فهرست مطالب

Cell Journal - Volume:12 Issue: 3, 2010

Cell Journal (Yakhteh)
Volume:12 Issue: 3, 2010

  • تاریخ انتشار: 1389/09/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مهدیه جدلیها، مریم شاه حسینی صفحه 311
    گفته می شود که سلولها دارای قابلیت به خاطر سپردن ماهیت خود هستند! این توانایی در حالی است که سلولها تمامی ژنهای مورد نیاز را جهت تبدیل شدن به انواع سلولهای مختلف دارا باشند. بدینمنظور لازم است الگوی بیان ژنی با مکانیسمهای فراتر از توالی DNA از یک نسل سلولی به نسل بعد از آن به ارث برسد، که این رخداد همان حافظه سلولی یا توارث فراژنی میباشد.
    زیستشناسی تکوین تحت کنترل همزمان مکانیسمهای ژنتیکی و فراژنتیکی میباشد. مطالعات، بیانگر این واقعیت است که تنظیم ساختار کروماتین توسط متیلاسیون DNA تغییرات هیستونها، در فرایند بازارایی ژنوم در مراحل اولیه تکوین جنین و در ایجاد سلولهای زایشی و نیز در طول تمایز در حفظ الگوی بیانی سلولها به صورت بافت - ویژه نقش حیاتی دارد. مطالعه فرایند بازارایی فراژنی در درک هرچه بیشتر مطالعات شبیه سازی و کاربردهای بالینی سلول درمانی بسیار مهم و مؤثر خواهد بود. در این مقاله مروری به اختصار، پیرامون مکانیسم مولکولی حافظه سلولی تحت کنترل تنظیمات فراژنی میپردازیم.
    کلیدواژگان: حافظه سلولی، بازارایی فراژنی، تکوین
  • نجمه واقف، سعید آبرون*، سعید کاویانی، کامران علی مقدم، شهربانو رستمی، بهاره صادقی، نجمالدین ساکی، غلامرضا خمیسیپور صفحه 319

    بررسی نقش احتمالی لپتین به عنوان عضوی از شبکه سایتوکاینی شرکت کننده در حفظ حیات سلولهای مایلومایی در این مطالعه از تکنیکهای RT-PCR برای ارزیابی بیان ژنهای لپتین و گیرنده های آن در سلولهای تک هستهای نمونه های مغز استخوان و خون محیطی بیماران مایلومایی، ELISA برای اندازهگیری میزان لپتین سرم این بیماران و از Cell Culture به منظور بررسی اثر لپتین بر رشد رده های سلولی در in vitro استفاده شده است.
    رده های سلولی و تکهستهای های مغز استخوان و خون محیطی بیماران مایلومایی درمان نشده لپتین و گیرنده های آن را بیان نمودند اما بیماران درمان شده لپتین را بیان نکرده، بیان متفاوتی از گیرنده ها را نشان دادند. در بلاستهای (Acute lymphoid leukemia، B-blasts; B-ALL) بیان لپتین و گیرنده هایش مشاهده نگردید. میزان لپتین سرم بیماران مالتیپل مایلوما و B-ALL به ترتیب افزایش و کاهش نشان دادند. لپتین سبب افزایش رشد رده سلولی RPMI8866 گردید، اما بر رشد رده های سلولی U66 و Jurkat اثری نداشت.
    با توجه به یافته های فوق، ممکن است لپتین در پاتوفیزیولوژی مالتیپل مایلوما نقش داشته باشد و بتوان لپتین و گیرنده هایش را به عنوان یکی از هدفهای درمانی، مورد مطالعه قرار داد.

    کلیدواژگان: مالتیپل مایلوما، لپتین، رده سلولی
  • فاطمه کشاورزی، غلامرضا جوادی، ناهید نفیسی، محمد اسماعیل اکبری، وحیدرضا یاسایی، مریم شرفی فرزاد، سیروس زینلی صفحه 329
    شناسایی جهشهای Breast Cancer Susceptibility Gene و (BRCA) و Breast Cancer susceptibility Gene(و BRCA) در 5 خانواده ایرانی با ظهور زود هنگام سرطان پستان از 0 خانواده مشاوره شده در مرکز کوثر، 5 خانواده برای غربالگری جهشهای BRCA و BRCA، براساس حداقل ضوابطی که در تحقیق به کار بردهایم، انتخاب شدند. بعد از خونگیری و استخراج DNA کل طول ناحیه کد دهنده (اگزونها) و مرزهای اگزون- اینترون ژنهای BRCA و BRCA توالییابی مستقیم گردید.
    4جهش بد معنی (Missense Substitution) شناسایی شد که عبارتند از: Gly40Ser، Glu75Glu،u Gly78Glu، leu87pro، Ser6Gly، ser040Asn، Glu08Gly، Leu77Leu، Ser46Ser در ژن BRCA و Gln7His، Glu9Gly، Leu5Leu، Val7Val، Glu05Glu در ژن BRCA.
    دو حذف اینترون در ژن BRCA نیز دیده شد [IVS8-70 (-CATT) and IVS7+8(-TT)T]. جهش Gly40Ser در ژن BRCA و جهشهای Glu9Gly و Gln7His در ژن BRCA جدید هستند. جهشهای Glu08Pro و Gly40S در تعداد زیادی از بیماران و 5 نفر از کنترلها وجود داشت.
    جهش Gly78Glu بیماریزاست. این نتایج نشان میدهد که احتمالا ژنوتیپ ناشی از آللهای Leu87Pro، GLu08Gly، Ser6Gly، Gly40Ser در فردی که حامل هر 4 جهش است، بیماریزا میباشد. همچنین جهشهای Gly40Ser و Glu08Gly در ژن BRCA در کنار جهشهای Glu9Gly و Gln7His در ژن BRCA در یک خانواده مشاهده شد. اثر بیماریزایی این جهشها در کنار هم بایستی با مطالعات بیشتر در جمعیت تایید شود. نتایج این تحقیق از این تفکر که غربالگری جهشهای BRCA و BRCA ممکن است یک اثر قوی برروی مراقبت از سلامتی در یک جمعیت در معرض خطر داشته باشد، حمایت میکن
    کلیدواژگان: سرطان پستان، ژن مستعدکننده سرطان پستان، ژن مستعدکننده سرطان پستان، سرطان خانوادگی، تعیین توالی DNA
  • زهرا بهادری، مهرداد بهمنش*، محمدعلی صحراییان، مونس حیدری صفحه 341

    بررسی ارتباط پلیمورفیسمهای rs478 و rs69657 از ژن PProtein Tyrosine Phosphatase، e (Receptor-Type z Polypeptid (PTPRZ با بیماری مالتیپل اسکلروزیسجمع آوری نمونه های خون و استخراج DNA ژنومیک از 65 فرد نرمال و 40 فرد بیمار انجام شد. برای تعیین ژنوتیپ پلیمورفیسم rs478 از روش PCR-RFLP و برای تعیین ژنوتیپ پلیمورفیسم rs69657 از روش Mismatch PCR-RLFP استفاده شد. نتایج حاصل از آنالیز مولکولی ژنوتیپ افراد بیمار و کنترل با استفاده از آزمون آماری Chi-Square و نرم افزار آماری SPSS آنالیز شد.
    هر دو جمعیت بیمار و کنترل برای هر دو پلیمورفیسم در تعادل هاردی واینبرگ بوده و اختلاف آماری معنی داری از نظر فراوانی بین اللهای دو پلیمورفیسم در جمعیت مورد مطالعه وجود نداشت.
    در این مطالعه ارتباطی بین پلیمورفیسمهای مذکور از ژن PTPRZ با بیماری مالتیپل اسکلروزیس در جمعیت ایرانی یافت نشد.

