فهرست مطالب

علوم و صنایع غذایی ایران - سال چهاردهم شماره 6 (پیاپی 67، شهریور 1396)

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال چهاردهم شماره 6 (پیاپی 67، شهریور 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/15
  • تعداد عناوین: 31
|
  • رضا کاراژیان، محمد باقر حبیبی نجفی، مسعود یاورمنش، محمدرضا عدالتیان دوم، حمیدرضا پوریان فر صفحه 1
    در این تحقیق از روش بهینه سازی شده استخراج DNA برای استخراج DNA آسپرژیلوس نایجر، پنی سیلیوم کریزوژنوم و رایزوپوس اوریزا از رب گوجه فرنگی استفاده شد. روش مذکور مطابق با روش معرفی شده السامرایی بود که تغییراتی در غلظت محلول های بافر استخراج و بعضی مراحل آن داده شد تا روش بهینه سازی شود. اسپور کپک های مورد نظر در مقادیر مختلف (101، 103، 105 CFU/gr) به رب گوجه فرنگی اضافه شد و پس از رشد و ایجاد میسیلوم کپک استخراج DNA انجام شد. DNA های استخراج شده از نقطه نظر کمیت و کیفیت DNA استخراج شده با استفاده از روش اسپکتروفتومتری با دستگاه نانودراپ مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین با استفاده از الکتروفورز ژل DNA استخراج شده از لحاظ عدم مشاهده هاله و نبود آلودگی پروتئینی مورد بررسی قرار گرفتند. جهت بررسی وجود ممانعت کننده های PCR در نمونه های DNA استخراج شده عملیات PCR با استفاده از پرایمرهای پیش رونده و پس رونده طراحی شده انجام شد. نتایج نانودراپ و الکتروفورز ژل DNA و نتایج PCR موید این مطلب است که این روش برای استخراج DNA این کپک ها از رب گوجه فرنگی مناسب می-باشد.
    کلیدواژگان: استخراج DNA، آسپرژیلوس نایجر، پنی سیلیوم کریزوژنوم، رایزوپوس اوریزا، رب گوجه فرنگی
  • مجید شیرمحمدی، سهیلا زرین قلمی صفحه 11
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر روش های استخراج غرقابی و سوکسله و استخراج به کمک فراصوت (زمان های 0، 10، 20 و 30 دقیقه) بر بازده استخراج، میزان فنل کل، خواص ضداکسایشی و ضدمیکروبی عصاره اتانولی پودر دانه بزرک بود. نتایج به دست آمده، نشان داد که بازده استخراج به روش سوکسله به طور معنی داری (p <0.05) نسبت به روش غرقابی بیشتر می باشد. نتایج تیمارهای مختلف زمانی فراصوت نیز بیانگر اثر معنی دار زمان اعمال تیمار فراصوت از صفر تا 20 دقیقه، بر افزایش بازده استخراج در هر دو روش سوکسله و غرقابی بود. به علاوه میزان فنل کل در روش سوکسله نسبت به روش غرقابی به طور معنی داری بیشتر بوده (P <0.05) و زمان های 10 و 20 دقیقه اعمال فراصوت در هر دو روش استخراج، نیز تاثیر معنی داری (P <0.05) بر افزایش مقدار این ترکیبات داشته است. به علاوه اعمال زمان های مختلف فراصوت، اثر افزایشی معنی داری (P <0.05) را در غلظت های 50 تا 150 پی پی ام، بر درصد مهار رادیکال های آزاد عصاره اتانولی نشان داد. مطابق نتایج حاصل از بررسی قطر هاله عصاره به دست آمده از روش سوکسله همراه با اعمال امواج فراصوت به مدت 30 دقیقه (بالاترین فعالیت ضداکسایشی)، مشخص شد که این عصاره بر رشد باکتری های ایکلای و استافیلوکوکوس اورئوس با قطر هاله به ترتیب 9 و 6 میلی متر، اثر بازدارندگیدارد.
    کلیدواژگان: دانه بزرک، عصاره اتانولی، روش استخراج، فراصوت، ترکیبات زیست، فعال
  • ژاله سادات لاجوردی، محمد سعید یارمند، زهرا امام جمعه، امیر نیاسری نسلجی صفحه 19
    در این پژوهش اثر صمغ زانتان بر بافت و سایر ویژگی های ماست سین بیوتیک مورد مطالعه قرار گرفت. اثرات پنج متغیر صمغ زانتان (5/0، 1 و 5/1 %)، چربی شیر شتر (0، 5/2 و 5%)، β-گلوکان به عنوان عامل پری بیوتیک (0، 1 و 2%) و میزان تلقیح باکتری های پروبیوتیک (استرپتوکوکوس ترموفیلوس و لاکتوباسیلوس دلبروکی و بولگاریکوس) (5/0، 1 و 5/1%) در روزهای اول، هفتم و چهاردهم پس از تولید بررسی شد. بر اساس نتایج بدست آمده، افزایش صمغ زانتان و درصد چربی شیر مصرفی موجب افزایش گرانروی محصول تولیدی می گردد، در حالیکه میزان تلقیح باکتری های پروبیوتیک تاثیر معکوس بر تغییرات گرانروی دارد. با افزایش میزان β-گلوکان (2%) و تلقیح باکتری های پروبیوتیک (5/1%) در شیر شتر کم چرب تعداد قابل توجهی ( cfu/mL107×9) باکتری های پروبیوتیک در روز های اولیه تولید، زنده و قابل مصرف هستند. اسیدیته ماست سین بیوتیک تولیدی رابطه مستقیمی با تغییرات β-گلوکان و مقدار تلقیح آغازگر دارد و در صورتیکه از شیر کم چرب استفاده شود، با گذشت زمان اسیدیته روند افزایشی خواهد داشت. طبق نتایج، تیمار بهینه جهت تولید ماست سین بیوتیک از شیر شتر به همراه بهینه صمغ زانتان (5/1 %)، β-گلوکان (2 %)، باکتری پروبیوتیک (23/1 %) و حداقل درصد چربی (/72/0 %) در حداکثر زمان ماندگاری (8 روز) شاهد حداکثر گرانروی (8/16938 سانتی پواز)، ظرفیت نگهداری آب (100 %) و زنده مانی باکتری های پروبیوتیک (10680 cfu/mL) بودیم. با اعمال شرایط ذکر شده ماست تولیدی دارای بهینه pH (2/4) و اسیدیته (36/9 گرم بر لیتر) بوده و حداقل درصد آب اندازی (0%) مشاهده گردید. به طور کلی محصول تولیدی با ویژگی های مطلوب، دارای مقبولیت مناسبی در بین مصرف کنندگان می باشد.
    کلیدواژگان: ماست سین بیوتیک، شیر شتر، صمغ زانتان، β، گلوکان
  • وحید علی زاده، حسن برزگر صفحه 35
    در سال‏های اخیر تمایل به مواد غذایی تازه که متحمل کمترین فرآیند شده باشند، گسترش زیادی پیدا کرده است. استفاده از بسته‏بندی های زیست‏تخریب‏پذیر، روش نوینی برای نگهداری این نوع محصولات می‏باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر افزودن غلظت های مختلف نانوذرات‏رس (1، 3 و 5 درصد وزنی/ وزنی) بر ویژگی های فیزیکی نانوکامپوزیت هیدروکلوئید دانه اسفرزه است. با افزودن نانورس از صفر تا 5 درصد، مقاومت کششی از 60/11 تا 08/17 مگاپاسکال افزایش یافت و درصد ازدیاد طول از 42/30 به 02/19 کاهش پیدا کرد. نانوکامپوزیت‏های حاوی 5 درصد نانورس، 04/35 درصد کاهش در نفوذپذیری نسبت به بخار آب را نسبت به فیلم اسفرزه خالص نشان دادند. همچنین حضور نانورس حلالیت در آب فیلم‏ها را کاهش داد. نتایج تصاویر میکروسکوپ الکترونی، توزیع یکنواخت و مناسب نانوذرات‏رس را در بستر هیدروکلوئید اسفرزه اثبات کرد. پژوهش حاضر نشان داد که هیدروکلوئید دانه اسفرزه پتانسیل خوبی برای تهیه فیلم نانوکامپوزیت با خصوصیات مطلوب دارد.
    کلیدواژگان: نانوکامپوزیت، هیدروکلوئید دانه اسفرزه، نانورس، خواص فیزیکی
  • سمیرا تیزچنگ، محمود صوتی خیابانی، اویس قادرزاده، یوسف جوادزاده، رضا رضایی مکرم، جواد حصاری صفحه 45
    لیپوزوم ها ذرات کروی شکل، شامل سیستم غشائی تشکیل شده از لایه های چربی هستند که بدلیل ساختار آمفی فیلیک خود، مولکول های آبدوست را داخل فضای درونی و مولکول های چربی دوست را بین غشاء لیپوفیلیک کپسول ریز پوشانی می کنند. یکی از کاربردهای لیپوزوم، درون پوشانی پپتیدهای ضدمیکروبی می باشد. درون پوشانی پپتیدهای ضدمیکروبی در لیپوزم ها یک روش جایگزینی و موثر در زمینه حفاظت مواد ضدمیکروبی، افزایش میزان کارایی درون پوشانی و پایداری این ترکیبات در کاربردهای غذایی به شمار می آید. در این تحقیق، لیپوزوم های حاوی ناتامایسین به روش حرارتی تولید شدند سپس اندازه ذرات نانولیپوزوم ها، درصد درون پوشانی و اثرات ضد میکروبی ناتامایسین آزاد و انکپسوله شده بر رشد آسپرژیلوس نایجر مورد بررسی قرار گرفت اندازه ذرات نانولیپوزم های حاوی ناتامایسین 4/1± 89 نانومتر وکارایی درون پوشانی ناتامایسین 80 درصد بود. نتایج آزمون های میکروبی نشان داد، استفاده از ناتامایسین به صورت آزاد و انکپسوله شده جمعیت باکتریایی را کاهش می دهد. اما تاثیر آنها نسبت به هم (آزاد و انکپسوله شده) مشابه است.
    کلیدواژگان: ناتامایسین، مواد ضدمیکروبی، روش حرارتی، نانولیپوزوم
  • دینا الهویی، مریم سلامی، مریم مصلحی شاد صفحه 53
    قرن ها است که رنگ های خوراکی در یک شکل یا اشکال مختلف، به غذاها اضافه می شوند. افزایش گزارشات مربوط به مخاطرات سلامتی و سمیت رنگ های مصنوعی، صنعت غذا را به استفاده از رنگ های طبیعی جهت فرآوری محصولات غذایی سوق می دهد. در این پژوهش، اثر چند رنگدانه خوراکی مورد استفاده در صنعت غذا، بر خواص آنتی اکسیدانی و اثرات هم افزایی آنها بر روی هم مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، پنج رنگدانه طبیعی شامل: کورکومین، بتاکارتن، پاپریکا، لیکوپن و تورمریک انتخاب شدند. سپس، فعالیت آنتی اکسیدانی با استفاده از خاصیت رنگبری کاتیون رادیکالی ABTS•+ به روش اسپکتروفتومتری مورد سنجش قرار گرفت. نتایج بررسی ها تاثیر هم افزایی بسیار مطلوب تورمریک اولئورزین را در ترکیب با دیگر رنگدانه های مورد مطالعه بر خواص آنتی اکسیدانی نمایان ساخت و بهترین اثر هم افزایی در ترکیب تورمریک- لیکوپن مشاهده شد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که اضافه کردن این رنگدانه و مخلوط های رنگی طبیعی حاوی آن به مواد غذایی نه تنها ارزش غذایی آنها را بالا می برد و پذیرش ماده غذایی را افزایش می دهد، بلکه مکمل های غذایی با خواص آنتی اکسیدانی خوب که به عنوان حامیان سلامتی می باشند، تولید خواهند شد.
