فهرست مطالب

نشریه مدیریت فراگیر
سال چهارم شماره 2 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات پژوهشی
  • منیره کتابچی * صفحات 77-82
     
    زمینه و هدف
    هدف از این مطالعه، بدست آوردن یک رابطه معنی دار، میان بهره گیری از دانش و سیستم های فناوری اطلاعات و بهره وری کارکنان در اداره بهزیستی می باشد. این پژوهش تحلیلی و کمی، با هدف بررسی نقش و تاثیر دانش و فناوری اطلاعات و مدیریت دانش در بهره وری و مدیریت منابع انسانی اداره بهزیستی شهرستان خمین انجام گردید.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری این پژوهش، شامل تمامی کارکنان شاغل در اداره بهزیستی می باشد که از میان آنها، 60 نفر به عنوان نمونه در سال 1395 انتخاب شدند. دانش و فناوری اطلاعات به عنوان متغیر مستقل و مدیریت منابع انسانی سازمان به عنوان متغیر وابسته تعیین شد. ابزار پژوهش، پرسش نامه باز و بسته بود و تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 19 و روش آماری تی استیودنت انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میان بهره گیری از سیستم های فناوری اطلاعات و ارتقای بهره وری کارکنان در سازمان، رابطه معنی داری وجود دارد. نتیجه‎گیری: با توجه به نتایج به دست آمده، ضروری است که به نقش فناوری اطلاعات و مدیریت دانش در سازمان ها خصوصا اداره بهزیستی شهرستان خمین پرداخته و روابط شان با بهبود عملکرد کارکنان بررسی گردد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، مدیریت دانش، بهزیستی، بهبود عملکرد، شهرستان خمین
  • سمیه صائب نیا * صفحات 83-91
    زمینه و هدف
    امروزه تغییرات سریع و افزایش رقابت باعث شده که سازمان ها برای ماندگاری در محیط به دنبال راه حل های جدید باشند. در چنین شرایطی توجه به عواملی همچون رهبری دانش، نوآوری و یادگیری مشارکتی به آن ها کمک می کند تا خود را با تغشیرات محیطی انطباق داده و در صحنه رقابت باقی بمانند. هدف این پژوهش، بررسی رابطه بین رهبری دانشی با نوآوری و یادگیری مشارکتی کارکنان می باشد.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه کارکنان نمایندگی های گروه خودروسازی سایپا در استان اردبیل می باشد که بر اساس جدول مورگان، حجم نمونه، 186 نفر به دست آمد، اما با توجه به استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری، 200 پرسش نامه بر اساس روش نمونه گیری تصادفی ساده در بین جامعه آماری توزیع گردید. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه استاندارد می باشد که روایی آن بر اساس روایی صوری و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ (0/91) محاسبه گردید. آزمون مدل پژوهش بر اساس روش معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل (Lisrel) 8/8 انجام گرفت.
    یافته ها
    بین رهبری دانش و نوآوری، رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد و همچنین رابطه مثبت و معنی دار بین رهبری دانش و یادگیری مشارکتی تایید شد. نتیجه‎گیری: مسوولان نمایندگی های سایپا با به اشتراک گذاشتن دانش و اطلاعات و تبادل تجربیات و اطلاعات مدیران موفق و همچنین با ایجاد بستر فرهنگی مناسب و مطلوب، سازمان یادگیرنده را پایه ریزی و تولید و انتقال دانش و ایجاد نوآوری را در نمایندگی ها ارتقا می بخشند.
