فهرست مطالب

Journal of Kerman University of Medical Sciences
Volume:22 Issue: 1, 2015

  • تاریخ انتشار: 1393/11/09
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مقاله پژوهشی
  • علی شهرکی*، مهدی قاسمی، عزیزالرحمان رضازهی، مهتاب ملاشاهی صفحات 1-11
    مقدمه
    آسیب های وارد شده به اعصاب محیطی عملکرد حرکتی و حسی را تحت تاثیر قرار می دهد و باعث واکنش عقب گرد (رتروگراد) به سمت نورون های شاخ قدامی نخاع و تخریب آن ها می گردد. گیاه بومادران با نام علمی (Achillea wilhelmsii (A. wilhelmsii یکی از شناخته شده ترین گیاهان دارویی است که در سراسر دنیا و در ارتفاعات رشد می کند و گزارش های متعددی درباره اثرات ضد التهابی، ضد اسپاسم، ضد باکتریایی و آنتی اکسیدانی آن وجود دارد. هدف از این مطالعه، بررسی اثرات محافظت نورونی عصاره های آبی این گیاه بر روی تراکم نورون های شاخ قدامی نخاع پس از کمپرسیون عصب سیاتیک در موش صحرایی بود.
    روش
    تحقیق حاضر بر روی 30 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار صورت گرفت. موش های صحرایی مورد مطالعه به طور تصادفی به 5 گروه شش تایی تقسیم شدند که عبارت از گروه A (شاهد)، گروه B (کمپرسیون)، گروه C (کمپرسیون + عصاره آبی A. wilhelmsii با دوز 25 میلی گرم بر کیلوگرم)، گروه D (کمپرسیون + عصاره آبی A. wilhelmsii با دوز 50 میلی گرم بر کیلوگرم) و گروه E (کمپرسیون + عصاره آبی A. wilhelmsii با دوز 75 میلی گرم بر کیلوگرم) بود. طی عمل جراحی و با استفاده از پنس، عصب سیاتیک موش ها تحت کمپرسیون شدید قرار گرفت. عصاره آبی گیاه با دوزهای مربوط به هر گروه به صورت داخل صفاقی و به مدت سه هفته و هر هفته یک بار تزریق شد. پس از گذشت 28 روز از عمل جراحی، موش ها ثابت و بخش کمری طناب نخاعی (منطقه 4L و 5L) آن ها خارج گردید. مقاطع بافتی از نمونه نخاع تهیه شد و تراکم نورون های حرکتی شاخ قدامی نخاع به وسیله رنگ آمیزی تولوئیدین آبی و عکس برداری مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 و آزمون های آماری ANOVA یک طرفه و t تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    تراکم نورونی در گروه کمپرسیون نسبت به گروه شاهد کاهش معنی داری را نشان داد (0/001 > P). تراکم نورونی در گروه های تیمار نسبت به گروه کمپرسیون افزایش معنی داری داشت. بیشترین محافظت نورونی نسبت به گروه کمپرسیون در دوز 75 میلی گرم بر کیلوگرم مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    عصاره آبی گیاه Achillea wilhelmsii دارای اثر محافظت کننده نورونی مناسبی در برابر آسیب های اعصاب محیطی مانند کمپرسیون، له شدگی و قطع عصب می باشد.
    کلیدواژگان: آسیب عصبی، موتونورون، بومادران، عصب سیاتیک
  • سعیده پرورش*، محمدرضا بذرافشانی، نجمه نظام آبادی پور، فاطمه حسینی صفحات 12-20
    مقدمه
    ریفلاکس وزیکویورترال (Vesicoureteral Reflux: VUR)، یک نقص مادرزادی دستگاه ادراری است که تقریبا در یک درصد کودکان گزارش گردیده است. فاکتورهای ایمنولوژیکی و ژنتیکی متعددی به عنوان علل عمده ایجاد کننده این مشکل، ذکر شده اند. از جمله این فاکتورهای ژنتیکی که ممکن است در ایجاد و یا پیشرفت بیماری نقش داشته باشد، وجود پلی مورفیسم C825T ژن GNB3 می باشد. نقش مشارکتی این پلی مورفیسم در بیماری های مختلفی گزارش شده است، اما نقش آن در ایجاد و یا پیشرفت این بیماری هنوز به درستی تعیین نشده است.
    روش
    این مطالعه به صورت تحلیلی و به روش کنترل - مورد (Case-Control) در استان کرمان انجام گرفت. تعداد 80 کودک مبتلا به ریفلاکس وزیکویورترال اولیه و به همین تعداد کودک سالم انتخاب شدند و شیوع پلی مورفیسم C825T ژن GNB3 به روش PCR-RLFP مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در مجموع فراوانی ژنوتیپ هتروزیگوت CT‍ ژن GNB3 در بیماران VUR نسبت به گروه کنترل از نظر آماری افزایشی معنی دار داشت (P = 0.012، OR = 1.92).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که پلی مورفیسم C825T ممکن است در ایجاد VUR اولیه نقش داشته باشد. با این حال، انجام مطالعات بیشتر به منظور مشخص کردن نقش این ژن به عنوان مارکری برای تعیین احتمال VUR لازم می باشد.
