فهرست مطالب

نشریه معماری و شهرسازی پایدار
سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • وحید وزیری *، صدف کرامتی صفحات 1-14
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر رضایتمندی از کیفیت های معماری فضای آموزشی بر موفقیت تحصیلی دانش آموزان است. بدین منظور ابتدا با نظرخواهی از معلمین مهم ترین معیار سنجش موفقیت دانش آموزان شناسایی شد. حجم نمونه در این مرحله 170 معلم مقطع سوم ابتدایی بود که در 16 مدرسه با استفاده از پرسشنامه توسعه ای مورد پرسش قرار گرفتند. سپس رابطه موفقیت تحصیلی و رضایتمندی فضایی بر اساس نظر دانش آموزان به عنوان بهره برداران از فضا بررسی شد. جامعه آماری تحقیق در این مرحله شامل دانش آموزان کلاس سوم ابتدایی شهر اردبیل بود؛ که تعداد 2016 دانش آموز به عنوان نمونه آماری و به شیوه نمونه گیری خوشه ایگزینش شدند. بر اساس نتایج حاصل از جداول توافقی و آزمون همبستگی بر روی عوامل دوازده گانه موثر بر کیفیت فضای آموزشی مشخص شد که رضایتمندی از هر یک از کیفیت های فضای آموزشی رابطه معنادار و همسو با موفقیت تحصیلی دانش آموزان دارد و رضایتمندی از شکل کلاس تاثیرگذارترین عامل در موفقیت دانش آموزان است. بررسی مجموع عوامل نیز حاکی از آن است که طراحی مناسب کلاس درس راهکاری در جهت افزایش رضایتمندی دانش آموزان و ارتقاء موفقیت تحصیلی آنان به شمار می آید.
    کلیدواژگان: فضای آموزشی، کلاس درس، کیفیت های معماری، موفقیت تحصیلی، رضایتمندی
  • زهرا کشاورز *، محسن تابان، محمد مهرکی زاده صفحات 15-28
    یکی از موضوعات مهم در طراحی ساختمان های اداری توجه به ایجاد شرایط آسایش حرارتی با استفاده از روش های غیر فعال طراحی است. یکی از راهکارهایی که در این زمینه بسیار مورد توجه قرار می گیرد استفاده از نماهای دوپوسته در این ساختمان هاست. تعیین شرایط مناسب برای پوسته ساختمان متضمن دریافت مناسب نور طبیعی و بهره مندی از تهویه طبیعی در پوسته ساختمان و در فضاهای داخلی است. در این تحقیق کوشش گردیده تا شرایط تهویه طبیعی در نمای دوپوسته راهرویی در ساختمانی با کاربری اداری در اقلیم گرم وخشک (شیراز) با استفاده از نرم افزار دیزاین بیلدر نسخه 5/4 بررسی و شبیه سازی گردد. طی چندین مرحله مدل های مختلف نمای دوپوسته در نرم افزار دیزاین بیلدر و با کمک داده های آب وهوایی نرم افزار انرژی پلاس مدل سازی و شبیه سازی شدند ، پارامترهایی چون سرعت، دما و الگوی توزیع و گردش جریان هوا در فضای مابین دوپوسته و فضای داخل ساختمان، جهت تعیین اندازه بهینه بازشوها در نمای ساختمان و نمای خارجی از سویی و فاصله بهینه میان دو پوسته مورد بررسی و تحلیل قرارگرفت. با توجه به نتایج شبیه سازی می توان نتیجه گرفت که با کم کردن طول راهرو به میزان مشخص می توان بر سرعت و توزیع جریان تاثیر مثبت گذاشت. کم کردن طول راهرو بیش از حد تعیین شده نه تنها تاثیری بر پارامترهای موثر بر تهویه ندارد بلکه سبب کم شدن سرعت و عدم توزیع مناسب جریان می گردد.
