فهرست مطالب

Kerman University of Medical Sciences - Volume:22 Issue: 4, 2015

Journal of Kerman University of Medical Sciences
Volume:22 Issue: 4, 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/06/24
  • تعداد عناوین: 11
|
  • ایمان راد، علیرضا فارسی نژاد، محمد امین عدالت منش صفحه 328
    مقدمه
    دیابت نوع یک یا دیابت وابسته به انسولین، یک بیماری خودایمنی است که در آن سلول های بتای پانکراس توسط سیستم ایمنی تخریب می شوند و تاکنون روش شناخته شده ای برای درمان آن یافت نشده است. سلول های بنیادی مزانشیمی (Mesenchymal stem cells یا MSCs) سلول های پر توان و خود تجدیدپذیر و قادر به تمایز بافت های مزودرمی هستند. این توانایی توجه محققین را به این سلول ها به عنوان ابزار درمانی جلب نموده است. هدف این مطالعه، بررسی تمایز سلول های بنیادی مشتق از بافت چربی (Adipose tissue-derived stem cells یا ASCs) انسان به سلول های انسولین ساز (Insulin-producing cells یا IPCs) با استفاده از حداقل عوامل تمایزی بود تا بتوان منبع سلولی مناسبی را جهت درمان بیماری دیابت تهیه نمود.
    روش
    ASCs توسط آسپیره لیپوساکشن جمع آوری شد و القای تمایز طی دو مرحله صورت گرفت. در مرحله پیش تمایز از محیط کم گلوکز حاوی نیکوتین آمید، بتامرکاپتواتانول و 20% FBS (Fetal Bovin Serum) و در مرحله تمایز از محیط پرگلوکز، نیکوتین آمید و بتامرکاپتواتانول بدون FBS استفاده گردید. بررسی تمایز سلول ها با استفاده از آزمایش مورفولوژی، رنگ آمیزی دیتیزون (Dithizone یا DTZ) و RT-PCR (Reverse transcription polymerase chain reaction) انجام گرفت. برای ارزیابی عملکرد سلول های تمایز یافته، میزان ترشح انسولین آن ها با روش ELISA اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    در پایان مرحله تمایز، تغییرات مورفولوژیک با میکروسکوپ اینورت مشاهده شد. سلول های تمایز یافته با DTZ رنگ گرفت. نتایج آزمایش RT-PCR، ژن های انسولین، 1-PDX (Pancreatic duodenal homeobox)، 4-PAX و 2-GLUT (Glucose transporter type 2) را بیان کرد. علاوه بر این، تولید انسولین در سلول های تمایز یافته به روش ELISA مورد تایید قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    ASCs انسان را می توان به کمک حداقل عوامل تمایزی به IPCs تبدیل نمود.
    کلیدواژگان: دیابت، سلول های بنیادی مزانشیمی، بافت چربی، انسولین
  • رضا صداقت، مهرداد روغنی*، سمیه جلیلی صفحه 341
    مقدمه

    با توجه به خاصیت حفاظت عصبی کریاتین در برخی بیماری های عصبی مانند ایسکمی مغزی، هدف مطالعه حاضر بررسی اثر سودمند این ماده در مدل تجربی بیماری پارکینسون بود. علاوه بر این، نقش استرس اکسیداتیو در این رابطه مورد بررسی قرار گرفت.

    روش

    در این مطالعه تحقیقاتی از نوع تجربی، 40 سر موش صحرایی نر به پنج گروه شم، شم تحت تیمار با دوز بالای کریاتین، ضایعه دیده و دو گروه ضایعه دیده تحت درمان با دوز پایین یا بالای کریاتین تقسیم شدند. مدل اولیه بیماری پارکینسون توسط تزریق 5/12 میکروگرم 6- هیدروکسی دوپامین حل شده در محلول سالین آسکوربات به داخل نئواستریاتوم طرف چپ ایجاد گردید. گروه های شم و ضایعه دیده تحت درمان از روز قبل از انجام عمل جراحی استریوتاکسیک، روزانه 100 یا 200 میلی گرم دارو را در دو نوبت با فاصله زمانی 24 ساعت به روش خوراکی دریافت کردند. در پایان کار، رفتار چرخشی به دنبال تزریق آپومورفین و تعداد نورون های دوپامینرژیک بخش متراکم جسم سیاه (Substantia nigra pars compacta یا SNC) مورد شمارش قرار گرفت. همچنین میزان مالون دی آلدئید (Malondialdehyde یا MDA) در هموژنه مغز میانی به عنوان مارکر استرس اکسیداتیو سنجش شد.

    یافته ها

    در هفته دوم بعد از جراحی در گروه ضایعه دیده، آپومورفین موجب بروز رفتار چرخشی به سمت مقابل ناحیه آسیب دیده شد (001/0 > P) و تعداد نورون های بخش متراکم جسم سیاه سمت چپ کاهش معنی داری در مقایسه با گروه شم نشان داد (010/0 > P). تجویز کریاتین به گروه های ضایعه دیده موجب کاهش وابسته به دوز تعداد چرخش های القا شده به وسیله آپومورفین شد (050/0 > P و 010/0 > P) و از کاهش نورون های بخش متراکم جسم سیاه در دوز 200 میلی گرم بر کیلوگرم در گروه ضایعه دیده جلوگیری نمود (050/0 > P). همچنین تجویز کریاتین موجب کاهش معنی دار سطح MDA در گروه های ضایعه دیده و تحت تیمار با کریاتین گردید (050/0 > P).

    نتیجه گیری

    تجویز خوراکی کریاتین به صورت پیش درمان دارای اثر حفاظتی در برابر توکسیسیتی 6- هیدروکسی دوپامین در مدل تجربی بیماری پارکینسون است که با کاهش رفتار چرخشی و جلوگیری از کاهش نورونی خود را نشان می دهد و بخشی از اثر سودمند آن از طریق کاهش دادن استرس اکسیداتیو انجام می شود.

