فهرست مطالب

نشریه معماری و شهرسازی پایدار
سال پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اسماعیل ضرغامی، جمال الدین مهدی نژاد، درسا فتوره چی صفحات 1-14
    امروزه افتراق مسکن از مقولات مهم است که عواملی همچون وضعیت اقتصادی و ساختار فضایی منجر به تفکیک مسکن برای افراد با طبقات مختلف درآمدی شده است. متاسفانه، این افتراق، افتراق فضایی این افراد را نیز به دنبال داشته است. مشکلات غیر قابل کنترل و پیچیده تر ایجاد شده توسط تمرکز خانواده های کم درآمد و مساکن دولتی، کشورهای توسعه یافته را به چاره اندیشی برای یکپارچه سازی افراد کم درآمد و پردرآمد واداشته است. این پژوهش، در پی کشف مولفه های شکل گیری مسکن، درآمد ترکیبی موفق در ایران و ارائه الگوی نظری-کاربردی است. هدف اصلی، شناخت اصول پایه طراحی مسکن درآمد ترکیبی، مبتنی بر تئوری هویت اجتماعی و مکانی منطبق با فرهنگ ایرانی-اسلامی است، تا بتوان به همزیستی افراد با گروه های مختلف درآمدی کمک کرد. این پژوهش از نظر روش شناسی توصیفی-تحلیلی با اهداف کاربردی است که داده های مورد نیاز آن به شیوه اسنادی و کتابخانه ای جمع آوری شده است. سپس از طریق تئوری های مربوط به این زمینه و بررسی آن از منظر طراحی مسکن ایرانی، به تعریف مولفه های مهم در طراحی مسکن درآمد ترکیبی برای شهر ایرانی-اسلامی پرداخته خواهد شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که موفقیت مسکن درآمد ترکیبی ایرانی-اسلامی مستلزم رعایت اصل هویت اجتماعی در بطن طراحی است. اگرچه در حال حاضر مسکن درآمد ترکیبی به مرحله اجرایی نرسیده است، اما می توان با استفاده از الگوی ارائه شده، به اجرایی شدن مسکن درآمد ترکیبی دست پیدا کرد. همچنین، نتایج تحقیق به عوامل یکپارچگی اجتماعی-فضایی در مسکن درآمد ترکیبی ایران و نیز به چارچوب مفهومی طراحی مبتنی بر هویت اجتماعی از طریق تئوری های مکان محور هویتی دست یافته است. امروزه افتراق مسکن از مقوله های مهم است که عواملی همچون وضعیت اقتصادی و ساختار فضایی منجر به تفکیک مسکن برای افراد با طبقات مختلف درآمدی شده است. متاسفانه، این افتراق، افتراق فضایی این افراد را به دنبال داشته است. مشکلات غیرقابل کنترل و پیچیده تر ایجاد شده توسط تمرکز خانواده های کم درآمد و مسکن های دولتی، کشورهای توسعه یافته را به تفکر برای یکپارچه سازی افراد کم درآمد و پردرآمد واداشته است. این پژوهش در پی کشف مولفه های شکل گیری مسکن درآمد ترکیبی موفق در ایران و ارائه الگوی نظری-کاربردی است. هدف اصلی، شناخت اصول پایه طراحی مسکن درآمد ترکیبی، مبتنی بر تئوری هویت اجتماعی و مکانی منطبق با فرهنگ ایرانی-اسلامی است تا بتوان به همزیستی افراد با گروه های مختلف درآمدی کمک کرد. این پژوهش از نظر روش شناسی توصیفی-تحلیلی با اهداف کاربردی است که داده های موردنیاز آن به شیوه اسنادی و کتابخانه ای جمع آوری شده است. سپس از طریق تئوری های مربوط به این زمینه و بررسی آن از منظر طراحی مسکن ایرانی، به تعریف مولفه های مهم در طراحی مسکن درآمد ترکیبی برای شهر ایرانی-اسلامی پرداخته خواهد شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که موفقیت مسکن درآمد ترکیبی ایرانی-اسلامی مستلزم رعایت اصل هویت اجتماعی در بطن طراحی می باشد. اگرچه درحال حاضر مسکن درآمد ترکیبی به مرحله اجرایی نرسیده است، اما می توان با استفاده از الگوی ارائه شده، به اجرایی شدن مسکن درآمد ترکیبی دست پیدا کرد. همچنین، نتایج تحقیق به عوامل یکپارچگی اجتماعی-فضایی در مسکن درآمد ترکیبی ایران و نیز به چارچوب مفهومی طراحی مبتنی بر هویت اجتماعی از طریق تئوری های مکان محور هویتی دست یافته است.