    کلیدواژگان: ساختمان اداری، نمای دوپوسته راهرویی، تهویه طبیعی، نرم افزار دیزاین بیلدر
  • کسری کتاب اللهی *، سارا صالحی، مسعود علیمردانی صفحات 29-46
    امروزه آب کنارها به عنوان یکی از فضاهای مهم در بهبود کیفیات فضایی شهرها، مورد توجه واقع شده است. توجه به کیفیت های پایداری محیط در طراحی شهری آب کنارها، سبب می گردد تا رویکردی نسبتا جامع به تمامی ابعاد این حوزه به دست آید. پژوهش حاضر سعی دارد با بررسی ادبیات موضوع پیرامون مکانسازی پایدار، کیفیات پایداری محیطی را استخراج نموده و به سنجش و ارزیابی آنها در رودخانه قره سو بپردازد. هدف اصلی پژوهش دستیابی به راهبردهای مکانسازی پایدار در جهت ارتقای کیفیات رودخانه های واقع در محدوده های شهری می باشد. به دلیل وضعیت نامناسب موجود محدوده اطراف رودخانه قره سو، وجود پتانسیل های بالقوه و فقدان برنامه منسجمی در راستای پایداری مجدد آن، انجام پژوهش ضروری می نمود. داده های پژوهش از نوع کیفی- کمی بوده، تحلیل کیفیات محیطی بدست آمده در رودخانه قره سو، با استفاده از ماتریس سوآت انجام شده است. جهت پایایی و اعتبار پژوهش و تعیین اولویت بندی معیارهای سوآت، پرسشنامه ای براساس فرمول کوکران با حجم نمونه 100 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده و با لحاظ نمودن امکان پاسخگویی مردم، زمان و سن مشخص، در راستای اهداف پژوهش، توزیع شد و تجزیه و تحلیل داده ها از ترکیب سوآت و فرآیند تحلیل سلسه مراتبی، با کمک نرم افزار اکسپرت چویس محاسبه شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که در میان عوامل سوآت، نقاط ضعف بالاترین وزن را در مکانسازی پایدار رودخانه قره سو دارا بوده و در دسته بندی عوامل در قالب مولفه های کیفیت پایداری محیطی، مولفه عملکردی، اولویت اول را دارا می باشد و بر این اساس راهبردهای مکانسازی پایدار رودخانه ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: کیفیات پایداری، مکان سازی پایدار، آب کنار، سوآت- تحلیل سلسله مراتبی، رودخانه قره سو
  • سیده اشرف سادات *، محمد صادق طاهر طلوع دل صفحات 47-60
    مجموعه های زیستی، کانونی مناسب برای ظهور تنوع رفتاری هستند. تراز موفقیت در هر فضای زیستی را می توان از میزان استمرار حضور افراد در آن فضا مورد سنجش قرار داد. از آنجایی که میزان سرزندگی افراد با بهبود کیفیت زندگی آن ها رابطه مستقیمی دارد؛ بنابراین پرداختن به این موضوع از اهمیت والایی برخوردار می باشد. با توجه به نظر متخصصین حضور پررنگ انسان ها در هر مکان بیانگر حس سرزندگی و نشاط آن فضا به شمار می رود. بنابراین سه مولفه ی کالبدی، اجتماعی و زیست محیطی از عوامل جذب کننده مخاطبین به فضاهای زیستی هستند. روش تحقیق در این مقاله به شیوه فراتحلیل کیفی- کمی و ابزار تحقیق نمونه گیری هدفمند با شیوه تحلیل آماری داده ها بوده است. یافته های تحقیق نشان داده است با بررسی کیفی و کمی موضوعات مطرح شده، در زمینه حس سرزندگی در فضاهای مسکونی و فراوانی های متعلقه می توان؛ به خوبی آسیب شناسی و زمینه یابی لازم برای بهبود کیفیت محیط زندگی بدست می آید. براساس تحلیل نظرات 12 متخصصین مربوطه، سه مولفه کالبدی، مولفه اجتماعی و نیز مولفه زیست محیطی موثرترین مولفه ها محسوب می شوند. نتایج کمی این تحقیق نشان داده است که مولفه کالبدی 42/74 %، مولفه ی اجتماعی 61/18 %و مولفه زیست محیطی نزدیک به 00/7% در تحقق حس سرزندگی موثر بوده اند. دستاورد نهایی این تحقیق تبیین مدل ارتباطی میان مولفه های عامل تحقق سرزندگی برای ساکنین فضاهای زیستی است.
    کلیدواژگان: حس سرزندگی، فضاهای زیستی، مولفه کالبدی، مولفه اجتماعی، مولفه زیست محیطی
  • اسماعیل ضرغامی، علی شرقی، میلاد الفت * صفحات 61-74
    هدف از این پژوهش بررسی میزان همبستگی و ارتباطات بین عوامل مربوط به شهر دوستدار سالمند که توسط سازمان بهداشت جهانی معرفی گردیده، بوده و میزان تاثیر آن ها بر متغیر وابسته یعنی شهر دوست دار سالمند پایدار در شهر تهران سنجیده می شود. این پژوهش به روش پیمایشی صورت گرفته و پرسشنامه استاندارد سازمان بهداشت جهانی به روش غیر تصادفی هدفمند در بین 115 نفر از صاحب نظران توزیع گشته و تجزیه و تحلیل اطلاعات و داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون، تحلیل عاملی تاییدی و تکنیک مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) انجام شده است. در این پژوهش تجزیه و تحلیل داده ها به کمک نرم افزارهای SPSS 23 و Lisrel 8. 8 انجام شده است. نتایج بدست آمده از آزمون مدل پژوهش نشان می دهد که در سطح اطمینان 99 درصد شش مولفه (مسکن، مشارکت اجتماعی، تکریم سالمندان و مشمولیت اجتماعی، مشارکت شهروندی و استخدام، ارتباطات و اطلاعات و خدمات سلامتی و محلی) دارای رابطه معنی دار با پروژه شهر دوستدار سلامت و پایدار هستند (01/. > P).
