فهرست مطالب

پژوهش آب ایران - پیاپی 3 (پاییز و زمستان 1387)

مجله پژوهش آب ایران
پیاپی 3 (پاییز و زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1388/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • طاهره رئیسی، سید حسن طباطبایی، حبیب الله بیگی هرچگانی صفحات 1-10
    اندازهگیری و تخمین تبخیر به آسانی میسر نیست و تنها با استفاده از روش های تجربی یا تعادل آب خاک در لایسیمتر، تبخیر را می توان تعیین کرد. از طرف دیگر در مکان هایی که شرایط مزرعه استاندارد (تعریف شده در فائو 56) نباشد، اعمال تصحیح بر روی تبخیر و تعرق محاسبه شده بر مبنای پارامترهای فیزیکی مورد نیاز است. یکی از این شرایط وجود نمک در محلول خاک است که منجر به کاهش تبخیر میشود. هدف از این مطالعه واسنجی مدل تجربی آیدین- اویگر، در یک خاک شور تحت مدیریت های مختلف با آب شور برای شرایط خشک و نیمه خشک است. بدین منظور، سه تیمار مدیریت تلفیقی آبیاری با آب شور و شیرین (مخلوط، نیم در میان و یک در میان) در سه تکرار به صورت طرح کاملا تصادفی در نه لایسیمتر اجرا شد. نمونه برداری در یازده مرحله انجام گرفت و در فاصله بین دو نمونه برداری متوالی میزان تبخیر از خاک با استفاده از رابطه ی بیلان آب در خاک به دست آمد. از میان این یازده مجموعه داده تبخیر مشاهده شده، هشت مجموعه به منظور واسنجی مدل و سه مجموعه برای اعتبارسنجی مدل های واسنجی شده، مورد استفاده قرار گرفتند. معنیدار بودن مدل های برازش شده از طریق تشکیل جدول تجزیه واریانس مورد بررسی قرار گرفت و پس از اطمینان از معنیدار بودن، اعتبارسنجی مدلهای برازش شده از طریق ضرایب جرم مانده (CRM) و کارآیی مدل (EF) انجام شد. ضرایب CRM و EF در سه تیمار مخلوط، یک در میان و نیم در میان به ترتیب 39/0-، 34/0- و 39/0-؛ 28/0-، 14/0- و 18/0- به دست آمد. از این رو، در هر سه تیمار اعمال شده، مدل های برازش شده از کارآیی نسبتا خوبی برای پیشبینی تبخیر در محدوده زمانی مورد مطالعه و خاک مورد مطالعه برخوردارند.
    کلیدواژگان: تبخیر خاک شور، آب شور، مدلهای تجربی، واسنجی، مدیریت تلفیقی آب شور و شیرین
  • سعید شعبانلو، حسین صدقی، بهرام ثقفیان، حبیب موسوی جهرمی صفحات 11-22
    مهار سیلاب به تمهیدات و روش هایی گفته می شود که باعث کاهش آثار زیانبار سیلاب می شود. پس از تهیه مدل رقوم ارتفاعی استان (Digital Elevation Model)، حوضه ها و زیر حوضه ها در محیط GIS ArcView تشخیص و خصوصیات آنها همچون مساحت، شیب، طول آبراهه اصلی و... به دست آمد. سپس از روی نقشه های کاربری اراضی و نفوذ، خصوصیات نفوذپذیری و کاربری اراضی حوضه های منطقه فراهم شده و از تلفیق آنها در محیط HEC-GeoHMS میزان CN برای حوضه ها به دست آمد و مدل HEC-HMS برای منطقه مورد نظر اجرا شد. از روی آمار بارش سنج های ثبات موجود توزیع زمانی بارش های منطقه به دست آمد. سپس این توزیع زمانی به بارش های با دوره بازگشت مختلف برازش داده شد. با استفاده از هیدروگراف