    کلیدواژگان: مسکن درآمد ترکیبی، هویت اجتماعی، هویت مکان، خودانگاره، افتراق مسکن
  • مژده صفایی تبار، نریمان فرحزا، علی اکبر کوششگران صفحات 15-26
    در این مقاله سعی بر آن شده است که کاربرد رایانه در فرایند تحلیل و ساخت الگوهای پارمتریک در ایجاد جداره دوم در پاسخ به نور در زمان های مختلف مورد بررسی قرار گیرد. این بررسی در دو بخش طراحی الگوهای پارامتریک و ساخت دیجیتال مورد بررسی قرار گرفته است. در بخش اول به منظور برای بررسی دقیق روش تحقیق شبیه سازی از طریق طراحی پارامتریک با استفاده از افزونه گرس هاپر [1] مورد توجه قرار گرفت. برای ساخت نمای پارامتریک، بر مبنای حرکت خورشید در طول روز در ماه های مختلف و بر مبنای نیازهای نوری هر فضا این الگوریتم در نرم افزار گرس هاپر و افزونه هانی بی [2] نوشته شد. در واقع پس از ساخت کلیت مدل در گرس هاپر به منظور تعیین دقیق میزان بازشوها از پلاگین هانی بی استفاده شد. برای بررسی دقیق تر گشودگی ها دو گونه مسکن شمالی و جنوبی انتخاب گردید و تفاوت های نورگیری در آن ها مورد بررسی قرار گرفت. به عنوان مثال در این دو نمودار وضعیت نورگیری در دو گونه مسکن شمالی و جنوبی قبل (نمودار اول) و بعد از اضافه شده پوسته برای دو طبقه اول و پنجم (نمودار دوم و سوم) نشان داده شده است. این دو نمودار نشان می دهد که استفاده از پوسته مشبک نور مزاحم را تا حد زیادی کنترل می نماید و سبب رسیدن به حد بهینه نورگیری و کاهش خیرگی، خصوصا در فصل زمستان برای فضا می گردد.
    کلیدواژگان: الگو، طراحی پارامتریک، نمای دوم، نور، مسکن
  • مرتضی ضامنی، نیما ولی بیگ صفحات 27-38
    برنامه ریزی استراتژیک وسیله ای جهت برون رفت از بحرانهای زیست محیطی ناشی از ساخت و ساز ناسازگار با محیط زیست طبیعی در جزیره مینو به شمار می آید. در صورت انجام این پژوهش ضمن تبیین نقش برنامه ریزی هدفمند در درک روشن از تغییرات محیطی و بهره برداری از فرصت های پیش رو، مفاهیم تاثیر گذار در ساخت و ساز جزیره مینو تحلیل می شوند و بدینوسیله ضمن تطابق با نیازهای روز، شرایط استفاده از آنها فراهم می گردد و قالبی برای کنترل فعالیت های آتی ارائه می دهد. این پژوهش سعی دارد با جمع آوری داده ها به روش کتابخانه ای و میدانی و براساس قضاوت خبرگان مبتنی بر روش گلوله برفی و با استفاده از ابزار پرسشنامه وتحلیل سلسله مراتبی AHP بوسیله نرم افزار EXPERT CHOICE به تدوین و اولویت بندی استراتژی های ساخت و ساز در جزیره مینو مبتنی بر محیط زیست بپردازد. در این راستا پس از شناسایی عوامل درونی وبیرونی وتحلیل سلسله مراتبی ، ماتریس های IFE و EFE تشکیل و نسبت به تعیین استراتژی های مناسب براساس ماتریسSWOT و اولویت بندی آنها با ماتریس QSPMپرداخته خواهد شدبراساس ماتریس QSPMدراین پژوهش اولویت دارترین استراتژی"ایجاد شهرک های گردشگری با رویکرد توسعه پایداری زیست محیطی"بدست آمده است.