    کلیدواژگان: شهر دوستدار سالمند، پایدار، تهران، همبستگی
  • مهدی خداداد *، حسین موسی زاده، فضلاللهاسمعیلی، مریم صالحی * صفحات 75-90
    هدف مقاله حاضر، سطح بندی مناطق کلانشهر تهران از لحاظ شاخص های توسعه پایدار با استفاده از تحلیل عاملی و خوشه ای، می باشد. روش پژوهش توصیفی – تحلیلی است و از مدل های کمی استفاده شده است. برای شناخت سطوح برخورداری مناطق 22 گانه شهر تهران، با استفاده از آمار و اطلاعات سرشماری سال 1390 از 47 شاخص در زمینه های اقتصادی، اجتماعی - فرهنگی و زیربنایی- مسکن استفاده گردیده و نتایج آن با بهره گیری از مدل تحلیل عاملی ارزیابی شده و سرانجام جهت تقسیم مناطق در گروه های همگن از روش تحلیل خوشه ایبهره گرفته شده است. برای ارزیابی داده ها از نرم افزار های Excel و SPSS و همچنین برای ترسیم نقشه ها از نرم افزار ArcGIS10 استفاده گردیده است. رتبه بندی مناطق 22 گانه تهران براساس میزان سطح رفاه و برخورداری از امکانات و خدمات شهری، از نابرابری و تفاوت معنادار بین گسترش فیزیکی شهر و توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در پایتخت حکایت دارد. به طوری که امکانات و خدمات در مناطق شهر تهران به صورت هماهنگ توزیع نشده اند . منطقه 6 توسعه یافته ترین و مناطق20 و 22 محروم ترین می باشند.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار شهری، مناطق شهری، مدل تحلیل عاملی، تحلیل خوشه ای، تهران
|
  • Sadaf Karamati Pages 1-14
    The purpose of this study was to investigate The effect of satisfaction from architectural quality of learning environments on the student success. To this end, the most important measures of student achievement were recognized through a survey. Then, investigate the relationship between academic achievement and spatial satisfaction according to third grade students’ comments as the main users of such learning spaces. The statistical population of the study at this stage included all third-grade primary school students in Ardabil; out of them, 2016 students were selected as the sample size based on cluster sampling method. According to the results obtained from confirmatory tables and correlational tests on 12 measures affecting qualities of learning spaces, it was observed that satisfaction with each quality of learning spaces had a significant relationship with students’ academic achievement. As well, satisfaction with the shape of the classroom was considered as a factor affecting academic achievement of students. Results from examining all measures indicated that satisfaction of students with classroom space was effective on their academic achievement.
    Keywords: Learning environment, classroom, architectural qualities, academic achievement, Satisfaction
  • Zahra Keshavarz * Pages 15-28
    One of the main issues in designing office buildings is to maintain thermal comfort in indoor environment by using passive design strategies. Double skin façade is a key idea in energy efficient building concept and is commonly used in office buildings. Proper skin of building results in optimize natural light and ventilation in cavity space of double skin façade and indoor spaces. In this research a corridor double skin façade of an office building in warm and arid climate of Shiraz has been modeled to evaluate parameters affecting natural ventilation. Air flow velocity, temperature, circulation and Distribution have been investigated in cavity and indoor space of building in different design condition of corridor façade to determine optimum size and position of openings and width of cavity. Results shows that by dividing length of corridor to specific size there will be better flow distribution and velocity. Subtracting length of corridor less than specified limit will not have positive effect and in some condition result in poor ventilation condition.