    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروزیس، PTPRZ، میلینسازی مجدد، SNP478، SNP69657
  • بهنام ابراهیمی، محمد مهدی یعقوبی، مهدی عباسنژاد، علی محمدی کمال آبادی، مریم رئوف صفحه 349
    جداسازی و کشت سلولهای بنیادی از دندان عقل انسان و بررسی بیان مارکرهای مهم ژنی سلول بنیادی در آنهاسلولهای بنیادی از پالپ دندان عقل انسان بالغ جدا و در محیط (Alpha-Modified Eagle’s Medium (α-MEMبا 0درصد سرم جنین گاو در انکوباتور با دمای 7درجه سانتیگراد و 5 درصد CO کشت داده و پس از مشاهده زیر میکروسکوپ معکوس عکسبرداری انجام شد. بیان مارکرهای سلول بنیادی در پاساژهای مختلف به روش RT-PCR و مشاهده محصولات روی الکتروفورز ژل آگارز بررسی شد.
    نتایج کشت نشان داد که سلولهای جدا شده از پالپ، قدرت تکثیر زیادی داشته و تا بیش از 5 پاساژ کشت داده شدند. بررسی بیان ژنها به روش (Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction (RT-PCR نشان داد که این سلولها مارکرهای مهم سلولهای بنیادی مورد نظر شامل Nucleostemin، Cyclin D، Oct-4 و Nanog (که از اجزای اصلی شبکه پرتوانی هستند) را بیان میکنند و در طی پاساژهای متوالی و همچنین کشت بدون سرم Fetal Bovine Serum (FBS)Sبیان آنها تغییر نمیکند.
    این نتایج بر بنیادی بودن سلولهای جدا شده از پالپ دندان انسان و پتانسیل بالای خودبازسازی آنها دلالت میکند. به علاوه ویژگی های ژنهای بررسی شده که به طورعمده در سلولهای بنیادی رویانی بیان میشوند، پتانسیل بالقوه این سلولها را بر خلاف اینکه از بافت بزرگسال جدا شده اند برای سلول درمانی و پزشکی ترمیمی نشان میدهد.
    کلیدواژگان: پرتوانی، نشانگر سلول بنیادی، بیان ژن، پالپ دندان
  • بهاره صادقی، سعید آبرون، بهزاد پوپک، عباس حاج فتحعلی، نجم الدین ساکی، نجمه واقف صفحه 357
    در این مطالعه نمونه خون محیطی و مغزاستخوان 7 بیمار مبتلا به مایلوما ولوسمی پلاسماسل و نیز4 نوع رده سلولی به عنوان نمونه کنترل از نظر بیان Receptor Activator of Nuclear Factor B (RANK)K و (Receptor Activator of Nuclear Factor B ligand (RANKL بررسی شد.RNA نمونه ها با استفاده از روش گوانیدین تیوسیانات از سلولهای تکهستهای به دست آمده از نمونه بیماران استخراج گردید. پس از انجام کنترل کیفی جهت ارزیابی وضعیت بیان RANK/RANKL از واکنش Reverse Transcriptions-Polymerase Chain Reaction (RT-PCR)R استفاده شد.
    در این مطالعه با استفاده از تکنیک RT-PCR نشان داده شد که U-66 (رده سلول مایلومایی) و پلاسماسلهای جدا شده از بیماران مبتلا به مالتیپل مایلوما RANK و RANKL رادر سطح mRNA بیان میکنند.
    نتایج نشان میدهد که به احتمال زیاد بیان RANK و RANKL توسط پلاسماسلها میتواند در القای فعالیت استئوکلاستها و پلاسماسلها و متعاقب آن افزایش تخریب استخوان در بیماران مبتلا به مایلوما نقش مهمی داشته باشد.
    کلیدواژگان: مالتیپل مایلوما، بیماری استخوانی
  • محمد سلیمانی، فاطمه عینی، مهری فلاحرئوفی، فیروزه آذری، شاهرخ فرزام پور، احسان جمشیدیان، علیرضا خوشدل، کیوان مجیدزاده صفحه 363
    طراحی یک روش تشخیص مولکولی سریع جهت تشخیص باکتری Yersinia pestis با صرف حداقل زمان و هزینه واکنش زنجیرهای پلیمراز (Polymerase Chain Reaction; PCR) بر روی ژنهای ویرولانسirp، caf، pla به صورت مالتیپلکس و یونیپلکس طراحی و انجام شد. پس از تعیین ویژگی به منظور تعیین حساسیت، ابتدا محصول PCR ژنهای pla و cfa در TA کلونینگ وکتور کلون شده و سپس کمترین غلظتی از پلاسمید حامل ژن که بتواند باند واضحی را روی ژل آگاروز ایجاد کند به عنوان حد تشخیص تعیین شد.
    نتایج PCR مربوط به سه ژن مذکور در هر دو شکل، به ترتیب قطعاتی با طول bp 00، bp 400 و bp 50 را ایجاد کرد. کمترین تعداد کپی قابل تشخیص مربوط به ژن pla، کپی و برای ژن caf 70 کپی در یک واکنش 5 میکرولیتری به دست آمد. همچنین مثبت شدن واکنش هضم آنزیمی وجود محصولات PCR اختصاصی را تایید کرد.
    با توجه به وجود کانون های طاعون خیز در ایران، این مطالعه میتواند در فراهم نمودن ابزار تشخیص مولکولی سریع و مطمئن برای ارزیابی جوندگان به منظور پایش مناطق تحت خطر بسیار موثر باشد. از طرفی روش های طراحی شده در این مطالعه ابزاری دقیق، سریع و کم هزینه برای جستوجو و تشخیص این باکتری در موارد بیوتروریستی فراهم مینماید.
    کلیدواژگان: یرسینیا پستیس، تشخیص، واکنش زنجیرهای پلیمراز
  • محمدحسین احمدی، نورامیرمظفری، بهرام کاظمی، محمدعلی صدیقی گیلانی، فرامرز مسجدیان جزی صفحه 371
    بررسی وجود مایکوپلاسما هومینیس و اوره آپلاسما اوره آلیتیکوم و تعیین شیوع این دو باکتری و بررسی پارامتر های اسپرم در نمونه های مایع منی مردان نابارور مراجعه کننده به پژوهشکده رویاندر این مطالعه توصیفی-مقطعی، نمونه های مایع منی از 0 مرد نابارور اخذ و به دو بخش تقسیم گردید؛ بخش اول جهت انجام تست اسپرموگرام (Semen Analysis) و بخش دوم به منظور انجام (Polymerase Chain Reaction (PCR استفاده شد. جهت انجام PCR برای شناسایی اورهآپلاسما اورهآلییتکوم از پرایمرهای U4 و U5 به منظور تکثیر ژن Urease این باکتری و جهت شناسایی مایکوپلاسما هومینیس از پرایمرهای RNAH و RNAH برای تکثیر ژن 6S rRNAاستفاده شد.
    از مجموع 0 نمونه بررسی شده، به طور کلی 5/5 درصد مایکوپلاسما هومینیس و 5/40 درصد اوره آپلاسما اوره آلیتیکوم از نمونه ها جدا شد. در بررسی پارامترهای مربوط به اسپرم، pH مایع منی در دو گروه «فقط اوره آپلاسما اوره آلیتیکوم مثبت» و «هردو باکتری مثبت»، نسبت به گروه «هردو باکتری منفی»، پایینتر بود به ترتیب: (007/0 =p) و (000/0 =p)؛ همچنین میانگین قدرت تحرک اسپرمها در گروه «هردو باکتری مثبت» نسبت به گروه «فقط اوره آپلاسما اوره آلیتیکوم مثبت»، پایینتر بود (009/0 =p).
    با توجه به نتایج این تحقیق، درصد به نسبت بالایی از مردان نابارور به این باکتری ها آلوده بودهاند و با توجه به عواقب خطرناک این عفونتها، انجام برنامه هایی جهت غربالگری زوجهای نابارور بدون علایم بالینی، امری اجتنابناپذیر بوده و میتواند به عنوان بخش مهمی از برنامه «کنترل بیماری های منتقله از راه جنسی» به شمار آید.
    کلیدواژگان: مایکوپلاسما هومینیس، اوره آپلاسما اوره آلیتیکوم، مردان نابارور
  • زینب شنکایی، محمد فیروزآبادی*، زهیر محمدحسن صفحه 381