    کلیدواژگان: کریاتین، بیماری پارکینسون، 6، هیدروکسی دوپامین، رفتار چرخشی، استرس اکسیداتیو
  • محمدرضا آفرینش، ژیلا بهزادی صفحه 355
    مقدمه
    هورمون های تیروئیدی اهمیت زیادی در توسعه و تکامل سیستم عصبی مرکزی بر عهده دارند. هیپوتیروئیدی مادرزادی ممکن است بر سازمان بندی آوران های اختصاصی و غیر اختصاصی تالاموکورتیکال به ناحیه قشر در ارتباط با ویسکر (Whisker) تاثیرگذار باشد.
    روش
    هیپوتیروئیدی مادرزادی از طریق اضافه کردن پروپیل تیواوراسیل (Propylthiouracil یا PTU) با دوز ppm 25 به آب آشامیدنی موش های صحرایی از روز 16 بارداری تا 60 روزگی آن ها ایجاد گردید. حیوانات باردار به دو گروه طبیعی و مبتلا به هیپوتیروئید مادرزادی تقسیم شدند. از ردیاب رتروگرادی WGA-HRP (Wheat germ agglutinin-horseradish peroxidase) جهت تزریق به ناحیه قشری ویسکر استفاده شد.
    یافته ها
    پس از تزریق ردیاب، نورون های نشان دار شده در هسته رله کننده اختصاصی شکمی- خلفی- میانی (Ventral posterior medial یا VPM) و هسته های غیر اختصاصی تالاموسی شامل مرکزی- جانبی (Centrolatral یا CL)، مرکزی- میانی (Centromedial یا CM)، شکمی- میانی (Ventromedial یا VM)، خلفی- میانی (Posteromedial یا PO) و رئونین (Reunion یا Re) مشاهده شد. تعداد نورون های نشان دار شده در هسته های VPM (05/0 > P) و PO (01/0 > P) تالاموس کاهش معنی داری در گروه هیپوتیروئید مادرزادی در مقایسه با گروه طبیعی نشان داد. تعداد نورون های نشان دار شده در هسته های CL، CM، VM و Re در گروه هیپوتیروئید مادرزادی اختلاف معنی داری با گروه طبیعی نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که الگوی پروجکشن های تالاموکورتیکال از هسته های VPM و PO تالاموس به قشر بارل در هیپوتیروئید مادرزادی تغییر می کند.
    کلیدواژگان: هیپوتیروئیدی مادرزادی، قشر بارل، ویسکر، آوران های تالاموکورتیکال، WGA، HRP
  • پیام قاسمی دهکردی، مهدی الله بخشیان فارسانی، نرگس عبدیان، حمیده جعفری قهفرخی، جواد صفاری چالشتری، مرضیه صادقیانی، امین میرزاییان، مرتضی هاشم زاده چالشتری صفحه 370
    مقدمه
    سلول های بنیادی پرتوان القایی (Induced pluripotent stem cells یا iPSCs)، قابلیت خودنوزایی نامحدود و تمایز به همه انواع سلول ها را در بدن دارا هستند. این سلول ها به صورت مصنوعی از یک سلول پرتوان که به طور معمول سلول فیبروبلاست پوستی انسان (Human dermal fibroblasts یا HDFs) می باشد، مشتق می شوند. بررسی پایداری سیتوژنتیکی این سلول ها به منظور مطالعات کاربردی و استفاده از سلول های iPS در اهداف درمانی ضروری به نظر می رسد.
    روش
    در مطالعه تجربی حاضر سلول های HDF از نمونه های پوست ختنه (Foreskin) جدا گردید و کشت داده شد. پایداری سیتوژنتیکی این سلول ها در پاساژهای اولیه (پاساژ 3-1) با استفاده از آزمون کاریوتایپ و تکنیک Comet مورد بررسی قرار گرفت. همچنین از تیمار آب اکسیژنه (H2O2) بر روی سلول های HDF به عنوان کنترل مثبت آزمون Comet قلیایی استفاده شد. سلول های iPS با پاساژ پایین (پاساژ 7-4) حاصل از برنامه ریزی مجدد سلول های HDF بر روی لایه تغذیه کننده شامل سلول های فیبروبلاستی جنینی (Mouse embryonic fibroblast یا MEF) کشت داده شد و پایداری سیتوژنتیکی این سلول ها با استفاده از آزمون کاریوتایپ و روش Comet قلیایی بررسی گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که سلول های iPS در پاساژهای پایین (پاساژ 7-4) دارای کاریوتایپ طبیعی (XY، 46) بودند و آسیب DNA (Deoxyribonucleic acid) و Comet در این سلول ها مشاهده نشد. همچنین سلول های HDF در پاساژهای پایین (پاساژ 3-1) کاریوتایپ طبیعی (XY، 46) نشان دادند، اما ناهنجاری و آسیب DNA در آزمون Comet در مورد گروه شاهد مثبت (سلول های HDF با تیمار آب اکسیژنه) مشاهده شد. مقایسه پارامتر های آزمون Comet قلیایی برای سلول های iPS و HDF در پاساژهای پایین با گروه شاهد مثبت معنی دار بود (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    از آن جایی که آزمون Comet تست حساسی برای یافتن شکست های DNA می باشد، بهتر است که قبل از انجام آزمایش های کاربردی بر روی سلول های iPS، پایداری سیتوژنتیکی این سلول ها بررسی شود. بدین منظور برای ارزیابی دقیق از آسیب DNA و پایداری سیتوژنتیک سلول های iPS، هر دو روش کاریوتایپ و Comet می تواند مکمل یکدیگر باشد.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی پرتوان القایی (iPSCs)، سلول فیبروبلاست پوستی انسان (HDF)، آزمون کاریوتایپ، آزمون Come
  • امیر رضا صادقی فر، فرشاد زند رحیمی، افشین احمدزاده حشمتی صفحه 385
    مقدمه
    مفصل آکرومیوکلاویکولار (Acromioclavicular یا AC) به طور شایع در حوادث آسیب دیدگی شانه دچار دررفتگی حاد می شود. با توجه به بیومکانیک این مفصل، استفاده از روش درمانی خاصی که تا حد امکان فیزیولوژی و بیومکانیک مفصل را اعاده کند، بسیار مهم است. این مطالعه با هدف بررسی نتایج ثابت سازی حاد دررفتگی مفصل AC با پیچ همراه با بازسازی لیگامانی و ثابت سازی با پیچ بدون بازسازی لیگامانی طراحی شد.
