فهرست مطالب

دانشکده پزشکی اصفهان - پیاپی 90 (پاییز 1387)

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 90 (پاییز 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/08/11
  • تعداد عناوین: 15
|
  • کلیپ ویدیوپی
  • الکتروشوک درمانی
    محمود رفیعیان کوپایی، اکبر روزبهانی صفحه 14
    لکتروشوک درمانی روشی است که درآن امواج الکتریکی تحت بیهوشی از مغز عبور داده میشوند.این عمل باعث ایجاد تشنج های واضح شده و تغییراتی را در ترکیبات شیمیایی و واسطه های عصبی مغز ایجاد میکند.این روش درمانی بیشتر برای درمان افسردگی ماژور که به سایر درمانها پاسخ نداده استفاده می شود ولی برای درمان مانیا، اسکیزوفرنی، کاتاتونی و برخی بیماری های دیگر روانپزشکی بکار میرود.
  • مقالات پژوهشی
  • محمد علی رجبی صفحه 217
    مقدمه
    پاره شدن کیست هیداتید کبد به داخل مجاری صفراوی داخل کبدی از عوارض مهم و مشکل آفرین این کیست است. با توجه به این که کشور ما از مناطق اندمیک این انگل است، توانایی تشخیص و درمان کیست هیداتید پاره شده در مجاری صفراوی برای هر جراحی لازم است. عدم توانایی در تشخیص و پیش گویی این عارضه می تواند زیان های جبران ناپذیری به دنبال داشته باشد.
    روش ها
    در این مطالعه ی گذشته نگر، پرونده ی 196 بیمار مبتلا به کیست هیداتید کبد که بین سالهای 1373 تا 1384 توسط نویسنده در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تحت درمان و عمل جراحی قرار گرفته بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. 22 پرونده به علت نقص یا نداشتن شرایط وروددر مطالعه، کنار گذاشته شده، در نهایت، 174 پرونده برای بررسی انتخاب شدند. با استفاده از نرم افزار SPSS-10، داده های کمی با t-test و داده های کیفی با Fisher''s exact test و در صورت لزوم با تست پیرسون تحلیل شدند. سطح معنی داری آماری 05/0 > P معین گردید.
    یافته ها
    یافته هایی که می توانند یک پارگی مخفی کیست هیداتید را برای جراح گوشزد نمایند عبارتند از: بیلیروبین توتال بالاتر از mg/dl 1 (05/0 > P)، بیلیروبین مستقیم بیش از mg/dl4/0 (05/0 > P)، آلانین آمینوترانسفراز بیش از u/L 5/31 (05/0 > P)، آسپارتات آمینوترانسفراز بیش از u/L 5/29(05/ 0> P)، یرقان در دو هفته اخیر (05/0 >P)، اندازه‪ی کیست بیش‪از 5/14 سانتی‪متر (05/0 >P)، و آلکالین فسفاتاز بیش از u/L5/275 (05/0 > P). فاکتورهای سن، جنس، تعداد گلبول های سفید، و اندازه‪ی کیست کمتر از 10 سانتی متر ارتباط معنی دار ی نداشتند و کمکی به تشخیص نمی کردند.
    نتیجه گیری
    در همه ی مواردی که بیمار مبتلا به کیست هیداتید کبد است و پارگی کیست در سونوگرافی مشخص نیست، باید از فاکتورهای ذکر شده، که در تشخیص پارگی های مخفی کمک می کنند، استفاده کرد تا در صورت وجود پارگی، اقدامات لازم هنگام عمل جراحی کیست انجام شود و نیاز به عمل های بعدی و عوارض آن مرتفع گردد.
    کلیدواژگان: کیست هیداتید، کیست هیداتید عارضه دار، پاره شدن کیست هیداتید در مجاری صفراوی
  • رویا نصیری، محمد سرافراز یزدی، ایستک رضایی صفحه 225
    مقدمه
    پروتئینوری یکی از نشانه های اصلی پره اکلامپسی است. روش استاندارد فعلی جهت تعیین کمی پروتئینوری در بیماران مشکوک به پره اکلامپسی جمع آوری ادرار 24 ساعته می باشد. اما این روش، وقت گیر، پر زحمت و در معرض خطاست. مطالعه ی حاضر ارزش تشخیصی نسبت پروتئین به کراتینین در نمونه ی تصادفی ادرار را به عنوان شاخصی برای پیش گویی پروتئینوری در بیماران مشکوک به پره اکلامپسی بررسی می نماید.
    روش ها
    مطالعه ی حاضر به صورت مقطعی و بر روی 45 خانم حامله مشکوک به پره اکلامپسی که در طی دی ماه 1384تا بهمن 1385 در بیمارستان 22 بهمن مشهد بستری شده بودند، انجام گرفت. معیار ورود به مطالعه، سن حاملگی بیشتر یا مساوی 24 هفته و افزایش اخیر فشار خون در حد 90/140 میلی متر جیوه بود. جهت اندازه گیری نسبت پروتئین به کراتینین از هر بیمار یک نمونه تصادفی ادرار غیر اول صبح گرفته شد. به علاوه برای اندازه گیری میزان پروتئین و کراتینین دفع شده ادرار 24 ساعته جمع آوری گردید.
    یافته ها
    از 45 نمونه ی مورد مطالعه، 67 درصد پروتئینوری قابل ملاحظه داشتند. نتایج بیانگر ارتباط قوی بین نسبت پروتئین به کراتینین نمونه ی اتفاقی ادرار و پروتئین ادرار 24 ساعته بود (ضریب همبستگی پیرسون 84/0 و 0001/0 = P). بهترین نقطه ی برش نسبت پروتئین به کراتینین نمونه ی تصادفی ادرار 23/0 با حساسیت 81 درصد، ویژگی 77 درصد، ارزش اخباری مثبت 89 درصد و ارزش اخباری منفی 63 درصد به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نسبت پروتئین به کراتینین نمونه اتفاقی ادرار می تواند به عنوان تست غربالگری سریع و آسان، برای رد نمودن پروتئینوری در افراد مشکوک به پره اکلامپسی مورد استفاده قرار گیرد.
  • منصور ثالثی، منصور کریمی فر، زیبا فرج زادگان، کمال اصالت منش، شهرزاد خسروی، پروین فلاحی، محمود اکبریان صفحه 234
    مقدمه
    اندازه گیری پروتئین 24 ساعته ادرار روش استاندارد جهت تشخیص و مونیتورینگ اثر درمانی وپروگنوز نفریت لوپوسی می باشد. در این مطالعه نسبت پروتئین به کراتینین در نمونه ادرار صبح با پروتئین 24 ساعته ادرار در بیماران مبتلا به لوپوس مقایسه شد.
    روش ها
    74 بیمار خانم مبتلا به SLE که تشخیص SLE برای آنها قطعی شده بود، تحت بررسی قرارگرفتند. معیار ورود به مطالعه بیماران، پروتئین 1+ و یا بیشتر در آزمایش ادرار با روشDipstick یا پروتئین 24 ساعته ادرار ≤ 300 میلی گرم در روز بود. در ادرار 24 ساعته بیماران، حجم، مقدار پروتئین و کراتینین اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در بیماران مبتلا به نفریت لوپوسی بین مقدار پروتئین ادرار 24 ساعته و نسبت پروتئین به کراتینین، هم در نوبت اول (83/0r =، 0001/0 P
  • احمد شواخی، سعید عطایی، مهناز عطایی، مهسا خدادوستان، محمدرضا مینا کاری صفحه 242
    مقدمه
    داروهای مهارکننده ی پمپ پروتون همواره در کنار درمان آندوسکوپی برای بیماران مبتلا به خونریزی گوارش مورد استفاده قرار می گیرند. این داروها به دو صورت خوراکی و وریدی مورد استفاده قرار می گیرند که تفاوت عمده ای در هزینه ی درمان و راحتی برای بیمار بین این دو روش وجود دارد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر درمان خوراکی و وریدی در بیماران با ریسک بالا (بیماران با خونریزی فعال، لخته ی چسبیده و یا وجود رگ بدون خونریزی در زخم) و مقایسه ی این دو روش می باشد.
    روش ها
    از بیماران مبتلا به خونریزی گوارشی با خطر بالا بعد از درمان آندوسکوپی، به صورت تصادفی 45 بیمار با پانتوپرازول وریدی (80 میلی گرم دوز اولیه، سپس 8 میلی گرم در ساعت) و 48 بیمار با اومپرازول خوراکی (دوز 40 میلی گرم هر 12 ساعت)، تحت درمان قرار گرفتند. درمان هر دو گروه تا 48 ساعت ادامه یافت.
    یافته ها
    در گروه پانتوپرازول وریدی 45 نفر (متوسط سن 18 ± 45، نسبت مرد به زن 28 به 17 نفر معادل 6/1) و در گروه اومپرازول خوراکی 48 نفر (متوسط سن 15 ± 42، نسبت مرد به زن 30 به 18 معادل 7/1) بررسی شدند. دو گروه از نظر محل زخم، وجود هلیکو باکتر و نوع علامت خونریزی هماهنگ بودند. در مقایسه ی نتایج درمان، مقدار خون تزریق شده، مرگ و میر تا یک ماه بعد از ترخیص، نیاز به جراحی و خونریزی مجدد دو گروه تفاوت عمده ای نداشتند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که نتایج درمان در دو گروه اومپرازول خوراکی با دوز بالا و پانتوپرازول وریدی معادل یکدیگر است.
    کلیدواژگان: زخم پتیک، اومپرازول، مهارکننده پمپ پروتون، خونریزی گوارش فوقانی
  • علی حکمت نیا، احسان یوسفیان*، مسیح صبوری صفحه 249
    مقدمه