    کلیدواژگان: رهبری دانش، نوآوری، یادگیری مشارکتی کارکنان، نمایندگی های مجاز سایپا، اردبیل
  • مقاله پژوهشی
  • سیده شهره نصیر الحسینی*، حامد شاکریان، محمد میرمحمدی صدرآبادی * صفحات 92-101
    زمینه و هدف
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر افشای مخارج تحقیق و توسعه بر بهبود ارزش اطلاعاتی ارقام بنیادی حسابداری می باشد.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش حاضر به لحاظ نوع روش و نتیجه، کاربردی و به لحاظ شیوه اجرا، توصیفی همبستگی است. این پژوهش با استفاده از اطلاعات شرکت‏های تولیدی پذیرفته‏شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 10 ساله از سال 1385 تا 1394 با نمونه ای شامل 30 شرکت داروسازی که به روش حذف سیستماتیک انتخاب شده اند، بررسی گردید. داده‏ها از طریق بانک‏های اطلاعاتی و نرم‏افزارهای اطلاعاتی مانند ره آورد نوین و صورت‏های مالی شرکت‏های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و سایت‏های اینترنتی مانند tsetmcr استخراج شده است. جهت آزمون فرضیه ها، از رگرسیون چند متغیره و روش پنل دیتا استفاده شد و ضرایب تعیین تعدیل شده مدل ها قبل و بعد از ورود متغیر مخارج تحقیق و توسعه مقایسه گردید.
    یافته ها
    با توجه به احتمال مربوط به متغیرها در دوره قبل و بعد از ورود متغیر مخارج تحقیق و توسعه، متغیرهای سود و جریان وجوه نقد عملیاتی در سطح اطمینان 99 درصد و 95 درصد در مدل معنی دار می باشند، اما متغیر ارزش دفتری در سطح اطمینان 95 درصد در مدل، معنی دار نمی باشد. در نتیجه بین ارزش دفتری با قیمت سهام رابطه معنی دار وجود ندارد، اما بین نقدعملیاتی و سود با قیمت سهام رابطه معنی دار وجود دارد. ضریب تعیین تعدیل شده مدل قبل و بعد از ورود متغیر مخارج تحقیق و توسعه حاکی از عدم بهبود رابطه بین متغیر سود و ارزش دفتری و نقدعملیاتی با قیمت سهام بعد از ورود متغیر مخارج تحقیق و توسعه است. لذا می توان ادعا نمود مخارج تحقیق و توسعه بر بهبود ارزش اطلاعاتی مبتنی بر سود، ارزش دفتری و نقد عملیاتی بی تاثیر است. بنابراین فرضیه پژوهش نیز تایید نگردید. نتیجه‎گیری: با توجه به شرایط اقتصادی و رقابتی بودن بازار، عدم توجه به مخارج تحقیق و توسعه و بهبود مستمر محصولات و ارضای نیازهای مشتریان و در نهایت تامین رضایت آنها، بقای فعالیت شان را تهدید می کند. دو محصول اصلی فعالیت تحقیق و توسعه شامل علم و تکنولوژی و ایجاد یک ارتباط سیستماتیک بین این دو است. برقراری چنین ارتباطی در مدت زمانی مناسب می تواند یکی از عوامل کلیدی رشد و توسعه شرکت ها باشد.
    کلیدواژگان: ارزش اطلاعاتی، ارقام بنیادی حسابداری، سود هر سهم، ارزش دفتری هر سهم، جریان نقد عملیاتی، مخارج تحقیق و توسعه
  • مقالات پژوهشی
  • عباداله حیدری، سمیه صائب نیا * صفحات 102-108
     
    زمینه و هدف
    امروزه جهانی شدن تجارت و اقتصاد و پویاتر شدن رقابت، نقش مشتریان را در سازمان ها تغییر داده، به طوری که نگاه امروز سازمان ها به مشتریان، چیزی فراتر از یک مصرف کننده است. در چنین شرایطی توجه به عواملی همچون اعتماد، ترجیحات مصرف کننده و حمایت از برند، به آن ها کمک می کند تا خود را با تغییرات محیطی انطباق داده و در صحنه رقابت باقی بمانند. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر اعتماد عاطفی و اعتماد شناختی بر ترجیحات مصرف کننده و حمایت از برند از دیدگاه مصرف کننده محصولات لوازم خانگی می باشد.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه مشتریان لوازم خانگی با مارک پارس خزر در شهر اردبیل می باشد که بر اساس فرمول جامعه نامحدود کوکران، 384 پرسش نامه به روش نمونه گیری تصادفی در دسترس در بین جامعه آماری توزیع گردید. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه استاندارد می باشد که روایی آن بر اساس روایی صوری و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ (0/87) محاسبه گردید. آزمون مدل پژوهش بر اساس روش معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل (Lisrel) 8/8 انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اعتماد شناختی بر ترجیحات مصرف کننده و حمایت از برند، تاثیر مثبت و معنی دار دارد و همچنین رابطه مثبت و معنی دار بین اعتماد عاطفی با ترجیحات مصرف کننده و حمایت از برند نیز تایید شد. نتیجه‎گیری: مدیران و شرکت ها، می بایست به قابلیت اعتماد برند توجه ویژه ای نشان دهند و نقش مهم آن را در مدیریت ارتباط با مشتری مدنظر داشته و استراتژی های برنامه های مناسب تری را در راستای ذهنیت مشتریان خود طراحی نمایند.
