فهرست مطالب

نشریه نیوار
پیاپی 76-77 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پیمان محمودی، عرفان مومن پور سورجانی صفحه 3
    ناحیه بندی و طبقه بندی از گذشته، در تمام زمینه های علوم جغرافیا به ویژه علم آب و هواشناسی مورد توجه بوده است. برای ناحیه بندی بارشی استان کردستان از داده های ماهانه 28 ایستگاه همدیدی و باران سنجی برای یک دوره 15 ساله (1384- 1370) بهره گرفته شد. به کمک تحلیل خوشه ایبه روش ادغام وارد1 نواحی بارشی استان کردستان مشخص شد. نتیجه حاصل از این تحلیل، تشخیص سه ناحیه بارشی متفاوت در سطح استان بود که با ناحیه میان بارش مرکزی، ناحیه کم بارش شرقی و ناحیه پربارش غربی نامگذاری گردیدند. ناحیه میان بارش مرکزی، بزرگترین ناحیه بارشی از لحاظ وسعت در استان کردستان به شمار می آید. میانگین بارش سالانه این ناحیه 8/455 میلیمتر است که بیشترین آن در فصل زمستان با 7/175 میلیمتر می بارد و دارای رژیمی زمستانی است. ناحیه کم بارش شرقی دومین ناحیه بزرگ بارشی استان کردستان می باشد. میانگین بارش سالانه آن 4/323 میلیمتر است که بیشتر آن در فصل بهار و با 4/113 میلیمتر می بارد و دارای رژیمی بهاره است. کم وسعت ترین و در عین حال پربارش ترین ناحیه بارشی استان کردستان، ناحیه پربارش غربی با 837 میلیمتر بارش سالانه است که بیشتر آن در فصل زمستان و با 1/378 می باشد و دارای رژیم زمستانه است.
    کلیدواژگان: استان کردستان، تحلیل خوشه ای، روش وارد، ناحیه بندی، بارش
  • زرین طحان، سعید معیا صفحه 15
    خشکسالی نشانه روشنی ازناهنجاری و نوسانات در روند پارامترهای هواشناسی از جمله بارندگی و دما می باشد که بسیاری از مناطق خشک و نیمه خشک دنیا را با شدت های مختلف هر چند سال یکبار در بر می گیرد. از نظر اقلیم شناسی تمامی مناطق اقلیمی دنیا در معرض خطر وقوع خشکسالی می باشند و با توجه به موقعیت جغرافیایی و شرایط اقلیمی کشور ایران، خشکسالی در طول تاریخ یکی از تهدیدهای اصلی ساکنان و تمدن های آن بوده است. استان کردستان از مناطق تقریبا باران خیز بوده و دارای رتبه بالا در کشت دیم خصوصا گندم در کشور می باشد. اما در برخی از سال ها دچار خشکسالی گردیده و خسارات زیادی برای کشاورزان این استان به وجود آمده است. در این مقاله رخداد خشکسالی در استان کردستان بررسی شده و شاخص ها طی 25 سال (89-1364) در مقایسه با عملکرد گندم دیم ارزیابی گردیده اند. جهت دستیابی به این منظور 3 شاخص خشکسالی SPI، PN و انحراف استاندارد بارش مورد استفاده قرار گرفت. براساس نتایج جدولANOVA از بررسی سه روش تعیین خشکسالی در استان نمایه SPI با بیشترین ضریب همبستگی با عملکرد گندم دیم و بهترین سطح معنی داری به عنوان بهترین شاخص خشکسالی در مقایسه با روش درصد نرمال (PN) و انحراف استاندارد انتخاب گردید. همچنین در دوره فوق سه خشکسالی فراگیر در استان رخ داده که درجه آن در سال زراعی 87-1386 بسیار شدید بوده و در سال های زراعی 78-1377 و 79-1378 درجه آن به ترتیب شدید و متوسط بوده اند.
