فهرست مطالب

دانشکده پزشکی اصفهان - پیاپی 504 (هفته چهارم دی 1397)

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 504 (هفته چهارم دی 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/27
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • منیر سید مفیدی ، نرجس سلیمانی فر، کتایون بیداد، مریم گل آرا، محمدرضا فضل الهی، محمدحسین نیکنام، شقایق تاجیک، مرتضی صمدی* صفحات 1376-1381
     
    مقدمه
    آسم، یک بیماری التهابی مزمن برگشت پذیر راه های هوایی می باشد که تاثیر سیتوکاین های التهابی در تشدید بیماری آسم ثابت شده است و هدف از انجام مطالعه ی حاضر، بررسی سیتوکاین های التهابی اینترلوکین 17 (Interleukin 17 یا IL17) و اینترلوکین 22 (Interleukin 22 یا IL22) در کودکان مبتلا به آسم و مقایسه ی آن با کودکان سالم بود.
    روش ها
    در این مطالعه ی مورد- شاهدی از تعداد 15 کودک مبتلا به آسم و 15 کودک سالم، 5 سی سی خون هپارینه گرفته شد و بعد از جداسازی سلول های تک هسته ای خون محیطی به مدت 72 ساعت کشت داده شد و میزان ترشح IL17 و IL22 به روش Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) و میزان درصد سلول های TCD4+IL17+ و TCD4+IL22+ به روش فلوسایتومتری بررسی شد.
    یافته ها
    در جامعه ی مورد مطالعه، میانه ی سطح اینترلوکین IL17 (64/0 = P) و IL22 (63/0 = P) ترشحی از سلول های خون محیطی بین گروه مورد و شاهد تفاوت معنی داری مشاهده نشد. همچنین، تفاوت میانه ی درصد سلول های TCD4+IL17+ (30/0 = P) و TCD4+IL22+ (41/0 = P) معنی دار نبود، اما میانه ی درصد سلول های TCD4+IL17-IL22+ افزایش داشت که از لحاظ آماری معنی دار نبود (56/0 = P).
    نتیجه گیری
    در جامعه ی مورد بررسی، شامل کودکان مبتلا به آسم کنترل شده ی نسبی و کامل، تفاوت معنی داری بین میزان ترشح اینترلوکین های IL17 و IL22 و میانه ی درصد سلول های TCD4+IL17+ و TCD4+IL22+ در مقایسه با کودکان سالم وجود نداشت و می توان نتیجه گرفت که در آسم کنترل شده تاثیری ندارد. اگر چه افزایش میانه ی درصد سلول های TCD4+IL17-IL22+* در گروه مورد به سطح معنی داری نرسید، اما می تواند در آینده با حجم نمونه ی مناسب تر، آن را بررسی کرد.
    کلیدواژگان: آسم کودکان، سیتوکاین ها، اینترلوکین ها
  • ندا خرسندی ، محمود اعتباری* صفحات 1382-1388
    مقدمه
    استفاده از آب های آشامیدنی آلوده به آرسنیک، از مهم ترین راه های مواجهه با آن است و یک عامل خطر مهم برای بروز انواع سرطان ها و بیماری ها می باشد. آرسنیک، از طریق تولید رادیکال های فعال و آسیب به DNA سبب سرطان زایی می شود. داروی ضد فشار خون تلمیزارتان، سبب کاهش استرس اکسیداتیو و التهاب می شود و دارای اثرات محافظتی در ژنوم سلول ها می باشد. این تحقیق، اثر محافظتی تلمیزارتان بر آسیب ژنومی آرسنیک را با روش Comet بررسی نمود.
    روش ها
    ابتدا سلول های اندوتلیال ورید بند ناف انسان با غلظت های (01/0، 1/0، 1 و 10 میکرومولار) تلمیزارتان به مدت 24 ساعت پیش درمان شدند و پس از آن، با سدیم متاآرسنیت 1 میکرومولار به مدت 24 ساعت انکوبه شدند. آسیب ژنتیکی و اثرات محافظتی توسط روش Comet بررسی شد. ابتدا، مخلوط سوسپانسیون سلولی و آگارز بر روی لام قرار گرفت. سپس، مراحل مختلف روش Comet انجام و با اتیدیوم بروماید رنگ آمیزی گردید و نمونه ها توسط میکروسکوپ فلورسانس ارزیابی شدند. از هر لام، 100 سلول به طور تصادفی انتخاب و پارامترهای آسیب و محافظت بررسی شدند.
    یافته ها
    نتایج حاکی از افزایش معنی دار (001/0 > P) پارامترهای طول دم (46/0 ± 33/22 پیکسل) ، درصد DNA در دم (78/0 ± 5/24 درصد) و گشتاور دم (24/0 ± 59/5 پیکسل درصد) در سلول های انکوبه شده با آرسنیک در مقایسه با گروه شاهد (به ترتیب 19/0 ± 11/2 پیکسل، 48/0 ± 38/4 درصد و 01/0 ± 10/0 پیکسل درصد) بود. کاهش معنی دار (001/0 > P) این پارامترها (به ترتیب 15/0 ± 46/2 پیکسل، 95/0 ± 51/9 درصد و 04/0 ± 33/0 پیکسل درصد) پس از پیش درمانی سلول ها با تلمیزارتان (10 میکرومولار) و به صورت وابسته به دز در مقایسه با گروه آرسنیک دیده شد.
    نتیجه گیری
    تلمیزارتان آسیب DNA ناشی از آرسنیک را در محیط برون تن کاسته و دارای پتانسیل کاهش خطر بروز سرطان در افراد در تماس با آرسنیک می باشد.
    کلیدواژگان: تلمیزارتان، آرسنیک، آسیب ژنومی، روش Comet
  • مائده قاسمی* ، نسرین مهران فرد، میناالسادات ایزدی، عاطفه رعیت پور مقدم، حجت الله علایی صفحات 1389-1394

