فهرست مطالب

پژوهش آب ایران - پیاپی 12 (بهار و تابستان 1392)

مجله پژوهش آب ایران
پیاپی 12 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/01
  • تعداد عناوین: 28
|
  • غلامحسین کریمی، عبدعلی ناصری صفحه 1

    برای بررسی ضرایب گیاهی Kc ذرت تابستانه تحت شرایطی که از آب زیرزمینی کم عمق و شور در تامین بخشی از نیاز آبی گیاه استفاده می شود، تحقیقی در لایسی مترهای ستونی به قطر 8‎/0 و ارتفاع 2‎/1 متر انجام شد. سطح آب زیرزمینی در لایسی مترها با استفاده از بطری ماریوت در عمق 6‎/0 متر ثابت نگه داشته شد. تیمارهای مورد استفاده شامل سه سطح شوری آب زیرزمینی معادل 5‎/2، 5 و 5‎/7 دسی زیمنس بر متر و دو سطح آبیاری معادل 100 و 70 درصد نیاز آبیاری محاسبه شد. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. یک تیمار کشت ذرت بدون آب زیرزمینی با سه تکرار و با آبیاری کامل به عنوان تیمار شاهد در نظر گرفته شد. در این پژوهش معادله مربوط به اجزاء ضریب گیاهی واقعی Kca، شامل ضریب مربوط به آبیاری Kci و ضریب مربوط به آب زیرزمینی Kcg، بر اساس معادله توازن حجم به دست آمد و منحنی های مربوطه ترسیم شد. نتایج نشان داد که میزان مشارکت آب زیرزمینی در سطح آبیاری 100 درصد در شوری های که ذکر شد به ترتیب 28‎/5، 61‎/4 و 76‎/3 درصد و با 70 درصد تامین نیاز آبی، 00‎/25، 09‎/22 و 71‎/19 درصد بوده است. که این اختلاف در سطح 5 درصد معنی دار است. منحنی های ضریب گیاهی واقعی و اجزاء آن در دو حالت آبیاری کامل و کم آبیاری نیز از الگوی متفاوتی.

    کلیدواژگان: ضریب گیاهی، لایسی متر، ذرت، مشارکت آب زیرزمینی، آب زیرزمینی کم عمق و شور
  • شهره پدرام، علیرضا حسن اقلی* صفحه 11

    این تحقیق در شرایط آزمایشگاهی با استفاده از دو مدل فیزیکی نفوذسنج انجام شد. به دلیل لزوم مطالعه اثر کیفیت آب ورودی بر نتایج آزمون نفوذسنجی، علاوه بر کاربرد آب غیرشور با dS/m 78‎/0= ECو (meq/lit)‎0.5 23‎/1=SAR، استفاده از زه آب های شور منطقه خرمشهر به ترتیب با dS/m 124=EC، (meq/lit)‎0.5 28‎/79=SAR و dS/m 2‎/22EC=، (meq/lit)‎0.5 27‎/26=SAR در حضور خاک شور- سدیمی (dS/m 3‎/169EC=، (meq/lit)‎0.5 18‎/45=SAR)‎، مدنظر قرار گرفت. پوشش مصنوعی مورد استفاده از نوع PP450 بود که مطابق ضوابط طراحی، مناسب خاک منطقه تشخیص داده شد. آزمون ها در پنج گرادیان هیدرولیکی 1، 5‎/2، 5، 5‎/7 و 10 و سه تکرار انجام شد و شاخص های هدایت هیدرولیکی و نسبت گرادیان به صورت آزمایش در قالب طرح پایه کاملا تصادفی بررسی شد. نتایج نشان داد که اگر چه در تمامی آزمون ها نسبت گرادیان کمتر از یک بود، لیکن کمیت آن در شرایط کاربرد شورترین زه آب به میزان بحرانی (0‎/1) نزدیک تر شد. با مقایسه مقادیر متوسط هدایت هیدرولیکی مشخص شد که مقدار آن با افزایش EC آب ورودی کاهش یافت، به طوری که متوسط هدایت هیدرولیکی در شرایط کاربرد آب غیرشور به ترتیب 55‎/3 و 26‎/1 برابر متوسط آن درکاربرد زه آب با EC برابرdS/m 124 و dS/m2‎/22 بود. کاهش قابل توجه مقادیر متوسط هدایت هیدرولیکی و افزایش نسبت گردایان در شرایط کاربرد آب با شوری های بالاتر، حکایت از آن دارد که به کیفیت آب باید به عنوان یک عامل تاثیرگذار بر نتایج آزمون نفوذسنجی توجه

    کلیدواژگان: پوشش مصنوعی، شوری آب، خرمشهر، زهکشی، نسبت گرادیان، نفوذسنج، هدایت هیدرولیکی
  • مینا کاظمی زریون، امیرحسین ناظمی، محمد علی اشرف صدرالدینی، محمد علی قربانی صفحه 21

    شوری خاک یکی از مسایل مهم در کشاورزی است که در مناطق خشک و نیمه خشک، حاصل خیزی خاک و تولید محصول را با مشکل روبرو می سازد. از این رو مطالعه شوری خاک اهمیت زیادی دارد و نیاز به استفاده از روش های مناسب برای پیش بینی و شبیه سازی شوری خاک برای کنترل و جلوگیری از توسعه آن ضروری است. در این پژوهش شبیه سازی زمانی و مکانی شوری خاک با استفاده از تلفیق زمین آمار و مدل کامپیوتری SaltMod انجام گرفت. به این منظور برای پیش بینی شوری خاک در دوره های زمانی 5 و 10 ساله از SaltMod استفاده شد و مقادیر شوری در 98 نقطه در اراضی پایاب سد حاجیلرچای خروانق واقع در شمال غرب ایران تعیین شدند. نتایج شبیه سازی ها نشان داد که در منطقه ریشه مقادیر شوری کمتر از dS/m 3‎/6 در دوره های 5 و 10 ساله روند افزایشی و مقادیر بیشتر از آن روند کاهشی دارند. از آنجاییکه مدل SaltMod توانایی بررسی مکانی داده ها را ندارد، پس برای ارزیابی و تحقیق تغییرات مکانی شوری خاک در زمآن های موردنظر، از نرم افزار GS+که دربردارنده روش های مختلف زمین آماری است استفاده شد. مقادیر شوری در نقاط نمونه برداری نشده تخمین و نقشه های مربوطه ترسیم شدند. روش های زمین آماری مورد استفاده شامل کریجینگ، کوکریجینگ و فاصله وزنی معکوس بودند که برای ارزیابی روش ها، روش ارزیابی تقاطعی با پارامترهای میانگین خطای مطلق (MAE)‎، میانگین خطای انحراف (MBE)‎ و جذر میانگین مربعات خطا (RMSE)‎ استفاده شد.

    کلیدواژگان: شوری، حاجیلرچای، کوکریجینگ، ارزیابی تقاطعی
  • سیده سمیرا حشمتی، حبیب الله بیگی هرچگانی*، علیرضا داودیان دهکردی، سید حسن طباطبائی صفحه 33

    آب زیرزمینی دشت شهرکرد فقط منبع مهم آب برای مصارف مختلف در دشت شهرکرد است. هدف از این مطالعه بررسی تغییرات زمانی و تغییرات مکانی EC (هدایت الکتریکی)، TDS (کل جامدات حل شده)، TSS (کل جامدات معلق) و کدورت در آب زیرزمینی شهرکرد بود. در این مطالعه از 97 حلقه چاه در خرداد، تیر، شهریور و آبان 1389نمونه برداری شد. نتایج نشان داد که میانگین EC در خرداد و تیر نزدیک به هم و حدود S/cm 530 بود و تا آبان به حدود S/cm 370 کاهش یافت (05‎/0P<). میانگین TDS در خرداد mg/l 400 بود که از TDS در سه زمان دیگر (حدود mg/l 300) بیشتر بود (05‎/0P<). میانگین TSS طی زمان دارای روند کاهشی بود (05‎/0P<). بر اساس میانگین های EC و TDS آب زیرزمینی شهرکرد برای شرب و آبیاری کیفیت مناسبی داشت. مدل واریوگرام مناسب برای EC و TDS در چهار زمان مورد مطالعه گوسی و مدل واریوگرام مناسب برای TSS گاهی کروی و گاهی نمایی بود. پهنه بندی ها نشان داد در اکثر زمان ها در نیمه جنوبی دشت غلظت املاح حل شده و معلق بیشترین است. کیفیت آب در همه زمان ها از لحاظ میانگین TDS برای آبیاری قطره ای نیز مناسب بود. این در حالی بود که در اکثر اوقات میانگین TSS آب را در گروه متوسط برای گرفتگی قطره چکان ها قرار داد.

    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، پهنه بندی، هدایت الکتریکی (EC)، _ جامدات حل شده (TDS) و معلق (TSS)، کدورت
  • هانیه جلالی پور* صفحه 45

    در ایران آلودگی های زیست محیطی ناشی از دفن پسماندها به خصوص در شهرهای پرجمعیت افزایش یافته است.یکی از راه های پیشگیری ازآلودگی، پالایش و حفاظت از منابع آب و خاک «گیاه پالایی» می باشد. وتیور از جمله گیاهان به کار رفته در این راستا است که دارای صفات ویژه ای چون جذب فلزات سنگین، مقاومت در برابرخشکی، شوری، قلیایی، اسیدی وسدیمی بودن خاک می باشد. در این تحقیق امکان استفاده از وتیور در محوطه دفن پسماندهای شهری که فاقد سیستم زهکشی می باشد، بررسی شد. نتایج نشان داد وتیور تحت آبیاری با شیرابه دفنگاه تا غلظت 20%دچار هیچ گونه مشکلی از نظر رشد نمی شود در صورتی که نمونه های تحت آبیاری با غلظت 80% از همه نمونه ها رشد کمتری داشتند. رشد نمونه های 50% در روزهای میانی کند شده اما تا روزهای پایانی به رشد خود ادامه دادند. مقادیر جذب فلزات سنگین مثل نیکل، روی و منگنز در همه نمونه ها پایین تر از حد سمیت وتیور بود. میزان جذب مس در وتیور در تیمار تحت آبیاری با غلظت 80% شیرابه برابر 25‎/14 میلی گرم بوده که در آستانه سمیت گیاه قرار داشت. نتایج به دست آمده مبین آن است که از وتیور می توان در دفنگاه های قدیمی و حاشیه دفنگاه های جوان که فاقد سیستم زهکشی می باشند به عنوان پوشش گیاهی جهت پیشگیری از آلودگی، پالایش و حفاظت از منابع آب و خاک به طور موثر استفاده نمود.