    روش
    28 نفر بیمار دچار دررفتگی مفصل AC نوع 4، 5 و 6 به صورت تصادفی ساده تحت درمان با ثابت سازی مفصل AC با پیچ کوراکوکلاویکولار به همراه بازسازی لیگامانی و ثابت سازی مفصل AC با پیچ بدون بازسازی لیگامانی قرار گرفتند. 8 هفته بعد پیچ خارج گردید و برای بیماران پیگیری دو ماهه صورت گرفت. آزمون های DASH Score (Disabilities of the Arm، shoulder and hand score)، SST (Simple shoulder test) و UCLA shoulder scale (University of California-Los Angeles shoulder scale) توسط پرسش نامه های مخصوص انجام شد.
    یافته ها
    میانگین عملکرد شانه در پرسش نامه SST در گروه همراه با بازسازی لیگامانی بهتر از گروه بدون بازسازی لیگامانی بود (028/0 = P). نتایج حاصل از پرسش نامه UCLA shoulder scale این نکته را نشان داد که برگشت به عملکرد اولیه و طبیعی مفصل AC در گروه همراه با بازسازی لیگامانی در مقایسه با گروه دیگر به طور معنی داری بهتر مشاهده شد (012/0 = P). در پرسش نامه DASH Score نیز میزان ناتوانی در گروه تحت بازسازی لیگامانی به طور معنی داری پایین تر از گروه دیگر به دست آمد (001/0 > P).
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از آن است که بازسازی لیگامانی در مفصل AC به طور قابل توجهی میزان بازگشت به عملکرد روزمره، پایداری مفصل و برگشت به فیزیولوژی طبیعی مفصل را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: بازسازی لیگامانی، دررفتگی، مفصل آکرومیوکلاویکولار
  • حسین معصومی، منیژه مختاری دیزجی، عظیم اربابی، محسن بخشنده صفحه 394
    مقدمه
    امروزه روش های تصویربرداری مختلفی برای خوانش دز در ژل های پلیمر حساس به اشعه مورد مطالعه قرار گرفته اند. به دلیل محدودیت در برخی روش های تصویربرداری مانند MRI (Magnetic resonance imaging) و CT (Computed Tomography)، روش های فراصوتی برای استخراج شاخص های وابسته به دز پیشنهاد می شود. در مطالعه حاضر با استفاده از ژل پلیمری MAGIC-f (Methacrylic and ascorbic acid in gelatin initiated by copper with added formaldehyde) و تابش انرژی مگا الکترون ولت، حساسیت پارامترهای فراصوتی سرعت انتشار صوت (Speed of sound یا SOS) و ضریب تضعیف (Broadband ultrasound attenuation یا BUA) وابسته به دز ارزیابی گردید.
    روش
    ژل پلیمری MAGIC-f تحت تابش 25/1 مگا الکترون ولت کبالت- 60 در بازه 60-0 گری با گام های 2 گری قرار گرفت و دز یکنواختی با دقت ± 2 درصد دریافت کرد. پس از کالیبراسیون سیستم فراصوتی با فرکانس 500 کیلوهرتز، پارامترهای سرعت انتشار صوت و ضریب تضعیف نمونه های ژل تحت تابش اندازه گیری و توانایی پارامترهای فراصوتی بر اساس منحنی دز- پاسخ، در خوانش میزان دز جذبی بررسی گردید. برای بررسی بازه زمان مناسب خوانش به روش فراصوتی با بیشترین حساسیت، نمونه ها 3، 24، 36 و 48 ساعت پس از تابش مورد مطالعه قرار گرفتند. جهت مطالعه دمای مناسب خوانش نیز نمونه های ژل پس از تابش در دماهای 5، 15 و 25 درجه سانتی گراد بررسی شدند.
    یافته ها
    بر اساس منحنی های مرتبه چهار برازش شده دز جذبی- پاسخ پارامترهای فراصوتی سرعت انتشار صوت، ضریب تضعیف و شاخص کیفی (Quality index یا QI) در زمان های 3، 24، 36 و 48 ساعت پس از تابش، مشاهده شد که پارامترها 24 ساعت پس از تابش از حساسیت بالاتری برخوردار بودند. حساسیت نمودار دز- سرعت انتشار صوت و ضریب تضعیف به ترتیب 50 سانتی متر بر ثانیه و 06/0 دسی بل بر مگاهرتز به ازای هر گری در بازه خطی 44-4 گری به دست آمد. پارامترهای صوتی در دماهای 5، 15 و 25 درجه سانتی گراد در ژل دزیمتر پس از تابش از 60-0 گری با گام های 2 گری نشان داد که خوانش در دمای 25 درجه سانتی گراد نسبت به دو دمای 15 و 5 درجه سانتی گراد حساسیت بالاتری دارد. چنانچه با افزایش 20 درجه سانتی گراد، سرعت صوت در ژل پیش از تابش 28 متر بر ثانیه و تحت 60 گری، 66 متر بر ثانیه افزایش یافت. ضریب تضعیف در ژل نیز پیش از تابش 5/2 دسی بل بر مگاهرتز کاهش و تحت 60 گری 70/2 دسی بل بر مگاهرتز افزایش نشان داد.
    نتیجه گیری
    خواص صوتی ژل پلیمری MAGIC-f با اندازه گیری سرعت صوت و ضریب تضعیف نشان دهنده توانایی روش در خوانش دز جذبی است. حداکثر حساسیت زمان پارامترهای فراصوتی ژل MAGIC-f برابر با 24 ساعت پس از تابش و دمای خوانش، 25 درجه سانتی گراد به دست آمد.
    کلیدواژگان: ژل پلیمر، MAGIC، f، دزیمتری اشعه، سرعت صوت، ضریب تضعیف
  • پریسا بدیعی، پدرام حدادی، سهیلا زارعی فر، حدیث جعفریان صفحه 410
    مقدمه
    عفونت های قارچی از شایع ترین عوارض تهدید کننده حیات در بیماران مبتلا به بدخیمی های خونی می باشد. هدف از مطالعه حاضر، تعیین شیوع عفونت های قارچی در کودکان مبتلا به بدخیمی های خونی بستری در بیمارستان امیر شیراز و تعیین حساسیت گونه های قارچی جدا شده نسبت به داروهای ضد قارچی جهت پیشگیری (Prophylaxis) و درمان مناسب بود.
    روش