    کلیدواژگان: رنگ خوراکی، فعالیت آنتی اکسیدانی، مهار رادیکال، هم افزایی
  • مرضیه قربانی، محمد ابونجمی، مجید قربانی جاوید، اکبر عرب حسینی صفحه 63
    در عصاره گیری به روش های متداول از جمله سوکسله نیاز به صرف زمان طولانی و احتمال آسیب به ترکیبات حساس به حرارت وجود دارد. در این پژوهش روش مدرن فراصوت با روش متداول سوکسله در عملکرد و بررسی خواص آنتی اکسیدانی عصاره دانه رازیانه مورد مقایسه قرار گرفتند. در روش سوکسله از دمای 85 درجه سلسیوس و زمان 240 دقیقه و در روش فراصوت از دو سطح دما (40 و 60 درجه سلسیوس)، سه سطح زمان (15، 30 و 45 دقیقه) و سه سطح توان (100، 200 و 300 وات) استفاده گردید. نتایج نشان دادند که بیشترین میزان عملکرد عصاره در (45 دقیقه، 60 درجه سلسیوس و 300 وات) برابر 79/8 گرم عصاره خشک در 100 گرم دانه رازیانه مشاهده گردید که اختلاف معنی داری با روش سوکسله نداشت. همچنین 9/3 درصد عصاره خشک بیشتری در مقایسه با روش سوکسله استخراج گردید. بیشترین میزان ترکیبات فنولی در ( 45 دقیقه، 60 درجه سلسیوس و 200 وات) به میزان 15/3 میلی گرم در میلی لیتر عصاره دانه رازیانه حاصل گردید که اختلاف معنی داری با روش سوکسله داشت و باعث افزایش 8/50 درصدی ترکیبات فنولی نسبت به روش سوکسله گردید. بیشترین درصد مهار رادیکال آزاد DPPH در (15 دقیقه، 60 درجه سلسیوس و 300 وات) معادل 88/98 درصد مشاهده گردید که اختلاف معنی داری با روش سوکسله نداشت و روش سوکسله تنها باعث افزایش 18/0 درصد مهار رادیکال آزاد در مقایسه با روش فراصوت گردید که در مقایسه با زمان و دمای پایین روش فراصوت بسیار ناچیز است و بدین ترتیب برتری روش فراصوت به اثبات رسید.
    کلیدواژگان: فراصوت، ترکیبات فنولی، رازیانه، سوکسله، DPPH
  • لطیفه پوراکبر، مریم عدلی فرد صفحه 74
    انگور حاوی عناصر غذایی مختلف از جمله ویتامین ها، مواد معدنی، کربوهیدرات ها، اسیدهای آلی و اسیدهای فنولی می باشد. در این مطالعه انگور رقم کشمشی قرمز از روستای کشتیبان شهر ارومیه جمع آوری شد. فعالیت ضد اکسایشی کل، محتوای فنولی و فلاونوئید کل قسمت های مختلف انگور (برگ، غوره، انگور، کشمش و شیره انگور) واریته کشمشی قرمز ارزیابی گردید. استخراج ترکیبات فنولی، فلاونوئیدی در حلال متانول انجام شد. محتوای کل ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی با استفاده از روش طیف سنجی بررسی گردید. میزان توانایی ضد اکسایشی عصاره ها با استفاده از روش DPPH، جمع آوری رادیکال های سوپر اکسید و نیتریک اکسید تعیین گردید. میزان قدرت احیاء عصاره ها توسط آزمونFRAP و توانایی مهار پراکسیداسیون لیپیدها با روش TBA اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که برگ در مقایسه با میوه نارس، رسیده، خشک شده و شیره انگور بیشترین محتوای فنلی و فلاونوئیدی را دارا بود. بیشترین درصد جمع آوری رادیکال DPPH، سوپر اکسید، نیتریک اکسید و مهار پراکسیداسیون لیپیدها در عصاره برگ مشاهده گردید. نتایج نشان داد که میوه خشک در مقایسه با میوه رسیده و نارس ترکیبات و فعالیت ضد اکسایشی بیشتری داشت. پس با توجه به نتایج حاصله می توان بیان نمود که اندام های مختلف انگور رقم کشمشی قرمز توان بالای ضد اکسایندگی داشته و می توان آن ها را به عنوان ضد اکساینده های طبیعی در صنایع غذایی مورد توجه قرار داد.
    کلیدواژگان: انگور کشمشی قرمز، شیره انگور، محتوای فلاونوئیدی و فنلی، فعالیت ضد اکسایشی
  • امین سیدیعقوبی، فخری شهیدی، محبت محبی، مهدی وریدی، شیوا گل محمدزاده صفحه 83
    هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر درصدهای مختلف چربی شامل مقادیر 100% گلیسرول دی استئارات (GDS)، 100% گلیسرول مونو استئارات (GMS)، 100% اسید استئاریک (SA) و ترکیب چربی ها شامل 50:50 GDS:GMS، 50:50 GDS:SA و 50:50 SA:GMS بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی نانوحامل های لیپیدی جامد فیکوسیانین بود. استفاده از گلیسرول دی استئارات به دلیل ساختار متفاوت و دارا بودن یک شبکه لیپیدی نامنظم از کارایی درون پوشانی بهتری در مقایسه با دو چریی دیگر برخوردار بود. کمترین اندازه ذرات، بیشترین پتانسیل زتا و کمترین شاخص چندبس پاشیدگی به ترتیب مربوط به فرمولاسیون های حاوی 100% GMS ، 50:50 GMS+SA و 100% GDS بود. GDS در مقایسه با سایر لیپیدها از پایداری بهتری برخوردار بود و کمترین میزان رسوب دهی و چسبندگی به ذرات در آن مشاهده شد. کارایی درون پوشانی در فرمولاسیون های بدست آمده در محدوده 80/39 تا 38/62 درصد بود. به منظور بررسی ویژگی های مرفولوژیکی، ارزیابی رفتارهای حرارتی و ساختارهای شیمیایی موجود در نانوذرات لیپیدی از دستگاه های TEM، DSC و FTIR استفاده شد. نتایج نشان داد فیکوسیانین به دلیل دارا بودن ویژگی های امولسیفایری مناسب می تواند در سیستم های نانولیپیدی نانوپوشانی شود. در این میان فیکوسیانین نانوپوشانی شده با GDS به دلیل ویژگی های فیزیکوشیمیایی و ساختاری متفاوت در مقایسه با GMS و SA، از پایداری بهتری برخوردار بود و کمترین تغییرات در اندازه ذرات، پتانسیل زتا و شاخص چندبس پاشیدگی مشاهده شد.
    کلیدواژگان: حامل های لیپیدی، پایداری، فیکوسیانین
  • حمیدرضا صمدلویی، ساناز نور محمدی، حامی کابوسی صفحه 94
    با توجه به اهمیت آراشیدونیک اسید در تغذیه انسان، گونه کپکی مورتیرلا آلفینا به علت تولید مقادیر قابل توجه ای از آراشیدونیک اسید مورد توجه دانشمندان قرار گرفته است. از آنجایی که گونه قارچی مورتیرلا آلفینا توانایی مصرف منابع کربنی پلی ساکاریدی را ندارد، در این پژوهش پلی ساکاریدهای گیاهی با عصاره آنزیم آلفا آمیلاز باسیلوس لیکویی آمیلو فاسینس تثبیت شده، هیدرولیز شدند و با فرموله کردن محیط کشت، روند تولید اسیدهای چرب غیراشباع و توده زیستی قارچی مورتیرلا آلپینا سویه 754.65 بررسی شد. در مرحله اولیه به منظور رشد گونه قارچی در محیط کشت پیچیده، پلی ساکارید ها با عصاره آنزیمی آلفا آمیلاز گونه باکتری تثبیت شده باسیلوس لیکویی آمیلو فاسینس هیدرولیز شدند. نتایج نشان داد که در اثر فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز، میزان قند احیای تولیدی از عصاره جوانه ی گندم، ارزن و گندم به ترتیب 57/102، 50/57 و 62/51 گرم بر لیتر بدست آمد. محیط هیدرولیز شده با منبع پروتئینی پودر سویا و پپتن فرموله شد. نتایج نشان داد بیشترین میزان وزن خشک توده ی زیستی مورتیرلا آلفینا در محیط کشت فرموله شده جوانه ی گندم (7/3 درصد محیط کشت) و کمترین آن از محیط کشت برنج (72/1 درصد محیط کشت) بدست آمد. بررسی پروفایل اسید چرب مورتیرلا نشان داد که بیشترین درصد اسید چرب لینولئیک اسید(87/41 درصد روغن) در محیط کشتی با منبع کربنی ذرت، اولئیک در منبع کربنی برنج (61/30 درصد روغن) و آراشیدونیک اسید (54/27 درصد روغن) در منبع کربنی سیب زمینی بدست آمد.. نتایج نشان داد که منبع کربنی تاثیر قابل توجه ای در پروفایل اسید چرب و اسید چرب غالب روغن مورتیرلا دارد و از این رو تغییر منبع کربنی می تواند دامنه وسیعی از اسید های چرب چند غیراشباع را در این گونه میکروبی ایجاد کند.
    کلیدواژگان: مورتیرلا آلفینا، تثبیت، آراشیدونیک اسید، آلفا آمیلاز
  • حمید سرحدی، محمدحسین حداد خداپرست، ناصر صداقت، محبت محبی، الناز میلانی صفحه 107
    رطب مضافتی یکی از ارقام شناخته شده و خوشمزه بوده که معمولا جزو خرماهای مرطوب طبقه بندی شده و به رنگ قرمز تیره متمایل به سیاه و دارای بافت نرم می باشد. این خرما سومین رقم اقتصادی کشور بعد از سعمران و شاهانی بوده و با توجه به اهمیت تغییرات میزان اسیدیته در کیفیت آن، در این پژوهش تغییرات اسیدیته در طول دوره نگهداری توسط شبکه عصبی مصنوعی پیش بینی گردید. به همین منظور از گاز ازن، پوشش خوراکی کیتوزان و دماهای مختلف (5، 15 و25 درجه سانتی گراد) بعنوان راهکارهایی جهت افزایش ماندگاری رطب مضافتی در طی نگهداری (به مدت 60 روز) استفاده شد و هر 3 روز اسیدیته خرماها اندازه گیری شد. ازن، پوشش خوراکی کیتوزان و دماهای مختلف به عنوان ورودی شبکه عصبی مصنوعی مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج این تحقیق نشان داد، شبکه عصبی مصنوعی newff با توپولوژی 1-17-4 ضریب همبستگی 99264/0 و میانگین مربعات خطای 0013/0 با بکارگیری تابع فعال سازی تانژانت سیگموئید هایپربولیکی و الگوی یادگیری لونبرگ – مارکوات[1] به عنوان بهترین مدل عصبی در پیش بینی تغییرات میزان اسیدیته می باشد. در مجموع می توان گفت شبکه عصبی مصنوعی روشی قابل اطمینان برای مدل سازی و پیش بینی تغییرات اسیدیته خرما و محصولات مشابه می باشد.
    کلیدواژگان: ازن، خرما، شبکه عصبی مصنوعی، کیتوزان
  • علیرضا یوسفی، الناز سیوانی صفحه 115
    در این تحقیق، آزمایش های خشک کردن با هوای داغ بر روی قطعات پاپایا در سه سطح ضخامت 3، 5 و 7 میلی متر و سه سطح دمایی 40، 50 و 60 درجه سلسیوس در یک آون جابجایی انجام شد. سرعت، رطوبت نسبی و مطلق هوای داغ استفاده شده به ترتیب 1/0±1 متر بر ثانیه،30 درصد و 02/0±6/0 گرم آب بر کیلوگرم هوای داغ بود. روش آبگیری اسمزی در محلول اسمزی 50 درصد ساکارز برای قطعات پاپایا با ضخامت 5 میلی متر انجام گرفت.پارامترهای اسمزی میزان کاهش آب (WL)، میزان جذب ماده جامد (SG) و میزان کاهش وزن (WR) با افزایش زمان غوطه وری افزایش یافت. فرایند آبگیری اسمزی قطعات پاپایا با مدل های پلگ، آزورا و ویبول و فرایندخشک کردن با هوای داغ با 8 مدل ریاضی معروف لایه نازکمدل سازی شدند. که از بین این مدل ها، مدل های پلگ و آزورا بر اساس R2 بالاتر (0.992) و RMSE پایین تر (0.179) دقت بیشتری در تخمین پارامتر SGآبگیری اسمزی داشتند و همچنین مدل های دوجمله ای و دوجمله ای نمایی نسبت به سایر مدل های پیشنهاد شده با بالاترین ضریب تبیین به عنوان بهترین مدل برای پیش بینی خشک شدن لایه نازک پاپایا با هوای داغ ارائه گردید. افزایش دما از 40 به 60 درجه سلسیوس سبب افزایش Deffاز10-10×28/2 به10-10×58/7 مترمربع بر ثانیه گردید. مقدار انرژی فعالسازی برای قطعات پاپایا برابر 48.61 کیلوژول بر مول به دست آمد. نتایج آنالیز واریانس نشان داد که دماهای خشک کردن اثر معنی داری بر پارامتر های رنگ سنجی نسبت به نمونه شاهد داشتند و همچنین اثر دما بر افزایش میزان چروکیدگی قطعات معنی دار بود (0.05p<).