    کلیدواژگان: پلی مورفیسم C825T، ژن GNB3، ریفلاکس وزیکویورترال
  • رضا صفرعلیزاده*، زینب بصیری، محمدعلی حسینپور فیضی، مرتضی جبارپور بنیادی، بتول متقی، معصومه نعمتی صفحات 21-31
    مقدمه
    با قرار گرفتن عفونت هلیکوباکتر پیلوری در رده اول عامل سرطان زای معده، آدنوکارسینوما از سال 1994 نوعی بیماری عفونی در نظر گرفته شد. هلیکوباکتر پیلوری از عوامل بیماری زای گسترده ای جهت غلبه بر مکانیسم های دفاعی میزبان استفاده می کند. یکی از این عوامل مستقل که در تعیین بیماری زایی هلیکوباکتر پیلوری نقش مهمی دارد، سیتوتوکسین واکوئله کننده (vacuolating cytotoxin A یا vacA) می باشد. در این تحقیق فراوانی آلل های (m و s (1m، 2m، 1s و 2s در سوش های جدا شده از بیماران مبتلا به التهاب معده، زخم های پپتیک و آدنوکارسینوما و ارتباط آن ها با تظاهرات بالینی مورد مطالعه قرار گرفت.
    روش
    نمونه های بیوپسی از ناحیه آنتروم 88 بیمار با بیماری های مختلف معده- دوازدهه جمع آوری شد و پس از جداسازی هلیکوباکتر پیلوری، وجود آلل های مختلف ژن vacA با روش (PCR (Polymerase chain reaction تعیین گردید.
    یافته ها
    از 64 بیمار مبتلا به هلیکوباکتر پیلوری مثبت، 38 نفر به التهاب معده، 11 نفر به زخم پپتیک و 15 نفر به آدنوکارسینومای معده مبتلا بودند. وجود آلل ها به ترتیب فراوانی در بیماران، آلل(2m1s (22/7 درصد با فراوانی به نسبت مساوی در هر سه گروه، آلل (1m1s (13/6 درصد با بیشترین فراوانی در آدنوکارسینومای معده و زخم پپتیک، آلل (2m2s (7/9 درصد با بیشترین فراوانی در التهاب معده و آلل (m2s (3/4 درصد با بیشترین فراوانی در زخم پپتیک مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    در مطالعه حاضر هیچ ارتباط معنی داری بین ژنوتیپ های مختلف vacA و تظاهرات بالینی مشاهده نشد. همچنین آدنوکارسینوما ارتباط معنی داری با سن ابتلا و جنسیت نشان داد.
    کلیدواژگان: هلیکوباکتر پیلوری، ژنوتیپ های vacA، آدنوکارسینومای معده، زخم پپتیک، ایران
  • راضیه اعتصامی پور*، فاطمه گلستان جهرمی صفحات 32-41
    مقدمه
    پژوهش های اخیر نقص عملکرد حافظه را در افراد مبتلا به وسواس نشان داده اند. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی رابطه خودآگاهی شناختی و عملکرد حافظه رویدادی در بیماران مبتلا به اختلال وسواسی- جبری (Obsessive compulsive disorder) و افراد عادی بود.
    روش
    30 بیمار مبتلا به اختلال وسواسی- جبری و 30 فرد عادی از مرکز درمانی- تخصصی اعصاب و روان شیراز به طور تصادفی انتخاب شدند. مقیاس وسواسی- جبری Yale–Brown، مصاحبه بالینی، پرسش نامه فراشناخت Wells و همکاران و تکالیف رمزگردانی کلامی، عملی و تصویرسازی ذهنی مورد استفاده قرار گرفت. جهت مقایسه گروه ها در خودآگاهی شناختی و حافظه رویدادی از آزمون MANOVA و به منظور بررسی رابطه بین متغیرها از تحلیل میانجی استفاده شد.
    یافته ها
    افراد مبتلا به اختلال وسواسی- جبری نسبت به افراد عادی عملکرد پایین تری در حافظه رویدادی داشتند، اما خودآگاهی شناختی بیشتری را از خود نشان دادند. همچنین عملکرد حافظه رویدادی نقش واسطه ای را بین خودآگاهی شناختی و اختلال وسواسی- جبری ایفا نمود.
    نتیجه گیری
    خودآگاهی شناختی فزاینده در افراد مبتلا به وسواس، هم آسیب شناسی وسواس و هم کاهش عملکرد حافظه رویدادی را تبیین می نماید. درمان های فراشناختی می تواند تمرکز بر خود را کاهش و کنترل افکار را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: خودآگاهی شناختی، حافظه رویدادی، اختلال وسواسی، جبری
  • عبدالرضا کاظمی، حمید آقا علی نژاد*، شعبان علیزاده، شیرین شهبازی، صادق امانی شلمزاری صفحات 42-52
    مقدمه
    تمرین استقامتی نقش بسزایی در پیشگیری و کمک به درمان سرطان پستان دارد. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثرات کمک درمانی تمرین استقامتی بر بیان 155-miR (ریزRNA- 155) و مبدل و فعال کننده پیام رونویسی-3 (Signal transducer and activator of transcription-3 یا STAT3) در تومور پستان بود.
