فهرست مطالب

نیوار - پیاپی 86-87 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه نیوار
پیاپی 86-87 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زینب ذاکری، مجید آزادی، فاطمه صحراییان صفحه 3
    در این مطالعه برونداد مدل WRF برای پیش بینی بارش در مناطق مختلف کشور در بازه زمانی ابتدای فوریه تا انتهای می سال 2009 میلادی برای پیش بینی های 42، 66 و90 ساعته مورد ارزیابی قرار گرفته است. بدین منظور برونداد بارندگی تجمعی مدل WRF در دوره زمانی مذکور با مقادیر متناظر دیدبانی یعنی بارندگی تجمعی 24ساعته در336 ایستگاه هواشناسی همدیدی در سطح کشور مقایسه شده است. با در نظر گرفتن آستانه های متفاوت برای بارش و تشکیل جدول توافقی برای وقوع یا عدم وقوع بارش درآستانه های مختلف، کمیت های عددی مربوط به مهارت مدل محاسبه و تحلیل شده اند. نتایج نشان می دهد که نزدیک به هفتاد و پنج درصد موارد از پیش بینی ها درست بوده است. هر چند مهارت مدل در پیش بینی بارش برای آستانه های مختلف متفاوت است به گونه ای که با افزایش آستانه بارش مهارت مدل در پیش بینی مقدار بارندگی کاهش می یابد. در مجموع به نظر می رسد مدل از قابلیت به نسبت مطلوبی برای پیش بینی بارندگی در چارچوب عملیاتی در منطقه ایران برخوردار است.
    کلیدواژگان: پیش بینی عددی بارش، مدل WRF، راستی آزمایی، جدول توافقی
  • علی اصغر پورعزت، طهمورث حسنقلی پور، فاطمه حسینعلی طهرانی صفحه 13
    تجاری سازی در سازمان های دولتی ایران خود به تنهایی، یک مقوله بحث برانگیز و پرچالش بوده و این چالش زمانی بیشتر می شود که خدمات و محصول سازمان ها دانش و خرد بوده و تعیین جایگاه و ارزش این محصولات با استفاده از مکانیسم بازار، راهکار وگزینه ای مهم برای بقا و ارتقا آنها باشد. به منظور رفع کمبود منابع مالی، جلوگیری از اضمحلال دانش، تشویق به نوآوری و خلاقیت، ارتقا و بهبود هواشناسی و پاسخگویی به نیاز متنوع متقاضیان، موضوع تجاری سازی در سازمان هواشناسی کشور که سازمانی دولتی، غیرتجاری، خدماتی وتولید کننده محصولات دانشی و در عین حال تاثیرگذار برامنیت و سلامت جامعه، دارای تعاملات گسترده بین المللی، مواجه با تقاضای متنوع کاربران و فرصت های محیطی ناشی از تغییرات اقلیم است، با مطالعه تجارب سه هواشناسی منتخب مورد بررسی قرارگرفته تا ضمن امکان سنجی تجاری سازی خدمات هواشناسی در ایران، مدلی بدین منظور استخراج و طراحی گردد.