    کلیدواژگان: پاپایا، مدلسازی ریاضی، محلول اسمزی، آون جابجایی، خشککردن لایه نازک
  • معصومه مهربان سنگ آتش، محبت محبی، فخری شهیدی، محسن قدس روحانی، علی وحیدیان کامیاد صفحه 129
    هدف از این پژوهش بررسی همبستگی میان ویژگی های میکروبی و فیزیکوشیمیایی شیر خام و استفاده از روش های آماری چند متغیره مانند تجزیه به مولفه اصلی و تحلیل خوشه ایسلسله مراتبی و تحلیل تشخیص گام به گام جهت تشخیص الگو و طبقه بندی آن می باشد. در این پژوهش 48 نمونه شیرخام از دامداری های صنعتی شهرستان مشهد نمونه برداری شد. سپس ویژگی های میکروبی و فیزیکوشیمیایی نمونه ها مورد سنجش قرار گرفت. بوسیله ی تجزیه به مولفه ی اصلی، در مجموع 7 مولفه برای ویژگی های میکروبی و فیزیکوشیمیایی شیر خام معرفی گردید که حاوی 65/93 درصد از مقدار کل واریانس بودند. مولفه ی اصلی اول، دوم و سوم با توجیه بیشترین درصد واریانس کل به عنوان مولفه های اصلی جهت تحلیل داده ها انتخاب گردیدند و بر اساس آن نمونه های شیر خام به سه گروه طبقه بندی شدند. انجام تحلیل خوشه ایروی چهارده ویژگی نمونه های شیر خام، آن ها را به سه خوشه اصلی طبقه بندی کرد که با نتایج حاصل از تجزیه به مولفه ی اصلی مطابقت داشت. نتایج تحلیل تشخیصی گام به گام نیز نشان داد که ویژگی های وارد شده در معادله در کل توانسته اند عضویت 7/91 درصد از نمونه های شیر خام را به درستی از نظر کیفیت در طبقه خودشان پیش بینی نمایند. با توجه به اهمیت ویژه ی کیفیت شیر خام در صنایع لبنی به علت تاثیر مستقیم آن بر کیفیت محصولات و سلامت مصرف کننده، طبقه بندی شیر خام دریافتی بر اساس ویژگی های کیفی، به مدیران صنایع لبنی هم در زمینه ی تعیین قیمت شیر خام دریافتی از دامدار و هم در زمینه تولید فرآورده های لبنی با کیفیت بالا کمک خواهد کرد.
    کلیدواژگان: تجزیه به مولفه اصلی، تحلیل تشخیصی گام به گام، تحلیل خوشه ایسلسله مراتبی، شیر خام، طبقه بندی
  • علی فضل آرا، مهدی پورمهدی بروجنی، فروغ مولایی صفحه 141
    مطالعه حاضر جهت ارزیابی تاثیر پوشش خوراکی ژلاتین 4% حاوی اسانس 5/1% آویشن شیرازی بر کیفیت گوشت شترمرغ در دمای یخچال انجام گرفت. نمونه ها به 4 گروه بدون پوشش (کنترل)، تیمار شده با ژلاتین 4%، تیمار شده با آویشن شیرازی 5/1% و غوطه ور شده در محلول ژلاتین 4% حاوی اسانس آویشن شیرازی5/1% تقسیم شدند. نمونه ها در یخچال به مدت 15 روز نگهداری و در فواصل معین (روزهای 0، 3، 6، 9 ، 12 و 15) جهت آزمایش های میکروب شناسی (مزوفیل و سایکروفیل)، شیمیایی (TVN ،TBA ،pH) و حسی (شکل ظاهری، میزان الاستیسیته عضلات، بو و رنگ) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج بررسی باکتریایی دلالت بر این داشت که پوشش دهی با ژلاتین-آویشن شیرازی اثر معناداری بر کاهش روند افزایشی تعداد باکتری های سایکروفیل و مزوفیل با حداقل ماندگاری به ترتیب 6 و 12 روز را داشته است. از نظر شیمیایی نیز تیمار توام ژلاتین-آویشن شیرازی میزان TVN وpH کم تری از سه گروه دیگر در طول نگهداری نشان داد (001/0P<). همچنین میزان TBA این تیمار و تیمار آویشن شیرازی هر دو بطور معنی داری کم تر از دو گروه دیگر بودند (001/0P<). از نظر فاکتورهای حسی نیز تیمار توام ژلاتین-آویشن شیرازی و همچنین تیمار آویشن شیرازی باعث حفظ فاکتورهای حسی در سطح قابل قبول به ترتیب به مدت 12 و 9 روز گردید. بر اساس نتایج تحقیق حاضر، ژلاتین به تنهایی فاقد توانایی لازم برای افزایش مدت زمان ماندگاری فیله های شترمرغ می باشد‏، اما بعنوان یک لایه فیزیکی و بصورت هم افزا[1] با آویشن شیرازی می تواند در افزایش مدت زمان ماندگاری موثر واقع گردد.
    کلیدواژگان: آویشن شیرازی، ژلاتین، پوشش دهی، فیله شترمرغ
  • منصوره ابراهیمیان، محمدحسین عزیزی صفحه 157
    خصوصیات فیزیکوشیمیایی و ویژگی های رئولوژیکی نشاسته های گندم و ذرت مومی معمولی و استیله و تاثیر سطوح 5، 10 و 15درصد آن ها بر ویژگی های آرد گندم توسط دستگاه آنالیز سریع ویسکوزیته[1] (RVA) بررسی شد. بیشترین قدرت تورم و کمترین درصد سینرزیس مربوط به نشاسته ذرت مومی استیله بود. ویسکوزیته اوج، شکست، نهایی و برگشت کنترل (آرد گندم) کمتر از کنترل نشاسته گندم، ذرت مومی، گندم استیله و ذرت مومی استیله بود. ویسکوزیته اوج ، نگهداری، شکست و ویسکوزیته نهایی مخلوط نشاسته های استیله و آرد به دلیل قدرت تورم بیشتر نشاسته استیله نسبت به نشاسته معمولی بیشتر از مخلوط نشاسته های معمولی و آرد بود، اما ویسکوزیته برگشت مخلوط نشاسته های استیله و آرد کمتر از مخلوط نشاسته های معمولی و آرد بود. ویسکوزیته اوج و شکست مخلوط آرد و نشاسته ذرت مومی (معمولی و استیله) بیشتر از مخلوط آرد و نشاسته گندم (معمولی و استیله) بود، اما ویسکوزیته برگشت مخلوط آرد و نشاسته ذرت مومی (معمولی و استیله) به طور معنی داری کمتر از مخلوط آرد و نشاسته گندم (معمولی و استیله) بود. با افزایش درصد جایگزینی نشاسته ها ویسکوزیته اوج، نگهداری، نهایی، شکست و ویسکوزیته برگشت افزایش یافت.یافته های این مقاله شواهدی را فراهم می کند مبنی بر این که نشاسته های استیله به خصوص نشاسته ذرت مومی می تواند در برخی از فراورد ه های برپایه گندم بخصوص نان جایگزین بخشی از آرد گندم شود.
    کلیدواژگان: نشاسته گندم، نشاسته ذرت مومی، نشاسته استیله، ویژگی های رئولوژیکی، آرد گندم
  • سیده مهدیه موسوی، اسحق زکی پور رحیم آبادی، خسرو آئین جمشید صفحه 169
    در این بررسی تاثیر شست و شوی گوشت چرخ شده ماهی کفشک با محلول آبی کیتوزان بر محتوای فلزات سنگین و تاثیرات آن بر ثبات کیفی گوشت در خلال نگهداری در یخچال (°C 4) به مدت 15 روز بررسی گردید. تیمارهای تحقیق عبارت بودند از شستن گوشت چرخ شده با آب معمولی (تیمار شاهد)، با محلول آبی حاوی 2 % کیتوزان (تیمار 1) و با محلول آبی حاوی 5 % کیتوزان (تیمار 2). محتوای سرب در نمونه شاهد از 45/8 ppm به 48/0 و 21/0 ppm به ترتیب در تیمارهای 1 و 2 کاهش یافت. کادمیوم به طور کامل در تیمارهای 1 و 2 حذف گردید. محتوای نیکل در نمونه شاهد از 54/1 ppm به 60/0 و 39/0 ppm به ترتیب در تیمارهای 1 و 2 کاهش یافت. محتوای پروکسید و تیوباربیتوریک اسید در تیمارهای 1 و 2 در خلال دوره نگهداری در یخچال بطور معنی داری (05/0P <) کمتر از تیمار شاهد بود. تیمار 2 تاثیر بیشتری در حذف و کاهش فلزات سنگین داشته است.
    کلیدواژگان: کفشک ماهی، گوشت چرخ شده، حذف فلزات سنگین، زمان ماندگاری
  • محسن کاظمی، سید مهدی اجاق، بهاره شعبانپور، حجت میرصادقی صفحه 179
    در این تحقیق ژلاتین از فلس ماهی کپور معمولی در شرایط مختلف pH استخراج و به منظور تولید فیلم مورد استفاده قرار گرفت. به منظور ارزیابی اثر pH استخراج ژلاتین بر خواص فیلم ها، آزمون های فیزیکی، مکانیکی، نوری و طیف سنجی مادون قرمز فیلم های مربوطه انجام گرفت. بالاترین میزان استحکام کششی در فیلم های با pH برابر 5 مشاهده شد. از نظر کشسانی، بیشترین میزان در pH 7 مشاهده شد. حلالیت و تورم پذیری فیلم های تولیدی در pH 5 کمترین میزان را نشان دادند که بیانگر مقاومت نسبتا بهتر آن ها به آب در قیاس با سایر فیلم ها بود. اما از نظر نفوذپذیری به بخار آب مناسب ترین حالت در pH خنثی مشاهده شد. خواص نوری و شفافیت فیلم ها به طور کلی شرایط مناسبی داشتند و اختلاف معنی داری با یکدیگر نشان ندادند. نتایج حاصل از طیف سنجی مادون قرمز نیز دال بر این مطلب داشت که محتوای مارپیچ سه گانه بیشتر در فیلم های تولیدی در pH اسیدی ملایم (5) سبب بهبود خواص مکانیکی آنها در مقایسه با سایر فیلم ها شده است. به طور کلی می توان عنوان کرد که از بین فیلم های تولید شده، فیلم های حاصل از pH برابر 5 از نظر خواص مکانیکی و پایداری در برابر آب نسبت به فیلم های تهیه شده در سایر pH ها مناسب تر بوده و تا حدی با فیلم های تولیدی از ژلاتین حاصل از پستانداران قابل مقایسه اند.
    کلیدواژگان: استخراج ژلاتین، فیلم خوراکی، فلس ماهی کپور معمولی، ساختار مارپیچ سه گانه
  • روح الله پاشایی بهرام، صدیف آزادمرد دمیرچی، جواد حصاری، سید هادی پیغمبردوست، صمد بدبدک، بیوک آقا فرمانی صفحه 191
    زغال اخته یکی از محصولات باغی بومی ایران است که دارای مزیت های متفاوت از قبیل ارزش غذایی و دارویی، سودآوری و حتی صادراتی می باشد.دراین بررسی، نمونه ها به دو صورت بدون هسته و هسته دار در معرض آفتاب و نیز به صورت هسته دار در داخل آون فن دار در دمای C° 80خشک شدند. پارامترهای فیزیکی-شیمیایی (pH، اسیدیته، ماده خشک و خاکستر) و میزان افت ترکیبات زیست فعال (فنل کل، فلاونوئید، آنتوسیانین کل، ویتامین C و ظرفیت ضد اکسایشی مورد بررسی قرار گرفت. نتایجنشان داد که در کل ترکیبات فعال زیستی در اثر خشک کردن نسبت به نمونه شاهد کاهش می یابد. خشک شدن در آون C°80 بیشترین اتلاف آنتوسیانین برابر با 6/88% در مقایسه با نمونه شاهد، نمونه خشک شده آفتابی هسته دار کمترین مقدار ویتامین C (mg/100gd.b122) و نمونه خشک شده آفتابی بدون هسته نیز کمترین مقدار فعالیت ضد اکسایشی (91/16%) را دارا بود. کمترین مقدار فنل کل در نمونه خشک شده آفتابی هسته دار ( mg/100gd.b781) و کمترین مقدار فلاونوئید در نمونه خشک شده آفتابی هسته دار (mg/100gd.b 4/439) مشاهده شد.
