فهرست مطالب

ارمغان دانش - سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 120، فروردین و اردیبهشت 1396)

نشریه ارمغان دانش
سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 120، فروردین و اردیبهشت 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بررسی مولکولی ژن cry در باسیلوس ترینجینسیس های جدا شده از خاک
    ایرج جوادی * صفحه 0
    زمینه و هدف
    باسیلوس ترینجینسیس(Bt) باکتری گرم مثبت و اسپورزا است. اصلی ترین زیستگاه این باکتری خاک بوده و توانایی تولید انواع متنوعی از پروتئین های کریستالی با خاصیت حشره کشی را داراست. هدف از این مطالعه جدا سازی بررسی وجود ژنهای cry1، cry2، cry3، cry4 و cry5 در سویه های باسیلوس تورینجینسیس جدا شده از خاک با استفاده از روش Multiplex-PCR می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی مقدار 200 گرم خاک را از عمق 10 سانتی متری به طور تصادفی و در مجموع تعداد 100 نمونه خاک از مناطق مختلف شهر تهران جمع آوری گردید. سپس بر اساس پروتوکل تایید شده توسط WHO، کلنی های مشکوک به باسیلوس تورنجینسیس جداسازی و ایزوله ها از نظر تست های میکروبیولوژیکی و بیوشیمیایی تایید شدند. پس از استخراج DNA ژنومی Multiplex-PCR با استفاده از پرایمرهای اختصاصی در دستگاه ترمال سایکلر گرادیانت وجود ژن های cry ردیابی شد.
    یافته ها
    از مجموع یکصد نمونه خاک مورد بررسی، 41 سویه به عنوان باسیلوس تورینجنسیس تایید شد. نتایج MPCR نشان داد که از 14 سویه حامل توکسین کریستالی، 7 سویه (50%) واجد ژن cry1، 4 سویه (5/28%) واجد ژن cry2 و 3 سویه (5/21%) واجد ژن cry3 می باشند و باندهای مربوطه را نشان دادند. ژنcry4 و cry5 در هیچکدام از ایزوله ها (0/0%) مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به تنوع بسیار زیاد ژن پروتئین کریستالی و عدم وجود روش های فنوتیپی دقیق در شناسایی حضور پروتئین کریستالی، بنابراین تشخیص همزمان این ژنها می تواند با هزینه اندک و سرعت العمل زیاد باسیلوس های حاوی ژن کریستالی را شناسایی نماید.
    کلیدواژگان: باسیلوس تورینجنسیس، ژنهای cry، Multiplex، PCR
  • راهله رهباریان، سید دامون صدوقی*، حوریه اسماعیلی سبزوار صفحات 1-17
    زمینه و هدف
    اختلالات باروری یکی از مسائل مهم بیماران دیابتی است و از گذشته برای درمان این بیماری از داروهای شیمیایی و گیاهی مختلفی استفاده شده است. با توجه به خواص آنتی اکسیدانی و هیپوگلیسمیک گیاه حرا، هدف از این مطالعه تعیین اثر عصاره آبی برگ گیاه حرا بر سطح سرمی هورمون های LH و FSH، استروژن، پروژسترون، پرولاکتین و تعداد فولیکول های تخمدان در موش های صحرایی دیابتی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی تعداد 32 سر موش صحرایی ماده نژاد ویستار به گروه های مساوی شاهد، دیابتی تیمار نشده و گروه های دیابتی تحت تیمار با عصاره آبی برگ گیاه حرا با غلظت های 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم تقسیم شدند. دیابت در گروه دیابتی تیمار نشده و گروه های دیابتی تحت تیمار با عصاره حرا، با یک بار تزریق داخل صفاقی آلوکسان القاء شد. عصاره برگ گیاه حرا یک روز در میان و به مدت یک ماه به صورت داخل صفاقی به گروه های دیابتی تحت تیمار تزریق شد. محلول سالین به حیوانات گروه شاهد و دیابتی تیمار نشده، تزریق شد. در پایان دوره تیمار، سطح سرمی هورمون های LH، FSH، استروژن، پروژسترون و پرولاکتین توسط روش الایزا اندازه گیری شد. مقاطع 5 میکرومتری از بافت تخمدان تهیه و توسط روش هماتوکسیلین و ائوزین (H&E) رنگ آمیزی شد. سپس تعداد فولیکول های تخمدان توسط میکروسکوپ نوری مورد بررسی قرار گرفت. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه و تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    تجویز وابسته به دوز عصاره برگ گیاه حرا با غلظت های 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم در مقایسه با نمونه های دیابتی تیمار نشده سطح سرمی هورمون های LH، FSH، استروژن، پروژسترون و پرولاکتین را به طور معنی داری افزایش داد(05/0>p). همچنین تعداد جسم زرد، فولیکول های بدوی، اولیه، ثانویه و گراف در مقایسه با گروه شاهد به طور معنی داری کاهش و تعداد فولیکول آترزی شده به طور معنی داری افزایش یافت(05/0>p).
    نتیجه گیری
    نتایج بیانگر اثر معنی دار و وابسته به دوز عصاره برگ گیاه حرا بر افزایش سطح سرمی گنادوتروپین ها، استروژن، پروژسترون و پرولاکتین در موش های صحرایی دیابتی است. همچنین دارای اثر محافظتی بر بافت تخمدان می باشد. بنابراین استفاده از گیاه حرا می تواند در بهبود اختلالات هورمونی و آسیب بافت تخمدان در بیماران دیابتی موثر باشد.