    کلیدواژگان: DBS، DNS، انتقال دانش و فناوری، شبکه دانش، تجاری سازی دانش، مدل های تجاری سازی Stage، Gate، PACE، دفاتر انتقال دانش و فناوری در دانشگاه ها و حامیان پروژه در شرکت ها، بهره برداری خارجی دانش، شرکت های اسپین اوت و اسپین آف
  • تقی طاوسی، زینب رخشانی، فاطمه فیروزی صفحه 29
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی روند تغییرپذیری بیشینه و کمینه دماهای فصلی و سالانه تعدادی از ایستگاه های استان فارس با استفاده از روش های آماری می باشد. بدین منظور دو آزمون «من- کندال» و «سنس استیمیتور» که از متداول ترین روش های ناپارامتری به شمار می روند برای تحلیل روند داده های دما در مقیاس های فصلی و سالانه بکار گرفته شدند. نخست این دو آزمون بر روی سری های زمانی بیشینه و کمینه دماهای فصلی و سالانه 6 ایستگاه همدیدی در گستره استان فارس، که در بازه زمانی 2010-1989 دارای آمار کامل بودند اعمال شد و نتایج حاصل از این دو روش با یکدیگر مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که کارایی دو روش «من- کندال» و «سنس استیمیتور» در تحلیل روند کمینه و بیشینه دمای ایستگاه های منتخب استان فارس در بیشتر موارد مشابه یکدیگر است. در هر دو روش، روند سری داده های فصلی و سالانه بیشینه و کمینه دما کم و بیش برای همه ایستگاه ها یکسان بدست آمد، مگر در ایستگاه درودزن که داده های بیشینه دما در فصل تابستان و کمینه دما در فصل زمستان یک روند افزایشی با معنی داری ضعیف نشان داده شد. به طورکلی، بیشینه دمای ایستگاه های مورد مطالعه در استان فارس (به جز فصل بهار در ایستگاه هواشناسی آباده) دارای روند صعودی و کمینه دما نیز (به جز فصل بهار در ایستگاه هواشناسی آباده و نیز فصول تابستان و زمستان و میانگین سالانه در ایستگاه هواشناسی فسا) دارای روند صعودی می باشد.
    کلیدواژگان: دما، روند، روش های ناپارامتری، من، کندال، سنس استیمیتور، فارس
  • پریسا پاشاخواه، نادر پیرمرادیان، نیما خزدوز، حسین نشاگر، محمد مشفق صفحه 39
    آگاهی از نیاز آبی گیاه یکی از ملاحظات مهم در اصلاح بهره وری آب در کشاورزی فاریاب است. بنابراین، برآورد دقیق تبخیرتعرق مرجع از مهم ترین عوامل ارتقاء مدیریت آب است. روش پنمن مانتیس فائو بعنوان فرمول استاندارد برآورد تبخیرتعرق مرجع مورد استفاده قرار می گیرد. ولی این روش دارای محاسبات طولانی و پیچیده بوده و نیاز به اطلاعات زیادی دارد. با توجه به عدم برداشت برخی از اطلاعات مورد نیاز این روش در تمام مناطق، استخراج معادلات منطقه ای مناسب برای محاسبه تبخیرتعرق با تکیه بر حداقل داده های هواشناسی ضروری به نظر می رسد. بدین منظور، سه معادله تجربی بلانی کریدل اصلاحی، هارگریوز و تورنت وایت انتخاب و بر اساس معادله پنمن مانتیس فائو برای پنج اقلیم مختلف و به دو روش رگرسیون خطی و بهینه سازی غیرخطی واسنجی شد. داده های مربوط به یک دوره 10 ساله برای ایستگاه ها استخراج و به دو گروه 5 سال اول و 5 سال دوم تقسیم شدند. با داده های 5 سال اول معادلات واسنجی شده و ارزیابی معادلات با استفاده اطلاعات 5 سال دوم و توسط معیارهای آزمون F و ریشه میانگین مربعات خطای نسبی (RRMSE) انجام شد که در آن مشخص شد واسنجی به روش رگرسیون خطی دارای خطای نسبی کمتری بود. همچنین نتایج بیان می دارد در شرایطی که در اقلیم های مورد مطالعه به دلیل عدم دسترسی به داده های مورد نیاز، برآورد تبخیرتعرق مرجع از روش پنمن مانتیس فائو ممکن نباشد، با بهره گیری از معادلات واسنجی شده می توان به برآوردهای مشابه از نظر آماری با روش پنمن مانتیس فائو دست یافت.
