فهرست مطالب

مجله پژوهش آب ایران
پیاپی 6 (بهار و تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • جعفر بلوری بزاز، محسن مبینی زاد صفحه 1
    کنترل مستمر ایمنی و پایداری سدهای خاکی در حین ساخت، اولین آبگیری و نیز در زمان بهره برداری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. نقش اصلی هسته در این گونه سدها به دلیل پایین بودن نفوذپذیری رس، جلوگیری از نشت آب است. در دوران ساخت، افزایش سرعت خاکریزی به افزایش فشار حفره ای و کاهش تنش مؤثر در هسته منجر می شود که ممکن است در اولین دوره آبگیری پایداری سد را تهدید کند. با کمک ابزار دقیق نصب شده در این گونه سد ها، پایداری آن را می توان کنترل کرد. با توجه به رفتار غیرخطی سد خاکی برای تحلیل آن باید از روش عناصر محدود و مدل های رفتاری مناسب بهره جست. در تحقیق حاضر بر اساس داده های ابزار دقیق سد خاکی نهرین طبس، تنش های ایجاد شده و نیز نشست سد در دوران ساخت با مقادیر حاصل از تحلیل عددی مقایسه شده است. به این منظور دوران ساخت سد با استفاده از دو مدل رفتاری مور-کلمب و سخت شونده، تحلیل گشته و تنش های ایجاد شده در هسته و نشست آن با داده های ابزار دقیق مقایسه شده است. با توجه به همخوانی داده های ابزار دقیق و نتایج حاصل از تحلیل، می توان گفت پارامترهای مقاومتی خاک که از آزمایشات به دست آمده، به واقعیت نزدیک بوده و نیز مدل های رفتاری انتخاب شده قادر به پیش بینی مناسب رفتار سد در این مرحله هستند.
    کلیدواژگان: سد خاکی، رفتار نگاری، دوران ساخت، مدل رفتاری
  • سودابه گلستانی، محمد شایان نژاد، سید حسن طباطبایی صفحه 11
    دقت نتایجی که از مدل ها به دست می آید به کیفیت اطلاعات و انتخاب مدل مناسب بستگی دارد. به کارگیری مدل ترکیبی بیلان حجمی- اینرسی صفر (VB-ZI) توسط گلستانی و همکاران، باعث بهبود نتایج پیش بینی در آبیاری جویچه ای شده است. هدف این تحقیق، افزایش دقت مدل (VB-ZI) در تخمین مسافت پیشروی در آبیاری جویچه ای است. در این تحقیق از روش هال اصلاح شده در محاسبه حجم ذخیره زیرسطحی استفاده شد. برای سنجش دقت مدل توسعه داده شده در آبیاری جویچه ای، از سه سری داده مربوط به مزارع با بافت و مشخصات مختلف استفاده شد. این اطلاعات شامل ضرایب هندسی و هیدرولیکی شکل مقطع جویچه، زمان پیشروی، دبی ورودی و خروجی جویچه، ضریب زبری مانینگ، شیب و ضرایب معادله نفوذ در هر جویچه است. سنجش مدل مذکور با استفاده از ضرایب آماره جذر میانگین مربعات خطا (RMSE)، ضریب جرم ماندهCRM)) و کارآیی مدل (ME) انجام شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که دقت مدل توسعه داده شده (MVB-ZI) در تخمین مسافت پیشروی، نسبت به مدل بیلان حجمی (VB) و همچنین نسبت به مدل (VB-ZI) افزایش یافته است. میزان RMSE برای مدل (MVB-ZI) در سری اول تا سوم داده ها به ترتیب 57/26، 71/12 و 49/20 به دست آمد که این مقادیر برای مدل (VB-ZI) به ترتیب 13/30، 63/14 و 48/22 است. مقدار CRM نیز برای سری اول، دوم و سوم داده ها به ترتیب 217/0، 272/0 و 303/0 به دست آمد که نشان دهنده بیش برآوردی مدل نسبت به مقادیر واقعی است. با توجه به سادگی مدل توسعه داده شده نسبت به مدل اینرسی-صفر و همچنین دقت بالاتر نسبت به مدل بیلان حجمی توصیه می شود از مدل توسعه داده شده، استفاده شود.