    کلیدواژگان: وتیور، فلزات سنگین، پالایش، شیرابه، دفنگاه
  • آناهیتا اسماعیلیان، حسین غفوریان، عبدالمجید لیاقت، علی مهدوی مزده صفحه 53

    یافتن را هکاری برای حذف مواد آلاینده از پساب کشاورزی می تواند نقش مهمی در استفاده مجدد از این پساب ها در عملیات کشاورزی و کاهش هزینه ها داشته باشد. لذا در این تحقیق از جاذب های ارزان قیمت با کارایی بالا نظیر کربن فعال تهیه شده از چوب درخت لیمو با حفرات نانو (nm2-1‎/0) و زئولیت طبیعی کلینوپتیولایت به ترتیب برای حذف کادمیم و نیترات استفاده شد. نتایج نشان داد که افزایش میزان جاذب موجب افزایش درصد حذف تا 7‎/97 درصد برای کربن فعال و 5‎/76 درصد برای زئولیت می گردد. اما از طرف دیگر با افزایش میزان جاذب ابتدا میزان جذب در واحد جرم افزایش و سپس کاهش می یابد که این نقطه ماکزیمم، نقطه حداکثر پتانسیل نامیده شد. محل این نقطه به نوع جاذب و آلاینده بستگی دارد. به علاوه نتایج نشان داد که افزایش غلظت آلاینده سبب کاهش درصد حذف برای کادمیم و نیترات به ترتیب تا 2‎/24 و 11 درصد می شود. همچنین از آنجاییکه پارامترهای مختلف ایزوترمها تابعی از غلظت اولیه محلول یا غلظت جاذب می باشد، لذا بر حسب داده های موجود روابطی ارائه گردید، که مستقل از این عوامل باشد. به علاوه به منظور ساده سازی در طراحی سیستمهای تصفیه روابطی برای برآورد درصد حذف برحسب نسبت غلظت اولیه به غلظت جاذب ارائه شد.

    کلیدواژگان: زئولیت اصلاح شده (SMZ)، تصفیه پساب، کادمیم، نانو جاذب، حذف، نیترات
  • سید محمد جواد میرزایی، بهزاد قربانی، هادی معاضد، جهانگیر عابدی کوپایی، اسماعیل صلاحی، رضا پورواعظی روکرد صفحه 63

    به علت هزینه بالای انرژی، شوری زدایی از آب های شور به وسیله روش های ارزان قیمت از اهمیت زیادی برخوردار است. به همین علت تحقیقات گسترده ای برای یافتن راه حل مناسب و ارزان در مراکز علمی و تحقیقاتی در جریان است. در این راستا موضوع تحقیق حاضر تعیین شدت جذب یون های کلسیم، منیزیم، کلر و بی کربنات از محلول آب شور توسط پوسته بادام به عنوان یک جاذب آلی و بنتونیت به عنوان یک جاذب معدنی در حالات معمولی، اصلاح شده اسیدی و اصلاح شده بازی بود. نتایج این تحقیق نشان داد که بیشترین جذب کلسیم (8‎/7 درصد)، کلر (8‎/9 درصد) و بی کربنات (9‎/66 درصد) توسط پوسته بادام به ترتیب در حالات بازی، معمولی و اصلاح شده اسیدی و بیشترین جذب یون منیزیم (29 درصد) توسط بنتونیت معمولی از آب شور حاصل شد. همچنین ترکیب پوسته بادام اسیدی و بنتونیت بازی در مقایسه با جاذب های مجزا، درصد جذب کلسیم و منیزیم را افزایش داد. البته این افزایش در مورد ترکیب رزین کاتیونی و جاذب های اصلاح شده مذکور به مراتب بیشتر بود.

    کلیدواژگان: کاتیون، _ رزین کاتیونی، شوری زدایی، آنیون، پوسته بادام، جاذب اصلاح شده، بنتونیت
  • محمد هادی راد، محمد حسن عصاره، مهدی سلطانی، مهدیه تجملیان صفحه 71

    از گونه های مقاوم به شوری و مهم اکالیپتوس بوده که کاربرد آنها در امر جنگلکاری و ایجاد فضای سبز دارای سابقه نسبتا طولانی است. با هدف تعیین نیاز آبی، ضریب گیاهی و کارایی مصرف آب دو گونه مذکور، آزمایشی با استفاده از لایسیمتر های وزنی و زهکش دار در شرایط طبیعی در ایستگاه تحقیقات بیابان زدایی شهید صدوقی یزد به مدت سه سال به اجرا درآمد. آزمایش با سه تیمار 100% (شاهد)، 70% (تنش متوسط) و 40% (تنش شدید) ظرفیت زراعی در قالب طرح پایه کاملا تصادفی و در سه تکرار اجرا گردید. نتایج بررسی های به عمل آمده نشان داد کهE.microtheca وE.sargentii از تبخیر و تعرق سالانه کمتری نسبت به تبخیر و تعرق پتانسیل برخوردار بود. ضریب گیاهی دو گونه مذکور در شرایط ظرفیت زراعی به ترتیب 45‎/0 با نیاز آبی سالانه 4‎/833 میلی متر و 67‎/0 با نیاز آبی سالانه 9‎/1227 میلی متر اندازه گیری شد. کارایی مصرف آب (WUE)‎، نیز تحت تاثیر میزان دسترسی گیاهان به آب قرار گرفت، بگونه ای که با کاهش میزان دسترسی آنها به آب در حد تنش ملایم، کارایی مصرف آب افزایش یافت. اگرچه E.microtheca از مقاومت بیشتر در برابر تنش خشکی و همچنین نیاز آبی کمتر برخوردار بود، با این وجود هر دو گونه را می توان به عنوان گونه های مقاوم به خشکی جهت جنگلکاری، ایجاد فضای سبز و تثبیت شن های روان در مناطق خشک و نیمه خشک معرفی نمود.

    کلیدواژگان: E، sargentii، کارایی مصرف آب، ضریب گیاهی، نیاز آبی، E، microtheca
  • علی رئیسی، حمیدرضا غفوری صفحه 79

    برای مقابله با پدیده تهاجم آب شور دریا به آبخوان های ساحلی و مدیریت آنها، بهینه سازی عملیات پمپاژ به عنوان یک راهکار در این تحقیق بکار گرفته شده است. منظور از بهینه سازی پمپاژ، برنامه ریزی عملیات پمپاژ به گونه ای است که حداکثر دبی آب شیرین از چاه های برداشت حاصل گردد بدون آنکه شوری آب از غلظت مجاز فراتر رود یا افت سطح آب درون چاه بیش از حد افزایش یابد. به این منظور مدل شبیه سازی جریان آب و انتقال شوری به همراه الگوریتم ژنتیک برای ایجاد مدل بهینه سازی مورد استفاده قرار گرفتند. مدل شبیه سازی مورد استفاده که در این تحقیق استفاده شده است، براساس حل معادلات دیفرانسیل حاکم بر جریان وابسته به چگالی و انتقال نمک به روش اجزاء محدود بنا نهاده شده است. مدل بهینه ساز بر روی یک آبخوان ساحلی شامل چهار چاه پمپاژ مورد آزمایش قرار گرفت و براساس نتایج بهینه سازی میزان پمپاژ از هر چاه با ترکیب های مختلفی از قیود شوری و بارهیدرولیکی مشخص گردید. نتایج حاصل حاکی از سختگیرانه تر بودن قید بار هیدرولیکی به نسبت قیدشوری در میزان پمپاژ است و نشان می دهد که امکان استفاده از این مدل برای سناریوهای مدیریتی متفاوت از آنچه که در این تحقیق ارائه گردید، برای مدیریت بهینه و بهره وری حداکثر از آب های زیرزمینی وجود دارد.

    کلیدواژگان: تهاجم آب شور، بهینه سازی عملیات پمپاژ، مدل بهینه ساز، الگوریتم ژنتیک
  • معصومه صالحی، محمد کافی، علیرضا کیانی صفحه 89

    با توجه به کمبود آب و کاهش کیفیت آب در مناطق خشک و نیمه خشک، روش کم آبیاری، استفاده از آب-های شور، کاشت گیاهان شورزیست در اراضی حاشیه ای و افزایش بهره وری آب راهکارهای مدیریتی مناسبی می باشند. به منظور تعیین ضریب گیاهی، میزان بهره وری آب و ضریب حساسیت عملکرد گیاه شورزیست کوشیا آزمایشی با شش سطح آب شور (5‎/1، 7، 14، 21، 28 و 35 دسی زیمنس بر متر) و چهار سطح کاربرد آب (50، 75، 100، 125% نیاز آبی) در سال 1388 بصورت کشت بهاره در اراضی شمالی استان گلستان انجام شد. نتایج نشان داد که شوری موجب کاهش میزان بهره وری آب و ضریب گیاهی شد. تا شوری 21 دسی زیمنس بر متر تنش کم آبی تاثیری بر حساسیت گیاه ندارد در حالی که در شوری 28 و 35 دسی زیمنس بر متر ضریب حساسیت گیاه در تیمارهای کم آبی افزایش یافت. بنابراین مدیریت کم آبیاری تا شوری 21 دسی زیمنس بر متر را می توان در کوشیا مورد استفاده قرار داد. کاهش میزان ضریب گیاهی تحت تنش شوری در مدیریت آبیاری باید مورد توجه قرار گیرد. بنابراین کوشیا از گیاهان زراعی متحمل به تنش خشکی بوده و می توان در شرایط شوری از روش کم آبیاری برای مدیریت آبیاری در این گیاه استفاده کرد.

    کلیدواژگان: کارایی مصرف آب، آب شور، شورزیست، کم آبیاری
  • عبدالرحمان محمدخانی، سیده فاطمه عطار، محمدحسن صالحی، سعدالله هوشمند صفحه 99

    به منظور مطالعه اثر تنش شوری بر عملکرد دانه، جذب و انتقال عناصر در سه توده گیاه دارویی کرچک (Ricinus communis L.)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملآ تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه اجرا گردید. تیمارهای مورد آزمایش شامل پنج سطح شوری کلرید سدیم (2‎/1 (شاهد)، 2، 6‎/2، 8‎/3 و 8‎/4 دسی زیمنس بر متر عصاره اشباع خاک) به عنوان فاکتور اول و توده های کرچک (شیراز، کرمان و ارومیه) به عنوان فاکتور دوم در نظر گرفته شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر تنش شوری بر عملکرد دانه و غلظت عناصر پتاسیم، کلسیم و منیزیم در اندام هوایی و ریشه کرچک در سطح یک درصد معنی دار است. همچنین، توده ها از نظر کلیه وی‍ژگی ها، بجز میزان سدیم ریشه با هم اختلاف معنی داری نشان دادند. شوری، غلظت سدیم در اندام هوایی و ریشه را افزایش داد ولی منجر به کاهش غلظت عناصر پتاسیم، کلسیم و منیزیم در این بافت ها شد. در بین توده ها بیشترین و کمترین عملکرد دانه به ترتیب مربوط به توده شیراز و توده ارومیه بود. نتایج بیانگر این است که توده شیراز برای کاشت در شرایط تنش شوری مناسب تر است.

