فهرست مطالب

ارمغان دانش - سال نوزدهم شماره 11 (پیاپی 94، بهمن 1393)

نشریه ارمغان دانش
سال نوزدهم شماره 11 (پیاپی 94، بهمن 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/16
  • تعداد عناوین: 9
|
  • کامران اسدی، احمدرضا میربلوک، علی کریمی، محسن مردانی، پیمان اسدی، صدیقه صمیمیان صفحه 921
    زمینه و هدف
    عدم توجه به خصوصیات بیمار و نوع شکستگی در برخورد با شکستگی قسمت میانی ترقوه منجر به بروز بالای عارضه ی عدم جوش خوردگی می گردد. شناسایی عوامل خطرعدم جوش خوردگی در انتخاب درمان مناسب می تواند بسیار حائز اهمیت باشد. از این رو این مطالعه به بررسی عوامل خطر عدم جوش خوردگی در این نوع شکستگی ها به دنبال درمان غیر جراحی (بانداژ 8) پرداخته است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی آینده نگر می باشد. کلیه بیماران بالای 18 سال مبتلا به شکستگی یک سوم میانی ترقوه همراه با جایجایی مورد مطالعه قرار گرفتند. اطلاعات بیماران شامل اطلاعات فردی و نیز اطلاعات مربوط به شکستگی (وجودخردشدگی، سمت شکستگی، میزان جابجایی شکستگی و زاویه دار شدن) ثبت گردید. بیماران به فواصل 2 و 6 هفته، سه و شش ماه بعد از شکستگی پیگیری شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمونهای آماری کای دو، من ویتنی و رگرسیون لجستیک مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد که از بین عوامل مرتبط با جوش خوردگی، میزان جابجایی (P = 0.04)، خرد شدگی (P = 0.006) و نیز سطح تحصیلات (P = 0.002) از عوامل پیش بینی کننده عدم جوش خوردگی محسوب گردیدند.
    نتیجه گیری
    پیش بینی و شناخت عوامل خطر عدم جوش خوردگی در بیماران مبتلاء به شکستگی یک سوم میانی ترقوه می تواند یک راهنمای بالینی برای انتخاب نوع درمان مناسب جراحی یا غیر جراحی باشد.
    کلیدواژگان: شکستگی کلاویکل، عدم جوش خوردگی، درمان غیرجراحی
  • مهسا ثروت خواه، رضا محمودی، علی محمد کمالی، مریم تجلی، مهرزاد جعفری برمک، محسن نیک سرشت* صفحه 930
    زمینه و هدف
    سرطان پستان شایع ترین سرطان و از عوامل تهدید کننده سلامت زنان در سراسر جهان می باشد. براساس مطالعه های انجام شده دانه انار سرشار از ترکیب هایی است که می تواند اثرات ضد سرطانی داشته باشد. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی اثر روغن دانه انار بر تکثیر رده های سلولی MCF-7 و MDA-MB468 سرطان پستان انسان بود.
    روش بررسی
    رده های سلولی سرطانی MDA-MB468و MCF-7 در محیط کشت1640 RPMI، همراه با سرم جنین گاوی و آنتی بیوتیک کشت داده شدند. روغن دانه انار با استفاده از پترولیوم اتر استخراج شد. سلول ها با غلظت های متفاوت (1500100 میکروگرم در هر میلی لیتر) ازروغن دانه انار تیمار شدند و درصد زنده ماندن آنها با استفاده از روش MTT تعیین گردید. آزمایش ها به صورت سه بار تکرار انجام شدند.
    یافته ها
    پس از 24، 48 و 72 ساعت تیمار با روغن دانه انار، IC50 در رده های سلولی MCF-7 و به ترتیب؛ 731، 742 و1150 و در رده سلولی MDA-MB468 به ترتیت 700، 842 و588 میکروگرم بر میلی لیتر به دست آمد.