    کلیدواژگان: جویچه، مسافت پیشروی، ذخیره سطحی، ذخیره زیر سطحی و مدل بیلان حجمی، اینرسی صفر اصلاح شده
  • حسین خالدیان، سید صابر شاهویی صفحه 19
    قطرات باران پس از برخورد با زمین ذرات خاک را متلاشی می کند و به روند فرسایش آبی سرعت می بخشد. شدت و میزان تخریب ذرات خاک (پاشمان) به انرژی جنبشی قطرات باران بستگی دارد که خود تحت تاثیر شدت بارندگی است. برای به دست آوردن رابطه بین میزان فرسایش پاشمانی و شدت بارندگی در ایستگاه های هواشناسی استان کردستان با استفاده از کاسه های پاشمان که به همین منظور ساخته شده و در محل ایستگاه های هوا شناسی نصب شده اند، ماسه های جابجا شده در مدت زمان مشخصی اندازه گیری شدند. شدت بارندگی برای پایه زمانی فوق از گراف های مربوطه استخراج و با استفاده از رابطه ویشمایر- اسمیت انرژی جنبشی باران محاسبه شد. رابطه نمایی بین شدت بارندگی و مقدار ماسه جابجا شده در ایستگاه مریوان نسبت به ایستگاه زرینه همبستگی بالاتری را نشان داد و در ایستگاه سقز معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: شدت بارش، مقدار فرسایش پاشمانی، فرسایش خاک و استان کردستان
  • حامد ابراهیمیان، عبدالمجید لیاقت، مسعود پارسی نژاد، مجتبی اکرم صفحه 25

    این تحقیق در اراضی تحت زهکشی شرکت ران بهشهر و به منظور ارزیابی عملکرد هیدرولیکی پوشش پوسته برنج انجام شده است. برای مطالعات صحرایی هفت عدد پیزومتر بین دو خط زهکش زیرزمینی S3PD14 و S3PD15 نصب شد. در طی فصول بارندگی در سال 1385 (اول آذر تا آخر اسفند)، مقادیر عمق سطح ایستابی وسط دو زهکش، شدت تخلیه زهکش ها، افت جریان نزدیک شونده (hap) و افت جریان ورودی (he) در اطراف لوله های زهکش اندازه گیری شد. بر اساس داده های صحرایی، مقادیر مقاومت جریان نزدیک شونده (Wap)، ثابت جریان نزدیک شونده (ap) و نسبت افت جریان نزدیک شونده (Fap) برای بررسی عملکرد پوشش پوسته برنج در هر دو خط زهکش به دست آمده اند. محاسبات نشان داد که عملکرد پوسته برنج در زهکش S3PD15 بهتر از زهکش S3PD14 بوده است. نتایج نشان داد که عملکرد مناسب پوشش پوسته برنج به شرایط نصب، ویژگی های خاک دست خورده اطراف زهکش و تجزیه شدن آن بستگی دارد. اختلاف قابل توجه بین مقادیر افت جریان نزدیک شونده و افت جریان ورودی حاکی از گرفتگی در قسمت بیرونی پوشش پوسته برنج بوده است.

    کلیدواژگان: ارزیابی، بهشهر، پوشش پوسته برنج، جریان نزدیک شونده و زهکش زیرزمینی
  • مرضیه حق شناس گرگابی، حبیب الله بیگی هرچگانی صفحه 35
    در این مطالعه اثر زئولیت میانه بر نگهداشت آب در دو بافت لوم رسی و شنی بررسی شد. زئولیت میانه در سطوح (2، 5 و 8 درصد) به خاک ها اضافه و مخلوط شد. رطوبت هر خاک در مکش های 0 تا 1500 کیلوپاسکال در 8 نقطه تعیین شد. ضرایب منحنی رطوبتی خاک با استفاده از نرم افزار SWRC 3.0 و برازش سه مدل ون گنوختن، بروکس-کوری و کمبل به دست آمد. نتایج نشان داد که افزودن بیشتر زئولیت باعث افزایش پاسخ به ویژه در بافت شنی می شود. مثلا، در خاک شنی کاربرد 8 درصدی زئولیت میانه ضمن بالا بردن رطوبت در نقطه ظرفیت زراعی از 11% به 13% باعث افزایش آب قابل استفاده به میزان 5/1 برابر شاهد شد. همچنین افزودن 8 درصدی این ماده باعث افزایش 2 درصدی رطوبت باقی مانده و افزایش 6 درصدی رطوبت اشباع در هر دو خاک شد. تغییر شکل ضرایب در مدل های منحنی رطوبتی در پاسخ به افزودن زئولیت نشان دهنده کاهش سرعت تخلیه آب از هر دو خاک بود. با افزودن 8 درصدی زئولیت، ضریب در مدل ون گنوختن در خاک شنی از 32/0 به 30/0 و در خاک رسی از 04/0 به 03/0 کاهش یافت. کاربرد زئولیت میانه می تواند در افزایش بهره وری از آب مفید باشد.