    کلیدواژگان: زغال اخته، خاصیت ضد اکسایشی، فنل کل، خشک کردن، فلاونوئید
  • زینب زنگانه، علیرضا صادقی ماهونک، محمد قربانی، مهدی کاشانی نژاد، نرجس آقاجانی صفحه 203
    در این پژوهش موسیلاژ دانه به[1](Qsm)، به روش بهینه استخراج شد و فیلم های خوراکی ترکیبی از موسیلاژ دانه به و ایزوله پروتئین آب پنیر[2]((Wpiدر نسبت های مختلف0:100، 30:70، 50:50، 70:30 و 100:0 تهیه گردید. در ادامه اثر افزودن نسبت های مختلف موسیلاژ دانه به و ایزوله پروتئین آب پنیر بر ویژگی های فیزیکی، مکانیکی و ممانعت کنندگی فیلم خوراکی حاصل از آن ها مورد بررسی قرار گرفت. به طور کلی ایزوله پروتئین آب پنیر و موسیلاژ دانه به سازگاری خوبی از لحاظ تشکیل محلول و فیلم نشان دادند. نتایج حاصل نشان داد با افزایش درصد ایزوله پروتئین آب پنیر در فیلم های تولید شده، ضخامت، رطوبت و حلالیت فیلم های تولیدی افزایش و مقدار جذب رطوبت کاهش یافت. بررسی خواص مکانیکی فیلم ها با افزایش درصد موسیلاژ دانه به، حاکی از افزایش نیروی لازم برای پارگی فیلم ها و کاهش کشسانی بود. در رنگ سنجی فیلم های تولیدی با افزایش درصد ایزوله پروتئین آب پنیرفاکتور L(روشنایی) افزایش داشت ولی افزایش درصد موسیلاژ دانه به، فاکتور a(زردی) را کاهش داد. نفوذپذیری نسبت به بخار آب فیلم ها نیز با افزایش درصد موسیلاژ دانه به، کاهش یافت.
    کلیدواژگان: فیلم خوراکی، صمغ دانه به، ایزوله پروتئین آب پنیر، ویژگی های فیزیکی، مکانیکی و ممانعت کنندگی
  • پرنیان پزشکی، سید محمدباقر حبیبی نجفی، مسعود یاورمنش، محبت محبی صفحه 213
    امروزه نگرانی درباره انتقال برخی ویروس های گوارشی حیوانی که ارتباط نزدیک با گونه های پاتوژن انسانی دارند، از طریق حیوانات و یا مصرف فرآورده های حاصل از آنها در حال افزایش است. لذا به کارگیری روش های فراوری مناسب برای کنترل و یا حذف این مخاطرات ضروری می باشد. هدف از این مطالعه بررسی بقای ویروس های روده ای بیماریزا در گوشت قرمز و سفید در شرایط پخت بر مبنای شاخص انتروباکتریوفاژ MS2می باشد. بر این اساس از گوشت ران گوسفند و سینه مرغ قطعاتی به ابعاد 10×10×5/1 cm3 تهیه و سه رقت 101، 103 و 105PFU/ml اینتروباکتریوفاژ MS2 به سطح آن تلقیح شد. نمونه ها به دو گروه تکه های استیکی و گوشت چرخ شده تقسیم بندی شد. جهت بررسی اثر دما بر ویروس شاخص، قطعات گوشت آلوده به ویروس در فویل آلومینیمی پیچیده و در آون با دمای 95 درجه سانتیگراد به مدت 1 ساعت پخته شد. به منظور شمارش ویروس MS2 از روش شمارش پلاک استفاده شد. نتایج ،تاثیر معنادار دما (05/0 P≤) را در کلیه سطوح تلقیح و در تمامی نمونه ها بر بقای ویروس نشان داد. این در حالی بود که درگوشت چرخ شده قرمز و سفید، کاهش کمتری در تعداد ویروس مشاهده شد(05/0 P≤). همچنین با توجه به یافته های تحقیق، نرخ زنده مانی MS2 پس از تیمار حرارتی در گوشت قرمز بیش از گوشت سفید گزارش شد.
    کلیدواژگان: ویروس های روده ای، گوشت قرمز، گوشت سفید، دما
  • علی آبرومند، سعید ضیایی نژاد، فریده باعثی، زهرا کلیایی صفحه 221
    انجماد ماهی باعث جلوگیری از فاسد شدن آن می شود، زیرا میکروارگانیزم ها در دمای زیر 18 در جه سانتی گراد رشد و نمو نمی کنند و سرعت واکنش های شیمیایی ماهی در این دما به حداقل می رسد. در این طرح، تاثیر دوره انجماد بر ترکیبات تقریبی و شیمیایی فیله ماهی صبیتی hasta) (Sparidentex و حلوا سفید) (Pampus argenteus بررسی و نتایج حاصله با یکدیگر مقایسه شد. 10 کیلوگرم از هر یک از ماهیان حلوا سفید و صبیتی بصورت تصادفی از بازار شهرستان بهبهان به ترتیب با میانگین وزنی (2/20± 350، 38/15± 750) خریداری وپس از شستشو، فیله آن جدا و در بسته بندی های جداگانه در فریزر در دمای 18- درجه سانتی گراد به مدت 35، 65 و 95 روز نگهداری شد. فاکتورهای مورد نظر شامل، TBA، pH و پراکسید روی نمونه های تازه در زمان صفر و نمونه های منجمد شده پس از هر دوره انجماد مورد آزمایش قرار گرفتند. میزان TBA و pH در هر دو گونه ماهی طی دوره های نگهداری در سردخانه افزایش یافت. عدد پراکسید در حلوا سفید کاهش اما، در صبیتی در کل دوره تغییر معنی داری را نشان نداد.
    کلیدواژگان: ماهی حلوا سفید(Pampus argenteus)، ماهی صبیتی hasta) (Sparidentex، انجماد
  • بهاره خلیلی فامنین، هدایت حسینی، فرید زایری، کیاندخت قناتی صفحه 231
    یکی از مواد اولیه ای که طی سال های اخیر مورد توجه تولید کنندگان محصولات گوشتی قرار گرفته، گوشت مرغ جداسازی شده به روش مکانیکی (Mechanically deboned chicken) می باشد. از آنجایی که نوع ماده اولیه بر خصوصیات کیفی و سلامت فرآورده تاثیر بسزایی دارد، از این رو در این تحقیق به دنبال بررسی اثر افزودن نوع ماده اولیه مورد استفاده و درصد های متفاوت آن در محصول گوشتی حرارت دیده (سوسیس) از نظر فیزیکو شیمیایی خواهیم بود. در این تحقیق از پنج تیمار ( مرغ تخم گذار، مرغ گوشتی، اسکلت مرغ تخم گذار ، اسکلت مرغ گوشتی و فیله مرغ) برای تهیه MDC استفاده شد و سپس نمونه های سوسیس با درصد های 40%، 55% و 70% MDC تهیه گردید و مورد ارزیابی از نظر شاخص های فیزیکو شیمیایی ( چربی، پروتئین، رطوبت ، خاکستر، کلسیم، پراکسید وpH) قرار گرفت. یافته ها حاکی از آن بود که در شاخص های خاکستر، چربی، رطوبت و pH ، تنها درصد MDC بروی این شاخص ها اثر معنا دار داشته اند(05/0>P). همچنین نتایج نشان دادند که درصد MDC نسبت به نوع MDC برمیزان پروتئین اثر بیشتری داشته، در حالی که درمورد فاکتور کلسیم هیچ یک از عوامل نوع و درصد MDC اثر معنا دار نشان ندادند. در مورد شاخص پراکسید نیز این نکته حایز اهمیت است که تنها نوع MDC اثرمعنا دار بروی این عامل داشته است(05/0>P).
    کلیدواژگان: گوشت مرغ جداسازی شده به روش مکانیکی، خواص فیزیکوشیمیایی، سوسیس
  • مصطفی کرمی، جواد اسدی صفحه 241
    در این تحقیق، آویشن گونه ولگاریس که به دو صورت اشعه دیده (I) و اتوکلاو شده (A) سالم سازی شده بود، در مقادیر (صفر به عنوان نمونه کنترل، 25/0 و 5/0گرم در 100 میلی لیتر ) به دو صورت پودر (P) و پرک (G) به ماست اضافه گردید. ویژگی های حسی در روز های 3- 15، ویژگی فیزیکوشیمیایی در روزهای 1، 3 و 15و ویژگی های رئولوژیکی ماست هم زده هم به صورت جدا گانه در روز های 3-10 مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه تحلیل آماری نشان داد که افزودن آویشن اشعه دیده (I) و اتوکلاو شده (A)، به دو صورت پرک (G) و پودر (P) ، در مقادیر ذکر شده، به ماست همزده، بر روی خواص فیزیکوشیمیایی اثر معناداری نداشته است. اما برروی خواص حسی، با توجه به روش سالم سازی آویشن، و همچنین نسبت به نمونه شاهد در مقادیر مختلف، تفاوت معنی داری در سطح (05/0>P) و (01/0>P) مشاهده شد. به طوری که نمونه IP(0.25) و نمونه IG(0.25) به عنوان نمونه ارجح انتخاب شد. نتایج ویژگی های رئولوژیکی نشان داد که بین نمونه هایی با میزان0، 25/0 و 5/0 گرم در 100 میلی لیتر ماست تفاوت معناداری در خاصیت الاستیکی محصول مشاهده می شود به طوری که در نسبت های مشابه بین نمونه های حاوی پودر آویشن اتوکلاو شده (AP(0.25) – AP(0.5)) با نمونه های (IP(0.25)- IP(0.5)) حاوی پودر آویشن اشعه دیده تفاوت معناداری وجود ندارد و همچنین در نمونه های (AG(0.25)- AG(0.5)) حاوی پرک آویشن اتوکلاو شده و نمونه های (IG(0.25)- IG(0.5)) حاوی پرک آویشن اشعه دیده نیز تفاوت معناداری وجود ندارد. شکل افزودن آویشن (P- G) ، مقدار آویشن و افزایش زمان ماندگاری به طور قابل توجهی موجب تغییراتی در خواص مدول ویسکوز (G'') و مدول الاستیک (G'') گشته و در نهایت منجر به افزایش خاصیت الاستیکی یا کاهش tan(δ) گردید. لذا می توان از آویشن به صورت (IP(0.25)-IG(0.25)) با موفقیت در تولید ماست همزده به منظور طعم دار کردن استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آویشن، ماست همزده، ویژگیهای حسی، رئولوژی
  • معصومه مقیمی صفحه 253
    امروزه تولید محصولات پری بیوتیکی از جایگاه خاصی برخوردار شده است. یکی از مواد پری بیوتیکی رایج که امروزه در اکثر غذاها استفاده می شود پودر هسته خرما می باشد. در این پژوهش جهت اندازه گیری دقیق و سریع خصوصیات فیزیکوشیمیایی نان باگت حاوی 0، 5/2، 5، 5/7، 10 و 15 درصد پودر هسته خرما از مدل سازی فازی استفاده شد. با افزایش مقدار پودر هسته خرما در فرمولاسیون نان باگت، رطوبت، سفتی بافت و مولفه یL* نمونه های تولیدی افزایش ولی فعالیت آبی، تخلخل، حجم مخصوص و شاخص a* کاهش یافت و در مولفه ی b* تغییری ایجاد نشد. در محدوده 0 تا 15 درصد پودر هسته خرما مدل منطق فازی ایجاد شده به عنوان یک سیستم کارشناس، با دقت و سرعت بسیار بالا قادر به پیشگویی و تعیین ویژگی های مختلف به عنوان فاکتوری از درصد پودر هسته خرمای محصول بود. این سیستم قادر خواهد بود، مقدار هر یک از این ویژگی های خروجی مورد نظر را در هر درصد دلخواه در محدوده ی 0 تا 15 درصد با دقت بسیار بالا و در کسری از ثانیه بدست آورد.