    استفاده از شدت میدانهای پایین و بسامدهای بالا جهت کاهش درد ناشی از الکتروکموتراپی با روش های رایج کلینیکی درمان به صورت تحریک الکتریکی بر موش ماده Balb/c حامل تومور Invasive Ductal Carcinoma، همراه با تزریق داخل توموری داروی بلومایسین صورت گرفته است. رشد تومور با اعمال دو پروتکل شدتهای بالا و پایین با محاسبه حجم بههنجارشده مورد ارزیابی قرار گرفته است. گروه های شدت بالا عبارتند از: الکتروکموتراپی با شدت میدان 000 ولت برسانتیمتر و بسامد 5 کیلوهرتز و هرتز با تعداد 8 پالس و 4 گروه شدت پایین 00 ولت بر سانتیمتر و بسامد 5 کیلوهرتز با تعداد:. 500 پالس (معادل با پالس با پهنای باند 50 میلیثانیه)،. 000 پالس (معادل با 4 پالس با پهنای باند50 میلیثانیه)،. 4000 پالس (معادل با 8 پالس با پهنای باند50 میلیثانیه)، 4. 5000 پالس (معادل با 0 پالس با پهنای باند 50 میلیثانیه).
    نتایج این تحقیق نشان داد که اثر مهار رشدتومور در بسامدهای بالا مشابه با بسامد هرتز است. تعداد 4000 پالس که دارای مدت زمان تحریکی معادل با 8 پالس 50 میلیثانی های است، موثرترین تعداد پالس در شدت میدان الکتریکی پایین است و کاهش حجم تومور در پروتکل پیشنهادی تفاوت معنیدار (05/0>p) با دوپروتکل رایج کلینیکی ندارد.
    نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که الکتروکموتراپی با شدت میدان الکتریکی پایین و بسامد بالا با انتخاب موثرترین تعداد پالس اثری قابل مقایسه با دو پروتکل رایج کلینیکی دارد.

    کلیدواژگان: الکتروکموتراپی، بسامد بالای تکرار پالس، شدت میدان الکتریکی پایین
  • ریحانه معتمدی، مهری آزادبخت، فردین فتحی*، علی امینی، محمداسماعیل قیداری، عزت صالحی صفحه 387

    بررسی توانایی تمایز سلولهای بنیادی مزانشیمی مغز استخوان انسان به سلولهای قلبی با استفاده از اکسی توسین سلولهای بنیادی مزانشیمی مغز استخوان انسان در محیط کشت (Dulbecco''s Modified Eagle''s Medium (DMEM دارای 5 درصد (Fetal Bovine Serum (FBS کشت داده شدند. به منظور القای تمایز سلولهای قلبی، تعداد 04× سلول در دیشهای 5 میلیمتری کشت داده شده و بعد از رسیدن به تراکم 70 درصد تحت تیمار بااکسیتوسین (M 6-0) و 5- آزاسیتیدین (با غلظت 0 میکرومولار، کنترل مثبت) قرار گرفتند. در طول دوره، سلولها توسط میکروسکوپ معکوس از نظر تغییرات مورفولوژیکی مورد بررسی قرار گرفتند. بیان ژنهای خاص سلول قلبی همچون: آلفا- اکتینین، زنجیره سنگین میوزین آلفا و بتا، زنجیره سبک و تنظیمی میوزین (v و a)، فاکتور ناتریورتیک دهلیزی، GATA4، و گیرنده اکسیتوسین، از طریق روش (Reverse Transcription-Polymerase Chain Reaction (RT-PCR مورد بررسی قرار گرفت. همچنین از ارزیابی ایمونوسیتوشیمی برای اثبات بیان پروتئینهای خاص سلول قلبی استفاده گردید.
    سلولهای بنیادی مزانشیمی، دوکی شکل با زواید نامنظم بوده که پس از تیمار با اکسیتوسین (M 6-0) و 5- آزاسیتیدین (0 میکرومولار)، به یکدیگر متصل شده و ساختارهای میوتیوب مانند را ایجاد نمودند. بیان تعدادی از ژنهای خاص سلولهای قلبی در پایان دوره القایی تایید شد. ارزیابی ایمونوسیتوشیمی برای آنتی ژنهای آلفا- اکتینین و تروپونین نشان داد که این پروتئینها در سلولهای تمایز یافته بیان میشوند.
    نتایج این تحقیق نشان داد که سلولهای بنیادی مزانشیمی مغز استخوان انسان قادرند تحت تاثیر اکسیتوسین و 5- آزاسیتیدین به سلولهای قلبی تمایز یابند.

    کلیدواژگان: سلولهای بنیادی مزانشیمی مغز استخوان انسان، سلولهای قلبی، اکسیتوسین، تمایز سلولی
  • هدی مهرگان، مجید صادقیزاده*، محمدرضا زریندست، کیهان آزادمنش، علی جهانشاهی، هادی شیرزاد، مجتبی سعادتی صفحه 395