    کلیدواژگان: اعتماد عاطفی، اعتماد شناختی، ترجیحات مصرف کننده، تمایل به حمایت از برند
  • مقاله پژوهشی
  • سحر سالاری، محمد میرمحمدی صدرآبادی *، حامد شاکریان صفحات 109-118
     
    زمینه و هدف
    سازمان های امروزی نیاز به ساختاری دارند که کنترل شدید در آن کم باشد، چراکه ایجاد خلاقیت و نوآوری سازمانی، مستلزم کنار گذاشتن قواعد و چارچوب های ذهنی است که بتواند ایده های متعدد و تازه ای عرضه کند. یکی از مهم ترین عوامل خلاقیت و نوآوری سازمانی، ساختار مناسب و تشکیلات مناسب با اهداف مورد نظر می باشد. سازمانی که بتواند از نوآوری در انجام امور خود استفاده کند، می تواند انتظار رشد عملکرد خود را داشته باشد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر ساختار ارگانیک بر عملکرد سازمان با نقش میانجی نوآوری می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کاربردی و از نوع همبستگی است و با به کارگیری ابزار پرسش نامه و روش پیمایشی، به صورت تصادفی ساده در بین 197 کارمند شرکت های صنعتی کاشی و سرامیک استان یزد توزیع و جمع آوری شده است. داده ها با استفاده از نرم افزار PLS تجزیه و تحلیل گردید و تایید روابط بین متغیرها و عوامل، از طریق تحلیل عاملی تاییدی و تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار LISREL انجام شده است.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که ساختار ارگانیک، بر عملکرد سازمان با نقش میانجی نوآوری تاثیر معنی داری دارد و رابطه بین ساختار ارگانیک و عملکرد سازمان تایید گردید. همچنین یافته ها نشان داد که نوآوری بر ساختار ارگانیک تاثیر دارد. ارتباط بین عملکرد سازمان و نوآوری نیز تایید گردید. نتیجه‎گیری: ساختار سازمانی که به صورت ارگانیک باشد، تاثیر به سزایی در عملکرد سازمان دارد. مساله مهم حمایت سازمان ها از ن
    کلیدواژگان: ساختار ارگانیک، عملکرد سازمان، نوآوری
  • مقاله مروری
  • کیومرث مولادوست * صفحات 119-127
     
    زمینه و هدف
    سامانه مدیریتی، مهم ترین بخش سازمان است. چنانچه در این بخش از سامانه بداخلاقی، کج رفتاری و سوءمدیریت وجود داشته باشد به همان میزان می تواند آسیب جدی به سازمان به خصوص به منابع انسانی وارد سازد. این مطالعه از منظر (ماهیت و روش) ، توصیفی و از حیث هدف، کاربردی است. جامعه آماری این مطالعه مربوط به حوزه مدیران میانی و واحدهای صف می باشد. هدف از این مطالعه، شناسایی عوامل و علل چرایی افشاگری در سازمان بود. بحث و نتیجه‎گیری: افشای ناهنجاری، به عنوان بخشی از سیستم های کنترل داخلی انواع سازمان ها، به یکی از مهم ترین و موثرترین راه های کشف و جلوگیری از ناهنجاری های سازمانی تبدیل شده است. عدم توجه به گزارشات متعدد افشاگران، توسط سامانه مدیریتی ارشد سازمان و بخش های نظارتی، موجب قلدری در سازمان شده و سامانه مدیریتی میانی به تصور اینکه سطوح بالادستی توانایی کنترل وی را ندارند و یا می تواند آنها را بفریبد، همواره با قلدری و انحصارگری به اداره امور می پردازد. قلدری در سازمان، باعث افزایش ترک محل خدمت، غیبت، کاهش انگیزه، مسمومیت محل کار و غیره می شود. ضمنا بی توجهی در قبال افشاگری، باعث صدور دایره افشاگری به برون سازمان شده، و همچنین سکوت سازمانی بوجود می آید و بهره وری کارکنان به شدت کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: سکوت سازمانی، بهره وری، رهبری، سلسه مراتبی