    کلیدواژگان: منطق فازی، نان باگت، پودر هسته خرما
  • مریم شیرپور، مهناز هاشمی روان، رضوان پوراحمد صفحه 265
    در این تحقیق برای تولید مارمالاد پالپ لیمو تخمیری پروبیوتیک مارمالاد پالپ لیمو با استفاده از 50 % از پالپ لیمو و 50% شکر تهیه گردید. ژلاتین، پودر آب پنیر و شیر خشک با مقادیر2 گرم، 5 گرم و10 گرم سبب افزودن پروتئین وتقویت رشد پروبیوتیک ها و زنده مانی آن ها گردید.در این پژوهش برای تولید مارمالاد پالپ لیمو تخمیری پروبیوتیک باکتری لاکتوباسیلوس کازئی با تراکم باکتریcfu/ml (1010،109،108،107) تلقیح شد و فرآیند تخمیر به مدت 48 ساعت در دمای ̊C37 انجام گردیدو طی مدت 28 روز مورد ارزیابی قرار گرفت.فاکتورهای pH، اسیدیته، قند های احیا کننده و زنده مانی باکتری های پروبیوتیک مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از طرح کاملا تصادفی انجام شد به صورت 2 فاکتوریل تراکم باکتری4 سطحcfu/ml (1010،109،108،107) و فاکتور زمان نگهداری در 5 سطح (28 روز) به همراه شاهد، با 3 تکرار انجام گردید. پس از تخمیر میزانpH کاهش، مقدار اسیدیته افزایش یافت. در طی تخمیر، در کلیه تیمارها بعد از تخمیر تعداد باکتری های پروبیوتیک به دلیل مصرف قند و مواد مغذی موجود در مارمالاد زنده ماندند، تیمار برترT3با تراکم باکتری cfu/ml108 با توجه به حد استاندارد سازمان غذا و دارو بعد از چهار هفته نگهداری به دست آمد. در مجموع نتایج این تحقیق نشان داد که مارمالاد تخمیری پالپ لیمو پروبیوتیک محیط مناسبی برای رشد باکتری های اسیدلاکتیک و تولید مارمالاد فراسودمند می باشد.
    کلیدواژگان: پالپ لیمو، مارمالاد پروبیوتیک، لاکتوباسیلوس کازئی
  • سجاد پیرسا، محمد علیزاده، نادر قهرمان نژاد صفحه 275
    در این تحقیق تقلبات استفاده از روغن سویا در روغن کنجد با روش مقایسه پروفیل کروماتوگرافی گازی مواد فرار روغن کنجد خالص (Ι = بدون روغن سویا) و روغن کنجد حاوی ΙΙ= 5، ΙΙΙ= 10، ΙV=25 و V=50 درصد روغن سویا بررسی گردید. برای استخراج مواد فرار از نمونه های روغن تهیه شده از روش ریز استخراج فاز جامد از فضای فوقانی[1] استفاده گردید. از فیبر پلی استری اصلاح شده با نانوکامپوزیت پلی پیرول- اکسید مس استفاده شد. ساختار نانوکامپوزیت سنتز شده با استفاده از تکنیک میکروسکوپ الکترونی در محدوده 30-15 نانومتر تایید شد. کروماتوگرام های حاصل از هر تزریق به 5 منطقه A= 0 تا 2؛ B= 0 تا 5؛ C= 5 تا 10؛ D= 10 تا 15 و E= 15 تا 20 دقیقه تقسیم بندی شده و تعداد پیک های ظاهر شده بررسی شد. برای هر نمونه روغن 12 تکرار و در مجموع 60 نمونه روغن در شرایط مختلف در نظر گرفته شد. تعداد پیک ها در هر ناحیه کروماتوگرافی با توجه به درصد تقلب روغن سویا در روغن کنجد اعداد متفاوتی را بدست داد. نتایج بدست آمده از آنالیز تفکیک کننده خطی (LDA)[2] تعداد پیک ها در هر ناحیه برای روغن های مختلف کنجد با درصدهای مختلف سویا توانایی روش ارائه شده برای بدست آوردن وجود یا عدم وجود تقلب در روغن کنجد و نیز درصد وجود تقلب روغن سویا در روغن کنجد را به خوبی نشان داد.
    کلیدواژگان: تقلبات روغن کنجد، پروفیل کروماتوگرام گازی، مواد فرار، نانوکامپوزیت، ریز استخراج فاز جامد
  • عرفان دانش، حسین جوینده، مصطفی گودرزی صفحه 285
    پنیر فتای فراپالوده به عنوان محصول لبنی با ارزش، دارای بیشترین مصرف سرانه در بین انواع پنیر در ایران می باشد. با این وجود این نوع پنیر دارای مقادیر بالایی چربی است که تهدیدی برای سلامتی مصرف کنندگان می باشد. از سوی دیگر، کاهش میزان چربی این محصولات، با افت کیفیت رئولوژیک آنها همراه خواهد بود. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بهبود ویژگی های رئولوژیک پنیر فراپالایش کم چرب از طریق تلفیق پروتئین های کنستانتره پروتئین آب پنیر (WPC) (سطوح مختلف جایگزینی حجمی/حجمی 0 تا 16% محلول WPC با رتنتیت کم چرب) همراه با تیمار آنزیمی ترانس گلوتامیناز (در محدوده 0 تا 2 واحد آنزیم به ازای هرگرم پروتئین) صورت پذیرفت. یافته های آماری نشان داد کاهش چربی باعث افزایش پارامترهای تنش در نقطه گسیختگی، مدول یانگ، مدول ذخیره و مدول افت پنیر و به طور کلی نامطلوب شدن بافت پنیر فراپالایش کم چرب می شود. این در حالی بود که با تلفیق WPC در شبکه پنیر، نسبت رطوبت به پروتئین به گونه معنی داری افزایش پیدا کرد که به نوبه خود منجر به بهبود ویژگی های رئولوژیک شد. نتایج حاکی از آن بودند که تیمار آنزیمی ناتراوه بویژه در غلظت های بالای ترانس گلوتامیناز منجر به نامطلوبشدن بافت پنیر حاصله از نقطه نظر پارامترهای رئولوژیک مورد بررسی می شود. نتایج بهینه سازی فرمولاسیون پنیر فراپالایش کم چرب با روش سطح پاسخ نشان داد که تلفیق 75/12% محلول WPCبه فرمولاسیون پنیر فراپالایش حاوی53/5% چربی و تیمار آنزیمی آن با 405/0 واحد، منجر به تولید محصولی کم چرب با ویژگی های رئولوژیک مطلوب خواهد شد. ویژگی های رئولوژیکی نمونه بهینه نزدیک به نمونه پرچرب (حاوی 16 درصد چربی) بود و ریزساختار آن تخلخل بیشتری نسبت به نمونه شاهد کم چرب داشت. همچنین نتایج ارزیابی حسی نشان داد که نمونه بهینه نسبت به همتای کم چرب خود، از مقبولیت به مراتب بالاتری نزد مصرف کنندگان برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: پنیر فراپالایش کم چرب، آنزیم ترانس گلوتامیناز، کنستانتره پروتئین آب پنیر، رئولوژی، روش سطح پاسخ
  • مرضیه موسوی نسب، آنیتا رازقی، مریم کلانتری، نجمه خینور، ساره بوستانی صفحه 301
  • مرضیه موسوی نسب، آنیتا رازقی، مریم کلانتری، نجمه خینور، ساره بوستانی صفحه 309
    شیره خرما حاوی مقادیر بالایی از قندهای گوناگون می باشد که می تواند محیط کشت مناسبی برای رشد باکتری ها محسوب گردد. باسیلوس کواگولانس در سال های اخیر به عنوان پروبیوتیک مطرح شده و بدلیل دارا بودن خصوصیات مشترکی با باکتری های اسپور دار و لاکتوباسیل ها توجهات زیادی را به سوی خود جلب کرده است. لذا در این مطالعه شرایط فعالیت بهینه آنزیم پروتئاز، توسط سه باکتری باسیلوس (سرئوس، کواگولانس و سوبتیلیس) بررسی و مقایسه شد. نتایج بیشترین فعالیت تشکیل لخته را در دمای 37 درجه سانتی گراد و pH:7-8، برای باکتری باسیلوس کواگولانس تایید کرد. در ادامه از محیط های کشت مختلف جهت تعیین مناسب ترین محیط برای تولید پروتئاز از باکتری باسیلوس کواگولانس استفاده شد. نتایج نشان داد در محیط کشت حاوی شیره خرما و کلرید کلسیم بالاترین فعالیت آنزیم وجود دارد. از باکتری باسیلوس کواگولانس همچنین به عنوان پروبیوتیک در تولید پنیر آنالوگ استفاده گردید و خصوصیات فیزیکوشیمیایی پنیر تولیدی مناسب گزارش گردید.
    کلیدواژگان: باسیلوس کواگولانس، پروتئاز، پروبیوتیک، پنیر، شیره خرما
  • محمدعلی به آئین، اصغر محمودی، سیدفرامرز رنجبر، عنایت الله نقوی صفحه 311
    هدف از مطالعه حاضر، تعیین اثر سرعت های جریان هوا بر فرایند پیش خنک کاری انار پوست نازک (رقم شهوار)، ارزیابی آهنگ سرد شدن و توزیع دما در این محصول به منظور طراحی و بهینه سازی سیستم پیش خنک کاری بود. برای عملیات پیش خنک کاری در مرکز (دانه انار) و پوست انار، از هوای سرد اجباری استفاده گردید. در طول انجام آزمایش، از سطوح سرعت جریان هوای سرد 5/0، 1 و 3/1 متر بر ثانیه و دمای هوای 2/7 درجه سانتی گراد در تونل هوا استفاده شد. برای محاسبه آهنگ سرد شدن (زمان نیم و هفت- هشتم سرد شدن)، فاکتور تاخیر و ضریب سرد شدن با استفاده از داده های آزمایشی و به وسیله برازش رگرسیون تعیین شدند. همچنین، غیریکنواختی سرد شدن در مرکز و لایه بیرونی انار در سرعت های مختلف جریان هوای سرد ارزیابی شد. نتایج نشان داد که با افزایش سرعت جریان هوا از 5/0 به 3/1 متر بر ثانیه، آهنگ سرد شدن افزایش یافت. علاوه بر این، با افزایش سرعت جریان هوا، زمان نیم و هفت- هشتم سرد شدن به ترتیب 35/19 و 76/21 درصد در مرکز و 95/32 و 63/19 درصد در پوست کاهش یافت. این نتیجه به دلیل افزایش در ضریب انتقال حرارت همرفتی بود. غیریکنواختی سرد شدن از سرعت 5/0 تا 1 متر بر ثانیه کاهش و از سرعت 1 به 3/1 متر بر ثانیه افزایش یافت. این پارامتر به متغیرهایی مثل سرعت جریان هوا، ضریب سرد شدن و فاکتور تاخیر وابسته بود. بعد از 6400 ثانیه از ابتدای سرد شدن، اثر سرعت جریان هوا روی فرایند خنک کاری در مرکز و پوست میوه کم بود. نتایج کلی نشان داد که استفاده از این روش می تواند انتقال حرارت ناپایا را در پیش خنک کاری انار توضیح دهد و احتمالا می تواند برای سایر محصولات کروی شکل نیز مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: انار، خنک کاری با هوای سرد اجباری، آهنگ سرد شدن، پیش خنک کاری، توزیع دما
  • آرزو کرمی مقدم، زهرا امام جمعه صفحه 323
    در این مطالعه فعالیت ضدمیکروبی فیلم کازئینات سدیم حاوی MIC× 0، 1، 5/1 و 2 عصاره پوست انار بر روی گوشت چرخ کرده طی یخچال گذاری مورد بررسی قرار گرفت. در این بررسی اثر ضدمیکروبی عصاره بر روی Staphylococcus aureus، لاکتیک اسید باکتری ها و جمعیت کل میکروارگانیسم های زنده مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به نتایج این تحقیق می توان گفت که حضور پروتئین کازئینات سدیم به تنهایی هیچ تاثیری بر رشد هیچ یک از گونه های مورد مطالعه در این تحقیق نداشت و جمعیت کل میکروبی در پایان مطالعه تقریبا تا log CFU/g 5/3 برای هر سه نمونه ی شاهد و ضد میکروبی رسید. همچنین با اینکه حساسیت باکتری های گرم مثبت نسبت به مواد ضد میکروبی بسیار زیاد است اما اسید لاکتیک باکتری ها در مقابل ترکیبات پلی فنلی عصاره پوست انار مقاومت بسیار بالایی را از خود نشان می دهند.