    روش
    16 موش ماده نژاد بالب سی به طور تصادفی به دو گروه تومور- ورزش (Exercise-Tumor یا ET) و تومور- استراحت (Rest-Tumor یا RT) تقسیم شدند. پس از آشناسازی، سلول های سرطانی وابسته به استروژن 2L-4MC به موش ها تزریق (یک میلیون سلول به هر موش) شد و گروه ET به مدت 6 هفته (5 روز در هفته) تمرینات استقامتی انجام دادند. حجم تومور هر هفته با کولیس دیجیتال اندازه گیری شد. در پایان موش ها قربانی شدند و بافت تومور استخراج و در دمای 70- درجه سلسیوس نگهداری گردید. سپس استخراج (RNA (Ribonucleic acid و ساخت (cDNA (Complementary deoxyribonucleic acid به ترتیب با استفاده از پروتکل TRIzol و مطابق دستورالعمل کیت ساخت cDNA صورت گرفت. در نهایت روش Real-time PCR (Real-time polymerase chain reaction) انجام شد و داده ها جمع آوری گردید.
    یافته ها
    اختلاف معنی داری در بیان STAT3، 155-miR و میزان پروتئین 6- IL در گروه های ET و RT مشاهده شد (0/05 > P). این نتایج با میزان پیشرفت تومور همخوانی داشت.
    نتیجه گیری
    تمرین استقامتی بیان 155-miR، STAT3 و پروتئین 6- IL تومور پستان را کاهش می دهد. به نظر می رسد با کاهش بیان 155-miR، ژن STAT3 و پروتئین 6- IL در گروه ET، تمرین ورزشی استقامتی با کاهش بیان آنکوژن ها و عوامل التهابی نقش کمک درمانی دارد.
    کلیدواژگان: 155، miR، ژن STAT3، اینترلوکین 6، سرطان پستان، تمرین استقامتی
  • شهرام آهنجان، امین شفیع پور، حسین مهرابیان، سید صدرالدین شجاع الدین صفحات 53-60
    مقدمه
    امروزه فواید انجام فعالیت های بدنی در پیشگیری از بیماری های مزمنی همچون استئوآرتریت پیشنهاد می شود، اما خطرهایی که فعالیت بدنی شدید ممکن است بر روی افراد و بخصوص سیستم اسکلتی- عضلانی آنان داشته باشد، همچنان ناشناخته است. هدف از این مطالعه، مقایسه میزان علایم، میزان شدت درد زانو، مشکلات عملکرد حرکتی در فعالیت های روزانه، ورزشی، تفریحی و کیفیت زندگی در ورزشکاران حرفه ای بازنشسته زورخانه و افراد غیر ورزشکار بود.
    روش
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 15 ورزشکار مرد حرفه ای بازنشسته زورخانه و 15 نفر غیر ورزشکار به عنوان آزمودنی به صورت هدفمند انتخاب شدند. تشخیص بیماری با علایم بالینی و رادیولوژیکی توسط پزشک ارتوپد صورت گرفت و از پرسش نامه جهانی و بومی سازی شده پیامد صدمات زانو و استئوآرتریت (Knee Injury and Osteoarthritis Outcome Score و یا KOOS) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون Independent t در سطح معنی داری 0/05 > P استفاده گردید.
    یافته ها
    نمرات کسب شده در این آزمون از عدد 100 کسر می شود. یعنی کسی که نمره بیشتری بگیرد (مشکلات بیشتری داشته باشد) نهایتا نمره او کمتر خواهد بود. پایین تر بودن میانگین شدت درد زانو (P = 0.001) و مشکلات عملکرد حرکتی در فعالیت های ورزشی و تفریحی (0/001 > P) در گروه ورزشکار نسبت به غیر ورزشکار (که نشان دهنده وخیم تر بودن وضعیت در گروه ورزشکار می باشد)، اختلاف معنی داری را نشان داد.
    نتیجه گیری
    ورزش زورخانه ای (باستانی کاران) به صورت حرفه ای احتمال ابتلا به استئوآرتریت زانو را در بین ورزشکاران حرفه ای بازنشسته افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: استئوآرتریت زانو، آسیب ورزشی، زورخانه، ورزشکار حرفه ای بازنشسته
  • حسین نیک رو، مریم محمدیان، محسن نعمتی*، حمیدرضا سیما، سید رضا عطارزاده حسینی صفحات 61-72
    مقدمه
    استئاتوهپاتیت غیر الکلی (Non-alcoholic steatohepatitis یا NASH)، قسمتی از طیف کبد چرب غیر الکلی (Non-alcoholic fatty liver disease یا NAFLD) است. تاکنون درمان دارویی ویژه ای برای این بیماران ابداع نشده و اصلاح سبک زندگی به عنوان بهترین روش درمانی تایید شده است. هدف این مطالعه، مقایسه تاثیر رژیم غذایی همراه با فعالیت ورزشی هوازی و رژیم غذایی به تنهایی بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به NASH بود.
    روش
    25 بیمار با دامنه سنی 55-18 سال به طور تصادفی به دو گروه رژیم غذایی همراه با فعالیت ورزشی هوازی (12 نفر) و رژیم غذایی به تنهایی (13 نفر) تقسیم شدند. رژیم غذایی کم کالری برای هر دو گروه 500 کیلو کالری کمتر از انرژی محاسبه شده روزانه بود. گروه اول علاوه بر داشتن رژیم غذایی، به مدت 12 هفته و هفته ای سه جلسه با شدت 60-55 درصد ضربان قلب ذخیره ای در فعالیت ورزشی هوازی شرکت کردند. سطح کیفیت زندگی با تکمیل پرسش نامه کیفیت زندگی فرم کوتاه (Short form-36 یا SF-36) و نمای سونوگرافی کبد پیش و پس از 12 هفته مداخله اندازه گیری شد.
