فهرست مطالب

آموزش و ارزشیابی - پیاپی 38 (تابستان 1396)

نشریه آموزش و ارزشیابی
پیاپی 38 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • طاهره پژوهی، محمدعلی نادی صفحات 13-32
    هدف پژوهش حاضر بررسی ساختار عاملی، روایی، پایایی و هنجاریابی مقیاس خشونت معلم در بین دانش آموزان دبیرستان ها و پیش دانشگاهی های شهر گچساران بود. این پژوهش از نوع مطالعات روانسنجی است. از بین جامعه آماری با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 374 نفر از دانش آموزان دبیرستانی و پیش دانشگاهی گچساران، به عنوان نمونه انتخاب شدند و به پرسشنامه های خشونت معلم پیشکین و همکاران (2014) و رفتارهای تلافی جویانه معلم نادی و الصفی (1392) پاسخ دادند. پژوهش در پایایی از ضرایب آلفای کرونباخ، اسپیرمن براون و در روایی از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد. نتایج نشان داد که ضرایب آلفای کرونباخ برای مقیاس خشونت معلم برابر90/0 و برای خرده مقیاس های فیزیکی، تمسخر کردن، عیب جویی، ستم کردن و جنسی به ترتیب 87/0، 79/0، 85/0، 72/0، 77/0 بوده است. نتایج تحلیل عاملی تاییدی گویه های مقیاس خشونت معلم نشان داد که این مقیاس دارای پنج عامل با شاخص های برازش مطلوب مقیاس می باشد (05/0 کلیدواژگان: خشونت معلم، ساختار عاملی، روایی، پایایی، دانش آموزان دبیرستانی
  • خدیجه یوسفلو، حیدرعلی زارعی صفحات 33-50
    هدف اصلی پژوهش تاثیر آموزش ایمن سازی در مقابل استرس (SIT) بر کاهش اضطراب امتحان و افزایش عملکرد تحصیلی در درس فیزیک دانش آموزان دختر دوره اول دبیرستان شهرستان خوی در سال تحصیلی 93-94 می باشد. روش تحقیق پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با گروه کنترل و آزمایش بود. بدین منظور از جامعه آماری که شامل کلیه دانش آموزان دختر مبتلا به اضطراب امتحان بودند تعداد 40 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جای گرفتند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه به صورت گروهی تحت مداخله با رویکرد مبتنی بر ایمن سازی قرار گرفتند. طی این مدت مداخله ای بر روی گروه کنترل صورت نگرفت. ابزارهای پژوهش، پرسشنامه ی اضطراب امتحان فیلیپس (PAQ) و عملکرد تحصیلی در درس فیزیک بودند، که در مورد دو گروه در مراحل پیش آزمون، پس آزمون اجرا شدند. به منظور تجزیه و تحلیل داده های حاصل از پژوهش از روش آماری تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که آموزش ایمن سازی در برابر استرس باعث کاهش اضطراب امتحان و افزایش عملکرد تحصیلی گروه آزمایش در مرحله پس آزمون می شود (0 5/ 0 >P).
    کلیدواژگان: ایمن سازی در مقابل استرس (SIT)، اضطراب امتحان، عملکرد تحصیلی، درس فیزیک
  • حسین مطهری نژاد، فرداد فاتحی چنار صفحات 51-77
    هدف از انجام این پژوهش، تعیین نقش شایستگی های حرفه ای دبیران در پیش بینی پیشرفت تحصیلی ریاضی دانش آموزان مدارس عادی و خاص بود. نمونه ای با حجم 363 نفر از دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه شهرستان رفسنجان (210 نفر از مدارس عادی و 153 نفر از مدارس خاص) انتخاب شد. برای تعیین پیشرفت تحصیلی دانش آموزان از نمره پایانی آنها در درس ریاضی و جهت تعیین شایستگی های حرفه ای دبیران ریاضی از پرسشنامه استفاده و با انجام تحلیل عاملی اکتشافی روی پرسشنامه مورد نظر، سه عامل شامل شایستگی های شناختی، عاطفی و مهارتی شناسایی شد. ضریب آلفای کرونباخ برای عامل های زیربنایی به ترتیب 88/0، 87/0 و 83/0 به دست آمد. نتایج روایی همگرا و تفکیکی نشان دادند که پرسشنامه از روایی قابل قبول برخوردار است. سپس، وضعیت شایستگی های حرفه ای دبیران ریاضی از دیدگاه دانش آموزان تعیین و اولویت بندی شدند. نتایج نشان داد که بین شایستگی های شناختی، عاطفی و مهارتی دبیران ریاضی و پیشرفت تحصیلی ریاضی دانش آموزان رابطه مثبت وجود دارد و میزان این رابطه در مدارس خاص بیشتر است. شایستگی های مهارتی دبیران در مدارس عادی و شایستگی های عاطفی دبیران در مدارس خاص پیشرفت تحصیلی ریاضی دانش آموزان را پیش بینی می کنند. سرانجام، بر اهمیت شایستگی های حرفه ای در فرآیند آموزش، جذب و ارزیابی عملکرد دبیران ریاضی تاکید شد.