    کلیدواژگان: شاخص های خشکسالی، عملکردگندم دیم، استان کردستان
  • علیرضا محمودی، عبدالرسول زارعی، احسان بیژن زاده صفحه 29
    تغییر اقلیم جهانی و گرمایش جهانی از مسائل مهم زیست محیطی است که در سال های اخیر مطالعات زیادی بر روی آن صورت گرفته است. این موضوع به دلیل اثرات محیطی، اقتصادی و اجتماعی آن از اهمیت بالایی برخوردار است، چرا که فعالیت های انسانی مانند کشاورزی، صنایع و مانند آن بر مبنای ثبات و پایداری تغییر اقلیم هستند. با توجه به اهمیت موضوع، تغییر اقلیم در منطقه اصفهان با استفاده از آمار هواشناسی از سال 1951 تا پایان سال 2005 میلادی بررسی شد. میزان تغییر در متغیرهای مربوط به دما، بارش و رطوبت نسبی با رگرسیون ساده خطی مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که میانگین دمای حداکثر و حداقل طی 55 سال گذشته این منطقه در سطح احتمال 05/0 افزایش داشته است؛ همچنین میانگین رطوبت نسبی با گذشت زمان کاهش داشته است. ترسیم منحنی های آمبروترمیک در پنج دهه گذشته نشان می دهد که ماه های خشک افزایش یافته است. در کل نتیجه گیری شد که طی 55 سال گذشته دماهای حداقل و حداکثر افزایش یافته، مقدار بارش تغییر محسوسی نداشته و رطوبت نسبی کاهش یافته است، همچنین تعداد ماه های خشک افزایش یافته است، و اقلیم منطقه خشک تر شده است.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، دما، بارندگی، رطوبت، اصفهان
  • هوشمند عطایی، راضیه فنایی صفحه 37
    هدف از این پژوهش مطالعه تغییرات عناصر اقلیمی در استان مرکزی طی مقطع زمانی 2005-1966 (40 سال) در مقیاس ماهانه، فصلی و سالانه می باشد. در این راستا آمار میانگین دمای حداقل، میانگین دمای حداکثر و بارش این استان شامل ایستگاه های اراک، شمس آباد، تفرش و ساوه مورد پردازش قرار گرفته است. پس از بازسازی داده های مفقود به روش میان یابی توسط نرم افزار Surfer، نابهنجار بودن داده ها توسط نرم افزار Ncss و آزمون کالموگورف اسمیرنوف و همگنی آنها توسط آزمون توالی1 سنجیده شد سپس با استفاده از آزمون آماری- گرافیکی من- کندال روند داده ها بررسی، تغییرات تصادفی شناسایی و نوع و زمان تغییرات بررسی شد. طبق نتایج به دست آمده در پارامترهای میانگین دما اکثر ماه ها بدون روند و تنها در تعدادی از ماه ها در ایستگاه های تفرش و ساوه روند مثبت مشاهده شده است. بررسی های پارامتر بارش حاکی از روند منفی همه ایستگاه ها در ماه های ژوئن تا سپتامبر و عدم روند در سایر ماه ها می باشد. نتایج بررسی های نوع و زمان تغییرات نشان دهنده این است که اکثر تغییرات میانگین دما از نوع ناگهانی کاهشی و بارش طی ماه های ژوئن تا اکتبر از روند کاهشی برخوردار بوده است.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، آزمون من، کندال، روند، استان مرکزی
  • مریم احمدی، بهمن فرهادی بانسوله صفحه 49
    تبخیر و تعرق یکی از پارامترهای اساسی در برنامه ریزی منابع آب در بخش کشاورزی می باشد. تبخیر و تعرق با روش های مختلفی از جمله روش پنمن-مانتیث فائو و تبخیر از طشتک، برآورد می گردد. در روش طشتک تبخیر مقدار تبخیر و تعرق مرجع (ETo) با ضرب کردن ضریب طشت در مقدار تبخیر از طشتک برآورد می گردد. نیاز به پارامترهای متعدد هواشناسی (از قبیل رطوبت نسبی و سرعت باد) برای محاسبه ضریب طشتک یکی از عوامل محدود کننده استفاده از این روش در برآورد تبخیر و تعرق می باشد. در شرایطی که این پارامترهای هواشناسی در دسترس باشد، استفاده از روش های دیگر جهت برآوردETo برتری دارد. هدف از مطالعه کنونی تعیین مقادیر ثابت ماهانه و فصلی ضریب طشتک در