    کلیدواژگان: استراتژی های ساخت و ساز، جزیره مینو، پایداری محیط زیست
  • سهراب رضایی، علی شرقی*، قاسم مطلبی صفحات 39-58

    امروزه بهره گیری از راهکار های فناورانه و طراحی معماری غیر فعال جهت شکل گیری ساختمان های مسکونی بهره ور در مصرف انرژی توسعه یافته است، با این حال، کاهش مصرف انرژی در ساختمان ها در حد انتظار به نظر نمی رسد. چرایی بروز این مسئله با ماهیت پیچیده رفتار ساکنان آن ها در مصرف انرژی پیوند می یابد که عامل مهمی برای مرتبط ساختن خلا بین میزان مصرف انرژی پیش بینی شده و واقعی در ساختمان های مسکونی است. این تحقیق با توصیف و تحلیل پیشینه موضوع، به تعریف و توصیف رفتار ساکنان و تاثیر آن در میزان مصرف انرژی، شناسایی عوامل موثر بر آن و ارائه چارچوبی برای تببین فرآیند شکل گیری رفتار ساکنان مبتنی بر عوامل شناسایی شده؛ به منظور ترغیب ساکنان ساختمان های مسکونی بر بروز رفتارهای مرتبط با حفظ انرژی بواسطه محرک ها (عوامل موثر) پرداخته است. یافته های تحقیق نشان می دهند که عوامل اقلیمی، عوامل کالبدی، عوامل فردی- اجتماعی، عوامل زمینه ای و عوامل اقتصادی در شکل گیری رفتار ساکنان در مصرف انرژی موثرند. همچنین، در پژوهش حاضر با تلفیق تئوری های مرتبط با محیط فیزیکی (چارچوب چهارگانه محرک ها- نیاز ها- کنش ها- سیستم ها) و محیط روانی- اجتماعی (تئوری رفتار برنامه ریزی شده) و تئوری شناختی اجتماعی (جهت پیوند عوامل محیطی، فردی و رفتاری) ، عوامل محیط فیزیکی (کالبدی، طبیعی) و فردی- اجتماعی شناسایی شده در قاب واحدی متحد شده اند و به تبیین نقش آن ها در فرآیند شکل گیری عوامل رفتاری موثر ساکنان ساختمان های مسکونی بر میزان مصرف انرژی در قالب مدل پیشنهادی تحقیق پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: رفتار ساکنان، مصرف انرژی، ساختمان های مسکونی، عوامل کالبدی، عوامل فردی- اجتماعی
  • آرش محمد مرادی، سید عباس یزدانفر، محسن فیضی صفحات 59-70
    چکیده: نظام توسعه‏ی متداول در کشور از امکانات بالقوه‏ی بافت‏های تاریخی غافل بوده و در مسیر توسعه‏، آن‏هارا بیش از هر زمانی به سوی فرسایش و اضمحلال سوق داده است. خروج از این پدیده مستلزم توجه جدی به این دارایی‏هاست که فی نفسه از مضامین توسعه‏ی پایدار برخوردار میباشد. محلات قدیمی در بافت‏های تاریخی بازگو کننده‏ی ساختاری از خانواده‏، واحدهای همسایگی، ساختار اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و کالبدی است که تحولات مربوط به تغییرات ایجاد شده از دوره‏ی پهلوی اول به بعد، ساختار آن‏هارا دگرگون کرده و هویت ذاتی آن‏هارا تحت ‏الشعاع قرار داده است. هدف عمده‏ی این مقاله ایجاد ارتباط سنجیده بین حفاظت و توسعه‏ بر مبنای پایداری می‏باشد که بتواند دارایی‏های موجود در بافت‏های تاریخی را به عنوان الگوهای اصیل در نظام توسعه به شهر جدید پیوند دهد. روش پژوهش این مقاله تحلیلی و تفسیری بوده و با نگاهی آسیب شناسانه از بعد اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی می‏باشد. محصول نهایی این پژوهش نیز دست‏یابی به راهبردهایی با رویکرد دارایی مبنا در جهت واقف کردن نظام توسعه‏ی جدید شهرها به سرمایه‏های اجتماعی، کالبدی، اقتصادی و فرهنگی بافت‏های تاریخی می‏باشد.