  • میثم لطیفی، حسن دانایی فرد، فاطمه رحمانی * صفحات 128-139
     
    زمینه و هدف
    در ادبیات رابطه مردم و حکومت، واژگان متعددی مانند تعامل عمومی، مشارکت عمومی و تعلق خاطر شهروندی استفاده شده که هر یک بار معنایی متفاوتی داشته و به سطوح مختلفی از روابط مردم با حکومت اشاره دارد. تعامل عمومی، بر رابطه یک طرفه حکومت با مردم اشاره داشته و حداقل دخالت در امور عمومی را برای مردم در نظر دارد؛ مشارکت عمومی بر رابطه دو طرفه میان عموم مردم و حکومت اشاره داشته و حق دخالت در امور عمومی را برای تمام مردم قائل است؛ تعلق خاطر شهروندی نیز دخالت در امور عمومی را حق مسلم تک تک شهروندان می داند. در ادبیات مدیریت دولتی، سه نهضت اداره امور عمومی سنتی، مدیریت دولتی نوین و خدمات دولتی نوین مطرح است که هر یک نگاه متفاوتی به مردم، حکومت و رابطه مردم با حکومت داشته اند. هدف مطالعه این است که با مرور ادبیات تعامل مردم و حکومت و سیر تطور مدیریت دولتی (در سه نهضت اداره امور عمومی سنتی، مدیریت دولتی نوین و خدمات دولتی نوین) ، نوع تعامل مردم و حکومت در هر سه نهضت را کشف کرده و قرابتی بین آن ها و انواع واژگان و مفاهیم به کار رفته شده در ادبیات رابطه مردم و حکومت (تعامل عمومی، مشارکت عمومی و تعلق خاطر شهروندی) ایجاد گردد. نتیجه‎گیری: نتایج نشان داد که نهضت اداره امور عمومی سنتی و مدیریت دولتی نوین، قرابت بیشتری با مفهوم تعامل عمومی و نهضت خدمات دولتی نوین قرابت بیشتری با مفهوم مشارکت عمومی و تعلق خاطر شهروندی دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت دولتی، مردم، حکومت، رابطه مردم و حکومت
  • مقاله موردی
  • سمیرا سیف*، افشین ابراهیمی شاملو صفحات 140-146
     
    زمینه و هدف
    مدل های تعالی، روش مناسبی برای ارزیابی عملکرد سازمان ها می باشند. با به کارگیری این مدل ها، سازمان می تواند عملکرد خود را با سایر رقبا در سطح ملی و بین المللی مقایسه کند. هدف پژوهش حاضر، ارزیابی عملکرد شعب بانک مسکن شهرستان کرمانشاه بر اساس مدل تعالی سازمانی و حوزه های نه گانه مندرج در دو گروه نتایج و توانمندسازها می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کاربردی، به روش پیمایشی انجام گردید. جامعه آماری شامل کلیه کارمندان و روسای شعبات بانک مسکن شهرستان کرمانشاه در سال 1396 با تعداد 86 نفر بود. نمونه گیری به روش تمام شماری انجام شد و ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه استاندارد بود. این پرسش نامه 36 سوال بسته و هم وزن داشت. آزمون فرضیه ها با استفاده از آزمون تی تک نمونه ای به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 19 انجام شد.
