فهرست مطالب

نشریه انرژی ایران
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 52، پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی نظری، حسن قاسمی صفحه 5
    منطقه بندر عسلویه خلیج فارس با داشتن ارتفاعات کوتاه امواج دریایی که ناشی از کم بودن طول باد خیزی و شرایط جغرافیایی آن است، دارای توان پتانسیلی کمی در حدود 3.27 کیلووات در واحد عرض تاج موج، جهت استحصال و تولید برق می باشد، ولی همین شرایط باعث پدیداری امواجی کوتاه ولی مداوم گشته است که در بیش از 40 درصد اوقات سال، دارای فرکانسی بین 1.3 تا 1.5 رادیان بر ثانیه هستند. در این مقاله، پس از بررسی و آنالیز مشخصه های امواج منطقه و مشخص شدن فرکانس غالب امواج در طول سال با رعایت اصول طراحی جهت پدیداری رزوناس و کنترل دمپینگ در سیستم بویه شناور جاذب انرژی، طراحی یک دستگاه مبدل جاذب نقطه ای انرژی امواج صورت گرفته است. انرژی جذب شده توسط بویه دستگاه بوسیله سیستم های داخلی هیدرولیکی دستگاه جذب و تبدیل به فشار هیدرولیکی ثابتی در انباشتگر می گردد که نتیجه آن، تولید برق متناوب بدون تغییرات فرکانسی با توان10 کیلووات است. دستگاه طراحی شده قابلیت ذخیره سازی مطلوب انرژی را دارد و جهت استحصال انرژی امواج ارتفاع کوتاه منطقه، طراحی گردیده است.
    کلیدواژگان: جاذب نقطه ای انرژی امواج، بندر عسلویه، تولید الکتریسیته، خلیج فارس
  • محمدرحیم رمضانیان، مانی مانی بحرکاظمی صفحه 17
    امروزه با توجه به کاهش منابع زیرزمینی و قیمت بالای این منابع در جهان، لزوم صرفه جویی در مصرف این منابع و به طور عام تر منابع انرژی کاملا آشکار و مشهود است. اگرچه کشورهای توسعه یافته و حتی برخی از کشورهای در حال توسعه از جمله کشور ما اقدام به استفاده از منابع دیگر انرژی همانند آب، باد، خورشید و انرژی هسته ای نموده اند، به دلیل عدم کفایت این منابع در مرتفع کردن کل نیازهای انرژی کشور، همچنان منابع زیرزمینی انرژی دارای اهمیت فراوان هستند. لذا تلاش برای صرفه جویی در مصرف این منابع انرژی تجدیدناپذیر بهترین اقدام برای به تاخیر انداختن اتمام این منابع در کنار بهره مندی از فناوری های جدید علمی برای استفاده بهتر و بیشتر از سایر اشکال انرژی است. یکی از مکان هایی که بخش بزرگی از انرژی در آنها مصرف می شود، خانه های مسکونی است. ساختمان-های مسکونی از سقف،کف، دیوار و... تشکیل شده اند که برای صرفه جویی در مصرف انرژی ساختمان ها باید آنها را عایق کاری حرارتی نمود. در این مقاله، بخش دیوارهای بیرونی ساختمان مبنای مطالعه قرار گرفته است. از طرفی، عایق های حرارتی نیز انواع مختلفی دارند. لذا در این مقاله ابتدا چهار نوع دیوار بیرونی ساختمان مدنظر قرار گرفته که عایق های حرارتی در درون این دیوارها تعبیه شده اند. به عبارت دیگر، از ترکیب انواع دیوار های بیرونی با انواع عایق های حرارتی، چهار جانشین دیوار بیرونی انتخاب شده و سپس معیارهایی برای ارزیابی این جانشین ها از طریق مطالعه ادبیات مربوطه انتخاب گردیده است. در مرحله بعد از طریق پرسشنامه های مقایسات زوجی که بین 10 نفر از مهندسین ساختمان توزیع شده و استخراج نتایج حاصل از این پرسشنامه ها، بهترین جانشین دیوار بیرونی از نظر صرفه جویی در مصرف انرژی انتخاب شده است.