    قدمه: مطالعات نشان می دهند که دوپامین به ویژه از طریق گیرنده های D2 نقش مهمی در هومئوستاز انرژی دارد. مطالعه ی مشابهی نشان داد که گیرنده های D2 هیپوتالاموس از طریق کمپلکس پشتی واگ می توانند در تنظیم ترشح گرلین نقش داشته باشند. مطالعه ی حاضر با هدف بررسی نقش سیستم کولینرژیک واگ در تنظیم سطوح پلاسمایی لپتین و گلوکز توسط گیرنده های D2 هسته ی ونترومدیال هیپوتالاموس (Ventromedial hypothalamus یا VMH) انجام شد.
    روش ها
    کانول گذاری در هسته ی VMH در موش های صحرایی نژاد Wistar (250-220 گرم) انجام شد. در روز آزمایش، آتروپین (آنتاگونیست کولینرژیک 5 میلی گرم/کیلوگرم به صورت زیر جلدی) یا سالین به حیوانات ناشتا (24-20 ساعت) تزریق شد. 30 دقیقه بعد، آگونیست (کینپیرول) و آنتاگونیست (سولپراید) گیرنده ی D2 به ترتیب در دزهای 5/0 و 005/0 میکروگرم و سالین (5/0 میکرولیتر) در VMH تزریق شدند. 0، 30 و 60 دقیقه بعد نمونه های خون جمع آوری و سطوح لپتین و گلوکز خون به ترتیب با استفاده از کیت Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) و روش گلوکز اکسیداز اندازه گیری شد.
    یافته ها
    سطح لپتین پلاسما به طور وابسته به زمان در گروه آتروپین-کینپیرول در مقایسه با سطح پایه و شاهد کاهش معنی داری یافت (001/0 > P). در حالی که افزایش گلوکز خون به طور وابسته به زمان در گروه آتروپین- کینپیرول (001/0 > P) پایدار بود. در گروه آتروپین- سولپراید تغییر معنی داری در سطح لپتین پلاسما در مقایسه با مقادیر پایه مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    گیرنده های D2 در VMH اثر خود بر تنظیم سطوح لپتین و گلوکز را حداقل تا حدودی، از طریق مسیر کولینرژیک واگ انجام می دهند.
    کلیدواژگان: هسته ی ونترومدیال هیپوتالاموس، گیرنده ی D2 دوپامینی، سیستم کولینرژیک غیرنورونی، آتروپین
  • خسرو نقیبی ، حمیدرضا شتابی ، کبری نصرالهی ، نداسادات منصوری* صفحات 1395-1400
     