    یافته ها
    نتایج بیانگر آن بود که تعالی سازمانی بانک مسکن، در تمامی معیارهای EFQM (European Foundation for Quality Management) شامل معیار رهبری، خط مشی و استراتژی، مدیریت کارکنان، مشارکت منابع، فرایندها، نتایج مشتریان، نتایج کارکنان، نتایج جامعه و نتایج کلیدی عملکرد در سطح 50 درصد و خوبی قرار دارند، ولی وضعیت کاملا مطلوبی نیست و در زمینه های مدیریتی و رهبری، کارکنان، مشارکت و منابع، فرایندهای سازمانی مشکلات و نارسایی هایی وجود دارد. نتیجه‎گیری: پرداختن به زمینه های بهبود و تلاش در جهت مرتفع ساختن مشکلات و نارسایی ها، می تواند سبب ارتقای تعالی بانک گردد. لذا به مدیران ارشد بانک پیشنهاد می شود با توجه به کارآمد بودن این مدل با بررسی مفاهیم و زیرمعیارهای آن، سعی در جهت بهبود هر یک از معیارهای EFQM نمایند. پس از برنامه ریزی و اجرای آنها، بررسی و بازبینی مجدد، کلید اصلی برای موفقیت خواهد بود.
    کلیدواژگان: مدل تعالی سازمانی، ارزیابی عملکرد، توانمندسازها، نتایج
|
  • Monireh Ketabchi* Pages 77-82

    Aim and
    Background
    The purpose of this study is to obtain a meaningful relationship between the use of knowledge and information technology systems and the productivity of employees in the Office of Welfare. In this analytical and quantitative study, the role and impact of knowledge and information technology and knowledge management in Productivity and human resources management of the Khomein Health and Welfare Organization has been addressed.  
    Materials and Methods
    The statistical population of this research includes all employees of this organization, of which 60 were selected as examples in year 95. In this statistical and applied paper, based on statistical software, this main hypothesis is based. That is, there is a meaningful relationship between the use of information technology systems and the improvement of employee productivity in the organization. Independent variable: Knowledge and information technology and dependent variable: Human resources management of the organization. Then, we examined the issue by using a questionnaire.  
    Findings
    After obtaining raw data, the data were analyzed using SPSS software and T-Stud statistical methods. Finally, the hypothesis was confirmed.
    Conclusion
    According to the results, it is necessary to focus on the role of information technology and knowledge management in organizations, especially the bureaucratic administration of Khomein, and examine their relationship with the improvement of staff performance.  
    Conclusions
    According to the results, it is necessary to consider the role of information technology and knowledge management in organizations, particularly the Well-Being Department of Khomein, and their relationship with improving the performance of employees.
    Keywords: Information technology, Knowledge management, Wellbeing, Khomein, Iran, Performance improvement
  • Somayeh Saebnia* Pages 83-91
    Aim and
    Background
    Nowadays, rapid changes and increased competition have led companies to seek new solutions for survival in the environment. In such a situation, attention to factors such as knowledge leadership, innovation and participatory learning helps them to adapt to environmental changes and remain competitive. The purpose of this study was to investigate the relationship between knowledge leadership and innovation and employee participatory learning.  
    Materials and Methods
    The statistical population of this research includes all employees of Saipa Automobile Dept. in Ardebil province. According to Morgan table, the sample size was 186, but according to the use of structural equation modeling method, 200 questionnaires based on sampling method Simple random sampling was distributed among the statistical population. The data collection tool is a standard questionnaire. Whose validity was based on face validity and its reliability was calculated by Cronbach's alpha coefficient (0.91). The research model was tested using the Structural Equation Method and Liserl 8.8 software.  
    Findings
    The results showed a positive and significant relationship between knowledge leadership and innovation, and a positive and significant relationship between knowledge leadership and participatory learning was confirmed.  
    Conclusions
    The officials of Saipa's departments will promote the organization of the learner by establishing and producing knowledge transfer and innovation in the agencies by sharing knowledge and information and sharing the experience and information of successful managers, as well as creating a suitable cultural context.
    Keywords: Knowledge Leadership, Innovation, Participatory Learning of Employees, Saipa Authorized Dealers, Ardebil, Iran
  • Seyedeh Shohreh Nasirolhosseini, Hamed Shakerian, Mohammad Mirmohammadi Sadrabadi * Pages 92-101
    Aim and
    Background
    The main purpose of this research is investigation the effect of disclosure research and development expenditures on the improving information value of basic accounting data.  