    کلیدواژگان: زئولیت، نگهداری آب در خاک، منحنی رطوبتی خاک و SWRC 3، 0
  • محمد جواد نحوی نیا، علی شهیدی، مسعود پارسی نژاد، بختیار کریمی صفحه 43
    تحقیق حاضر به منظور ارزیابی و واسنجی مدل SWAP3.03 در برآورد عملکرد رقم روشن گندم، در سال زراعی 85-1384 در قالب طرح به صورت فاکتوریل با سه سطح شوری آب آبیاری (با هدایت الکتریکی بین 4/1، 5/4 و 6/9 دسی زیمنس بر متر) به عنوان کرت اصلی و چهار سطح 50، 75، 100 و 125 در صد نیاز آبی گیاه به عنوان کرت های فرعی در مزرعه آزمایشی دانشگاه بیرجند اجرا شد. تیمار آبیاری معادل 100 درصد نیاز آبی و شوری 4/1 دسی زیمنس بر متر به عنوان تیمار شاهد در نظر گرفته شد. ابتدا مدل نسبت به پارامترهای گیاهی گندم زمستانه، در استان خراسان جنوبی، با استفاده از داده های دو طرح تحقیقاتی که در سال های زراعی 79-1378 و 80-1379 در محل اجرای طرح حاضر اجرا شده بود، به خوبی واسنجی شد. ضریب تعیین R2 بین عملکرد شبیه سازی شده و عملکرد واقعی برای رقم روشن 83/0 به دست آمد که از لحاظ آماری معنی دار بود (01/0 P <). همچنین مدل به طور متوسط عملکرد را 10% کمتر از مقادیر واقعی شبیه سازی کرد که آزمون مقایسه میانگین t-test تفاوت معنی داری بین عملکرد شبیه سازی شده و عملکرد واقعی نشان نداد.
    کلیدواژگان: شوری، مقدار آبیاری، عملکرد، گندم، مدل SWAP
  • نگار شریفی مود، فرهاد میرزایی، مسعود پارسی نژاد صفحه 59
    در زهکشی سنتی، سطح ایستابی از منطقه توسعه ریشه گیاه توسط زهکش پایین برده شده و نمک نواحی تحت آبیاری از نیمرخ آب آبشویی و به همراه زه آب به مکان دیگری منتقل می شود. در روش های کنترل سطح ایستابی، خروج زه آب از منطقه ریشه کاهش می یابد. زهکشی کنترل شده یکی از روش های مدیریتی کنترل سطح ایستابی در زیر عمق توسعه ریشه ها است. در این تحقیق از طریق شبیه سازی و با استفاده از مدل-های فیزیکی (لایسیمتر) تاثیر سیستم زهکشی کنترل شده و کیفیت آب آبیاری در مقایسه با زهکشی آزاد بر روی محصول سورگوم مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور دو تیمار سطح آب زهکش شامل زهکشی آزاد و زهکشی کنترل شده و سه تیمار شوری آب آبیاری شامل 75/0، 4/3 و 8/4 دسی زیمنس بر متر در نظر گرفته شدند که در سه تکرار و در 18 لایسیمتر مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان داد در تیمارهای زهکشی کنترل شده با توجه به امکان تامین رطوبت خاک از طریق نیروی مویینگی، جذب آب به وسیله گیاه در حد پتانسیل بوده است که منجر به افزایش عملکرد در حدود 5/3 برابر در مقایسه با تیمارهای زهکشی آزاد شده است. همچنین تیمارهای زهکشی کنترل شده تقریبا یک سوم آب مصرفی خود را از سطح ایستابی تامین کردند. اثر توامان سطح ایستابی و شوری آب آبیاری نشان می دهد که شرایط رطوبتی بالاتر در تیمارهای زهکشی کنترل شده، اثر تجمع املاح را در مقایسه با شرایط زهکشی آزاد تقلیل داده و در نهایت شوری آب آبیاری تاثیر حقیقی خود را از نظر کاهش عملکرد محصول برجای نگذاشته است.
