گروه شاهد (34 نفر) تقسیم شدند. در گروه اول 5/0 میلی گرم/کیلوگرم کتامین با 1/0 میلی گرم/کیلوگرم متوکلوپرامید و در گروه دوم 5/0 میلی گرم/کیلوگرم کتامین با 1 گرم پاراستامول و در گروه سوم نرمال سالین تزریق شد. فشار خون سیستول و دیاستول و ضربان قلب بیماران در هر سه گروه، هر 15 دقیقه یک بار اندازه گیری و ثبت گردید. سپس، تاثیر این دو ترکیب بر روی درد پس از عمل جراحی و برخی عوارض دیگر مورد مطالعه قرار گرفت و با گروه شاهد مقایسه گردید.
    یافته ها
    متوسط شدت درد در میان سه گروه تحت بررسی تفاوت معنی داری داشت (050/0 > P)؛ به طوری که 2 و 6 ساعت بعد از عمل جراحی، متوسط شدت درد در گروه دریافت کننده ی کتامین و پاراستامول از دو گروه دیگر به صورت معنی داری کمتر بود (050/0 > P). پس از گذشت 12 و 24 ساعت از عمل، تنها متوسط شدت درد در گروه دریافت کننده ی کتامین و پاراستامول از گروه شاهد به صورت معنی داری کمتر بود (050/0 > P).
    نتیجه گیری
    ترکیب دارویی کتامین و پاراستامول با توجه به کاهش چشم گیر درد پس از عمل جراحی مطلوب تر است.
    کلیدواژگان: کتامین، متوکلوپرامید، پاراستامول، درد پس از عمل جراحی
  • مقاله مروری
  • نسترن رضایی، سید مهدی حسنیان، امیر آوان، مجید خزاعی صفحات 1690-1699
    زعفران یا Crocus sativus از خانواده ی Iridacea است که از گذشته تا کنون در مصارف خانگی به عنوان طعم دهنده و رنگ کننده ی غذاها به کار می رود. مطالعات مختلف نشان داده است زعفران دارای ویژگی های فارماکولوژیک متعددی همچون اثرات ضد التهابی، آنتی اکسیدانی، آنتی پرولیفراتیو و القا کننده ی آپوپتوز به صورت انتخابی در سلول های سرطانی می باشد. اگر چه در مطالعات برون تنی و حیوانی، پژوهش های گسترده ای بر روی این گیاه انجام شده است، اما کاربرد این گیاه دارویی به صورت بالینی محدود است. با توجه به گرایش امروزه ی انسان ها به استفاده از مشتقات گیاهی به جای مشتقات شیمیایی برای درمان، باید توجه ویژه ای به اثرات ارزشمند زعفران معطوف گردد و پژوهش ها در این زمینه از سطح علوم پایه، به مطالعات بالینی سوق یابد. به منظور سهولت ارزیابی و تفکر بیشتر راجع به خواص این گیاه، مطالعه ی مروری حاضر، تحقیقات بالینی را که این زمبنه انجام شده اند، ارایه می نماید.
    کلیدواژگان: زعفران، مطالعه ی بالینی، بیماری ها
|
  • Abbas Saroukhani, Shahram Taheri, Mohammad Molaei Pages 1648-1653
    Background
    This study aimed to identify the efficacy and complications of premicath catheter in patients with renal failure and rejected renal transplant as well.
    Methods
    This descriptive-analytical study included 39 patients who had again undergone premicath catheter insertion due to rejection of renal transplant and 39 patients without renal transplant. Duration of premicath catheter performance and incidence of relevant complications in these two groups were assessed and compared using patients’ records.
    Findings: The mean duration of catheter performance was 12.9 ± 9.5 and 13.9 ± 11.0 months in groups of with and without renal transplantation, respectively, and there was no significant difference between the two groups (P = 0.690). The mean survival time for the catheter was 25.04 ± 2.57 and 43.43 ± 3.04 months in renal transplant and hemodialysis groups, respectively; which was significantly higher in hemodialysis group, according to the log-rank test (P = 0.020).