    یافته ها
    در بررسی کیفیت زندگی در گروه رژیم غذایی همراه با فعالیت ورزشی هوازی، عملکرد فیزیکی، محدودیت عملکرد در اثر بیماری جسمانی، نمره مولفه های جسمانی، سلامت عمومی و نشاط و در گروه رژیم غذایی به تنهایی، سلامت عمومی و نشاط تغییرات معنی داری را نشان داد. همچنین کاهش معنی داری در نمای سونوگرافی گروه رژیم غذایی همراه با فعالیت ورزشی هوازی مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    افزودن فعالیت ورزشی هوازی به رژیم غذایی کم کالری باعث بهبود بیشتر کیفیت زندگی و نمای سونوگرافی در بیماران مبتلا به NASH شد.
    کلیدواژگان: رژیم غذایی، فعالیت ورزشی هوازی، کیفیت زندگی، سونوگرافی، استئاتوهپاتیت غیر الکلی
  • بهناز افلاطونیان، محمدرضا افلاطونیا*ن، محمد بنی اسدی، زهرا میرزایی سو سفیدی، رضا عباسی راینی صفحات 73-82
    مقدمه
    ارزیابی رشد جسمانی از روش های مهم تعیین وضعیت تغذیه و سلامت می باشد. شاخص توده بدنی (Body mass index یا BMI) نشانگر مناسبی برای پایش رشد است که به تشخیص اختلالات رشد و سوء تغذیه در نوجوانان کمک می کند. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت شاخص توده بدنی دانش آموزان مقطع راهنمایی شهر کرمان در سال 1391انجام شد.
    روش
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بود که جمع آوری اطلاعات آن به صورت مقطعی انجام گرفت و نتایج به دست آمده با مطالعه سال 1376 مقایسه گردید. نمونه گیری از دانش آموزان در حال تحصیل مدارس راهنمایی با هماهنگی آموزش و پرورش شهر کرمان و به صورت چند مرحله ای انجام شد. قد و وزن به روش استاندارد اندازه گیری و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 و آزمون t تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین شاخص توده بدنی 424 دانش آموز 24/2 ± 19 به دست آمد که 44/8 درصد آنان شاخص توده بدنی طبیعی داشتند. میانگین شاخص توده بدنی در پسران کمتر از دختران بود و از نظر آماری تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده شد.6 درصد از دانش آموزان لاغری مفرط داشتند که به طور عمده مربوط به مدارس دولتی حاشیه شهر بودند. بیش از 50 درصد دانش آموزان از نظر وزن اشکال داشتند که کم وزنی مشکل اساسی جمعیت مورد مطالعه بود. سرانجام این که فقط در 9/2 درصد آن ها اضافه وزن مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    از آن جایی که جهش رشد قد و وزن دختران زودتر از پسران و در سنین 13-10 سالگی شروع می شود، بنابراین مقایسه مطلق شاخص توده بدنی در این سنین بر حسب جنس منطقی نیست و در صورت لزوم بهتر است این مقایسه پس از تعدیل آن ها انجام شود. شاید سوء تغذیه یا کاهش دسترسی به غذا و یا سایر دلایل فرهنگی و نیز حفظ ترکیب و فرم بدن بتواند تبیین گر مشکلات مشاهده شده در توزیع شاخص توده بدنی در جامعه دانش آموزان کرمان باشد.
    کلیدواژگان: شاخص توده بدنی، دانش آموزان، کرمان، ایران
  • مقاله مروری
  • عبدالرضا صلاحی مقدم، علیرضا خوشدل، احمدعلی حنفی بجد، محمد مهدی صداقت* صفحات 83-104
    مقدمه
    با ارتقای سطح سلامت، لیشمانیوز جلدی یا سالک نیز روز به روز مهم تر جلوه می کند. حدود 90 درصد موارد سالک جهان در 8 کشور که ایران یکی از آن ها است، دیده می شود. کالاآزار یا فرم احشایی لیشمانیوز در ایران از بیماری های انگلی قابل توجه به حساب می آید و دارای کانون های بومی در مناطقی از ایران می باشد. امروزه توجه به پراکندگی جغرافیایی ناقلین بیماری ها و متعاقب آن نقشه سازی (Mapping) پدیده های اقلیمی و بیماری ها موضوع مورد توجه صاحب نظران است. در مقاله حاضر بدون تاکید ویژه بر ارایه مطالب علمی انگل شناسی و حشره شناسی پزشکی سعی شد نقشه های کاملی از یافته های متخصصین فوق ارایه گردد.
    روش
    داده های مربوط به بیماری های کشور از واحدهای مبارزه با بیماری های وزارت بهداشت در دو مقطع (سال 1379 و 1387) اخذ گردید و میزان شیوع یا بروز بیماری بر حسب نیاز محاسبه شده توسط نرم افزار ArcGIS نسخه 9/3 ذخیره سازی، پردازش و نقشه سازی شد.