    ام آر ونوگرافی (MRV) اغلب جهت بررسی وریدها و سینوس های مغزی استفاده می شود ولی اطلاعات اندکی در مورد انواع واریاسیون های طبیعی وریدها و سینوس های مغزی درگروه های سنی و جنسی مختلف، در دسترس می باشد.

    روش ها

    تصاویر MRV و MRI نهصد و شانزده بیمار مورد مطالعه قرار گرفت. بیماران دارای ابنورمالیتی های داخل مغز، آنومالی های مادرزادی، بیماری های ژنتیکی، ترومبوز وریدی، تومورهای مغزی، سابقه ی تروما به سر، بیماران با سابقه CVA و بیماری های کلاژن واسکولار و واسکولیت ها و سابقه ی عمل جراحی کرانیوتومی از مطالعه خارج شدند. اطلاعات هفتصد و بیست و چهار بیمار بار MRV و MRI مغزی طبیعی به سه گروه سنی (55) تقسیم و آنالیز شد.

    یافته ها

    سینوس ترانسورس در 9/51% بیماران دو طرفه در 2/12% فقط در طرف چپ در 8/35% فقط در طرف راست مشاهده شد و تنها در یک مورد (13/0%) در گروه سنی زیر 15 سال سینوس ترانسورس مشاهده نشد. سینوس اکسی پیتال در 1/69% (224 نفر) بیماران وجود داشت و سینوس سیگموئید در 7/67% بیماران (490 نفر) مشاهده گردید. ورید گالن در 8/72% و ورید رزنتال (Rosenthal) در 6/66% بیماران وجود داشت. سینوس سوپریور ساژیتال (Superior Sgittal) در تمامی بیماران مشاهده شد. تفاوت آماری معنی داری بین آناتومی و واریاسیون های وریدها و سینوس های مغزی در گروه های سنی مختلف وجود داشت ولی این تفاوت در زن و مرد معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    MR ونوگرافی روش تصویر برداری غیر تهاجمی است که برای ارزیابی آناتومی و واریاسیون های وریدها و سینوس های مغزی وتغییرات آنها در سنین مختلف و اقدامات لازم بعدی ارزش بالایی دارد.