    کلیدواژگان: شایستگی های حرفه ای، پیشرفت تحصیلی، درس ریاضی، مدارس عادی و خاص
  • رحم خدا جوادی، محسن رسولی، علی محمد نظری، جعفر حسنی صفحات 79-94
    هدف پژوهش حاضر پیش بینی کیفیت زندگی کاری معلمان براساس تعارض کار-خانواده و تعهد سازمانی بود. جامعه پژوهش شامل همه معلمان زن متاهل است که در سال تحصیلی 94-93 در مقاطع ابتدایی، متوسطه اول و دوم مشغول کار بودند. تعداد 128 معلم زن متاهل به روش تصادفی خوشه ای چند مرحله ای در پژوهش شرکت داده شدند. نوع پژوهش توصیفی - همبستگی و ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های کیفیت زندگی کاری (والتون، 1973) ، تعارض کار خانواده (رستگارخالد، 1385) و تعهد سازمانی (آلن و می یر، 1990) بودند. داده های پژوهش با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل نشان داد که بین مولفه های تعارض کار-خانواده و تعهد سازمانی با ابعاد کیفیت زندگی کاری، رابطه معنی داری وجود دارد. مولفه های تعارض کار خانواده (تداخل نقش کاری با نقش خانوادگی، خرده مقیاس تداخل نقش خانوادگی با نقش کاری، اضافه بار نقش خانوادگی و اضافه بار نقش کاری) با ابعاد کیفیت زندگی کاری، همبستگی منفی و معنی دار نشان دادند (05/0P≤). بین مولفه های تعهد سازمانی (تعهد عاطفی، مستمر و هنجاری) و ابعاد کیفیت زندگی کاری، رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت (05/0P≤). علاوه براین، تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که «تداخل نقش کاری با نقش خانوادگی» به همراه «تعهد هنجاری» و «تداخل نقش خانوادگی با نقش کاری» قادر به پیش بینی نمره کلی کیفیت زندگی کاری بودند (05/0P≤). بنابراین پژوهش حاضر نشان داد مولفه های تعارض کار خانواده و تعهد سازمانی، پیش بینی کننده ابعاد کیفیت زندگی کاری هستند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، تعارض کار با خانواده، تعارض خانواده باکار، تعهد سازمانی
  • حسین علی زارعی، ام کلثوم غلامحسین زاده، مهدی چرمچیان لنگرودی صفحات 95-113
    هدف از انجام این پژوهش مدل سازی اثربخشی تدریس معلمان ریاضی دوره متوسطه شرق استان مازندران در سال تحصیلی 95 -1394 بود. روش پژوهش در این مطالعه توصیفی از نوع زمینه یابی انتخاب شد. جامعه آماری به تعداد 214 نفر بوده که براساس نمونه گیری تصادفی طبقه ای با استفاده از جدول کرجسی-مورگان تعداد 134 نفر از معلمان ریاضی (زن و مرد) به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای اطمینان از روایی، پرسشنامه توسط اساتید راهنما و مشاور و چند نفر از صاحب نظران مورد بررسی قرار گرفت. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته (با آلفای کرونباخ 929/0) بود که در شش بخش شامل مهارت های فرایند تدریس، مدیریت کلاس، آموزش ضمن خدمت، مهارت های حل مسئله، وسایل آموزشی وطرح ریزی آموزشی با مجموع 44 سوال بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی و از نرم افزارهایSPSS و لیزرل استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که رابطه معناداری بین مهارت های فرایند تدریس، مدیریت کلاس، آموزش ضمن خدمت، روش حل مسئله، وسایل آموزشی و طرح ریزی آموزشی و اثربخشی تدریس معلمان وجود دارد. معادله ساختاری بیانگر آن است که 94درصد اثربخشی به وسیله مهارت های حل مسئله و مهارت های فرایند تدریس تبیین می شود. با توجه به اثربخشی تدریس معلمان ریاضی توصیه می شود به مشارکت والدین در فرایند تحصیل فرزندانشان برای کمک به ترغیب معلم برای ارائه فعالیت بیشتر، استقبال از تعامل دانش آموزان با یکدیگر برای بررسی وارائه راه حل سوالات مطرح شده در کلاس و اجرای مهارت های حل مسئله در تدریس برای بهبود فرآیند یادگیری فراگیران توجه گردد.
