فهرست مطالب

نشریه انسان و محیط زیست
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 13، تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا علیزاده، سوده عابدینی * صفحه 3

    نانو فن آوری علم استفاده از مواد، تجهیزات و دستگاه ها در مقیاس نانو می باشد که کاربردهای گسترده ای در تمامی حوزه ها همچون مهندسی محیط زیست دارد، کاربرد این فن آوری جدید در محیط زیست به منظور تصفیه و سالم سازی آب به کمک نانو فیلترها، تصفیه پسابهای صنعتی، ذخیره سازی و تولید انرژی های پاک، نانو لوله های جاذب گازهای سمی و... روز به روز در حال افزایش است. در این مقاله تلاش شده است تا بطور اجمالی کاربردهای مختلف این علم در بخشهای مختلفی چون استفاده از پیلهای سوختی به منظور تولید انرژی از منابع پاک و سازگار با محیط زیست، استفاده از نانوفیلترها به منظور سختی زدایی و تصفیه آب مصرفی برای نیروگاه ها و همچنین کاربرد های مختلف نانو لوله های کربنی در صنعت از جمله ذخیره سازی هیدروژن در پیلهای سوختی برای افزایش کارایی آنها، جذب گازهای سمی و استفاده از این نانولوله ها به عنوان حسگرهای گازی مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نانو فن آوری، مهندسی محیط زیست، پیل سوختی، نانو فیلتر، نانو لوله کربنی، انرژی
  • نرگس اعتمادی فر، سارا دبیریان، پونه شینی دشتگل صفحه 13
    بررسی اثرات زیست محیطی اکتشاف و استخراج منابع معدنی، امروزه به عنوان بخش جدایی ناپذیر پروژه های معدنی در کشورهای توسعه یافته می باشد. در اقتصاد معدنی نوین، فعالیت های اکتشافی و استخراجی، تا بدانجا توجیه اقتصادی می یابد که موجودیت بشر را به خطر نیندازد. بدین ترتیب درک صحیح از ابعاد زیست محیطی یک مساله سبب می گردد تا فعالیت های اقتصادی، اندیشمندانه هدایت شود. اثرات زیست محیطی مرحله ی استخراج معادن، به مفهوم جابجایی سنگ ها و مواد تشکیل دهند ه ی زمین برای دستیابی به ماده ی معدنی، مهم ترین بخش آلودگی های زیست محیطی معدن کاری را به خود اختصاص داده است. بهم ریختگی وجابجایی زمین به ویژه در معادن روباز همچون میراثی جاودان بر پیکر ه ی زمین باقی خواهد ماند تا در ترکیب با فرایندهای سطحی منجر به واکنش هایی گردد که مهم ترین محصول این واکنش ها، تولید آلودگی است. وفور عنصر مس در طبیعت و تمرکز آن در کانسارهای سولفیدی، سبب می شود تا در اثر اکسایش کانی های سولفیدی به ویژه پیریت در حضور هوا، آب و باکتری ها، پدیده ای به نام نشت اسیدی معادن (AMD) بوجود آید. این پدیده مهم ترین وشایعترین مسئله ی آلودگی زیست محیطی معدن کاری سولفیدی در جهان محسوب می شود. استفاده از بیوتکنولوژی و بیولیچینگ در استحصال مس به خصوص تولید مس ازکانسنگ های کم عیار مس به جای روش های متدوال و مرسوم، از جمله پیرومتالورژی (ذوب) نه تنها باعث کاهش تبعات زیست محیطی تولید مس می شود، بلکه افزایش تولید، کاهش زمان تولید،کاهش هزینه عملیاتی و سرمایه گذاری در استحصال آن را نیز در پی خواهد داشت. در این مقاله با توجه به مطالب گفته شده، به بررسی روش های نوین و سازگار با محیط زیست استحصال مس از کنسانتره (بیولیچینگ مس و هیدرومتالورژی) و مقایسه آن با روش متداول پیرومتالورژی (ذوب) پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: مس، بیولیچینگ، آلودگی، محیط زیست، بیوتکنولوژی
  • رحمت محمدزاده صفحه 21
    کم و کیف آلودگی صوتی به مانند آلودگی هوا، آب و خاک برای عموم چندان ملموس و شناخته شده نیست. احتمالا بخشی از علت این مسئله به غیرقابل رویت بودن و نیز ارتباط غیر مستقیم آن با سیستم های سیاسی و اقتصادی جامعه برمی گردد. با این حال باید توجه داشت که عادت به یک نوع آلودگی دلیل بر مصون ماندن از آن نیست بلکه به معنای کاهش آستانه حساسیت فرد و هرچه بیشتر فرسوده شدن قوای جسمی و روحی و حتی تضعیف حیات موجودات زنده و غیر زنده می باشد. بنابراین در شرایطی که ادامه آلودگی صوتی برای حیات ارگانیسم ها مساعد نیست مطالعه حاضر در راستای کمک به حفظ سلامتی شهرها به صورت توصیفی و با استفاده از منابع اطلاعاتی در دسترس و مشاهدات عینی، درصد کاهش آلودگی صوتی ناشی از وسائط نقیله ای موتوری می باشد. این مقاله در کنار سایر روش های کاهش آلاینده های صوتی، بر بکارگیری توان ها و قابلیت های برنامه ریزی و طراحی فیزیکی چون الگوی توسعه، مکان یابی، ترکیب و توزیع بهینه کاربری ها، منطقه بندی و گسترش فضای سبز تاکید خاص دارد.