های ثبت شده در رودخانه های منطقه مطالعه مقادیر مشخصات حوضه ها کالیبره شد. سپس با این مقادیر کالیبره شده، هایتوگراف بارش های با دوره بازگشت مختلف و مشخصات کنترل پروژه هیدروگراف های خروجی محاسبه و آن مورد که دارای بیشترین مقدار بود به عنوان سیل طرح برای پهنه بندی سیلاب در نظر گرفته شد. در ادامه فایل مشخصات هندسی مقاطع آبراهه های حوضه مورد مطالعه در محیط HEC-GeoRAS تهیه و سپس از محیط GIS به محیط HEC-RAS انتقال داده شد. سپس با استفاده از هیدروگراف های سیلاب با دوره های بازگشت مختلف که از مدل HEC-HMS بدست آمد، پهنه بندی سیلاب برای رودخانه های منطقه طرح انجام و مناطق مورد تهدید سیل مشخص شد. مشاهده شد که حوضه آبخیز رودخانه دوغ بیشترین میزان تولید سیل را دارد. در ادامه کل مساحت خسارت دیده براساس نتایج حاصل از برنامه HEC-RAS به ازاء دوره های بازگشت مختلف محاسبه گردید که با همپوشانی نقشه های کاربری اراضی، نقشه راه ها و تاسیسات زیربنایی با نقشه های پهنه بندی سیلاب حاصل از مدل HEC-RAS تعداد روستاها و شهرهای خسارت دیده و میزان مساحت آسیب دیده روستایی و شهری، اراضی کشاورزی، اماکن و اموال و تاسیسات زیربنایی به دست آمد و میزان خسارت وارده شده پیش بینی شد.
    کلیدواژگان: سیلاب، HEC، RAS، HEC، GeoRAS، HEC، GeoHMS، HEC، HMSو پهنه بندی سیلاب
  • محمد علی قنادزاده، کامران داوری، بیژن قهرمان صفحات 23-32
    روش ها و وسایل مختلفی برای اندازه گیری رطوبتی خاک وجود دارد. یکی از روش های ارزان و ساده، استفاده از بلوک گچی است. بلوک گچی یا بلوکه های مقاومت، مخلوطی از آب و گچ هستند که با داشتن دو الکترود باعث اختلاف جریان الکتریکی در رطوبتهای مختلف می شود. در این تحقیق 5 نوع بلوک گچی با ساختارهای متفاوتی از گچ و سیمان تهیه شد. در بلوک های استفاده شده سه توری استوانه ای هم مرکز به عنوان الکترود قرار گرفته اند. شعاع توری استیل به ترتیب از شعاع بیرونی 25، 15 و 10 میلیمتر است. گروه بندی بلوکها بر اساس نوع گچ به کار رفته در آنها (گچ کشته، نیمه کشته و معمولی)، ترکیب مقادیر مختلف گچ و سیمان و مقادیر وزن گچ به کار رفته در ساخت آنها انجام گرفته است. با بررسی رفتار بلوکهای گچی در هوا و خاک، مناسب ترین نوع بلوک گچی به لحاظ نحوه ساخت، نوع و مقدار مواد سازنده بلوک (گچ و سیمان)، و فاصله آنها و به طور کلی اعتبار واسنجی اولیه بلوک گچی در هوا و میزان تعادل آن با خاک، انتخاب شد. بلوکه هایی که از ترکیب گچ و سیمان بودند همبستگی معنی داری با خاک مورد آزمایش (لوم رسی) نشان دادند. در این مقاله از دستگاه ELE مدل 5910A برای اندازه گیری رطوبت بلوک استفاده شد که در مقایسه با سایر وسایل از دقت خوبی در دامنه برنامه ریزی برای مدیریت آبیاری برخوردار است. همچنین مشخص شد که با داشتن منحنی اولیه واسنجی بلوک در هوا، که بر اساس اندازه گیری رطوبت در مقابل قرائت ELE به دست می آید، امکان برآورد رطوبت خاک بدون واسنجی بلوک ها میسر است.