    کلیدواژگان: ام آر ونوگرافی (Magnetic Resonance Venography)، واریاسیون، وریدها، سینوس های مغزی
  • فریبرز مکاریان، شهناز امانی، زهرا کبیری، منصور صالحی صفحه 257
    مقدمه
    ARG یک پروتو انکوژن و عضوی از خانواده ی پروتئینی تیروزین کنیازها می باشد. هدف از انجام مطالعه ی حاضر مشخص کردن اهمیت ژن ARG در staging سرطان لنفومای منتشر سلول بزرگ B (DLBCL) بود.
    روش ها
    شانزده نمونه یDLBCL و چهار نمونه ی گره ی لنفاوی فعال lymph node) (reactive (به عنوان گروه شاهد) پس از staging به وسیله ی سیستم Ann Arbor در این مطالعه مورد استفاده قرار گرفتند. از نمونه ها پس از ثبوت در فرمالدئید و قالب گیری در پارافین، بلوک تهیه شد. پس از تهیه ی برش، نمونه ها با دو آنتی بادی اولیه ی خاص ژنهای ARGو GAPDH (به عنوان یک House Keeping Gene) هیبرید شدند. سپس لام ها شستشو داده شدند و با دو آنتی بادی ثانویه ی نشان دار شده با رنگ های فلورسنس هیبرید شدند. آنتی بادی ثانویه ی ARG با رنگ فلورسنس سبز (FITC) و آنتی بادی ثانویه ی GAPDH با رنگ فلورسنس قرمز (Texas red) نشاندار شده بود. میزان شدت رنگ های سبز و قرمز پس از عکس برداری از لام ها با استفاده از دوربین CCD، اندازه گیری شد و نسبت رنگ سبز به قرمز برای هر سلول نمونه های مورد و شاهد اندازه گیری شد. تفاوت در میانگین این نسبت بین نمونه های مورد و شاهد بیانگر تغییر در میزان بیان پروتئین ARG بود.
    یافته ها
    در نمونه های مورد مطالعه، میانگین نسبت رنگ سبز به قرمز (بیانگر سطح بیان پروتیئن ARG) در گره های لنفاوی فعال و stageهای I، II و III سرطان DLBCL تفاوت معنی داری داشت. سطح بیان ARG بین همه ی گروه ها به استثنای مرحله III و IVدر نمونه های DLBCLمتفاوت بود.
    نتیجه گیری
    تفاوت های مشاهده شده در سطح بیان ARG در مراحل مختلف DLBCL نشانگر این مطلب است، که این ژن ممکن است قابلیت کاربرد به عنوان بیومارکر در Stagingسرطان DLBCL را دارا باشد. علاوه بر این به کار بردن مهار کننده های اختصاصی ARG به عنوان عوامل جدید شیمی درمانی، می تواند در درمان DLBCL مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: لنفوما، پروتئین ARG، لنفومای منتشر سلول B بزرگ
  • حمید مزدک، نوشین میرخشتی *، احمد موحدیان، فرانک یزدخواستی، ابراهیم بهزاد، محمد شفیعیان، زهرا شمس زاده صفحه 267
    مقدمه

    یکی از مهمترین عناصر کمیاب در بدن انسان منگنز می باشد. این عنصر نقش مهمی در دفاع آنتی اکسیدانی بدن داشته، به عنوان کوفاکتور برای بسیاری از آنزیمهای بدن عمل می کند. در مطالعات مختلف کمبود منگنز به عنوان یک تراتوژن تلقی شده و ارتباط کمبود آن با ابتلا به برخی سرطانها به طور محدود مورد بررسی قرار گرفته است. مطالعه ی حاضر به بررسی سطح سرمی منگنز در افراد مبتلا به سرطان مثانه در مقایسه با افراد سالم می پردازد.

    روش ها

    طی یک مطالعه ی مورد- شاهدی، تعداد 51 نفر بیمار مبتلا به سرطان مثانه و 58 نفر گروه شاهد به روش آسان انتخاب شدند. پس از اخذ رضایتنامه ی کتبی از افراد مورد آزمون، نمونه های خون (پس از 8 ساعت ناشتایی) گرفته و سطح سرمی منگنز در آنها اندازه گیری شد. در نهایت داده ها با استفاده از آزمون آماریt-test بین دو گروه مورد مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین غلظت سرمی منگنز در افراد مبتلا به سرطان مثانه معادل μg/L 39/0 ± 3/1 و در افراد گروه شاهد معادل μg/L84/0 ± 87/1 بود که تفاوت آماری معنی داری بین گروه شاهد و مورد وجود داشت (001/0 P