    کلیدواژگان: دیابت، تخمدان، حرا، گنادوتروپین، هورمونهای استروئیدی گناد
  • اعظم جهان تیغ، رضا دلاور، مهدی مقرنسی* صفحات 18-31
    زمینه و هدف
    سبک زندگی کم تحرک در اکثر کشورهای دنیا موجب افزایش مشکلات مربوط به سلامتی از جمله افزایش شیوع بیماری های قلبی - عروقی شده و به عنوان مشکلی اساسی در این جوامع در نظر گرفته می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر هشت هفته تمرینات ترکیبی بر تغییرات آدیپونکتین و نیمرخ لیپیدی پسران غیرفعال می باشد.
    روش بررسی
    در پژوهش حاضر که به صورت نیمه تجربی انجام شد تعداد 23نفر از پسران غیر فعال به صورت هدفمند و داوطلبانه برای شرکت در تحقیق انتخاب و سپس به صورت تصادفی در دو گروه تمرین (13 نفر) و کنترل (10 نفر)قرار گرفتند. تمرین ترکیبی شامل تمرینات استقامتی دویدن به مدت هشت هفته و سه جلسه در هفته با شدت 60 تا 80 درصد ضربان قلب بیشینه و تمرین مقاومتی کار با وزنه با شدت 40 تا 85 درصد یک تکرار بیشینه انجام دادند. خونگیری پس از 8 تا 10 ساعت ناشتا، در ساعت 7 تا 9 صبح در دو مرحله یعنی 24 ساعت قبل از شروع تمرین و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین صورت گرفت.طبیعی بودن داده ها با استفاده از آزمون آماری کلموگروف – اسمیرنوف مشخص شد. و برای بررسی تغییرات درون گروهی متغیرهای پژوهش از آزمون t زوجی و مستقل و تغییرات بین گروهی از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و در صورت معناداری از آزمون تعقیبی LSD استفاده شد. داده های تحقیق با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 در سطح معناداری 05/0p < تحلیل شد.
    نتایج
    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که در گروه تمرین ترکیبی تغییرات مقادیر آدیپونکتین (001/0=p) و HDL (027/0=p) افزایش معناداری و تغییرات مقادیر LDL (016/0=p) کاهش معناداری داشته است. بعلاوه، تفاوت آماری معناداری بین دو گروه در میانگین تغییرات آدیپونکتین (003/0=p) و LDL (026/0=p) پس از هشت هفته اجرای پروتکل به دست آمد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که از تمرین ترکیبی می توان به عنوان یک روش غیر دارویی مناسب در جهت بهبود آدیپونکتین و برخی عوامل نیمرخ لیپیدی در پسران غیر فعال استفاده کرد و به منظور ارتقاء سلامت این بخش از جامعه توصیه می شود که در شیوه زندگی این افراد گنجانده شود.
    کلیدواژگان: تمرین ترکیبی، آدیپونکتین، نیمرخ لیپیدی
  • ابراهیم بنی طالبی *، اسفددیر، مهدی غفاری، محمود اسدی صفحات 32-47
    هدف
    دیابت ملیتوس ناهنجاری متابولیکی است که همراه با نوروپاتی، عوارض کلیوی، بیماری عروق محیطی، تصلب شرایین، فشارخون بالا و التهاب سیستمی است. استفاده از مکمل ها و عصاره های گیاهی و تمرینات ورزشی برای درمان بیماری ها و اختلالات متابولیک در بین مردم رواج یافته است. لذا هدف از این پژوهش بررسی تاثیر یک دوره تمرین هوازی موزون بهمراه مصرف مکمل زنجبیل بر سطوح سرمی TNF-α و IL-6 و مقاومت به انسولین زنان میان سال چاق مبتلا به دیابت ملیتوس بود.
    روش بررسی
    تعداد 46 زن چاق دیابتی (30BMI ≥ و قند خون ناشتای 150 تا 250 میلی گرم در دسی لیتر) با دامنه سنی 45 تا 60 سال انتخاب و به طور تصادفی به چهار گروه زنجبیل (12 نفر)، تمرینات هوازی بهراه مکمل زنجبیل (12 نفر)، تمرینات هوازی (12 نفر) و دارونما (10 نفر) تقسیم شدند. آزمودنی های گروه های مکمل به مدت 10 هفته روزانه چهار عدد کپسول 250 میلی گرمی حاوی عصاره زنجبیل دریافت نمودند. برنامه تمرین هوازی موزون شامل 10 هفته تمرین، هر هفته، سه جلسه و هر جلسه 60 دقیقه بود که با 55 در صد ضربان قلب بیشینه در هفته اول شروع و به تدریج با پیشرفت برنامه تمرینی به 75 درصد ضربان قلب بیشینه رسید. هر جلسه تمرین شامل گرم کردن (10 دقیقه)، بخش اصلی تمرین شامل اجرای حرکات ایروبیک در حالت ایستاده (40 دقیقه) و برگشت حالت اولیه به حالت نشسته (10 دقیقه) بود.
    یافته ها
    داده ها نشان داد که در گروه تمرین + زنجبیل تفاوت معنی داری در سطوح TNF-α (028/0=p )، IL-6 (012/0=p ) ، مقاومت به انسولین (009/0=p )، انسولین (007/0 =p ) و گلوکز ناشتایی (000/0 =p ) سرم وجود داشت. از طرفی نتایج آزمون تحلیل واریانس یک طرفه نشان می دهد بین تاثیر مداخلات مختلف اختلاف معنی داری در میزان TNF-α و IL-6 وجود ندارد (به ترتیب 324/0=p و 084/0=p)،اما بین مقاومت به انسولین (001/0=p )، انسولین (007/0 =p ) و گلوکز ناشتایی (001/0 =p ) وجود دارد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش حاضر به نظر می رسد، مصرف توامان مکمل زنجبیل و انجام تمرینات هوازی می تواند نتایج بهتری بر سطوح سرمی عوامل التهابی زنان چاق دیابتی نوع 2 داشته باشد.