    کلیدواژگان: بافت تاریخی، توسعه‏ی پایدار، دارایی مبنا، ساختار، اودلاجان
  • احمد حاج علیزاده * صفحات 71-84
    برنامه ریزی کاربری اراضی شهری، ساماندهی مکانی و فضایی فعالیت ها و عملکردهای شهری بر اساس نیازهای جامعه شهری است یکی از اهداف برنامه ریزی کاربری اراضی شهری، مکان یابی مناسب کاربری ها و جداسازی کاربری های ناسازگار از یکدیگر است. برای تعیین میزان سازگاری و ناسازگاری بین دو کاربری باید مشخصات و نیازهای مختلف هر یک را برای انجام دادن فعالیت عادی آن تعیین و سپس با مقایسه این مشخصات، موارد توافق و عدم توافق را مشخص کرد. شهر اردبیل با دارا بودن قدمت دیرین در شهرنشینی، همواره مورد توجه مهاجرین روستایی بوده است بطوریکه روند افزایش روزافزون جمعیت شهری منجر به ایجاد و گسترش شهرک های اقماری جدید در این شهر گردیده است که سازگاری کاربری های این شهرک ها از اصول اولیه نظام برنامه ریزی شهری محسوب می گردد. در این مقاله با استفاده از ماتریس سازگاری ضمن بررسی چگونگی توزیع آنها در وضع موجود، درجه سازگاری و ناسازگاری و نیز مطلوبیت همجواری های هر کدام از کاربری ها مشخص شود. نتایج نشان می دهد که کاربری صنعتی با ضریب اهمیت 298/0 بیشترین امتیاز و کاربری مسکونی با 014/0، کمترین امتیاز را از نظر ناسازگاری کاربری ها در محدوده مورد مطالعه به دست آوردند.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، رشد شهری، سازگاری کاربری، شهر اردبیل، سیستم اطلاعات جغرافیاییGIS
  • فریبا شاپوریان * صفحات 85-96
    آثار هنر اسلامی دارای تزیینات بسیار زیبایی هستند که اغلب سراسر سطوح را می پوشانند. یکی از شیوه های تزیین پوشش دیوار بناها در فضای داخلی که از دوره اشکانیان در معماری ایران مورد استفاده قرار گرفته گچبری است. تزیینات گچبری دوره اسلامی بر اساس پیشینه هنر گچبری پیش از اسلام در ایران شکل گرفت و سیر تکاملی آن در دوره ایلخانیان به اوج رسید. گچبری سنتی تا دوره صفویه شیوه یکسانی را پی گرفت و سپس تحت تاثیر هنر گچبری اروپایی تغییر کرد و ویژگی های پایدار آن دچار افول شد. این روند در دوره قاجار به اوج رسید و تزیینات گچبری از گچبری سنتی فاصله گرفت. مساله پژوهش حاضر این است که نقوش تزیینی گچبری بنای باغ فردوس تهران مربوط به دوره قاجار با شیوه های گچبری سنتی چه تفاوت هایی دارد؟ روش تحقیق توصیفی تحلیلی و تطبیقی است . در این پژوهش جنبه زیباشناسی و نمادین نقوش مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که در تزیینات گچبری بنای باغ فردوس تهران موضوع، نوع طراحی، ارزش های نمادین نقوش و شیوه اجرا از روش سنتی فاصله گرفته ولی در زمینه ترکیب بندی از الگوی نقوش متقارن پیروی شده است.