    کلیدواژگان: زهکشی کنترل شده، شوری آب آبیاری، کارآیی مصرف آب و لایسیمتر
  • مرضیه قادری قهفرخی، احمد محمدی، رامین ایرانی پور، مجید فرزان صفحه 67
    کم آبی یکی از عوامل محدود کننده تولید کلزا در مناطق خشک و نیمه خشک است. از طرفی محققان اثرات مثبت پتاسیم را در افزایش مقاومت گیاهان در برابر تنش کم آبی، گزارش کردند. به منظور بررسی اثر سطوح مختلف کود پتاسه و مقدار آب آبیاری بر عملکرد دانه و روغن کلزا در منطقه شهرکرد آزمایشی به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه کرت اصلی و پنج کرت فرعی در سه تکرار، اجرا شد. کرت های اصلی شامل سه سطح آبیاری و کرت های فرعی شامل پنج سطح کود پتاسه بود. تجزیه و تحلیل آماری شامل تجزیه واریانس و مقایسه میانگین ها به روش آزمون چند دامنه ای دانکن در سطح احتمال پنج درصد با استفاده از نرم افزار MSTATC انجام شد. مقایسه میانگین ها نشان داد که اثر تیمارهای آبیاری بر عملکرد کاه و عملکرد کل در سطح احتمال پنج درصد معنی دار شد، که در این صفات با افزایش تنش آبی عملکرد نیز کاهش یافت. مقایسه میانگین اثر تیمارهای پتاسیم بر همه صفات مورد مطالعه به جز طول غلاف، درصد روغن دانه و پتاسیم اندام هوایی در سطح احتمال پنج درصد معنی دار گردید، که در صفات عملکرد دانه و عملکرد روغن دانه با افزایش مقدار کود پتاسه عملکرد به طور معنی داری افزایش یافت. در بررسی اثر متقابل کم آبیاری و پتاسیم اختلاف معنی داری درصفات عملکرد دانه و همچنین عملکرد روغن دانه وجود داشت و با افزایش پتاسیم از هر سطح کم آبیاری، اثرات سوء تنش آبی تعدیل شد. بنابراین بر اساس نتایج این تحقیق، در شرایط کم آبیاری بهترین تیمار از نظر عملکرد بالا، تیمار3K3 Iاست.
    کلیدواژگان: عملکرد دانه، عملکرد روغن دانه، کلزا، کم آبیاری و کود پتاسه
  • حسین صمدی بروجنی، مهدی نادری بلداجی، روح الله فتاحی نافچی صفحه 75
    فلوکوله شدن رسوبات چسبنده باعث افزایش میزان ته نشینی می شود. در این تحقیق، آزمایش هایی در یک فلوم دایره ای اجرا شد. رسوبات مورد استفاده، از مخزن سد کوچک گهرباران واقع در نزدیکی شهرکرد (از زیرحوضه های کارون شمالی) برداشت شد. این رسوبات متشکل از 31 درصد رس، 58 درصد سیلت و 11 درصد ماسه بود. پروفیل سرعت و تنش برشی جریان (در بستر) با استفاده از دستگاه سرعت سنج ADV و غلظت رسوبات با روش خشک کردن و توزین اندازه گیری شد. مدت هر آزمایش 180 دقیقه و زمان لازم برای رسیدن به غلظت تعادلی برای آزمایشات مختلف بین 30 تا 60 دقیقه بود. نتایج نشان می دهد که بین تنش برشی بستر و غلظت نسبی تعادلی، رابطه خطی حاکم است. نرخ ته نشینی رسوبات براساس تغییرات زمانی غلظت رسوب محاسبه شد. این پارامتر و غلظت نسبی تعادلی رابطه غیر خطی از نوع درجه دوم دارند. همچنین آستانه عدم ته نشینی رسوبات مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد در آزمایشات با غلظت اولیه 5، 10 و 20 گرم بر لیتر، تنش برشی آستانه ته نشینی به ترتیب 827/0، 938/0 و 98/0 نیوتن برمترمربع است. این نتیجه نشان می دهد بین حداقل تنش برشی موردنیاز جریان برای ته نشینی رسوبات چسبنده و غلظت اولیه رابطه مستقیم وجود دارد.