    یافته ها
    نقشه پراکندگی بیماری ها و ناقلین و مخازن لیشمانیوزهای ایران طبق مقالات معتبری که به چاپ رسیده اند، تهیه و در قالب یک مرور کلی ارایه شد تا مورد مطالعه علاقمندان قرار گیرد.
    نتیجه گیری
    چنین به نظر می رسد که بیماری لیشمانیوز جلدی در مراتع و مناطق بیابانی و نیمه بیابانی و دور از ارتفاعات اصلی کشور و در سلسله کوه های زاگرس و البرز بیشتر دیده می شود. احتمال می رود که بروز لیشمانیوز احشایی در سگ های استان اردبیل با میزان بارندگی، دما و ارتفاع ارتباط دارد. آن چه در نقشه های به دست آمده می تواند قابل توجه محققین قرار گیرد، فضاهای خالی موجود در نقشه ها است که فضای تحقیق را برای پژوهشگران ایجاد می کند؛ چرا که عدم گزارش از یک منطقه به معنی عدم وجود ناقل (یا حتی بیماری) نیست و می تواند به معنی اجرا نشدن تحقیقات کافی باشد.
    کلیدواژگان: پاتولوژی جغرافیایی، نقشه سازی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، لیشمانیوز، ایران
  • مقاله کوتاه
  • بهرام حصاری، حسن قدسی*، محمدحسین آبادی، حسن چنارانی، علیرضا قدسی صفحات 105-111
    مقدمه
    اجرای دستورات دارویی بخش مهمی از فرایند درمان و مراقبت از بیمار می باشد. گزارش دهی اشتباهات دارویی از سوی پرستاران موجب حفظ ایمنی بیمار و عدم گزارش دهی مناسب می تواند باعث ایجاد مشکلات جدی در سیستم های سلامت شود. هدف از این مطالعه، تعیین علل اشتباهات دارویی و عوامل موثر بر عدم گزارش دهی آن ها از دیدگاه پرستاران بود.
    روش
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بود و جامعه آن را 248 پرستار از بیمارستان های وابسته به دانشکده علوم پزشکی نیشابور تشکیل می داد که به وسیله سرشماری انتخاب شدند. جمع آوری داده ها به وسیله پرسش نامه بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمارهای توصیفی و استنباطی (آزمون t) با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 صورت گرفت.
    یافته ها
    کمبود تعداد پرستار (1/2 ± 4/3)، خستگی ناشی از کار اضافی (1/05 ± 4/1) و تراکم زیاد کارها (2/8 ± 4/1) از مهم ترین علل اشتباهات دارویی بود. همچنین مهم ترین علل عدم گزارش دهی اشتباهات دارویی، تمرکز مسوولان تنها بر شخص اشتباه کننده بدون توجه به سایر عوامل دخیل در بروز اشتباه (1/06 ± 3/86)، ترس از مسایل قضایی (1/07 ± 3/79) و واضح نبودن تعریف اشتباه دارویی (1/13 ± 3/34) بود. بین عوامل موثر بر بروز اشتباهات دارویی از دیدگاه کارکنان با نوبت کاری ثابت و در گردش اختلاف معنی داری وجود داشت (0/05 > P).
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت و تاثیر انکارناپذیر بحث ایمنی بیماران، لزوم ایجاد یک سیستم گزارش دهی و ثبت خطا به همراه واکنش مثبت مدیران در قبال بروز اشتباهات کارکنان ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: پرستار، خطای دارویی، ایمنی بیمار، گزارش دهی خطاهای دارویی
  • مقاله موردی
  • محمد مهدی باقری*، علی حسینی نسب، محمدحسین ترابی نژاد کرمانی، مریم شمس پور صفحات 112-116
    شیرخوار 20 ماهه ای به دلیل تب 14 روزه و کنژکتیویت غیر چرکی دوطرفه، زبان توت فرنگی، لب های قرمز و ترک خورده و راش های ماکولوپاپولر بستری شد. در اکوکاردیوگرافی کالر-داپلر قلبی انجام شده، وجود آنوریسم در شریان کرونر سمت چپ نشان داده شد. تشخیص بیماری کاوازاکی برای وی به اثبات رسید. حدود 6 هفته پس از ترخیص به دلیل ریزش موی حاد و منتشر مراجعه کرد. هر چند که ریزش موی ناحیه ای در سیر بیماری کاوازاکی در چندین مورد گزارش شده است، اما ریزش موی منتشر در موارد بسیار نادری به ثبت رسیده است که علت مشخصی نیز ندارد.
    کلیدواژگان: کاوازاکی، تب، ریزش مو، آنوریسم شریان کرونری
|
  • Ali Shahraki*, Mehdi Ghasemi, Azizorahman Rezazehi, Mahtab Mollashahi Pages 1-11
    Background and Aims
    Peripheral nerve injuries affect both sensory and motor function, resulting in retrograde reaction to neuronal cell bodies in the ventral horn of spinal cord ventral and their destruction. Achillea wilhelmsii is one of the popular medicinal herbs which grow in dry and semitropical areas worldwide. There are several reports indicating the anti-inflammatory, antispasmodic, antibacterial, and antioxidant effects of Achillea. The purpose of this study was to investigate the protective effects of aqueous extract of Achillea wilhelmsii, on alpha neuronal density after sciatic nerve compression in rats.