    نتیجه گیری
    عصاره دانه انار اثر سایتوتوکسیسیتی بر روی رده های سلولی سرطان پستان انسان داشت و در زمان های مختلف با غلظت های مختلف از تکثیر سلول های سرطانی پستان جلوگیری نمود. بنابراین شاید بتوان آن را به عنوان یک عامل تغذیه ای در پیشگیری از سرطان پستان پیشنهاد نمود.
    کلیدواژگان: روغن دانه انار، تست MTT، سرطان پستان، رده های سلولی MCF، 7
  • جلال الدین گوینده، مهرداد مدرسی* صفحه 938
    زمینه و هدف
    امروزه عوارض جانبی داروهای شیمیایی از جمله دگزامتازون به عنوان یکی از داروهای ضد التهاب استروئیدی بر سیستم های مختلف بدن و کاهش توان تولید مثلی و ناباروری مورد توجه است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر بلند مدت دگزامتازون بر سیستم تولید مثل در موش نر بود.
    روش بررسی
    در این آزمایش تجربی، 75 سر موش نر بالغ به طور تصادفی به 5 گروه شامل؛ کنترل، دارونما و 3 گروه تیماری تقسیم شدند. گروه کنترل بدون تزریق و گروه دارونما تنها با نرمال سالین تزریق شدند و گروه های تیماری نیز دگزامتازون را با دوزهای 0/1، 0/5 و 1 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن به صورت درون صفاقی و یک روز در میان به مدت 20 روز دریافت نمودند. سنجش هورمون های تولید مثلی به وسیله روش الایزا انجام شد، بیضه ها برای انجام آزمایش های بافتی تشریح شدند. داده ها با آزمون آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میزان FSH در هر سه گروه تیمار با دگزامتازون افزایش معنی داری را نشان داد. LH در گروه 0/1 میلی گرم بر کیلوگرم کاهش، ولی در گروه 1 میلی گرم بر کیلوگرم افزایش معنی داری یافت. تستوسترون در دوز 1 میلی گرم بر کیلوگرم به صورت معنی داری در مقایسه با گروه کنترل افزایش یافت(0/05>p). وزن بیضه، میزان سلول زایای اسپرم، اسپرماتوسیت اولیه، اسپرم اپیدیدیمی و باروری موش ها در تمامی گروه های تیماری به صورت معنی داری کاهش یافت(0/05>p).
    نتیجه گیری
    داروی دگزامتازون دارای تاثیر منفی در تولید مثل است و می بایست در کاربرد این دارو در دوزها و زمان های مختلف، عوارض احتمالی آن را مد نظر قرار داد. واژه های کلیدی:
    کلیدواژگان: دگزامتازون، هورمون های تولید مثلی، بیضه، موش نر
  • محمدعلی قیومی، مهسا منصوری* صفحه 948
    زمینه و هدف
    با توجه به این که سرطان ریه مهم ترین عامل مرگ و میر مرتبط با سرطان در جهان می باشد، شناسایی بیومارکرهای برای تشخیص زود هنگام آن از اهمیت به سزایی برخوردار است. یکی از ملکول هایی که احتمالا می توان از آن به عنوان بیومارکر تشخیصی استفاده کرد، تریوز فسفات ایزومراز(TPI) است. هدف از این مطالعه، بررسی میزان تریوز فسفات ایزومراز در سرم مبتلایان به سرطان ریه بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد شاهدی، گروه بیماران شامل50 نفر بیمار مذکر با متوسط سن 11/5±65/3بود. در این میان 27 نفر اسکواموس سل کارسینوما، 7 نفر آدنوکارسینوما و 16 نفر کارسینومای سلول کوچک داشتند. 38 مرد کاملا سالم (میانگین سنی 11/4±65/1) به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. از تکنیک الایزا برای اندازه گیری TPI استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری آنوا و تی تست تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    سطح سرمی TPI در گروه بیمار نسبت به گروه کنترل اختلاف آماری معنی دار نداشت(0/76=p) هم چنین با آنالیز جداگانه زیر گروه های سرطان ریه، دیده شد که سطح سرمی TPI در انواع زیر گروه های سرطان ریه در مقایسه با گروه کنترل تفاوت معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    ارتباطی بین سطح سرمی TPI و سرطان ریه دیده نشد. که احتمالا به نقش متفاوت TPI در انواع سرطان ها و پراکندگی جغرافیایی آن در جمعیت های انسانی برمی گردد.