    کلیدواژگان: نقوش تزیینی و نمادین، گچبری سنتی، معماری، هنر دوره قاجار، باغ فردوس تهران
|
  • Esmaeil Zarghami, Jamaledin Mahdinejad, dorsa fatourehchi Pages 1-14
    Nowadays, housing segregation has become one of the most important factors which is the results of people with different income classes and spatial structure. This segregation has led to the differentiation of low-income people from high-income people in the developed world. Therefore, the mixed income housing can also be used as a solution in this country. However, it should be noted that the necessity of applying mixed income housing policies is to pay attention to the important factors of design in accordance with the principles of the formation and design of housing in the Iranian-Islamic city. Therefore, given the newness of this discussion in Iran and the fact that the design of housing in Iran is a problem beyond the design of high-quality, design-based culture and Iranian identity, in order to achieve the success of a mixed income housing solution, It is necessary to extract the fundamentals of housing design for mixing income. The main purpose of this study is to recognize the basic principles of designing for the compounding income of Iranian people based on the theory of social and place identity consistent with the Iranian-Islamic culture in order to be able to achieve sustainable social identity in these residential complexes in Iran. The results of the research indicate that the success of Iranian-Islamic mixed income houses requires the observance of the principles of sustainable social identity in the design solutions.
    Keywords: Mixed income housing, Sustainable Social Identity, place Identity, Self-concept, Housing segregation
  • mojde safaeetabar Pages 15-26
    This article is an attempt to examine the use of computer applications in process analysis and parametric patterns in creation of a second chamber in response to light at different times. This review is studied in two parts of parametric models and digital fabrication. In the first part, in order to a detailed review the method of simulation with parametric design using Grass Hopper plugin was considered. To build parametric faced, Based on the movement of the sun throughout the day in different months and based on optical needs of each space, the algorithm was written in the Grass Hopper and honeybee plugin .In fact, after making the totality of the faced in the Grass Hopper, In order to determine the exact amount the opening, the Haney bee plugin was used.The results showed that the use of latticed shell as the second faced, in two types of housing in North and South, Application in summer for the third to fifth floors and in winter for all floors. In landscape design can be designed the faced movable that is used for all the seasons.
    Keywords: Parametric design, second facades, light, housing
  • morteza zameni, nima vali beig Pages 27-38
    Strategic planning is an appliance to overcome environmental crisis which are caused by type of construction that is not consistent with the environment in Minoo Island. In addition to explain role of purposeful planning in order to have explicit perception of environmental changes and exploit upcoming opportunities, effective concepts in construction of Minoo Island will be analyzing by accomplishing this research. Thus, in addition to accordance with needs of day, suitable situation for applying them will be provided and a chart will be created to control activities in the future.It has been tried to collect information using library and field study methods based on scholars’ judgment according to Snow ball sampling technique by questionnaire and AHP hierarchical analysis and via Expert Choice software so as to compile and prioritize strategies of construction in Minoo Island according to the environment sustainability .In this regard, IFE and EFE matrixes are formed, appropriate strategies based on SWOT matrix are determined and will be prioritized via QSPM matrix after identifying internal and external factors and hierarchical analysis. According to QSPM matrix the most prioritized strategy has been achieved as “constructing tourism towns with approach of environmental stability development”.