    کلیدواژگان: تنش شوری، غلظت عناصر، کرچک، عملکرد دانه
  • منا گلابی، محمد الباجی، عبدعلی ناصری صفحه 111

    در این پژوهش میزان محصول تولیدی در صورت استفاده از زه آب به عنوان آب آبیاری با استفاده از نرم افزار SALTMED در شبکه های آبیاری و زهکشی تحت پوشش شرکت بهره برداری کرخه و شاوور شبیه سازی گردید. به دین منظور ابتدا آنالیز حساسیت و کالیبراسیون آن انجام گرفت. آنالیز حساسیت مدل کامپیوتری SALTMED نشان داد درجه حرارت حداکثر با ضریب حساسیت متوسط 18‎/1 و سرعت باد با ضریب حساسیت متوسط 33‎/0 کمترین حساسیت را به عنوان پارامترهای اقلیمی دارا می باشند. از پارامترهای گیاهی نیز حداکثر عمق ریشه با ضریب حساسیت متوسط 11‎/1 و حداکثر ارتفاع گیاه با ضریبی معادل 33‎/0 قرار دارند. به طور کلی میزان آب آبیاری به عنوان حساس ترین پارامتر ورودی مدل با ضریب حساسیت متوسط 29‎/1 شناخته شد. اندازه گیری های انجام شده نشان داد که متوسط حداکثر و حداقل هدایت الکتریکی در هشت زهکش مورد مطالعه به ترتیب 97‎/22 و 10‎/6 دسی زیمنس بر متر بود. از مقایسه نتایج اندازه گیری ها با آستانه تحمل الگوی کشت منطقه مشخص گردید که استفاده مستقیم از زه آب ممکن نبوده، لذا سناریوهای مختلف استفاده تلفیقی از زه آب تعریف و مدل اجرا گردید. نتایج نشان دادند که در طول دوره تحقیق تنها از زه آب دو زهکش 5000 هکتاری و زهکش زمزم برای سه گیاه گندم، جو و کلزا می توان به صورت تلفیقی با توجه به میزان محصول پیش بینی شده استفاده نمود.

    کلیدواژگان: کالیبراسیون، کرخه و شاوور و مدل SALTMED، _ زه آب، آنالیز حساسیت
  • غلامحسن رنجبر، محمدحسین بناکار صفحه 121

    به منظور تعیین مناسبترین تاریخ کاشت گندم در شرایط شور و غیرشور آزمایشی مزرعه ای در مرکز ملی تحقیقات شوری طی دو سال انجام گرفت. آزمایش به صورت کرت های دوبار خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و با سه تکرار بود. تاریخ کاشت (کاشت در اول آبان، 15 آبان، 30 آبان و 15 آذر)، شوری آب آبیاری در دو سطح (2 و 10 دسی زیمنس بر متر) و ارقام (بم و مرودشت) تیمارهای آزمایشی بودند. نتایج نشان داد که رقم بم در تمام تاریخ های کاشت در مقایسه با رقم مرودشت عملکرد دانه بیشتری تولید نمود. متوسط عملکرد دانه رقم بم و مرودشت در شرایط غیر شور به ترتیب 57‎/624 و 89‎/560 گرم در متر مربع و در شرایط شور به ترتیب 35‎/539 و 44‎/483 گرم در متر مربع بود. تاخیر در تاریخ کاشت تا نیمه آذرماه باعث کاهش عملکرد گندم به میزان 30 درصد گردید. متوسط عملکرد دانه گندم در تاریخ کشت های اول آبان، پانزده آبان، سی آبان و پانزده آذرماه به ترتیب 84‎/562، 15‎/607، 78‎/614 و 49‎/423 گرم در متر مربع بود. کارآیی مصرف آب در تاریخ کشت های اول آبان، پانزده آبان، سی آبان و پانزده آذرماه به ترتیب 75‎/0، 85‎/0، 90‎/0 و 62‎/0 کیلوگرم بر متر مکعب بود. در مجموع مناسبترین تاریخ کاشت در مناطق مرکزی استان یزد بدون توجه به میزان شوری خاک نیمه دوم آبانماه می باشد.

    کلیدواژگان: زمان کاشت، ارقام بم و مرودشت، Triticum aestivum L، عملکرد دانه
  • مجید نیکخواه، حسین شمسی، غلام حسن رنجبر صفحه 131

    به منظور مطالعه تاثیر شوری بر میزان جوانه زنی، عملکرد و اجزاء عملکرد هفت ژنوتیپ جو بدون پوشینه، آزمایشی در ایستگاه تحقیقات شوری صدوق، مرکز ملی تحقیقات شوری در سال زراعی 91-1390 انجام گرفت. ژنوتیپ ها در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و با سه تکرار در دو شرایط شور و غیر شور کشت شدند. نتایج نشان داد که تا شوری 10 دسی زیمنس بر متر هیچ گونه کاهش معنی داری در درصد جوانه زنی مشاهده نشد. ژنوتیپ جو معمولی (آنفارم 4) کمترین میزان جوانه زنی را برابر 27 /72 درصد بدون توجه به شوری داشت. ژنوتیپ های شماره 3 و 5 دارای بیشترین وزن هزار دانه و تعداد دانه در سنبله در شرایط غیر شور به ترتیب برابر 4 /44 گرم و56 /44 عدد و در شرایط شور به ترتیب برابر2 /43 گرم و93 /40 عدد بود. بیشترین میزان عملکرد دانه در شرایط غیر شور مربوط به ژنوتیپ های 2 و 4 به ترتیب برابر با 5 /437 و 43 /458 گرم در مترمربع بود. ژنوتیپ های 2 و 7 بیشترین عملکرد دانه را به ترتیب به میزان 17 /372 و 5 /366 گرم در مترمربع در شرایط شور تولید نمودند. از نظر شاخص تحمل به تنش ژنوتیپ های جو بدون پوشینه شماره 2، 3 و 7 از پایداری عملکرد بیشتری نسبت به بقیه ژنوتیپ ها برخوردار بودند. با توجه به نتایج این آزمایش ژنوتیپ های شماره های 2 و 7 به عنوان ژنوتیپ های برتر با توجه به شرایط آزمایش حاضر انتخاب گردیدند.

    کلیدواژگان: پایداری عملکرد، تنش شوری، جو لخت، عملکرد
  • سمیرا واحدی، مهدی طاهری، امید بهمنی، حمید زارع ابیانه * صفحه 141

    تجزیه و تحلیل تغییرات مکانی پارامتر های خاک و تهیه نقشه های پراکنش آن ها، راهکاری اثربخش در راستای مدیریت راهبردی منابع آب و خاک است. در این پژوهش به بررسی ساختار مکانی پارامترهای سرعت نفوذ آب به خاک، هدایت هیدرولیکی اشباع، هدایت الکتریکی، نسبت جذب سدیم و یون سدیم با استفاده از روش های زمین آمار در زمین های کشاورزی حاشیه رودخانه قزل اوزن در شهرستان ماهنشان پرداخته شد. نتایج حاکی از پیوستگی مکانی متوسط و بالای همه ی پارامترهای هیدرولیکی و شیمیایی خاک های منطقه مورد مطالعه بود. همچنین پارامتر نسبت جذب سدیم و هدایت الکتریکی نسبت به سایر پارامترها از ساختار مکانی قوی تری برخوردار بودند. نتایج حاصل از ارزیابی روش های کریجینگ، کوکریجینگ و فاصله وزنی معکوس با آماره های خطاسنجی مجذور میانگین مربعات خطا (RMSE)‎ و میانگین مطلق خطا (MAE)‎، بیانگر برتری روش کریجینگ در برآورد پارامتر های هیدرولیکی خاک و روش کوکریجینگ در برآورد پارامتر های شیمیایی خاک بود. پارامترهای هیدرولیکی به دلیل بالا بودن ضریب تغییرات و وابستگی شدید به سایر ویژگی های خاک از ساختار مکانی و دامنه تاثیر پایین تری نسبت به پارامتر های شیمیایی برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: نسبت جذب سدیم، سرعت نفوذ، هدایت هیدرولیکی اشباع، هدایت الکتریکی
  • محمد رضا امداد، سید حسن طباطبائی صفحه 151

    یکی از فاکتورهای تاثیرپذیر از کیفیت آب آبیاری از نظر شوری و سدیم، راندمان کاربرد است که نقش مهمی در مدیریت و برنامه ریزی آبیاری دارد. در این پژوهش کیفیتهای مختلف آب آبیاری از نظر شوری و سدیم شامل سه تیمار با هدایت الکتریکی (شاهد) 6‎/0، 2 و 6 دسی زیمنس بر متر با نسبتهای جذبی سدیم به ترتیب 9‎/0، 10 و30 در یک فصل زراعی برای زراعت ذرت علوفه ای مورد استفاده واقع شدند. با استفاده از مدل بیلان حجمی، ضرائب معادله نفوذ کوستیاکوف – لوئیز تعیین و ضمن تعیین تغییرات نفوذ، تغییرات راندمان کاربرد حاصل از کیفیتهای مختلف آب در انتهای فصل رشد مورد بررسی قرار گرفت. نفوذ نهایی خاک در تیمار شاهد، شوری 2 و 6 دسی زیمنس بر متر در انتهای دوره به ترتیب به میزان 34، 45 و 61 درصد نسبت به ابتدای دوره کاهش یافت. در این راستا راندمان کاربرد در تیمارهای شاهد، 2 و 6 دسی زیمنس بر متر در انتهای دوره به میزان به ترتیب حدود 27، 49 و62 درصد نسبت به ابتدای دوره کاهش داشت که ضروری است برنامه ریزی آبیاری مناسبی به منظور افزایش راندمان کاربرد در آبیاری جویچه ای در شرایط کاربرد آب شور و سدیمی انجام گیرد.