  • کتایون طائری، نازیلا کساییان، رضا فدایی نوبری، بهروز عطایی صفحه 273
    مقدمه
    عفونت های توام ویروسی از مشکلاتی است که زندگی فرد دچار اعتیاد تزریقی را به شدت به خطر می اندازد. در این زمینه، غربالگری این بیماران و شناخت عوامل خطر اصلی می تواند در کاهش انتشار این بیماری ها و نیز کمک به بیماران موثر واقع گردد.
    روش ها
    در یک مطالعه ی مقطعی تحلیلی، 106 بیمار HIVمثبت، دارای سابقه ی اعتیاد تزریقی مراجعه کننده به مرکز پزشکی نواب صفوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، بین سال های 1379 تا 1386 مورد ارزیابی قرار گرفتند. از بیماران آزمایش HBsAg و HCV-Ab به روش الیزا به عمل آمده، پرسش نامه ی عوامل خطر تکمیل گردید
    یافته ها
    از 106 فردHIV مثبت دارای سابقه ی اعتیاد تزریقی مورد بررسی، 2 نفر (8/1%) مبتلا به هپاتیت B، 80 نفر (5/75%) مبتلا به هپاتیت C و 10 نفر (4/9%) دارای عفونت توام B و C بودند. سابقه ی زندان با 27/18OR = و 001/0 P < و بیکاری با 8 OR = و 001/0 P < ریسک فاکتورهای اصلی مستقل برای اعتیاد تزریقی شناخته شدند. حال آن که وضعیت تاهل، میزان تحصیلات و سن ارتباطی با اعتیاد تزریقی نداشتند.
    نتیجه گیری
    نتایح این مطالعه بیانگر میزان بالای عفونت با هپاتیت B، C و هپاتیت توام در معتادان تزریقیHIV مثبت می باشد. از سوی دیگر مسوولین کشور بایستی به عواملی چون بیکاری و بهداشت زندانها در شیوع اعتیاد تزریقی که خود زمینه ی مشکلات بعدی است، توجه نمایند.
    کلیدواژگان: HIV، هپاتیت B، هپاتیت C، عوامل خطر، اعتیاد تزریقی
  • پریا توکلی پور، معصومه صادقی، رامین حیدری، علی اکبر وثوق، کتایون ربیعی صفحه 279
    مقدمه
    یکی از علل ایجاد فشار خون شریان ریوی (PAH) مسمومیت با گاز موستارد است. گاز موستارد یکی از عوامل مخرب موجود در بمب های شیمیایی است که طی جنگ عراق علیه ایران تعداد زیادی از سربازان ایرانی را آلوده نمود. مطالعه ی حاضر جهت بررسی میزان اثر داروی سیلدنافیل، که امروزه یکی از درمان های موثر PAH است، بر روی درمان علایم این اختلال در مسمومین به گاز خردل طراحی شد.
    روش ها
    در یک مطالعه ی نیمه تجربی بر روی20 بیمار با سابقه ی مسمومیت با گاز موستارد که مبتلا به علایم PAH شده بودند، نمونه ها اکوکاردیوگرافی شده مقدار فشار خون شریان ریوی تعیین گردید؛ همچنین یک آزمون پیاده روی 6 دقیقه ای (6 MWt) انجام شد. پس از آن، بیماران به مدت 12 هفته تحت درمان با50 میلی گرم سیلدنافیل روزانه قرار گرفتند. پس از پایان دوره ی درمان دو مرتبه برای همه ی آنها اکوکاردیوگرافی و 6 MWt انجام شد.
    یافته ها
    بیماران تحت مطالعه، مردانی با میانگین سنی 91/3 ± 89/42 سال بودند. میانگین فشار شریان ریوی در شروع مطالعه 21/8 ± 75/37 و مسافت طی شده در 6 MWt 28/82 ± 35/263 متر بود. این مقادیر پس از دوره ی درمان بهبود معنی داری یافت و به ترتیب به 55/6 ± 10/29 و 39/82 ± 35/291 رسید.
    نتیجه گیری
    تاکنون مطالعاتی در زمینه ی درمان PAH با سیلدنافیل انجام شده که نشان دهنده ی تاثیر مناسب این دارو بر علایم بیماری بوده است. نتیجه ی مطالعه ی ما نیز نشان دهنده ی بهبودی PAH در مسمومین با موستارد است. طبق نتایج به دست آمده، درمان این بیماران با حتی یک دوز روزانه ی سیلدنافیل نیز به بهبودی می انجامد.
    کلیدواژگان: فشار خون شریان ریوی، مسمومیت با گاز خردل، سیلدنافیل
  • مقالات کوتاه
  • حاتم احمدی، پروین رستمی صفحه 286
    مقدمه
    استرس های دوران جنینی می تواند، بر پارامترهای خونی، عملکرد سیستم ایمنی، اختلالات رفتار و mood پس از تولد موثر باشد. مطالعه حاضر به بررسی اثر استرس محدودیت حرکت قبل از تولد بر کاهش عملکرد ایمنی در راتهای نر60 روزه نژاد می پردازد.
    روش ها
    38 رات حامله به چهار گروه تقسیم شدند. گروه شاهد یا راتهای حامله ای که در زمان حاملگی استرسی بر آنها وارد نمی شد و سه گروه آزمایشی. در گروه آزمایشی 1 راتهای حامله از روز 8 تا 21 حاملگی، در گروه آزمایشی 2 از روز 8 تا 17 حاملگی و در گروه آزمایشی 3 از روز 17 تا 21 حاملگی تحت استرس محدودیت حرکتی قرار گرفتند. در پایان پارامتر های خونی فرزندان نر 60 روزه متولد شده، بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد تعداد گلبول های سفید خون درگروه های 1 و 3 نسبت به گروه شاهد کاهش داشته است. همچنین درصد گرانولوسیت ها در گروه های آزمایشی 1، 2 و3 نسبت به گروه شاهد کاهش و درصد لنفوسیت ها افزایش داشت. به علاوه تعداد گلبولهای قرمز خون در گروه های آزمایشی 1 و 2 نسبت به گروه شاهد افزایش یافت. تعداد پلاکت های (platelets) گروه آزمایشی 1 نیز نسبت به گروه شاهد افزایش نشان داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها به نظر می رسد که استرس محدودیت حرکتی قبل از تولد بر عملکرد سیستم ایمنی و خونساز اثر می گذارد و این اثر به صورت تغییر در پارامترهای خونی تظاهر پیدا می کند.
    کلیدواژگان: استرس پیش از تولد، محدودیت حرکتی، پارامترهای خونی، عملکرد ایمنی، WBC، RBC، Platelete
  • مرجان بیگی، فریبا فهامی، روشنک حسن زهرایی، سرور آرمان صفحه 294
    مقدمه
    با توجه به اثرات سوء اختلالات عملکرد جنسی بر بهداشت روان زنان منوپوز و خانواده ی آنها، اهمیت شناسایی عوامل مرتبط با اختلالات عملکرد جنسی در این دوره ضروری به نظر می رسد.
    روش ها
    مطالعه ی حاضر از نوع توصیفی تحلیلی و روش جمع آوری اطلاعات به صورت مقطعی بوده است. در این مطالعه 174 زن یائسه ی همسردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی مورد بررسی قرار گرفتند. روش جمع آوری اطلاعات به صورت پرسش نامه (تست افسردگی بک و پرسش نامه های خود ساخته نظیر ویژگی های دموگرافیک، آگاهی جنسی، کیفیت روابط مطلوب با همسر و اختلالات جنسی بر اساس DSM-IV بود. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS و با آزمون های آماری t مستقل، 2χ و مانتل هانزل 2χ مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد که ارتباط آماری معنی داری بین خصوصیات مربوط به شرکت کنندگان (سن، تحصیلات، شغل، افسردگی، آگاهی جنسی و کیفیت روابط با همسر) و برخی متغیرهای دیگر مثل تحصیلات شوهر، وضعیت اقتصادی، وضعیت محل سکونت با اختلالات عملکرد جنسی وجودداشت.