    کلیدواژگان: کازئینات، فیلم خوراکی، عصاره پوست انار، فعالیت ضد میکروبی، گوشت چرخ کرده
|
  • Karazhyanr., Habibi-Najafi, M. H., Yavarmaneshm., Edalatian Dovom, M. R Page 1
    In this study, the optimized method for DNA extraction from Aspergillus niger, Rhizopus oryzae and Penicillium chrysogenom in tomato paste were used. These methods are presented in accordance with the Al-Samarai That changes in the concentration of extraction buffer and some stages it were given to the optimization method. Mold spores of at different levels (101, 103 and 105 CFU/g) were added to the tomato paste. After mycelium growth DNA extraction was perfomed by this methods. This method in terms of quality and quantity of DNA extracted was studied using spectrophotometer with NanoDrop. The extracted DNA using gel electrophoresis for protein contamination and absence of smear were evaluated. In order to investigate The contamination and no presecnce of PCR inhibitors determined with PCR that performed forward and reverse primers. Results of gel electrophoresis and PCR assay showed that This method is suitable for DNA extraction is the mold of tomato paste.
    Keywords: DNA extraction, Aspergillus niger, Penicillium chrysogenom, Rhizopus oryzae, Tomato paste
  • Shirmohammadim., Zarringhalami, S Page 11
    The aim of the present research was evaluation the effect of traditional soaking extraction and Soxhlet methods and ultrasound-assisted extraction (0, 10, 20 and 30 min) on extraction efficiency, total phenol content (TPC), antioxidant and antibacterial activities of flaxseed powder ethanolic extract. Results obtained showed that efficiency of Soxhlet extraction was significantly (P
    Keywords: Flaxseed, Ethanolic extract, Extraction method, Ultrasound, Bioactive compounds
  • Ladjevardi, Zh-S., Yarmand , Emam-Djomez., Niasari-Naslaji, A. Page 19
    In this research, the effect of xanthan gum on texture and other characteristics of synbiotic yogurt was studied. The effects of five variables: xanthan gum (0.5, 1 and 1.5%), camel milk fat (0, 2.5 and 5%), β-glucan as a prebiotic agent (0, 1 and 2%) and inoculated probiotic bacteria (Streptococcus thermophilus and Lactobacilus delbrueckii and ssp. bulgaricus.) (0.5, 1 and 1.5%) were determined on the first, seventh and fourteenth day in time storage. Based on the results, xanthan gum and fat had increasing effects on viscosity but probiotic bacteria inoculation has the decreasing effect on viscosity. When increasing the amount of β-glucan (2%) and inoculated probiotic bacteria (1.5%) in low-fat milk, more significant number of probiotic bacteria (9×107 cfu/mL) can live in yoghurt in the early days. Acidity has directly related to changes of β-glucan and amount of starter. Acidity was increased when use from low fat milk, in storage time. The results showed that the optimum conditions for the production of synbiotic yoghurt from camel milk was added with the addition of optimal amount of β- glucan (1.82%), xanthan gum (0.3%), inoculation of probiotic bacteria (starter) (1.23%) and minimum amount of fat content (0.72%). This yogurt has maximum viscosity (16938.8 cP), water-holding capacity (100%) and viability of probiotic bacteria (80 106 cfu / mL) was observed and this product contain the optimal pH (4.2) and acidity (9.36g/L). In conclusion, this product with the suitable properties, has good acceptance between consumers.
    Keywords: Synbiotic yoghurt, Camel milk, Xanthan gum, β-gluca
  • Alizadehv., Barzegar, H Page 35
    In recent years using fresh foods that have undergone minimal processing, has become widespread. The use of biodegradable packaging is a new method for preserving of these products. The current research investigated the effect of different contents (1, 3, and 5 wt %) of montmorillonite (MMT) nanoclay on the physical properties of psyllium seed hydrocolloid nanocomposites. With the addition of up to 5% MMT, the tensile strength of the nanocomposite films increased from 11.60 to 17.08 MPa and the percent of elongation decreased from 30.42% to 19.02%. At the level of 5% MMT, the nanocomposite films showed the 35.04% reduction in the water vapor permeability in comparison to pure psyllium film. In addition, water solubility decreased when MMT was incorporated into the nanocomposite films. Scanning electron microscopy images indicates a good distribution for nanoclay particles in the biopolymer matrix. This
    study revealed that the psyllium seed hydrocolloid had a good potential to be used in producing nanocomposite film with desirable characteristics.
    Keywords: Nanocomposite, Psyllium seed hydrocolloid, Nanoclay, Physical properties
  • Tizchangs., Sowti Khiabanim., Ghaderzadeho., Javadzadehy., Rezay Mokaramr., Hesari, J Page 45
    Liposomes are spherical shape particles including a membrane system formed from bilayer lipids, due to its amphiphilic structure; liposomes are able to encapsulate hydrophilic molecules into the interior space and lipophilic molecules between lipophilic membranes .One of the applications of liposome has been encapsulated antimicrobial peptides into liposomes. Encapsulation of antimicrobial peptides into liposomes may offer a potential alternative to protect antimicrobials, enhancing their efficacy and stability for food applications. In this research, liposomes containing natamycin was produced by heating method. Then, particle size of nano-liposome, encapsulation efficiency and antimicrobial effects of free and nanoencapsulated natamycin against the growth of Aspergillus niger were investigated. The results showed that particle size was 89±4/1 nm. The encapsulation efficiency of natamaycin was 80%. The result of antimicrobial shown that use of encapsulated natamycin and free form of it decreased the growth of bacterial population. But, the influence of them to each other was as well as.
    Keywords: Natamycin, Antimicrobial agent, Heating method, Nanoliposom
  • Alhooeid., Salamim., Moslehi Shad, M. Page 53
    Dyes in one form or other, has been added to our foods for centuries. The increase in the reports of health hazards and toxicity of synthetic colorants are driving the food industry towards applying natural colorants to an increasing number of processed food products. In this study, the effects of some edible pigments, used in food industry, on the antioxidant properties were investigated. For this purpose, we selected five natural colors including curcumin, β-carotene, paprika, lycopene and turmeric oleoresin. Then, we investigated the effects of each natural food color, individually and in mixture groups, on antioxidant activity by in vitro antioxidant assay, (ABTS) radical scavenging activity. As a result, investigation of the synergistic effects of natural colors on the antioxidant properties showed that the best synergistic effect was related to the mixture of turmeric-lycopene and it has more synergistic effect on antioxidant properties among the others mixtures. In conclusion, the addition of these natural colors to foods not only enhances the nutritional value of the food and increases its acceptability but also can supplement foods with good antimicrobial properties.
    Keywords: Food dyes, Antioxidant activity, Radical scavenging, Synergist
  • Ghorbanim., Aboonajmim., Ghorbani Javidm., Arabhosseini, A Page 63
    Conventional extraction methods such as soxhlet, are time consuming and there is a risk of damage for heat-sensitive components. In this study, the new method of ultrasound and the conventional method of soxhlet were compared regarding to the yield and antioxidant properties of fennel seed extract. The soxhlet method conditions were temperature of85 °C, and duration of 240 minutes, while in ultrasound method the samples were examined at two temperatures (40 and 60 °C), three durations (15, 30 and 45 min) and three powers (100, 200 and 300 W). The results showed that the highest value of the extract yield, equivalent to 8.79 g dry extract/100 g of fennel seeds was obtained at 60 °C, 45 min and 300 W. There was no significant difference between soxhlet and ultrasound methods but ultrasound method caused an increase of 3.9 % than the soxhlet method. The highest amount of phenolic compounds equivalent to 3.15 mg/ml fennel seed extract was obtained at 60 °C, 45 min and 200 W, which was significantly different compared to soxhlet method and the ultrasound method caused an increase of 50.8 % of the phenolic compounds compared to the soxhlet. The percentage of DPPH free radical scavenging was highest at 60 °C, 15 min and 300 W, with 98.88% that there was no significant difference compared to soxhlet method and it only caused an increase of 0.18 % compared to the ultrasound method. Regarding to the time and low temperature, the superiority of the ultrasound method was proved.
    Keywords: Ultrasound, Total phenolics, Fennel, Soxhlet, DPPH
  • Latifeh Pourakbar, Maryam Adli Fard Page 74
    Grape contains various nutrients, including vitamins, minerals, carbohydrates, organic and phenolic acids. The aim of the present study was to determine and compare total phenolic and flavonoieds compounds and antioxidant activity in different part (leaves, unripe, ripe, sun dried and molasses) of red raisin grape variety. Red raisin grape variety was collected from Keshtiban village in the Urmia city. The extraction of leaves, unripe, ripe, sun dried and molasses fruit was carried out by using methanol solvent. The total antioxidant activity, total phenolic and total flavonoid content from the different parts of red raisin cultivar of grape were compared. The total phenolic and flavonoid content were determined using spectrophotometry method. Antioxidant capacity of extracts was determined using DPPH, super oxide and nitric oxide methods. Reduction capacity of extracts was measured with FRAP assay and ability to inhibit lipid peroxidation by using TBA method. The results showed the leaves extracts of red raisin grape have the most content of phenol, flavonoid and antioxidant activity. The highest percent of DPPH, super
    oxide, nitric oxide radicals scavenging and lipid peroxidation were obtained in leaves. The results showed sun dried fruit of red raisin grape had higher antioxidant activities and compounds than unripe and ripe fruit. Different parts of grape are a rich source of natural antioxidant. Therefore, it is observed that total parts of grape can be used as a natural antioxidant for use by consumers and the food industry in development of new products.
    Keywords: Red raisin grape, Molassews, Phenolic, favonoids contents, Antioxidants activities
  • Seyed Yagoubia., Shahidif., Mohebbim., Varidim., Golmohammadzadeh, Sh Page 83
    The aim of this study, was to evaluate the effect of different percentages of lipid contain 100% lycerol distearate (GDS), glycerol monostearate (GMS), stearic acid (SA) and lipid composition of 50:50 GDS:GMS, 50:50 GDS:SA and 50:50 SA:GMS on the physicochemical properties of phycocyanin-loaded solid lipid nanoparticles. The results showed that the use of GDS due to the different structure and having an irregular lipid network had the better encapsulation efficiency in compared with other lipids. The minimum particle size, maximum zeta potential and minimum polydispersity index were belongs to formulations no. 2, 6 and 1 respectively. The results indicated that GDS in compared with other lipids had better stability during 6 months and the lowest desposition and adhesion of the particles were observed in this type of lipid. The produced nanocarriers had encapsulation efficieny ranging of 39.80 to 62.38. TEM, DSC and as well as FTIR were also employed to evaluate the morphological characteristics, thermal behavior and chemical structure of lipid nanoparticles.
    Keywords: Nanocarriers, Stability, Phycocyanin
  • Samadlooe, H. R., Noor-Mohammadis., Kaboosi, H Page 94
    According to important of arachidonic acid in food chain, Mortierella alpine as good resource of arachidonic acid was considered by many scientists. In this research, alpha amylase of immobilized bacillus amyloliquefaciens was used for hydrolyzing of polysaccharide in order to production reduces sugar. These substrates that hydrolyzed and have high content of reduce sugar were fermented for fatty acid and biomass production by Mortierella alpine. The highest levels of reduce sugar were obtained in wheat sprouts (102.57), millet (57.50) and wheat (51.62) respectively. Starch and reduce sugar together in media has great effect on dry biomass. The highest and lowest content of biomass was obtained in wheat sprouts (3.7) and rice (1.72) respectively. The analysis of profile of fatty acid showed that the highest content of commercial fatty acid such as linoleic acid (41.873), oleic acid (30.61) and archidonic acid (27.54) were obtained in corn, rice and potato medium respectively.