    کلیدواژگان: تمرینات هوازی موزون، دیابت ملیتوس، TNF-?، IL-6، مکمل زنجبیل
  • قادر زاده باقری، خسرو رمضانی * صفحات 48-60
    زمینه و هدف
    زندان و اثرات منفی آن بر زندانیان به ویژه زندانیان زن، لزوم انجام مداخلات آموزشی، رواندرمانی را برای آنها ضروری نموده است. پژوهش حاضر با هدف آموزش تنظیم هیجانی بر تکانشگری و سبک های تصمیم گیری در زندانیان زن شهر یاسوج انجام گردید.
    روش بررسی
    اینمطالعه، کارآزمایی، بالینی و مداخله ای بوده است. نمونه پژوهش شامل 30 نفر از زنان زندانی بود که پس از شرح و بیان اهداف مطالعه، داوطلب شرکت در طرح بودند و به صورت تصادفی دردو گروه آزمایش وکنترل تخصیص داده شدند. گروه آزمایش، تحت برنامه آموزشی 8 جلسه ای مهارت های تنظیم هیجانی مبتنی برمدل گراس قرارگرفتند وبرروی گروه شاهد هیچ مداخله ایصورت نگرفت، سپس از گروه آموزش و شاهد پیش آزمون و پس آزمون بهعملآمد. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه های تکانشگری بارات، سبک های تصمیم گیری اسکات و بروس بودند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته های مطالعه بیانگر تاثیر برنامه آموزشی تنظیم هیجانی بر کاهش تکانشگری کلی (P<0.05) و تکانشگری شناختی(P<0.001)، رفتاری (P<0.05) و برنامه ریزی نشده (P<0.05) در زندانیان زن گردید. همچنین آموزش تنظیم هیجانی بر افزایش سبک های تصمیم گیری عقلایی(P<0.001) و شهودی(P<0.01) و کاهش سبک های تصمیم گیری اجتنابی(P<0.05)، وابسته(P<0.05) و آنی(P<0.05) تاثیر معناداری داشته است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج تحقیق که آموزش تنظیم هیجانی، باعث کاهش تکانشکری و افزایش سبک های معقول تصمیم گیری در زندانیان گردید، می توان با ارتباط حرفه ای در قالب آموزش تنظیم هیجانی باعث افزایش دانش ومهارت افراد در کنترل تکانشهای منفی و همچنین افزایش سبک های تصمیم گیری عقلایی گردید.
    کلیدواژگان: تنظیم هیجانی، تکانشگری، سبک های تصمیمگیری، زندان
  • معصومه حبیبیان *، پروین فرزانگی، بهین اسدی صفحات 61-74
    زمینه و هدف
    چاقی دوران کودکی با افزایش خطر عوارض بیماری های قلبی عروقی و متابولیکی متعدد از جمله مقاومت انسولینی و هایپرهموسیستئینا همراه است. لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر تمرین هوازی منظم همراه با مصرف ویتامین C بر سطوح هموسیستئین و مقاومت انسولینی در دختران چاق بود
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی، 28 دختر چاق با دامنه سنی8 تا 12سال و با صدک شاخص توده بدنی 95 درصد انتخاب و به طور تصادفی به گروه های کنترل، تمرین ورزشی، ویتامینC و تمرین ورزشی+ ویتامینC (ترکیبی) تقسیم شدند. تمرین هوازی شامل اجرای حرکات ورزشی با شدت 50 تا 70 درصد ضربان قلب حداکثر، 3 جلسه در هفته و به مدت 8 هفته بود. گروه های ویتامینC و ترکیبی قرص 500 میلی گرمی ویتامینC را یک روز در میان مصرف نمودند. نمونه های خونی قبل و 48 ساعت پس از آخرین مداخله ها جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس یک راهه ، تعقیبی توکی و t زوجی، تجریه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    8 هفته تمرین هوازی، مصرف ویتامینC و مداخله ترکیبی منجر به کاهش معنی دار گلوگز، انسولین، هموسیستئین و مقاومت انسولینی در دختران چاق شد(05/0>p). بعلاوه هر سه مداخله با درصد تغییرات معنی داری در سطوح این متغیرها در مقایسه با گروه کنترل همراه بودند، اما تاثیر مداخله ترکیبی در کاهش این متغیرها در مقایسه با دو مداخله دیگر بیشتر بود(05/0>p).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها، هر دو مداخله غیردارویی تمرین هوازی و مصرف ویتامین C می توانند سبب تنظیم منفی هموسیستئین و مقاومت انسولینی در دختران چاق شوند و مداخله ترکیبی تمرین هوازی و مصرف ویتامین C با تقویت این اثرات همراه می باشد.
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، هموسیستئین، مقاومت انسولینی، ویتامینC
  • فرهاد جهانگیری*، جواد کریمی، محمدرضا امین افشاری صفحات 75-86
    مقدمه
    انعطاف پذیری روان شناختی جزء عمده ای از رفتارهای مرتبط با سلامت است و به توانایی فرد در تماس با لحظه کنونی آن گونه که هست و بدون هیچ دفاع روان شناختی و نیز همسو با ارزش های برگزیده فرد اشاره دارد. هدف از مطالعه حاضر مقایسه ابعاد انعطاف پذیری روان شناختی در بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر و همتایان عادی بود.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه مورد- شاهدی 61 نفر از بیماران مبتلا به روده تحریک پذیر که به فوق تخصص گوارش ارجاع داده شده بودند، به صورت در دسترس انتخاب شدند و با 61 نفر از افراد بهنجار که از لحاظ متغیرهای جمعیت شناختی با گروه بیماران همتا شده بودند، مورد مقایسه قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش مشتمل بر پرسش نامه ی پذیرش و عمل(AAQ) ، پرسشنامه هم آمیزی شناختی(CFQ)، مقیاس ذهن آگاهی (MAAS)، پرسشنامه مقیاس زندگی ارزش محور (MLQ) بود.