    بررسی تغییر بیان گیرنده D دوپامین در موشهای حساس به مورفین در نبود و حضور لیتیم کلرایددر این طرح از موشهای سوری نر (NMRI) با وزنی معادل 5-0 گرم که به طور تصادفی انتخاب شده بودند، استفاده شد. حیوانات به 6گروه تقسیم شدند: گروه اول به عنوان گروه کنترل، سالین 9/0 درصد و گروه دیگر مورفین سولفات 0 میلیگرم بر کیلوگرم دریافت کردند. دو گروه دیگر، یکی به طور جداگانه با لیتیمکلراید 5 میلیگرم بر کیلوگرم و دیگری با لیتیم 0 میلیگرم بر کیلوگرم تیمار شدند. دو گروه باقیمانده به طور همزمان با مورفینسولفات 0 میلیگرم بر کیلوگرم و لیتیم کلراید 5 میلیگرم بر کیلوگرم (در یک گروه) و مورفین 0 میلیگرم بر کیلوگرم و لیتیمکلراید 0 میلیگرم بر کیلوگرم (در گروه دیگر) تحت تیمار قرار گرفتند. تیمار در هر یک از گروه ها در روز متوالی به صورت داخل صفاقی و یک بار در روز انجام شد و پس از 5 روز از آخرین تیمار، از هیپوکامپ، استریاتوم و کورتکس پر فرونتال (Prefrontal Cortex; PFC) نمونه برداری و بیان ایزوفرم کوتاه (D Short; DS) و بلند (D Long; DL) گیرنده توسط Real-Time PCR نسبی بررسی شد.
    تیمار با مورفین باعث افزایش معنیدار (05/0>p) رونوشت DS در استریاتوم و PFC می شود ولی بر بیان DL در هیچ یک از نواحی، تاثیر معنی داری ندارد. در گروه دریافتکننده لیتیم 5 میلیگرم بر کیلوگرم، سطح بیان ژن DL افزایش معنیدار را در نواحی هیپوکامپ و (05/0>p)و PFC و همچنین استریاتوم (00/0>p) نشان میدهد. سطح بیان DS در همین گروه، با افزایش معنیدار در نواحی استریاتوم (00/0>p) و (05/0>p)و PFC همراه است. در گروه تیمار شده با لیتیم0 میلیگرم بر کیلوگرم، تغییر معنیدار در میزان بیان ژن هیچ یک از دو ایزوفرم مشاهده نمیشود. در حالی که تیمار همزمان0 میلیگرم بر کیلوگرم با افزایش معنیدار رونوشت DS در استریاتوم (00/0>p) و (05/0>p)و PFC همراه است، تیمار همزمان مورفین 5 میلیگرم بر کیلوگرم لیتیمکلراید در مقایسه با گروه کنترل (سالین)، بر بیان ایزوفرمها تاثیری ندارد.
    حساسیت به مورفین با افزایش بیان DS همراه است که در حضور دوز کمتری از لیتیم مهار و در حضور دوز بالاتر تقویت میشود. با توجه به این امر، تصور می شود که تغییر بیان گیرنده D در حضور مورفین یا همراه با لیتیم عمدتا متاثر از تغییر در انتقال دوپامین است تا اینکه بهطور مستقیم توسط لیتیم و یا مورفین کنترل شود.