    کلیدواژگان: رسوبات چسبنده، فلوم دوار، نرخ ته نشینی و تنش برشی
  • محمدرضا پاکروان، حسین مهرابی بشرآبادی صفحه 83
    بخش کشاورزی در استان کرمان یکی از بزرگترین مصرف کنند گان آب های شیرین به حساب می آید. در این تحقیق، ارزش اقتصادی و تابع تقاضای آب در تولید چغندرقند استان کرمان محاسبه شد. اطلاعات مورد نیاز از تکمیل 130 پرسشنامه به دست آمد. نتایج نشان می دهد که آب موثرترین نهاده در تولید این محصول است، زیرا ضریب برآورد شده برای آن در تابع تولید 25/0 است که بیشترین مقدار را در بین نهاده های تاثیرگذار دارد. همچنین کشش خودقیمتی تقاضای مشتق شده آب برای این محصول 71/1- برآورد شد و کوچکتر بودن مقدار این کشش از منفی یک نشان می دهد که سیاست های قیمتی می توانند عامل مهمی در کنترل مصرف غیر بهینه این نهاده با ارزش باشند. قیمت واقعی آب نیز در تولید چغندرقند 705 ریال در مترمکعب برآورد شد که مقدار قیمت بازاری آن 39/292 ریال است. لذا پیشنهاد می شود که شکاف قیمتی محاسبه شده، قیمت پایه ای برای اعمال سیاست های قیمت-گذاری آب برای کنترل مصرف بی رویه ی این نهاده باشد.
    کلیدواژگان: قیمت سایه ای، تابع تقاضای آب، استان کرمان و کشش خود قیمتی تقاضا
  • محمد بشیرزاده، شهاب عراقی نژاد صفحه 91
    در این مورد مطالعاتی شدت، تداوم و فراوانی خشکسالی در استان لرستان با استفاده از داده های بارندگی ماهانه تحلیل شد. ابتدا با انجام نرمال سازی داده ها اقدام به ساخت سری زمانی نمره Z بارندگی شد و سپس با استفاده از تئوری ران و تعیین سطح آستانه، جداسازی ماه ها و دوره های خشک صورت گرفت. منحنی های شدت، تداوم و فراوانی خشکسالی ترسیم شد. در ادامه با استفاده از زنجیره مارکوف ماتریس احتمال انتقال و ماتریس احتمال ایستای منطقه استخراج و وضعیت منطقه در پانزده سال آتی از نظر تعداد سال های خشک و تداوم این سال ها پیش بینی شد.
    کلیدواژگان: تئوری ران، زنجیره مارکوف، لرستان و پیش بینی احتمالاتی
  • گوران یمین مشرفی، عیسی معروف پور، هوشنگ قمرنیا، ارسلان فاریابی صفحه 95
    در این پژوهش برای دستیابی به بهترین توزیع برای پیش بینی ضریب یکنواختی و یکنواختی توزیع، 20 مزرعه از مزارع دشت دهگلان (10 سیستم کلاسیک ثابت با آبپاش متحرک و 10 سیستم لوله چرخدار) به صورت تصادفی انتخاب شد. سپس ضریب یکنواختی و یکنواختی توزیع اندازه گیری شده به کمک معیار متوسط خطای نسبی پیش بینی با ضریب یکنواختی و یکنواختی توزیع محاسبه شده از روش های توزیع نرمال، توزیع یکنواخت و توزیع بتا مقایسه شدند. نتایج حاصل حاکی از آن است که در 10 مزرعه لوله چرخدار در فاصله های استقرار 9، 12، 15، 18 و 21 متری و در کل داده های 5 حالت مذکور و همچنین در 10 مزرعه با سیستم کلاسیک ثابت، توزیع نرمال بیشترین دقت را در پیش بینی ضریب یکنواختی و یکنواختی توزیع دارند. در تمامی حالات مذکور هر سه توزیع یاد شده از دقت بیشتری در پیش بینی ضریب یکنواختی نسبت به یکنواختی توزیع برخوردار هستند، همچنین در سیستم لوله چرخدار با کاهش فاصله میان دو استقرار متناوب بر دقت هر سه توزیع افزوده می شود.