    Keywords: Mortierella alpine, immobilization, Arachidonic acid, Bacillus amyloliquefaciens, Alpha amylase
  • Sarhadih., Hadad Khodaparast, M. H., Sedaghatn., Mohebim., Milani, E Page 107
    Mazafati date is one of the most famous and delicious date varieties which has been classified as soft dates. It has a dark red and Soft tissue. This date is third economic variety of our country after Saamaran and Shahani. Regarding to the importance of acidity level the changes of acidity level during storage was predicted by neural network . In doing so , ozone gas , the edible coating of chitosan and different temperatures (5,15,25 oC) were used as strategies to increase durability of Mazafati date during 60 days,
    and dates acidity was measured every 3 days . Ozone , chitosan coating and different temperatures were used as in put of network. The results showed that newff artificial network with topology of 1-17-4 , the correlation coefficient of 0.99 and error square mean of 0.0013 by applying hyperbolic sigmoid tangent function and learning pattern of levenberg marquardt is considered as the best neural model in predicting the changes of acidity level. Generally , it can be said that artificial neural network is a reliable method to model and predict the changes of date acidity and similar products .
    Keywords: Artificial neural network, Date, Chitosan, Ozone
  • Yousefi, A. R., Seyvani, E Page 115
    In this research, the drying process of papaya slices was conducted at three temperature levels of 40, 50 and 60 °C and three thicknesses of 3, 5 and 7 mm in a hot-air oven. The velocity, relative and absolute humidity of the hot-air used were 1±0.1 m/s, 30% and 0.6±0.02 g water/kg dry air, respectively. An osmotic solution containing 50% sucrose solution was used for dehydration of papaya slices with 5 mm thickness. The osmotic parameters of water lost (WL), solid gain (SG) and weight reduce (WR) increased with increasing immersion time. The osmotic dehydration process was modeled by Plege, Azuara and Weibull models. In addition the kinetics of hot-air drying was modeled by 8 well-known thin layer mathematical models. The results demonstrated that the Plege and
    Azuara’s models with R2 and RMSE amounts of 0.992 and 0.179, respectively, had more precision to predict the SG values. Also, the two terms and exponential two terms models had the highest and lowest amounts of R2 and RMSE, respectively, to estimate the MR (moisture ratio) values during hotair drying. Increase in temperature resulted in an increase in the effective diffusivity coefficient, so that this coefficient reached to 7.58×10-10m2/s at 60 °C from the initial value of 2.28×10-10m2/s at 40 °C. The activation energy (Ea) calculated for the papaya slices were 48.61 kJ/mol. Analysis of variance results showed that the drying temperature had a significant effect on the color parameters compared to the control sample, and also the influence of temperature on shrinkage was significant (p
    Keywords: Papaya, Mathematical modeling, Osmotic solution, Hot-air oven, Thin layer drying
  • Mehraban Sangatashm., Mohebbim., Shahidif., Qhods Rohanim., Vahidian Kamyad, A Page 129
    The objective of this study was to assess the relationships between physicochemical and
    microbiological properties of raw milk and the use of multivariate statistical analysis such as
    principal component analysis (PCA), hierarchical cluster analysis (HCA) and stepwise discriminant analysis (SDA) for pattern recognition and classification it. In this study, 48 raw milk samples were collected from some dairy herds of Mashhad. Samples were analyzed for the microbiological and physicochemical properties. PCA, HCA and SDA were applied to estimate the usefulness of the physicochemical and microbiological parameters for the differentiation and classification of raw milk using. The results of PCA shown the seven principal components explained 93.65% of total system variance. The PCA method permits a good classification between raw milk samples on the basis of the first three PCs. HCA classified physicochemical and microbiological properties of raw milk into three main groups that confirmed the correlation between the studied variables obtained by PCA. Using SDA it was determined which variables best classified the raw milk samples according to their quality. Finally, the classification functions allowed the correct classification of 91.7% of the raw milk samples. Due to the direct effect of raw milk quality on dairy products quality and consumer health, the quality of raw milk has special importance in the dairy industry. Therefore, classification of raw milk based on the quality characteristics will help to determine the price of raw milk and to produce high quality dairy products.
    Keywords: Classification, Hierarchical cluster analysis, Principal component analysis, Raw milk, Stepwise discriminant analysis
  • Fazlaraa., Pourmahdi Brojenim., Molaei, F Page 141
    The present study was conducted to evaluate the effect of gelatin edible coating (4%) containing Avishan Shirazi (Zataria multiflora Bioss) essential oil (1/5%) on quality of ostrich meat at refrigerated storage. Samples were separated into four groups; uncoated (control), treated with gelatin (4%), coated with Avishan Shirazi (1/5%) and coated with gelatin contains Avishan Shirazi essential oil. Samples were stored at refrigerator up to 15 days and evaluated periodically (on days 0, 3, 6, 9, 12 and 15) for microbiological (mesophilic and psychrotrophic), chemical (pH, TBA, TVN) and sensory (external aspect, muscular elasticity, odor and color) characteristics. Microbial analysis indicated that coating with gelatin-Avishan Shirazi had significant influence on reduction of increasing trends of
    psychrophilic and mesophilic bacteria with the minimum shelf life of 6 and 12 days respectively. From the aspects of chemical factors, the gelatin-Avishan Shirazi treatment showed lower TVN and pH than the three other groups during the storage time (p
    Keywords: Ostrich fillet, Gelatin, Coating, Avishan Shirazi
  • Ebrahimianm., Azizi, M. H Page 157
    Physicochemical and rheological properties of native wheat starch (NWS), acetylated wheat starch (AWS), native waxy corn starch (NWCS) and acetylated waxy corn starch (AWCS) was investigated. Effects of incorporation of 5, 10 and 15% of those starches on rheological properties of wheat flour were determined by using a Rapid Visco Analyzer (RVA). Lower synersis and higher swelling power were observed in AWCS. The peak, breakdown, final, and setback viscosities of the control wheat flour were lower than those of the control NWS, AWS, NWCS and AWCS. The peak, Trough, breakdown and final viscosity of mixture of wheat with acetylated starches was higher than those of wheat with native starches because of the higher swelling power of acetylated starches than that of native starches whereas the setback viscosity of mixture of wheat with acetylated starches was lower than those of wheat with native starches. The peak and breakdown viscosity of wheat– NWCS and wheat- AWCS mixtures was higher than those of the wheat– NWS and wheat- AWS mixtures whereas the setback viscosity of wheat– NWCS and wheat- AWCS mixtures significantly was lower than those of the wheat– NWS and wheat- AWS.The peak, Trough, final,breakdown and setback viscosity increased as the starch content of the starches in the mixtures increased. The findings in this work provide evidence that acetylated starches specially WCS could be used as a partial substitute for wheat flour in some wheat-based products such as bread.
    Keywords: Wheat starch, Waxy corn starch, Acetylated starch, Rheological properties, Wheat flour
  • Moosavi, S. M., Zakipour Rahimabadie., Aein Jamshid, Kh Page 169
    In this study the effect of washing by chitosan solution were examined on the heavy metals removal from sole mince and oxidative stability during 15 days of refrigerated storage (4ºC). Treatments were included washing the mince with tap water (control), washing by 2% (treatment 1) and 5 % chitosan water solution (treatment 2). The lead content was reduced from 8.45 ppm in control samples to 0.48 and 0.21 ppm in treatments 1 and 2, respectively. Cadmium was not found in treatments 1 and 2. The nickel content was reduced from 1.54 ppm in control samples to 0.60 and 0.39 ppm in treatments 1 and 2, respectively. The PV and TBA content in treatments 1 and 2 were significantly (P
    Keywords: Sole, Minced meat, Heavy metals removal, Shelf life
  • Kazemim., Ojagh, S. M., Shabanpourb., Mirsadeghi, S. H Page 179
    In this study, gelatin extracted in different conditions of pH of common carp scales and were used to produce the film. To evaluate the effect of pH extracted gelatin on the properties of films produced, properties of mechanical, optical and FTIR film production were investigated. The highest tensile strength was seen in the film with pH 5. The highest elasticity was seen at pH 7. Solubility and swelling of films produced at pH 5 had the lowest rates which suggesting it was better resistance to water compared with other films. But the most appropriate film in terms of water vapor permeability was observed at neutral pH. Optical properties and transparency films generally were favorable conditions, and did not show statistically difference. The results of infrared spectroscopy confirm that the more content the triple helix in film production at acidic pH mildly (5) improve its mechanical properties compared to other films. In general it can be said that among of all the films, film production from pH 5, in terms of mechanical properties and resistance to water were better than the films in other pH, and somewhat are comparable with the films production of gelatin derived from mammals.
    Keywords: Gelatin extraction, Edible film, Common carp scales, Triple helix structure
  • Pashaei Bahramr., Azadmard Damirchis., Hesarij., Peighambardoust, S. H., Bodbodaks., Farmani, B Page 191
    Cornelian cherry is one of horticultural crops in Iran and has different benefits such as nutritional, medicinal value, profitability and export values. In this study samples were dried by two methods. whole fruit and stone-less fruit were exposed to sunlight and whole fruit were dried in oven equipped with fan at 80°C and physico-chemical parameters(pH, acidity, dry matter, ash) andloss of their bioactive compounds (total phenols, flavonoids, total anthocyanin, vitamin C and antioxidant capacity) were investigated. The results showed that generally drying treatments reduced bioactive compounds. Drying samples in oven at 80 °C had greatest loss of anthocyanins (88/6%) in comparison with control sample, and sun-dried whole fruit sample had lowest vitamin C (122 mg/100gd.b ).The sun-dried stoneless sample had lowest antioxidant activity (16/91%). The sun-dried whole fruit sample had lowest amount of total phenols (781 mg/100gd.b ) and the lowest amount of flavonoids were observed in the dried whole fruit.
    Keywords: Cornelian cherry, Antioxidant property, Total phenols, Drying, Flavonoids
  • Zanganehz., Sadeghi Mahoonak, A. R., Ghorbanim., Kashaninjadm., Aghajani, N Page 203
    In this study, quince seed mucilage(Qsm) was extracted in the best optimal way and composite edible films based on quince seed mucilage and whey protein isolate(Wpi) were prepared in different proportions of 0:100,30:70, 50:50, 70:30 and 100:0. In the following, the effect of the addition of the different proportion of quince seed mucilage and whey protein isolate on physical, mechanical and barrier properties of edible films resulted from them was studied. Qsm and Wpi were totally good compatible to make solutions and films. The results showed that increasing of the percentage of Wpi in produced films caused to increase thickness, moisture and solubility of produced films. However, the amount of water absorption decreased mechanical properties of the films showed when the percentage of Qsm is increased, maximum force at rupture of the film is increased and distance elongation at break is decreased. In color measurement of produced films, lightness(L) was significantly improved as Wpi content increased, but yellowness (a) decreased. When the Qsm content and also, water vapor permeability was lowered by the growth of the Qsm content.
    Keywords: Edible film, Quince seed mucilage, Whey protein isolate, Physical, Mechanical, barrier properties
  • Pezeshkip., Habibi Najafi, M. B., Yavarmaneshm., Mohebbim., Abbaszadegan, M Page 213
    There are increasing concerns about zoonotic transmission of some enteric viruses which are closely related to human-pathogenic strains. Therefore, the use of appropriate processing methods to control or eliminate these threats is essential. The aim of this study was to evaluate the survival of pathogenic enteric viruses in baked lamb and chicken, using MS2 enterobacteriophage as surrogate. Pieces of leg chump of lamb and chicken breast, approximately 10×10×1.5 cm3 were inoculated with 101, 103 and 105 of MS2 and the incubated samples were then divided to steak and ground meat. To investigate the effect of baking temperature on MS2, inoculated meat wrapped in aluminum foil and baked for 1 hour at 95 Cº in an oven. The MS2 bacteriophage was enumerated using plaque assay technique. Results showed the significant effect (p≤0.05) of baking temperature on all samples. Less reduction of MS2 in ground meat in comparison with steak samples in both lamb and chicken was observed. It is concluded that survival of MS2 in lamb after heat treatment was more than chicken meat.