    کلیدواژگان: بلوکهای گچی، پتانسیل مکش، کالیبراسیون، رطوبت خاک، دستگاه ELE
  • مهری سعیدی نیا، حسین صمدی بروجنی، روح الله فتاحی صفحات 33-44
    در این تحقیق سعی شده است با انجام مدل سازی ماهانه منابع آب، با استفاده از مدل WEAP، اثرات طرح های انتقال آب بین حوضه ای کارون شامل تونل های 1 و 2 کوهرنگ (در دست بهره برداری)، تونل 3 کوهرنگ (در دست اجرا) و تونل بهشت آباد (در دست مطالعه) بر وضعیت منابع آب سطحی حوضه های بهشت آباد و کوهرنگ بررسی شود. مدل برای یک دوره 10 ساله (1995 تا 2004 میلادی) واسنجی و برای یک دوره 30 ساله اجرا گردید (طول دوره شبیه سازی). نتایج نشان می دهد خروجی رودخانه های بهشت آباد و کوهرنگ در افق آینده با فرض اینکه طرح های توسعه منابع آب تعریف شده به مرحله بهره برداری برسند به طور متوسط نسبت به شرایط عدم توسعه حوضه بالادست، 27 درصد کاهش خواهد یافت. همچنین با در نظر گرفتن حداقل نیاز زیست محیطی رودخانه پایین دست، آب مازاد حوضه برای انتقال به فلات مرکزی با درجه اعتماد مناسب تامین آب شرب و صنعت، 220 میلیون مترمکعب در سال است. نتایج مدل سازی نشان داد که حجم مفید مورد نیاز برای ذخیره آب و تنظیم آن برابر 600 میلیون مترمکعب به دست می آید که با رقم پیشنهادی مشاور طرح که در حدود 1800 میلیون متر مکعب است، اختلاف فاحش دارد.
    کلیدواژگان: انتقال آب بین حوضه ای، حوضه های بهشت آباد و کوهرنگ، مدل WEAP
  • علی سرحدی، سعید سلطانی، رضا مدرس صفحات 45-54
    جریان کم سالانه را می توان به عنوان کمترین جریان متوسط برای تعداد روزهای پیاپی از قبیل 7، 15، 30 و 60 روزه در طول یک سال در نظر گرفت، به طوری که، جریان کم d روزه در یک سال کمترین مقدار میانگین های متحرک d روزه جریان های روزانه در آن سال است. برای تحلیل فراوانی منطقه ای جریان کم در حوزه هلیل رود جیرفت از روش گشتاورهای خطی استفاده شد. با استفاده از دو آماره همگنی هاسکینگ و والیس (3D< و 87/0 H=) در حوزه، مشخص شد که در منطقه ایستگاه ناجور وجود ندارد و منطقه کاملا همگن است. با استفاده از آزمون نکوئی برازش، انتخاب بهترین توزیع و برآورد مقادیر دبی با دوره های بازگشت مختلف در ایستگاه ها صورت گرفت. سپس آماره ZDIST برای ایستگاه های منطقه با استفاده از برنامه اجرایی نوشته شده به زبان فرترن برای توزیع های 3 پارامتری محاسبه شد و توزیع پیرسون نوع 3 به عنوان بهترین توزیع منطقه ای شناخته شد. در نهایت با استفاده از روش رگرسیون چند متغیره، مساحت حوزه به عنوان پارامتر اصلی برای برآورد جریان کم با دوره های بازگشت مختلف در حوزه های فاقد آمار مشخص شد.
