فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 496 (هفته چهارم آبان ماه 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/28
  • تعداد عناوین: 5
|
  • فاطمه مختاری ، علی اصیلیان ، محمدعلی کریم ، گیتا فقیهی ، محمد علی نیلفروش زاده ، شیوا طاهری صفحات 1077-1083
    مقدمه
    Pemphigus vulgaris، یک بیماری خودایمنی است که به صورت تاول داخل جلدی و مخاطی بروز می کند. شیوع این بیماری در کشورها و مناطق مختلف، متفاوت است. از این رو، شناسایی میزان شیوع و خصوصیات بیماران مبتلا به این بیماری در اقلیم های متفاوت، می تواند در مدیریت آن و کاهش مرگ و میر ناشی از آن مفید باشد. به همین منظور، در مطالعه ی حاضر، به ارزیابی اپیدمیولوژی بیماران مبتلا به این بیماری طی 10 سال در شهر اصفهان پرداخته شد.
    روش ها
    در مطالعه ی توصیفی گذشته نگر حاضر، پرونده ی 114 بیمار مبتلا به Pemphigus vulgaris که طی سال های 96-1385 در بیمارستان الزهرای (س) اصفهان بستری بودند، مورد ارزیابی قرار گرفت و اطلاعات دموگرافیک، بالینی و آزمایشگاهی بیماران ثبت و نتایج حاصل از آن با استفاده از نرم افزار SPSS گزارش داده شد.
    یافته ها
    از 114 بیمار حاضر در مطالعه، 78 نفر (4/68 درصد) زن و 6 نفر (6/31 درصد) مرد با میانگین سنی 55/12 ± 15/49 سال بودند. نوع ضایعه در 9/14 درصد مخاطی و Vegetative، در 6/24 درصد پوستی و در 5/60 درصد هر دو نوع تظاهر پوستی و مخاطی بود. به علاوه، فصل بروز این بیماری اغلب در بهار و تابستان به ترتیب با 6/31 و 2/27 درصد بود. اغلب بیماران با داروی پردنیزولون و آزارام تحت درمان قرار گرفتند که در 8/17 درصد با عوارض همراه بود، اما در نهایت سرانجام تمامی بیماران بهبودی بود و هیچ مرگ و میری طی این ارزیابی رخ نداد.
    نتیجه گیری
    بر طبق نتایج مطالعه ی حاضر، شیوع این بیماری در زنان بیش از مردان بود و بیشتر آن در فصول بهار و تابستان و به صورت تظاهرات جلدی- مخاطی بود. بنابراین، پیشنهاد می شود در خصوص میزان بروز این بیماری و نحوه ی تظاهرات آن و فصل شایع این بیماری و درمان های موفق در این زمینه در مناطق مختلف و وسیع تر، تحقیقات بیشتری صورت گیرد.
    کلیدواژگان: Pemphigus vulgaris، اپیدمیولوژی، عوامل دموگرافیک، علایم و نشانه ها
  • فاطمه رجبی ، محمدرضا شعربافچی زاده ، زهرا زین العابدینی صفحات 1084-1092
    مقدمه
    این مطالعه، با هدف بررسی اثر اسیتالوپرام (Escitalopram) بر علایم افسردگی و کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به سرطان سینه که تحت ماستکتومی قرار گرفته بودند، در مقایسه با دارونما انجام شد.
    روش ها
    در یک مطالعه ی بالینی دو سو کور تصادفی، ابتدا 72 بیمار از نظر شرایط ورود به مطالعه مورد ارزیابی قرار گرفتند. با در نظر گرفتن معیارها، در نهایت 64 نفر از زنان 65-18 ساله با تشخیص سرطان سینه و با رادیکال ماستکتومی تعدیل شده (Modified radical mastectomy) ، به طور تصادفی در دو گروه مورد (32 نفر) و شاهد (32 نفر) قرار گرفتند. در گروه اسیتالوپرام، دارو با دز 10 میلی گرم روزانه شروع شد و بعد از یک هفته، به 20 میلی گرم روزانه رسید و تا هفته ی دوازدهم ادامه یافت. ارزیابی بیماران با پرسش نامه های Depression anxiety stress scales (DASS) و World Health Organization quality of life-brief questionnaire (WHO QOL-BREF questionnaire) در هفته های 0، 2، 8 و 12 صورت گرفت.