    کلیدواژگان: حساسیت به مورفین، گیرنده D دوپامین، لیتیم کلراید، Real، Time PCR، بیان ژن
  • اسماعیل فتاحی، سیدغلامعلی جورسرایی، کاظم پریور، علیاکبرمقدم نیا صفحه 405
    بررسی تاثیر دیازینون و هینوزان بر روی ساختار بافت بیضه و هورمون های جنسی در موش این مطالعه بر روی 60 سر موش از نژاد Balb/c در چهار گروه مساوی شامل دیازینون، هینوزان، کنترل و شم، انجام پذیرفت. موشها در گروه آزمایشی دیازینون و هینوزان، به ترتیب 0 میلیگرم بر کیلوگرم و 0 میلیگرم بر کیلوگرم از این سموم را به صورت داخل صفاقی برای یکبار دریافت نمودند. گروه شم تنها روغن زیتون دریافت کرده و گروه کنترل تزریقی نداشته است. با تهیه برشهای بافتی از بیضه، رده های مختلف سلولهای اسپرماتوژنیک، سلولهای لایدیگ وعروق خونی در واحد سطح با استفاده از Eye Piece شمارش شدند. قطر بیضه توسط میکرومتر و قطر لوله های اسپرمساز از طریقEye Piece مدرج اندازهگیری گردید. هورمونهای تستوسترون، (LH)و Luteinzing Hormone و (FSH)و Follicle stimulating hormone از روش Radioimmunoassay اندازهگیری شدند. سپس داده ها با تستهایANOVA Tukey''s HSD - وOne way تجزیه و تحلیل گردیدند.
    در این مطالعه قطر بیضه، قطر مجاری اسپرمساز و تعداد عروق خونی کاهش یافت ولی از لحاظ آماری معنیدار نبوده است. همچنین با شمارش سلولهای اسپرماتوژنیک توسط Eye Piece (صفحه چشم شطرنجی) مشخص گردید که تعداد سلولهای اسپرماتوگونی، اسپرماتوسیتها، اسپرماتیدها و سلولهای لایدیگ در گروه آزمایشی نسبت به گر وه کنترل کاهش معنی داری پیدا کرده است. پارامترها در گروه شم نسبت گروه تجربی کاهش معنیدار نشان نداده است (05/0>p).
    نتایج مطالعه نشان میدهد که سموم دیازینون و هینوزان میتوانند تعداد اسپرم را در موشهای آزمایشگاهی کاهش دهند. بنابراین این مطالعه توجه بیشتری بر مدیریت صحیح استفاده از این گونه سموم را پیشنهاد مینماید.
    کلیدواژگان: دیازینون، هینوزان، بافت بیضه، سلولهای لایدیگ، اسپرماتوگونی
  • اسماعیل ایزدپناه، فردین فتحی، کامبیز حسنزاده، علیرضا عسگری صفحه 411
    بررسی بهبودی عملکردی ناشی از (-)- دپرنیل و سلولهای بنیادی عصبی (Neural Stem Cells; NSCs) در مدل ضایعه نخاعی Contusive در رت 4 سر رت ماده سالم نژاد Sprague Dawley وارد مطالعه شدند و به صورت تصادفی و مساوی (6=n) به گروه های کنترل، شم، دریافت کننده NSCs و دریافتکننده همزمان NSCs و (-)- دپرنیل تقسیم شدند. همه حیوانات در سطح مهره T لامینکتومی شدند. در گروه های کنترل، NSCs و دریافتکننده همزمان NSCs و (-)- دپرنیل ضایعه contusion بر اساس تکنیکWeight Dropping ایجاد گردید. (-)- دپرنیل روزانه با دوز /0 میلیگرم به ازای کیلوگرم وزن بدن در گروه دریافتکننده همزمان NSCs و (-)- دپرنیل و در گروه کنترل، NSCs و شم به همان میزان نرمال سالین به صورت داخل صفاقی به مدت 4 روز تزریق گردید. در گروه های NSCs و دریافتکننده همزمان NSCs و (-)- دپرنیل در روز نهم بعد از آسیب 00000 سلول بنیادی عصبی نشاندار با هدایت استرئوتاکسیک پیوند شد. تست حرکتی (Basso Beattie Bresnahan; BBB)، در روز اول بعد از ایجاد ضایعه و در آخر هر هفته تا پایان هفته هشتم در همه گروه ها انجام شد. حجم حفره، حجم بافت باقیمانده و تعداد نورونهای حرکتی در مقاطع انجمادی محل ضایعه محاسبه و با هم مقایسه گردیدند (ANOVA). همچنین تمایز سلولهای پیوند شده به آستروسیت، الیگودندروسیت و نورون توسط ایمونوهیستوشیمی بررسی شد.
    توانایی حرکتی گروه دریافتکننده همزمان NSCs و (-)- دپرنیل در مقایسه با گروه کنترل و NSCs، در پایان مطالعه، به طور معنی داری افزایش نشان داد. در بررسی بافت باقیمانده نخاع و تعداد متوسط نورونهای حرکتی هم افزایش معنی داری در گروه NSCs و دریافتکننده همزمان NSCs و (-)- دپرنیل نسبت به کنترل مشاهده شد (05/0>p). همچنین در بررسی ایمونوهیستوشیمی، سلولهای پیوند شده در پایان مطالعه زنده بودند و در هر دو گروه به نورون، آستروسیت و الیگودندروسیت تمایز یافتند، در گروه دریافت کننده همزمان NSC و (-)- دپرنیل سلولهای پیوند شده، به طور عمده به یکی از رده های سلولی بیان شده تمایز پیدا کرده بودند و پراکندگی بیشتری نیز داشتند در حالی که در گروه NSCs سلولهای پیوند شده در نزدیکی حفره تشکیل شده در نخاع متمرکز بودند و تمایز کمتری را نشان دادند.
    این تحقیق نشان داد که تجویز (-)- دپرنیل به همراه پیوند NSCs به احتمال با حفظ نورونهای حرکتی و بافت نخاع و همچنین جایگزینی سلولهای از بین رفته در نخاع، باعث بهبودی حرکتی بیشتری نسبت به NSCs به تنهایی، در مدل ضایعه نخاعی Contusion در رت گردیده است.
    کلیدواژگان: ضایعه نخاعی، Contusion، سلول بنیادی دپرنیل، نورون هایحرکتی، سلولهای بنیادی عصبی
  • محمدتقی اکبری، شهره زارع کاریزی، شهریار نفیسی، غلامرضا زمانی صفحه 421
    مشخص کردن میزان و محل جهشهای حذفی در بیماران ایرانی و شناسایی زنان ناقل از طریق آنالیز پیوستگیدر این مطالعه 00 بیمار غیرخویشاوند مبتلا به دیستروفی عضلانی برای 8 اگزون و ناحیه پروموتر ژن دیستروفین با استفاده از PCR چندگانه بررسی شدند. نمونه گیری بیماران از طریق تصادفی آسان صورت گرفت. برای تشخیص زنان ناقل در خانواده های دارای بیمار مبتلا به دیستروفی عضلانی دوشن/بکر (Duchenne Muscular Dystrophy; DMD) از آنالیز پیوستگی با استفاده از 8 مارکر STR در ژن دیستروفین استفاده شد.
    5 بیمار (5 درصد) دارای حذف بودند. 8 درصد حذفها در انتها (اگزونهای 55-44) و 9 درصد حذفها در اولین نقطه داغ ژن (اگزونهای 9-) قرار داشت. بیشترین حذفها در اگزون 47 (6 درصد)، 48 و 46 (درصد) شناسایی شدند. مارکرهای STR مورد بررسی نیز در بسیاری از خانواده ها دارای هتروزیگوسیتی بودند. بنابراین آنالیز پیوستگی ابزار مفیدی برای تشخیص ناقلین میباشد.
    در این مطالعه، فراوانی و الگوی پراکنش حذفهای ژن دیستروفین در بیماران ایرانی مشابه سایر گزارشها در دنیا میباشد.
    کلیدواژگان: دیستروفین، PCR چندگانه، دیستروفی عضلانی دوشن، دیستروفی عضلانی بکر
  • طاهره مدرسی، کاظم پریور، هما محسنی کوچ صفهانی، مرجان صباغیان، حامد حیدریوالا، محمدرضا صادقی صفحه 429
    ارزیابی کیفیت و کارآمدی دو روش Sedimentation Velocity at Unit Gravity و سانتریفیوژ شیب غلظتی پرکل در جداسازی سلولهای اسپرماتوژنیک بافت بیضه هدف اصلی این مطالعه را تشکیل میدهد. طی این مطالعه تلاش شده است در نهایت یک مدل موفق با هزینه پایین، دسترسی بالا و خلوص به نسبت مطلوب پیشنهاد شود.
    بافت بیضه موشهای نژاد NMRI از بدن خارج و به محیط کشت Ham’s F0 منتقل گردید. با کمک روش های جداسازی مکانیکی و هضم آنزیمی، سلولهای بافت از یکدیگر جدا شدند. سپس جداسازی سلولهای مخلوط با دو روش سانتریفیوژ شیب غلظتی پرکل (Percoll Gradients Centrifugation) در دو مرحله و (SVUG; Sedimentation Velocity at Unit Gravity) بر اساس شیب غلظتی آلبومین سرم انسانی (Human Serum Albumin; HSA) انجام گردید و در نهایت جهت شناسایی سلولهای تفکیک شده از روش رنگآمیزی (MGG; May-Grunwald-Giemsa) استفاده شد. با استفاده همزمان این دو روش میتوان جمعیتهای با درجه خلوص بالای سلولهای اسپرماتوژنیک را جهت انجام مطالعات مولکولی و سلولی، جداسازی کرد.
    کلیدواژگان: اسپرماتوژنز، پرکل، سانتریفیوژ شیب غلظتی، سرعت ته نشست، رده سلولی
|
  • Mahdyie Jadaliha , Maryam Shahhoseini Page 311
    It has been stated that cells sometimes have the ability to remember who and what they are! They have this ability, even, though they contain although they have all the necessary genes neededwith which to become all typeskinds of cells. In this regard, the pattern of gene expression must be inherited from one cell generation to the next by mechanisms that lie outside the DNA sequence itself, which is termed cellular memory or epigenetic inheritance.Developmental biology is under the control of both genetic and epigenetic mechanisms. Studies show that the regulation of chromatin structure by DNA methylation and histone modification is crucial for genome reprogramming during early embryogenesis and gametogenesis, as well as for tissue-specific gene expression and differentiation. Understanding the process of epigenetic reprogramming in development is important for studies of cloning and the clinical application of stem-cell therapy. In the current review we briefly discuss the molecular mechanism of cellular memory, under the control of epigenetic regulation
  • Najmeh Vaghef, Saeid Abroun, ., Saeid Kaviani, Kamran Alimoghadam, Sharbanoo Rostami, Bahare Sadeghi, Najmedin Saki, Gholamreza Khamisipour Page 319

    In order to achieve the best therapeutic strategy with which to treat multiple myeloma (MM), it is necessary to understand the molecular mechanisms of myeloma cell growth. In addition to genetic defects, the bone marrow microenvironment (BMM) plays a primary role in MM pathophysiology. For many years, interleukin-6 (IL-6) was considered to be a central growth factor in myeloma cells. However, recent evidence indicates that increasing numbers of cytokines enhance myeloma cell growth in BMM. In this study, we investigated the possibility that leptin could be a member of cytokine network that supports myeloma cells.

    Materials And Methods

    The expression of leptin and its receptors in cell lines, bone marrow (BM) and mononuclear peripheral blood (PB) were analysed by RT-PCR. Additionally, leptin serum levels were analysed by ELISA and the effect of leptin on growth of cell lines by cell culture.According to our results,leptin and its receptors were expressed in cell lines, myeloma BM and PB mononuclear cells (MNC). However the PB mononuclear cells of treated myeloma patients did not express leptin and differed in the expression of leptin receptors. Acute lymphoid leukemia, B-blasts (B-ALL) did not express leptin and its receptors. Untreated myeloma and B-ALL patients had high and low levels of leptin in their serum, respectively. Recombinant exogenous leptin enhanced the growth of RPMI8866 but did not affect the growth of U66 and Jurkat.Regarding this study and the findings of other studies, leptin may play a role in MM pathophysiology. Therefore leptin and its receptors might be analysed as a therapeutic target for myeloma BMM.