    در ابتدای ورود بیماران به مطالعه، وضعیت کلونیزاسیون آنان بررسی گردید و نمونه های افراد مشکوک به بیماری های عفونی روی محیط کشت مخصوص قارچ شناسی کشت داده شد. جهت تعیین گونه در قارچ های رشته ای از لام مستقیم و در مورد مخمرها از آزمایش هایی همچون تشکیل لوله زایا استفاده شد و تخمیر قندها به روش API (Analytical profile index) انجام گرفت. برای تعیین حساسیت از روش Broth microdilution استفاده گردید.
    یافته ها
    8/46 درصد از کل بیماران (196 نفر) با انواع گونه های کاندیدا کلونیزه شده بودند. 14 بیمار (1/7 درصد) به کاندیدیازیس دهانی مبتلا بودند و گونه های عامل اصلی بیماری شامل «کاندیدا آلبیکنس، ک. تروپیکالیس و ک. کروزیی» بود. 10 بیمار عفونت قارچی اثبات شده Proven))، 13 بیمار عفونت محتمل قوی (Probable) و 13 بیمار عفونت محتمل ضعیف (Possible) داشتند (در مجموع 3/18 درصد). عامل اصلی بیماری، گونه های مختلف کاندیدا و قارچ های رشته ای مانند آسپرژیلوس، آلترناریا، فوزاریوم و موکور بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به میزان شیوع بیماری های قارچی سیستمیک و مخاطی و الگوی حساسیت دارویی در قارچ های بیماری زای جدا شده از بیماران، پیشگیری و درمان بیماری های قارچی سیستمیک در این بیماران تسهیل می شود.
    کلیدواژگان: بدخیمی خونی کودکان، عفونت های قارچی، آسپرژیلوس، فوزاریوم، کلونیزاسیون قارچی
  • فرشید خسروپور، مریم مختاری، غلامرضا ابراهیمی نژاد صفحه 424
    مقدمه
    سردرد میگرنی اختلال بالینی مزمن و شایعی همراه با مشکلات روان شناختی در بین بیماران است. این پژوهش با هدف بررسی رابطه تیپ شخصیت و ابعاد کمال گرایی با شدت سردرد میگرنی انجام شد.
    روش
    تحقیق حاضر از نوع همبستگی بود که در آن 68 نفر از مراجعان به متخصصان مغز و اعصاب شهر کرمان به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های تیپ شخصیت، شدت سردرد میگرنی و ابعاد کمال گرایی (Multidimensional perfectionism scale یا MPS) استفاده گردید و اطلاعات پرسش نامه ها با استفاده از روش تحلیل رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین تیپ شخصیت A و ابعاد کمال گرایی با سردرد میگرنی رابطه معنی داری وجود داشت. همچنین تیپ شخصیتی A، ابعاد کمال گرایی جامعه مدار و کمال گرایی خودمدار پیش بینی کننده شدت سردرد میگرنی بود، اما کمال گرایی دیگرمدار پیش بینی کننده سردرد میگرنی نبود.
    نتیجه گیری
    ویژگی های شخصیتی به ویژه تیپ A که با نوعی فشار و فوریت زمانی در فرد همراه هستند و کمال گرا بودن بیماران مبتلا به میگرن در هر گونه درمانی باید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تیپ شخصیت، کمال گرایی، سردرد میگرنی
  • محمد صبا، حسینعلی ابراهیمی، حبیبه احمدی پور، محمدعلی تازیکی صفحه 433
    مقدمه
    کمردرد یکی از شایع ترین مشکلاتی است که بیماران را به مراکز پزشکی می کشاند و موجب ناتوانی آنان می شود و ممکن است هزینه های زیادی را بر بیماران و یا سیستم درمانی تحمیل کند. اغلب بیماران طی 6-4 هفته بهبود می یابند و نیازی به اسکن MRI (Magnetic resonance imaging) ستون فقرات ناحیه لومبوساکرال وجود ندارد. یکی از بهترین روش های تشخیصی پاراکلینیکی، استفاده از اسکن MRI می باشد که در حین انجام آن علاوه بر یافته هایی که توسط پزشک معالج پیگیری می شود، ممکن است یافته های دیگری مشاهده گردد که برای بیمار مهم باشد.
    روش
    در مطالعه مقطعی حاضر، موارد انجام اسکن MRI ناحیه کمر، که برای مبتلایان به کمردرد انجام شده بود، از نظر یافته های اتفاقی بررسی شد.
    یافته ها
    تصاویر اسکن MRI انجام شده در سال 1391 که مربوط به 854 بیمار مبتلا به کمردرد بود، مطالعه گردید. میانگین سن بیماران 05/43 سال با میانه سنی 42 سال بود که 3/40 % (344 نفر) آنان را مردان و 7/59 % (510 نفر) را زنان تشکیل می دادند. در 7/29 % (254 نفر) بیماران موارد یافته اتفاقی مشاهده شد که علایم بالینی نداشتند و مورد نظر پزشک معالج نبودند. یافته های اتفاقی غیرطبیعی در 5/9 % (81 نفر) مردان و 2/20 % (173 نفر) زنان وجود داشت که اختلاف معنی داری است (001/0 = P). ضایعات اتفاقی در مردان مسن تر از 42 سال بیشتر مشاهده شد (001/0 = P)؛ در حالی که این اختلاف در زنان معنی دار نبود (513/0 = P)، اما در کل این ضایعات در سن بالای 42 سال بیشتر وجود داشت (004/0 = P). شایع ترین یافته ها به ترتیب کیست کلیه (5/11 %)، رتروفلکسیون (Retroflection) رحم (7/5 %) و کیست تخمدان در زنان (3/4 %) بود. یافته تهدید کننده حیاتی، 3/1 % (11 نفر) اختلال در آئورت و در 3/3 % (28 نفر) ضایعات مهم بود و بررسی لازم جهت آن ها باید انجام می شد.
    نتیجه گیری
    یافته های اتفاقی در اسکن MRI مهم هستند و باید از جهت این که ممکن است علت اصلی بیماری و یا تهدید کننده سلامتی باشند، مورد بررسی قرار گیرند.
    کلیدواژگان: یافته های اتفاقی، اسکن MRI، کمردرد
  • رامین طاهری، گلدیس اسپندار، مریم عزیززاده، سارا سکوتی، راهب قربانی صفحه 440
    مقدمه