بخش های مختلف استان کرمانشاه می باشد. ضریب طشتک از تقسیم ETo محاسبه شده (بر اساس داده های روزانه هواشناسی) بر میزان تبخیر از طشتک محاسبه گردید. در این مطالعه تغییرات زمانی و مکانی ضریب طشتک با استفاده از آمار روزانه هواشناسی (2009–2000) چهار ایستگاه هواشناسی سینوپتیک در استان کرمانشاه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که مقدار ضریب طشتک فصلی در تابستان کمترین مقدار و در پاییز و بهار مقادیر بالاتری را دارد. ضمنا نتایج بیانگر این بود که مقدار ضریب طشتک با ارتفاع از سطح دریا رابطه معکوس دارد. ضرایب روزانه و ماهانه طشتک تبخیر به دست آمده برای ایستگاه کرمانشاه با ضرایب به دست آمده با روش ارائه شده توسط سازمان خواروبار و کشاورزی جهانی (FAO) مورد مقایسه قرار گرفت. علیرغم اینکه همبستگی بین نتایج روزانه بالا نبود ولی ضرایب ماهانه همبستگی بالایی داشتند (R2 = 0.89).
    کلیدواژگان: طشتک تبخیر، ضریب طشتک، تبخیر و تعرق، پنمن مانتیث فائو، کرمانشاه
  • اکرم هدایتی دزفولی، رضا کاکاوند صفحه 59
    بدون شک اقلیم هر سرزمین عامل بسیار مهم در تقسیم نواحی زیست شناختی و جغرافیایی آن ناحیه به شمار می رود. استان قزوین که در حوزه مرکزی ایران واقع شده به دلیل داشتن ارتفاعاتی همچون رشته کوه های البرز در شمال استان و گسترش آن در جهات شمال شرقی و شمال غربی، و وجود دو حوضه آبریز در شمال استان (حوضه شاهرود) و جنوب استان (حوضه شور)، از تنوع اقلیمی ویژه ای برخوردار می باشد. در شناخت آب و هوای استان قزوین و دستیابی به یک پهنه بندی مناسب اقلیمی توجه به عامل عارضه نگاری و اثر ارتفاع بر عناصر اقلیمی و نیز بررسی و تغییر عناصر اقلیمی یعنی دما، بارش، رطوبت نسبی و تبخیر و نیز طراحی یک سامانه اطلاعات اقلیمی مبتنی بر GIS مد نظر قرار گرفته است. به منظور شناخت تغییرات عناصر جوی، 4 نقشه با استفاده از GIS و به روش منحنی های هم ارزش برای فراسنج های جوی دما، بارش، رطوبت نسبی و تبخیر تهیه و ترسیم گردید. نتایج بررسی و آزمون روش های طبقه بندی اقلیمی در استان بیانگر آنست که بیشترین پهنه استان در اقلیم نیمه خشک و خشک سرد قرار دارد. همچنین تنوع اقلیمی در استان قزوین تابعی از ارتفاع بوده و با افزایش ارتفاع ضمن کاهش دما و افزایش بارش، اقالیم مختلفی مشاهده می گردد.
    کلیدواژگان: پهنه بندی اقلیمی، ارتفاع، دما، سامانه اطلاعات اقلیمی، GIS، استان قزوین
  • علی بافکار صفحه 67
    برآورد دقیق میانگین بارندگی در هر منطقه در طراحی پروژه های آبی از اهمیت زیادی برخوردار است که بدین منظور می توان از اطلاعات ایستگاه های باران سنجی استفاده نمود. هدف از این پژوهش ارزیابی تراکم ایستگاه های باران سنجی در غرب ایران شامل استان های کرمانشاه، ایلام، همدان، کردستان و لرستان می باشد. در این تحقیق آمار بارندگی متوسط سالیانه در یک دوره آماری 15 ساله برای 30 ایستگاه باران سنجی حوضه های آبخیز مورد اشاره استخراج گردیده است. ضرایب همبستگی (r) و متوسط خطای استاندارد (SE) برای تمام زوج ایستگاه هایی که کمتر از 100 کیلومتر فاصله و 360 متر اختلاف ارتفاع از یکدیگر داشته باشند محاسبه گردیده است. یک تابع پلی نومیال درجه سوم از فاصله بین ایستگاهی براساس دو معیار اختلاف ارتفاع و شیب در این مناطق مورد استفاده قرار گرفته است. طراحی یک شبکه باران سنجی با یک مقدار ضریب همبستگی با توجه به مدل بدست آمده، بارش سالیانه را با خطایی برآورد می کند. در صورت به کارگیری این ضریب همبستگی تعداد باران سنج های مورد نیار در منطقه با توجه به مدل ارائه شده مشخص گردیده است.