    یافته ها همچنین نشان داد که ارتباط آماری معنی داری بین خصوصیات مربوط به همسران شرکت کنندگان نظیر (سن، شغل) و برخی متغیرهای دیگر مثل فاصله ی سنی زن و شوهر، طول مدت ازدواج و تعداد فرزندان با اختلالات عملکرد جنسی وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    اختلالات جنسی در یائسگی می تواند متاثر از برخی ویژگی های فردی و اجتماعی، مشکلات سایکولوژیک و کاهش دانش جنسی باشد. با توجه به این که بسیاری از آسیب های روانی و اجتماعی در این دوره متعاقب اختلالات جنسی ایجاد می شود؛ لذا بر نقش متخصصین مربوط به این امور در زمینه ی مشاوره و آموزش تاکید می شود.
    کلیدواژگان: اختلالات عملکرد جنسی، منوپوز، افسردگی، آگاهی جنسی
  • گزارش مورد
  • احمد علیخانی، مجید پویا، نازنین میرزایی صفحه 301
    مقدمه
    سل پستان شکل بسیار نادر از انواع سل خارج ریوی است. سالانه تنها پانصد مورد سل پستان در سراسر جهان گزارش می شود. در این مقاله یک مورد از سل پستان که با علایم سینوس تراکت زیر بغل، غده ی لنفاوی فوق ترقوه ای چپ و ادم پستان چپ مراجعه کرده بود، معرفی شده است.
    معرفی بیمار:بیمار دختر 15 ساله ای بودکه با تورم پستان چپ و ترشح زیر بغل چپ از دو ماه قبل، مراجعه نمود. در معاینه ی غده ی لنفاوی فوق ترقوه ای، توده ی پستان چپ با پوست طبیعی قابل لمس، همراه با سینوس تراکت وسیع با توده ی زیر بغل چپ و ادم دیواره ی قفسه سینه به خصوص سمت چپ بود. سونوگرافی پستان یک توده ی تخم مرغی شکل با ساختمان کیستیک و دیواره های متعدد را نشان داد. بر اساس یافته های بالینی آنتی بیوتیک شروع شد، ولی به علت منفی بودن آزمایش های باکتریولوژیک و نبودن یافته ای دال بر اکتینومایکوز و یا باسیل اسید فاست، نمونه برداری از ضایعه زیر بغل انجام شد. گزارش آسیب شناسی، گرانولوم با نکروز پنیری مطابق با سل بود. درمان ضد سل شروع و ترشح بعد از شش هفته متوقف شد. تورم غده ی لنفاوی فوق ترقوه ای سمت چپ و پستان فروکش کرد. توده ی پستان و زیر بغل چپ نیز تحلیل رفت.
    نتیجه گیری
    پستان مانند عضله ی اسکلتی و طحال نسبت به سل مقاوم است. سل پستان بیماری جوانان است و در افراد مسن ممکن است با یک توده ی شبیه به کارسینوم تظاهر نماید. در حالی که بیماران جوان تر علایم آبسه چرکی پستان را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: سل پستان، ادم، سینوس تراکت زیر بغل
  • محمد دهقانی، ارسلان محمودیان صفحه 307
    مقدمه
    گیر افتادن (Entrapment) عصب سوپرا اسکاپولار می تواند باعث درد شانه شود. عده ی زیادی معتقدند که درمان نگهدارنده با فیزیوتراپی برای این بیماران کفایت می کند. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر جراحی آزادسازی (Release) عصب در بهبود بیماری است.
    روش‪ها:در 5 نفر از بیمارانی که دچار گیرافتادگی عصب سوپرا اسکاپولار شده بودند، عمل جراحی آزادسازی عصب انجام شد. بیماران به طور متوسط حدود 16 ماه (20-12 ماه) پیگیری شدند و در نهایت با کمک مقیاس عملکردی کونستانت (Constant) مورد ارزیابی قرار گرفتند. همه ی بیماران از نظر درد، قدرت عضله، محدوده ی حرکات فعال بدون درد و عملکرد بیماران بررسی شدند. در همه ی بیماران تشخیص با کمک مطالعات الکتروفیزیولوژیک و MRI تایید شد و بیماران تحت عمل جراحی قرار گرفتند.
    یافته ها:بعد از عمل، بیماران به طور متوسط 4 ± 16 ماه پیگیری شدند. زمان متوسط از هنگام شروع علایم تا جراحی 2/3 ± 8/7 ماه بود. متوسط این نمره قبل از عمل 17 ±40 و نمره ی کونستانت نهایی 2/26 ± 8/75 بود. درد در نزدیک به همه ی بیماران از بین رفت و آتروفی عضله به جز در مورد شماره ی 1، در سایر بیماران از بین رفت.
    نتیجه گیری:بهبود نتایج عملکردی و علایم بیماران بعد از عمل جراحی نشان داد که عمل جراحی آزاد سازی عصب بدون توجه به علت زمینه ای، اقدامی موثر و مفید است و در صورت عدم پاسخ به درمان های نگهدارنده مثل فیزیوتراپی بهتر است هر چه سریعتر انجام شود؛ چرا که تاخیر انجام جراحی بهبود نهایی را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: عصب سوپرا اسکاپولار، گیرافتادگی، مقیاس عملکردی کونستانت، آزادسازی عصب، کیست گانگلیون
  • مقاله بازآموزی
  • افسون امامی نایینی، افسون امامی نایینی صفحه 308
|
  • Electroconvulsive Therapy
    Mahmoud Rafieian Kopaei, Akbar Rouzbahani Page 14
    Electroconvulsive therapy (ECT) is a procedure in which electric currents are passed through the brain, deliberately triggering a brief seizure. This seems to cause changes in brain chemistry that can alleviate symptoms of certain mental illnesses ECT is most often used as a treatment for severe major depression which has not responded to other treatment, and is also used in the treatment of mania (often in bipolar disorder), catatonia, schizophrenia and other disorders.
  • Mohammad Ali Rajabi Page 217
    Background
    The rupture of hydatid cyst into the intra-hepatic bile ducts is considered as one of the problematic and important hydatid side effects. Considering the fact that this parasite is endemic in Iran, detection and treatment of hydatid cyst ruptured into the biliary system is crucial for any surgeon. Failure in detecting and predicting this complication can result in irremediable consequences.
    Methods
    This study was retrospective and included 196 patients with liver hydatid cyst who were surgically operated (1994-2005) in hospitals of Isfahan University of Medical Sciences (Kashani Hospital, Isabne Maryam hospital and Al-Zahra Hospital) by the researcher, and among them, 22 patients were excluded because of incomplete records or lack of the conditions required for entering the study, and finally 174 patients were selected for the study. The quantitative and qualitative data were analyzed by t-test and Fisher's exact test respectively, also with Pearson test when necessary, at the statistical significant level of P< 0.05 in SPSS-10 software.
    Findings
    Laboratory findings in patients with liver hydatid rupture was as follows: total bilirubin more than 1 mg/dl (p < 0.05), direct bilirubin more than 0.4 mg/dl (p < 0.05), alanine aminotransferase more than 31.5 u/l (p < 0.05), aspartate aminotransferase more than 29.5 u/l (p < 0.05), jaundice in last two weeks (p < 0.05), cyst size more than 14.5 cm (p < 0.05) and alkaline phosphatase more than 275.5 u/l (p < 0.05). Age, gender, white cell count, and cyst size smaller than 10 cm were insignificant and non helpful in making the diagnosis.