    مقدمه
    مطالعه ی حاضر با هدف تعیین تاثیر میدازولام و دکسمدتومیدین وریدی قبل از عمل بر پیش گیری از اختلالات شناختی بعد از اعمال جراحی کاتاراکت در سالمندان تحت بیهوشی عمومی و مقایسه ی آن با گروه شاهد انجام گرفت.
    روش ها
    در یک کارآزمایی بالینی، 150 بیمار تحت عمل جراحی Phacoemulsification به سه گروه 50 نفره تقسیم شدند و بیماران در هر گروه به ترتیب
    1/0 میلی گرم/کیلوگرم میدازولام، 1 میکروگرم/کیلوگرم دکسمدتومیدین و در گروه شاهد، با حجم مشابه نرمال سالین در زمان قبل از عمل دریافت نمودند. نمره ی اختلالات شناختی آن ها با استفاده از معیار Mini mental status examination (MMSE) در زمان های قبل و بعد از عمل، در سه گروه تعیین و مقایسه شد.
    یافته ها
    فراوانی اختلال شناختی بیماران در قبل از عمل در سه گروه دریافت کننده ی میدازولام، دکسمدتومیدین و دارونما (شاهد) به ترتیب 6 ، 10 و 4 درصد بود (47/0 = P). در 24 ساعت بعد از عمل، در سه گروه پیش گفته به ترتیب 14، 12 و 10 درصد دچار اختلال شناختی بودند (83/0 = P). یک هفته بعد از عمل نیز در سه گروه میدازولام، دکسمدتومیدین و شاهد، به ترتیب 8، 12 و 6 درصد دچار اختلال شناختی بودند (56/0 = P).
    نتیجه گیری
    استفاده از میدازولام و دکسمدتومیدین در کاهش بروز اختلال شناختی اختلاف معنی داری نداشت و احتمال می رود بتوان از هر دو دارو در صورتی که ممنوعیت مصرف نداشته باشد، استفاده نمود.
    کلیدواژگان: اختلال شناختی، میدازولام، دکسمدتومیدین
  • مهران نوری ، کیهان لطفی ، غلام رضا عسکری* صفحات 1401-1409
     
    مقدمه
    ناباروری به عنوان عدم بارداری به دنبال داشتن رابطه ی جنسی در مدت حداقل یک سال در صورت عدم استفاده از هر گونه روش پیش گیری از بارداری تعریف می شود و 15 درصد از افراد دنیا را درگیر کرده است که 70-20 درصد از موارد آن مربوط به مردان می باشد. مطالعات نشان می دهند که ناباروری با کاهش سطح کیوتن در سرم و مایع سمینال همراه است و دریافت مکمل آن، می تواند باعث کاهش علایم ناباروری و بهبود آن شود.
    روش ها
    هدف از انجام مطالعه ی حاضر، مروری بر پژوهش های انجام گرفته برای بررسی رابطه ی کیوتن و ناباروری می باشد. مطالعات انجام شده ی مرتبط با اثر دریافت مکمل کیوتن بر ناباروری مردان از پایگاه های PubMed، Scopus، ISI و Google Scholar بین سال های 2017-2000 با کلید واژه های Coenzyme Q10، Ubiquinol-10، Infertility، Male Infertility، Male fertility problems، Semen parameters، Sexual dysfunction مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    در بیشتر مطالعات کارآزمایی بالینی، مکمل کیوتن اثر مثبتی بر خصوصیات اسپرم از جمله غلظت، ریخت شناسی و حرکت داشت و همچنین، کاهش تخریب DNA را به همراه داشت. همچنین، سطح آنزیم های آنتی اکسیدانی کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز و همین طور، ظرفیت تام آنتی اکسیدانی نسبت به قبل از مداخله افزایش معنی داری داشت. با این وجود، برخی مطالعات اثر معنی داری از مکمل کیوتن بر خصوصیات اسپرم یافت نکردند.
    نتیجه گیری
    در بیشتر مطالعات، تاثیر مثبت مکمل کیوتن بر روی پارامترهای اسپرمی، آسیب DNA، ظرفیت آنتی اکسیدانی و آنزیم های آنتی اکسیدانی اثبات شده است، اما به دلیل کم بودن مطالعات، انجام مطالعات کارآزمایی بیشتری در این زمینه لازم است.
    کلیدواژگان: کوآنزیم کیوتن، یوبی کوئینول 10، باروری، ناباروری، مردان، اسپرم، اختلالات جنسی فیزیولوژیک
|
  • Monir Seyedmofidi , Narges Soleimanifar, Katayoon Bidad, Maryam Golara, Mohammad Reza Fazlollahi, Mohammad Hosein Niknam, Shaghayegh Tajik, Morteza Samadi* Pages 1376-1381
     