    کلیدواژگان: ضریب یکنواختی، یکنواختی توزیع، توزیع نرمال، توزیع یکنواخت و توزیع بتا
|
  • Jafar Bolouri-Bazaz, Mohsen Mobini-Zad Page 1
    Permanent control of embankment dam stability during construction especially in the instance of first impounding as well as during the project life is a significant issue. The role of clay core in such dams is to prevent water leakage. Rapid construction of a clay core causes pore water pressure to be increased and effective stress to be reduced. This may endanger the stability of dam. Hence, instrumentation of such dams, to monitor their behavior, plays an important role in the dam stability. An earth dam is a continuous structure with non-linear behavior which can be anlysed by finite element method and an appropriate soil model. In this paper, induced stresses and also settlement of a dam during construction obtained from the instrumentation of Nahreyn dam have been compared with the analytical results obtained from a finite element method. Mohr-Coulomb and hardening soil models were used to do stress-strain analysis. It is shown that instrumentation data and the analysis results are in good agreement and that the dam stability during construction and afterwards could be controlled using strength soil parameters and above-mentioned soil models.
  • Sodabeh Golestani, Mohammad Shayannejad, Sayyedhasan Tabatabaei Page 11
    Models can be calibrated using suitable field data. A coupled volume balance–zero inertia (VB-ZI) model increases the accuracy of advance distance estimation in furrow irrigation. Surface storage volume in VB-ZI model was estimated using a power function. In this research the subsurface storage in furrow irrigation was calculated using the corrected Hall technique and a modified VB-ZI model (MVB-ZI) was developed. The developed model uses the momentum term of the ZI model. For evaluation of the MVB-ZI accuracy in furrow irrigation, three data series in different field conditions were used. The collected field data were hydraulics and geometric coefficients of cross section, advance time, inflow and outflow discharge, Manning’s coefficient, furrow bed slope and infiltration coefficients. The root mean squared error (RMSE) index, coefficient of residual mass (CRM) index and model efficiency (ME) index were used to evaluate the model. The RMSE values for the MVB-ZI model were 26.57, 12.71 and 20.49 for data series 1, 2 and 3, respectively. The calculated values for VB-ZI model were 30.13, 16.63 and 22.48. The CRM values for field data series 1, 2 and 3 were 0.217, 0.272 and 0.303, respectively which indicate the MVB-ZI model overestimation. The results show that the MVB-ZI model accuracy in estimating advance distance in furrow irrigation is greater than that of the VB-ZI and VB models. Therefore, the use of MVB-ZI model is recammended because of its simplicity and accuracy compared with VB-ZI and VB models.
  • Hosein Khaledian, Sayyedsaber Shahooty Page 19
    The raindrops cause dispersion of soil particles when they hit the ground and accelerate the process of water erosion. The intensity and amount of soil dispersion depends on kinetic energy which, in turn, is influenced by rainfall intensity. To investigate the relationship between the amount of splash erosion and rainfall intensity at meteorology stations of Kurdistan province, sprinkling cups were designed and installed in these stations. The displaced sands at given time intervals were measured. The rainfall intensity at the time intervals was extracted from related graphs and using Wieshmaier's formula, kinetic energy of rain was calculated. The results showed that the relationship between rainfall intensity and splash rate in Marivan station was more strong whereas nosignificant relationship was observed in Saghez station.
  • Hamed Ebrahimi, Abdalmajid Liyaghat, Masood Parsinejad, Mojtaba Akram Page 25

    This paper studies the hydraulic performance of rice husk envelope in subsurface drainage system in Behshahr, Iran. Seven piezometers were installed between two subsurface drains designated as S3PD14 and S3PD15. Subsurface drainage system was monitored in rainy season. Parameters such as daily midpoint depth of water table, drain discharge rate, and head loss of water table in the vicinity of the drain including approach-flow head (hap) and entrance-flow head (he) were recorded. Parameters such as approach-flow resistance (Wap), approach-flow constant (αap) and approach-flow head loss fraction (Fap) were estimated in both S3PD14 and S3PD15 drains. The results showed that the performance of rice husk was better in S3PD15. Also, the proper performance of rice husk depends on the rate of envelope decay and the installation conditions of the trench backfill, which is reflected in its hydraulic conductivity. The great difference between approach-flow head and entrance-flow head could be related to clogging of the external part of rice husk envelope.