    یافته های پژوهش: نتایج آزمون تی مستقل حاکی از تفاوت معنادار دو گروه در ابعاد انعطاف پذیری روان شناختی شامل پذیرش (P<0/006)، ناهم آمیزی شناختی (P<0/014)، ذهن آگاهی (P<0/001) و زندگی بر مبنای ارزش های درونی (P<0/006) بود، بدین گونه که افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر نسبت به گروه عادی در تمام ابعاد نمرات کم تری به دست آوردند.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این مطالعه افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر نسبت به همتایان عادی از سطح پایین تری از انعطاف پذیری روان شناختی برخوردارند و این امر را می توان در شروع یا تشدید علایم آنان موثر دانست.
    کلیدواژگان: سندرم روده تحریک پذیر، انعطاف پذیری روان شناختی، پذیرش، ذهن آگاهی
  • فرناز فرشباف مانی صفت*، عباس ابوالقاسمی، اوشا برهمند، نادر حاجلو صفحات 87-103
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی و مقایسه درمان شناختی رفتاری و هیپنوتیزم درمانی بر شدت درد و خودکارامدی درد در دختران با دیسمنوره اولیه صورت پذیرفت.
    روش بررسی
    طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی، با پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دختران دوره متوسطه دوم مبتلا به دیسمنوره اولیه شهر اردبیل در فروردین سال1394 بود. نمونه پژوهش 54 نفر از این دانش آموزان بود که به روش تصادفی به سه گروه (دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه) گمارده شدند. جهت جمع آوری داده ها از درجه بندی دیداری درد، پرسشنامه خودکارآمدی درد و پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. برای گروه های آموزشی، آموزش کنترل درد مبتنی بر رویکرد شناختی-رفتاری و آموزش خودهیپنوتیزمی در 10 جلسه 45 دقیقه ای برگزار شد. در حالی که گروه کنترل در لیست انتظار قرار داشتند.
    یافته ها
    میزان اثربخشی درمان ها بر خودکارآمدی درد با توجه به مجذور اتا در تحلیل کواریانس تک متغیره حدود 49 درصد بود. بین گروه های هیپنوتیزم درمانی و شناختی- رفتاری در مقایسه میانگین های تعدیل شده با اصلاح بونفرونی تفاوت معنادار وجود نداشت ولی بین میانگین های تعدیل شده خودکارآمدی درد در گروه هیپنوتیزم درمانی و گروه کنترل و همچنین گروه آموزش شناختی- رفتاری و گروه کنترل تفاوت معنادار بود. نتایج آزمون کروسکال- والیس نشان داد تفاوت معناداری بین سه گروه در شدت درد وجود دارد. آزمون یومان ویتنی برای مقایسه بین گروه ها نشان داد شدت درد در گروه شناختی رفتاری و هیپنوتیزم درمانی در مقایسه با گروه کنترل به صورت معنادار کاهش یافته است و هیپنوتیزم درمانی موثرتر از آموزش شناختی-رفتاری است
    نتیجه گیری
    درمان شناختی رفتاری و هیپنوتیزم درمانی در افزایش خودکارآمدی درد و کاهش شدت درد دختران با دیسمنوره اولیه اثربخش است.
    کلیدواژگان: درمان شناختی، رفتاری، هیپنوتیزم درمانی، شدت درد، خودکارآمدی درد، دیسمنوره اولیه
  • حمیده کشوری روان، فاطمه کوهکن*، حسین سازگار صفحات 104-117
    زمینه و هدف
    بالا بودن میزان بروز سرطان ریه و پیش آگهی ضعیف آن سبب شده است که این سرطان بعنوان یک معضل مهم بهداشتی در چند دهه اخیر مطرح باشد. پیشرفت تومور نیازمند تجزیه ی ترکیبات ماتریکس خارج سلولی است و افزایش بیان ماتریکس متالوپروتئازها با حمله ی تومور و متاستاز آن در تومورهای بدخیم بافت های مختلف، ارتباط دارد. ماتریکس متالو پروتئازها قادر به تجزیه تمام ترکیبات ماتریکس خارج سلولی و غشاهای پایه هستند. افزایش بیان MMPs در بسیاری از بدخیمی ها ثابت شده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر پلی مورفیسم در پروموتر ژن MMP-2 با ابتلا به سرطان ریه و متاستاز آن در گروه بیماران مبتلا به سرطان ریه و گروه شاهد با روش PCR-RFLP بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه از نوع مورد-شاهدی، به منظور بررسی چند شکلی ژن MMP-2 از 50 فرد مبتلا به سرطان ریه و 77 فرد سالم (شاهد) تحت نظارت مستقیم پزشک متخصص و با توجه به علائم بالینی و یافته های آزمایشگاهی خونگیری به عمل آمد. DNA ژنومی از نمونه های خون با استفاده از کیت شرکت سیناژن استخراج گردید. به منظور تکثیر ژن MMP-2 از روش PCR بهره گرفته شد و چند شکلی ژنی این ناحیه به روش PCR RFLP با آنزیم برش دهنده FSPBI بررسی گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون مربع کای نرم افزار SPSS انجام گرفت.
