فهرست مطالب

دانشکده پزشکی اصفهان - پیاپی 471 (هفته سوم اردیبهشت 1397)

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 471 (هفته سوم اردیبهشت 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/21
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • حمیدرضا عباسی، ندا سرای گرد افشاری، ندا محمدی، محمد مراد فرج اللهی، رضا فلک صفحات 216-220
    مقدمه
    با وجود استفاده ی گسترده، پوشش پروتئینی پایین و الگوهای اسمیری، از مهم ترین موانع بازدارنده برای استفاده از مطالعات پروتئومیک مبتنی بر ژل در بررسی های بالینی می باشد. بنابراین، در این مطالعه تلاش شد تا پوشش نمایه ی دو بعدی پروتئوم رده ی سلولی Hs578T، متعلق به سرطان پستان افزایش یابد و تاثیر کارآمدی روش های مرسوم حذف مداخله گرهای غیر پروتئینی در افزایش تعداد پروتئین ها در نمایه ی دو بعدی ارزیابی گردد.
    روش ها
    سلول های رده ی Hs578T، به منظور استخراج عصاره ی خام سلولی، در بافر لیز مناسب تیمار شدند. عصاره های سلولی حاصل از استخراج های متعدد، با هم همگن و در حجم های یکسان تقسیم شدند و در سه تکرار، با روش های استون، استون- متانول و تری کلرواستیک اسید (Trichloroacetic acid یا TCA)- استون خالص گشتند. سپس، پروتئوم خالص تهیه شده از هر روش، در یک بافر بازآب رسانی استاندارد حل شد و بر روی نوارهای Immobilized pH gradient (IPG) 17 سانتی متری بارگذاری گشت. پس از تفکیک ایزوالکتریک در بعد اول، محتوای پروتئوم، یک بار دیگر در سیستم الکتروفورز O''Farrell نیز مورد تفکیک الکتروفورتیک قرار گرفت. در نهایت، پس از ظهور نقاط پروتئینی در نمایه ی دو بعدی، تصاویر حاصل با استفاده از نرم افزار ImageMaster به صورت کمی- کیفی تحلیل شدند.
    یافته ها
    بازده بازیابی پروتئوم، برای روش های استون، استون- متانول و TCA- استون به ترتیب 001/0 ± 100/0، 002/0 ± 070/0 و 005/0 ± 120/0 نانوگرم به ازای هر سلول محاسبه شد. آنالیز تصویر نیز حضور 9 ± 1299 نقطه ی پروتئینی را در نمایه ی دو بعدی تخلیص شده با استون نشان داد که این تعداد برای تخلیص با استون- متانول و TCA- استون به ترتیب 14 ± 1698 و 17 ± 1973 بود. نتایج از سه اندازه گیری جداگانه به دست آمد.
    نتیجه گیری
    آماده سازی نمونه ها با روش TCA- استون، نه تنها بالاترین بازده بازیابی پروتئین را دارد؛ بلکه، پوشش پروتئومی بهتری را نیز ارایه می دهد. بنابراین، این روش برای مطالعات پروتئومیک مقایسه ای توصیه می گردد. با این وجود، تخلیص با استون- متانول، با توجه به ارایه ی نقاط پروتئینی قوی تر، برای مطالعات سرولوژیکی پروتئوم پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: پروتئین، تخلیص، الکتروفورز دو بعدی، رده ی سلولی، سرطان پستان
  • سارا پورمحمدی، علی مالکی صفحات 221-226
    مقدمه
    تشخیص استرس به منظور کنترل، مدیریت و کاهش آن ضروری و مهم است. از طرفی، نظریه های متعددی درباره ی کمردرد ناشی از استرس وجود دارد. مهم ترین نکته در همه ی این نظریه ها، آن است که عوامل روانی و احساسی باعث نوعی تغییر فیزیولوژیک و در نتیجه، بروز کمردرد می شوند. از این رو، به نظر می رسد بتوان از سیگنال الکترومایوگرام (Electromyogram یا EMG) عضلات کمر به عنوان نشانگری با هدف تشخیص استرس بهره برد.