    آلوپسی آره آتا (Alopecia areata) بیماری التهابی مزمنی است که فولیکول های مو را درگیر می کند. در این بیماری ریزش موی بدون اسکار با شروعی ناگهانی و لبه های واضح و مشخص روی می دهد و به دلیل ماهیت خودایمنی، در همراهی با بیماری های دیگر مشاهده می شود. در برخی مطالعات تغییرات چشمی در بیماران مبتلا مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به محدود بودن مطالعات و به دست نیامدن نتایج قطعی درباره این موضوع، مطالعه حاضر طراحی گردید.
    روش
    این مطالعه به صورت مورد- شاهدی بر روی 106 نفر بیمار مبتلا به آلوپسی آره آتا (گروه سنی 40-20 سال) مراجعه کننده به درمانگاه های پوست شهرستان سمنان در سال 91-1390 و همان تعداد از گروه شاهد انجام شد. برای این افراد معاینه چشمی شامل معاینه با اسلیت لامپ، فوندوسکوپی و افتالموسکوپی غیر مستقیم صورت گرفت.
    یافته ها
    دو گروه از نظر سن و جنس تفاوت معنی داری نداشتند. تغییرات چشمی در 1/15 درصد بیماران و 9/0 درصد گروه شاهد وجود داشت که از نظر آماری تفاوت معنی داری بود؛ به طوری که شانس تغییرات چشمی در بیماران مبتلا حدود 7/18 برابر گروه شاهد به دست آمد [005/0 = P، 5/143-4/2 = CI (Confidence interval) 95 درصد، 7/18 = OR (Odds ratio)]. شایع ترین تغییرات در مبتلایان به آلوپسی آره آتا، افزایش کریپت های عنبیه (5/8 درصد) و عدم رفلکس فوندوس (7/4 درصد) تعیین گردید.
    نتیجه گیری
    تغییرات چشمی معنی دار در بیماران مبتلا به آلوپسی آره آتا تنها به صورت افزایش کریپت های عنبیه و عدم رفلکس فوندوس نشان داده شد که این تغییرات پاتولوژیک نبوده و بر اساس ویژگی ژنتیکی افراد می باشد و اهمیتی در بیماری های چشمی ندارد.
    کلیدواژگان: آلوپسی آره آتا، تغییرات چشمی، واکنش فوه آ، کریپت عنبیه
  • مهسا کلانتری، ملوک ترابی صفحه 448
    کارسینوم سلول سنگفرشی Squamous cell carcinoma(SCC) در حدود 90% از بدخیمی های ناحیه سر و گردن و 94% از بدخیمی های حفره دهان را تشکیل می دهد. از میان عوامل اتیولوژیک متعدد مطرح شده برای این بدخیمی، کشیدن سیگار به عنوان مهمترین عامل در نظر گرفته می شود. علی رغم درمان های تهاجمی که امروزه جهت درمان این بدخیمی به کار گرفته می شوند، پیشرفت چندانی در میزان بقای 5 ساله این بیماران در طی 20 سال اخیر به دست نیامده است. عوامل کلینیکی، پاتولوژیک و مولکولار بسیاری در پیش بینی پیش آگهی SCC مطرح شده اند که در این مقاله به آنها پرداخته شده است.
    انتظار می رود پس از مطالعه این مقاله خواننده:- اهمیت بیماری SCC و عوامل اتیولوژیک آن را بداند.
    - با نماهای بالینی و محل های شایع درگیری در دهان آشنا باشد.
    - با درمان SCC آشنایی داشته باشد.
    - عوامل موثر در تعیین پیش آگهی بیماری را بشناسد.
|
  • Iman Rad , Alireza Farsinejad , Mohammad, Amin Edalatmanesh Page 328
    Background and Aims
    Type 1 diabetes, or insulin-dependent diabetes, is an autoimmune disease in which pancreatic beta cells are destroyed by the immune system. Hitherto, no definite treatment has been found for this condition. Mesenchymal stem cells (MSCs) are multipotent, self-renewing cells that have the ability to differentiate into mesodermal tissues. This ability has attracted the attention of researchers toward MSCs as therapeutic agents. The aim of this study was to inspect the in vitro differentiation of human adipose-derived tissue stem cells (hADSCs) into insulin producing cells (IPCs) using minimal differentiation factors to provide a source of cells for the purpose of diabetic cell therapy.
    Methods
    The hADSCs were obtained from liposuction aspirates and induced to differentiate into IPCs under a two-stage protocol. In the pre-induction stage, a combination of low-glucose DMEM medium, 20% (FBS),? -mercaptoethanol, and nicotinamide, and in the induction stage, high-glucose DMEM,? -mercaptoethanol, and nicotinamide without FBS was used. Differentiation was evaluated through morphological analysis, dithizone (DTZ) staining, and reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR). In order to evaluate the performance of differentiated cells, insulin production level was measured.
    Results
    Morphological changes were observed using an inverted microscope at the end of the differentiation stage. Based on dithizone staining, differentiated cells were positive. Furthermore, RT-PCR confirmed the expression of insulin, pancreatic duodenal homeobox (PDX-1), paired box gene 4 (PAX-4), and glucose transporter type 2 (GLUT2) in differentiated cells. Moreover, insulin production by the IPCs was confirmed using enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA).
    Conclusion
    It can be concluded that hADSCs can differentiate into IPCs using minimal differentiation factors.
    Keywords: Diabetes, Mesenchymal stem cells (MSCs), Adipose tissue, Insulin
  • Reza Sedaghat, Mehrdad Roghani, Somaye Jalili Page 341
    Background and Aims