    کلیدواژگان: نفوذپذیری، راندمان کاربرد، شوری، سدیمی و آبیاری جویچه ای
  • نجمه مظلوم*، رضا خراسانی، امیر فتوت، یوسف هاشمی نژاد صفحه 159

    به منظور اصلاح خاک های تحت تاثیر نمک علاوه بر کاربرد اصلاح کننده های شیمیایی می توان از روش گیاه پالایی نیز استفاده نمود. این پژوهش در ستون هایی پر شده از یک خاک شور – سدیمی جهت ارزیابی اثر گیاه پالایی گیاه روناس در بهبود خصوصیات خاک انجام شد. 7 تیمار آزمایشی با سه تکرار شامل سه تیمار گیاهی (سسبانیا، روناس و مرغ)، سه تیمار شیمیایی (گچ در دو سطح و اسید سولفوریک) و یک شاهد در این ستون ها اعمال شدند. 5‎/5 ماه پس از کشت گیاهان در ستون های خاک و یک ماه پس از اعمال تیمارهای شیمیایی، تمامی ستون ها با 41 لیتر آب آبشویی شدند. سپس برخی خصوصیات خاک شامل ضریب هدایت هیدرولیکی اشباع (Ks)‎، میانگین وزنی قطر خاکدانه (MWD)‎، هدایت الکتریکی عصاره اشباع (ECe)‎، نسبت جذب سدیم (SAR)‎ و مقدار سدیم محلول در زه آب اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد روناس بیشترین اثر را در بهبود خصوصیات فیزیکی خاک داشته است، به طوریکه بیشترین Ks (cm s-15-10×5‎/20) و MWD (92‎/0) مربوط به آن و کمترین آن ها (cm s-15-10×4‎/2 و 2‎/0) مربوط به شاهد است. بیشترین خروج سدیم از خاک با مقدار 3‎/55 گرم در تیمار روناس اتفاق افتاد که سه برابر شاهد بود. همه تیمارها سبب کاهش معنی دار SAR نسبت به شاهد شدند. با توجه به کارایی گیاه روناس در بهبود خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک، کشت این گیاه را می توان به عنوان روشی مفید و کم هزینه برای اصلاح خاک های شور– سدیمی معرفی کرد

    کلیدواژگان: روناس، گیاه پالایی، اصلاحگرهای شیمیایی، خاک های شور سدیمی، آبشویی
  • حوری احمدپور، افشین اشرف زاده، مجتبی رضایی، محمدرضا خالدیان* صفحه 169

    منابع آب زیرزمینی در کنار آب سطحی تامین کننده ی نیاز بخش های شهری، صنعت و کشاورزی است که علاوه بر کمیت، کیفیت آن ها نیز باید بررسی شود. شوری یکی از مهم ترین پارامترهایی است که برای ارزیابی کیفیت آب های زیرزمینی در نظر گرفته می شود. از پارامترهای ارزیابی شوری، شوری موثر (ES)‎ و شوری بالقوه (PS)‎ است. هدف از این تحقیق، شناسایی مناطقی از آبخوان دشت گیلان با میزان ریسک شوری مشخص برای مصارف کشاورزی است. بدین منظور، نمونه ی آب 130 حلقه چاه شبکه پایش آب های زیرزمینی شرکت آب منطقه ای گیلان در شهریورماه سال 1388 جمع آوری و غلظت یون های کلسیم، منیزیم، سولفات، کلر، کربنات، بی کربنات هم چنین هدایت الکتریکی آن ها اندازه گیری و مقادیر شوری موثر و شوری بالقوه محاسبه گردید. تجزیه و تحلیل ژئواستاتیستیک داده ها با نرم افزار GS+ انجام شد. با استفاده از نرم افزار ArcGIS نقشه های پهنه بندی مربوط به ریسک شوری آب های زیرزمینی ترسیم گردید. مناطق مختلف از نظر شوری آب های زیرزمینی به منظور آبیاری تعیین وضعیت شدند. در مناطق مرکزی متمایل به شرق، شامل شهرهای رشت، آستانه و لاهیجان از نظر ریسک شوری (شوری موثر و شوری بالقوه) در محدوده ی متوسط، یعنی سه تا پانزده میلی مول بر لیتر قرار دارند که هشداری برای ادامه ی برداشت بی رویه از منابع آب زیرزمینی است.

    کلیدواژگان: پهنه بندی، ریسک شوری، استان گیلان، کریجینگ، کیفیت آب
  • محمدحسین بناکار*، محمدحسن رحیمیان، غلامحسن رنجبر صفحه 177

    وسعت و پراکنش اراضی شور، کمبود منابع آبی متعارف و شور شدن ثانویه اراضی محدودیت هایی را در تولید گیاهان زراعی ایجاد نموده است. از این رو کاشت گیاهان متحمل به شوری همواره بعنوان یکی از راهکارهای بهره برداری از منابع آب و خاک شور مطرح بوده است. یکی از این گیاهان روناس (Rubia tinctorum L.) می باشد که کاشت آن در اراضی شور از سابقه طولانی برخوردار است. این تحقیق به منظور ارزیابی تاثیر تنش شوری بر عملکرد ریشه روناس در مزرعه تحقیقات شوری صدوق طی سه سال اجرا گردید. طرح آماری مورد استفاده بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار بود که بصورت فاکتوریل انجام شد. تیمارها شامل روش های مختلف کاشت (بذری و قلمه ای) شوری های مختلف آب آبیاری (dS/m 17، 14، 7، 5‎/2) بودند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که اگرچه با افزایش شوری عملکرد ریشه روناس به تدریج کاهش می یابد، لیکن در روش کاشت قلمه ای عملکرد ریشه بیشتری نسبت به روش کاشت بذری حاصل می گردد. این امر بخصوص در شوری های پایین مشهودتر بوده، لیکن در شوری های بالا که تفاوت قابل ملاحظه ای بین روش های مختلف کاشت وجود ندارد، هر یک از دو روش می تواند انتخاب گردد. نتایج حاصله همچنین نشان داد که حد آستانه تحمل به شوری روناس در روش های مختلف کاشت تفاوتی نداشته و 4 dS/m و شیب کاهش عملکرد 3‎/2 درصد می باشد و لذا می توان آنرا در گروه گیاهان نیمه متحمل گروه بندی کرد.

    کلیدواژگان: آستانه، تحمل به شوری، روناس، عملکرد، نیاز آبشویی
  • فاطمه ریاحی، احمد نوحه گر، مجید خلقی، حسن وقارفرد صفحه 185

    یکی از شاخص های مهم در بررسی وضعیت کیفیت آب های زیرزمینی، هدایت الکتریکی است افزایش هدایت الکتریکی موجب کاهش کیفیت آب شرب و خسارت های جبران ناپذیر بر روی خاک و کیفیت محصولات کشاورزی می شود. آسیب پذیری تمایل یا احتمال رسیدن آلاینده ها به یک مکان مشخص در آبخوان بعد از تولید در سطح زمین است. ارزیابی آسیب پذیری به عنوان ابزاری مناسب در تصمیم های مدیریتی اهمیت دارد. در این پژوهش از میان مدل های رایج در ارزیابی آسیب پذیری، مدل DRASTIC با توجه به ترکیب شاخص های تاثیر گذار هیدرولوژیکی و هیدروژئولوژیکی بر انتقال و یا عدم انتقال آلودگی استفاده شد. عامل شوری یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار بر روی کیفیت آب تحت عنوان شاخص آلایندگی وزن و رتبه دهی شده و به عنوان یکی از لایه های لازم در تهیه نقشه شاخص دراستیک اصلاح شده استفاده شد. با توجه به عدم دقت روش های شاخص- همپوشانی (منطق بولین) و مشکلات مربوط به مقادیر نزدیک مرز دسته بندی ها از منطق فازی به دلیل داشتن سیستم رتبه بندی منطقی و واقع بینانه تر برای تصحیح رتبه بندی پارامترهای کمی مدل DRASTIC اصلاحی و پارامتر EC استفاده شد. نتایج حاصل از شبیه سازی مدل دراستیک با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی نشان دهنده همبستگی بالای خروجی شبکه عصبی مصنوعی و شاخص DRASTIC اصلاح شده است

    کلیدواژگان: اصلاح و بهینه سازی، شبیه سازی، منطق فازی، _ مدل دراستیک، دشت سرخون، آسیب پذیری
  • رضا پورواعظی، بهزاد قربانی، سید محمد جواد میرزایی، محمد رضا نوری امامزاده ای صفحه 193

    کمبود آب با کیفیت مناسب برای مصارف مختلف یکی از مهمترین مشکلات در مناطق خشک و نیمه خشک است که وسعتی حدود یک سوم جهان را دارند. در مناطقی که آب شیرین کمیاب است، نیاز فزاینده ای برای استفاده از آب با کیفیت پایین وجود دارد. در این راستا تلاشهای زیادی توسط محققان برای کاهش شوری و افزایش کیفیت آب های نا متعارف همچون آب های شور و لب شور صورت گرفته است. هدف از این تحقیق استفاده از برخی جاذب های آلی ارزان مثل پوسته گندم و خاک اره برای کاهش میزان یون های کلسیم، منیزیم، سدیم و کلر موجود در آب آبیاری می باشد. در این پژوهش از سه تیمار فیلتر شنی (شاهد)، فیلتر مخلوط شن و خاک اره و فیلتر مخلوط شن و پوسته گندم استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان داد که فیلتر شنی به تنهایی تاثیر قابل توجهی در جذب یون های آب شور مثل (Cl، Na، Ca و Mg) ندارد، ولی کاربرد پوسته گندم و خاک اره در فیلتر شنی املاح آب را کاهش می دهد. مثلا فیلتر حاوی پوسته گندم باعث کاهش 30 درصدی کلر، 14 درصدی کلسیم و 22 درصدی منیزیم و 5‎/5 درصدی سدیم گردید، ولی درصد پتاسیم را افزایش داد. فیلتر حاوی خاک اره نیز باعث کاهش 44‎/13 درصدی کلر، 7‎/23 درصدی کلسیم و 7‎/11 درصدی منیزیم گردید، ولی سدیم و پتاسیم را افزایش داد.

    کلیدواژگان: کلسیم، خاک اره، فیلتر شنی، پوسته گندم، سختی، کلر، منیزیم
  • پروانه تیشه زن، عبد علی ناصری، علیرضا حسن اقلی، موسی مسکرباشی صفحه 203

    تنش های شوری و خشکی از مهمترین مسائل در مناطق خشک و نیمه خشک می باشد. به منظور بررسی اثرحفظ رطوبت خاک و نیز کنترل سطح ایستابی شور بر بیلان آب و نمک ناحیه ریشه، گیرایی و رشد نهال خرما، آزمایش لایسیمتری در قالب طرح کرت های دو بار خرد شده با سه سطح شوری آب زیرزمینی (4 S1 ≤، 8 S2=و 12 S3= دسی زیمنس برمتر)، دو عمق سطح ایستابی (60 D1= و 90D2= سانتی متر) و دو سطح کاربرد مالچ (M1 =بدون مالچ و =M2برگ خرد شده خرما حدود 5‎/5 کیلوگرم در متر مربع) در سه تکرار انجام پذیرفت. میزان آب آبیاری بر اساس روش تشت تبخیر تخمین زده شد. نتایج نشان داد که عمق کمتر آب زیرزمینی، میزان تجمعی ETc را 43‎/4 تا 23‎/9 درصد و 28‎/9 تا 3‎/12 درصد به ترتیب در تیمارهای بدون مالچ و با مالچ افزایش داد. مالچ دهی به آبشویی نمک ها کمک کرد، به طوری که شوری خاک لایسیمترهای دارای پوشش کاهش یافت. درصد گیرایی نهال های خرما 100 درصد بود. کاربرد مالچ باعث بهبود رشد نهال ها شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که مالچ دهی در سطح یک درصد بر میزان تبخیر و تعرق تجمعی، تغییرات شوری ناحیه ریشه، محیط تنه، تعداد برگ و برگچه و طول برگ نهال های جوان خرما موثر است. شوری و عمق آب زیرزمینی تاثیر معنی داری بر هیچ کدام از شاخص ها نداشت. بنابراین، رشد مناسب نهال های خرما در شرایط منطقه با مدیریت مناسب امکان پذیر است