    یافته ها
    در ارزیابی کیفیت زندگی، زیر مقیاس های سلامت روان شناختی، روابط اجتماعی، سلامت محیط و سلامت عمومی در هفته های 2، 8 و 12 به صورت معنی داری از گروه شاهد بالاتر بود (05/0 > P). به علاوه، در تحلیل درون گروهی برای گروه مورد، تفاوت مقادیر میانگین زیر مقیاس های سلامت جسمانی، سلامت روان شناختی، روابط اجتماعی، سلامت محیط و سلامت عمومی معنی دار گزارش شد (01/0 > P).
    نتیجه گیری
    شروع اسیتالوپرام با دز روزانه ی 10 میلی گرم و افزایش تدریجی آن به 20 میلی گرم روزانه در بیماران غیر افسرده ی مبتلا به سرطان سینه با ماستکتومی، ممکن است در پیش گیری از علایم افسردگی و بهبود کیفیت زندگی در قیاس با دارونما موثر باشد.
    کلیدواژگان: افسردگی، کیفیت زندگی، نئوپلاسم های پستان، اسیتالوپرام
  • حمیدرضا شتابی ، پرویز کاشفی ، ایمان حیدری صفحات 1093-1099
    مقدمه
    با توجه به محدودیت در تعداد تخت و منابع بخش های مراقبت های ویژه، سیستم های امتیازدهی گوناگونی برای تعیین پیش آگهی مرگ و میر بیماران معرفی شده اند که از جمله ی این سیستم ها، Acute physiology and chronic health evaluation (APACHE III) و Sequential organ failure assessment (SOFA) می باشند. با توجه به این که تا کنون این دو سیستم با یکدیگر مقایسه نشده بودند، مطالعه ی حاضر با هدف مقایسه ی این دو سیستم طراحی و اجرا گردید.
    روش ها
    این مطالعه، مطالعه ای توصیفی- تحلیلی است که در سال 1394 در بخش مراقبت های ویژه ی بیمارستان الزهرای (س) اصفهان انجام گرفت. در این مطالعه، در مجموع 100 بیمار غیر مبتلا به تروما مورد بررسی قرار گرفتند و نمره ی APACHE III و SOFA آن ها محاسبه گردید. پس از جمع آوری داده ها، تجزیه و تحلیل آن ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد.
    یافته ها
    از بین بیماران مورد مطالعه، 21 درصد فوت شدند. بر اساس یافته های این مطالعه، هر دو سیستم SOFA و APACHE III دارای دقت 20/95 درصد در تشخیص بیمارانی که فوت خواهند کرد، می باشند، اما از طرف دیگر، سیستم SOFA در تشخیص بیمارانی که نجات خواهند یافت، دارای دقت 08/26 درصد و سیستم APACHE III دارای دقت 36/36 درصد در تشخیص همین بیماران است (001/0 > P).
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، استفاده از سیستم های APACHE III و SOFA در تشخیص میزان مرگ و میر بیماران دارای ارزش مساوی می باشد، اما از نظر ارزش اخباری منفی، سیستم APACHE III ارجحیت دارد.
    کلیدواژگان: بخش مراقبت های ویژه، مرگ و میر، APACHE III، نمره ی SOFAS
  • مژگان مرتضوی ، مهرداد مهرجو ، شیوا صیرفیان ، سیدمحسن حسینی ، آرش طغیانی ، زهرا زمانی صفحات 1100-1105
    مقدمه
    شیوع بیماری مزمن کلیوی در سال های اخیر افزایش داشته است. بیماری مزمن کلیه، می تواند به سمت نارسایی انتهایی کلیه پیش روی کند. در این بیماران، بروز سندرم متابولیک و عوارض قلبی- عروقی ناشی از آن بالا می باشد. این مطالعه، با هدف مقایسه ی عملکرد یک ساله ی کلیه ی بیماران مزمن کلیوی در بیماران مبتلا و غیر مبتلا به سندرم متابولیک انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه در شهر اصفهان در سال 1396 در میان بیماران مزمن کلیوی بر روی 50 نفر در گروه سندرم متابولیک و 50 نفر در گروه بدون سندرم متابولیک انجام شد. عملکرد کلیه از طریق اندازه گیری نرخ فیلتراسیون گلومرولی (Glomerular filtration rate یا GFR) مورد ارزیابی قرار گرفت. بیماران بر اساس فرم جمع آوری اطلاعات شامل ویژگی های دموگرافیک، معیارهای سندرم متابولیک و سطح کراتینین سرم، هر 3 ماه یک بار و در طول 1 سال پی گیری شدند.