    روش ها
    در این مطالعه، به تشخیص استرس با استفاده از سیگنال الکترومایوگرام عضلات صاف کننده ی ستون مهره ها (Erector spinae muscles) پرداخته شد. ثبت سیگنال از عضلات صاف کننده ی ستون مهره های راست و چپ 15 نفر انجام شد. پس از استخراج هفت ویژگی حوزه ی زمان و فرکانس، با استفاده از طبقه بند Support vector machine (SVM) به تشخیص استرس در دو حالت دو سطحی (بدون استرس/استرس) و چهار سطحی (بدون استرس، استرس کم، استرس متوسط و استرس زیاد) پرداخته شد. همچنین، با استفاده از روش های انتخاب ویژگی، تلاش شد تا عملکرد روش پیشنهادی بهبود داده شود.
    یافته ها
    در حالت دو سطحی، استرس با صحت 100 درصد تشخیص داده شد. در حالت چهار سطحی نیز کارایی عضله ی صاف کننده ی ستون مهره های راست بالاتر بود و به صحت 100 درصد دست یافت.
    نتیجه گیری
    الکترومایوگرام عضلات صاف کننده ی ستون مهره ها، نشانگر خوبی برای تشخیص استرس می باشد. عضله ی صاف کننده ی ستون مهره های راست، موثرتر از عضله ی سمت چپ عمل کرده است. انتخاب ویژگی ها نیز به کاهش حجم محاسبات و بهبود کارایی در تشخیص استرس کمک می کند. نتایج این مطالعه در تشخیص استرس به منظور کنترل و مدیریت آن کاربرد دارد.
    کلیدواژگان: استرس روانی، تشخیص، الکترومایوگرام، عضلات کمر، عضلات اطراف ستون مهره ها
  • سید تقی هاشمی، بابک علی کیایی، محمدعلی فلاح مدواری، فاطمه کریمی، ابوالفضل فلاح مدواری صفحات 227-232
    مقدمه
    پنومونی مرتبط با دستگاه تهویه ی مکانیکی، عفونتی بسیار شایع در بخش مراقبت های ویژه است که با افزایش عوارض و احتمال مرگ و میر همراه است. این مطالعه، با هدف مقایسه ی تاثیر دهان شویه ی کلرهگزیدین با دهان شویه ی گیاهی Stop-snoring در پیش گیری از پنومونی مرتبط با دستگاه تهویه ی مکانیکی در بیماران بخش مراقبت های ویژه انجام شد.
    روش ها
    86 بیمار بستری در بخش مراقبت های ویژه جهت شرکت در مطالعه به صورت تصادفی در دو گروه مساوی شامل استفاده از دهان شویه ی کلرهگزیدین 2/0 و مراقبت و شستشوی دهان با استفاده از دهان شویه ی Stop-snoring تقسیم شدند. دفعات، زمان و شیوه ی دهان شویه در هر دو گروه روزی سه بار اجرا شد. زمان بروز و فراوانی پنومونی وابسته به دستگاه تهویه ی مکانیکی در این دو گروه مقایسه شد.
    یافته ها
    در گروه Stop-snoring، 41/74 درصد و در گروه کلرهگزیدین 79/62 درصد دچار پنومونی شدند (353/0 = P). همچنین، در گروه کلرهگزیدین، 22/22 درصد قبل از روز پنجم و 77/77 درصد پس از روز پنجم دچار پنومونی شده اند و در گروه Stop-snoring، 25/6 درصد قبل از روز پنجم و 75/93 درصد پس از روز پنجم دچار پنومونی شدند (126/0 = P).
    نتیجه گیری
    دهان شویه ی کلرهگزیدین با دهان شویه ی Stop-snoring در پیش گیری از پنومونی مرتبط با دستگاه تهویه ی مکانیکی در بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه، هیچ ارجحیتی بر یکدیگر در زمان بروز و کاهش میزان بروز پنومونی ندارند.
    کلیدواژگان: دهان شویه، کلرهگزیدین، پنومونی وابسته به تهویه ی مصنوعی
  • حمیدرضا میانه ساز، حسین خان احمد، مینا میریان، مریم بشتام، سید نظام الدین حسینی صفحات 233-240
    مقدمه
    کیت های تشخیص بالینی ویروس هپاتیت B، بر اساس آنتی بادی می باشند و از نظر حساسیت، پایداری و هزینه دارای نواقصی هستند. از این رو، تحقیقات در جهت جایگزینی آپتامرها به جای آنتی بادی شاید این نواقص را جبران کند. در این مطالعه، از آپتامر بیوتینه در بررسی امکان شناسایی اختصاصی Hepatitis B surface antigen (HBsAg) با سیستم بیوتین- استرپتاویدین و روش Enzyme-linked aptamer assay (ELAA) استفاده شد.