    یافته ها
    بررسی توزیع آللی و ژنوتیپی در بیماران سرطان ریه و کنترل نشان داد که فراوانی آلل C و T در افراد مبتلا به سرطان ریه بترتیب 90 و 10 درصد بودند (04/0 P=). در حالیکه فراوانی همین آلل ها در افراد سالم به ترتیب 15/80 و 30 درصد بود (05/0 P=). همچنین فراوانی ژنوتیپ های CC، CT و TT در افراد مبتلا به سرطان ریه به ترتیب 82، 16 و 2 درصد (05/0 P=) و در افراد سالم به ترتیب 93/69، 16/31 و 1/3 درصد مشاهده گردید (5/0 P=). مقایسه گروه های ژنوتیپی در گروه غیرمتاستاز و کنترل تفاوت آماری معنی داری نشان نمی دهد (5/0 P=)، اما مقایسه ژنوتیپ هموزیگوت CC در گروه متاستاز وکنترل (05/0 P=) دخالت مستقیم آلل C در مرحله متاستاز را مشهود می سازد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد افراد واجد آلل C می توانند استعداد ابتلا به سرطان ریه را افزایش دهند. همچنین یافته ها نشان می دهند که ژنوتیپ CC به عنوان یک فاکتور تسهیل کننده با ریسک گسترش متاستاز در سرطان ریه مرتبط می باشد.
    کلیدواژگان: سرطان ریه، ماتریکس متالوپروتئیناز، ماتریکس متالوپروتئاز 2، پلی مورفیسم ت ود
  • پریسا کلینی*، علی کشتکاری، حمیدرضا غفاریان شیرازی، غلامرضا پارسا صفحات 118-128
    مقدمه
    سپسیس نوزادی به هر نوع عفونت باکتریال سیستمیک که با کشت خون مثبت در ماه اول زندگی اثبات می شود، اطلاق می گردد. انتقال عفونتهای بعد از تولد توسط تماس مستقیم با پرسنل بیمارستان،مادر و تجهیزات آلوده صورت می گیرد. عفونتهای بیمارستانی در نوزادان عفونتهایی می باشند که پس از روز سوم زندگی اتفاق بیافتند و به طور مستقیم از مجرای تناسلی مادر کسب نشده باشند. عوامل خطر عفونتهای بیمارستانی شامل : نارسی، وزن پائین هنگام تولد، اقدامات تهاجمی،استفاده مکرر از آنتی بیوتیک های وسیع الطیف و بستری دراز مدت در بیمارستان می باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش بصورت توصیفی_طولی،طی 8 ماه بر روی 100 نفر از نوزادان مشکوک به سپسیس دیررس در بخش های Nicu و نوزادان بیمارستان امام سجاد انجام گرفت. در این دسته از نوزادان ارگانیسم های رشد کرده در محیط های کشت خون و ریسک فاکتورهای دخیل در ایجاد عفونت بیمارستانی مورد بررسی قرار گرفت. بدلیل کشت های خون منفی به دست آمده، عوامل آزمایشگاهی( موارد CRP مثبت و تعداد غیرطبیعی WBC و Plt ) و بالینی (انتوبه شدن به علت سپسیس )بعنوان معیارهای شک به عفونت بیمارستانی در نظر گرفته شد. SPSS جهت آنالیز آماری استفاده گردید و سطح ارتباط آماری معنی دار با 05/0>Pنشان داده شد.
    یافته ها
    از میان کشت های خون فرستاده شده از بیماران که 61 ( 61 % ) مورد پسر و 39 ( 39 %)مورد دختر بودند، بجز یک مورد کشت خون مثبت اولیه با استافیلوکوک ارئوس ، هیچ کشت خون مثبتی گزارش نشد. از میان بیماران انتخاب شده 57 مورد (57 % )، کمتر از 37 هفته و 43 مورد ( 43 % ) بیشتراز 37 هفته بودند که در این بیماران ،نارسی ارتباط معنی داری (0=P)از نظر ابتلا به سپسیس داشت. از میان بیماران هنگام بستری 78 مورد ( 78 % )، سن بستری کمتر از 24 ساعت داشتند که ارتباط معنی داری (01/0=P) با عفونت نازوکمیال در نوزادان پیدا کرد.57 مورد)57%) از بیماران دارای وزن تولد کمتر از 2500 گرم بوده که ارتباط معنی داری(001/0=P) با ایجاد سپسیس دراین بیماران داشت.38 مورد(38%)از نوزادان سابقه استفاده از اقدامات تهاجمی بخصوص اتصال به ونتیلاتور را داشتند که ارتباط معنی داری با سپسیس در آنها داشت (001/0=P) همچنین خونگیری بیش از سه بار در 24 ساعت ارتباط آماری معنی داری با سپسیس در نوزادان پیدا نمود.
    نتیجه گیری
    نتایج کشت های خون فرستاده شده از بیماران بجز یک مورد، همگی منفی بودند.نارسی، وزن تولد کمتر از 2500 گرم، سن بستری کمتر از 24 ساعت،خونگیری بیش از سه بار در 24 ساعت و استفاده از اقدامات تهاجمی خصوصا« اتصال به ونتیلاتور بعنوان ریسک فاکتورهای سپسیس دیررس در بیماران مطالعه شده، معرفی شدند.
    کلیدواژگان: سپسیس، عفونت بیمارستانی، کشت خون، ریسک فاکتور
|
  • The characterization Molecular of cry genes in the Bacillus thuringiensis isolated from soil
    Iraj Javadi * Page 0
    Background
    Bacillus thuringiensis (Bt) is a Gram-positive and sporulating bacteria. The main habitat of the bacteria is soil and Bt able to production of a wide variety of insecticidal crystal protein's properties. The aim of the study was detection of cry1, cry2, cry3, cry4 and cry5 genes in the B. thuringiensis isolated from soil samples by Multiplex-PCR method.