    Materials and Methods
    The method of this study is a descriptive-correlation study. The present study was carried out using the information of the companies listed in Tehran Stock Exchange in the 10-year period from 2006 to 2015 with a sample of 30 pharmaceutical companies selected by systematic exclusion method. Research data from existing databases and information software such as Rahavard.e Novin and financial statements of listed companies in Tehran Stock Exchange as well as internet sites such as www.tsetmc.ir. To test the hypotheses, multivariate regression and data panel method were used and the adjusted modification coefficients of the models were compared before and after entering the variable of research and development expenditures.  
    Findings
    The results showed that, considering the probability of variables in the period before and after entering the variable of research and development expenditures, operating and operating cash flow variables at the 99% and 95% confidence levels are significant in the model, but the book value variable at the level 95% confidence is not significant in the model. As a result, there is no significant relationship between book value and stock price. But there is a meaningful relationship between operating costs and profit with stock prices. The coefficient of modification of the model before and after the entry of the variable of research and development expenditures indicates that the relationship between the variable of earnings and book value and the transaction costs with stock prices after the entry of the variable of research and development costs are not improved. Therefore, it can be claimed that the expenditures on research and development improving the value of information based on profit, book value and operational critique is ineffective. Therefore, the research hypothesis is not confirmed.  
    Conclusions
    Given the economic conditions and market competitiveness, the lack of attention to research and development expenditures and the continuous improvement of products and the satisfaction of customers' needs and finally, their satisfaction, threatens their survival of activities. The two main products of research and development activities include science and technology and a systematic link between the two. Establishing such a connection within a reasonable time can be one of the key factors for the growth and development of companies.
    Keywords: Information value, Basic accounting data, Earnings per share, Book value of per share, Operating cash flow, Research, development expenditures
  • Abdullah Heidari, Somayeh Saebnia * Pages 102-108

    Aim and
    Background
    Today, the globalization of business and the economy, and the more dynamic competition, have transformed the role of customers in organizations, so that todays corporate look to customers is more than a consumer. In such a situation, attention to factors such as trust, consumer preferences and brand protection will help them adapt to environmental changes and remain in competition. The purpose of this study was to investigate the effect of emotional trust and cognitive trust on consumer preferences and brand protection from the consumer's point of view on home appliances products.  
    Materials and Methods
    The research population consisted of all household appliance customers with Markaz Pars Khazar in Ardebil. Based on the Cochran unlimited formulation, 384 questionnaires were distributed randomly among the statistical population. The data gathering tool was a standard questionnaire; its validity was based on face validity and its reliability was calculated by Cronbach's alpha coefficient (87.7). The research model was tested using the Structural Equation Method and Liserl 8.8 software.  
    Findings
    The results showed that cognitive trust has a positive and significant effect on consumer preferences and brand protection, as well as a positive and significant relationship between emotional trust with consumer preferences and brand protection.  
    Conclusions
    Managers and companies must pay particular attention to brand reliability and consider their important role in customer relationship management and design strategies for more appropriate programs in line with the mentality of their customers.
    Keywords: Emotional trust, Cognitive trust, Consumer preferences, Tendency to support the brand
  • Sahar Salari, Mohammad Mirmohammadi Sadrabadi *, Hamed Shakerian Pages 109-118
    Aim and
    Background
    Today's organizations need to have a structure that has little control over it, because creativity and organizational innovation require the abandonment of the rules and frameworks of the mind that can provide multiple new ideas. One of the most important factors in organizational creativity and innovation is the proper structure and organization with the desired goals. An organization that can innovate in its own business can expect its performance to grow. The purpose of this study was to investigate the effect of organic structure on the performance of the organization with the mediator role of innovation.  
    Materials and Methods
    The research method is applied in terms of purpose and is correlational according to the method. Data was collected using a questionnaire and survey method and distributed randomly among 197 employees of Yazd province's tile and ceramic industrial companies. Data was analyzed using PLS software and confirmation of relationships between variables and factors was done through confirmatory factor analysis and structural equation modeling technique using LISREL software.  
    Findings
    The results of the research show that organic structure has a significant effect on the performance of the organization with the mediator role of innovation and the relationship between organic structure and organization's performance is confirmed. The findings also show that innovation has an impact on organic structure. The relationship between organizational performance and innovation is also confirmed.  