  • Fatemeh Keshavarzi , Gholam Reza Javadi, ., Nahid Nafissi, Mohammad Esmail Akbari, ., Vahid Reza Yassaee, ., Maryam Sharafi Farzad , Sirous Zeinali Page 329
    Germline mutations in breast cancer susceptibility genes, breast cancer susceptibility gene (BRCA) and breast cancer susceptibility gene (BRCA) are responsible for a substantial proportion of high-risk breast and breast/ovarian cancer in families. Therefore, the aim of this study was to investigate BRCA/ mutations in five high risk Iranian families.
    Materials And Methods
    Of the 0 breast/ovarian cancer families counselled in our center, five were selected for BRCA/ mutation screening according to our minimal criteria. The complete coding sequences in addition to each intron/exon boundary of the BRCA/ genes were screened by direct sequencing.
    Results
    Fourteen missense substitutions were identified, which were: Gly40Ser, Gly78Glu, Glu75Glu, leu87pro, Ser6Gly, ser040Asn, Glu08Gly, Leu77Leu and Ser46Ser in BRCA; and Gln7His, Glu9Gly, Leu5Leu, Val7Val and Glu05Glu in BRCA. In addition, the splice site mutations (IVS7+8(-TT) and so IVS8-70 (-CATT) were observed in two families. Three mutations were novel (Gly40Ser in BRCA and Glu9Gly, Gln7His in BRCA). The missense substitutions Glu08Pro and Gly40Ser were found in a large series of patients and in five controls.
    Conclusion
    The missense substitution Gly78Glu in BRCA is pathogenic. In addition, these results showed that the probability genotype at the BRCA locus defined by alleles Leu87Pro, GLu08Gly, Ser6Gly, Gly40Ser has an effect pathogenic. In another family َseveral missense substitutions in BRCA gene such as Glu08Gly, Gly 40Ser were found as well as Glu9Gly and Gln7His in BRCA. The pathogenic effect yet has to be verified by more comprehensive populations studies. These results support this thinking that screening for BRCA and BRCA mutations may have the strongest impact on health-care when targeted to high-risk populations.
  • Zahra Bahadori, Mehrdad Behmanesh, ., Mohammad-Ali Sahraian, Moones Heidari Page 341

    Human multiple sclerosis (MS) is a complex disease and demyelinated lesions in central nervous system (CNS) are the pathologic hallmark of MS. Remyelination occurs in many MS lesions but becomes increasingly incomplete/inadequate. Protein tyrosine phosphatase,receptor-type z polypeptid (PTPRZ) has been implicated in adult cell renewal, repair of the nervous system, oligodendrocyte development and so in Remyelination. We investigated possible association of multiple sclerosis with polymorphism of two SNPs (rs478 and rs69657) located in PTPRZ gene.

    Materials And Methods

    Peripheral blood was collected from 40 subjects with MS and 65 healthy controls and DNA was extracted. For genotyping of rs478 and rs696575, PCR-RFLP and mismatch PCR-RFLP techniques were used, respectively. Association of SNPrs478 and SNPrs696575 with multiple sclerosis was examined by using the Chi-square test and the frequency differences of alleles and genotypes between two groups were compared. A conventional p-value of ≤ 0.05 was considered significant.

    Results

    Statistical analyses on two studied polymorphisms showed that both case and control group were in Hardy-Weinberg equilibrium. By using χ test, the difference between frequency of SNPrs478 Risk allele vs. other allele in control and case groups was p=0.77 and for SNPrs696575 was p=0.669. The difference between frequency of Homozygosity vs. other genotypes in control and case groups for SNPrs478 was p=0.77 and for SNPrs696575 was p=0.64.

    Conclusion

    According to the χ test results, the differences were not significant for studied SNPs. As a conclusion, we did not find association between SNPrs478 and SNPrs696575 of PTPRZ and multiple sclerosis in Iranian population.

  • Behnam Ebrahimi , Mohammad Mehdi Yaghoobi, ., Mehdi Abbas Nejad, Ali Mohammadi Kamal-Abadi, D.D.S., Maryam Raoof, D.D Page 349
    The objective of this study was to isolate and culture human dental pulp stem cells to study important stem cell markers in them.
    Materials And Methods
    Dental stem cells were isolated from human pulp and cultured in alpha-modified eagle’s medium (α-MEM) supplemented with 0% fetal bovine serum (FBS) in a 7°C incubator with 5% CO and photographed under inverted microscope. The expressions of the important stem cell markers were analyzed by reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR) and agarose gel electrophoresis in the cells at different passages.
    Results
    Cells isolated from dental pulp showed a high rate of proliferation and were cultured to more than 5 passages in vitro. The study of gene expression by RT-PCR showed that these cells expressed nucleostemin, cyclin D, Oct-4 and nanog (major components of the PluriNet) in different passages as well as under serum-free conditions.
    Conclusion
    Cells isolated from dental pulp are genuine pluripotent stem cells with high potential for self-renewal. The expression of the stem cell markers in human dental pulp stem cells indicate that they have a great potential for cell therapy and regenerative medicine, even they were isolated from adult teeth.
  • Bahareh Sadeghi , Saeid Abroun, ., Behzad Poopak, Abbas Hajfathali, Najmeddin Saki , Najmeh Vaghef Page 357
    Multiple myeloma (MM) is a hematological malignancy characterized by osteolytic bone disease which is associated with severe bone pain and pathological bone fractures. The receptor activator of nuclear factor B (RANK) and receptor activator of nuclear factor B ligand (RANKL) system has an important role in regulation of bone remodeling process. The aim of this study was to evaluate the expression of the RANK/RANKL molecules by the myeloma cells derived from patients and myeloma cell line U-66.
    Materials And Methods
    Myeloma cells derived from 7 myeloma patients and plasma cell leukemia were included into this study to evaluate the expression of the RANK/RANKL molecules by the reverse transcriptions-polymerase chain reaction (RT-PCR) method at the mRNA level. As well as human myeloma cell line U66, U97, RPMI-8866 and Hela were used as control groups.
    Results
    In this study we show the expression of RANK and its ligand at the mRNA level in U-66 (myeloma cell line) and plasma cells derived from patients by the RT-PCR technique.
    Conclusion
    Our results demonstrate that expression of RANK and RANKL by plasma cells can contribute to induction of osteoclasts and plasma cell activation which elevates bone resorption in myeloma patients.
  • Mohammad Soleimani, Fatemeh Eini, D.V.M., Mehri Fallah Raufi, D.V.M., Firuzeh Azari , Shahrokh Farzampour, Ehsan Jamshidian, Alireza Khoshdel, ., Keivan Majidzadeh Page 363
    Yersinia pestis, the causative agent of the zoonotic plague infection, is a major public health concern both as a threat and potential bioweapon. The objective of the present study was to establish a uniplex and multiplex - polymerase chain reaction (PCR) test for the specific detection of Y. pestis.
    Materials And Methods
    PCR reactions performed by three pair primers which targeted the caf and pla genes located on the pFra and pPst plasmids and the irp chromosomal gene located on the ‘pathogenicity island’. After TA cloning of the PCR products, the test’s limit of detection (LOD) was determined. For evaluating the specificity, PCR reactions were performed with negative control bacteria.
    Results
    Assays were performed with the genome of Y. pestis which produced three DNA fragments of the expected sizes 00, 400 and 50 bp which corresponded to the irp, caf and pla genes, respectively. The lower LoD was 70 copy numbers for the caf gene and for the pla gene. In PCR reactions that used negative control bacteria, detectable fragments were not observed.
    Conclusion
    Our method clearly discriminated Y. pestis DNA. The rapidity, specificity and sensitivity of this procedure suggest that it can serve as a useful alternative method for the inoculation of laboratory animals or the use of specific culture media for routine plaque surveillance and outbreak investigations. Another vital result of this study was the establishment of Y. pestis molecular detection technique in Iran.
  • Mohammad Hossein Ahmadi , Nour Amirmozafari, ., Bahram Kazemi, Mohammad Ali Sadighi Gilani, Faramarz Masjedian Jazi Page 371
    Infection with genital Mycoplasmas may have harm effects on the reproductive health of men, thus leading to male infertility. This study was performed to detect the prevalence of these bacteria and to study the sperm parameters in infertile men who referred to Royan Institute during 009.
    Materials And Methods
    Semen samples were collected from 0 infertile men and divided into three sections. The first section was used for semen analysis, the second section for polymerase chain reaction (PCR) in which U4 and U5 primers were used for the amplification of the urease gene of U. urealyticum, and RNAH and RNAH primers were used for amplification of the 6S rRNA gene of M. hominis.
    Results
    From a total of 0 semen samples cultured, 5.5% of M. hominis and 40.5% of U. urealyticum were isolated. Evaluation of semen parameters showed a lower pH in the U. urealyticum positive group and the group which was positive for both bacteria, rather than the group which contained no bacteria (p=0.007 and p=0.000, respectively). Also, the mean sperm motility was lower in the group which was positive for both bacteria when compared with the U. urealyticum positive group (p=0.009).
    Conclusion
    The results of this study show that a high percent of infertile men are infected with these bacteria which may lead to pelvic inflammatory disease (PID) and infertility, thus isolation of these bacteria in infertile couples with no clinical symptoms is necessary and can be a part of a sexual transmitted disease (STD) control program.
  • Zeinab Shankayi, Seyed Mohammad Firoozabadi, Zahir Mohammad Hassan Page 381