    کلیدواژگان: تبخیرتعرق مرجع، پنمن مانتیس فائو، هارگریوز، بلانی کریدل، تورنت وایت
  • هوشمند عطایی، راضیه فنایی، زهرا لله گانی صفحه 51
    از آنجا که تغییرات فصلی سطح پوشش برف در مناطق کوهستانی به عنوان یک عامل مهم اقتصادی بیان می شود؛ در پژوهش حاضر روند ارتفاع برف و سری های دمایی (متوسط دما، دمای کمینه و کمینه مطلق دما) ایستگاه کوهرنگ در مقیاس سالانه و فصلی طی دوره آماری 1390-1369 بررسی شد. ابتدا سنجش بهنجاری سری های دما و ارتفاع برف سالانه و فصلی با استفاده از آزمون رایان– جونیر انجام شد. سپس روند پارامترهای مذکور با توجه به نوع توزیع داده ها با استفاده از آزمون های t و تاو– کندال بررسی گردید. در ادامه ارتباط سنجی بین میزان برف با سری های دمایی با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون انجام پذیرفت. نتایج حاصل از پژوهش در مقیاس سالانه و فصلی نشان از روند کاهشی ارتفاع برف و روند افزایشی سری های دما طی دوره مورد مطالعه دارد. نتایج ارتباط سنجی ها نیز حاکی از همبستگی معکوس متوسط دما و دمای کمینه با برف سالانه و فصل پاییز در سطح 95 درصد و با برف فصول زمستان و بهار در سطح 99 درصد می باشد. در رابطه با کمینه مطلق دما نیز نتایج بیانگر همبستگی معکوس با برف سالانه و فصول زمستان و بهار و عدم همبستگی در فصل پاییز می باشد.
    کلیدواژگان: آزمون t، آزمون تاو، کندال، برف، دما، روند، کوهرنگ
  • سعید بساطی، داریوش یاراحمدی، بهروز نصیری* صفحه 63
    برف، باران، تگرگ و باران ریزه از مهم ترین انواع بارش هستند که تغییرات آن ها باعث آثار و بازخوردهای منفی و مثبت در سایر پارامترهای اقلیمی می شوند که به دنبال آن تغییر در چرخه هیدرولوژیکی، منابع آب، سکونت گاه های انسانی و جانوری ایجاد می گردد. لذا با توجه به نگرانی های موجود، این پژوهش تغییرات تعداد روزهای بارشی مانند تگرگ، باران، برف و باران ریزه را در طول دوره آماری 1981-2010 برای ایستگاه کرمانشاه و ارتباط آن ها با دما و رطوبت نسبی را مورد واکاوی قرار داده است. جهت اطلاع از وضعیت نرمال بودن داده ها از آزمون کلموگروف- اسمیرنوف و آزمون شاپیرو ویلک استفاده شد و برای محاسبه ارتباط بین تعداد روز انواع بارش با دما و رطوبت نسبی از همبستگی پیرسون و روند تغییرات آن ها از من کندال، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شده است. ضرایب تعیین تحلیل در مدل برف، نشان می دهد که 48 درصد از تغییرات برف در ایستگاه کرمانشاه به وسیله متغیرهای مستقل توجیه می شود. این رقم برای باران 37 درصد و باران ریزه 40 درصد برآورد شده است. آزمون های من کندال و رگرسیون نشان دادند که تعداد روزهای انواع بارش دارای روندی کاهشی بوده اند. تعداد روزهای باران از 7/65 درصد در دهه اول به 4/77 در دهه سوم رسیده است و از سهم سایر انواع بارشی کاسته شده است. کاهش دما بیش ترین تاثیر را بر فراوانی بارش برف و باران ریزه و افزایش دما باعث افزایش فراوانی باران و تگرگ در هنگام ورود توده های باران آور شده است.