    Conclusion
    Survival time of the catheter is less in patients with rejected renal transplant; and due to rejection of the transplant, they should continue hemodialysis in longer time compared to hemodialysis patients who have not received any transplant. Thus, it appears that it is associated with the patient's reactions and their immune system and lack of caring inserted catheter by patient and his/her relatives. Therefore, more care is required in patients undergoing catheter insertion again after renal transplantation. More researches are needed in this field to clarify the conclusion.
    Keywords: Renal transplantation, Transplant rejection, Central venous catheter
  • Mohammadreza Habibzadeh, Amin Elahi-Najafi, Amir Shafa Pages 1654-1659
    Background
    Vitamin D deficiency is common in pediatric intensive care unit (PICU) and is related with mortality. The aim of current study was evaluation of prevalence and correlation between vitamin D deficiency and mortality in pediatric intensive care unit.
    Methods
    In this cross-sectional study, 61 pediatrics patients admitted to pediatric intensive care unit were enrolled according to inclusion and exclusion criteria. Serum levels of vitamin D were measured in the patients at onset of study; then, patients were allocated into two groups of vitamin D deficiency (less than 20 ng/ml) and normal (vitamin D of more than 20 ng/ml). Mortality rate was evaluated in patients according to pediatric risk of mortality III (PRISM III) and pediatric index of mortality 2 (PIM 2).
    Findings: Both the indexes (PIM 2 and PRISM III) were higher in vitamin D deficiency group (P = 0.020 and P
    Conclusion
    According to our results, the prevalence of mortality was higher in vitamin D deficiency group compared to normal group; but there was no significant correlation between serum levels of vitamin D and mortality rate.
    Keywords: Vitamin D deficiency_Mortality_Children_Pediatric intensive care units
  • Astara Heidari, Asghar Aghaei, Hamid Afshar Pages 1660-1667
    Background
    Mental disorders can have physical manifestation and are prevailed as psychosomatic signs. Studies about cognitive skills in psychosomatic patient are clinical trials in order to understand somatotization of mental disorder. This study aimed to compare problem-solving skills and cognitive emotion regulation strategies in patients with psychosomatic symptoms and control population.
    Methods
    This was a causal-comparative study during the third simester of 2016, and study sample included 68 people, 34 with and 34 without psychosomatic symptoms, in Isfahan City, Iran. They were selected via convenience sampling from the clients of Psychosomatic Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, and their relatives. The research tools included the Problem-Solving Inventory (PSI) and the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ).
    Findings: The Multivariant ANCOVA test showed that a significant difference between problem-solving skills (except avoid the tendency style) and cognitive emotion regulation strategies in patients with psychosomatic symptoms and control population (P
    Conclusion
    We found that problem-solving skills (except avoid the tendency style) and cognitive emotion regulation strategies play a significant role in presence or absence of psychosomatic symptoms.
    Keywords: Problem solving, Cognitive emotion regulation, Psychosomatic disorders
  • Hossein Akbari-Aghdam, Kaveh Mehdizadeh-Davani Pages 1668-1674
    Background
    Knee joint is the most common site of injury in trauma and detection of its serious diseases with high precision is essential. The aim of this study was to compare clinical examination and magnetic resonance imaging (MRI) findings with arthroscopic findings in patients with meniscus and ligament damage.
    Methods
    This study included 100 patients with indication for knee arthroscopy. After obtaining informed consent from patients, and recording demographic data, patients underwent clinical examination and magnetic resonance imaging of the knee. The result of each method was compared with arthroscopy result (known as the gold standard) and sensitivity, specificity, and accuracy of each method were calculated and compared.
    Findings: Sensitivity, specificity, positive and negative predictive values, and accuracy of clinical examination in the diagnosis of anterior cruciate ligament (ACL) rupture were 100%, 75.0%, 94.1%, 100%, and 95.0%, respectively; the values were 93.75%, 100%, 100%, 80.0%, and 95.0%, respectively, for magnetic resonance imaging. In addition, for physical examination, in the diagnosis of meniscus damage, pre-mentioned values were 74.1%, 100%, 100%, 73.7%, and 85.0%, respectively, and 93.1 %, 88.1%, 91.5%, 90.2%, and 91%, respectively, for magnetic resonance imaging. By means of significance, magnetic resonance imaging had higher specificity and lower sensitivity than physical examination for anterior cruciate ligament rupture, and had lower specificity and higher sensitivity and overall accuracy for meniscus damage.