    کلیدواژگان: دیوار بیرونی ساختمان، عایق حرارتی، تکنیک فرآیند تحلیل سلسه مراتبی، صرفه جویی در انرژی
  • علیرضا صالحی نی، محمودرضا حقی فام، مجید شهابی صفحه 37
    ورود منابع تولید پراکنده به شبکه توزیع، نحوه بهره برداری و طراحی این شبکه ها را دستخوش تغییر کرده است. تاثیر بر مدیریت توان راکتیو و خازن گذاری در شبکه های توزیع از این دسته می باشد. وجود انواع فناوری منابع تولید پراکنده (DG)، نحوه مدل سازی و ظرفیت گوناگون آنها در شبکه می تواند خازن گذاری بهینه را در شبکه توزیع تحت تاثیر قرار دهد. در این مقاله، تاثیر حضور منابع تولید پراکنده در مکان و ظرفیت خازن های ثابت و سوئیچ شونده مورد بررسی قرار می گیرد. هزینه تلفات انرژی، هزینه تولید توان در شرایط پیک بار و هزینه های خرید و نصب خازن های ثابت و سوئیچ شونده به عنوان تابع هدف درنظر گرفته شده است. الگوریتم ژنتیک بهبود یافته به همراه کدگذاری و اپراتورهای جدید به عنوان ابزار بهینه سازی مورد استفاده قرار گرفته است. مهمترین مشخصه الگوریتم ارائه شده فراهم کردن جدول کلیدزنی خازن های سوئیچ شونده در سطوح مختلف بار می باشد.
    کلیدواژگان: منابع تولید پراکنده، جایابی خازن، کروموزوم سطحی، الگوریتم ژنتیک، توان راکتیو
  • هومن فرزانه، بهاره عباسقلی صفحه 53
    کارخانجات گاز مایع یا تولید NGL (Natural Gas Liquid) یکی از واحدهای عملیاتی مهم و انرژی بر در صنایع بالادستی صنعت نفت می باشند که در آنها میعانات گازی، از گاز استخراج شده همراه نفت جدا سازی شده و جهت صادرات آماده می گردد. آنچه در این تحقیق بدان اشاره خواهد شد، ارائه روش هایی جهت کاهش شدت مصرف انرژی و افزایش کارایی برج متان زدا در واحدهای NGL می باشد. برای این منظور، مدل شبیه سازی فرایند تولید گاز مایع در محیط نرم افزار Hysys توسعه داده شده و نتایج بدست آمده در کارخانه گاز مایع NGL1200 منطقه عملیاتی گچساران مورد ارزیابی فنی و اقتصادی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: بازیافت انرژی، فرایند NGL، برج متان زدا، CCHP و کمپرسور های پروپان
  • زهرا ضمیرایی، سمیه باقی پور صفحه 65
    حذف همزمان آلاینده های آلی از محلول آبی و تولید برق با یک ابزار آزمایشگاهی جدید که ترکیب یک راکتور فتوکاتالیستی و یک پیل الکتروشیمیایی است مورد مطالعه قرار گرفت. سیستم پیشنهادی متکی بر قابلیت کاهش یون های Cu+2 در حضور TiO2، تابش UV (خورشیدی) و یک ماده آلی فداشونده است در محلول آندی پیل فتوراکتوری، Cuo به Cu+2 اکسید شده و دوباره Cu+2 به پایین ترین حالت اکسیداسیونی کاهش می یابد. استفاده از عوامل مختلف فداشونده مانند فرمیک اسید (FA) و گلیسرول (GLY) به همراه دو کاتد مختلف برای این پیل مورد بررسی قرار گرفت که براساس جفت اکسایشی – کاهشی Cu+2/Cuo و دیگری براساس O2/H2O عمل می کند. نتایج حاصل از این کار نشان می دهد که ترکیب یک راکتور فتوکاتالیستی و پیل الکتروشیمیایی برای دستیابی به حذف همزمان آلاینده های آلی از محلول آبی و تولید برق امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: کاهش فتوکاتالیستی، الکترود مس، ماده آلی، تولید برق
  • داود منظور، وحید ماجد صفحه 75

    با توجه به نقش انرژی به عنوان یکی از نهاده های اصلی تولید، هرگونه تصمیم گیری در این زمینه اقتصاد کشورها را تحت تاثیر قرار می دهد. بر این مبنا، تصمیم گیری در مورد آن نیازمند اطلاع از شرایط عرضه و تقاضای انرژی و پیش بینی و برآورد روند آنها در کنار تغییرات تکنولوژیک در عرضه، تبدیل و مصرف انرژی است. این امر یک برنامه ریزی جامع،گسترده و پیچیده را نیازمند است که از آن با عنوان برنامه ریزی انرژی یاد می شود. برنامه ریزی انرژی به مجموعه فعالیت هایی اطلاق می شود که در سطح کلان مطالعه ارتباط متقابل بین بخش انرژی و سایر بخش های اقتصادی اجتماعی با تاکید بر ملاحظات زیست محیطی جهت ایجاد هماهنگی بین عرضه و تقاضا و سیستم های انرژی در مناطق مختلف در سطوح محلی، ملی، منطقه ای و جهانی با ارزیابی محدودیت های سیستم انرژی است.