    With regard to the neuroprotective effect of creatine in some neurological disorders like cerebral ischemia, this study was conducted to evaluate the effect of creatine in an experimental model of Parkinson’s disease (PD). Involvement of oxidative stress was also assessed.

    Methods

    In this experimental study, male rats (n = 40) were divided into 5 groups, i.e. sham-operated (SH), high dose creatine-treated sham-operated (Cr+SH), lesioned (L), and low- and high-dose creatine-treated lesioned (Cr100+L and Cr200+L) groups. The hemi-PD early model was induced by unilateral intrastriatal injection of 6-hydroxydopamine (6-OHDA, 12.5 µg/5 µl of saline-ascorbate; left side). The Cr+SH and Cr+L groups were pretreated by creatine at doses of 100 and/or 200 mg/kg per day before surgery two times at an interval of 24 hours. Finally, the animals were tested for rotational behavior by apomorphine and the number of dopaminergic neurons in the substantia nigra pars compacta (SNC) was counted. Level of malondialdehyde (MDA), as a marker of oxidative stress, was also evaluated in midbrain homogenate.

    Results

    Apomorphine caused a significant contralateral turning (P < 0.001) in 6-OHDA-lesioned group and a reduction in the number of neurons on the left side of the SNC in the L group was observed in comparison with SH group (P < 0.010) 2 weeks after surgery. Creatine pretreatment caused dose-dependent decrease the rotational behavior in lesioned rats (P < 0.050 and P < 0.010), and at a dose of 200 mg/kg significantly attenuated the reduction in the number of SNC neurons (P < 0.050). Creatine treatment of lesion groups also lowered MDA level at both doses (P < 0.050).

    Conclusion

    Oral creatine pretreatment exhibits neuroprotective effects against 6-OHDA toxicity in an experimental model of PD, as was shown by a lower rotational behavior and attenuation of neuronal loss. Its effect is partly due to the attenuation of oxidative stress.