    Methods
    This experimental study was carried out on 30 male Wistar rats which were divided randomly into 5 groups; group A (control), group B (compression), group C (compression, and treatment with 25 mg/kg aqueous extract), group D (compression and treatment with 50 mg/kg aqueous extract), and group E (compression and treatment with 75 mg/kg aqueous extract). Rats were anesthetized, the thigh muscle of right legs removed, and the sciatic nerve was compressed using a surgical forceps for 60 seconds, and then, thigh muscle and skin were sutured. Intraperitoneal injection of the various doses was performed once every week for 3 weeks. The samples were dissected from lumbar spinal cord by perfusion method and histological slides were prepared serially 28 days after compression. Slides were stained by toluidine blue and erythrosine. Neuronal density of alpha motor neurons of the spinal cord anterior horn was calculated by dissector method. Statistical analysis was performed by Student's t-test and one way ANOVA using SPSS software.
    Results
    The results showed that neuronal density in the compression group decreased significantly compared to the control group (943 ± 59 vs. 1620 ± 51.1, P < 0.001). Neuronal density in group C (1032 ± 40.8), group D (1207 ± 131.3), and group E (1527 ± 46.4) increased significantly in comparison to compression group. The highest neuroprotection was observed in the group which received 75 mg/kg dose of aqueous extract.
    Conclusion
    In conclusion, our results indicate that aqueous extract of Achillea wilhelmsii could protect the sciatic nerve against pathological alterations such as compression.
    Keywords: Nerve injury, Motoneuron, Achillea wilhelmsii, Sciatic nerve
  • Mohammadreza Bazrafshani, Saeedeh Parvaresh*, Najmeh Nezamabadipour, Fatemeh Hosseini Pages 12-20
    Background and Aims
    Vesicoureteral Reflux (VUR) is a congenital defect of the urinary tract which has been reported in approximately 1% of children. Several immunological and genetic factors are listed as major causes of this problem. The C825T polymorphism of the GNB3 gene is among the genetic factors that may be involved in the development or progression of the disease. Participatory role of this polymorphism has been reported in several diseases, but its role in the development or progression of this disease is still not set correctly.
    Methods
    This study, based on a Case-Control analysis, was carried out in Kerman province. A total of 80 children with VUR and 80 healthy children were selected and frequency of C825T polymorphism of the GNB3 gene was examined by using PCR-RLFP.
    Results
    The overall prevalence of heterozygous CT genotype of GNB3 gene in patients with VUR was significantly higher compared to the control group (P = 0.012, OR = 1.92).
    Conclusion
    These results suggest that the C825T polymorphism may be involved in establishing the initial VUR. However, further studies to determine the role of this gene as a marker for predicting the likelihood of VUR is required.
    Keywords: C825T Polymorphism, GNB3 Gene, Vesicoureteral Reflux
  • Reza Safaralizadeh*, Zeynab Basiri, Mohammad Ali Hosseinpour, Feizi, Mortaza Jabarpour, Boniadi, Batol Motaghi, Masoumeh Nemati Pages 21-31
    Background and Aims
    Gastric adenocarcinoma has been considered as an infectious disease since 1994, when the Helicobacter pylori (H. pylori) infection categorized as a definite class I human carcinogen. H. pylori uses extensive numbers of virulence factors to overcome host defence mechanisms. One independent H. pylori factor that plays an important role in determining H.pylori pathogenesis is vacuolating cytotoxin A(vacA).The purpose of this study was to investigate the frequency of vacA Genotypes, and also its association with disease outcome in infected patients.
    Methods
    Antral gastric biopsy materials were collected from 88 patients with different gastroduodenal diseases. Genotyping of the VacA alleles were determined by PCR methods.
    Results
    Of 64 H.pylori positive patients, 38 were classified as gastritis, 11 as peptic ulcer, and 15 as gastric adenocarcinoma. Four Vac A genotypes were observed, including 20 (22.7%) for s1/m2 (with frequency of relatively equal in all groups), 12 (13.6%) for s1m1 (with the highest frequency in gastric adenocarcinoma and peptic ulcer), 7 (7.95%) for s2m2 (with the highest frequency in gastritis(and 3 (3.4%) for s2m1 (with the highest frequency in peptic ulcer).
    Conclusion
    In this study, no significant relationship was observed between the different genotypes of the vacA and the clinical outcome. Gastric adenocarcinoma also showed significant association with age and gender.
    Keywords: East Azerbaijan_Iran_Helicobacter pylori (H. pylori)_Vacuolating cytotoxin A (vacA) genotypes_Gastric adenocarcinoma_Peptic ulcer
  • Razieh Etesamipour*, Fatemeh Golestanjahromi Pages 32-41
    Background and Aims
    Recent studies have indicated memory dysfunction in individuals with obsessive compulsive disorder (OCD). The present study aimed to examine the relationship between cognitive self-awareness and episodic memory performance in patients with OCD and healthy individuals.
    Methods
    In the present study, 30 patients with OCD and 30 normal individuals in the Shiraz Professional Center of Psychiatry, Shiraz, Iran, were randomly selected. The Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale (Y-BOCS), clinical interview, Well's Metacognitions Questionnaire, and verbal, function, and mental imagination encoding were used. In order to compare groups in terms of episodic memory and cognitive self–awareness and investigate the relationship between variables, MANOVA and the mediation analysis were, respectively, used.