    کلیدواژگان: سطح ایستابی، شوری، گیرایی، خرما، مالچ
  • سمانه رضوی زاده، محسن محسنی ساروی، علی سلاجقه صفحه 213

    کیفیت آب های سطحی در طی زمان، تحت تاثیر تغییرات کاربری اراضی قرار می گیرد. رودخانه طالقان یکی از سرشاخه های سفیدرود است که به دلیل استفاده از آب رودخانه مذکور در کاربری هایی چون شهری و کشاورزی کیفیت آب آن حائز اهمیت می باشد. از آنجا که کاربری اراضی و تغییرات آن، در طول زمان تاثیر به سزایی بر کیفیت آب رودخانه دارد، در تحقیق حاضر در دوره زمانی 1349 تا 1381 تغییرات کاربری اراضی در حوضه آبخیز طالقان بررسی شد که نشان از کاهش اراضی زراعی آبی و دیم به ترتیب به میزان 86‎/60 و 23‎/73 درصد، و افزایش مراتع به میزان 62‎/20 درصد داشت. سپس در دوره زمانی مطالعاتی روند تغییر فاکتورهای مختلف کیفی آب بررسی شد. نتایج نشان داد که روند کلی تغییرات مجموع نمک های محلول در آب، هدایت الکتریکی، نسبت سدیم قابل جذب و میزان آنیون ها و کاتیون ها در دوره زمانی مورد مطالعه کاهشی بوده است. همچنین بررسی روند دبی متوسط سالانه طی دوره مطالعاتی، نشان دهنده عدم وقوع تغییری قابل توجه بود، که این مساله نشان از عدم تاثیر محسوس دبی در روند بهبود کیفیت آب دارد. پس می توان بهبود کیفیت آب در رودخانه طالقان را در طی دوره زمانی مطالعاتی، به تغییرات کاربری اراضی حوضه آبخیز طالقان نسبت داد.

    کلیدواژگان: کیفیت، آب، تغییر کاربری اراضی، رودخانه طالقان
  • محسن افروزی، حسین محمدزاده صفحه 219

    در این مقاله، برای تهیه نقشه پهنه بندی پتانسیل آسیب پذیری آبخوان دشت بروجن- فرادنبه، روش دراستیک (DRASTIC)‎، یکی از کاربردی ترین روش های همپوشانی، به کار گرفته شده است. نقشه پایه پهنه بندی آسیب پذیری آبخوان دشت، حاصل از تلفیق نقشه های رستری هفت گانه پارامترهای مدل دراستیک (عمق آب زیرزمینی، تغذیه، محیط آبخوان، نوع خاک، توپوگرافی، اثر منطقه غیراشباع و هدایت هیدرولیکی) در محیط GIS، نشان می دهد که شاخص دراستیک بین 98 تا 181 متغیر بوده و به ترتیب در حدود 53، 15، 7 و 25 درصد از سطح منطقه دارای آسیب پذیری ذاتی کم، متوسط، زیاد و خیلی زیاد می باشد. در ادامه تحقیق رتبه بندی و وزن بندی پارامتر ها بر اساس غلظت نیترات در آب های زیرزمینی دشت، اصلاح شد. نتایج نشان می دهد که مدل اصلاح شده دراستیک بهتر از روش استاندارد می تواند استفاده می شود. ضریب همبستگی پیرسون بین غلظت نیترات آب های زیرزمینی و شاخص آسیب پذیری بعد از اصلاح از 47 درصد به 80 درصد افزایش پیدا کرد. نقشه نهایی پهنه بندی آسیب پذیری نشان می دهد که حدود 32، 38، 12 و 18 درصد مساحت آبخوان دارای پتانسیل آسیب پذیری کم، متوسط، زیاد و خیلی زیاد است.

    کلیدواژگان: نیترات، آبخوان بروجن، فرادنبه، آسیب پذیری، دراستیک
  • روح الله یوسفی، هادی معاضد، فریدون رادمنش صفحه 225

    انعقاد، لخته سازی و ته نشین سازی، از مهم ترین فرآیندها در تصفیه خانه های آب هستند. حدود یک سوم از هزینه سرمایه گذاری برای یک تصفیه خانه آب، به عملیات ته نشینی اختصاص می یابد. فرآیند تصفیه آب، بدون استفاده از مواد منعقدکننده غیرممکن به نظر می رسد. هدف از این پژوهش، بررسی کارایی پلی الکترولیت طبیعی کیتوزان به عنوان ماده منعقدکننده در حذف کدورت از آب است. کیتوزان، زیست پلیمری کاتیونی با وزن مولکولی بالا است که از پوسته سخت پوستان دریایی نظیر میگو و خرچنگ، تهیه می شود. این پژوهش، در مقیاس آزمایشگاهی، بر روی نمونه های آب، حاوی کدورت ساختگی با استفاده از کائولین، در کدورت های بالا، متوسط و پایین انجام شد. غلظت بهینه کیتوزان، در حذف کدورت های1000، 500، 100 50 و NTU10 به ترتیب 10، 5‎/6، 2، 5‎/1 و 1 میلی گرم بر لیتر، راندمان حذف کدورت، به ترتیب 77‎/99، 25‎/99، 84‎/94 96‎/90 و50‎/57 درصد و مقادیر بهینه pH نیز به ترتیب 8، 8، 5‎/7، 5‎/7 و 8 است. کیتوزان، تاثیر اندکی بر pH آب دارد و کارایی آن در حذف کدورت های بالا، نسبت به کدورت های پایین بیشتر است.

    کلیدواژگان: تصفیه آب، منعقدکننده، کیتوزان، حذف کدورت
  • الهام فتحی هفشجانی، حبیب الله بیگی هرچگانی، علیرضا داودیان صفحه 229

    نقشه های فصلی آلودگی آب زیرزمینی می تواند در مدیریت آبخوان ها مفید باشد. هدف از این پژوهش، بررسی نوسانات فصلی غلظت، الگوی توزیع مکانی و پهنه بندی نیترات و فسفات در آبخوان شهرکرد است. برای این منظور از 100 حلقه چاه کشاورزی طی سه فصل (بهار، تابستان و پاییز) نمونه برداری و غلظت نیترات و فسفات اندازه گیری شد. پهنه بندی نیترات و فسفات با استفاده از روش کریجینگ صورت گرفت. میانگین غلظت نیترات و فسفات در طی سه فصل تغییر کرد. برازش مدل کروی در بهار و مدل گوسی در تابستان و پاییز نشان داد که الگوی تغییرات مکانی نیترات و فسفات و دامنه تاثیر آن ها با فصل تغییر می کند. مساحت آلوده به نیترات در آب زیرزمینی شهرکرد در بهار به حداکثر رسید و از ابتدای تابستان به حداقل کاهش پیدا کرد و در پاییز حدود دو سوم آبخوان به (ویژه بخش های شمالی) دارای غلظت نیترات کمتری بین 0 تا 20 میلی گرم بر لیتر بود. در پاییز آب زیرزمینی شهرکرد حداکثر مساحت آلوده به فسفات را داشت و به تدریج در بهار از آلودگی آن کاسته و در تابستان به حداقل رسید. بنابراین، غلظت، الگوی توزیع مکانی و پهنه بندی نیترات و فسفات آب زیرزمینی شهرکرد دارای نوسان فصلی است.

    کلیدواژگان: آلودگی، کریجینگ، آبخوان شهرکرد، واریوگرام
  • فریده انصاری سامانی، سعید برومند نسب صفحه 235

    یکی از مزیت های بالقوه آبیاری قطره ای امکان به کارگیری کود و سم همراه با آب آبیاری می باشد. در این پژوهش اثر کودآبیاری بر گرفتگی قطره چکان ها و عملکرد سیستم آبیاری قطره ای مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش در قالب طرح بلوک های تصادفی که فاکتورها عبارت بودند از: سه تیمار کود (فسفات آمونیوم) شامل تیمار F0 (شاهد)، دو تیمار F1 و F2 بترتیب با غلظت های 5 0‎/0 گرم بر لیتر و 8 0‎/0 گرم بر لیتر و سه تیمار قطره چکان (طولانی مسیر داخل خطی و دو نوع طولانی مسیر روی خطی) انجام شد. قطره چکان ها با کدهای A، B و C نام گذاری گردیدند. جهت بررسی میزان گرفتگی قطره چکان ها درصد کاهش دبی، راندمان یکنواختی پخش، ضریب یکنواختی کریستیانسن و ضریب تغییرات دبی محاسبه گردید. برای تیمار F0 (شاهد) درصد کاهش دبی برای قطره چکان های A، B و C به ترتیب معادل 9‎/19، 87‎/20 و 11 درصد، برای تیمار F1 بترتیب معادل 48‎/26، 49‎/26 و 65‎/16 درصد و برای تیمار F2 بترتیب معادل 67‎/33، 06‎/33 و 59‎/18 درصد در اتمام دوره آزمایش به دست آمد. نتایج نشان داد با افزایش غلظت کود آبیاری میزان گرفتگی قطره چکان ها افزایش می یابد. افزایش غلظت کودآبیاری اثر معنا داری روی ضریب تغییرات دبی داشت.

    کلیدواژگان: گرفتگی، آبیاری قطره ای، قطره چکان، کودآبیاری، یکنواختی
  • محمدجواد روستا، محبوبه سلطانی، نادیا بشارت، ولی سلطانی، معصومه صالحی، غلام حسن رنجبر صفحه 241

    این بررسی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با در نظر گرفتن ماده پلیمر سوپرجاذب A200 در سطوح 0، 20، 40، 60، 80 و 100 گرم به ازای هر کیلوگرم خاک به عنوان فاکتور اول و سطوح شوری آب (dS/m 0، 3، 6، 9، 12 و 15) به عنوان فاکتور دوم و جمعا با 108 گلدان حاوی 2 کیلوگرم خاک انجام شد. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که اثر سوپر جاذب، شوری آب آبیاری و اثرات متقابل آن-ها بر رطوبت خاک و EC آب زهکشی در سطح یک درصد معنی دار شد. با توجه به نتایج این تحقیق، استفاده از پلیمر سوپر جاذب در شرایطی که آب آبیاری شور باشد توصیه نمی شود و کاربرد این پلیمر به صورت مخلوط با مواد آلی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: رطوبت خاک، آب زهکشی، شوری آب، پلیمر سوپر جاذب
|
  • Page 1

    To study the crop coefficients of summer maize a lysimeter experiment was conducted under conditions that shallow and saline groundwater contributes to supply required water. Twenty-four lysimeters each with 1.2 m depth and 0.8 m diameter were installed. Thereafter, maize was planted in each lysimeter. The depth of groundwater table in the lysimeters was set to 0.6 m by using Marriotte Bottles. In this experiment, Three groundwater salinity levels (2.5, 5 and 7.5 dS/m) with two irrigation levels (at 70% and 100% rates of evaporation from pan class A before irrigation period) were used. Soil water was replenished on a weekly basis. Factorial experiment was established in a randomized complete block design with three replications. In an individual treatment, maize was planted with full irrigation on one hand and no ground water (NGW) considered as the control treatment on the other hand and they both were replicated three times. In this study, the equation of actual crop coefficient Kca, and its components including Kci (the coefficient related to irrigation) and Kcg (the coefficient related to groundwater), was obtained based on the water balance equation. Then regression analyses were used to develop the Kci, Kcg and Kca crop coefficient curves for each salinity and irrigation treatments.