    روش ها
    HBsAg به وسیله ی بافر کربنات- بی کربنات دارای pH معادل 4/9 با در نظرگیری متغیرهای مختلف در پلیت Maxibinding (SPL، Korea) تثبیت شد. تثبیت HBsAg با کیت ELISA تجاری بررسی شد. قطعه ی آپتامر کلون شد و از پلاسمید به عنوان DNA الگو در Imbalance polymerase chain reaction (Imbalance PCR) جهت تولید DNA تک رشته ای استفاده و این روش بهینه شد. از آپتامر بیوتینه با استفاده از سیستم استرپتاویدین- بیوتین در روش ELAA استفاده شد.
    یافته ها
    تثبیت آنتی ژن با استفاده از کونژوگه ی 1 و 2 کیت تجاری اثبات شد. کلونینگ قطعه ی آپتامر در Escherichia coli Top10 (E. coli Top10) توسط Colony PCR تایید شد. بهترین نتیجه ی PCR گرادیان دمای اتصال پرایمر در 64 درجه ی سانتی گراد بود. گروه شاهد آزمایش ها، گویای تثبیت صحیح آنتی ژن بود، اما هر دو آپتامر سنتتیک و آپتامر Imbalance PCR، سیگنال های تکرارپذیر و اختصاصی مبین شناسایی و اتصال آپتامر به HBsAg را نشان ندادند.
    نتیجه گیری
    در هنگام تثبیت آنتی ژن، ساختار آن نسبت به آنتی ژن موجود در سطح ویروس یا سلول تغییر می کند. شاید علت نتایج منفی، توانایی آپتامر در شناسایی آنتی ژن با ساختار دست نخورده باشد. همچنین، احتمال می رود اتصال بیوتین به آپتامر، موجب تداخل در ساختار آن شود و استفاده از بازوی رابط بین افزونه و آپتامر نیاز به بررسی دارد.
    کلیدواژگان: آپتامرهای DNA، Enzyme-linked immunosorbent assay، هپاتیت B، آنتی ژن های سطحی ویروس هپاتیت B
  • سید مهدی کلانتر، نورالدین کرمی، صادق زارعی، سید حمیدرضا میرابوطالبی، فاطمه منتظری، امیر عبدیان اصل، مهرداد طالبی اندواری صفحات 241-245
    مقدمه
    اندومتریوز بیماری وابسته به استروژن است که در آن، سلول های اندومتر که در حالت طبیعی داخل رحم وجود دارند، در خارج از رحم دیده می شوند. این بیماری، با شیوع تقریبی 176 میلیون زن مبتلا در جهان و بار مالی حدود 11 میلیارد دلار در سال، از شایع ترین و پرهزینه ترین بیماری های زنان است. در کنار روش های درمانی موجود، استفاده از عوامل اپی ژنتیک و به ویژه بررسی تغییر بیان microRNAها جهت تشخیص و درمان بیماری موثر واقع شده است. هدف از انجام این مطالعه، بررسی بیان miR-135b در بیماری اندومتریوز بود تا با شناسایی تغییرات این microRNAها بتوان از آن ها در تشخیص و درمان استفاده نمود.
    روش ها
    از افراد مبتلا به اندومتریوز (25 نفر) و افراد سالم (25 نفر) نمونه های بافت و سرم گرفته شد. ابتدا استخراج RNA total انجام شد و سپس به روش های PolyA reverse transcription-polymerase chain reaction (PolyA RT-PCR) و Real time PCR بیان miR-135b مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    بیان mir-135b به میزان قابل توجهی در بافت اندومتر بیماران مبتلا به اندومتریوز در دو بافت اکتوپیک (Ectopic) و یوتوپیک (Eutopic) در مقایسه با زنان سالم، افزایش یافته بود؛ در حالی که بیان این microRNA در نمونه ی سرمی بیماران نسبت به گروه شاهد کاهش یافته بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به تغییرات قابل توجه بیان در افراد اندومتریوز نسبت به نمونه های شاهد، در نمونه های بافت یوتوپیک و اکتوپیک و همچنین در نمونه های سرمی، احتمال می رود بتوان miR-135b را به عنوان نشانگر زیستی تشخیصی و درمانی برای بیماری اندومتریوز به کار برد.