    Results
    Findings showed lower episodic memory performance in participants with OCD, but indicated higher cognitive self-awareness in these individuals as compared with normal subjects. Moreover, episodic memory performance played a mediator role between cognitive self-awareness and OCD.
    Conclusion
    High self-awareness in individuals with OCD explains both obsessional pathology and decreasing of episodic memory performance. Metacognition treatments can decrease self-awareness and increase thought control.
    Keywords: Cognitive self, awareness, Episodic memory, Obsessive compulsive disorder
  • Abdolreza Kazemi, Hamid Agha, Alinejad*, Shaban Alizadeh, Shirin Shahbazi, Sadegh Amani, Shalamzari Pages 42-52
    Background and Aims
    Endurance training has an important role in the prevention and adjuvant therapy of breast cancer. The aim of the present study was to investigate the role of endurance training on miR-155 expression, signal transducer and activator of transcription-3 (STAT3) gene expression, and interleukin 6 (IL-6) protein in breast cancer tumor in mice.
    Methods
    In this study, 16 female Balb/C mice were randomly divided into exercise-tumor (ET) and rest-tumor (RT) groups. The mice were oriented in the environment and one million estrogen-dependent breast cancer cells (MC4L2) were injected into each mouse. Subsequently, the ET group performed endurance exercise, 5 days per week for 6 weeks. Tumor volume was measured by a digital caliper weekly. Finally, the mice were sacrificed and tumor tissue was removed and kept in -70°C. Then, RNA was extracted by the Trizol protocol and complementary DNA (cDNA) was synthesized according to guidelines of the Kit Company. Consequently, the real-time PCR method was performed and data was collected.
    Results
    Significant differences were observed between the ET and RT groups in the STAT3 gene expression, miR-155 expression, and IL-6 protein (P < 0.05). These results were consistent with tumor growth rate.
    Conclusion
    Exercise can reduce miR-155 expression, STAT3 gene expression, and IL-6 protein in tumor tissue. Due to the reduction in miR-155 expression, STAT3 gene expression, and IL-6 protein in the ET group, it can be claimed that endurance training can be used as adjuvant therapy by decreasing of oncogenic and inflammation factors.
    Keywords: MiR_155_STAT3 gene_Interleukin 6 (IL_6)_Breast cancer_Endurance training
  • Shahram Ahanjan, Amin Shafipour*, Hossein Mehrabian, Seyed Sadredin Shojaedin Pages 53-60
    Background and Aims
    The advantages of physical activities have recently been suggested in preventing such chronic diseases as osteoarthritis. However, the effects severe physical activity may have on the musculoskeletal system of athletes are still unknown. The purpose of this study was to compare knee pain, existing symptoms, physical functions in daily activities, sports and recreation, and the quality of life of retired professional zurkhaneh athletes with that of non-athletes.
    Methods
    In this cross-sectional study, 15 retired professional zurkhaneh athletes and 15 non-athletic individuals were purposefully selected. Clinical diagnosis and radiological findings were confirmed by an orthopedic surgeon and the translated version of the Knee Injury and Osteoarthritis Outcome Score (KOOS) questionnaire was also used. Statistical analysis of data was performed via Student's independent t-test at significance level of P < 0.05.
    Results
    The mean scores of knee pain (P = 0.001) and physical function issues in sport and recreation activities (P < 0.001) was significantly lower in the athletes compared to the non-athletes. This shows that osteoarthritis was much more severe in the zurkhaneh athletes.
    Conclusion
    There is a higher risk of knee osteoarthritis in former professional zurkhaneh athletes.
    Keywords: Knee osteoarthritis, Retired professional athletes, Sport injury, Zurkhaneh
  • Hossein Nikroo, Maryam Mohammadian, Mohsen Nematy*, Hamid Reza Sima, Seyed Reza Attarzadeh Hosseini Pages 61-72
    Background and Aims
    Nonalcoholic steatohepatitis (NASH) is part of nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD). No special medical treatment is known for this disease, and lifestyle modification is the best known method of treatment. We aimed to compare the effect of diet and aerobic exercise with that of diet alone on the quality of life of patients with NASH.
    Methods
    In the present study, 25 patients within the age of range of 18-55 years were randomly divided into two groups of diet along with aerobic exercise (n = 12) and diet alone (n = 13). The low-calorie diet in both groups included 500 kilocalories of energy less than the estimated daily energy requirement. In addition to diet, the first group participated in aerobic exercise for a period of 12 weeks, 3 days a week with 55–60% heart rate reserve. Quality of life score was measured by the short form-36 (SF-36) and ultrasonography at the beginning and the end of the study.
    Results
    In assessment of quality of life in diet along with aerobic exercise group, physical function, performance limitations due to illness, physical component score, general health, and vitality showed significant changes. In the diet alone group, general health and vitality improved after the intervention. Moreover, a significant reduction was observed in ultrasonographic features of fatty liver of those who also had aerobic exercise.
    Conclusion
    Results of this study showed that addition of aerobic exercise to low-calorie diet was more effective in the improvement of quality of life and ultrasonographic features of patients with NASH.