    The treatment efficiency of electrochemotherapy (ECT) or the use of a chemotherapy agent with a high electric field and low frequency has been reported. Unfortunately this protocol induces an unpleasant sensation to the patient. Therefore, the aim of this study was to investigate the efficiency of combined low electric field and high repetition frequency for the treatment of an animal tumor model, invasive ductal carcinoma.

    Materials And Methods

    Female Balb/c mice were transplanted with invasive ductal carcinoma. ECT with bleomycin and two different electric pulse simulation protocols were used. In the first protocol, eight high pulses at an amplitude of 000 V/cm with 00 µs duration and repetition frequencies of both 5 kHz and Hz were delivered. In the second protocol, low pulse amplitude of 00 V/cm with 5 kHz frequency and different numbers of pulses 500 (pulse with 50 milliseconds duration), 000 (4 pulses with 50 milliseconds duration), 4000 (8 pulses with 50 milliseconds duration) and 5000 (0 pulses with 50 millisecond duration) at 00 µs were applied.

    Results

    ECT with a higher repetition frequency of electric pulses and low voltage inhibits tumor growth and has a comparable effect to the 5 kHz and Hz pulse repetitions at high voltage. Based on the results, the best antitumor effect was obtained at 4000 pulses or higher, with high frequency and low voltage (p<0.05). The rate of inhibition of tumor growth statistically increased with electric pulse numbers higher than 000.

    Conclusion

    The finding indicated that ECT with the use of low pulse amplitude and high frequency, combined with the best number of pulses has a comparable effect to a clinical protocol.

  • Reihaneh Motamedi, Mehri Azadbakht, ., Fardin Fathi, Ali Amini, Mohammad Ismail Ghaidari, Ezat Salehi Page 387

    Human mesenchymal stem cells (MSCs) have been recognized as potential candidates for cell therapy. In the present study, the ability of human bone marrow mesenchymal stem cells (hBMSCs) to differentiate into cells with characteristics of cardiomyocytes in vitro was investigated.

    Materials And Methods

    hBMSCs cultured in enriched medium were treated with oxytocin and 5-azacytidin. The differentiation of hBMSCs into cells that expressed cardiac-specific genes such as α-actinin, alpha - myosin heavy chain (α-MHC), beta - myosin heavy chain (β-MHC), myosin light chain isoform a (MLCa), myosin light chain isoform v (MLCv), artial natriuretic factor (ANF), GATA4 and oxytocin receptor (OTR) was investigated by reverse transcription-polymerase chain reaction (RT-PCR). Protein expressions of β-actinin and troponin I-C in the cells were analyzed through immunofluorescence staining.

    Results

    MSCs are spindle-shaped with irregular processes. Cells treated with oxytocin and 5-azacytidin connected with adjoining cells to form myotube-like structures. Expressions of a number of cardiac-specific genes were detected by RT-PCR. Immunofluorescence staining analysis showed that the differentiated cells stained positively for β-actinin and troponin I-C protein.

    Conclusion

    These results indicate that adult hBMSCs can differentiate into cardiomyocytes in vitro by treatment with oxytocin and 5-azacytidin, and can be considered as a source of cells for cellular cardiomyoplasty.

  • Hoda Mehregan , Majid Sadeghizadeh, ., Mohammad Reza Zarrindast, Kayhan Azadmanesh, Ali Jahanshahi , Hadi Shirzad , Mojtaba Saadati Page 395

    In this study we have investigated the changes in D receptor expression level in morphine-sensitized mice, in the absence and presence of lithium chloride (LiCl). The result would pave the way to comprehend and confront this complicated event.

    Materials And Methods

    Male NMRI mice, weighing 0-5g, were used in this study. They were divided into six groups. The first group received 0.9% saline as the control group and the other group was treated with morphine sulphate (0 mg/kg). LiCl (5 and 0 mg/kg treatments) was separately performed in two other groups. The final two groups were simultaneously treated with morphine sulphate (0 mg/kg) and LiCl (5 mg/kg) in one group and morphine sulphate (0 mg/kg) accompanied by LiCl (0 mg/kg) in the other group. All injections were performed intraperitoneally and once daily. After a five day wash-out, mice were decapitated and the brain regions which included the striatum, prefrontal cortex (PFC) and hippocampus were extracted. Using relative Real-Time polymerase chain reaction (PCR), the expression levels of the long (DL) and short (DS) isoforms of the D receptor were investigated.