    کلیدواژگان: انواع بارش، من کندال، کرمانشاه، آزمون کلموگروف، اسمیرنوف، رگرسیون
  • فاطمه ستوده صفحه 73
    روش های آماری ابزاری مفید جهت شناخت رفتار متغیرهای اقلیمی هستند. در این مطالعه برای شناسایی رفتار میانگین سالانه دمای گرگان طی دوره آماری 1956 تا 2005 از تکنیک های آماری شناخت روند، نوسان و افت و خیز استفاده شده است. آزمون Run test با خطای 05/0 نشان داد که داده های میانگین دمای سالانه تصادفی هستند. نتایج آزمون های تعیین روند همبستگی پیرسون، اسپیرمن و من – کندال و همچنین رگرسیون خطی نشان داد که سری زمانی میانگین دمای سالانه گرگان روند معنی داری ندارد. برای پیش بینی تداوم و توالی سال های با دمای بالاتر از میانگین (ناهنجاری دمایی) از مدل زنجیره مارکوف استفاده شد. با آزمون اعمال شده بر ماتریس تغییر حالت داده های میانگین دمای سالانه، دو حالته و چند حالته بودن آن مورد پذیرش قرار نگرفت. هم چنین تکنیک تحلیل طیفی جهت تعیین افت و خیزهای موجود در دما نیز اعمال شد که نتایج حاکی از عدم وجود روند است. در بازه اطمینان 95% در تکینک تحلیل طیفی چرخه ی 20 با دوره بازگشت کوتاه مدت 5/2 ساله معنی دار است که می توان آن را به نوسانات شبه دوسالانه نسبت داد. برای پیش بینی رفتار میانگین دمای سالانه گرگان از مدل های ARIMA استفاده شد، در این روش سه الگو به عنوان الگوهای اولیه برازش داده شد. آزمون آکاییک (AIC) نشان دادکه الگوی سوم (1، 1، 0) ARIMA بهترین انتخاب برای پیش بینی دما است و بر همین اساس برای 10 سال آینده (2015- 2006) با بازه اطمینان 95 % پیش بینی دما صورت گرفت.
    کلیدواژگان: تحلیل طیفی، زنجیره مارکف، گرگان، مدل آریما، میانگین دما
|
  • Z. Zakeri, M. Azadi, F. Sahraian Page 3
    In this study the Weather Research and Forecasting (WRF) model output for cumulative precipitation was verified for 336 meteorological stations over Iran from 1 Feb. 2009 through 31 May 2009. The verification process was performed to assess the performance of the model for precipitation forecasts in 42-, 66- and 90-h forecasts ranges. Different skill scores associated with contingency table was calculated for different thresholds of precipitation.The results showed that the performance of the model was varied for different precipitation thresholds, and the model showed more skill for smaller thresholds. In general it is found that the skill of the model for precipitation forecast during the period of study over Iran is satisfactory.
    Keywords: Verification, Precipitation, WRF model, Contingency table
  • A. Pourezzat, T. Hasangholi Pour, F. Hosseinali Tehrani Page 13
    Commercialization in governmental organizations in Iran is a controversial and challenging issue. This challenge is high when the services and products of organizations are knowledge and wisdom. Determining positions and values of these products by using market’s mechanism is an important option and method for their survival and development.In order to overcome the shortage of financial resources and in order to prevent the collapse of knowledge, to encourage innovation and creativity, to improve weather forecast and to meet the diverse needs of applicants, the issue of commercialization in the country's Meteorological Agency which is a non-commercial, service providing organization and producer of knowledge products which has great influence over the security and health of the society with the extensive international interactions and facing with various demands and opportunities of climate changes caused by the environment, were investigated by studying the experiences of 3 selected meteorological agencies to enable to extract and design a model for this reason, while to study the feasibility of commercialization of meteorological services in Iran.
    Keywords: DBS, DNS, knowledge, technology transfer, knowledge network, commercialization of knowledge, Stage, Gate, PACE commercialization models, technology transfer offices in universities, a project champion within corporations, knowledge external exploitation, spin, out, spin, off companies
  • T. Tavousi, Z. Rakhshani, F. Firoozi Page 29
    The aim of this research is to investigate the changes in seasonal and annual Maximum and Minimum Temperatures in Fars province by nonparametric methods. Mann-Kendall and Sen’S Estimator are the most famous nonparametric methods to study the data of precipitation in seasonal and annual scales. The synoptic stations in Fars province were selected in the period of (1989-2010) and two mentioned tests were applied and results were compared. The results showed that the applications of these two methods of Mann-Kendall and Sen’S Estimator for minimum and maximum temperatures, the cities of Fars province are similar in most cases. Data series of seasonal and annual of maximum and minimum temperatures in both methods except in case Doroodzan station that data of summer season, it has an upward trend and the maximum temperature in winter season data also has an upward trend, for other stations the same results were obtained. Finally, maximum temperature, in the cities of Fars province has an upward trend except in spring season of Abadeh and minimum temperature also has an upward trend except for spring season of Abadeh and summer and winter seasons and annual of Fasa.