    Keywords: Aerobic exercise, Diet, Quality of life, Ultrasonography, Nonalcoholic steatohepatitis
  • Behnaz Aflatoonian, Mohammad, Reza Aflatoonian*, Mohammad Baniasadi, Zahra Mirzayi, Susefidi, Reza Abasi, Rayeni Pages 73-82
    Background and Aims
    Assessment of physical growth is one of the most important methods of determining nutrition and health status. Body mass index (BMI) is a suitable index for growth monitoring and helps in the identification of growth disorders and malnutrition in teenagers. The aim of this study was to determine BMI status in secondary school students in Kerman, Iran, in 2012.
    Methods
    This was a descriptive-analytic study in which data were collected cross-sectionally and compared with the results of the study in 1997. After gaining permission from the Department of Education of Kerman, the samples were selected randomly from the secondary schools in Kerman. Height and weight were measured by standard tools. Data were analyzed through SPSS software and using Studentsindependent t-test.
    Results
    Mean BMI of the students (n = 424) was 19 ± 4.2 and 44.8% of students had normal BMI. Mean BMI of boys was significantly lower than girls. In total, 6% of the students were excessively thin and they were mainly from public schools in the suburb of the city. Over 50% of students had weight problems; underweight was the main problem in the studied population and only 9.2% of our subjects were overweight.
    Conclusion
    Since the pubertal height and weight growth spurt occurs earlier in girls (10-13 years) than boys, the absolute comparison of BMI based on sex is not wise; if necessary it should to be performed after this period. Malnutrition or lack of access to food, or cultural factors and body shape care could explain our findings in regard to the distribution of BMI in the student population of Kerman.
    Keywords: Body mass index (BMI), Students, Kerman, Iran
  • Abdolreza Salahi, Moghaddam, Alireza Khoshdel, Aahmad, Ali Hanafi, Bojd, Mohammad, Mahdi Sedaghat* Pages 83-104
    Background and Aims
    Despite improvements in public health in Iran, cutaneous leishmaniasis has become a growing health issue. About 90% of cutaneous leishmaniasis cases occur in 8 countries including Iran. Kala-azar or visceral leishmaniasis, as an important parasitic disease, is endemic in some areas of Iran. Mapping the distribution of parasitic diseases and determining their relations to geographic factors are increasing in importance for experts. This study was carried out to provide distribution maps of the geographical pathology of leishmaniasis in Iran with no emphasis on medical entomology or parasitology.
    Methods
    A systematic literature review was performed and the data and/or metadata were used for evaluation of findings. Data of leishmaniasis were obtained from the Iran Center for Diseases Control, in the Ministry of Health in 2002 and 2009. Incidence or prevalence of the diseases and also scientific names of vectors and reservoirs with collection details were arranged as a shapefile in ArcGIS software and were mapped.
    Results
    Distribution maps of the diseases, host reservoirs, and vectors are provided as a systematic review.
    Conclusion
    It seems that zoonotic cutaneous leishmaniasis is mostly observed in desert and semi-desert habitats far from Alborz and Zagros mountainous areas. Visceral leishmaniasis in dogs may be related to precipitation, temperature, and elevation in Ardebil Province, Iran. There are some gaps in distribution maps which represent future study opportunities for scholars as this lack of data does not signify the lack of prevalence of the disease but the lack of studies in these areas.
    Keywords: Geographical pathology, Geographic information system (GIS), Mapping, Leishmaniasis, Iran
  • Bahram Hesari, Hasan Ghodsi*, Mohammad Hoseinabadi, Hasan Chenarani, Alireza Ghodsi Pages 105-111
    Background and Aims
    Administration of medications is an important part of treatment. Reporting of medication errors by nurses maintains patient safety and the lack of appropriate reporting can cause serious problems in health systems. The aim of this study was to determine the causes of medication errors and the barriers of error reporting from the viewpoints of nurses.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 248 nurses in hospitals affiliated to Neyshabur University of Medical Sciences, Iran. Participants were selected by simple random sampling. Data were collected through a questionnaire and analyzed by descriptive and inferential statistics in SPSS software.
    Results
    The most important reasons of medication errors were nursing staff shortage (4.3 ± 1.2), fatigue due to overwork (4.1 ± 1.05), and high workload (4.1 ± 2.8). The main reasons for not reporting medication errors were authoritie's focusing on the person who has made the error regardless of other factors involved (3.86 ± 1.06), fear of legal issues (3.79 ± 1.07), and lack of clarity of the definition of medication error (3.34 ± 1.13). There was a significant difference between the factors affecting medication errors from the view of nurses, and fixed and rotating work shifts (P < 0.05).
    Conclusion
    Due to the importance of patient safety, establishing a system for reporting and recording errors along with the positive reaction of managers to errors by personnel is essential.
    Keywords: Nurse, Medication error, Patient safety, Medication error reporting
  • Mohammad Mehdi Bagheri*, Ali Hosseini Nasab, Mohammad Hossein Torabi Nejad Kermani, Maryam Shams Pour Pages 112-116
    A 20-months-old infant was admitted with prolonged fever, bilateral non-purulent conjunctivitis, strawberry tongue, lip cracking and maculopapular rash. Left branch coronary aneurysm formation was detected in Color-Doppler echocardiography. The diagnosis was Kawasaki disease. After 6 weeks, he had alopecia totalis. Although, alopecia areata has been seen in Kawasaki disease, but alopecia totalis is very rare with unknown etiology.
    Keywords: Kawasaki disease, Fever, Alopecia, Coronary anurysm