    کلیدواژگان: جریان کم، گشتاورهای خطی، همگنی، تابع توزیع پیرسون نوع 3، حوزه هلیل رود
  • خالد احمدالی *، سامان نیک مهر، عبدالمجید لیاقت صفحات 55-64

    با توجه به اهمیت آگاهی از نحوه پراکنش مکانی شوری و اسیدیته در اعماق مختلف خاک، برای تعیین تناسب اراضی برای کاشت و یا تعیین میزان آب لازم برای آبشویی در اراضی شور و از طرفی مشکلات و هزینه های اندازه گیری صحرایی این داده ها، یافتن راهکار مناسب در تخمین این پارامترها امری ضروری به نظر می رسد. با در نظر گرفتن همبستگی مکانی شوری و اسیدیته در اعماق مختلف، با استفاده از اطلاعات موجود در یک عمق می توان اطلاعات موجود در دیگر اعماق را برآورد کرد. مطالعه حاضر با هدف بررسی و تعیین پراکنش مکانی شوری و اسیدیته در سه عمق30-0، 60-30 و 90-60 سانتی متر خاک به کمک مقادیر این دو پارامتر در خاک سطحی در منطقه بوکان انجام گرفت. برای این منظور روش کوکریجینگ برای تخمین و تهیه نقشه پراکنش پارامترهای مذکور استفاده شد. نتایج حاصل از این تخمین با نتایج حاصل از کریجینگ معمولی در آن نقاط مقایسه شد. نتایج نشان داد که روش کوکریجینگ برتری زیاد محسوسی نسبت به کریجینگ ندارد. با در نظر گرفتن پیچیدگی این روش در شرایطی که تعداد نمونه ها برابر باشد و مدلهای برازش داده شده بر داده ها یکسان باشد، روش کریجینگ توصیه می شود.

    کلیدواژگان: کریجینگ، کوکریجینگ، شوری، اسیدیته، همبستگی مکانی، منطقه بوکان
  • سمیه سلطانی، سید فرهاد موسوی*، بهروز مصطفی زاده فرد صفحات 65-76

    کمبود آب و شوری خاک در مناطق خشک دو عامل مهم محدودکننده تولیدات کشاورزی هستند. گیاه کلزا به سبب تطابق با شرایط اقلیمی مناطق مختلف ایران، توانایی بالقوه بالایی برای تامین قسمت عمده روغن مورد نیاز کشور را داراست. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر توام شوری و کم آبیاری بر مقدار عناصر غذایی و درصد ماده خشک کلزا و پروفیل شوری خاک تحت شرایط گلخانه ای روی کلزای پاییزه (رقم زرفام) در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد در سال 1385 انجام شد. آزمایش فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار که شامل دو فاکتور شوری و آب آبیاری است، اعمال شد. چهار سطح شوری آب آبیاری شامل 4-3S1 =، 7-6S2 =، 10-9 S3 =و 13-12S4 = دسی زیمنس بر متر و سه سطح آب آبیاری شامل آبیاری بعد از30W1=، 50 W2 = و 80 W3 = درصد تخلیه مجاز بود که در یک خاک لوم شنی انجام گرفت. نتایج نشان داد که شوری و کم آبیاری در سطح 1% بر درصد ماده خشک معنی دار شد. در اثر اعمال توام تیمارهای شوری و کم آبیاری بر کلزا، با افزایش شوری تا تیمار S3، درصد ماده خشک 6/14 درصد افزایش و سپس در تیمار S4 به میزان 9/10 درصد کاهش یافت. درصد ماده خشک گیاه در تیمار W3 نسبت به تیمار W1 حدود 5/6 درصد کاهش یافت ولی این کاهش معنی دار نبود. کم آبیاری و اثر متقابل شوری و کم آبیاری بر میزان هیچکدام از عناصر (فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم) معنی دار نشد. شوری در سطح 1% بر غلظت سدیم، کلر و روی معنی دار شد. تیمار شوری S3 و تیمار تنش رطوبتی W2 دارای بیشترین مقدار مس، روی و آهن بودند. پس از اتمام آزمایش ها، بررسی شوری لایه های 5-0، 10-5 و 20-10 سانتی متر نشان داد که عمق صفر تا 5 سانتی متر خاک بیشترین شوری را داراست، شوری لایه میانی (عمق 5 تا 10 سانتی متر) از دو عمق دیگر کمتر بوده و شوری عمق 10 تا 20 سانتی متر از ناحیه میانی بیشتر ولی از لایه سطحی خاک کمتر است.