  • Marzieh Haghshenas Gorgabi, Habiballah Beigi Harchegani Page 35
    In the present study, the effect of application of a zeolite (Mianeh clinoptilolite), was investigated on the moisture contents and soil characteristic curves of a sandy and a clay loam soil. Mianeh clinoptilolite zeolite was applied to soils at four levels (0, 2, 5, and 8% on weight basis) in a completely randomized experiment. Soil’s moisture content was determined at suctions of 0, 5, 7.5, 10, 33, 100, 500, and 1500 kPa using hanging water columns and pressure plate apparatus. Water retention curve models of van Genuchten (1980), Brooks-Corey (1964), and Campbell (1974) were fitted to each soil data using SWRC 3.0 software. Mianeh zeolite enhanced soil moisture content at each measured soil suction. The Mianeh zeolite increased the saturation and available water content of the sandy soil and saturation water content (qs) and residual water content (qr) in both soils. In addition, this zeolite modified the shape of moisture characteristic curves of both soils and influenced the parameters of all three water retention models in a manner exhibiting reduced water release rates. Mianeh zeolite can be useful in enhancing water use efficiency.
  • Mohammad Javad Nahvinia, Ali Shahidi, Masood Parsinejad, Bakhtiyar Karimi Page 43
    In this study, the agro-hydrological model SWAP 3.03 was used for prediction of wheat (Rowshan variety) production under different qualities of irrigation water (1.4, 4.5 and 9.6 dS/m) obtained from three local wells which were used in a factorial plot design with four levels of water depth (50, 75, 100 and 125% of ETc) during 2005-2006 growing season in the Research Field of Birjand University. The model was initially calibrated for crop coefficients of winter wheat based on a study in South Khorasan province. Predicted results directly followed the trend of actual crop production for various amounts and qualities of irrigation water. Predicted and actual crop production was statistically significant at 1% level with an R2 of 0.83. Average yield of Rowshan variety was 10% lower, as compared with theactual yield. However, such differences were not found to be significantly different based on average t-test.
  • Negar Sharifi Mod, Farhad Mirzaei, Masood Parsinejad Page 59
    In conventional drainage system, water level in the plant root zone is lowered and salt in the irrigated area is washed away to the drain and transferred to another area. Controlled drainage is one of the management methods to control water level below the depth of the growing root zone. Discharging low-quality drainage water into other areas may have a devastating impact on the environment of many water habitats. In water table control methods, water loss from the region is reduced which means that more water can be used by soil. It is argued that the depth and quality of water table are effective in the growth and expansion of aerial branches of roots, quantity of the produce, reduction of drainage water and water Use efficiency. In order to determine these effects, a physical simulation model (lysimeter) was used to evaluate the impact of controlled drainage system and irrigation on water salinity of sorghum crop compared with free drainage. For this purpose, two treatments of drainage water level (free drainage (FD) and controlled drainage (CD)) and three treatments of irrigation water salinity (0.75 dS m-1, 3.4 dS m-1 and 4.8 dS m-1) with in three replications using18 lysimeters were employed. The results of the experiments show that unlike free drainage conditions in which soil moisture would be supplied only through irrigation and thus the sorghum plant will encounter shortage of moisture in the soil before the next irrigation,, in controlled drainage treatments soil moisture is supplied through capillary, water absorption is provided by the plant in potential level, which leads to increase of yield amounting to 3.5 time more than the free drainage. Moreover controlled drainage treatments could supply almost one third of needed water through water table. Therefore it is said that drainage water is diminished in this system at the same ratio. The mutual effect of water table and irrigation water salinity shows that higher moisture conditions in controlled drainage treatments will diminish the effect of salt accumulation in comparison to free drainage conditions; therefore irrigation water salinity has not made its real effect.
  • Marzieh Ghadery Ghahfarokhi, Ahmad Mohamadi, Ramin Iranipoor, Majid Farzan Page 67
    Water deficiency is one of the limiting factors in canola (Brassica napus L.) production in arid and semi-arid regions. Past researchers have shown that potassium increases plant resistance to water stress. This study was conducted to assess the simultaneous effects of water stress and application of different levels of potassium fertilizer on canola in the field of Agriculture and Natural Resources Research Center of Shahrekord. For this purpose, a split-plot experiment in randomized complete block design was carriedout with three replicates. The main plots were three levels of drought stress including: I1: irrigated with full level of water requirement during plant growth stages with 5690 m3/ha, I2: irrigated with 85% of water requirement in stemming, flowering and podding stages, and I3: irrigated with 70% of water requirement in flowering and podding stages. The sub plots were five levels of potassium fertilizers including K1=control, K2=0/75R, K3=1R, K4=1/25R and K5=1/5R (R=fertilizer recommendation based on soil testing). Means comparison were conducted with Duncan test at 5 percent level. Results show that irrigation treatments had significant effects on straw yield and total yield. Potassium treatments had significant effects on all characteristic except on pod length, grain oil percentage and potassium percentage in shoot. Potassium fertilizer application did not have any significant differences on some of growth indices but it slightly decreased the negative impacts of water deficiency. Thus, based on the results of this research, in deficit irrigation condition, the best treatment with high yield is I3K3 treatment.