    Keywords: Crop coefficient, Groundwater contribution, Shallow saline groundwater., Lysimeter, Maize
  • Page 11

    This research was carried out through laboratory tests by two physical models of permeameter. Considering the necessity of entranced water quality assessment in our laboratory tests, besides utilizing a sample of normal water by EC=0.78 dS/m and SAR=1.23 (mEq/lit)0.5, two samples of saline drainage water from Khorram-shahr area with EC=124, 22.2 dS/m and SAR=79.28, 26.27 (mEq/lit)0.5 and a sample of saline-sodic soil (EC= 169.3 dS/m and SAR=45.18 (mEq/lit)0.5) were also applied in permeability tests. A PP450 synthetic envelope which was suitable for the selected soil was applied. Permeability tests were implemented in 1, 2.5, 5, 7.5 and 10 hydraulic gradients in three replications and indicators as hydraulic conductivity and gradient ratio (GR) were measured and statistically investigated as factorial experiments in a form of randomized complete design. The results showed that gradient ratio was less than 1.0 in all tests; however, applying the highest water salinity resulted in its critical amount (1.0). Hence, the results demonstrate that the more salinity of water the lower the hydraulic conductivity. The average hydraulic conductivity was calculated 3.55 by applying normal waterand1.25 times of average hydraulic conductivity was measured via applying saline water with EC= 124 dS/m and EC= 22.2 dS/m. In sum, remarkable reduction of hydraulic conductivity of soil-envelope system and considerable increase of gradient ratio were obtained with applying higher saline water.

    Keywords: Hydraulic conductivity, Water salinity., Synthetic envelope, Khorram, shahr, Drainage, Gradient ratio, Permeameter
  • Page 21

    Soil salinity is one of the important issues in agriculture that hampers soil fertility and crop production in arid and semi arid regions. Hence, the study of soil salinity is of great importance and using appropriate methods for predicting and modeling soil salinity is essential in order to control and prevent its development. In this study, temporal and spatial changes of soil salinity modeling were carried out using combined Geostatistics and SaltMod computer model. To predict the soil salinity in five and ten year's period of time, SaltMod was applied and Salinity values were determined at 98 points in downstream lands of Hajilarchay dam located at northwest Iran. Simulation results showed that in the root zone within a period of five and ten years the salinity values with amount of less than 6/3 ds/m increase and with higher values decrease. Since the SaltMod model does not have the capability of spatial analysis and mapping, therefore, the GS+ software, which includes different geostatistics methods was used to evaluate and study spatial variations of soil salinity in desired times.,. Salinity values in non-sampling sites were estimated and relevant maps were drawn. The geo- statistical methods used in this research included Kriging, Cokriging and Inverse Weighted Distance.

    Keywords: Hajilarchay, Salinity, Cross, Validation, Cokriging
  • Page 33

    Shahrekord aquifer is the primary resource of water for various uses across Shahrekord plain. The main objectives of this study were to investigate the fluctuations in spatial variability and zonal mapping of conductance (EC), total dissolved solids (TDS), total suspended solids (TSS) and turbidity of Shahrekord groundwater during a year. Ninety-seven wells were sampled during four occasions (June, July, September, and November) in 2010. The mean of EC (both approximately 530 µS/cm) in June and July reduced to 370 µS/cm (P<0.05). The mean of TDS in June (400 mg/L) was higher (P<0.05) than the means in other samplings (300 mg/l). TSS decreased along with approaching the fall (P<0.05). A Gaussian variogram model described the spatial variations of EC and TDS in all sampling times while for TSS a spherical and sometimes an exponential model suited the best. According to the maps, TDS and TSS are highest in the southern half of the aquifer in all sampling occasions. On average, TDS is always suitable for drip irrigation while TSS indicates a moderate dripper clogging in most cases.

    Keywords: TSS, Temporal fluctuations, EC, Groundwater, Zonal mapping, Turbidity, TDS
  • H. Jalalipour* Page 45

    In Iran, many waste disposal sites are the source of environmental pollution problem. This problem has occurred due to increasing amount of solid waste, especially in major cities.The technology of using plants (phytoremediation), is a new green technology that can be used very easily with low cost to prevent, uptake and refine water and soil contamination. Vetiver has been successfully used for erosion and sediment control as well as soil and water conser-vation due to its unique morphological, physiological and ecological characteristics. In this research the potential of using vetiver to refine landfill soil of Shiraz city was studied. Results indicated that vetiver can growth in landfill leachate up to 20% concentration without any problem, while the growth decreases at 50% concentration till the plants die and was mini-mum at 80% concentration. Absorption of heavy metals such as Ni, Zn, and Mn was lower than the toxic level for Vetiver. The uptake of Cu in 80% leachate concentration was 14.25 mg which was in the threshold toxic level for vetiver. Result indicated that the Vetiver grass can be used to prevent, uptake and refine water and soil contamination in a young landfill where the leachate strength is high at the site.

    Keywords: refinement, leachate, landfill, heavy metals, Vetiver
  • Anahita Esmaeilian, Hossein Ghaforian, abdolmajid Liaghat, A. Mahdavi mazdeh Page 53

    Finding a procedure for removing pollutants from wastewater agriculture can play an important role in the reuse of wastewater in agricultural operations and also cost reduction. Therefore, in this study, low cost sorbents with high performance such as lemon activated carbon with Nano pores (0.1-2 nm) and natural clinoptiolite zeolite were used to remove cadmium and nitrate, respectively. The results showed that increasing the sorbent mass will increase the removal up to 97.7 for activated carbon and 76.5 for zeolite. In the other hand by increasing the sorbent dose, at first the amount of adsorbed pollutant is increased and then decreased and this maximum point is named maximum potential. This point is depending on sorbent and sorbets. Furthermore the results indicated that by increasing the concentrations of dissolved pollutant the removal percent decreases to 24.2 and 11 for cadmium and nitrate respectively. Since different parameters of isotherms are functions of initial pollutant concentrations and sorbent dose, so some new relations are developed that are independent to these factors. Furthermore for simple design of treatment systems, new relations were developed for estimation of removal percent as a function of initial pollutant concentration to sorbent dose ratio.

    Keywords: removal, waste water treatment, SMZ, Cadmium, nitrate, Nano absorber
  • Sayyed Mohammad Javad Mirzaei, Behzad Ghorbani, Hadi Moazed, Jahangir Abedi Koupai, Esmaeil Salahi, Reza Poorvaezi roukard Page 63

    Due to high cost of energy, desalination of saline waters by low-cost methods is important. Therefore, widespread investigations have taken place to achieve appropriate and low-cost solution. The objective of this work was to determine the rate of sorption of Ca2+, Mg2+, Cl- and HCO3- by bentonite (as inorganic sorbent) and almond shell (as organic sorbent) in raw, acid washed and base washed conditions. The results showed, maximum sorption of Ca2+ (7.8%), Cl- (9.8%) and HCO3- (66.9%) occurred by basic, raw and acidic almond shell respectively. Raw bentonite removed maximum content of Mg2+ (29%). Likewise, combination of acidic almond shell and basic bentonite as compared with single sorbent, increased the percent of sorption of Ca2+ and Mg2+. However, the increase in combination of cationic resin and mentioned modified sorbents was far more.

    Keywords: Cationic resin, Modified sorbent., Cation, Desalination, Anion, Bentonite, Almond shell
  • mohammad hadi Rad, mohammad hasan rad, mahdi soltani, mahdiye tajamoliyan Page 71

    The important species of eucalyptus are Eucalyptus microtheca and Eucalyptus sargentii. The species use for forestry and plantation for create green space with a relatively long history. The aim of this experiment determining water requirements, Kc and water use efficiency of this species whit drainage and weighting lysimeters and three old trees in Yazd Shahid Sadughi Desert Research Station. The experiment carried out whit three treatments, 100% (control), 70% (moderate stress) and 40% (severe stress) field capacity in a completely randomized design with three replications. The results showed that E.microtheca and E.sargentii have evapotranspiration annual less than potential evapotranspiration and the species called of drought resistance. The Kc of E.microtheca under field capacity, 0/45 with the annual water requirement of 833.4 mm and E.sargentii, 0.67 with an annual water requirement of 1227.9 mm. Water use efficiency, was also influenced by the amount of water available, so that they have access to water at moderate stress reduction, increased water use efficiency. Although E.microtheca of resistance to drought and has low water requirements, nevertheless, both species could be drought resistant species and are suitable for forestation, creation of green areas and fixation of sand dunes in arid and semi arid zones.

    Keywords: Water use efficiency, E.sargentii, E.microtheca, Kc, Water requirement
  • Ali Raeisi, Hamidreza Ghafouri Page 79

    An optimization technique is used to determine pumping rates to prevent and management of seawater intrusion into coastal aquifers in this study. The concept of optimization of the pumping rates is programming for groundwater extraction such that freshwater pumped from the wells be maximized, without undesirable increase in salt concentration of the pumped water and drawdown in the wells not occurred from allowable limit. To this aim, simulation model and genetic algorithm tool were integrated in an optimization model. The simulation model is based on the solution of the governing differential equations of the density-dependent flow and solute transport. The optimization model was verified based on various combinations of salinity and drawdown constraints applied in a coastal aquifer including four pumping wells. The results show drawdown as a constraint exerts a more effectively limitation rather than salinity. These solutions establish the feasibility of simulating various management scenarios under complex processes in coastal aquifers for the optimal and sustainable use of groundwater.

    Keywords: Optimization model, Saltwater intrusion, Optimization of pumping rates, Genetic algorithm
  • Masoumeh Salehi, Mohhamad Kafi, Alireza Kiani Page 89

    In order to cope with water scarcity and reduction of water quality in arid and semi-arid environment; using saline water, deficient irrigation method and halophytes cultivation in marginal area and increasing water productivity are the most important management practice. To determine the crop coefficient, yield response factor and water productivity of Kochia on marginal land which are irrigated with saline water, plants was grown with six levels (1.5, 7, 14, 21, 28, and 35 dS/m) of saline water and four levels of applied water (50, 75, 100, and 125 percent of water requirement) at north of Golestan province in 2009. Results showed that salinity decreased water productivity and crop coefficient. Up to 21 dS/m salinity there was not significant effect on yield response factor, but it increased at 28 and 35 dS/m under deficit irrigation. Therefore, deficit irrigation can be used successfully up to 21 dS/m salinity. In addition to that, crop coefficient reduction should be considered for irrigation management. Kochia is drought tolerant plant and deficit irrigation and saline water can be used for producing kochia.