    کلیدواژگان: اندومتریوز، سرم، miR-135b
|
  • Hamidreza Abbasi, Neda Saraygord-Afshari, Neda Mohammadi, Mohammad Morad Farajollahi, Reza Falak Pages 216-220
    Background
    In spite of the wide use, low proteome coverage and fuzzy patterns are the most important deterrents for the clinical applications of gel-based proteomic studies. So herein, we tried to increase the 2-dimentional proteome coverage of Hs578T breast cancer cells via investigating the efficacy of the three common techniques, usually used for interfering removal.
    Methods
    Hs578T cells were incubated in a lysis solution to obtain raw cell extracts. Cellular soups of each extraction were then pooled, homogenized, and aliquoted to be further treated by three different protein-specific purification methods including acetone, acetone-methanol, and trichloroacetic acid (TCA)-acetone, each in triplicates. All the purified protein pellets were then dissolved in a standard rehydration buffer solution, loaded into the 17-cm immobilized pH gradient (IPG) strips, and separated according to their isoelectric points. Proteins were then separated once more according to their molecular weights in an OFarrell separation system. Finally, by the visualization of the protein spots on the 2-dimentional profiles, quality and quantity of these 2-dimentional proteome patterns were then analyzed using the ImageMaster software.
    Findings: The obtained proteome recovery yields and total protein counts for acetone, acetone-methanol, and trichloroacetic acid-acetone methods were 0.100 ± 0.001, 0.070 ± 0.002, and 0.120 ± 0.005 ng/cell, and 1299 ± 9, 1698 ± 14 and 1973 ± 17, respectively. The results represent data obtained from three independent experiments.
    Conclusion
    Trichloroacetic acid-acetone purification not only represented the highest recovery yield, suitable for expensive assays, but also showed the most suitable proteome coverage. So, the method is recommended for the comparative proteomic studies. However, the acetone-methanol procedure is more recommended for serological proteome analysis (SERPA); since it represents stronger protein spots which are more fitted to the immunoblotting procedure.
    Keywords: Proteome, Purification, Two-dimensional gel electrophoresis, Cell line, Brest cancer
  • Sara Pourmohammadi, Ali Maleki Pages 221-226
    Background
    Stress detection is essential and important in order to control, manage, and reduce it. On the other hand, there are many theories about the stress-related back pain. The most important point in all of these theories, is the psychological and emotional factors that cause some kinds of physiological changes, and as a result, back pain. Therefore, it seems that the electromyogram (EMG) signal of the lower back muscles can be used as a marker for stress detection.
    Methods
    In this research, stress was detected using the electromyogram signal of erector spinae muscles. The signals of 15 persons were recorded from left and right erector spinae muscles. After extracting seven time and frequency domain features, stress was detected in two-level (stress and no stress) and four-level (no stress, low stress, moderate stress, and high stress) modes applying an efficient support vector machine (SVM) classifier. It was also attempted to improve the performance of the proposed approach by using feature selection methods.
    Findings: In two-level mode, stress was detected with 100% of accuracy. In the four-level mode, the efficiency of the right erector spinae muscle was higher and reached 100% of accuracy.
    Conclusion
    The results denote that the electromyogram of the erector spinae muscles is an appropriate indicator of stress. The right erector spinae muscle is more effective than the left one. Furthermore, feature selection reduces the computation amount, and improves the efficiency of stress detection. The findings of this study can be used to detect stress for controlling and managing it.
    Keywords: Psychological stress, Diagnosis, Electromyogram, Back muscles, Paraspinal muscles
  • Sayed Taghi Hashemi, Babak Alikiaii, Mohammad Ali Fallah-Medvari, Fatemeh Karimi, Abolfazl Fallah-Medvari Pages 227-232
    Background
    Ventilator-associated pneumonia (VAP) is a prevalent infection occurs in intensive care unit (ICU) accompanied with increased complications and mortality. In this study, effects of chlorhexidine mouthwash versus herbal stop-snoring mouthwash on VAP among ICU admitted patients have been compared.