    Conclusion
    In cases that rupture of liver hydatid cyst cannot be detected by ultra-sonography, surgeon must be careful during the operation in exploration for detection of probable rupture of liver hydatid cyst to provide the necessary treatments during the cyst operation and to prevent further operations and side effects.
  • Roya Nasiri, Mohammad Sarafraz Yazdi, Istak Rezaei Page 225
    Background
    Proteinuria is the main sign of preeclampsia. The gold standard test for quantitative evaluation of proteinuria in patients with suspected preeclampsia is the 24-hour urine analysis. Howewer, the collection of 24 hour urine specimens is time consuming, cumbersome, costly and unreliable procedure. The purpose of this study was to determine the diagnostic value of the protein/creatinine ratio in predication of 24-hour urine total protein among women with suspected pre-eclampsia.
    Methods
    This study was a cross-section investigation and was performed on 45 hospitalized pregnant women evaluated for suspected pre-eclampsia at > 24 weeks of gestational age and a BP > 140/90 mmHg at 22-Bahman hospital between Dec 2006 and Jan 2008. For each patient, a random morning urine sample was obtained for the calculation of the protein/creatinine ratio then a 24-hour urine collection for determination of urinary protein excretion was collected
    Findings
    From 45 patients, 67 percent of the study population had significant proteinuria. There was a strong correlation between urine protein/creatinine ratio and 24-hour urine protein excretion. Pearson's correlation coefficient was 84% and p = 0.0001. The best cut off point for the random urine protein/creatinine ratio was 0.23 with sensitivity, specifity, positive predictive value and Negative predictive value 81%, 77%, 89%, 63%, respectively.
    Conclusion
    With further studies the random urinary protein/creatinine ratio could replace the 24-hour urine collections as an easier, faster, more useful screening test for ruling out significant proteinuria in suspected patients.
  • Mansoor Salesi, Mansoor Karimifar, Ziba Farajzadegan, Kamal Esalatmanesh, Shahrzad Khosravi, Parvin Falahi, Mahmood Akbarian Page 234
    Background
    24-h urinary pr is a standard way to diagnose lupus nephritis. Assessment of Pr/Cr ratio in morning spot urine is a valuable method in diabetic patients but it has no use in SLE patients routinely. In this study Pr/Cr ratio in spot urine was compared with 24-h urine Pr. If they have valuable correlation, we can use this test instead of 24-h urinary Pr. The aim of this study was to evaluate the correlation of spot urine protein-creatinine ratio for prediction of significant proteinuria (> or = 300 mg/24 h) in patients with systemic lupus erythematous.
    Methods
    A cross-section study was conducted in 74 hospitalized women with systemic lupus erythematous. The correlation between Prot/Cr in first morning urine specimens and urinary protein excretion were analyzed in 24-h collections.
    Findings
    zorrelation between Prot/Cr ratio in spot morning urine specimens and urinary protein excretion in 24-h collections was significant.
    Conclusion
    A high correlation and precision of agreement were demonstrated between the two methods of assessment proteinuria in lupus patients. The difference between the two methods was less than the biological variability in the protein excretion and its measurement, enabling the methods to be used interchangeably creatinine ratio in spot morning urine samples is a precise indicator of proteinuria in patients with lupus nephritis and represents a simple and inexpensive procedure in establishing severity of proteinuria in patients with systemic lupus erythematous.
  • Ahmad Shavakhi, Saeid Ataei, Mahnaz Ataei, Mahsa Khodadostan, Mohammad Reza Minakari Page 242
    Background
    Proton pomp inhibitor drugs are used in the patients presenting gastrointestinal (GI) bleeding as adjuvant to endoscopic treatment. Proton Pomp Inhibitor (PPI) therapy is used via IV or oral route, with significant difference in cost and convenience. The aim of this study was the evaluation of outcomes in PPI therapy via IV or oral rout in high risk patients (i.e. active bleeding, adherent clot and non bleeding visible vessel).
    Methods
    After endoscopic treatment, high risk patients presenting with upper gastrointestinal bleeding were randomly divided into two groups. Group one including 45 patients who received IV pantoprazole (80 mg stat, and 8 mg/h for 48 hours) and group two 48 patients received omeprazole (40 mg bid for 48 hours).
    Findings
    The mean age of pantoprazole group was 45 ± 18 years (45 patients, Male (28)/Female (17) = 1.6) compared to omeprazole group 42 ± 15 years (48 patients Male (30)/Female (18) = 1.7). The two groups were matched for site of ulcer, age, rate of H. pylroi infection and type of bleeding stigmata. There were no differences between two groups in regards to transfusion units, death, surgery and rebleeding.
    Conclusion
    High dose oral omeprazole is as effective as intravenous pantoprazole in high risk GI bleeding patients treated with endoscopic treatment.
  • Ali Hekmatnia, Ehsan Yousefian, Masih Saboori Page 249
    Background