    Keywords: Deficit irrigation, Saline water, Halophyte, Water use efficiency
  • Abdolrahman mohammadkhani, Sayedeh Fatemeh Attar, mohammad Hasan salehi, saadollah Houshmand Page 99

    To study the effect of salinity stress on seed yield, uptake and transmission of elements in three local populations of castor (Ricinus communis L.), a factorial experiment was performed with three replications in a completely randomized design including five levels of salinity (1.2, 2, 2.6, 3.8 and 4.8 dS/m in soil saturation paste) as the first factor and castor populations (Shiraz, Kerman and Urumieh) as the second factor. The results showed a significant effect of salinity stress on seed weight and concentration of K, Ca and Mg in the shoots and the roots of castor. The results also showed that different populations have a significant difference considering all their studied factors except Na in roots. Salinity reduced the concentrations of potassium, calcium and magnesium in shoots and roots while the concentration of Na increased. The highest and the lowest of seed yield were observed for Shiraz and Urumieh populations, respectively. The results suggest that Shiraz population is suitable for saline condition.

    Keywords: Castor bean, Seed yield, Salinity stress, Nutrient concentration
  • Mona Golabi, Mohammad Albaji, Abdali Naseri Page 111

    In this paper the amount of yield was simulated under applying the drain water of irrigation and drainage networks of Operation Company of Karkheh and Shavoor as irrigation water by using SALTMED model. Before using SALTMED model were performed sensitivity analysis and calibration. Among climatology parameters, maximum temperature was the most sensitive with sensitive coefficient equal to 1.18 and wind speed was the less sensitive parameter with sensitive coefficient equal to 0.33. Also, two factors as plant parameters in sensitive analysis stage were evaluated. The results showed that the depth of root and the height of plant had sensitive coefficient equal to 1.11 and 0.33 respectively. Generally, the amount of irrigation water was the most sensitive parameter among all parameters. After sensitive analysis of model calibration of model was performed. In this stage was selected single and dual crop coefficients and the result of this stage were used in simulation stage. According to the measurement data during one year, the average of maximum and minimum of electrical conductivity of drain water in eight drainages were 22.97 and 6.10 (dS/m). Comparison between these results and crop tolerant indicated that could not be used drain water for irrigation directly. Therefore various scenarios of using a combination of drain water with river water were defined. Eight drains were evaluated and just 5000-hectare drainage Shavoor and Zam -Zam were usable for all crops.

    Keywords: Sensitive analysis, Calibration, Kharkheh, Shavoor, SALTMED model, Drain water
  • Gh. Ranjbar, Mohammadhossein Banakar Page 121

    To investigate the effect of sowing date and salinity on spike sterility, yield and yield components of two wheat cultivars, a field experiment was conducted at Sadouq Salinity Research Farm, National Salinity Research Center during 2008-2010. The experiment was arranged as split-split plot based on RCBD with three replications. Sowing dates (planting at 23 Oct., 6 Nov., 21 Nov. and 6 Dec.), salinity treatments (ECiw= 2 & 10 dS/m) and cultivars (Bam & Marvdasht) were main, sub and sub sub plots, respectively. Results showed that Bam cultivar produced more grain yield than Marvdasht in all planting dates. Mean grain yield of Bam and Marvdasht in non-saline condition were 624.57 and 560.89 g.m-2 and in saline condition were 539.35 and 487.34 g.m-2, respectively. Grain yield for Bam and Marvdasht cultivars of planting dates at 23 Oct., 6 Nov., 21 Nov. were significantly more than 6 Dec. Delay in sowing date until 6 Dec. reduced wheat grain yield by 30 percent. Mean wheat grain yield were 562.84, 607.15, 614.78 and 423.49 g.m-2 for sowing date at 23 Oct., 6 Nov., 21 Nov. and 6 Dec., respectively. Water use efficiencies were 0.75, 0.85, 0.90 and 0.62 Kg.m-3 for sowing date at 23 Oct., 6 Nov., 21 Nov. and 6 Dec., respectively. In addition the best planting date for wheat in central region of Yazd province is early November, regardless to soil salinity rate.

    Keywords: Triticum aestivum, Marvdasht cultivar, Grain yield, Bam cultivar, Sowing date
  • Majid Nikkhah, Hossein Shamsi, Gholamhasan Ranjbar Page 131

    To study the effect of salinity on yield and yield compopnents of hulless barley genotypes, a field experiment was conducted in Sadough Salinity Research Center during 2011-2012. Seven hulless barley genotypes and a common barley genotype, (Onfarm no. 4) as the control were planted in saline (ECiw= 10 dS/m) and normal (ECiw= 2 dS/m) conditions arranged as RCBD with three replicates. Results showed that salinity up to 10 dS/m had not any significant effect on seed germination. The highest seed germination were for genotypes number 3 (85.6%), 4 (86.67%) and 5 (86.13%), regardless to salinity. Common barley genotype had the lowest seed germination by 72.27%. Genotypes number 5 and 3 had the highest thousand kernel weight and kerner number per spike by 43.2 g and 40.93 in saline and 44.4 g and 44.56 in non-saline conditions, respectively. Genotypes number 2 and 4 produced the highest grain yield in non-saline conditions by 437.5 and 458.43 g.m2, respectively. The highest grain yield in saline conditions was observed for genotypes number 2 and 7 by 372.17 and 366.50 g.m2, respectively. The lowest SSI in hulless barley genotypes was observed for genotypes number 2 and 7. Genotypes number 2, 3 and 7 had the highest yield stability in order to STI. Based on the experiment, genotypes number 2 and 7 had the best performance in saline and non saline conditions.

    Keywords: Yield stability, Yield, Salt stress, Naked barley
  • samira vahedi, mehdi Taheri, omid Bahmani, H. Zareabyaneh Page 141

    Analysis and interpreting spatial variability of soil properties and distribution maps is an effective strategy in order to have a better management of soil and water resources. In this study spatial variability of infiltration rate, saturated hydraulic conductivity (Ks), electrical conductivity (EC), sodium adsorption ratio (SAR) and sodium ion was discussed in the marginal of Qezel Ouzan River in Tarom area,Zanjan Province. The results indicated that all the hydraulic and chemical properties of the soils had medium to low coefficients of variation in study area. The results of the evaluations of the Kriging, Co-Kriging and Inverse Distance Weighting (IDW) methods with root mean square error (RMSE) values, and mean absolute error (MAE) showed that the Kriging had the best performance for estimating hydraulic properties and Co-Kriging for chemical properties of soils.

    Keywords: Ks, Infiltration rate, SAR, EC
  • MohammadReza Emdad, Sayyed Hassan Tabatabaei Page 151

    Irrigation water quality is one of the parameters that affect application efficiency in furrow irrigation. Application efficiency has an important role in management and irrigation scheduling. In this investigation irrigation water qualities were applied at three different levels as control with EC=0.6 dS/m and SAR=0.9, EC=2 dS/m with SAR=10 and EC=6 with SAR=30 throughout the maize growing season. Using volume balance model, Kostiakov-Lewis coefficients were determined. Also temporal infiltration throughout the season determined for maize. These findings were used for calculating application efficiency. Results showed that the basic infiltration rate decreased during the season. At the end of season, the soil basic infiltration rate in control, EC=2 and EC=6 dS/m treatments decreased about 34, 45 and 61 % respectively as compared to beginning. Also application efficiency at the end of the season in the control, EC=2 and EC=6 dS/m decreased about 27, 49 and 62% as compared to the beginning of the season respectively. Thus, it is necessary to have proper irrigation scheduling for increasing application efficiency in furrow irrigation under saline and sodic water application.

    Keywords: Furrow irrigation, Salinity, Application efficiency, Infiltration, Sodicity
  • Najmeh Mazloom*, Reza Khorassani, Amir Fottovat, Youssef Hasheminezhad Page 159

    To reclamation of salt-affected soils, in addition to using chemical amendments, phytoremediation also can be effective. This experiment was conducted in the columns filled with a saline-sodic soil to evaluate the effectiveness of cultivating Rubia tinctorum to improving soil characteristics. There were 7 treatments with 2 replications including 3 plants (Sesbania acuelata, Rubia tinctorum and Cynodon dactylon), 3 chemical treatments (Gypsum in 2 levels and sulfuric acid) and a control. Chemical treatments 1 month after applying to the soil, plants 5.5 months after cultivation and the control were leached with 41 liters of water. After leaching, some of soil properties including saturated hydraulic conductivity (Ks), mean weight diameter (MWD), electrical conductivity of saturation extract, sodium adsorption ratio (SAR) and the amount of drainage water soluble sodium were measured. The results showed that Rubia tinctorum was most effective plant in improving soil physical properties, so that the highest Ks (20.5×10-5cm s-1) and MWD (0.92) is related to that and lowest values is related to the control (2.4×10-5cm s-1 and 0.2). The most sodium leaching from soil columns was related to Rubia tinctorum (55.37 g) which was 3 times greater than control. All of the treatments also significantly decreased SAR compared to the control.

    Keywords: Chemical amendments, Phytoremediation, Rubia tinctorum L., leaching, Saline Sodic Soils
  • Hoori Ahmadpour, Afshin Ashrafzadeh, Mojtaba Rezaei, Mohammadreza Khaledian* Page 169

    In addition to surface water resources, groundwater resources supply the urban, industrial and agricultural demands. So its quality should also be considered in addition to its quantity. To assess the quality of groundwater, some parameters should be considered where salinity is the most important. The purpose of this study was to identify and characterize areas in Guilan plain with certain salinity levels of groundwater for agricultural purposes. Thus, the water samples were collected from 130 wells across the Guilan province, in September 2008 and concentrations of Ca2+, Mg2+, HCO3-, SO42-, CO3-, Cl- and electrical conductivity (EC) were measured. Then geostatistical analysis of data with GS+ software was performed. Finally, the critical areas of Guilan plain in terms of groundwater salinity were identified for agricultural purposes, and proper strategies for groundwater were proposed. The electrical conductivity of central and eastern areas is between 1-1.5 dS/m, being critical for rice cultivation. Also in this area, average potential salinity and average effective salinity range from 3 to 15 mmol/lit which is a warning for the future of groundwater resources.