    Conclusion
    Clinical examination and magnetic resonance imaging have close accuracy in diagnosis of anterior cruciate ligament rupture and meniscus damage.
    Keywords: Knee joint, Arthroscopy, Physical examination, Magnetic resonance imaging
  • Moein Karimian, Ammar Hassanzadeh-Keshtel, Ahmad Esmaillzadeh, Awat Feizi, Hamed Daghaghzadeh, Peyman Adibi Pages 1675-1682
    Background
    The association between the speed of eating and gastroesophageal reflux disease (GERD) is less studied in Middle-Eastern countries. We aimed to find the relationship between the speed of eating and gastroesophageal reflux disease symptoms in a large sample of Iranian adults.
    Methods
    In this cross-sectional study, 4669 individuals fulfilled a questionnaire about their eating habits. Regarding the speed of eating, participants were asked: ‘How thoroughly do you chew foods? (not very well, well, very well)’, ‘How long does it take you to eat lunch? How long does it take you to eat dinner? ( 20 minutes). Gastroesophageal reflux disease was defined as having heartburn sometimes or more during the last three months. The severity of disease was assessed with a four-item scale rating (mild, moderate, severe, and very severe).
    Findings: The prevalence of gastroesophageal reflux disease in study population was 23.7%. After adjustment of potential confounders, the association remained the same. Individuals who had “not very well” and ”well” chewed their food, had an increased risk of 94% and 38% to have gastroesophageal reflux disease with great frequency. When the mutual effect of other potential confounders were taken into account, association remained meaningful, those who had “not very well” and “well” chewed their food had an increased risk of 91% and 35% to have gastroesophageal reflux disease with great frequency. On the other hand, individuals who ate their lunch during more than 10 minutes had a reduced risk of 30% and 25% to have gastroesophageal reflux disease with great frequency.
    Conclusion
    We found a significant association between the speed of eating and gastroesophageal reflux disease symptoms and heartburn.
    Keywords: Gastroesophageal reflux disease, Eating habits, Dietary habits
  • Sayed Morteza Heidari, Zohre Zamani-Alavijeh Pages 1683-1689
    Background
    In this study, we compared the effects combinations of ketamine and paracetamol with ketamine and metoclopramide on postoperative pain and their effects on surgical complications. Then, better method for reducing pain and complications was referenced.
    Methods
    In a clinical trial study, 102 candidates for laparoscopic surgery under general anesthesia divided into three equal groups of ketamine and metoclopramide, ketamine and paracetamol, and control. In the first group, 0.5 mg/kg ketamine and 0.1 mg/kg metoclopramide, in the second group, 0.5 mg/kg ketamine and 1 g paracetamol, and in the third group, normal saline were injected. Patients’ systolic and diastolic blood pressures and heart rates in all three groups were measured and recorded every 15 minutes. Then, the effects of these two drug combinations on postoperative pain and some other complications were studied and compared between the three groups.
    Findings: Average pain intensity was significantly different among the three treated groups (P
    Conclusion
    Combination of ketamine and paracetamol is more favorable because of significant decrease in postoperative pain.
    Keywords: Ketamine, Metoclopramide, Paracetamol, Postoperative pain
  • Nastaran Rezaei, Seyed Mehdi Hasanian, Amir Avan, Majid Khazaei Pages 1690-1699
    Saffron or Crocus sativus is a member of Iridacea which traditionally has been used as flavor and color in foods. Studies indicated that saffron has different pharmacological effects such as anti-inflammatory, antioxidant, antiproliferative, and apoptosis. Although, numerous in-vitro and in-vivo studies have been done to find the different effects of this herbal drug, however, clinical usage of it is very limited. Since using herbal drugs in treatment of disease is very popular, it should be more attention on the beneficial effects of saffron which lead to clinical usage of it. In this study, to understand more about the beneficial effects of this herbal drug, we reviewed clinical studies which have been done on saffron so far.
    Keywords: Saffron, Clinical study, Disease