    Material and
    Methods
    In this cross-sectional study, 200 grams of soil samples randomly were collected from at 10 cm depth and totally 100 soil samples were taken from different parts of Tehran. According to the protocol approved by WHO, suspected colonies on Bt isolated and strains were confirmed by the microbiological and biochemical tests. After DNA extraction Multiplex-PCR using specific primers in thermal cycler gradient the presence of cry genes were evaluated.
    Results
    Out of 100 soil samples studied, 41 strains were confirmed as B. thuringiensis. MPCR results showed that 14 strains carrying the crystalline toxin, 7 strains (50%) cry1, 4 strains (5.28%) cry2 and 3 strains (5.21%) cry3 genes. Cry4 and cry5 genes were not observed in any isolates (0.0%).
    Conclusion
    Based on great diversity of crystal protein genes and the absence of reliable phenotypic methods for detection of the presence of crystal proteins, simultaneous identification of these genes can be low cost and high speed response for identification of crystalline genes produced by B. thuringiensis.
    Keywords: Bacillus thuringiensis, cry genes, Multiplex-PCR
  • Rahbarian R., Sadoughi Sd*, Esmaeili Sabzevar H Pages 1-17
    Background and Aim
    Reproductive disorders is one of the major issues in diabetics which various chemical and herbal medicines have been used for its treatment from ancient times. Due to the antioxidant and hypoglycemic properties of Avicennia marina, the aim of this study was to determine the effects of aqueous extract of mangrove leaves on serum levels of LH and FSH, estrogen, progesterone, prolactin and ovarian follicle numbers in diabetic rats.
    Methods
    In the present experimental study 32 female Wistar rats were allocated into equal groups of control, non-treated diabetic and treated diabetic groups with aqueous extract of mangrove leaves with concentrations of 100 and 200 mg/kg. The diabetes in non-treated diabetic and treated diabetic groups with mangrove extract was induced using an intraperitoneal (ip) injection of alloxan. Aqueous extract of mangrove leaves injected into treated diabetic groups, alternate days for one month. Saline solution was injected to the animals of control and non-treated diabetic groups. At the end of treatment, serum levels of LH, FSH, estrogen, progesterone and prolactin were measured by ELISA. 5 µm sections of ovarian tissue were prepared and stained with Hematoxylin and Eosin (H&E). Then, ovarian follicle numbers were examined by light microscope. Data obtained were analyzed by using one-way ANOVA and Post Hoc Tukey statistical tests.
    Results
    Dose-dependent administration of aqueous extract of mangrove leaves with concentrations of 100 and 200 mg/kg was significantly increased serum levels of LH, FSH, estrogen, progesterone and prolactin, compared to the non-treated diabetic group (p
    Conclusions
    The results indicate significant and dose-dependent effect of extract of mangrove leaves on increase serum levels of gonadotropins, estrogen, progesterone and prolactin in diabetic rats. Also it has protective effect on ovarian tissue. Therefore, consumption of Avicennia marina could be effective in improving hormonal disorders and ovarian tissue damage in patients with diabetes.
    Keywords: Diabetes, Ovary, Avicennia marina, Gonadotropin, Gonadal Steroid Hormones
  • Azam Jahantigh, Dr Reza Delavar, Dr Mehdi Mogharnasi * Pages 18-31
    Background and Aim
    life style inactive In most countries Increase Health problems Including the increased prevalence of cardiovascular disease And as a major problem in these communities will be considered. This study investigated the effect of 8 weeks Combined training on Adiponectin and lipid profile are disabled boys.
    Methods
    In quasi-experimental study that was conducted 23 boys for disabled Purposefully and voluntarily choose to participate in research And then randomly divided into two groups: training(N = 13) and control (N = 10) groups. A combination of strength training exercises include running for eight weeks And three times a week by 60 to 80 percent of maximum heart rate And resistance training with weights of 40 to 85% of one repetition maximum level. Fasting blood samples were taken after 8 to 10 hours at 7 am to 9 am in two stages, 24 hours before the start of practice and 48 hours after the last training session took place.The normal data using statistical test of Kolmogorov - Smirnov was found. To study the changes within the group variables Paired t-test and independent test And changes between groups, ANOVA And LSD post hoc test was used in a meaningful way. Research data using SPSS version 20 at a significance level of P
    Results
    The results showed that Training group incorporate changes in adiponectin (P=0.001) and HDL (P=0.027) a significant increase Changes significant amounts of LDL (P=0.016) has been significantly reduced. In addition, a statistically significant difference between the two groups On average Adiponectin (P=0.003) and LDL (P=0.026) was obtained after an eight-week protocol.
    Conclusion
    It seems that a combination of exercise can be As a non-drug method Some factors to improve adiponectin and lipid profile in children's disabled And to enhance Health recommended that this section of society The lifestyle of the people to be included.
    Keywords: Combined Training, Adiponectin, Lipid Profile
  • Dr Ebrahim Banitalebi *, Esfaddir, Mahdi Ghafari, Mahmud Asadi Pages 32-47
    Background and Aim
    Diabetes is a metabolic disorder associated with neuropathy, renal diseases, peripheral vascular disease, atherosclerosis, high blood pressure and inflammation. The use of supplements, herbal extracts, and exercise training for the treatment of diseases and metabolic disorders has increased among people. Thus, the aim of this study was the study of The effect of a period rhythmic aerobic exercise with ginger consumption on serum levels of TNF-α and IL-6 and insulin resistance in obese middle-aged women with diabetes mellitus.
