فهرست مطالب

نشریه نیوار
پیاپی 60-61 (بهار و تابستان 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ناصر بهرنگی نیا صفحه 7
    فواید اقتصادی و اجتماعی خدمات و محصولات هواشناسی در کشورهای در حال توسعه کمتر شناخته شده است. از دهه 1990 میلادی یک حرکت جهانی در توجه جدی به مدیریت تولید بر مبنای اطلاعات اقلیمی آغاز شده است و مطالعات انجام شده نشان می دهد که دانش هواشناسی در تمام مراحل برنامه ریزی، تولید و بازدهی تمام فعالیتهای اقتصادی نقش موثری ایفا می کند. از نظر اقتصادی کالاها به دو گروه تقسیم می شوند، کالاهای عمومی و کالاهای خصوصی. از خصوصیات کالاهای عمومی آن است که مصرف یک فرد از آن، موجب محرومیت فرد دیگر نمی شود. به علت خصوصیات اینگونه کالاها مصرف کنندگان بدون پرداخت وجه از آنها بهره مند می شوند و به نظر اقتصاددانان گروهی از گروه دیگر در جامعه سواری رایگان می گیرند. دلایل زیادی برای دخالت دولت در تولید اطلاعات و خدمات هواشناسی وجود دارد. خدمات هواشناسی بخشی از سیستم اطلاعات عمومی است و تولید کنندگان خدمات هواشناسی ارزش اقتصادی خدمات را نمی توانند تملک کنند و اگر تولید آن به بخش خصوصی واگذار شود، جامعه به اندازه کافی در تولید خدمات و اطلاعات سرمایه گذاری نخواهد کرد. چارچوب اقتصادی ارزیابی خدمات و اطلاعات از زمانی که تئوری فایده و هزینه توسعه یافت، پیشرفت کرده است. کاربرد ماتریس فایده- هزینه، تصمیم گیری دینامیک و پویا بر مبنای اطلاعات اقلیمی، تئوری انتظار (صف) و مدل هواشناسی تعیین قیمت خدمات هواشناسی از جمله روش هایی است که در برخی از کشورها بویژه چین مورد استفاده قرار گرفته است. بررسی های انجام شده در کشورهای مختلف نشان می دهد نسبت فایده به هزینه ارایه خدمات هواشناسی متجاوز از 5، 10، 20، 30 و حتی 40 به 1 می باشد و نادیده گرفتن این عامل مهم در اقتصاد که می توان آن را گنج طلای سبز نامید بدون شک فرایند توسعه را کند می نماید. در حال حاضر در راستای خصوصی سازی و اصل دریافت بهای کالا به تناسب بهره مندی مصرف کنندگان، شناخت مدلهای اقتصادی و ارایه تکنیک های مورد استفاده در تعیین قیمت محصولات هواشناسی الزامی است.
    کلیدواژگان: کالاهای عمومی، کالاهای خصوصی، سواری رایگان، تئوری انتظار، قیمت صفر، گنج طلای سبز، اصل پرداخت بهای کالا
  • فاطمه درگاهیان، حشمت الله میرزایی صفحه 19
    شاخص سوزباد معرف سرمایش بر اساس تاثیرات ترکیبی باد و دماهای پایین است. به عبارت دیگر این شاخص نشان می دهد که چگونه بدن انسان تحت ترکیبات معینی از باد و دما احساس سرما می کند]1[. دریک روز زمستانی، که با وزش باد همراه است در مقایسه با روزی که اصلا وزش باد وجود ندارد سرمای بیشتری احساس می شود، هرچند که دما ممکن است یکسان باشد. بنابراین شاخص سوزباد می تواند معرف خوبی از حساسیت نسبت به سرما باشد و در تصمیم گیری در انتخاب نوع لباس و یا برنامه ریزی برای فعالیتهای بیرون از منزل بسیار سودمند است. مقادیر پایین شاخص سوزباد با خطراتی همراه است که یکی از آنها افت ناگهانی دمای داخلی بدن یا هیپوترمیا است. تحت این شرایط دمای بدن تا حدی کاهش پیدا می کند که ماهیچه ها و مغز آسیب می بینند. در برخی از کشورها از شاخص سوزباد جهت صدور پیش بینی و هشدار استفاده می شود. هنگامی که این شاخص به نقطه ای برسد که یخبندان و سرمازدگی رخ دهد، پیش بینی و در هنگام شرایط خطرناک هشدار صادر می شود. با توجه به اهمیت این شاخص، در این مقاله سعی شده است تا ضمن معرفی شاخص سوز باد، تاثیر و کاربرد این شاخص مورد ارزیابی قرار گیرد و استفاده از این شاخص، هنگامی که شرایط دما خطرناک است، جهت صدور هشدار و اطلاع رسانی دقیق و به موقع از طریق رسانه ها، رادیو و تلویزیون پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: شاخص سوزباد، احساس سرما، دمای واقعی، فرمول سوزباد
  • محسن توکلی، مهرداد حسینی صفحه 31