    کلیدواژگان: کم آبیاری، کلزا، پروفیل شوری، یزد
  • یادداشت فنی
  • صالح ارخی، رحیم نظری صفحات 77-81
    به منظور بررسی کارآیی مدل MPSIAC در برآورد فرسایش و رسوب، حوزه آبخیز ایلام در استان ایلام انتخاب شد. با توجه به اهداف مورد نظر در این تحقیق، ابتدا نقشه های توپوگرافی، زمین شناسی، شیب، جهت، طبقات ارتغاعی، زمین شناسی و غیره با استفاده از نرم افزارGIS تهیه شد. سپس از رویهم گذاری دوبه دوی نقشه طبقات ارتفاعی با جهت و زمین شناسی با شیب، 2 نقشه اولیه تهیه و از رویه گذاری 2 نقشه اولیه، نقشه پایه با 132 واحد کاری با 4 ویژگی مشخص ارتفاع، جهت، زمین شناسی و شیب به دست آمد. با استفاده از نقشه پایه و سایر اطلاعات و نقشه های موجود و کنترل موقعیت واحدهای کاری به وسیله دستگاه GPS در طبیعت، امتیاز 9 عامل موثر در مدل MPSIAC در هر واحد کاری تعیین و با جمع کردن آنها میزان R (درجه رسوبدهی) در هر واحد کاری و با توجه به نسبت مساحت آنها در کل حوزه به دست آمد و در نهایت با قرار دادن میزان R به دست آمده در رابطه مربوطه، میزان رسوب برآورد شد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که ضریب رسوبدهی در این حوزه 58.338 و مقدار رسوب ویژه آن 981/303 مترمکعب در کیلومتر مربع در سال و وزن مواد رسوبی 327/18234تن در سال است. با توجه به نتایج فرمول مورد بررسی در حوزه مورد مطالعه و مقایسه آن با اعداد جدول مربوط به مدلMPSIAC می توان اذعان کرد که حوزه آبخیز ایلام از نظر فرسایش و تولید رسوب در وضعیت متوسط قرار داشته و شدت رسوبدهی آن بین 50-75 است، همچنین مشاهده شد میزان رسوب برآورد شده در این حوزه در کلاس فرسایشی 3 و از نظر طبقه بندی کیفی فرسایش در کلاس درجه متوسط قرار دارد.
    کلیدواژگان: فرسایش و رسوب، حوزه آبخیز ایلام، مدل MPSIAC، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)
|
  • T. Reissi, S. H. Tabatabaei, H. Beigi-Harchegani Pages 1-10
    Measuring soil evaporation is a difficult task and this can only be estimated either by usingempirical methods or by water balance calculation from a lysimeter. An adjustment of soilevaporation estimation is required since farm condition is different from the standard condition set by FAO (56). In field conditions, the evaporation is decreased by soil salinity. The main objective of this study was to calibrate Aydin-Oiger model for a saline soil under three schemes of saline water irrigation in an arid and semi-arid region. Three conjunction strategy of fresh (1 dS m-1) and saline water (14 dS m-1) (blending, one-alternate and half-alternate) in three replications were applied in a completely randomized design in nine lysimeters. Soil samples were taken in 11 dates and 11 data series were collected. Soil evaporation was calculated for the internal between the two consequent samplings. Eight series of data were used for calibration of a new model and the other three were used for validation of the calibrated model. ANOVA, EF and CRM indexes were used for determination of significant levels of the calibrated model and its evaluation. The results indicate that the calibrated model predicates soil evaporation better than the original Aydin-Oiger model.