    کلیدواژگان: محیط زیست، تکنیک های کاهش آلودگی صوتی، ترافیک شهری، برنامه ریزی فیزیکی
  • مسعود منوری، قاسمعلی عمرانی، فاطمه قنبری صفحه 29
    بررسی محیط زیستی و بهداشتی محل دفن پسماندهای شهری به دلیل ایجاد آلودگی های مختلف، از اهمیت زیادی برخوردار است. مهمترین آلاینده محل دفن، شیرابه ناشی از پسماندها می باشد. شیرابه پسماند می تواند با نفوذ به آبهای سطحی و زیر زمینی موجب آلودگی این منابع شود.
    محل دفن پسماند رشت در فاصله 15 کیلومتری رشت و در منطقه سراوان واقع شده است.این محل در کنار یکی از سرشاخه های رودخانه سیاهرود، به نام رودخانه کچا قرار دارد. رودخانه کچا پس از پیوستن به رودخانه سیاهرود به نام زرجوب،با اتصال به رودخانه گوهررود در منطقه پیربازار، وارد بخش شرقی تالاب انزلی می شود. این رودخانه بار آلودگی ناشی از شیرابه پسماند به همراه دیگر آلاینده های شهری، صنعتی و کشاورزی که طول مسیر دریافت می کند را در تالاب انزلی تخلیه می نماید.
    در این تحقیق که در سالهای 86-1385 انجام گرفت، وضعیت محل دفن پسماند شهر رشت و همچنین رودخانه کچا از نظر آلودگی ناشی از شیرابه بررسی گردید. برای این منظور، پارامترهای TP[1]،pH، DO[2]،BOD[3]، COD[4] در دو فصل تابستان و زمستان مورد آنالیز قرار گرفتند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که تمام پارامترهای مورد مطالعه بیش از حد مجاز سازمان حفاظت محیط زیست بوده است. به اضافه آلودگی ناشی از شیرابه در مقایسه با نتایج آزمایشات سال 1376 افزایش چشمگیری داشته است.
    کلیدواژگان: شیرابه، پسماند، محل دفن، رشت
  • ستاره مهرخو صفحه 35
    در پمپ های حرارتی زمین گرمایی، تبادل گرما با زمین توسط مبدل حرارتی زمینی انجام می شود. به عبارت دیگر مبدل حرارتی زمینی برای استخراج انرژی گرمایی از زمین یا تزریق انرژی گرمایی به آن نصب می شود. از آنجایی که عمق چاه این مبدل تاثیر بسیاری بر هزینه اولیه و کارکرد سیستم می گذارد، دقت در محاسبه آن اهمیت فراوانی دارد. روش های مختلفی برای محاسبه عمق چاه مبدل حرارتی زمینی وجود دارد. ظرفیت پمپ حرارتی زمین گرمایی و ویژگی های خاک محلی مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر عمق چاه و طول مبدل حرارتی زمینی هستند.
    در این مقاله، ابتدا ویژگی های مهم خاک بررسی می شوند. سپس، پنج روش اصلی موجود برای محاسبه عمق چاه مبدل حرارتی زمینی بررسی و پارامترهای مطرح در هریک معرفی می شوند. یک مورد ساختمان نمونه، بررسی و محاسبات لازم با توجه به شرایط آب و هوایی کشور، شرایط خاک، و بارهای گرمایشی و سرمایشی آن ساختمان انجام می شوند. عمق چاه مورد نیاز برای ساختمان نمونه با استفاده از روش های مطرح شده، محاسبه و نتایج با هم مقایسه می گردند. در نهایت، ضمن مقایسه این روش ها با یکدیگر، اولویت استفاده از آنها مشخص می شود.