    Keywords: Trend Analysis of Temperature, Nonparametric methods, Mann, Kendall, Sen'S Slope Estimator, Fars province
  • P. Pashakhah, N. Pirmoradian, N. Khazdooz, H. Neshagar, M. Moshfegh Page 39
    The knowledge of crop water requirements is an important practical consideration to improve water use efficiency in irrigated agriculture. Therefore, accurate estimation of reference evapotranspiration is an important factor in efficient water management. FAO Penman-Monteith method is used as the standard method to estimate evapotranspiration. But its calculation is long and complicated and requires a lot of climatic data. Due to the lack of information needed for this method in all areas, derived equation for the calculation regional evapotranspiration based on minimum meteorological data is necessary. For this purpose, three modified empirical equations (Blaney-Criddle, Hargreaves and Thornthwaite) were selected and calibrated based on FAO Penman-Monteith equation for five different climates using linear regression and nonlinear optimization. It was considered a 10-year period monthly data for selected stations and it was divided into two groups: first 5 years and second 5 years. Equations were calibrated with data from the first 5 years and they were evaluated using data from the second 5 years through F-test and relative root mean square error (RRMSE) criteria. Results indicated that if estimation of evapotranspiration using FAO Penman-Monteith method is not possible due to lack of required data, calibrated equations can be used to obtain similar results to FAO Penman-Monteith method estimations.
    Keywords: Reference evapotranspiration, FAO Penman, Monteith, Hargreaves, Blaney, Criddle, Thornthwaite
  • H. Ataei, R. Fanaei, Z. Lalehgani Page 51
    So far seasonal variation in the level of snow cover in mountainous regions is considered as an important economic factor; In the present study surveyed the height snow and temperature series trend (average temperature, minimum temperature and minimum absolute temperature) in Koohrang station in the annual and seasonal scale during period 1990-2011. The start performed of measure the normal for temperature series and height snow in the annual and seasonal scale use Ryan – Juiner test. Then surveyed trend it parameters with notice to distribution data using the t and tau - Kendall tests. In continue performed measurement of relationship between the amount of snow with temperature series using the Pearson's test. The results seasonal and annual scale showed a decreasing trend the snow and increase trend the temperature series during period studied. Results measurement of relationships also indicate a inverse correlation between mean temperature and minimum temperature with annual snow and fall at 95% level and with snow in winter and spring 99% level. About absolute minimum temperature results explanatory inverse correlation with the annual snow and winter and spring and lack correlation in fall.
    Keywords: T –tests_Tau – Kendall test_Snow_Temperature_Trend_Koohrang
  • S. Basati, D. Yarahmadi, B. Nasiri* Page 63
    The changes and oscillations of form and type of precipitation have positive and negative effects; therefore they play an important role in different dimensions of human life; moreover; their changes create secondary positive and negative feedbacks in other climate parameters; then they followed by hydrological cycle; water supplies; natural and artificial echosystem;human and animal inhabitance;security and economic change.Precipitation disorder and climate dryness are two main features of dry and semidry climate regions of climate regions of the world and specifically consequently, the continuous effects of climate changes have created worries for scientists, politicians, and public. In alliance with this, paying attention to the regime, severe and changes in precipitation form has got particular importance.