    Background
    Asthma is a reversible chronic inflammatory disease of airways that the effects of inflammatory cytokines in its severity has been proven. This study aimed to compare interleukin 17 (IL17) and interleukin 22 (IL22), two effective cytokines in asthma, children with and without asthma.
    Methods
    In this case-control study, 15 children with asthma and 15 healthy children were included. Peripheral blood mononuclear cells (PBMCs) were isolated from 5 cc of heparinized blood samples, and cultured under stimulation with anti-CD3 and anti-CD28 for 72 hours. Percentage of CD4+IL17+ and CD4+IL22+T cells was assessed by flow cytometry method. Secretion of IL17 and IL22 cytokines was measured using enzyme-linked immunosorbent assay (ELIZA) technique.
    Findings
    There was no significant difference between cases and controls in levels of secreted IL17 and IL22 in supernatant of cultured cells. Moreover, there was no significant difference between patients and healthy group in terms of CD4+IL17+ (P = 0.30) and CD4+IL22+ (P = 0.41) T cells in PBMCs; although the median percentage of IL17+IL22+ T cells in CD4+ T-cell subset had an elevated level in patients group but the difference was not significant (P = 0.56).
    Conclusion
    In studied community containing children with relative- and completely-controlled asthma, there were no significant differences with healthy children in IL17 and IL22 levels, as well as CD4+IL17+ and CD4+IL22+ T cells in PBMCs. Although the median percentage of CD4+IL17+IL22+* T cells had not a significant elevated level in patients group, more studies with larger sample sizes could be helpful.
    Keywords: Asthma, Cytokines, Interleukins
  • Neda Khorsandi , Mahmoud Etebari* Pages 1382-1388
     
    Background
    Drinking of arsenic-contaminated water is one the most important ways of exposing human to this element, considering that as a substantial risk factor for the occurrence of various types of cancers and diseases. Carcinogenesis of arsenic has been attributed to its genetic toxicity and DNA damage through production of reactive oxygen free radicals. Telmisartan, as an antihypertensive drug, has antioxidant, anti-inflammatory, cytoprotective, and genoprotective properties. In this study, we studied the probable genoprotective effect of telmisartan on DNA damage caused by arsenic in human umbilical cord vein cells.
    Methods
    At first, the human umbilical vein endothelial cells pretreated with different concentrations of telmisartan (0.01, 0.1, 1, and 10 μM) for 24 hours. Then, the cells incubated with 1 μM sodium meta arsenite (NaAsO2) for 24 hours, and parameters of DNA damage were evaluated using comet assay method. The mixture of cells and agarose was put on slides, and after several steps of comet method, we stained them with ethidium bromide. The cells were examined under a fluorescent microscope. For each condition, 100 randomly selected cells on each slide could be scored, and DNA damage parameters were assessed.
    Findings
    There was significant increase in tail length (22.33 ± 0.46 pixels), %DNA in tail (24.5 ± 0.78 percent), and tail moment (5.59 ± 0.24 pixels percent) in arsenic-incubated cells compared to the control group (2.11 ± 0.19 pixels, 4.38 ± 0.48 percent, and 0.10 ± 0.01 pixels percent, respectively) (P < 0.001 for all). Significant decrease of above parameters of genotoxicity (2.46 ± 0.15 pixels, 9.51 ± 0.95 percent, and 0.33 ± 0.04 pixels percent, respectively) were observed after the pretreatment of cells with telmisartan (10 μM) for 24 hours as compared to the exposed cells with arsenic (P < 0.001 for all).
    Conclusion
    Telmisartan reduces DNA damage caused by arsenic in vitro, and potentially can reduces the risk of cancer due to arsenic exposure.
    Keywords: Telmisartan, Arsenic, DNA damage, Comet assay
  • Maedeh Ghasemi *, Nasrin Mehranfard, Mina Sadat Izadi, Atefeh Rayatpour, Hojjatallah Alaei Pages 1389-1394
     