    The MR venography is used to examine the intracranial venous system. However, little information is available about the age and sex-related variation in intracranial veins and (venous system) sinuses. We evaluated the normal intracranial venous anatomy in different age and sex groups by MRV.

    Methods

    742 patients with normal brain Magnetic Resonance Imaging (MRI) were studied by MRV. Patients categorized into the three groups (Age < 15, 15-55, Age > 55). All the patients who have a history of brain tumor, vasculitis and anticoagulant therapy were excluded from the study.

    Findings

    The transverse sinus distribution was %51.9 bilaterally, %12.2 only on the left side and %35.8 only on the right side. Only in one patient this sinus was not visible (0.1%).The occipital sinus was seen in 69/1% (224 patients) and the sigmoid sinus was visualized in 67.7% (490 patients). The Galen's vein was visualized in 72.8% and Rosenthal's vein was visualized in 66.6%. The superior sagittal sinus was visualized in all patients. There was a statistically significant difference in intracranial venous anatomy between three age groups but not in different sex groups.

    Conclusion

    The MRV is a valuable non-invasive imaging modality in the assessment of intracranial venous anatomy and its age related variation.

  • Faribourz Mokarian, Shahnaz Amani, Zahra Kabiri, Mansoor Salehi Page 257
    Background
    ARG is a proto-oncogene and a member of a tyrosine kinase proteins family. It has great importance in many cancers, but there is no conclusive evidence on its role in DLBCL staging. The aim of this study was to evaluate importance of ARG, in this cancer's staging.
    Methods
    Sixteen DLBCL and 4 reactive lymph node (as control group) samples, after staging using Ann Arbor staging system, were used in this study. Formaldehyde fixed paraffin embedded blocks were prepared from the samples. After the sectioning, all samples were hybridized with primary antibodies against ARG and GAPDH (as control house keep keeping gene). The slides were then washed and hybridized with fluorescently labeled secondary antibodies (ARG, green labeled and GAPDH, red). After capturing the pictures using CCD camera, the intensity of green and red colures was measured and the ratio between green/red, that demonstrate changes in ARG expression, were calculated.
    Findings
    The mean ratio of green/red (ARG expression) was significantly different between reactive lymph node, stage I, II and III of DLBCL. ARG expression was different between all groups except for between stage III and VI of DLBCL.
    Conclusion
    The observed changes in ARG expression is a potential biomarker for DLBCL staging. In addition specific inhibitors of ARG can be considered as new chemotherapy agents in the DLBCL treatment.
  • Hamid Mazdak, Nooshin Mirkheshti, Ahmad Movahedian, Faranak Yazdekhasti, Ebrahim Behzad, Mohammad Shafieian, Zahra Shamszadeh Page 267
    Background

    Manganese (Mn) is one the more important trace elements in the humans. Mn plays an important role in antioxidant defences and it is an essential cofactor for a number of enzymes. Some studies have revealed that Mn deficiency is teratogenic. The relationship of Mn deficiency and cancer induction also has been studied in some studies. We evaluated the serum Mn concentration in patients with bladder cancer in comparison with healthy individuals.

    Methods

    During this cross sectional study, 51 patients with bladder cancer and 58 normal subjects were selected regarding the inclusion and exclusion criteria. Blood samples were collected after 8 hours of fasting. The Mn serum concentration was measured in all samples and copamared between two groups.

    Findings

    Mean of serum Mn concentration was 1.3 ± 0.39 µg/l in bladder cancer patients and 1.87 ± 0.84 µg/l in control group. There was a significant difference between two groups (p < 0.001).

    Conclusion

    According to the results of this study Mn serum concentration had significant decrease in bladder cancer patients in comparison with normal subjects. This result is similar to the other researches done in different cancers. Regarding the high Mn level in fresh foods and vegetables, consumption of these nutrients, is recommended in high risk individuals for bladder cancer.