    کلیدواژگان: باران سنج، تراکم، شبکه، چانگ، کریجینگ
|
  • P. Mahmoodi, E. Momenpoor Soorjani Page 3
    From early ages, regionalizing and classification have been noted in all scientific views of geography, especially climatology. For precipitation zoning of Kurdistan Province, the monthly data of 28 synoptic stations and rain gauge stations were used for a period of 15 years. Using cluster analysis with the Ward's technique, precipitation regions of Kurdistan Province were determined. The results from this analysis specified three different regions in this province that were called the central moderate precipitation region, the east low precipitation region and the west high precipitation region. The central moderate precipitation region was the biggest precipitation region in Kurdistan Province. Annual precipitation of this region reaches about 455.8 mm. A high proportion of the precipitation in this region occurred in winter; thus, it indicates a winter regime. The east low precipitation region is the second region with the highest amount of precipitation in Kurdistan Province; annual precipitation of this region is about 323.4 mm and most precipitation of this region happens in spring; therefore, it has a spring regime. The west high precipitation region includes the least region and, at the same time, it was the region with highest amount of precipitation in Kurdistan Province. The annual precipitation of this region was about 837 mm and it is considered as the winter regime precipitation.
    Keywords: Kurdistan Province, Cluster analysis, Ward's technique, Regionalizing, Precipitation
  • Z. Tahan, S. Moaya Page 15
    Droughts are the clear signs of disorder and changes in parameters of meteorology such as rain and temperature which are observed in most parts of tropical and semitropical regions of the world within years. Aspect of climatology all parts of the world exposure dearth and drought and due to geographical situation and climatic. Conditions of Iran, drought has been one of the main threats for its people and civilizations during history.Kurdistan province is considered most rain full areas and isranked in high in dry farming specially wheat in the country.But within years dearth and droughts have been occurred in these provinces and provided damages for farmers.In this research drought in Kurdistan province was studied and indices in farming year range in comparing dry farming wheat were evaluated. For this reason, 3 drought indices such as SPI, PN and standard deviation of rain for a 25 year period in were used in the next stage the trend of wheat dry farming in both provinces during a 25 year period and the results of drought, indices were combined. According to results of ANOVA based on 3 methods to determined drought in province, indices SPI with the highest correlation coefficient with trend of dry farming wheat and the best significant level as the best drought indices was selected in comparing with PN method. Also three droughts occurred in both provinces which during 2007-2008 its degree was high intense and during years 1998-99 and 1999-2000 their degrees were in intense and medium.
    Keywords: drought indices, Kurdistan province, Trend of dry farming wheat
  • A. Mahmoodi, Aar. Zarei, E. Bijanzadeh Page 29
    Climate change and global warming are great environmental challenge facing the world, as many research have been devoted to this issue subject is of high importance due to its environmental, economical and social impacts, the human activities such as agriculture in climate. With respect the importance of this issue climate change of Esfahan area was considered from 1951 until 2005 using metrological data. The changing rate in temperature, precipitation and relative moisture were analyzed using liner regression. The results showed that the average of maximum and minimum temperature of the area has increased during 54 past years. The umbrothermic diagrams of the last five decades showed an increase in dry months. Generally, it was concluded that maximum and minimum of the temperature has been increased during last 54 years and the precipitation had no change as well as a clear decrease in humidity. Also, the number of dry month has increased and the climate of the area has been drier.