    در این تحقیق به منظور بررسی یخبندان های رخ داده در ایستگاه اکباتان (همدان)، حداقل دماهای روزانه این ایستگاه مورد مطالعه قرار گرفت که بطور کلی یخبندان ها به سه دسته ضعیف (ملایم)، متوسط و شدید تقسیم شد. سپس محدوده تغییرات زمانی وقوع این یخبندان ها تعیین و فراوانی وقوع آنها نیز محاسبه شده است. همچنین با بدست آوردن یک مدل، تاریخ اولین یخبندان پاییزه با توجه به تاریخ وقوع آخرین یخبندان بهاره همان سال، پیش بینی شده است. با محاسبه پارامترهای آماری مختلف، احتمال وقوع آستانه های دمایی بین صفر تا 15- درجه سلسیوس نیز در ماه های سال تعیین گردید. علاوه براین با تقسیم طول سال به 36 دهه مختلف سعی شده است، دماهایی که با احتمالات مختلف، امکان وقوع دارند نیز محاسبه گردد. نتایج نشان می دهد که حداقل دمای ایستگاه اکباتان طی دو دهه اخیر روند افزایشی داشته است و در این بین اسفند و اردیبهشت ماه به ترتیب بیشترین و کمترین مقدار افزایش دما را نشان می دهند. یخبندانهای شدید در ماه های دی و بهمن، یخبندانهای متوسط در مهر، آبان، بهمن و اسفند و یخبندانهای ملایم در آبان ماه رخ می دهد. برای پیش بینی یخبندانهای پاییزه مدلی ارایه شده است که بررسی آن همبستگی خطی خوبی بین یخبندانهای بهاره و پاییزه را نشان می دهد که می توان با داشتن یخبندان بهاره، تاریخ یخبندان پاییزه را پیش بینی کرد که این رابطه در سطح 5 درصد معنی دار است.
    کلیدواژگان: حداقل دما، یخبندان، مدل همبستگی، تاریخ وقوع، فراوانی، ایستگاه اکباتان
  • صادق کریمی خواجه لنگی صفحه 43
    پدیده انسو ترکیبی است از دو واژه ال نینو –نوسان جنوبی و یکی از الگوهای پیوند از دور مهم در نیمکره جنوبی است که بر آب و هوای سراسر کره زمین از طریق تغییر در الگوهای فشار، دما، بارش و... تاثیر می گذارد. تاثیر این پدیده در فازهای مختلف سرد و گرم آن بر الگوهای فشار، دما و بارش نقاط مختلف کره زمین و از جمله ایران توسط پژوهشگران مختلف بررسی شده و تفاوتهای معنی داری بین آنها مشاهده شده است. اما از آنجایی که واکنش هر منطقه ای در سطح کره زمین در برابر انسو متفاوت بوده و با تاخیرهای زمانی گوناگون انجام می گیرد، در این مقاله ارتباط انسو با بارش ماهانه و فصلی منطقه شهرکرد مورد مطالعه قرار گرفته است. در این مقاله ارتباط بین این دو الگو از طریق آمار یک دوره 44 ساله (2000- 1957) از بارش ایستگاه سینوپتیک شهرکرد و ناهنجاری دمایی منطقه نینو 3.4 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج این بررسی نشان می دهد که در طول دوره آماری مورد مطالعه، الگوی بارش شهرکرد در ماه های می، ژوئن، اوت، اکتبر و نوامبر با انسو پیوند دارد که میزان این ارتباط در ماه های مذکور نیز با هم تفاوت دارد. لذا همبستگی انسو با الگوی بارش ماهانه شهرکرد به ترتیب در ماه های ژوئن، می (فصل بهار)، اکتبر، نوامبر (فصل پاییز) نمایان تر است. با توجه به نتایج این بررسی همچنین مشاهده می شود که اساسا همبستگی بین انسو و بارش شهرکرد معکوس (منفی) می باشد. نتایج بدست آمده نشان می دهد که بیشترین ارتباط بین ناهنجاری دمایی نینو 3.4 با بارش شهرکرد با تاخیر چهار ماهه مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: انسو، پیوند از دور، الگوی بارش، SST، شاخص نینو 3، 4، P، value
  • محمدتقی زمانیان، الهام مبارک حسن صفحه 53
    پیش بینی دمای حداقل شبانه از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و مهمترین کاربرد آن در بخش کشاورزی است. اولین گام در پیش بینی دمای حداقل شبانه، پیش بینی دمای سطح خاک می باشد. پیش بینی دمای سطح خاک توسط عوامل هواشناختی و با استفاده از روش ترازمندی کارمایه سطحی انجام می شود. در این مطالعه با استفاده از معادله کارمایه سطحی مدلی ایجاد شده و بر اساس آن دمای سطح خاک پیش بینی شده است. نتایج نشان می دهد که با افزایش سرعت قائم بالاسو، شارگرمای بالاسو نیز افزایش می یابد و عاملی در جهت کاهش دما می باشد. به علاوه با کاهش انرژی تابشی رسیده به سطح زمین دمای سطح کاهش می یابد. از جمله عوامل موثر در کاهش تابش خورشیدی پوشش ابری آسمان و دید افقی است. مقادیر دیدبانی شده و نتایج حاصل از مدل با داده های میدانی یک ساعته مورد مقایسه قرار گرفته و با یکدیگر تفاوت دارند. با توجه به منابع خطاهای موجود تفاوت نتایج قابل قبول است. یکی از مهم ترین دلایل تفاوت نتایج به کار گرفتن ایستگاه ژئو فیزیک به منظور ایجاد شبکه و محاسبات عددی است. زیرا فاصله ایستگاه یاد شده تا ایستگاه شمیران برای محاسبه مربوط به دمای سطح و یا تراز مرجع بسیار زیاد است. در صورتی که مقدار صحیح عوامل مرتبط با دما با صحت بیشتری برآورد شود، دمای سطح زمین نیز با دقت بهتری بدست می آید.
    کلیدواژگان: دمای سطح زمین، تشعشع خالص، تشعشع زمین، انتقال حجمی، شارگرمای محسوس، دمای پیش بینی، دمای دیدبانی شده
  • صفحه 77
  • خلاصه مقالات انگلیسی