  • Katayoun Taeri, Nazila Kasaeian, Reza Fadaei Nobari, Behrooz Ataei Page 273
    Background
    Viral co-infection is a major cause of human mortality and morbidity and diagnosis of infected patients can lead to prevalence reduction.
    Methods
    In a cross-sectional study, 106 HIV positive patients with a history of IVDA, addmitted among 2000-2007 to Navab-Safavi curing center in Isfahan, were studied. HBs Ag and HCV-Ab were carried on by ELISA method and check-list of related risk factors was completed for each patient. The prevalence of hepatitis B and C and related risk factors were analyzed using Odds Ratio (95% CIs) and logistic Regression tests.
    Findings
    Our result showed that 2 patients (1.8%) had hepatitis B, 80 patients (75.5%) had hepatitis C and 10 patients (9.4%) had both of them. History of imprisonment and unemployment were independent risk factors for IVDA [OR (95% CIs): 18.27 (5.9-56.5) and 8 (2.4-26.1) respectively] but marital status, education and age have not any correlation with neither IVDA nor hepatitis.
    Conclusion
    Our results indicated high prevalence of hepatitis B and C in HIV positive patients with IVDA history. Unemployment and low hygiene in prisons must be mentioned to reduce IVDA in our society.
  • Parya Tavakolipour, Masoomeh Sadeghi, Ramin Heidari, Ali Akbar Vosough, Katayoun Rabiei Page 279
    Background
    One of the causes of pulmonary artery hypertension (PAH) is mustard gas poisoning. Mustard gas is a destroying factor in chemical Bumps that contaminated Iranian soldiers in the war between Iran and Iraq. This study was designed for evaluating the effect of sildenafil, (one of the effective drug in PAH) on the PAH caused by Mustard gas.
    Methods
    In a quasi experimental study on 20 patients poisoned with mustard gas and symptomatic PAH, pulmonary artery pressure (PAP) was measured with transthorasic echocardiography (TTE). Patients did 6 minutes walking test (6 MWT); then, they were treated for 12 weeks with 50 mg sildenafil, daily. At the end, echocardiography and 6 MWT were repeated.
    Findings
    All the patients were men with mean age 42.89 ± 3.91 years old. Mean pressure of pulmonary artery at the beginning of the study was 37.75 ± 8.21 mmHg and walked distance at 6 MWT was 263.35 ± 2.28 meter. These values after 12 weeks treatment were 29.10 ± 6.55 mmHg and 291.35 ± 82.39 meter, that wee statistically meaningful improvement.
    Conclusion
    There are studies demonstrate the effect of sildenafil in improving PAH. This study also reveals that sildenafil improves mustard gas PAH. According to the results, even single daily dose of sildenafil can has good effect on these patients.
  • Hatam Ahmadi, Parvin Rostami Page 286
    Background
    The role of prenatal restraint stress on the immune function of male rats has been studied previously. In this study we evaluated the effect of this stress on some of the blood cells.
    Methods
    To study of the prenatal restraint stresses effect on the immune system, pregnant rats were divided into four groups including one control group and three experimental groups. The control group did not receive any stress during the gestation period. In the experimental groups (1, 2 and 3) the pregnant rats were subjected to the restraint stress respectively from 8 to 21, 8 to17, and 17 to 21 days of gestation Offspring were housed in laboratory conditions with their mothers until 40 days of age. At the age of 60 days the blood samples were taken from the male rats.
    Findings
    Prenatal stress markedly decreased the total number of white blood cells (WBC) in groups 1 and 3, and the percent of granulocyte cells in groups 1, 2 and 3 decreased. The percent of lymphocyte cells in the groups 1, 2 and 3 compared with control group increased significantly. The number of red blood cells (RBC) significantly increased in group 1 and 2 compared to control group. The number of platelet cells also increased in group 1.
    Conclusion
    Our data support that prenatal restraint stresses alter the function of immune and hemopoietic system. Further studies needed to evaluate these effects precisely.
  • Ahmad Alikhani, Majid Pooya, Nazanin Mirzaei Page 301
    Background
    Tuberculosis infects one third of the world population and the leading of death worldwide. Lymphadenitis is the most frequent form of extra pulmonary tuberculosis. Breast tuberculosis is an extremely rare form of extra pulmonary tuberculosis. We introduced a case of breast tuberculosis that presented with axillary sinus tract, left supraclavicular lymph node and left breast edema. Case Report:A 15 year-old girl with a history of left breast swelling and left axillary sinus tract discharge from 2 months ago was admitted to our hospital. The physical examination showed left supraclavicular lymphadenopathy (size=1×0.5, fixed, firm with mild tenderness), left breast mass (size=2×2, firm, mild tenderness) with normal overlying skin, left axillary sinus tract with large mass (size=8×8, tender, erythematous and firm). She has also edema of the chest wall especially in the left hemi thorax. Chest X-Ray was normal and ultrasonographic study of breast showed an ovaloid mass (13×29) with cystic structure and multiple septations. Abdominopelvic sonography was normal and PPD was negative. Excisional biopsy of left axillary lesion showed granuloma and caseous necrosis compatible with tuberculosis. Within 2 weeks of anti-TB medication, the patient developed with left breast discharge. After 6 weeks of anti-TB therapy discharge from this site and left axillary sinus tract was stopped.
    Conclusion
    The tuberculosis of breast is a disease of younger age group and the younger patients usually manifests sign of a pyogenic breast abscess. In our case left breast swelling and left axillary sinus tract discharge were the first presentation of disease.
  • Mohammad Dehghani, Arsalan Mahmoudian Page 307
    Background
    Entrapment of the suprascapular nerve may causes pain in the shoulder which may be attributing wrongly to the other shoulder disorders and the treatment often delayed. Many authors believed that the treatment of this disease is conservative. This study was conducted to assess the effect of surgical release of the suprascapular nerve on the improvement of the patient's functional score.
    Methods
    Operative release for the entrapment of the suprascapular nerve was carried out in 5 patients. All patients were followed for 16 months (between 12-20 months). They finally were assessed by the functional shoulder score devised by constant and murley. The average score before the operative release was 40 ± 17. The diagnosis was confirmed with electrophysiologic studies and MRI. The average time from the onset of symptoms to operation was 7.8 ± 3.2 months.
    Results
    All patients were followed for an average of 16 months after operative release. Final constant score was 75.8 ± 26.2. There was an excellent result in all patients, except one who obliged to change his job (case 1). All patients were pain free after operation and had full recovery of muscle bulk except for case 1.
    Conclusion
    The symptomatic and functional outcome in our study showed that operative decompression and entrapment of the suprascapular nerve improved the patient's functional score. It seems that, if conservative treatments such as physiotherapy failed, it is better to do operative release as soon as possible, because the delayed operation has negative effect on final outcome.