    Background
    Studies indicate that dopamine, particularly via D2 receptors (D2R), has an important role in energy homeostasis. Our previous study demonstrated that hypothalamic D2Rs, through dorsal vagus complex, are involved in the regulation of ghrelin secretion. In present study, we evaluated whether vagus cholinergic system could play a role in the regulation of leptin and glucose plasma levels by hypothalamic ventromedial nucleus (VMH) D2Rs?
    Methods
    Canulation was performed into the VMH in Wistar rats (220-250 g). In experiment day, fasted rats (for 20-24 hours) received atropine (cholinergic antagonist, 5 mg⁄ kg subcutaneously) or saline. Thirty minutes later, D2R agonist (Quinpilroe, 0.5 µg) or antagonist (Sulpiride, 0.005 µg) and saline (0.5 µl) were injected into the VMH. Then, blood samples were collected 0, 30, and 60 minutes later, and plasma leptin and glucose levels were measured using enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) kit and glucose oxidase method, respectively.
    Findings
    Plasma leptin significantly decreased in a time-dependent manner in atropine-Quinpirole group compared to control group (P < 0.001); while increase in glucose levels was time-dependently stable in atropine-Quinpirole group (P < 0.001). No significant change was observed in leptin levels in atropine-Sulpiride group compared to control group.
    Conclusion
    VMHD2Rs exert their effects on the regulation of leptin and glucose levels, at least partly, via vagus cholinergic pathway.
    Keywords: Ventromedial hypothalamic nucleus, Dopamine D2 receptors, Nonneuronal cholinergic system, Atropine
  • Khosrou Naghibi , Hamidreza Shetabi , Kobra Nasrollahi , Nedasadat Mansouri* Pages 1395-1400
     
    Background
    This study aimed to evaluate the effect of intravenous midazolam and dexmedetomidine on prevention of cognitive dysfunction after cataract surgery in the elderly patients under general anesthesia compared with the control group.
    Methods
    In this clinical trial study, 150 patients underwent phacoemulsification surgery were selected and randomly divided into three equal groups. The three groups received 0.1 mg/kg midazolam, 1 mg/kg dexmedetomidine, and similar volume of normal saline, respectively before the surgery. The cognitive dysfunction scores were measured and compared using Mini-Mental Status Examination (MMSE) criteria before and after the surgery.
    Findings
    The preoperative frequency of cognitive dysfunction was 6, 10, and 4 percent in midazolam, dexmedetomidine, and control groups, respectively (P = 0.47). 24 hours after the surgery, 14, 12, and 10 percent of the patients had cognitive dysfunction (P = 0.83); while one week after surgery, 8, 12, and 6 percent of patients had cognitive dysfunction in the three groups of midazolam, dexmedetomidine and control, respectively with no statistical difference between the three groups (P = 0.56).
    Conclusion
    The effect of midazolam and dexmedetomidine was similar on prevention of the incidence of cognitive dysfunction, and it is possible to use the both drugs, if there is no contraception to use them.
    Keywords: Cognitive dysfunction, Midazolam, Dexmedetomidine
  • Mehran Nouri , Keyhan Lotfi , Gholamreza Askari* Pages 1401-1409
    Background
    Infertility is defined as failure in fertility after having sex for at least one year, if no contraceptive method is used, and 15% of the world's population is involved, of which 20-70 percent is related to men. Studies show that infertility is associated with a decrease in Q10 levels in the serum and seminal fluid, and its supplementation can reduce the symptoms of infertility, and improve it as well.
    Methods
    The purpose of this study was to review the research done to investigate the relationship between Q10 and infertility. Clinical trial studies on the effect of supplementation of Q10 on male infertility from PubMed, Scopus, ISI, and Google Scholar databases between 2000 and 2017 were assessed using the keywords of coenzyme Q10, ubiquinol-10, infertility, male infertility, male fertility problems, semen parameters, sexual dysfunction.
    Findings
    In most clinical trial studies, supplementation of Q10 had a positive effect on sperm parameters such as concentration, morphology, and movement. DNA fragmentation was also reduced; moreover, antioxidant enzymes of catalase and superoxide dismutase as well as total antioxidant capacity were significantly higher than before the intervention. However, some studies found no significant effect of Q10 on the sperm parameters.
    Conclusion
    In most studies, the positive effects of Q10 supplement on sperm parameters, DNA damage, antioxidant capacity, and antioxidant enzymes have been proven, but due to the lack of studies, more clinical trial studies are needed in this area.
    Keywords: Ceonzyme Q10, Ubiquinol-10, Fertility, Infertility, Male, Sperm, Sexual dysfunction, Physiological