    صفحه 86
  • صفحه 91
|
  • N. Behranginiya Page 7
    The socio-economic benefits of meteorological services in developing countries largely unrecognized. There appears to be general move from 1990’s in attention to management of production on the base of climatological data. Various studies show that the meteorological knowledge plays an important role in the designing, planning, control and operation. According to economic theory, the goods are classified to two groups, public good and private good. In short, a public good has the feature that one agent’s consumption of it does not affect the capacity of another agent to consume it. Then theconsumers don’t pay any fund and hereby the economists say that the groups of consumer take free rider. There are a number of rationalizations for government intervention to supply meteorological and other information services. Meteorologicalservices are part of the more general information system. Also, it is difficult in these circumstances for private producers to appropriate the benefits from producing the information or the public good. If private suppliers of meteorological information services, cannot appropriate the economic value of the service, then it is easily shown that if left to the private sector, the society will under invest in the production of the information service. The economic framework evaluating information services has progressed significantly since the development of ideas of cost-benefit ratios. The application of benefit matrix and conjugate matrix, using empirical formulation to carry out complex dynamic decision, mean value-based decision and climatic databased decision, queuing theory and finally the meteorological model of economic benefits in meteorological services are the techniques used in China. Various study in different countries showed that the benefit-cost ratio exceeds 5, 10, 20 and 30 even 40 to 1. If we ignore this important factor in the economy, that we can call it treasure of green gold, therefore undoubtedly this may lead to slow the process of development. It is necessary to recognize the methods of economic and introduce the techniques used for evaluation of economic and social benefits and pricing the meteorological products in considering commercialization and privatization policy and user pay principle.
    Keywords: Public Goods, Private Goods, Free, Rider, Queuing Theory, Zero Price, Treasure of Green Gold, User Pay Principle
  • F. Dargahian, H. Mirzaei Page 19
    The wind-chill index is a cooling rate according to wind and low temperature combining effect. In other words it indicates that how the human body cools down under certain combinations of wind and temperature. We feel colder during a cold blowing wind wintry day as compared to a day when there is no wind at all, although the temperature may be the same at the both days. Therefore the wind-chill index can be a good indicator of our feeling about outside coldness and helps us to decide what to wear or about canceling our outdoor activities. Low wind-chill rates are along with some dangers, among which one of them is hypothermia. Under these conditions the inner body temperature decreases to a level at which muscles and brain are impaired. In some countries wind-chill index is applied, the forecast is issued when this index is reached to a point in which the frost bit happens and warning is issued when conditions are dangerous. Using this index is easy and we can apply it. Country meteorological organization also can issue forecast and warning when weather condition is hazardous, through radio and TV broadcasts. In this paper the windchill formula efficiency and applying is evaluated.