    یافته ها
    42 نفر از بیماران زن و 58 نفر مرد بودند. میانگین تغییرات GFR بین دو گروه مبتلا و غیر مبتلا به سندرم متابولیک در طول یک سال اختلاف معنی داری با یکدیگر نداشت (322/0 = P). در طول پی گیری های 3 ماهه، بین تغییرات GFR و فشار خون سیستمیک در بیماران مبتلا به سندرم متابولیک ارتباط معنی داری وجود داشت (3 ماه اول: 028/0 = P، 3 ماه دوم: 030/0 = P، 3 ماه سوم: 020/0 = P و 3 ماه چهارم: 150/0 = P). در پایان پی گیری یک ساله، بین تغییرات GFR با چاقی شکمی (214/0 = P) ، فشار خون دیاستولیک (061/0 = P) ، تری گلیسیرید (409/0 = P) ، High-density lipoprotein (HDL) (315/0 = P) و قند خون ناشتا (284/0 = P) در بیماران مبتلا به سندرم متابولیک ارتباط معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    داشتن بیماری سندرم متابولیک، تاثیری بر عملکرد کلیه ی بیماران مزمن کلیوی ندارد. پیشنهاد می شود در مطالعات بعدی، بیماران در بازه ی زمانی طولانی تری پی گیری شوند.
    کلیدواژگان: سندرم متابولیک، نرخ فیلتراسیون گلومرولی، بیماری مزمن کلیوی
  • مجید خزاعی ، حسین کریمی مونقی ، سید مهدی حسنیان ، امیر آوان صفحات 1106-1115
    مقدمه
    تغییر رویکرد از آموزش تک حرفه ای به آموزش بین حرفه ای از جمله تحولات در آموزش علوم سلامت است. هدف از انجام این مطالعه، ارتقای صلاحیت حرفه ای دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشکده ی پزشکی مشهد از طریق طراحی و اجرای آموزش بین حرفه ای بود.
    روش ها
    این فرایند از ابتدای نیم سال اول سال تحصیلی 96-1395 انجام گرفت. ابتدا، پرسش نامه ی آمادگی برای آموزش بین حرفه ای (Readiness for interprofessional learning scale یا RIPLS) توسط 80 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی تکمیل گردید. سپس، فرایند آموزش بین حرفه ای به صورت جلساتی منظم با حضور دانشجویان/استادان رشته های مختلف به صورت بحث های گروهی/سخنرانی و جلسات عملی/آزمایشگاهی برگزار شد. جهت ارزیابی این فرایند، از پرسش نامه ی استاندارد ابزار درک نسبت به آموزش بین حرفه ای (Interdesciplinary education perception scale یا IEPS) استفاده شد.