    Keywords: environment sustainability, Minoo Island, strategies of construction
  • sohrab rezaei, Ali Sharghi, ghasem motalebi Pages 39-58

    In recent years, the use of technological solutions and passive architectural design has been developed to form energy-efficient buildings, however, reduction in energy consumption in buildings are not as it is expected. One main reason for this is the lack of comprehensive understanding of the complex nature of occupant behavior in energy consumption, which causes significant difference between the predicted performance and actual performance of energy consumption in buildings. This research sought to define and describe the occupant behavior and its effect on energy consumption, identify the factors affecting it, and provide a framework for explaining the process of forming occupant behavior based on identified factors to motivate occupant of residential buildings in saving energy. This was a descriptive-analytic paper which reviewed the literature of occupant behavior in residential buildings and energy consumption in two areas related to environmental studies (built environment, natural) and behavior, social psychology. The results showed the residents’ behavior was affected by various factors in the physical (built environment, natural) and socio-personal environment; therefore, this papers combined theories related to the physical environment (framework of drivers - needs - actions - systems), socio-psychology (social cognitive theory, theory of planned behavior) and social cognitive theory (to link environmental, personal and behavioral factors), the physical environment factors and personal-social environment factors identified in a unified framework.

    Keywords: Occupant behavior, Energy consumption, Residential buildings, Physical factors, Socio- personal factors
  • Arash Mohammad Moradi, Seyed, Abbas Yazdanfar, Mohsen Faizi Pages 59-70
    Abstract: The current development policy in the country, has ignored the potential of historic textures. This ignorance resulted in the deterioration of historic fabrics more than any time before. There is a need to consider these precious properties, which are the symbol of sustainable development. Old neighborhoods in historic textures depicts the structural changes, since the first era of Pahlavi, in Social, Economical, Cultural and Physical aspects, which in turn caused the anomaly in their identity. The main purpose of this paper is making a connection between conservation and development based an sustainability, to correlate the existing properties and heritage assets in historic textures to new cities as original patterns. The analytical and interpretive research methodology is applied to pursue the objectives of this paper, in achieving the social, cultural and economical pathology. The final product of this research is suggesting strategies based on existing assets and properties and all other social, physical, economical and cultural capitals of historic textures.
    Keywords: Historic Fabrics, Sustainable Development, based on existing assets, structure, Oudlajan
  • ahmad hajalizade Pages 71-84
    Urban land use planning, spatial and spatial organization of urban activities and functions based on the needs of urban community is one of the objectives of urban land use planning, locating suitable applications and separating incompatible uses of each other. In order to determine the degree of compatibility and incompatibility between the two users, it is necessary to determine the different characteristics and needs of each one to perform its normal activity, and then, by comparing these specifications, the cases of agreement and disagreement. Ardabil, having a history of long-standing in urbanization, considered by rural migrants. As the trend of increasing urban population will lead to the development of satellite towns in the city's compatibility member of this settlements from the basics of planning system Is a city. In this paper, using the compatibility matrix, while examining how they are distributed in the current state, the degree of compatibility and incompatibility, as well as the utility of the adjacency of each application. The results show that industrial users with the highest score of 298 percent and residential use with 0.014 obtained the lowest score in terms of incompatibility of applications in the study area.
    Keywords: Land Use, Urban Growth, User Adaptability, Ardabil City, GIS Geographic Information System
  • F. Shapourian * Pages 85-96
    The works of Islamic art have very attractive decorations that cover most of the aspect. Plaster design is one of the elements and techniques in the interior design of the buildings which used during Parthian period in Iranian architecture ever since the Ashkanian dynasty era. The Plaster decorations of the Islamic period were formed based on the history of pre-Islamic Plaster art in Iran, and its development evolved during the period of the Ilkhanis era until the Safavid period followed the same pattern and then it declined under the influence of the European art of Plaster decorations. The European influence on Plaster decorations were increased in the era of Qajar and separating it from the Traditional Plaster Design. This study examines the difference of plaster design in Bagh-e-Ferdows building in Tehran related to the Qajar era with Traditional Plaster Design? In this research, the fine art and technical methods of Traditional Plaster Design have been studied and compared. The results of study indicate that the design, symbolic of decorative features and the method of implementation have been removed from the traditional method in the framing of the Bagh-e-Ferdows, but in the context, it followed the symmetrical pattern.
    Keywords: Decorative features, Traditional plaster design, Architecture, Art in Qajar dynasty era, Bagh-e-Ferdows building of Tehran