    Keywords: Office Building, Corridor Façade, Natural Ventilation, Design Builder Software
  • Kasra Ketabollahi *, Sara Salehi, Masoud Alimardani Pages 29-46
    Nowadays waterfronts are considered as one of the most important spaces in improving spatial qualities of cities. Attention to environmental sustainability of urban design of waterfronts, will result in a fairly comprehensive approach to all aspects. The present study tries to extract qualities by reviewing literature on sustainable place-making, measure and evaluate them in the Qara-sou River. The main object is to achieve sustainable place-making strategies to improve the quality of rivers in urban areas. Because of the inappropriate status of surrounding area around the the Qara-sou River, the existence of possible potentials and the lack of a coherent plan for its sustainable revival, required research to be carried out. The research data are qualitative-quantitative. The environmental qualitative analysis of the case study done using the SWOT matrix. To determine the reliability and validity of research and prioritization of SWOT criteria, a questionnaire based on Cochran formula with a sample size of 100 person by using randomized method, with the possibility of People's accountability, with specified time and age was distributed.
    Analysis of data from the combination of SWOT and hierarchical process analysis, with help of the Expert Choice software, is calculated. The results show that among the SWOT factors, the weaknesses have the highest weight in the sustainable place-making of the case and in Categories of factors; And in categorizing factors in the form of factors of quality of environmental sustainability, functional one has the first priority; and Finally, sustainable place-making strategies of Rivers are presented
    Keywords: Sustainability Qualities, Sustainable Place-Making, Water Front, SWOT-AHP, Qara-Sou River
  • Seyyedeh Ashraf Sadat *, Mohammad Sadegh Taher Tolou Del Pages 47-60
    Biological collections are the focal point for the emergence of behavioral diversity. The level of success in any bio space can be measured by the extent of the continuity of people in that space. According to experts, the bountiful presence of humans in every place represents the feeling of vitality and vitality of that space. The result of these three components is the emergence of happiness in space, a sense of vitality and excitement. The research method in this paper was qualitative-quantitative meta-analysis and a research tool for purposeful sampling with the method of statistical analysis of data. The findings of the research have shown that with the qualitative and quantitative study of the issues raised, in the field of the sense of vitality in residential areas and frequencies, it is possible to find the pathology and the necessary research to improve the quality of the living environment. According to the analysis of the views of the 12 experts, the three components of physical, social component and environmental component are the most effective components. The quantitative results of this study have shown that physical component is 74.42%, the social component is 18.61% and the environmental component is close to 7.00% in realizing the sense of vitality. After analyzing the findings and categorizing the necessary 15 effective indicators in the sense of vitality. The final achievement of this research is to explain the communication model between the factors contributing to the realization of vitality for residents of biological spaces.
    Keywords: Sense of Livability, Biological Spaces, Physical Component, Social Component, Environmental Component
  • Pages 61-74
    Now, population aging has become a global phenomenon. This phenomenon has been resulted from global fertility rate decrease together with increasing elderly age. The aim of this research is studying the relationship between Age-friendly city indexes which have been introduced by World Health Organization (WHO), and the rate of their effect on dependent variable of sustainable Age-friendly city in Tehran. The research is conducted by survey method and the standard questionnaire of WHO has been distributed targeted and non-randomly among 115 experts and the analysis was made by Pierson Correlation test, Confirmatory factor analysis, and Structural Equation Modeling techniques (SEM). The research analysis was done in SPSS23 and Lisrel8.8 softwares. Results of the model test show that in 99 percent confidence level of the 6 indexes (Housing, Social participation, Respect for the elderly and social inclusion, Citizen participation and employment, Communication and information, and Health and local services) have a meaningful relation with sustainable Age-friendly City project (P
    Keywords: Age-Friendly city, Sustainable, Tehran, Correlation
  • H. Mosazadeh, F. esmaeili, Maryam Salehi * Pages 75-90
    The aim of this paper is to determine the level of Tehran metropolitan areas in terms of sustainable development indicators using factor analysis and cluster analysis. The research method is descriptive-analytic and quantitative models have been used. To understand the levels of access to the 22 areas of Tehran, using statistics and census data of 2011, 47 indicators have been used in economic, social and cultural infrastructure and housing, and the results have been obtained using the model The factor analysis has been evaluated and finally, cluster analysis has been used to divide the regions into homogeneous groups. For evaluation of data, Excel software and SPSS software were used, and ArcGIS 10 software was used to draw maps. The ranking of Tehran's 22 districts based on the level of welfare and utilization of urban facilities and services indicates inequality and a significant difference between the physical expansion of the city and economic, social and cultural development in the capital. Since the facilities and services in the areas of Tehran have not been distributed in a coordinated manner. Zone 6 is the most developed and the 20 and 22 regions are the most deprived.
    Keywords: Urban development, urban areas, factor analysis model, cluster analysis, Tehran