    کلیدواژگان: اثربخشی، حل مسئله، مهارت، فرایند تدریس
  • حسن غریبی، سارا جوانمردی، چنگیز رستمی صفحات 115-134
    پژوهش حاضر به منظور اثربخشی آموزش مهارت های حل مساله بر نگرش های ناکارآمد و باورهای غیرمنطقی دانش آموزان سوم دبیرستان انجام شد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر اجرای طرح از نوع نیمه آزمایشی به صورت پیش آزمون- پس آزمون بوده که بر روی 30 نفر از دانش آموزان دختر دبیرستانی شهر سنندج در سال 1394 اجرا شد. شیوه نمونه گیری به صورت تصادفی خوشه ای چند مرحله ای بود. نمونه ها به صورت انتخابی و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفر آزمایش و 15 نفر کنترل جایگزین شدند. پس از انتخاب افراد و انتساب آنها به گروه های کنترل و آزمایش، گروه کنترل هیچ برنامه آموزشی دریافت نکرد؛ اما گروه آزمایش به مدت 10 جلسه یک ساعته تحت آموزش مهارت های حل مساله هپنر و پترسن قرار گرفتند. جهت جمع آوری اطلاعات پژوهش از پرسشنامه های باورهای غیرمنطقی جونز و مقیاس نگرش های ناکارآمد وایزمن استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کواراریانس یک راهه و چند راهه استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش مهارت های حل مساله بر نگرش های ناکارآمد و باورهای غیر منطقی تاثیرگذار است. بدین صورت که با افزایش مهارت های حل مساله باورهای غیر منطقی و نگرش های ناکارآمد کاهش یافت. همچنین نتایج حاصل از تحلیل کواریانس نشان داد که با حذف اثرات نمره های زیرگروه های باورهای غیرمنطقی پیش آزمون به عنوان متغیر هم پراش، اثر اصلی آموزش بر نمره های باورهای غیرمنطقی در تمامی ابعاد در پس آزمون معنی دار است.
    کلیدواژگان: مهارت های حل مساله، باورهای غیر منطقی، نگرش های ناکارآمد
  • مریم بهاردوست، علیرضا احمدی صفحات 135-155
    به علت اهمیت نقش اساسی راهکارهای آزمون دهی در روند آزمون دهی ،هدف این مقاله بررسی تفاوت آزمون دهندگان زبان انگلیسی در بکارگیری راهکارهای شناختی و فراشناختی در آزمون درک مطلب زبان انگلیسی میباشد. همچنین هدف این تحقیق تفاوت عملکرد آزمون دهندگان در پاسخدهی به آیتمهای آزمون زبان میباشد. به این منظور 130 زبان آموز دختر که بین 19 تا21 سال سن داشتند بر اساس دسترسی به شرکت کنندگان در این بررسی انتخاب شدند. ابزار مورد نیاز برای جمع آوری اطلاعات آزمون درک مطلب، پرسشنامه و مصاحبه بوده است. راهکارهای حدس زدن، دانش قبلی ، ترجمه ، یادداشت برداری، و خط کشیدن زیر کلمات راهکارهای شناختی به کاررفته توسط آزمون دهندگان بود. علاوه بر این، راهکارهای فراشناختی شامل برنامه ریزی، خودمدیریتی و نظارت بود. تحلیل داده ها نشان داد که تفاوت معنادار در استفاده از راهکارهای شناختی و فراشناختی در آزمون درک مطلب زبان انگلیسی میان آزمون دهندگان موفق نیمه موفق و ناموفق وجود نداشت. بااین وجود بر اساس یافته های مطالعه تفاوت معنادار در عملکرد آزمون دهندگان موفق نیمه موفق و ناموفق در پاسخدهی به سوالات (آیتمهای) امتحان درک مطلب وجود داشت. به نظر رسید که آزمون دهندگان موفق نسبت به آزمون دهندگان نیمه موفق و ناموفق در پاسخ دهی به سوالات آزمون عملکرد بهتری داشتند.