گسترش قابل توجه روش های ریاضی و تکنیک های محاسبه در کنار سرعت روزافزون پیشرفت های سخت-افزاری و نرم افزاری رایانه ای و گسترش روش های جمع آوری آمار که به افزایش کمیت و کیفیت آمار و داده های دنیای واقع منجر شده است، ابزارهای مناسبی را در زمینه برنامه ریزی انرژی فراهم آورده و به بهبود آنها کمک شایانی نموده است. با توجه به اینکه ایران سهم بالایی از منابع انرژی دنیا را در اختیار دارد ولی با توجه به روند مصرف حامل های انرژی در مقایسه با استانداردهای جهانی و پایین بودن نرخ بازده انرژی در کشور، برنامه-ریزی انرژی در سطح ملی و محلی از الزامات سیاستگذاری بخش انرژی می باشد. در این مقاله ضمن معرفی ابزارها و مفاهیم اساسی در برنامه ریزی انرژی، طبقه بندی مدل های انرژی برحسب رویکرد مدل به لحاظ استقرایی یا قیاسی بودن، افق زمانی، پوشش بخشی، رویکرد مدل به لحاظ استفاده از روش های بهینه یابی یا شبیه سازی، سطح همفزونی و پوشش جغرافیایی مدل ها مورد بررسی قرار می گیرد. از معیارهای دیگر طبقه بندی مدل ها می توان به روش های ریاضی مورد استفاده، شدت نیاز به داده ها و اطلاعات، درجه پیچیدگی مدل، و انعطاف پذیری اشاره کرد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی انرژی، برنامه، ریزی بالا به پائین، ریزی پائین به بالا، منحنی یادگیری فن آوری، مدل انرژی، اقتصاد، محیط زیست، نظریه بازی ها
  • مهران ربانی، ولی کلانتر، امیر بنی کریمی صفحه 97
    در این مقاله، نحوه عملکرد سیستم دیوار ترومب و چگونگی برقراری جریان داخل اتاق در حالت دائم و غیردائم مورد بررسی قرار گرفته است. هدف، بررسی اندازه بهینه سیستم (حالت دائم) برای ذخیره بیشتر انرژی و تاثیر آن بر فضای داخلی اتاق از هنگام شروع به کار سیستم تا زمانی که سیستم به حالت دائم می-رسد (حالت غیردائم) و همچنین محاسبه میزان ساعاتی است که انرژی ذخیره شده در دیوار به فضای داخل اتاق در نبود تابش خورشید انتقال می یابد. برای شروع به کار سیستم، فرض شده که تمامی سرعت ها صفر است و فضای داخلی اتاق در حداقل دما که در زمستان است (T=10◦c) قرار دارد و سیستم با شروع تابش خورشید و دریافت انرژی حرارتی خورشید توسط دیوار شروع به کار می کند.
    کلیدواژگان: دیوار ترومب، حالت غیردائم، انرژی حرارتی خورشید
|
  • Mahdi Nazari, Hasan Ghasemi Page 5
    Assaluyeh seaport region of Persian Gulf having short heights of sea wave, its Resulting from low fetch and geographic conditions, Potential power to region for extract this energy and Electric generation is 3.27 kw/m, But This condition causes the short waves, but visibility has been continuously, Over 40 percent of the time in year with frequencies between 1.3 to 1.5 radians per second. In this article, After review and analysis of wave characteristics of the area and determined the dominant frequency waves throughout the year, with Design principles for the visibility Resonant and control Damping on Floating buoy energy absorbing system, A device was designed to point absorber wave energy converter. Buoy energy by internal hydraulic system absorption and Become constant hydraulic pressure in accumulator, The result, Produced no changes in frequency AC power is 10 kilo watt per hours, This device is ideal energy storage capability and designed for extraction Short wave height energy..