    Materials And Methods
    First of all, hourly data of day numbers of precipitation forms, hail, rain, snow, and drizzle which are meteorology codes (WW) and daily precipitation of Kermanshah meteorology station were prepared. To study the normality of remainders Kolmogrove- Esmirnove test and shapir wilk test were used. By using the diagrams the constant of remainders variance was studied, since the data analysis used para meter testsand regression analyses it needs the data normality, enhance to use parameterric and Man Kendall, and non-parametric tests, Kolmogrove- Esmirnove test was used. The relation rate between the variables of precipitation forms day numbers and relative humidity was measured through pearson correlation method. To determine the process direction, type and time of change by tha use of Man Kendall statistic and graphic test, the MATLAB software was used, where first the statistics was calculated, and then the statistic aggregation abundance after that mathematics Ei and variance vi and man kendall index based on next relation were calculated.
    Results And Discussion
    The highest deviant of measure among them relates to rain days numbers is 9.8, which snows that rain days numbers has the highest scattering. On the contrary, the temperature has the least measure deviation. The days with drizzle had the highest changeable coefficient of 124.5 in the statistic period. Which snows the changes of thisprecipitation form in statistic period are very high and forecasting the number of precipitation days is difficult. Also, ther is a fairly strong and firm correlation between precipitation forms eith the temperature and relative humidity, which is mainly significiant at 0.1 level and it justifies the hhigh validity and strong power among them and high effect rate of temperature and relative humidity on precipitation forms.The negative process was perceived for all precipitation forms in the all following three pearson, regression and man Kendal tests in Kermanshah station during the statistic period.Regression coeficients show to some extent strong justification of changes in number of snow days by temperature and relative humidity parameters, namely 0.48 changes of number of snow days that will be determined by linear relation,where as the power of this test prediction hail with 0.2 showes the weakest rate, and it is a sign of weak power and validity of this test model in forecasting the hail changes. Maybe its cause relates to hail forming atmosphere different temperature layers. Temperature increase process and days nombers of precipitations forms have followed a converse linear grade, in other words, with the temperature increase in whole statistic period, precipitation days have been decreasethis relation of precipitation days nombers and relative humidity is aligned and direct.
    Conclusion
    The analysis determining coeficients in snow modelo shows that 0.48 of snow changes in Kermanshah station are justified by independent variables. This figure is estimated 0.37 for rain and 0.40 for precipitation. Man kendall and regression tests showed that day numbers of precipitation forms had reduction process.precipitation days numbers from 0.65 in first dacade have reached to 0.77 in third dacade, and other precipitation forms shares have been reduced as well. The temperature reduction has the highest effect on snow and precipitation abundance and temperature increase causes the rain increases and hail abundance during the arrival of rainy clouds.
    Keywords: Rain forms, Regression, Man kendall, Kermanshah, Kolmogrove, Esmirnove
  • F. Sotodeh Page 73
    Statistical methods are useful tools for understanding the behavior of climatic variables. In this study, statistical techniques such as identification of trends, oscillations and fluctuations of temperature are used in order to identify any change in the behavior of Gorgan station during 1956 to 2006. Run test (P<0.5) has shown a random trend to the annual mean temperature. The results of conducted tests such as the Pearson, Spearman and Mann - Kendall and linear regression have shown no significant trend in the time series of Gorgan. To predict the duration and sequence of years with higher temperatures than the annual mean temperatures (temperature anomalies) Markov chain model was used. According to test on transition matrix of annual mean temperature, no dual-or multi state were accepted. Moreover, a spectral analysis techniques was conducted in order to identify the fluctuations in temperature, in which no significant trend was observed. Furthermore, the 95% confidence level in spectral analysis technique showed a significant cycle of 20 with short-term returns period of 2.5 years. Studies carried out by many researchers indicate that the mentioned cycle is in relation with oscillation periods of the quasi-biennial oscillation (QBO) in other parts of the world. ARIMA models were used to predict the behavior of the annual mean temperature in Gorgan. In this method, a number of three patterns were processed as the initial patterns. AIC test has shown that the third ARIMA model, M3 (0,1,1) is a better choice for temperature prediction. Based on this predictions of temperature for next 10 years (2015- 2006) with 95% confidence level were performed.
    Keywords: Spectral Analysis, Markov Chain, Gorgan, ARIMA Model, Mean Temperature