    Keywords: Wind, chill Index, Cool feel, Actual Temperature, Wind, chill Formula
  • M. Tavakoli, M. Hosayni Page 31
    In this research, in order to consider the freezings which occurred in Ekbatan (Hamedan) station, minimum daily temperatures of this station were studied. that in generally freezings were divided to 3 levels: weak-freezing, middlefreezing and intense-freezing. Then, we determined the range of temporal changes and the abundance of the freezing. Also we have tried to introduce a model which can forecast the date of first autumnal freezing according to the date of last spring freezing. By calculating different statistical parameters, probability of occurrence the temperature thresholds between –15 to 0 (oc) were determined for different months. In addition to this, by dividing the year to 36 different periods of ten days, we have tried to calculate temperature of different probability percents. The result indicate that the minimum temperature in this station has been increasing during past two decades and Isfand and Ordibehesht have shown the most and the least rate of temprature, respectively. Sever freezing periods in day and bahman, the moderate ones during Mehr, Aban, Bahman and Esfand and the mild ones during Aban take place. In order to predict freezing during autumn amodel has been proposed by which an appropriate linear correlation between freezing in autumn and the one in spreang is shown. By means of spring freezing the history of autumn freezing can be predicted. This model is meaningful at the level of 5%.
    Keywords: Minimum Temperature, Freezing, Correlation, Date of Occurrence, Abundance, Ekbatan Station
  • S., Karimi Page 43
    Enso is a combination of two words El-Nino and Southern-Oscillation and this phenomena is on of the major Teleconnection pattern in the Southern Hemisphere, which affects the climate of World by means of changing the patterns of pressure, temperature, rainfall and …. The impact of this on its different warm and cold phases on the patterns of pressure, temperature and rainfall of different parts of World, including Iran, has been observed and there have been signification differences among them. But, since each region of earth reaction is different facing ENSO, and is done with different lags, in this Article, the relationship between ENSO and monthly and seasonal rainfall of Shahr-ekurd has been studied. In this Article, the relationship between these two patterns based on the 44-year period (1957-2000) of rainfall of Synoptic station of Shahr-e-kurd, and the SST in Nino 3.4 zone has been studied. The results of this survey shows that during this statistical period, the rainfall pattern of Shahre- kurd in months: May, June, August, October, and November links with ENSO, which the amount of this relationship is even different in the mentioned months. So, the correlation ENSO with monthly rainfall pattern of Shahr-e-kurd is most noticeable in turn in months: June, May (spring) October and November (Autumn). According to these results, we also noticed that, basically, correlation between ENSO and the rainfall of Shahr-e-kurd is negative. The results show that the most relationship between the SST in Nino 3.4 zone and the rainfall of Shahr-e-kurd is noticed with 4-month delay.
    Keywords: Enso, Teleconnection, Precipitation Pattern, SST, Nino 3.4, P.value
  • M. T. Zamanian, E. Mobarak, Hosen Page 53
    Forecasting of the nacturnal minimum temperature has a special importance and the most usage of it is in agricultural affairs. The first step in forecasting the nacturnal minimum temperature is forecasting the surface temperature. Forecasting of the surface temperature is carried out by meteorological factors using equilibrium of surface energy method. In this study, it is developed a model with using of surface energy equation and The surface temperature was forecasted based on model. Results indicats,while vertical velocity increases, vertical heat flux increases too and it one of the reason to decrease surface temperature. In addition, If The solar radiation is decreased, surface tempreture decreased too. The cloudy sky and visible are effective factors in decrease solar radiation. The values and out puts of the model, have been compared with one hour field observation and it is found out difference between them. As regards that there are error sources in calculation, results are difference. In order to creating network and calculate have been used of Geophysics station that is one of the most importance reasons importance different of result. Recent station distance until shemiran station is very high for calculate surface and screen temperature. The determination of correct values related with temperature will be followed by correct estimate of surface temperature.
    Keywords: Surface Temperature, Net Radiation, Terrestrial Radiation, Transfer Bulk, Sensible Heat Flux, Forecasting Temperature, Observe Temperature