    Methods
    86 patients admitted at ICU were randomly divided to two equal groups including; group C treated with chlorhexidine mouthwash and group S treated with stop-snoring mouthwash. Patients of both groups were similarlytreated for three times a day (including amount, technique and times of mouth washing). Time of incidence and frequency of VAP were compared in two groups.
    Findings: 74.41% of group S and 62.79%of group C presented VAP (P-value = 0.353). 22.22% of patients presented VAP in first-5-days and 77.77% after 5 days and in group S while 6.25% of patients of group C presented VAP in first-5-days and 93.75% after 5 days(P-value = 0.126).
    Conclusion
    Time of VAP incidence or frequency of VAP was not different using chlorhexidine mouthwash versus herbal stop-snoring mouthwash for prevention of VAP.
    Keywords: Chlorhexidine, Mouthwashes, Ventilator-associated pneumonia
  • Hamidreza Mianesaz, Hossein Khanahmad, Mina Mirian, Maryam Boshtam, Seyed Nezamoddin Hoseini Pages 233-240
    Background
    Clinical diagnostic kits for detecting hepatitis B are based on antibodies, and have inefficient sensitivity, stability, and cost. Therefore, researches about aptamers and using them instead of antibodies may make these defects up. In this study, a biotinylated anti-hepatitis B virus surface antigen (anti-HBsAg) aptamer sequence was used to evaluate the possibility of specific detection of HBsAg via enzyme-linked aptamer assay (ELAA) method using biotin-streptavidin system.
    Methods
    HBsAg was immobilized in Maxibinding plate (SPL, Korea) by using carbonate-bicarbonate buffer (pH: 9.4), and by considering different variables. Immobilization of HBsAg was evaluated by commercial kit. Aptamer sequence was cloned and imbalance polymerase chain reaction (PCR) was improved and performed using plasmid as DNA template. Then, biotinylated aptamer was utilized in enzyme-linked aptamer assay method via taking advantage of streptavidin-biotin signal amplification system.
    Findings: Antigen immobilization was set up using conjugates number 1 and 2 of commercial kit. Colony polymerase chain reaction confirmed aptamer cloning in Escherichia coli (E. coli) Top10 host. The best gradient polymerase chain reaction result was achieved at 64 ºC annealing temperature. Control group in assays showed accuracy of immobilization; but no repetitive specific signal was obtained that could prove joining of aptamer to HBsAg, and detection of that.
    Conclusion
    Three-dimensional structure of an immobilized antigen on a solid surface may vary from that which exists on the surface of viruses or cells. Negative results might be due to the ability of aptamers to attach into antigens with totally intact shape. Conjugation of aptamer with biotin may interfere in aptamer conformation; so, a connective arm between aptamer and biotin could be a suggestion, which needs more assessments.
    Keywords: DNA aptamers_Enzyme-linked immunosorbent assay_Hepatitis B_Hepatitis B surface antigens
  • Seyed Mehdi Kalantar, Noorodin Karami, Sadegh Zarei, Seyed Hamidreza Mirabutalebi, Fatemeh Montazeri, Amir Abdian-Asl, Mehrdad Talebi-Andavari Pages 241-245
    Background
    Endometriosis is an estrogen-dependent disorder in which endometrial cells that are in the normal state of the uterus are seen outside the uterus. The disease is one of the most common and costly diseases in women with an estimated 176 million female infections in the world and a financial burden of about 11 billion dollars per year. In addition to existing therapies, the use of epigenetic factors, and in particular, assessment of the expression of microRNAs is effective in the diagnosis and treatment of the disease. The aim of this study was to evaluate the expression of miR-135b in endometriosis, so that through identifying changes in these microRNAs, it could be used in diagnosis and treatment.
    Methods
    From 25 cases with endometriosis and 25 healthy subjects (control) tissue and serum samples were taken. First, RNA extraction was performed and then, using the polyA reverse transcription-polymerase chain reaction (polyA RT-PCR) and real-time polymerase chain reaction, miR-135b expression was investigated.
    Findings: The expression of mir-135b significantly increased in endometrial tissue of patients with endometriosis in both ectopic and uterine tissues compared to healthy women; while the expression of this microRNA in the serum samples of patients decreased compared to control group.
    Conclusion
    Considering significant changes in both eutopic/ectopic samples and serum samples in patients with endometriosis compared with controls, miR-135b may be considered as a diagnostic and therapeutic biomarker for endometriosis.
    Keywords: Endometriosis, Serum, miR-135b