    یافته ها
    نمره ی پرسش نامه ی RIPLS در هر چهار حیطه ی کار تیمی و مشارکت، هویت حرفه ای منفی، هویت حرفه ای مثبت و نقش ها و مسوولیت های حرفه ای، از میانگین بالاتر بود. در پرسش نامه ی IEPS، میانگین نمره ی حیطه ی صلاحیت و استقلال قبل و بعد از فرایند به ترتیب 50/0 ± 55/33 و 50/4 ± 84/38، حیطه ی نیازهای درک شده برای همکاری 97/1 ± 50/7 و 32/2 ± 07/9، درک همکاری واقعی 39/5 ± 20/18 و 60/2 ± 53/24 و فهم ارزش دیگران 11/3 ± 20/11 و 67/1 ± 84/14 به دست آمد و در بین حیطه ها بیشترین تفاوت در حیطه ی «درک همکاری واقعی» مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به آمادگی بالای دانشجویان تحصیلات تکمیلی، انجام فعالیت های آموزشی که باعث تقویت نگرش بین حرفه ای در دانشجویان گردد باید در دستور کار مدیران آموزشی دانشکده و دانشگاه های علوم پزشکی کشور قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دانشجویان، آموزش، یادگیری، ارتباطات بین حرفه ای
|
  • Fatemeh Mokhtari , Ali Asilian , Mohammadali Kareem , Gita Faghihi , Mohammad Ali Nilforoushzadeh , Shiva Taheri Pages 1077-1083
    Background
    Pemphigus vulgaris is an autoimmune disorder, which appears as a mucosal intracutaneous blister. The disease prevalence is different in various countries and regions. Therefore, identification of the prevalence and characteristics of patients with this disease in different climates can be useful in initiating early treatment and management, and reducing the mortality. So, the aim of this study was to evaluate the epidemiology of Pemphigus vulgaris in Isfahan City, Iran during a ten-year period.
    Methods
    In this descriptive retrospective study, 114 patients with Pemphigus vulgaris who were admitted in Alzahra hospital in Isfahan during the years of 2006-2017 were studied. Demographic, clinical, and paraclinical data were recorded, and the results were reported using SPSS software. Findings: Of 114 patients, 78 (68.4%) were women and (31.6%) 36 were men, with a mean age of 49.15 ± 12.55 years. Type of the lesion was mucosal and vegetative in 14.9%, cutaneous in 24.4%, and both mucosal and cutaneous in 60.5%. In addition, the prevalence of this disease in the spring and summer was 31.6% and 27.2%, respectively. Most patients were treated with prednisolone and Azaram drugs, which were associated with complications in 17.8%; but eventually all patients recovered and no mortality occurred during this assessment.
    Conclusion
    According to the results of the study, the prevalence of this disease in women was more than men, and most of them appeared in spring and summer as cutaneous-mucosal manifestations. Therefore, it seems that more research is needed on the prevalence of this disease and its manifestations, the season of more prevalence, and successful treatments.
    Keywords: Pemphigus vulgaris, Epidemiology, Demographic factors, Signs, symptoms
  • Fatemeh Rajabi , Mohammad Reza Sharbafchi , Zahra Zeinolabedini Pages 1084-1092
    Background
    This study compared the effect of escitalopram on depression and quality of life in patients with breast cancer and mastectomy with placebo.
    Methods
    In a randomized, double-blind clinical trial study, 72 patients were enrolled. After considering the inclusion and exclusion criteria, 64 eligible people, from women aged 18-65 years, diagnosed with breast cancer with modified radical mastectomy were randomly assigned into two groups of intervention (32 subjects) and control (32 people). In the escitalopram group, the drug started at a dose of 10 mg daily, and after one week, reached 20 mg daily, and continued until the 12 weeks. The evaluation of patients was done using Depression Anxiety Stress Scales (DASS) questionnaire and World Health Organization Quality of Life-Brief (WHOQOL-BREF) questionnaire at weeks 0, 2, 8, and 12. Findings: In assessing the quality of life, the subscales of psychological health, social relations, environmental health, and general health in the assessment of weeks 2, 8, and 12 were significantly higher than the control group (P < 0.05). Moreover, in intra-group analysis in intervention group, the difference between the mean values of the subscales of physical health, psychological health, social relations, environmental health, and general health was reported to be statistically significant (P < 0.01).
    Conclusion
    The onset of escitalopram with a daily dose of 10 mg and a gradual increase of it to 20 mg daily in patients with breast cancer and without diabetes mellitus, and with mastectomy, may be effective in controlling and preventing depression symptoms, and improving quality of life.
    Keywords: Depression, Breast neoplasms, Quality of life, Escitalopram
  • Hamidreza Shetabi , Parviz Kashefi , Iman Heidari Pages 1093-1099
    Background
    Due to the insufficiency of resources in the intensive care unit (ICU), different ranking and evaluation systems are presented in order to predict the prognosis and mortality rates of patients in ICU. Two of these evaluation systems are Acute Physiology and Chronic Health Evaluation (APACHE) and Sequential Organ Failure Assessment (SOFA). So far, these two systems have not been compared. So we aimed to compare SOFA and APACHE III.