    کلیدواژگان: استراتژی های آزمون دهی، استراتژی های شناختی، استراتژی های فراشناختی، امتحان درک مطلب خواندن، آزمون دهی
  • پروانه رجعتی، نسرین حدیدی تمجید، سعیده آهنگری صفحات 157-173
    تفکر انتقادی، به عنوان یکی از بهترین مهارت هایی که معلمان از آن بهره می جویند فواید زیادی برای زبان آموزان در افزایش انگیزه ی آنها می تواند داشته باشد. در این تحقیق سعی شده است که تاثیر تدریس مهارت های تفکر انتقادی بر انگیزه زبان آموزان سطح پیشرفته ایرانی مورد بررسی قرار گیرد. این تحقیق در مرکز آموزش زبان سیمین در تبریز انجام شده بود. از میان 60 نفر زبان آموز ابتدایی، 42 نفر براساس نتایج تست مهارتی تافل انتخاب شده بودند. سپس، زبان آموزان انتخاب شده به طور تصادفی به یک گروه تجربی و یک گروه کنترل و هر گروه به 21 زبان آموز تقسیم شدند. یک پرسشنامه انگیزه، برگرفته از سلیمی (2000) ، شامل 36 آیتم در مقیاس لیکرت 5 گزینه ای در ابتدای این تحقیق به دانش آموزان در هر دو گروه تجربی و کنترل به منظور ارزیابی انگیزه دانش آموزان داه شد. متعاقبا، پرسشنامه ارزیابی تفکر انتقادی “Watson and Glaser” (1980) شامل 80 آیتم در 5 زیر مجموعه، نشان دهنده زیرمجموعه مهارت های تفکر انتقادی، به 21 دانش آموز در گروه تجربی داده شد. زیر مجموعه مهارت های تفکر انتقادی شامل مهارت هایی همچون استنتاج، شناسایی فرضیه ها، استنباط، تفسیر، و ارزیابی استدلال ها بود. آموزش تفکر انتقادی به مدت 10 جلسه دوبار در هفته برای دانش آموزان پیشرفته طول کشید که در هر جلسه، 20 دقیقه به آموزش اختصاص داده شد بود. آموزش سنتی در گروه کنترل اجرا شد. تحلیل نمرات انگیزه، بدست آمده از طریق آزمون تی- تست مستقل در انتهای آموزش، نشان داد که تدریس مهارت های تفکر انتقادی تاثیر معنی داری در بالا بردن انگیزه شرکت کنندگان داشت. نتایج بدست آمده می تواند پیامدهایی برای معلمان داشته باشد. از طریق به کار بردن مهارت های تفکر انتقادی در کلاس هایشان، معلمان می توانند به بالا بردن انگیزه دانش آموزان خود کمک کرده و یادگیری آنها را بهبود دهند.
    کلیدواژگان: مهارت های تفکر انتقادی، انگیزه
  • |
    • Tahereh Pazhoohi, Mohammad Ali Nadi Pages 13-32
      The aim of this research was to construct and validate the teacher violence scale, which measures different forms of violent behaviors displayed by teachers against students. 374 students were selected from Gachsaran through randomized categorical sampling as a sample, which responded to Piskin et al.ʼs (2014) teacher violence scale and Nadi and Alsafiʼs (2013) teachersʼ retaliatory behaviors questionnaire. The Cronbach’s Alpha coefficients were found to be 0.90 for the entire scale, and 0.87, 0.79, 0.85, 0.72 and 0.77 for physical violence, taunting, critics, oppress and sexual violence respectively. The exploratory factor analysis of the scale showed that it has five factors with opimal fit indices (p>0.05). Moreover, this scale can be used as a diagnostic instrument to determine the extent of teacher violence at schools.