    کلیدواژگان: سرطان ریه، تریوز فسفات ایزومراز، تکنیک الایزا
  • محمد نبیونی*، سیده رضوان پناهنده، سولماز دوستی خواه، لطیفه کریم زاده صفحه 955
    زمینه و هدف
    سندرم تخمدان پلی کیستیک Poly Cystic Ovarian Syndrome): PCOS) نارسایی اندوکرینی است که مانع تخمک گذاری شده و دارای جنبه های التهابی می باشد. عصاره تمشک با دارابودن ترکیب های فعال زیستی از جمله آنتوسیانین ها و پلی فنول ها دارای خواص ضد التهابی می باشد. هدف از این مطالعه بررسی اثرات ضد التهابی عصاره تمشک بر روند تکوین فولیکول های تخمدانی و سطح هورمون-های هیپوفیزی، تخمدانی و کبدی در رت های مبتلا به PCOS بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 120 سر رت ویستار ماده بالغ به سه گروه، کنترل، PCOS و تیمارشده با تمشک تقسیم شدند. القای سندرم به واسطه تزریق تک مرحله ای و زیرپوستی 2 میلی گرم استرادیول ولرات صورت گرفت. پس از 60 روز، عصاره تمشک به میزان 100، 150و200 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن به صورت درون صفاقی تزریق گردید. گروه کنترل هیچ تزریقی دریافت نکرد. پس از ده روز تزریق، رت ها کشته و سرم وتخمدان نمونه ها به منظور بررسی تغییرات هیستولوژیک وسرولوژیک جمع آوری شد. داده ها به دست آمده با استفاده از روش آماری آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    کاهش معنی داری در میزان هورمون های تستوسترون، استرایول، LH و CRP در مقایسه با گروه PCOS دیده شد(0/05>p)، در حالی که افزایش معنی داری در میزان سرمی پروژسترون و FSH مشاهده شد((0/05>p)). هم چنین تعداد جسم زرد و ضخامت لایه گرانولوزا در گروه تیمارشده باعصاره تمشک افزایش معنی داری رانسبت به گروه PCOS نشان داد(0/05>p).
    نتیجه گیری
    عصاره تمشک با اثرات آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی خود احتمالا می تواند در تعدیل سطح سرمی هورمون ها و CRP و بهبود کیست ها موثر واقع شده و باعث آغاز تخمک گذاری گردد.
    کلیدواژگان: سندرم تخمدان پلی کیستیک، تمشک، استرادیول ولرات، جسم زرد
  • برآوردی از حجم کار افزوده بر نظام سلامت ناشی از بارداری های ناخواسته و کودکان متولد شده این بارداری ها در استان کهگیلویه و بویراحمد 90 - 1389
    زیبانه تابش فر*، رضا چمن، عبدالمحمد سادات، حمیدرضا غفاریان شیرازی صفحه 969
    زمینه و هدف
    حاملگی ناخواسته موجب افزایش مرگ و میر مادر و کودک و افزایش بار مراجعه به مراکز بهداشتی درمانی می شود. هدف این مطالعه تخمینی از حجم کار اضافی ناشی از بارداری های ناخواسته بر نظام سلامت استان کهگیلویه و بویراحمد بوده است.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی در شش ماهه دوم سال 1389 بر روی زنان باردار مراجعه به مراکز بهداشت شهری استان جهت مراقبت بارداری، انجام نشد، فراوانی تکرار مراقبت های مادر و کودک بر اساس آخرین دستورالعمل های کشوری وزارت بهداشت استخراج و متوسط زمان لازم برای ارایه هر یک از این مراقبت ها براساس نتایج به دست آمده از روش ایفای نقش محاسبه شد، سپس حجم کار اضافه شده برآورد گردید. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون های آماری تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در مجموع 350 مورد بارداری ناخواسته شناسایی شد که با فرض یکسان بودن وقوع بارداری ناخواسته در نیمه اول و دوم سال 89 مجموعا 21140 مرتبه بار مراجعه معادل 3696 ساعت کار اضافی به حجم کار نیروی انسانی شاغل در نظام مراقبت های اولیه بهداشتی مراکز شهری استان اضافه شد.