    Keywords: Guilan province, Salinity risk, Kriging, Mapping, Water quality
  • Mohammad Hossein Banakar*, Mohammad Hassan Rahimian, Dr.Gh. Ranjbar Page 177

    In Iran, vast amounts of saline lands, shortage of fresh water and secondary land salinization are major limiting factors for conventional crop production. Use of salt tolerant crops such as madders (Rubia tinctorum L.) for utilization of saline soil and water resources has been the subject of many studies. In order to study the effect of salt stress on yielding of madder roots, a factorial experiment was conducted in the form of complete randomized block design with three replicates at Sadooq Salinity Research Farm, Yazd, Iran. Treatments were two planting methods (seeding, root-cutting) and different salinity levels of irrigation water (2.5, 7, 14, 17 dS/m). Results showed that at low salinity levels madders gives higher yield when planted by root-cutting method. However, at high salinity levels there is no difference between the two methods. Results of the experiment also showed that salt tolerance threshold value of madders is about 4 dS/m and the slope of yield reduction is 3.2 percent, classifying it as a moderately salt tolerant crop.

    Keywords: salt tolerance, leaching requirement, madder, yield, threshold
  • fateme riahi, ahmad nohegar, majid kholghy, hasan vagharfard Page 185

    One of the important indicators of the quality status of groundwater is electrical conductivity. Increase in electrical conductivity reduces water and soil quality and as a result agriculture product. Vulnerability is arrival inclination or probability of pollutant to a certain place of aquifer after producing in earth surface. Vulnerability assessment as a suitable method is very important in managerial decisions. In this study among the popular models, DRASTIC model was used due to its power in combining effective hydrologic and hydro-geological parameters on transfer or lack of transfer of pollution.. Salinity is assumed as one of the important and effective factors on water quality which is weighted and rated as pollution index. It is also used as one of the required layers for drawing modified drastic index map. Fuzzy logic system as a more realistic ranking comparison of overlap-index methods (Bolin logic) offers a suitable method to solve problems related to the high levels of boundary classified returns. Hence, fuzzy logic was used to refine and modify ranking quantity parameters of DRASTIC model and EC factor. Results of the simulation of DRASTIC model with using artificial neural network showed high correlation of artificial neural network' output and modified DRASTIC model index.

    Keywords: Fuzzy logic, DRASTIC model, Simulation, Vulnerability., Modification, optimization, SARKHON plain
  • REZA POORVAEZI, behzad ghorbani, mohamad javad mirzaei, Mohammad Reza Nouri Emamzadei Page 193

    The shortage of irrigation water with suitable quality for use in domestic, irrigation and industrial sectors is one of the most important problems in arid and semi-arid regions that include one-third area of the world. There is a progressive request for low quality water in regions, due to fresh water shortage. Therefore, many efforts have been taken place to decrease water salinity and increase the quality of abnormal waters such as saline and brackish waters. In this research, the impact of wheat straw and sawdust in sand filters on the physical and chemical properties of water was investigated and compared. For this purpose, saline water passed through a column of pure sand, a column of mixed wheat straw and sand and a column of mixed sawdust and sand, all having the same weight. The turbidity, hardness, chloride anions, magnesium and calcium cations concentration were measured with time. The results showed that the highest sorption of chloride anions (30 percent), magnesium (22 percent) and the maximum reduction of turbidity (74 percent) and hardness (19.27 percent) were achieved by passing water through straw wheat, but the sawdust had the most impact on electrical conductivity reduction (6.34 percent) and removal of calcium cations (23.7 percent) from saline water.

    Keywords: Sand filter, Calcium, Chloride, Hardness, Magnesium, Wheat straw, Sawdust
  • P. TishehZan, Abd Ali Naseri, Ali Reza Hassanoghli, Musa Meskarbashi Page 203

    Salinity and drought are the major problems in arid and semi arid areas. To evaluate the effect of water table control on the root zone salt balance and plant growth, lysimeter experiments were conducted. The statistical design was a split–plot-plot arrangement of randomized complete block design with three replicates that included 3 levels of ground water salinity (main plot; S1= <4, S2= 8 and S3=12 dS/m), 2 water table depths (sub plot: D1=60 and D2=90 cm) and two levels of soil surface cover (sub plot plot: M1= no mulch and M2= date palm leaves mulch). In these experiments, sufficient leaching was not provided. The results showed that shallow water table increased accumulated ETc 4.43-9.23 % in treatments without mulch and 9.28-12.23 in mulched treatment. Also mulching and water table control helps to increase salt leaching and decrease soil EC. The survival rate of plants was 100% in all the treatments. Also mulch improved the growth of date palm. The ANOVA analyses indicated that mulch had a significant effect on water balance and salt change rate of the root zone, new leaf and leaflet numbers at level of 1%. However, the levels of salinity did not have a significant difference.

    Keywords: Salinity, Water Table, Date Palm, Establishment, Mulch
  • Page 213

    Surface water quality is influenced by land use changes over time. Taleghan River is one of the branches of Sefidrood, which its water quality is important due to the use of its water in various urban and agricultural lands. Mutually, mentioned land uses have an important influence in water quality of the river over the time. In present study the land use changes during the period 1970 to 2002 in the Taleghan watershed was investigated. Results showed the reduction of irrigated and non-irrigated agricultural lands, by 60.86% and 73.23%, respectively. Rangelands were increased 20.62% in the studied basin. Then, in the study period the process of changing water quality factors were investigated. The results showed that the overall trend of changes were decreasing in TDS, EC, SAR and also amount of anions and cations within the study period.. Assessment of water discharge of the river during the study period with an annual average rate trend, presented no significant change. This issue indicates that there was no effect of water discharge on improving the quality of water trend.. Therefore it could be said that improving water quality in Taleghan River during the study period is attributed to land use changes in the basin.

    Keywords: Water quality., Land use changes, Taleghan, river
  • Page 219

    In this article, to draw a zoning map of Borujen-Fradonbeh aquifer vulnerability using the DRASTIC method was used which is one of the most applied overlaping methods. Zoning map of aquifer vulnerability integrated into raster maps of seven DRASTIC parameters (ground water depth, recharge, aquifers environment, soil environment, topography, hydraulic conductivity and unsaturated zone environment) In GIS environment showed that DRASTIC indexes range varies between 98 and 172. It also discovers that 53, 15, 7 and 25 percent of the average surface area are substantial, low, medium, high and very high vulnerable respectively. Rating and weight DRASTIC parameters were computed using the relationships between each parameter and the nitrate concentration in the groundwater. The correlation coefficient between measured nitrate concentrations and corresponding vulnerability ratings increased from 0.47 to 0.80 by optimizing the layer weights. The final map showed that about 32, 38, 12 and 18 percent of the average basin surface area has are low, medium, high and very high respectively.

    Keywords: nitrat, vulnerability, DRASTIC, Brujen, Fradonbeh aquifer
  • Page 225

    Coagulation, Flocculation and Sedimentation are essential processes in water treatment plants. The purpose of this study was to consider the efficiency of natural polyelectrolyte chitosan as a coagulant in water turbidity removal. Chitosan is a cationic biopolymer with high molecular weight that is produced from the crust of crustaceans like shrimp and crab. This investigationwas performed on water samples containing synthetic water turbidity by applying caoline in high, middle, and low turbidities in the laboratory scale. Optimum dosage of Chitosan in turbidity removal of 1000, 500, 100, 50 and 10 NTU were 10, 6.5, 2, 1.5 and 1 mg/L respectively. Efficiency of turbidity removal were 99.77, 99.25, 94.84, 90.96 and 57.50 and optimum pH values were 8, 8, 7.5, 7.5 and 8 respectively. Chitosan has insignificant effect on water pH and its efficiency in high turbiditie's removal is more than its efficiency in lower turbiditie's levels.

    Keywords: water treatment., Coagulation, Chitosan, Flocculation, Sedimentation, coagulant, turbidity removal
  • Page 229

    Seasonal maps of groundwater pollution may be deployed in respective aquifer management. The aims of this research were to study the seasonal fluctuations in concentration, spatial variability, and zonal maps of nitrate and phosphate in Shahrekord Aquifer. For this purpose, 100 agricultural wells were sampled in the spring, summer and fall of 2010 and analyzed for nitrate and phosphate. Kriging was used for zonal mapping of both pollutants. Mean concentrations of both pollutants varied over seasons. Suitability of spherical variogram model in the spring and Gaussian variogram model in the summer and fall shows that spatial patterns of nitrate and phosphate change along with season of the year. Highly nitrate-polluted areas maximized in the spring and then decreased towards the fall. In the fall, about two-third of the aquifer, particularly northern zone, contained between 0 to 20 mg/L of nitrate. Phosphate-polluted area of the aquifer was at maximum level in the fall, decreased during the spring and minimized in the summer. Therefore, we conclude that concentration, spatial distribution pattern and zonal maps of both nitrate and phosphate in Shahrekord aquifer changes with season.

    Keywords: Aquifer, Kriging, Variograms, Pollution, Spatial variability
  • faride Ansari Samany, saeed bromand nasab Page 235

    One of the potential advantages of drip irrigation is allowing the use of fertilizer and poison with irrigation water. In this study, the effect of fertilizers on clogging dripper and drip irrigation system performance has been investigated. This study in a randomized block design framework was done that its factors were three treatment of fertilizer (ammonium phosphate) includes treatment F0 (control), and two F1 and F2 treatments with concentrations of 5 g/l and 8 g/l, respectively, and three dropper treatment (the in line long path and two outline long path). Dropper with codes A, B and C were named. In order to investigating dropper clogging, reduce discharge rate, efficiency of uniform distribution, Kristiansen uniformity coefficient and coefficient of discharge variation was calculated. After test period the percentage of reduce discharge for droppers was obtained 19.9, 20.78, and 11 percent for treatment F0 (control) respectively, and 26.48, 26.49 and 16.65 percent for treatment F1, and 33.67, 33.06 and 18.59 percent for treatment F2, respectively. The results were shown increasing concentration of irrigation fertilizer caused increasing dropper clogging and have a significant effect on discharge variation.

    Keywords: Fertigation., Emitter, clogging, Emission Uniformting, Drip irrigation
  • Mohammad Javad Rousta, Mahboobeh Soltani, Nadia Besharat, Vali Soltani, Masomeh Salehi, Gholam Hasan Rangbar Page 241

    A pot experiment was carried out as a factorial in completely randomized design with superabsorbent polymer (A200) at 0 (control), 10, 20, 30, 40 and 50 g/kg soil as the first factor and different levels of salinity including 0 (ordinary water), 3, 6, 9, 12 and 15 dS/m as the second factor and a total of 108 pots containing 2 kg soil. The pots contain 2 kg of a farm soil. Analysis of variance showed that the effect of super absorbent, salinity and these interactions on soil moisture and drainage water EC was at P<0.01. According to the results, super absorbent polymers application, when irrigation water is saline, is not recommended and mixture application of this polymer with organic fertilizers is suggested.

    Keywords: Superabsorbent polymer, Water salinity, Soil moisture, Drainage water