    کلیدواژگان: پمپ حرارتی زمین گرمایی، مبدل حرارتی زمینی عمودی، عمق چاه، ظرفیت پمپ حرارتی، دمای زمین
  • مریم بهداروند، سید محسن حسینی، سید محمدباقر نبوی، احسان صیاد صفحه 49
    به منظور بررسی تغییرات احتمالی دما در یک محیط جنگلکاری شده نسبت به محیط بدون پوشش درختی، منطقه ای به مساحت 50 هکتار از اراضی جنگلکاری شده پشت سد دز واقع در منطقه شهیون شهرستان دزفول انتخاب گردید. برای انجام مقایسه داده ها محدوده ای نیز به وسعت 10 هکتار بعنوان شاهد در خارج از محدوده جنگلکاری در نظر گرفته شد. سپس به صورت تصادفی سیستماتیک3 دماسنج ماکزیمم- مینیمم در ارتفاع ثابت 520 متراز سطح دریا در قسمت جنگلکاری شده و 3 دماسنج نیز در منطقه بدون پوشش در همان لاین ارتفاعی کارگزاری گردید. داده های بدست آمده طی یک ماه پس از گردآوری و آنالیز نشان دادند که تفاوت دما در دو منطقه بسیار چشمگیر و نزدیک به 3 درجه سانتیگراد می باشد. نوسانات دمایی نیز به طرز معنی داری در منطقه جنگلکاری شده کمتر از قسمت جنگلکاری نشده بوده است.
    کلیدواژگان: تغییرات دمایی، جنگلکاری، بادام کوهی(Amygdalus scoparia)، زاگرس میانی، دزفول
  • لیلا رئیسی صفحه 55
    یکی از راه های گسترش اجرای مقررات محیط زیستی، در سطح بین المللی، گسترش دامنه مسئولیت بین المللی کشورهای ناقض مقررات مذکور است. در این راستا در سالهای گذشته تلاش های جدی صورت گرفته است، بنحوی که موجب بروز تحولات چشمگیری در این موضوع شده است. امروزه در حوزه مسولیت بین المللی ناشی از خسارات زیست محیطی می توان از تحولاتی همانند گسترش دامنه مبنای این نوع مسولیت از مسولیت ناشی از خطاء به اصل مسولیت ناشی از خطر، توسعه دامنه مسولیت زیست محیطی به بخش خصوصی، پذیرش مسولیت کیفری برای ایجاد کنندگان خسارات زیست محیطی و برخی تحولات دیگر نام برد، که همگی در مجموع حاکی از تغییر و تحول در رژیم مسولیت در حوزه محیط زیست در سطح بین المللی است و کنوانسیون بازل نمونه خوبی برای نشان دادن تحولات مذکور است.
    کلیدواژگان: مسولیت بین المللی، خسارات زیست محیطی، کنوانسیون بازل
  • کیوان شادمان صفحه 63
    جهانی شدن حاصل برهم خوردن نظم سنتی فضا و زمان است که به واسطه جدایی فضا و زمان از مکان پدید می آید؛ این فضا و زمان جدا شده از مکان، در گستره ای نامتناهی با یکدیگر ترکیب و هماهنگ شده، امکان کنش و روابط اجتماعی را در جامعه ای بسیار بزرگ تر فراهم می کند.بنابراین به نظر می رسد گستره تاثیرگذاری و تاثیرپذیری جریان اطلاعات در روند جهانی شدن بر هویت شهرها و فضاها و مکان ها معطوف به انواع پیوند و رابطه بین فرد با این جامعه جهانی و جریان اطلاعات باشد که با نگاهی نو بر مقوله هویت مکان، مختصاتی جدید را بنیان می نهد.
    بررسی ارتباط فرهنگ اسلامی، ارتباطات و جریان اطلاعات در روند هویت بخشی به مکان ها و فضاهای شهری لازم است؛ علیرغم آنکه مفاهیمی نظیر فضای مجازی، کالبد مجازی و شهر مجازی مکررا مورد استفاده قرار گرفته است، در مرجع منسجم مدون علمی جمع آوری و تدقیق نگردیده، که این مقاله سعی دارد مفاهیمی از این دست را که مباحث روز دنیاست تنظیم، تدوین و تبیین نماید.
    مهمترین هدف پژوهش دسترسی به پایه نظری مستدل در ارتباط با تاثیرات عوامل مختلف بر هویت مکان است؛ در اصل آنچه به تغییرات کالبدی در شهر منجر می شود، حائز ویژگی هایی شده که منتج از مولفه هایی است که در عرصه فناوری های نو و نگرش جدید قابل طبقه بندی است.