    Conclusions
    An organizational structure that is organic has a significant impact on the organization's performance. An important issue is the organization's support for innovation that creates new ideas and effects.
    Keywords: Organic structure, Organizational performance, Innovation
  • Kiyumars Moladoost Pages 119-127

    Aim and
    Background
    Management system is the most important part of Organization. If there is bad morality, bad behavior and mismanagement in this part of the system, in the same way it can cause serious damage to the organization especially to human resources. This research is descriptive from the perspective of its nature and method and is a practical research by its purpose. The statistical population of this study is related to the field of middle managers and executive units. The main purpose of this research is to identify the causes of whistle blowing in the organization.
    Result &
    Conclusions
    The findings of research show; uncovering the anomaly as part of the internal control systems of different types of organizations had become one of the most important and effective ways to detect and prevent organizational disorders. Lack of attention to multiple reports of whistleblowers submitted to the senior administrative system of the organization and monitoring sections, creates bullying in the organization and middle management system by imagining that the upstream levels in organization do not have the ability to control it or with this notion that can deceive them, always with bullying and monopoly manage the affairs. Bullying in the organization increases the office leaving, absenteeism, motivation reduction, workplace poisoning and etc. also, ignoring the Whistle blowing in organization transfers it to the outside of the organization and also creates organizational silence and efficiency of the staff greatly reduces.
    Keywords: Organizational Silence, Efficiency, Leadership, Hierarchical
  • Meysam Latifi, Hasan Danaeefard, Fatemeh Rahmani * Pages 128-139

    Aim and
    Background
    In the literature of the relation between the people and the government has been used with many vocabularies such as public interaction, public participation, and citizen engagement, which each of them has a different meaning and refers to different levels of relations between people and the government. Public interaction refers to the one-sided relationship between government and the public, and has minimum of involvement for people in public administration; Public participation refers to the two-way relationship between the general public and the government, and the right to interfere in public administration for all people; citizen engagement to interference in public administration is intended for all people. In the public administration literature, there are three movements of the traditional public administration, new public management, and new public service, each of which has a different look at the people, the government and the people's relationship with the government. The purpose of the paper is to explore the type of interaction between people and government in all three movements by reviewing the literature of people and government interaction and the evolution of public administration (in three movements of traditional public administration, new public management and new public services), and the controversy between They create the types of words and concepts used in the literature of the relationship between people and government (public interaction, public participation, and citizen engagement).  
    Conclusions
    The results show that the movement of traditional public administration and new public management is more closely related to the concept of public interaction and the new public service is more closely related to the concept of public participation and citizen engagement.
    Keywords: Public management, People, Government, The relationship between people, government
  • Samira Seif *, Afshin Ebrahimi Shamlu Pages 140-146

    Aim and
    Background
    Excellence models are a good way to evaluate the performance of organizations. Using these models, the organization can compare its performance with other competitors at the national and international levels. The purpose of this study is to evaluate the performance of Maskan branches in Kermanshah city based on European Foundation for Quality Management model and the nine domains included in the results and empowerment groups.  
    Materials and Methods
    This applied research was carried out in a survey method. The statistical population consisted of all employees and heads of branches of Maskan Bank in Kermanshah city in 2017 in 86 people. The sampling was done by a whole scale and the data collection tool was a standard questionnaire. The questionnaire has 36 questions packed and weighted. The hypothesis test was performed using one-sample t-test with SPSS software version 19.  
    Findings
    The results show that the Bank's institutional excellence in all EFQM criteria includes leadership benchmark, policy and strategy, staff management, resource partnerships, processes, customer outcomes, employee outcomes, community results and key performance results at 50% level, and Well, but it's not quite good, and there are problems and inadequacies in management, leadership, staffing, partnerships and resources, organizational processes.  
    Conclusions
    Addressing the areas of improvement and efforts to improve them can improve the bank's excellence. Therefore, it is suggested that senior managers of the bank will try to improve each of the EFQM criteria considering the efficiency of this model by examining its concepts and sub-criteria. After planning and implementing them, reviewing and reviewing will be the key to success.  
    Keywords: European foundation for quality management model, Performance evaluation, Empowerment, Results