    Methods
    In this research study, 46 obese diabetic women (BMI > 30, blood fasting sugar more than 150-250 mg/dL, 45-60 years old) were selected and randomly assigned into four groups, ginger (n=12), aerobic exercise training ginger (n=12), aerobic exercise training (n=12) and control (n=10). Participants in supplementary groups received Four 250 mg capsules ginger extract 1000 mg daily for 10 weeks. Aerobic training program included 10 weeks of training, 3 sessions per week and each session was 60 minutes at 55% maximum heart rate during the first week and gradually increased with the progress of the training program to 75 percent of maximum heart rate. Each session consists of warm up (10 minutes), the main part of the training involves performing aerobic exercises in a standing position (40 minutes) and recovery in sitting (10 minutes).
    Results
    The data showed in training Ginger group, significant difference in serum TNF-α (p=0.028), IL-6 level (p=0.012), Insulin resistance (p=0.009), insulin (p=0.007) and fasting glucose (p=0.000) The results of analysis of variance showed that a no significant difference between the effects of different interventions do not exist for TNF-α(P=0.324) and IL-6(P=0.084) But there are between insulin resistance (p=0.001), insulin (p=0.007) and fasting glucose (p=0.001).
    Conclusion
    According to obtained results, it appears that aerobic training plus ginger extract consumption have better effect on serum inflammatory factors in obsess women with diabetes type 2.
    Keywords: Rhythmic aerobic training, Diabetes mellitus, TNF-?, IL-6, Ginger
  • Ghader Zadehbagheri, Khosro Ramezani * Pages 48-60
    Introduction
    prison inmates, especially its negative effects on female prisoners, the need for educational interventions, psychotherapy is essential for them. This study aimed to teach emotional regulation on impulsivity, and styles of decision-making was conducted among female prisoners in Yasouj.
    Methods
    This trial, the clinical and interventional. Group test under emotional regulation skills training program 8 meeting And on model-based control group received no intervention was grass, then the training group and the control group pretest-posttest to Mlamd. The instruments consisted of two questionnaires Barratt Impulsiveness, decision making styles were Scott and Bruce. Data were analyzed using SPSS version 22
    Results
    The findings show the effect of emotion regulation training program on reducing overall and impulsivity impulsivity, cognitive, behavioral and among female prisoners were unplanned. The program will also increase training rational and intuitive decision making styles and decision making styles loss avoidance, is dependent on immediate and significant impact
    Conclusion
    According to the results that teaching emotion regulation, reduce impulsivity and increase in prisoners styles decisions were reasonable, professional communication can be in the form of emotion regulation training enhances knowledge and skills in managing people as well as increased negative impulsivity styles It was a rational decision.
    Keywords: emotion regulation, impulsivity, decision making styles, prison
  • Dr Masoumeh Habibian *, Dr Parvin Farzanegi, Behin Asadi Pages 61-74
    Background and Aim
    Childhood obesity is associated with an increased risk for several metabolic and cardiovascular complications, such as insulin resistance and hyperhomocysteinemia .The aim of this study was to investigate the effect of regular aerobic exercise with vitamin C consumption on the homocysteine levels and insulin resistance in obese girls.
    Methods
    In the present semi-experimental study, 28 obese girls aged between 8 and 12 Years and body mass index 95th percentile, were selected and randomly divided into as follow: control, exercise training, vitamin C and exercise training vitamin C (combined) groups. Aerobic exercise was consisted of exercise movements at 50% to 70% maximal heart rate and 3 sessions per week for 8 weeks. Vitamin C and combined groups consumed 500mg vitamin C tablets every other day. Fasting blood samples were collected before and 48 hour after the last intervention. For statistical analysis, One Way Analysis Variance (ANOVA), post hoc Tukey and independent t-test were used.
    Results
    Eight weeks of aerobic exercise, vitamin C and the combined intervention were resulted a significant decrease in the levels of glucose, insulin, homocysteine and insulin resistance in obese girls (P
    Discussion
    These findings suggest that both of aerobic exercise and vitamin C consumption non-drug can cause down regulation of homocysteine and insulin resistance levels in obese girls. Thus combined effect of regular aerobic exercise and vitamin C intervention is associated with the augmentation of these effects.
    Keywords: Aerobic exercise, Homocysteine, Insulin Resistance, Vitamin C
  • Jahangiri F.*, Karimi J., Aminafshari Mr Pages 75-86
    Introduction
    Psychological flexibility is a major component of health-related behaviors and refers to ability to get in touch with the present moment as it is, without any psychological defense and in line with the personal values. The purpose of this study was to comparing Psychological flexibility in patients with irritable bowel syndrome and normal control group.
    Materials And Methods
    In a case-control study 61 patients with irritable bowel which were referred to gastroenterologist, were selected via convenience sampling and compared with normal control group in psychological flexibility. Acceptance and Action Questionnaire (AAQ), Cognitive Fusion Questionnaire (CFQ), Mindful Attention Awareness Scale (MAAS) and Meaningful Live Questionnaire (MLQ) were used as research tools.
    Findings: T-test results indicated significant differences between groups in terms of psychological flexibility includes Acceptance (P Discussion &
    Conclusions
    According to this study, patients with irritable bowel syndrome had lower levels of psychological flexibility than normal group and it can effective in initiating or exacerbating their symptoms.
    Keywords: Irritable Bowel Syndrome, Psychological Flexibility, Acceptance, Mindfulness
  • Farnaz Farshbaf Manei Sefat*, Dr Abbas Abolghasemi, Dr Usha Barahmand, Dr Nader Hajloo Pages 87-103
    Background
    The aim of this research was studied effectiveness and comparing cognitive behavioral therapy and hypnotherapy on pain self-efficacy and pain severity in girls with primary dysmenorrhea.