    Results

    Morphine treatment leads to a significant increase (p<0.0.5) in DS levels in the striatum and PFC but has no effect on DL levels in the examined regions. In the group receiving LiCl 5mg/kg, the DL levels showed a significant augmentation in PFC and the hippocampus (p<0.05) as well as the striatum (p<0.00). The DS levels in the same group, significantly increased in the PFC (p<0.05) and striatum (p<0.00). LiCl at a dose of 0 mg/kg did not alter the expression of either isoforms in any region. While simultaneous administration of morphine and LiCl (0 mg/kg) resulted in a marked increase in DS levels in the striatum (p<0.00) and PFC (p<0.05), morphine administration along with LiCl (5mg/kg) was ineffective on the expression levels of DL and DS isoforms when compared to the control group.

    Conclusion

    Morphine sensitization leads to an increase in DS receptor expression and is affected by lithium in a dose-dependent manner where the lower dose inhibits and higher dose to enhances this effect. It is assumed that sensitization-induced changes in the transcript level are more regulated by dopamine transmission rather than by the direct effect of morphine and/or lithium on gene expression.

  • Esmail Fattahi, Seyed Gholamreza Jorsaraei, Kazem Parivar, Ali Akbar Moghaddamnia Page 405
    Diazinon (DZN) and Hinosan, two of the most important organophosphate pesticides, are widely used for pest control in gardens and agriculture. These compounds adversely effect enzyme activation and reproductive organs. Therefore, in the present study, we investigated DZN and Hinosan impacts on the structure of testis tissue and sexual hormones in mice.
    Materials And Methods
    For this study, 60 male Balb/C mice were divided into the following groups: DZN, Hinosan, control and sham. In the experimental groups, mice were injected with a single dose of DZN (0 mg/kg intraperitoneal) and Hinosan (0 mg/kg intraperitoneal), sham (corn oil) and control (no injection). Animals were sacrificed 5 days after the latest injection. Blood samples were collected and testosterone, luteinzing hormones (LH) and Follicle stimulating hormone (FSH) levels were assayed. Testis tissues sections were provided to investigate the changes of spermatogenic and Leydig cells. Testis and seminiferous diameter were assayed with micrometer and eye piece, respectively. Data were analyzed with one-way ANOVA. Significance was set at p<0.05.
    Results
    In the present study, no significant differences in testis and seminiferous diameter and number of blood vessels were noted. However the number of germ cells, spermatocysts, spermatids and Leydig cells on the testes of mice decreased (p<0.05). There was no significant difference between the parameters of the sham group compared to the control group.
    Conclusion
    These results suggest that DZN and Hinosan can exert a decrease in sperm production. Therefore, application of DZN should be limited to a designed program.
  • Esmael Izadpanah, Fardin Fathi, Kambiz Hassanzadeh, Alireza Asgari Page 411
    Assessment of functional recovery of neural stem cells (NSCs) and (-)-deprenyl, in a contusive spinal cord injury model in rats.
    Materials And Methods
    A total of 4 female Sprague Dawley rats were randomly, but equally (n=6), allocated into the following groups: control, sham, NSC graft and NSC graft + (-)-deprenyl. All animals were laminectomized at the T level. Contusion was performed according to the weight dropping technique in the control, NSC and NSC graft + (-)-deprenyl groups. Daily injections of 0. mg/kg (ip) (-)-deprenyl were administered to the NSC graft + (-)-deprenyl group and an equal amount of saline into the other groups for 4 days. The NSC graft and NSC graft + (-)-deprenyl groups received stereotaxic injections of 00,000 labelled NSCs at day nine after injury. Behavioral Basso, Beattie and Bresnahan (BBB) test was carried out in all groups at day one (after the contusion day) and at the end of each week for eight weeks. In addition, cavity and spared tissue volume at the site of injury and number of motoneurons at frozen sections of spinal cord were obtained and compared by ANOVA. Differentiation of grafted NSCs into astrocytes, oligodendrocytes and neurons were evaluated by immunohistochemistry.
    Results
    Motor ability of the NSC graft + (-)-deprenyl group in comparison with the control and NSCs groups increased significantly at the end of the study. The mean volume of spared spinal cord and mean number of motoneurons significantly increased in the NSCs and NSC graft + (-)-deprenyl groups compared with the control group. Immunohistochemical evaluations revealed that the grafted NSCs were alive at the end of the study and differentiated into astrocyes, oligodendrocytes and neurons in both the NSCs and NSC graft + (-)-deprenyl groups. In addition, in the NSCs graft group, transplanted cells mainly concentrated around the cavity and showed less differentiation, while in the NSCs graft + (-)-deprenyl group transplanted cells were more scattered and differentiated into one of the above mentioned cell lines.
    Conclusion
    The results of the present study indicate that (-)-deprenyl and NSCs, probably via protection of motoneurons, spinal cord tissue and replacement of lost cells, improves motor recovery in a contusive SCI model in rats.
  • Mohammad Taghi Akbari, Shohreh Zare Karizi, ., Shahryar Nafisi, Gholamreza Zamani Page 421
    Duchenne and Becker Muscular Dystrophy (DMD and BMD) are X-linked conditions resulting from a defect in the dystrophin gene located at Xp.. DMD is the most frequent neuromuscular disease in humans (/500 male newborns). In approximately 65% of DMD and BMD patients, deletions in the dystrophin gene have been identified as the molecular determinant. The frequency and distribution of dystrophin gene deletions in DMD/BMD patients from different populations are different. The aim of this study was to delineate various types of deleted exons and their frequency in affected male patients and identification of carrier females by linkage analysis.
    Materials And Methods
    In this study 00 unrelated patients with DMD/BMD were studied for intragenic deletions in 8 exons and the promoter region of the dystrophin gene using multiplex PCR. We also performed linkage analysis within the dystrophin gene utilizing 8 short tandem repeat markers.
    Results
    Fifty-two (5%) patients showed intragenic deletions. A total of 8% of the deletions were located at the distal hot spot region (44-55 exons) and 9% of the deletions were located at the proximal region (exon -9). The most frequent deleted exons were 47(6%), 48 and 46 (%). Most of the STR markers showed heterozygosity in the families studied. The linkage analysis was useful for detecting carrier status.
    Conclusion
    The present study suggests that intragenic dystrophin gene deletions occur with the same frequency in Iranian patients compared with other ethnic groups.
  • Tahereh Modarresi , Kazem Parivar, .¹, Homa Mohseni Kouchesfehani, .¹, Marjan Sabbaghian, ., Hamed Heidari-Vala, D.V.M., Mohammad Reza Sadeghi Page 429
    The main objective of this study was to compare the quality and effectiveness of the sedimentation velocity at unit gravity (SVUG) method with the percoll density gradient centrifugation method in the separation of spermatogenic cells in order to introduce a simple and cost-effective method. In this study, the testes from male mice (NMRI strain) were obtained and transferred to Ham's F0 medium. With the use of the mechanical and enzymatic digestion method, spermatogenic cells were isolated. Spermatogenic cell separation was undertaken with both the percoll gradient centrifugation and sedimentation velocity at unit gravity (SVUG) methods based on human serum albumin (HSA) gradients. Subsequently the May-Grunwald-Giemsa (MGG) staining method was used to identify isolated cells. The combined method possibly could isolate a purer fraction of spermatogenic cells. This method (SVUG and Percoll Gradients Centrifugation combination) has the potential to be used as a simple and effective method for the isolation of spermatogenic cells for diagnostic or research purposes.