    Keywords: Virus, Lamb, Chicken, Temperature
  • Aberoumanda., Ziae-Nejads., Baesif., Kolyaie, Z Page 221
    Freezing fish to prevent fish spoilage. Because microorganisms at temperatures below 18 ° C do not grow and speed of chemical reactions fish at this temperature reaches a minimum. In this project, the effect of freezing on fat oxidation of fish fillets Sparidentex hasta and Pampus argenteus were studied and results were compared together. 10 kg of Sparidentex hasta and Pampus argenteus randomly were purchased from Behbahan city market, respectively, with an average weight (350±2/20g, 750 ±38/15g), after wasing them, the fillets were prepared separately in closed packages in freezer with a temperature of -18 °C for 35, 65 and 95 days were maintained. Mentioned factors such as, TBA, PH, FFA, and peroxide of fresh and frozen samples were tested after each period freezing. The TBA, FFA and pH levels of both species increased in all during storage. Peroxide index in Pampus argenteus reduced but no significant change in Sparidentex hasta in the period.
    Keywords: Pampus argenteus, Sparidentex hasta, Freezing
  • Khalili Fameninb., Hosseinih., Zayerif., Ghanati, K Page 231
    One of the raw materials, which in recent years has been interested to manufacturers of meat products is Mechanically deboned chicken (MDC). Since the raw material has a significant impact on the products quality and safety, therefore the aim of this study was to determine the effect of using different types and percentages of MDC on physicochemical properties of produced sausages. In this research, five treatments (laying hens, broilers, laying hens skeletons, broiler skeleton and chicken fillet) were used to prepare sausage samples with 40%, 55% and 70% MDC and then samples was evaluated in terms of physicochemical parameters (fat, protein, moisture, ash, calcium, peroxide, pH). Result showed about physicochemical factors like ash, fat, moisture and pH, the percentage of MDC has significant effect (P
    Keywords: Mechanically deboned chicken, Physicochemical properties, Sausages
  • Karamim., Asadi, J Page 241
    In this study, T. vulgaris was disinfected, either with autoclave (A) and irradiation (I), and was added to stirred yoghurt with amount of 0 (as control), 0.25 and 0.50 g/100 cc as powdered (P) and granule (G). Sensorial attributes (3 and 15 days), physico-chemical characteristics, (1, 3 and 15 days) and Rheological parameters were evaluated. Statistical analysis showed that the addition autoclaved or irradiated Thyme, as powdered or granule, had no effect on physico-chemical properties. But, depend on the way of disinfection and the amount of added Thyme, sensorial attributes changed. Due to sensorial analysis, the samples IP1 and IG1 with 0.25 g Thyme were the best samples. Rheological test indicated that there were some differences between elasticity of samples with 0, 0.25 and 0.50 g Thyme/100 cc, but there was not any differences between powdered autoclaved and irradiated samples with the same amount of Thyme, such results was shown in the granulated autoclaved and irradiated samples. The type of Thyme, as powdered or granulated, the amount of Thyme, and the shelf life of samples had significance effect on the rheological parameters. In this respect, the viscose (G'') and elastic (G') moduli changed significantly and thus loss tangent (tan (δ)) decreased. In this regard, the addition of Thyme as IP (0.25) and IG (0.25) is recommended as the best treatment.
    Keywords: Thyme, Yoghurt, Sensory, Rheology
  • Moghimi, M. Page 253
    Today, production of prebiotic foods is great important. One of the common prebiotic ingredients that used in most food products is date seed powder. Therefore, in this study, for fast-accurate measurement of physicochemical properties of baguettes containing 0, 2.5, 5, 7.5, 10 and 15% of date seed powder was used in the modeling of fuzzy. Finally, it was found that by increasing the amount of date seed powder in formulation baguettes moisture, L* components and firmness of the produced samples increased but water activity, porosity, a* components and specific volume reduced, while no change was found in amount of b* components. In the range of 0 to 15 percent of date seed powder, fuzzy logic models created as an expert system, with very high accuracy and speed to be able to predict and determine various characteristics as a factor of percent of date seed of product. Also, the system will be able to achieve the amount of each of characteristics of the desired output in the range 0 to 15% date seed powder with very high accuracy and less than a second.
    Keywords: Fuzzy logic, Baguettes bread, Date seed powder
  • Shirpourm., Mahnaz Hashemiravan, Rezvan Pourahmad Page 265
    In this study, for production of probiotic fermented lemon pulpMarmalade , lemon pulp
    MarmaladeWas produced by using of 50% lemon pulp and 50% sugar. Adding gelatin, sweet whey powder, and dried milk (2, 5, and 10 grams, respectively) to the pulp and sugar mixture increased protein content and enhanced growth and viability of probiotics. In this research, Lactobacillus casei was inoculated at bacterial concentrationsof 107, 108, 109, and 1010cfu/ml, the fermentation process took place at 37˚C for 48 hours, and the mixture was evaluated for a 28-day period .Factors such as pH, acidity , reducing sugars and viability of probiotic bacteria properties were studied during this period.Data analysis was conducted using a completely randomized design in a 2 factorial 4 levels of density of bacteria(107, 108, 109, and 1010) cfu/ml and factor holding time in five levels (28 days)
    along with control, with three repeats done. During fermentation while the pH value decreased and the amount of acid increased, During fermentation, a number of probiotic bacteria survived in all of the treatments after fermentation because of the use of sugar and due to the presence of nutrients in the marmalade, The superior treatment T3, with the bacterial concentration of 103cfu/ml, reached the standard limit set by the Food and Drug Administration after the marmalade was kept for four weeks. In all, results of this research showed fermented probiotic lemon pulp marmalade was a suitable environment for the growth of lactic acid bacteria and functional marmalade production.
    Keywords: Lemon pulp, Probiotic marmalade, Lactobacillus casei
  • Pirsas., Alizadehm., Ghahraman-Nejad, N Page 275
    New Polypyrrole-CuO nanocomposite modified polyester fibers have been prepared by solution polymerization in the basic solution in the presence of pyrrole, FeCl3 and CuCl2. The morphology of the Polypyrrole-CuO film on the surface of the fibers was examined by scanning electron microscope (SEM). The presence of the CuO particle in the polypyrrole-CuO nanocomposite was verified by FT-IR spectroscopy. The synthesized particles (30-150 nanometers) were observed according to the SEM results. The synthesized fiber was used as a headspace solid phase microextraction (HS-SPME) agent to extract VOCs from sesame oil and analysis by gas chromatography. The gas chromatogram profile of pure sesame oil and sesame oil samples mixed with different proportion of soybean oil was compared and used to authentication of pure sesame oil determination. The results showed that the VOCs profile of net sesame oil is different from adulterated oils. In the gas chromatogram profile 5 section of chromatogram distinguished (A=0-2, B=0-5, C=5-10, D=10-15 and E=15-20 minutes) and used for classification of different oil groups applying linear discrimination analysis (LDA). Data analysis showed that this technique has capability to detect adulteration of sesame oil with soybean oil.
    Keywords: Sesame oil, Adulteration, Linear discriminant analysis, Nanocomposite, Gas chromatogram profile
  • Daneshe., Jooyandehh., Goudarzi, M Page 285
    Ultrafiltered Feta Cheese has the highest per capita consumption amongst cheese varieties in Iran; however, there is mounting concern about the adverse health effects associated with high fat content of such products. On the other hand, fat reduction in cheese is usually accompanied by loss of rheological quality. The present research was thus aimed at improving the rheological properties of low-fat Iranian UF-Feta cheese by incorporation of whey protein concentrate (WPC) (0-16 per cent replacement of WPC
    solution with retentate, V/V) and enzymatic treatment of transglutaminase (0-2 units/g protein). The results revealed that lowering the fat content adversely influenced the textural characteristics of UF-Feta cheese through increasing rheological parameters including fracture stress and Young’s, storage and loss moduli. Incorporating the whey protein into the cheese matrix significantly promoted the moisture to protein (M: P) ratio which in turn led to improving the rheological properties of low-fat Iranian UF-Feta
    cheese. It was observed that enzymatic treating of the retentate particularly at the higher concentration of transglutaminase would result in cheese samples with firmer texture in terms of investigated rheological parameters. Response surface optimization showed that desired rheological properties for low-fat Iranian UF-Feta cheese were obtainable using 5.53% fat, 0.405 TG and 12.75 WPC. The low-fat Iranian UF-Feta
    cheese with optimum formulation exhibited the rheological properties similar to full-fat control cheese (containing 16% fat) and had a more porous structure in comparison with low-fat control sample. Sensory evaluation revealed that the optimized sample was considerably more appreciated by consumers than its low-fat counterpart.
    Keywords: Low-fat Ultrafiltered cheese, Transglutaminase enzyme, Whey protein concentrate, Rheology, Response Surface Methodology
  • Moosavi-Nasabm., Razeghia., Kalantarim., Kheynoorn., Boostani, S Page 309
    Date syrup contains high amount of sugars which can be considered as a appropirate medium for bacterial growth. Bacillus Coagulase has been introduced as a potential probiotic strain due to the joint characteristics of both lactobacillus and spore formers. So, In this study, different treatment conditions (pH, temperature and medium type) were compared by different Bacillus strains (Cereus, Coagulase and Subtilis). Results confirmed the highest proteolytic activity and milk clotting activity (protease) for B. coagulans at 37 °C and pH:7-8. In the second step different media were compared to
    determine the most appropriate media for the production of protease from Bacillus Coagulase. Highest proteolytic and milk clotting activity was observed for date syrup and CaCl2. Bacillus Coagulase was used as probiotic strain for analogue cheese production, physicochemical properties of the final cheese was desirable.
    Keywords: Bacillus Coagulase, Cheese, Date syrup, Protease, Probiotics
  • Behaeen, M. A., Mahmoudia., Ranjbar, S. F., Naghavi, E. A Page 311
    The objective of the present study was to detemine the influence of airflow velocities on precooling process of pomegranate with thin peel (Shahvar variety), to evaluate the cooling rate and temperature distribution in this product in order to design and optimize the precooling system. Forced air cooling was applied for precooling the center (arils) and peel (outer layer) of pomegranate. Airflow velocities were 0.5, 1, and 1.3 m/s and the air temperature was 7.2°C in the air tunnel during the experiments. For calculating cooling rates (half and seven-eighths cooling time), lag factor and cooling coefficient were determined from the experimental data by a regression analysis. Also, cooling heterogeneity was evaluated in the center and outer layer of pomegranate at different airflow velocities. The results showed that with increasing the airflow velocity from 0.5 to 1.3 m/s, cooling rates increased. Furthermore, with enhancing the airflow velocity, half and seven-eighths cooling time decreased up to 19.35 and 21.76% in the center and by 32.95 and 19.63 in the peel, respectively. This finding was due to increasing convective
    heat transfer coefficient. Cooling heterogeneity decreased from 0.5 to 1 m/s and then increased at the airflow velocity of 1.3 m/s. This parameter was dependent on airflow velocity, cooling coefficient and lag factor. The influence of airflow velocity was low after 6400s from starting the cooling process both in center and in peel. The overall results demonstrated that application of this method can explain unsteady heat transfer in precooling process of pomegranate and probably can be used for the other similarly shaped fruits.
    Keywords: Pomegranate, Forced air cooling, Cooling rate, Precooling, Temperature distribution
  • Karami Moghadama., Emam-Djomeh, Z. Page 323
    In this study, antibacterial activity of caseinate – based edible film incorporated with 0, 1, 1.5 and 2 ×MIC pomegranate peel extract was evaluated on veal minced meat during storage at refrigeration conditions (at 4 °C). In this study the antimicrobial effect of different films on staphylococcus aurous, lactic acid bacteria and total microorganisms population was studied. According to results the presence of caseinate sodium alone has no effect on the growth of any of the microbial species studied in this research and total microbial population was observed about the 3/5 log CFU / g for all control and antimicrobial samples. Although the sensitivity of gram-positive bacteria to antimicrobial agents is very high but the lactic acid bacteria show high resistance to the polyphenolic compounds in pomegranate peel extract.
    Keywords: Caseinate, Edible film, Pomegranate peel extract, Antimicrobial activity, Minced meat