    Methods
    The method of research is Quasi experimental and research design is pretest- posttest with control group. The study population included all second high school girls with primary dysmenorrhea in the year of 2015 in the city of Ardabil who among them the sample consisted of 54 students were selected and were assigned in 3 groups (2 experimental groups and 1 control group). self-efficacy questionnaire, visual analogue and scale Researcher- made questionnaire was used for collection data. For experimental groups, Pain control training based on cognitive-behavioral approach and self-hypnotism training was executed at 10 sessions in 45 minutes whereas control groups was in waiting list
    Results
    The effectiveness of therapies on pain self-efficacy was 49 percent according to the chi Eta in one way covariance analysis. There was no significant Difference between cognitive behavioral group and hypnotherapy on pain self-efficacy justified mean with Bonferroni correction but there was significant Difference between cognitive behavioral group and control group and between hypnotherapy group and control group on pain self-efficacy justified mean. The results of Kruskal Wallis showed that there is significant Difference between 3 groups in pain severity. For the comparison of groups, U-Mann Whitney index showed that the pain severity was reduced significantly in cognitive behavioral and hypnotherapy group compared with control group and hypnotherapy is More effective than cognitive behavioral therapy.
    Conclusion
    Therefore, cognitive behavioral therapy and hypnotherapy are effective in increased pain self-efficacy and reduced pain severity in girls with primary dysmenorrhea
    Keywords: cognitive behavioral therapy, hypnotherapy, pain self-efficacy, pain severity, primary dysmenorrhea
  • Hamideh Keshvary Ravan, Fatemeh Kouhkan *, Hosein Sazgar Pages 104-117
    Background and Aim
    The high incidence and poor prognosis of the lung cancer makes it a major health problem in the last few decades. Determination of frequency of different histopathology types of primary lung cancer has great importance in creating integrated treatment programs and to recognize the effective factors causing the disease. Overexpression of MMPs has a direct relation with invasion and metastasis of malignant tumors in different tissues. The aim of this study was to effect polymorphism in MMP-2 gene with suffering to lung cancer and its metastasis in case and control groups by PCR-RFLP.
    Methods
    In the present case-control study, The MMP-2 polymorphism was analyzed by restriction fragment-length polymorphism (RFLP) in 50 patients with lung cancer and 77 cohort sample. All samples were examined by a specialist doctor. DNA isolation was performed using DNA extraction kit (Cinnagen, Iran). MMP9 gene was amplified by specific primers and PCR product was digested with FSPBI restriction enzyme. Data analysis was used by Chi square SPSS software.
    Results
    The examination of allelic distribution and genotypic distribution in patients with lung cancer and control showed that the allele frequency of C and T in patients with lung cancer were 90 and 10 (P=0.04) and in the control were 80/15 and 30 (P=0.05) percentage respectively. Also genotype frequency of CC, CT and TT in patients with lung cancer were 82, 16 and 2 (P=0.05) and in the control were 69/93, 31/16, 3/1 percentage respectively (P=0.5). Comparison of non-metastatic genotypes and control groups did not showed a statistically significant difference (P=0.5), but compared to CC genotype in metastatic and control groups (P=0.05) allele C directly involved in the metastasis.
    Conclusion
    It seems that individuals with C allele can increase susceptibility to lung cancer. Also these findings indicate that CC genotype as a risk factor facilitating the spread of metastasis of lung cancer.
    Keywords: Lung cancer, Matrix metalloproteinase, MMP-2, PCR RFLP
  • Dr Parisa Koleini *, Dr Ali Keshtkari, Dr Hamidreza Ghafarian Shirazi, Dr Gholamreza Parsa Pages 118-128
    Introduction
    Neonatal sepsis is Any systemic bacterial infection proven with positive blood culture within the first month of life. Neonatal Infections are transmitted after birth by direct contact with hospital personnel, mother and contaminated equipment. Nosocomial infections are infections occur after the third day of life and not transmitted directly from the mother's genital tract. Risk factors for nosocomial infections are prematurity, low birth weight, aggressive measures, frequent use of broad-spectrum antibiotics and long-term stay in the hospital.
    Materials And Methods
    This longitudinal descriptive study was done over 8 months on 100 neonates with suspected late-onset sepsis in the neonatal and Nicu ward of Imam Sajjad Hospital of Yasooj. In these neonates , organisms that was growth in blood cultures and risk factors involved in nosocomial infections were evaluated. Because of negative results of blood cultures , laboratory(CRP positive,Abnormal WBC & Plt) and clinical parameters ( intubation) were considered as a measure of hospital infections. Chi-square test was performed for the association between potential risk factors and severity of nosocomial infections. SPSS was used for statistical analysis and the significant statistical association was shown with P
    Results
    Sent through blood cultures from patients 61 (61%) cases were male and 39 (39%) were female, except for a 1 positive blood culture with Staphylococcus aureus, No blood cultures were positive. Among those selected patients, 57% (57 cases) had gestational ages less than 37 wks and others had more than 37 wks, that in premature neonates there were significant statistical correlation with sepsis (P= 0). Of the patients on admission, 78 cases (78%) had ages less than 24 hrs that we found significant statistical correlation with sepsis in those neonates (P= 0.01). 57 cases (57%) of patients had birthweight less than 2500 grs that had significant statistical correlation with sepsis. 38 cases (38%) of neonates had history of invasive procedures specially using mechanical ventilator that had significant statistical correlation with sepsis (P= 0.001). Also blood sampling more than 3 times in 24 hours had significant statistical correlation with sepsis in neonates.
    Conclusion
    Nearly all of sent blood cultures except for one case, were negative and prematurity, birthweight less than 2500 grs, admission age less than 24 hrs,blood sampling more than 3 times in 24 hours and invasive procedures specially using mechanical ventilator were introduced as risk factors of nosocomial infection and more sever sepsis in selected patients.
    Keywords: Sepsis, nosocomial infection, blood culture, risk factors