    نتیجه گیری
    بارداری های ناخواسته منجر به افزایش حجم کار پرسنل شاغل در مراکز بهداشتی درمانی می گردد، که در صورت عدم تامین نیروی انسانی موجب کاهش کیفیت ارایه خدمات اولیه بهداشت مادر و کودک می گردد.
    کلیدواژگان: بارداری ناخواسته، نظام سلامت، مرکز بهداشتی درمانی، حجم کار، بار مراجعه
  • حمیدرضا مکرمی، ابراهیم تابان، محسن یزدانی، محمد تقوی آتشگاه، حسین ماری اریاد* صفحه 981
    زمینه و هدف
    کار یکی از اجزای مهم کیفیت زندگی است و عوامل مرتبط با کار می تواند پیش بینی کننده مهمی در این ارتباط باشد. این مطالعه با هدف بررسی کیفیت زندگی و ارتباط آن با عوامل اجتماعی جمعیت شناختی و سلامتی مرتبط با کار، در دو صنعت شهر یاسوج بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی 280 نفر از کارکنان دو شرکت صنعتی، مشارکت داشتند. برای ارزیابی کیفیت زندگی مرتبط با سلامت از نسخه فارسی پرسشنامه خلاصه شده کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی استفاده شد. عوامل اجتماعی جمعیت شناختی و سلامتی مرتبط با کار با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته، ارزیابی شدند. داده ها با روش های آمری توصیفی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین نمره حیطه های سلامت جسمانی، سلامت روانی، روابط اجتماعی و سلامت محیط بر مبنای 20 به ترتیب برابر با 13/2، 13/3، 14/2 و 12/6بود. مدل سازی رگرسیونی حاکی از آن بود که نوع شغل، فعالیت ورزشی، نظام کاری، وضعیت کیفیت خواب، سیگار کشیدن و تعارض بین کار و زندگی اجتماعی با حیطه سلامت جسمانی ارتباط داشتند. نظام کاری، وضعیت تاهل، بار کاری، وضعیت کیفیت خواب، شاخص توده بدنی و تعارض بین کار و زندگی فردی با حیطه سلامت روانی ارتباط داشتند. نظام کاری، بار کاری، وضعیت کیفیت خواب، و تعارض بین کار و زندگی فردی با حیطه روابط اجتماعی ارتباط و بار کاری، نظام کاری، سیگار کشیدن، وضعیت کیفیت خواب، ساعت کار، رضایت شغلی، وضعیت تاهل و فعالیت ورزشی با حیطه سلامت محیط ارتباط داشتند.