    Methods
    This cross-sectional study was performed in 2016 in Alzahra hospital, Isfahan, Iran. We studied a total number of 100 non-traumatic ICU patients, and APACHE and SOFA scores were evaluated for each of them. Data were then collected and analyzed using SPSS software. Findings: Of the total 100 patients, 21% of them died. Both APACHE III and SOFA had an accuracy rate of 95.20% for those patients who were going to die. On the other hand, SOFA system had an accuracy rate of 26.08% for prediction of those patients who were going to live, which was 36.36% for APACHE III in same patients (P < 0.001).
    Conclusion
    Our results indicate that APACHE III and SOFA have the same value in prediction of mortality rate in patients admitted to ICU; but for negative predictive values, APACHE III has a better preference
    Keywords: Intensive care unit, Mortality, APACHE III, SOFAS scores
  • Mojgan Mortazavi , Mehrdad Mehrjoo , Shiva Seirafian , Seyed Mohsen Hosseini , Arash Toghyani , Zahra Zamani Pages 1100-1105
    Background
    Recently, chronic renal failure (CRF) has increased worldwide. CRF is a major risk factor to end-stage renal diseases. The incidence of metabolic syndrome (MS) and its cardiovascular complications is common in patients CRF, too. In this study, we compared renal function in patients with CRF and with or without metabolic syndrome.
    Methods
    This study was conducted in 2017 among 100 patient with CRF with glomerular filtration rate (GFR) of 15-60 ml/min/1.73m2, 50 patients with and 50 without metabolic syndrome. Metabolic syndrome criteria, as well as serum creatinine were measured in all the patients each 3 months till 1 year. Findings: 42 patients were women and 58 were men. The mean GFR was not significantly different among the patients with or without metabolic syndrome (P = 0.322) in 1-year follow up. In 3-month follow ups, only there was a significant association between systolic blood pressure and GFR with metabolic syndrome (P = 0.028, P = 0.030, P = 0.020, and P = 0.15 in 1st, 2nd, 3rd, and 4th 3-month follow up). In 1-year follow up, there was no significant association between other metabolic syndrome criteria and GFR in patients with metabolic syndrome [P = 0.214, P = 0.061, P = 0.409, P = 0.315, and P = 0.284 for abdominal obesity, diastolic blood pressure, triglyceride, high-density lipoprotein (HDL), and fasting blood sugar (FBS)].
    Conclusion
    Metabolic syndrome does not any effect on renal function in patients with CRF. We recommend further studies with longer follow-up period
    Keywords: Metabolic syndrome, Glomerular filtration rate, Chronic kidney failure
  • Majid Khazaei , Hossein Karimi, Moonaghi , Seyed Mahdi Hassanian , Amir Avan Pages 1106-1115
    Background
    Changing the approach form professional education to interprofessional education is one of the new methods in health science education. The aim of this study was to evaluate improvement of learning and professional competency among postgraduate students through designing and implementation of interprofessional education (IPE).
    Methods
    This method was started from 1st semester of educational year of 2016-2017. First, the Readiness for Interprofessional Learning Scale (RIPLS) questionnaire was completed by 80 postgraduate students. Then, IPE method was implemented through lecture/group discussion and practical/laboratory workshops with attendance of students/staffs from different disciplines. For evaluation of implementation, we used Interdisciplinary Education Perception Scale (IPES). Findings: Score of RIPLS questionnaire in four domains including team work and collaboration, negative professional identity, positive professional identity, and roles and responsibilities were more than average. In IEPS questionnaire, before and after implementation, the score improved in four fields of competency and autonomy (33.55 ± 0.5 vs. 38.84 ± 4.5), perceived needs for cooperation (7.50 ± 1.97 vs. 9.07 ± 2.32), perception of actual cooperation (18.20 ± 5.39 vs. 24.53 ± 2.60), and understanding others value (11.20 ± 3.11 vs. 14.84 ± 1.67); and the most improvement was observed in field of perception of actual cooperation.
    Conclusion
    Using education strategy based on IPE can improve health, as well as the responsibility in health system in our country.
    Keywords: Students, Education, Learning, Interprofessional relations