  • S. Shabanlou, H. Sedghi, B. Saghafiyan, H. Musavi Pages 11-22
    Flooding is a hazardous phenomenon that causes a great damage and loss to inland and coastal areas. Flood protection schems are employed to decrease the impacts of flood damage. The aim of this study is to measure the rate of flood hazard for all the flood plains located in Golestan province from discharges with different return period. After digitizing the maps and obtaining the digital elevation model (DEM), the characteristics of catchments and sub- catchments such as area, slope and the length of the main canal were obtained by using ArcView GIS software.Then, permeability specifications and the Land use of the watershed were obtained by using land use and permeability maps. Next, HEC-GeoHMS model was used using the prepared maps and data as described to obtain the CN of the basin. HEC-HMS model was simulated to obtain flood hydrographs with different return periods. From this, flood zonings for the threatened area at risk were specified. The results indicate that the Dough River sub-basin is more susceptible to flooding and has the highest flood rate. Using HEC-RAS Model and based on flood zoningmaps, the scales of collateral and infrastructural damages to towns and villages including roadsand building were estimated
  • M.A. Ghanadzadeh, K. Davari, B. Ghahraman Pages 23-32
    There are several methods for measuring and monitoring the status of soil moisture. One of the cheap methods compared with methods using more expensive devices, is determination of soil moisture status with the aid of a gypsum block. In this method, soil moisture status is determined by measuring the electric resistance of two electrodes embedded in the device. 5 brands of gypsum blocks with different structures were applied. The electrodes comprise of three omocentric cylindrical steal nets. The radiuses of these nets were 25, 15 and 10 millimeters. Gypsum Blocks were classified based on their types (dead, half dead, alive), composition (cement ratios) and the weight of gypsum used in their construction. By careful monitoring of their behaviors in air and soil, the most appropriate kind of gypsum block was selected according to their construction technique, type and ratio of their composites (gypsum and cement), electrode's space, characteristics of initial calibration and validation in the air and its equilibrium status in the soil. The blocks which use cement in structures have uniformity with soil moisture curve. In this study an ELE model 5910A soil moisture meter was used for readin the blocks. And as a result of the comparison of these devices functionality, the ELE soilmoisture meter was recognized as a precise devise for the irrigation management program range. It was also determined that having the initial calibration curve of gypsum block in the air hich is derived from the dimensionless relative moisture versus readings of the ELE, it is possible to measure the soil moisture without calibrating the gypsum block in soil.
  • M. Saeedinia, H. Samady-Broujeni, R. Fattahi-Nafchi Pages 33-44
    This paper investigates the impact of inter basin water transfer from North Karun such asKoohrang number1&2 tunnels(under operation), Koohrang number 3 tunnel (under construction)and Behesht Abad tunnel (under Study), on the status of water resource in Behesht Abad andKoohrang basins using Water Evaluation and Panning System (WEAP) water balance model.The model was calibrated for a ten year period (1995-2004) and validated for a 30 years period respectively.. Results show that after the completion of all the proposed water resources development projects, river flows at both Behesht-Abad and Kohrang rivers will decrease by an average of 27 %. Also, considering the minimal environmental flow requirement for the downstream river, a total of 220 MMC of excess water can be transferred to the central plateau with a 95% confidence. By considering available regulated water resource, this figure can be increased to 470 MMC. Therefore, the maximum reservoir storage volume required is in Behesh- Abad dam is about 500 MMC. This is significantly lower than the suggested design storage of 1800 MMC; indicating that the proposed dam is over-designed by the consulting engineer.
  • A. Sarhadi, S. Soltani, R. Modarres Pages 45-54
    Annual low flows are defined as the lowest average flows for consecutive days such as 7, 15,30 and 60 days (or d-days) period; in which d-days low flows are the minimum d-day movingaverage for a year. L-moment method was used for obtaining regional low flow frequencyanalysis in Halilrud, Jiroft. The stations in the area were found to be homogeneous by using two different homogeneity tests of Hosking and Wallis methods. Using goodness-of-fit-test, the best on site flow frequency distribution was found. Then for 3-parameter distributions was calculated from ZDIST period using a FORTRAN program. Pearson type III distribution was found to be the best regional low flow distribution. Finally, it was shown that catchments area is the best parameter for estimating low flows at different return periods for ungauged watersheds.