      Keywords: teacher violence, factor construction, validity, Reliability, High school students
    • Khadijeh Yoseflo, Heidar Ali Zarei Pages 33-50
      The purpose of the present study is to determine the effectiveness of Stress Inoculation Training (SIT) on reducing test anxiety and enhancing academic performance of Iranian female secondary students in physics during academic year 1393-1394. The research method was quasi experimental with the experimental and control groups. To do this, forty students were selected through convenience sampling technique out of the research population, which included all students suffering from test anxiety. The research sample was then randomly assigned into experimental and control groups. The experimental group had been under group intervention with an approach based on stress inoculation training (SIT) for eight sessions. During this period, no intervention on control group was done. The research instruments were Philipʼs test Anxiety Questionnaire (PAQ) and scores in physics which were used for both groups during the pretest and posttest. The researchers used Analysis of Covariance to analyze the obtained data. The results showed that Stress Inoculation Training (SIT) led to decreased test anxiety and increased academic performance of the experimental group during the posttest (p
      Keywords: stress inoculation training (SIT), test anxiety, academic performance, physics
    • Hossein Motahhari Nejad, Fardad Fatehi Chenar Pages 51-77
      The aim of this research was to determine the role of teachersʼ professional competencies predicting mathematical achievement of students in regular and special schools. To this end, a sample consisting of 363 boy students of high schools in Rafsanjan (210 from regular schools and 153 from special schools) were selected. To measure the academic achievement of the students, their math scores were used and to determine the professional competencies of math teachers, a questionnaire was used. After exploratory factor analysis of the questionnaire, three factors including competencies of cognitive, affective and skill were identified. The Cronbach’s alpha coefficients for the fundamental factors were found to be 0.88, 0.87 and 0.83, respectively. The results of the convergent and discriminant validities showed that the questionnaire had sufficiently good validity. Then, math teachers’ professional competencies from the student's point of view were prioritized. The results showed that between competencies of cognitive, affective and skill of math teachers and mathematical achievement of the students there was a positive relationship and that its amount in special schools was more than regular schools. It was found that skill competencies of teachers in regular schools and affective competencies of teachers in special schools can be predictors of the studentsʼ mathematical achievement. Finally, the importances of professional competencies in the process of training, attraction and performance appraisal of math teachers were emphasized.
      Keywords: professional competencies, academic achievement, Mathematics, regular, special schools
    • Rahmkhoda Javadi, Mohsen Rasouli, Ali Mohammad Nazari, Jafar Hassani Pages 79-94
      The purpose of the current study was to predict the quality of female teachers’ work life based on work-family conflict and organizational commitment. The population of the study included all married female teachers who were teaching in primary, first and second grade high schools during the academic year 1393-1394, among whom 128 teachers were selected through multistage stratified random sampling as the sample of the study. The design of the study was descriptive-correlational and the instruments included the questionnaires of quality of work life (Walton, 1973), work-family conflict (Rastegar Khaled, 1385), and organizational commitment (Allen & Meyer, 1990). The research data were analyzed using Pearson correlation coefficient and stepwise regression analysis. The results revealed that there was a meaningful relation between the indices of work-family conflict and organizational commitment with dimensions of the quality of work life. Also, there was a negative significant relationship (P≤0.05) between work-family conflict (interference of work role with family role, subscales of family and work role interface, and overload of family role and overload of work role) and dimensions of the quality of work life. Moreover, there was a positive significant relationship between organizational commitments (affective continuance and normative commitment) and dimensions of the quality of work life (P≤0.05). Additionally, the stepwise regression analysis showed that the “interference of work role with family role” together with “normative commitment” and “interference of family role with work role” can predict the total score of the quality of work life (P≤0.05). It can be concluded that the indices of work-family conflict and organizational commitment can predict dimensions of the quality of work life
      Keywords: Quality of Work life, work-family conflict, family-work conflict, organizational commitment
    • Hossein Ali Zaraei, Ommo Kolsoum Golam Hosseinzadeh, Mahdi Charmchian Langroudi Pages 95-113
      The purpose of this study was to model teaching effectiveness of upper secondary level math teachers in east of Mazandaran during the educational year 2015-2016. The research methodology in this descriptive study was a survey type. The research sample included 214 people among whom, based on random sampling and using Krejcie and Morgan table, 134 math teachers (male and female) were selected. The questionnaire was checked by the supervisor, advisor and a panel of experts to ensure its content validity. The data gathering tool was a researcher made questionnaire (with the validity of 0.929) with six parts including teaching skills, class management, in-service training, problem solving skills, and educational tools, including 44 questions. To analyze the data, the descriptive statistics and inferential statistics, were calculated, using SPSS and LISREL softwares. The results showed that there was a meaningful relationship between teaching skills, class management, in-service training, problem solving skills, educational tools, and educational planning and teachers’ teaching effectiveness. Structural equation revealed that 94 percent the effectiveness can be explained by problem solving skills and teaching process skills. Regarding the teaching of math teachers, it is recommended that due attention should be paid to parentsʼ involvement in the educational process of their children in order to encourage teachers to provide more activites, to welcome studentsʼ interaction with each other to study and provide solutions for the posed problems in the class and to each problem solving skills to improve studentsʼ learning.