  • Hosein Samadi-Boroujeni, Mahdi Naderi, Roohalah Fattah Nafchi Page 75
    Aggregation of cohesive sediments increases the rate of sediment deposition. To investigate the cohesive sediment deposition processes, experiments were conducted in a rotational flume in the Hydraulic Laboratory of Shahrekord University. Sediment samples were taken from a small dam reservoir located near Shahrekord city (as a subbasin of north Karun watershed). The sediments were composed of 31% clay, 58% silt and 11% sand. For each experiment, the velocity and shear stress profiles were measured using acoustic doppler velocimeter (ADV) and suspended sediment concentration was measured using drying and weighting method. Duration of each experiment was 180 minutes and the required time to reach the equilibrium concentration ranged from 30 to 60 minutes. The results show that a linear relationship exists between the bed shear stress and the relative equilibrium concentration. Based on the time variations of the sediment concentration, the deposition rate of the sediments was calculated and a parabolic relationship was derived between the deposition rate of sediments and the equilibrium relative concentration. The threshold of non-settling of sediments has also been investigated. Minimum bed shear stress at threshold deposition of sediment for initial sediment concentration of 5, 10 and 20 gm/l were 0.827, 0.938 and 0.98 N/m2, respectively. This means that the minimum shear stress directly depends on the initial concentration of the sediment.
  • Mohammad Reza Pakravan, Hossein Mehrabi Boshrabadi Page 83
    Agriculture sector is one of the major users of water in Kerman. In this study, economic value and demand function of water for sugar beet production in Kerman is estimated. The required data was collected by filling 130 questionnaires from producers. Results show that water is the most effective input in producing sugar beet by an estimated coefficent of 0.25. therfore, it has the greatest impact on studied inputs. Also, price elasticity of water demand itself is less than minus 1, which shows that pricing policy is a main factor in controlling non-optimum use of water. The real price of water to produce sugar beet is estimated to be 705 Rials per cubic meter wich292.39 rials higher than the market price. It is suggested that estimated price gap be set as a basic price in order to apply water pricing policy to control incorrect use of water.
  • Mohammad Bashirzadeh, Shahab Araghynejad Page 91
    In the present study severity, duration and frequency of droughts were analyzed using monthly rain data in Lorestan province. At first, the rainfall data was normalized and then rain time series Z score was created. Dry months and periods were separated by applying run theory and by determining critical. Threshold Then, the severity, duration and frequency (SDF) curves of the droughts were plotted. By applying Markov chain, transition probability matrix and region’s static probability matrix were extracted and the number of dry years and duration of the droughts in the region was forcasted for the next 15 years.
  • Gooran Yamin Moshrefi, Isa Maroofpoor, Hooshang Ghmarnia, Arsalan Faryabi Page 95
    Several studies confirm the negative effects of non- uniform distribution of water on crop productivity and deep percolation. This means that some parts of the farm get more water than required on the other hand, other parts of the farm suffer from under- irrigation and water stress. In this research, the best fit functions for prediction of Uniformity Coefficient and Distribution Uniformity obtained using 20 randomly selected pressure conduit irrigated farms in Dehgolan plain (10 classic sprinkler systems and 10 wheel move systems). The measured Uniformity Coefficient and Distribution Uniformity were compared by fitting normal, uniform and beta distributions functions. The results show that normal distribution has the best fit line in predicting the Uniformity Coefficient and Distribution Uniformity in all the 5 settlements in the10 wheel move farms with spacings of 9, 12, 15, 18 and 21 meters as well as in the 10 farms with classic sprinkler systems,. In all of three cases, normal distribution functions have the most accuracy in prediction of Uniformity Coefficient and Distribution Uniformity. Also the accuracy increased in wheel move system with decreasing the space between two frequent settlements.