    Keywords: Creatine, Parkinson's disease, 6, hydroxydopamine, Rotational behavior, Oxidative stress
  • Mohammad, Reza Afarinesh , Gila Behzadi Page 355
    Background and Aims
    Thyroid hormones are of great importance in the development of the central nervous system. Congenital hypothyroidism may affect the reorganization of specific and non-specific thalamocortical afferents to whisker–related sensory (wS1) corticol region in rats.
    Methods
    Congenital hypothyroidism was induced by adding propylthiouracil (PTU) (25 ppm) to the rats’ drinking water from embryonic day 16 to postnatal day 60. Pregnant rats were divided into normal and congenital hypothyroidism groups. Wheat germ agglutinin-horseradish peroxidase (WGA-HRP) was injected into wS1 cortical area as tracer.
    Results
    Following tracer injection, retrogradely labeled neurons were observed in the thalamic specific relay nuclus including ventral posterior medial (VPM), and in the nonspecific thalamic nuclei including centrolatral (CL), centromedial (CM), ventromedial (VM), posteromedial (PO), and reunion (Re). The number of VPM and PO labeled neurons significantly reduced in the congenital hypothyroidim group compared to the normal group (P < 0.01 and P < 0.05, recpectively). No significant difference was observed between the hypothyroidism group and control group in terms of the number of labeled projection neurons in CL, CM, VM, and Re nuclei.
    Conclusion
    The present study showed that congenital hypothyroidism alters the thalamocortical projection pattern from VPM and PO thalamic nuclei to barrel cortex.
    Keywords: Congenital hypothyroidism, Barrel cortex, Whisker, Thalamocortical afferents
  • Payam Ghasemi, Dehkordi , Mehdi Allahbakhshian, Farsani , Narges Abdian , Hamideh Jafari, Ghahfarokhi , Javad Saffari, Chaleshtori , Marzieh Sadeghiani , Amin Mirzaeian , Morteza Hashemzadeh, Chaleshtori Page 370
    Background and Aims
    Induced pluripotent stem cells (iPSCs) have the capability to undergo unlimited self-renewal and differentiation into all cell types in the body. These cells are artificially derived from a non-pluripotent cell, typically human dermal fibroblasts (HDFs). The study of cytogenetic stability of these cells, in order to use iPS cells and apply studies in therapeutic applications, is essential.
    Methods
    In the present experimental study, HDFs were isolated and cultured from human foreskin samples. The cytogenetic stability of these cells was evaluated in early passages (1-3) of HDFs using karyotype test and alkaline comet assay technique. The HDF cells treatment with hydrogen peroxide (H2O2) was used as a positive control for alkaline comet assay. The iPS cells with low passage (4-7) derived from reprogrammed HDFs were cultured on mouse embryonic fibroblast (MEF) feeder layer and cytogenetic stability of these cells were evaluated in early passages using karyotype test and alkaline comet assay technique.
    Results
    The iPS cells in early passages (4-7) had normal karyotype (46, XY) and DNA damage and comet were not observed in these cells. In addition, HDF cells showed normal karyotype in early passages (1-3), but using comet assay, abnormality and DNA damages were observed in positive control (HDFs treated with H2O2). The comparison of alkaline comet assay parameters of iPS and HDF cells with positive control group showed statistically significant differences (P < 0.05).
    Conclusion
    Since the comet assay is a sensitive technique for finding DNA damage, it is best if cytogenetic stability of these cells were evaluated before performing functional experiments on iPS cells. Therefore, for the precise evaluation of DNA damage and cytogenetic stability of iPS cells, the two techniques could complement each other.
    Keywords: Induced pluripotent stem cells (IPSC), Human dermal fibroblasts (HDF), Karyotype test, Comet assay
  • Amir Reza Sadeghifar , Farshad Zandrahimi , Afshin Ahmadzade Heshmati Page 385
    Background and Aims
    Acute acromioclavicular (AC) joint dislocation is common in shoulder injuries. Considering the biomechanics of this joint, the use of a treatment method, which can restore joint physiology and biomechanics to the extent possible, is important. This study aimed to compare the treatment of acute AC joint dislocation by screw fixation with and without ligament reconstruction.
    Methods
    In the present study, 28 patients with AC joint dislocation type 4, 5, and 6, were randomly treated with either coracoclavicular screw fixation with ligamentous reconstruction or screw fixation without ligament reconstruction. Screws were removed after 8 weeks. The follow-up period lasted for 2 months. The simple shoulder test (SST), disabilities of the arm, shoulder, and hand (DASH) score, and the University of California-Los Angeles (UCLA) shoulder scale were conducted using specific questionnaires.
    Results
    Based on the SST, mean shoulder function was better in the ligament reconstruction group compared to the group without ligament reconstruction (P = 0.028). The result of the UCLA shoulder scale indicate a significantly better returning to original and natural function of the AC joint in the ligament reconstruction group than the other group (P = 0.012). DASH score indicated a significantly lower disability rate in the group that underwent ligament reconstruction than the other group (P = 0.001).
    Conclusion
    The results suggest that ligament reconstruction in the Ac joint significantly increases the rate of returning to normal function, joint stability, and normal joint physiology.
    Keywords: Ligamentous reconstruction, Acromioclavicular, Dislocation
  • Hossein Masoumi , Manijeh Mokhtari, Dizaji , Azim Arbabi , Mohsen Bakhshandeh Page 394
    Background and Aims
    Today, different imaging techniques have been studied in the reading of radiation-sensitive polymer gels dosage. Due to limitations of imaging techniques such as magnetic resonance imaging (MRI) and computed tomography (CT), ultrasound techniques are proposed for dose-dependent parameter extraction. In this study, using MAGIC-f (methacrylic and ascorbic acid in gelatin initiated by copper with added formaldehyde) polymer gel and megavoltage radiation energy, the dose-dependent parameters of speed of sound and broadband ultrasonic attenuation (BUA) were evaluated.
    Methods
    MAGIC-f polymer gel was irradiated with 1.25 MeV of Cobalt-60 and received a uniform dose in the range of 0 to 60 Gy in 2 Gy steps (2% accuracy). After calibration of ultrasound system with 500 kHz frequency, the parameters of speed of sound and BUA coefficient of exposed polymer gel samples were measured. Based on the dose-response curve, the ability of the ultrasound parameters in reading the absorbed dose was investigated. To evaluate the reasonable time interval with the most sensitive reading of the ultrasound method, samples were studied 3, 24, 36, and 48 hours after irradiation. To study the temperature readings, the gel samples irradiated at 5, 15, and 25 °C were studied.
    Results
    The relationship of variation of speed of sound and attenuation coefficient and quality index (QI) with absorbed dose 3, 24, 36, and 48 hours after irradiation of gels are shown with a fourth-order polynomial fit. The results show that ultrasonic parameters have higher sensitivity 24 hours after irradiation. The sensitivity of dose-speed of sound and attenuation curve were 50 cm/s and 0.06 dB/MHz/Gy based on each Gy in the linear range of 4-44 Gy. Ultrasonic parameters were measured in the gel samples at 5, 15, and 25? C after 0-60 Gy irradiation in 2 Gy steps to determine the sensitivity of the ultrasonic properties to temperature. The measurements show that readings at 25 °C have a higher sensitivity than that at 5 and 15 °C. Thus, with an increase of 20 °C, the speed of sound increased 28 and 66 m/s before irradiation and with 60 Gy absorbed dose, respectively. Moreover, the attenuation coefficient decreased 2.50 dB/MHz before irradiation and increased 2.70 dB/MHz with 60 Gy absorbed dose.