    نتیجه گیری
    برنامه های مداخله ای جهت ارتقای سطح کیفیت زندگی کارکنان، باید بیشتر بر بهبود شرایط محیط کار، نظام کاری، آموزش های شغلی و محدود کردن کار ساعت کار متمرکز شود
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، صنایع، کارگران
  • مهشید ساسان پور*، گایانه شاهوردیان، سید احمد احمدی صفحه 994
    زمینه و هدف
    اطلاعات ناکافی یا غلط، افکار و اعتقادات ناسازگارانه در خصوص مسائل جنسی و اضطراب از علل شایع مشکلات جنسی است. درمان این مشکلات وآموزشهای صحیح می تواند زوجین را به رابطه زناشویی مطلوب برساند. هدف از این مطالعه، بررسی میزان اثربخشی آموزش بازسازی شناختی جنسی بر کاهش مشکلات جنسی (و ابعاد آن) و رضایت جنسی زوج ها در شهر اصفهان بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل از بین والدین دانش آموزان دختر مقطع ابتدایی شهر اصفهان 120 زوج انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه وارد شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه های مشکلات جنسی هوپر و رضایت جنسی لارسون و تعداد ده جلسه دو ساعته آموزش بازسازی شناختی جنسی، برای گروه آزمایش بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آماری تحلیل کواریانس و نرم افزار Spss نسخه 19 استفاده شد.
    یافته ها
    آموزش بازسازی شناختی جنسی بر کاهش نمره کل مشکلات جنسی زوجین و تمام ابعاد آن، همچنین برافزایش رضایت جنسی زوجها موثر است (0/05> P).
    نتبجه گیری: با توجه به اینکه علت بسیاری از آشفتگی های روانی و ناسازگاری های زناشوئی ناشی از عدم رضایتمندی جنسی است با آموزش صحیح و تغییرات شناختی در افراد می توان به استحکام بنیان خانواده کمک کرد.
    کلیدواژگان: بازسازی شناختی، مشکلات جنسی، رضایت جنسی، زوجین، آموزش جنسی
  • محمد علی سنجری، فرزانه حقیقت *، غلامرضا علیایی، علی اشرف جمشیدی صفحه 1008
    مقدمه و هدف
    کاهش در ظرفیت تولید نیرو توسط عضلات پس از فعالیت خستگی عضلانی گفته می شود که می تواند منجر به ایجاد ضایعات مختلفی شود. هدف از این مطالعه آنالیز خستگی دست به وسیله بررسی کمی آزمون های ترسیمی بود.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی بر روی 37 فرد سالم با بررسی کمی مهارت های ترسیمی دست به صورت ترسیم مکرر دوایر هم مرکز و هم پوشان، قبل و بلافاصله پس از اجرای پروتکل خستگی انجام شد. اجرای آزمون در سه جلسه با فاصله 48-72 ساعت صورت گرفت. ثبت ترسیمات، به وسیله ی تبلت دیجیتال انجام شد. داده ها آزمون های آماری تی زوجی و تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در داده های سری زمانی ترسیم، متغیرهای انحراف معیار دامنه بر روی محورx، انحراف معیار سرعت بر روی محور های(x(SDVx و y(SDVy)، انحراف معیار سرعت بردار برآیند(SDVR) و در مقایسه بین سه سطح پس از خستگی، تنها متغیرSDx تفاوت معنی دار نشان داد (0/05>p). در آنالیز داده های نوسانات (حاصل اعمال فیلتر بالاگذر بر روی داده های سری زمانی ترسیم)، در سطح خستگی %100، متغیرهای SDx انحراف معیار دامنه بر روی محور(y(SDy، انحراف معیار دامنه بردار برآیند SDR)، SDVx،SDVy، SDVR) و در مقایسه ی بین سه سطح پس ازخستگی، متغیر های SDVy، SDVR، SDRو شتاب موثر (RMSai) تفاوت معنی دار نشان دادند (0/05>p).
    نتیجه گیری
    خستگی کامل از لحاظ ساختاری تفاوت قابل ملاحظه ای با دیگر سطوح خستگی دارد. به طوری که موجب تغییرپذیری زیادی در پارامترهای ترسیم شد. روش مورد استفاده در این تحقیق، خستگی در حرکات فرکانس بالا (سرعت بالا) را به خوبی تشخیص داد.
    کلیدواژگان: خستگی، تغییرپذیری، الگوهای ترسیمی