      Keywords: Effectiveness, problem solving, skill, teaching process
    • Hassan Garibi, Sara Javanmardi, Changiz Rostami Pages 115-134
      The current study was designed to determine the effectiveness of problem solving training on dysfunctional attitudes and irrational beliefs of third grade-high school students. This research, in terms of purpose, is an applied inquiry and in terms of implementation is quasi-experimental with pre-post test that was executed among high school female students in Sanandaj in 2015. The sampling method was based on random multi-phase clustering. The sample included in two the experimental and control groups randomly selected, each containing 15 people. After selecting the participants and assigning them to the experimental and control groups, the researcher did not provide the control group with any training but the experimental group received 10 one-hour problem solving training sessions based on Hepner and Peterson problem solving skills. In order to collect the data, the irrational beliefs Questionnaire of Jones, and Wisemanʼs Dysfunctional Attitudes Scale have been used. At the end of the experiment, the post test was performed in the experimental and control groups. To analyze the data, descriptive statistics such as the mean and standard deviation and inferential statistics such as ANCOVA and MANCOVA were used. The results indicated that problem solving skills training affect the dysfunctional attitudes and irrational beliefs, such that the attitudes and irrational beliefs decreased as the problem solving skills improved. Also, the covariance analysis results indicated that by eliminating the effectss of the scores of the subgroups of irrational beliefs in the pre-test as a covariate variable, the main effect of training on the scores of irrational beliefs in all dimensions in the post-test is significant
      Keywords: problem solving skills, dysfunctional attitudes, Irrational Beliefs, third-grade, High school students
    • Maryam Bahardoust, Alireza Ahmadi Pages 135-155
      Because of the crucial role of test taking strategies in the test taking process, this paper set out to investigate whether EFL test takers differ in using cognitive and metacognitive test taking strategies or not. In addition, the study aimed at finding how the test takers might differ in their performance on different aspects of reading comprehension test. To this end, 130 female EFL learners who ranged in age from 19-21 were selected based on their availability to participate in the study. These university students were majoring in different fields of study including architecture, electronics, computer science, and hotel management. A reading comprehension test, a questionnaire, and a retrospective interview were the main instruments used to collect the data. The strategies of guessing, prior knowledge, translating, note taking, and underlining, as cognitive strategies and planning, self-management, and monitoring as metacognitive strategies were focused in this study,. Analysis of the data indicated that there was not a significant difference between highly, moderately, and unsuccessful test takers in their use of cognitive and metacognitive test taking strategies. However, based on the results of this study, there was a significant difference in the performance of highly, moderately, and unsuccessful learners on different reading comprehension items. The highly successful test takers appeared to perform more effectively than the moderately and unsuccessful test takers in responding to the reading comprehension items including main idea, factual information, vocabulary, and reference
      Keywords: test taking strategies, cognitive strategies, metacognitive strategies, reading comprehension test, test performance
    • Parvaneh Rajati, Nasrin Hadidi Tamjid, Saeedeh Ahangari Pages 157-173
      Critical thinking, being one of the many skills teachers should teach, might be of great advantage to learners in improving their motivation. The present study was an attempt to probe the effect of teaching critical thinking skills on the Iranian advanced EFL learner's motivation. The study was carried out at Simin language center in Tabriz. From among 60 initial participants, 42 were selected based on the results of TOEFL Proficiency test. Then, the selected participants were randomly assigned to an experimental and a control group, each consisting of 21 participants. A motivation questionnaire, adopted from Salimi (2000), including 36 items on a 5- point Likert Scale, was administered at the beginning of the study to the students in both experimental and control groups in order to evaluate their motivation. Subsequently, the Watson and Glaser (1980) critical thinking appraisal, comprising 80 items on five subtests, representing critical thinking sub skills, were instructed to the 21 students in the experimental group.. The sub skills of critical thinking included skills such as inference, recognition of assumptions, deduction, interpretation, and evaluation of arguments. The instructional treatment took 10 sessions twice a week for advanced students. In each session, 20 minutes were devoted to the treatment. The traditional instruction was conducted in the control group. Analyzing the motivation scores, attained through independent samples t-test at the end of the treatment, and showed that teaching critical thinking skills had significant effect on enhancing the participantsʼ motivation. The obtained results have some implications for teachers. Through applying critical thinking skills in their classes, teachers can help their students enhance their motivation, and thus, improve their learning.
      Keywords: critical thinking skills, Motivation