    Keywords: Climate change, Temperature, Precipitation Relative humidity, Esfahan
  • H. Ataei, R. Fanaie Page 37
    This research aims to study the change in climate elements in Markazi province from 1966 to 2005 (for 40 years) in the monthly, seasonal and yearly time-scales. In this regard, the statistic average of minimum and, maximum temperature and precipitation have been processed at the Arak, Shams Abad, Tafresh and Saveh stations over this province. After reconstruction of the missing data with interpolation method by using Surfer software, data abnormality by Ncss software and Kolmogorov-Smironov test, their homogeneity were evaluated by Runs test. Then data trend was studied and the random changes were identified using Mann-Kendall,s statistical-graphical test and then the type and time of the changes were studied. According to the results obtained from the temperature average parameters, most of the months have been observed with no change and only in some of the months positive trends observed in Tafresh and Saveh stations. Studying of precipitation parameter indicate a negative trend of all stations from June to September and the lack of trend in other months. The results of studies about the time and kind of changes show that the most of the temperature average changes have of suddenly decreasing and the precipitation indicates a decreasing trend from June to October.
    Keywords: Mann, Kendal Test, Markazi Province, Climate Change, Trend
  • M. Ahmady, B. Farhadi Bansoule Page 49
    Evapotranspiration is one of the basic parameters for agricultural water planning. There are various formulas to estimate this parameter such as FAO Penman-Montith method and Evaporation pan method. In the pan method, the amount of reference evapotranspiration (ETo) estimated by multiplying pan coefficient to amount of water vapor from evaporation pan. One of the limitations of pan method is the need to weather parameters (e.g., relative humidity and wind speed) to estimate Kp. In case we have access to these weather parameters other methods of evapotranspiration estimation are preferred. The aim of this study was to determine monthly and seasonal values of Kp in the Kermanshah province. Kp was estimated by dividing calculated ETo (It is calculated based on daily weather data) over pan evaporation. Spatial and temporal variations of Kp have been investigated based on daily weather data (2000 – 2009) in four synoptic weather stations in Kermanshah province. Results showed that Kp in summer is lower than in autumn and spring. Moreover, results indicated that Kp has inverse relation with altitude. In addition daily and monthly pan coefficients have been calculated for Kermanshah airport station based on the FAO method and compared with the estimated pan coefficients in the current study. However, there was low correlation between daily results, but correlation coefficient between monthly results was high (R2=0.89).
    Keywords: Evaporation pan, Pan Coefficient, Evapotranspiration, FAO Penman, Montith, Kermanshah
  • A. Hedayati, R. Kakavand Page 59
    The Ghazvin Province is located in northwest of Iran. Because of the mountainous areas in the northern and southwestern parts of the province, and also of two basins in north and south, we observe various climates in this region. To understand the climate of Ghazvin province and desirable climatic zoning, we have considered the topography, height effect on atmospheric parameters and the variability of some climatic factors. In this paper, the spatial changes of some variables such as temperature, precipitation, relative humidity and evaporation over the Ghazvin region, have been studied and presented by GIS maps. Results showed that the most of Ghazvin province region has cold arid and semi arid climates. Climate variations in the province are function of height too. As height increases, temperature is decreased and precipitation is enhanced.
    Keywords: climatic Zoning, Ghazvin province, GIS, Height, Temperature
  • A. Bafkar Page 67
    Accurate evaluation of regional mean annual rainfall is important for the design of water recourses projects.The objective of this study is to evaluate the precipitation gauge density in western Iran covering provinces of Kermanshah, Ilam, Hamadan, Kurdistan and Lorestan.In this research, the average annual precipitation for thirteen raingauge stations was evaluated for a period of 15-years for the study area. Correlation Coefficient(r) and standard errors (SE) of estimate were computed for all station pairs within a 100 Kilometers distance and 360 meter elevation differences.A third-degree polynomial equation the best available relationship based on inter-station distance.Elevation and land slope were actually eliminated from the equation. Based on the results obtained a raingauge network of additional station is required, with a quantity errore and a quantity correlation coefficient.
    Keywords: raingauge, density, network, chang method, kriging