  • Kh. Ahmadauli, S. Neikmeher, A. Liaghat Pages 55-64

    There are two important parameters in determining the suitability of land for crop production oramount of required water for leaching in saline soils: (1) the spatial distribution of salinity (ECe); and (2) pH in different depth of soil. Collecting sufficient soil samples and analyzing them are both time consuming and expensive. Therefore, it is essential to find alternative methods to easily estimate such parameters and with lower costs. Given that salinity and pH values are known for a particular depth, the same can be calculated for other depths since they are spatially correlated. There are two methods to estimate and prepare ECe and pH distribution map for different soil depths: Kriging and Cokriging methods. The aim of this study was to compare the results of these methods by determining the spatial distribution of salinity and pH in three soil depths 0-30, 30-60 and 60-90 cm in Boukan region; and to find out the spatial correlation among them. The results show that there is no significant difference between the two methods.Therefore, Kriging method is suggested, especially in the case of equal numbers of data and similar fitted models.

  • S. Soltani, S. F. Mousavi, B. Mostafazadeh-Fard Pages 65-76

    Water scarcity and soil salinity are two important limiting factors for agricultural production.Canola crop, with high resistance to soil salinity and adaptation to different climatic conditions of Iran, has great ability for satisfying the main part of the country’s requirements for edible oil.This research was carried out in 2006 on winter canola (Brassica napus L., cv. Zarfam) under greenhouse condition at the Agriculture and Natural Resources Research Center, Yazd. The experiment was performed as a complete randomized block design with three replications that contained salinity and irrigation water factors. Salinity factor had four levels of S1=3-4, S2=6-7, S3=9-10 and S4=12-13 dS/m and irrigation water factor had three levels of irrigation after W1=30, W2=50 and W3=80 percent of management allowed moisture depletion. Soil texture was sandy loam. The results showed that salinity and deficit irrigation were significantly effective on dry matter production (p<0.05). Under simultaneous salinity treatments and deficit irrigation,increasing salinity to S3 significantly increased the canola dry matter by 14.6% and increasing salinity to S4 level decreased the plant dry matter production by 10.9%. Dry matter of W3 treatment was 6.5% less than W1 treatment. Deficit irrigation and the combined impact of salinity and deficit irrigation did not have significant effect on nutrient (P, K, Ca and Mg) content. Salinity effect was significant (p<0.01) on Na, Cl and Zn content. S3 and W2 treatments had the highest amount of Cu, Zn and Fe. Study of soil salinity at the end of the experiments showed that 0-5 cm soil layer has the highest salinity level; salinity of the middle layer (5-10 cm) is less than the other two layers and the salinity of 10-20 cm is higher than the middle layer and lower than the upper layer.

  • S. Arekhi, R. Nazari Pages 77-81
    Ilam catchment was chosen for a study to examine the performance of MPSIAC model and it efficiency in estimating erosion and sedimentation (R). Initially, according basin maps such as topography map, slope map, direction map, elevation levels map, geology and etc. were prepared by using a GIS software. The first two primary maps were prepared by overlaying elevation levels on direction map and geological map on slope map respectively. The primary maps were overlaid to obtain the basic map with 132 working unit and 4 specific features including elevation, direction, geology and slope. Using the basic map and other available information and maps and controlling working units using GPS system in nature, MPSIAC model determined cumulative scores of 9 effective parameters for each working unit which make up the R value in each working unit corresponding to their total area in the catchment. The value of sediment was determined by substituting the value of R in the equation of the above model. Results of this research showed that sediment delivery ratio (R) in this catchment was 58.333 and sediment yield score and sediment yield weight were 303981 m3/km2/year and 18234327 Tons per year respectively. Based on the results in the study and the table provided by MPSIAC model, it can be concluded that Ilam catchment can be considered as medium class with regards to erosion and sediment yield and its sediment delivery intensity is between 50 and 75. Also, it was observed that estimated sediment yield can be categorized in terms of erosion classification and quality of erosion as class 3 and medium level respectively.