  • Mohammad Rahim Ramezanian, Mani Bahrkazemi Page 17
    Nowadays, with reduction of groundwater resources and increase price of these resources in the world, saving in these resources is necessary. Developed countries and some developing countries including our country is using other energy resources such as water, wind, solar and nuclear energy, however, due to inadequacy these resource in satisfying country's needs, still underground sources of energy are very important. Therefore efforts for saving in using these energy resources is the best action to delay, finishing of these sources, moreover, using of new technologies for efficiency using of energy. Residential homes are one of the places where a large portion of energy is consumed. Therefore, the article firstly four outer walls of buildings considered that the thermal insulation within the walls is built. Then criteria for evaluating these alternatives have selected through the study of literature. Finally, questionnaires distributed between10 building engineers and from the results of these questionnaires used to select the best substitute for external wall as for the energy saving.
  • Alireza Salehinia, Mahmoudreza Haghifam, Majid Shahabi Page 37
    A wide penetration of DG in distribution system, operation and designed of these networks has changed. The reactive power management and optimal capacitor placement are the most important characteristics in distribution networks on which the impact of the DGs should be studied. Type of distributed generation (DG) technology, modeling and their diverse capacity can affect the optimal capacitor placement in the distribution systems. In this research fixed and switchable capacitors allocation in distribution networks in the presence of scattered generation units is presented. As a cost function in optimization procedure, cost of energy loss, installation and purchase costs of capacitors and cost of peak power loss are considered. Genetic Algorithm with new coding and operators are used for optimization. One of the significant characteristics of the proposed GA–based method is providing the switching table for allocated capacitors in various load levels.
  • Hooman Farzaneh, Bahareh Abbasgholi Page 53
    In recent years, there has been great incentive to improve the energy utilization with which the existing capital in offshore and onshore surface facilities is utilized. One of the most energy intensive processes in oil upstream industry is natural gas liquid or NGL recovery plant. The main gorge of energy consumption in conventional NGL plants is propane refrigeration. Hence, more attention should be focused on the effective utilization of propane chillers in a NGL plant. In this investigation, a simulation model has been developed on the basis of using novel configurations in Gachsaran NGL1200 in south of Iran.
  • Zahra Zamiraee, Somayye Baghipour Page 65
    The contemporary removal of organic pollutants from aqueous solution and electricity generation is studied in the present work by means of an experimental device resulting from the combination of a photocatalytic reactor and an electrochemical cell. The proposed system relies on the capability of Cu2‏+‏ ions to reduce in the presence of TiO2, (solar) UV radiations and a sacrificial organic agent. In the anodic solution of the combined photoreactor-cell, Cu0 is oxidized to Cu2‏+ and the latter is reduced again to the lowest oxidation state. The use of different sacrificial agents ranging from formic acid (FA) to glycerol (GLY) to glucose (GLU) is investigated along with the adoption of two different cathodes for the cell, the first based again on the couple Cu2‏+‏/Cu0 and the second on the couple O2/H2O. The results of the present work indicate that it is possible to combine a photocatalytic reactor and an electrochemical cell to achieve a contemporary removal of an organic pollutant from an aqueous solution and generate electricity.
  • Davoud Manzour *And Vahid Majed Page 75

    Energy decisions have intensive impacts on national economies. Any energy decision needs information about energy demand and energy supply trends and their projections. It also needs information about technological changes in supply, transformation and consumption sectors. All of that information is needed in comprehensive energy planning. Energy Planning can be defined as a process of developing long-range policies to improve energy decisions through demand and supply balancing respect to environment and help guide the future of a local, national, regional or even the global energy system. Rapid progress made in the field of electronic data processing has led to a boom of computerized tools in the field of energy planning as much as in any other areas of systematic analysis. To this main emphasis is on the balancing production, transformation and distribution of energy commodities respect to environmental considerations. As statistics indicate, Iran has a considerable share of world's energy resources but in one hand energy consumption in Iran is more than world's standards and the other hand, low energy efficiency shows necessity of energy planning in national and local level. So this paper takes the description of energy planning issues and their methodologies. To this energy planning models and tools and their development are introduced briefly.

  • Mehran Rabbani, Vali Kalantar, Amir Banikarimi Page 97
    In this paper, operation of Trombe wall system and how air flows inside the room in a steady and unsteady state has been studied. The goal was to examine the optimal size of the system (steady state) for save more energy and its impact on the interior of the room when system start till the system reaches a steady state (unsteady state) and also calculate the amount of hours that the stored energy in the absence of solar radiation transmitted into the inside of room. Tostartthe system, assumethat allvelocitiesarezero and the interiorroomislocatedin theminimumtemperatureinwinter and systemstartedtoworkwithsolar radiationandthermal energyfromthe sun.