    Conclusion
    Acoustic properties of MAGIC-f gel, determined by measurements of speed of sound and ultrasonic broadband attenuation, indicate the ability of this technique in reading of absorbed dose. Maximum sensitivity of reading time and temperature of MAGIC-f gel were 24 hours after irradiation and 25 °C, respectively.
    Keywords: Polymer gel, MAGIC, f, Radiation dosimetry, Speed of sound, Attenuation coefficient
  • Parisa Badiei , Pedram Hadadi, Soheila Zareifar , Hadis Jafarian Page 410
    Background and Aims
    Fungal infections are among the most common life threatening conditions in patients with hematologic malignancies. The present study was carried out on children hospitalized in Amir Oncology Hospital of Shiraz, Iran, in order to determine the prevalence of fungal infections and respective susceptibility patterns to prophylactic antifungal therapies.
    Methods
    Colonization was investigated in patients and the samples from patients with suspected infections were cultured. Mold fungal species were determined using lacto phenol cotton blue smear and yeasts through germ tube test, and sugar fermentation was performed through analytical profile index (API) method. In addition, broth microdilution technique was used to determine susceptibility.
    Results
    Based on the results, 46.8% of all patients (196 patients) were colonized with Candida spp. As revealed, 14 oral candidiasis cases were detected with Candida albicans, Candida tropicalis, and Candida krusieas the respective etiologic agents. In addition, there were 10 proven, 13 probable, and 13 possible cases of fungal infection. The etiologic fungal agents included Candida spp., Aspergillus spp., Mucor, Fusarium, and Alternaria.
    Conclusion
    Considering the prevalence rates of fungal infections and susceptibility patterns of pathogenic fungi isolated from the patients in the region, the prevention and treatment of systemic fungal diseases is facilitated.
    Keywords: Pediatric hematologic disorders, Fungal infections, Aspergillus, Fusarium, Fungal colonization
  • Farshid Khosropour , Maryam Mokhtari Gholam Reza Ebrahiminegad Page 424
    Background and Aims
    Migraine is a common clinical and chronic disorder. The rate of psychological problems is high among these patients. This study examined the relationship of perfectionism dimensions and personality type with migraine headaches.
    Methods
    This was correlational study on 68 patients referring to neurologists in the city of Kerman, Iran. Participants responded to personality type and intensity of headache questionnaires and multidimensional perfectionism scale (MPS). Data were analyzed using regression analysis.
    Results
    A significant correlation was found between type A personality and dimensions of perfectionism, and migraine. Moreover, type A personality and community-oriented and self-oriented perfectionism are predictors of migraine, but other-oriented perfectionism is not a predictor of migraine.
    Conclusion
    The results of this research showed that personality characteristics, especially type A that is associated with a kind of pressure and time urgency, and perfectionism of patients with migraine should be considered in any treatment.
    Keywords: Perfectionism, Personality type, Migraine headaches
  • Mohammad Saba , Hossein, Ali Ebrahimi , Habibeh Ahmadipour , Mohammad, Ali Taziki Page 433
    Background and Aims
    Low back pain is one of the most common problems and a symptom-related reason for visits to a physician, and one of the important causes of disability. It may also impose great costs on the individual and the health system. Most patients with back pain will recover within 4 to 6 weeks. One of the best paraclinical diagnostic methods is magnetic resonance imaging (MRI), which may result in incidental findings of great importance to the patient.
    Methods
    In this cross-sectional study, all cases in which lumbosacral MRI was performed due to back pain were investigated in terms of incidental findings.
    Results
    The MR images of 854 patients in 2012 were studied. Among these patients, 40.3% (344) were male and 59.7% (510) were female. Mean age of patients was 43.05 years with median of 42 years. The incidental findings were observed in 29.7% (254) of cases who had no clinical symptoms and were not investigated by the physician. Abnormal incidental findings were observed in 9.5% (81) of male and 20.2% (173) of female patients; this difference was significant (P = 0.001). The prevalence of incidental findings was significantly higher in men of above 42 years of age (P = 0.001), but this difference was not significant in female patients (P = 0.513). In total, the prevalence of incidental findings was higher in ages above 42 (P = 0.004). The most prevalent incidental findings were, respectively, renal cysts (11.5%), retroflection of uterus (5.7%), and ovarian cyst (4.3%). Life threatening findings were aortic disorders (n=11, 11.3 %) and important lesions (n=28, 3.3%) requiring investigation.
    Conclusion
    Incidental findings in MRI are important and since they might be the origin of pain or health threatening, require further evaluation.
    Keywords: Incidental findings, Magnetic resonance imaging (MRI), Lumbosacral, Low back pain
  • Ramin Taheri , Goldis Espandar , Maryam Azizzadeh , Sara Sokooti , Raheb Ghorbani Page 440
    Background and Aims
    Alopecia areata is a chronic inflammatory disorder that affects the hair follicles. The condition most commonly presents with the sudden appearance of non-scarring discrete patches of alopecia on the scalp. Due to being an autoimmune disease, alopecia areata is observed in concomitantly with other diseases. In some studies, ocular alterations were surveyed in these patients. Due to the limited number of studies in this respect and lack of any conclusive results, the present study was performed with the aim to determine ocular alterations in alopecia areata patients.
    Methods
    This case-control study was performed on 106 patients with alopecia areata (20-40 years old) who refer to dermatology clinics in Semnan, Iran, in 2012-2013 and 106 controls. Patients and controls were examined using slit lamp, fundoscopy, and indirect ophthalmoscopy.
    Results
    The two groups were matched in age and sex (P > 0.05). Ocular alterations were observed in 15.1% of patients with alopecia areata and 0.9% of control group subjects; this difference was significant. Thus, the chance of ocular alterations in patients with alopecia areata was 18.7 times that in the control group [odds ratio (OR) = 18.7, 95% confidence interval (CI): 2.4-143.5, P = 0.005]. Increased iris crypt (8.5%) and loss of foveal reflex (4.7%) had the highest prevalence among alterations observed in alopecia areata patients.
    Conclusion
    The findings show that significant ocular alterations in patients with alopecia areata are increased iris crypt and loss of foveal reflex. These alterations are not pathologic, but are based on genetic features and are not important in ocular disease.
    Keywords: Alopecia areata, Ocular alterations, Foveal reflex, Iris crypt
  • Mahsa Kalantari, D.D.S., Molook Torabi, D.D.S Page 448
    Approximately 90% of all head and neck malignancies and 94% of oral malignancies are squamous cell carcinoma (SCC). Tobacco smoking is considered as the most important causative agent for SCC. Despite aggressive and multidisciplinary treatment approaches, there has been no significant improvement in 5-year survival over the past 20 years. Several prognostic and predictive clinical, pathological and molecular factors have been introduced for SCC. We herein review some of these prognostic factors.