    کلیدواژگان: هویت مکان، هویت بخشی، کالبد شهر، روانشناسی محیط، خاطرات جمعی
|
  • Reza Alizadeh, Soodeh Abedini Page 3

    Nanotechnology is science of employment materials device and systems in Nano scale that applications of Nano technology is reach in environmental engineering. For example water treatment by Nano filtration wastewater treatment clean energy production and nanotube for toxic gas adsorption. In this paper and research several application of this science for example fuel cell for energy production from clean sources, using from Nano filters for remove of hard water, water treatment for power plants, several application of carbon nanotube in the industry for example hydrogen storage in fuel cells for increase of yield them, toxic gas adsorption, using them instead of gas sensors.

    Keywords: Nanotechnology, environmental engineers, fuel cell, Nano filter, carbon nanotube
  • Narges Etemadi Far, Pooneh Sheini, Sara Dabirian Page 13
    Environmental effects of exploration and extraction of mineral Resources as an integral part of today's mining project are developed. In a new mineral economic activities of exploration and extraction while have an economic justification that are not be dangerous for existence of a human. Thus correct understanding regarding environmental dimension of the problem cause economic activity to be guide by thoughtful. The environmental impact of mining in concept of rock movement and mineral ingredients to achieve the mineral substance are dedicated the most important part of environmental pollution of mining. Disorganization and displaced land especially open mines will remain like an enteral legacy on earth until combined with the surface process that lead to reaction, the most important product of this reaction is pollution. Abundant of copper element in nature and focus on sulfide ore is due to oxidation of sulfide minerals in the presence of weather, water and bacteria phenomenon occur that we call acid mine. This phenomenon is considered as the most important and most common problem of environmental pollution of the world sulfide mining. The use of biotechnology and bio leaching of copper extraction especially copper production from low grade mine of copper instead of common methods not only reduce the environmental implication of copper production it will also increase production, reduce production time, reduce operational costs and investment in extraction. In this paper according to the subjects were told regarding investigation new method and environmentally friendly extraction of copper from concentrate and comparison common methods of melting will be discussed.
    Keywords: Copper, Bio, leaching, Environment, Biotechnology
  • Rahmat Mohammad Zadeh* Page 21
    Quantity and quality of noise pollution is not known for people maybe because it is not touchable like air, soil and water pollution. Probably, part of this problem rises from its invisible nature and also indirectly stems from the political and economic systems of the society. However, it should be noticed that, getting used to one type of pollution is not preservative, because it denotes the reduction of individual sensitivity thresholds and decreased physical and mental powers. Continuing noise pollution is not suitable for none of the organisms, accordingly the main purpose of this study is to help urban health preservation against noise pollution resulting from motorized vehicles. The methodology used in this paper, is descriptive with the utilization of accessible information records and references and objectiveobservations. This paper especially emphasizes on planning potentials and physical designs such as developmental pattern, location, composition, distribution of land uses and the extension of green spaces along with other noise pollution reduction procedures.
    Keywords: Environment, Noise Reducing Techniques, Urban Traffic, Physical Planning
  • Masoud Monavari, Ghasemali Omrani, Fatemeh Ghanbari Page 29
    Study of environmental and sanitary environment of land fill of urban solid wastes is very important due to creation of different pollutions. The most important pollutant, is leachate of the resulting from solid wastes. Solid waste leachate may penetrate in to surface and underground water and pollute these resources. Rasht solid waste land fill has been located in 15 km Rasht at Saravan area. This place near one of the sources of Siahroud River,namely Kacha River. Kacha River joins Siahroud River, and is named Zarjoub. Then it joins Goharroud River in Pirbazar area and enters eastern part of Anzali wetland. This river evacuate the pollution resulting from solid waste leachate to gather with other urban, industrial and agricultural pollutants that it receives with in its route at Anzali wetland. In this research conducted in the year 2007-2006, the statues of Rasht city, and also Kacha River was studied regarding the pollution due to leachate. For this purpose, parameters BOD,DO,PH,TP and COD were studied in two seasons of winter and summer. The results of this research show that all parameters under our study exceed the mounts authorized by environmental protection organization. Furthermore, the pollution resulting from leachate showed remarkable increase in comparison with the results of 1977 experiments
    Keywords: Leachate, Solid waste, Land fill, Rasht
  • Setareh Mehrkhou Page 35
    In geothermal heat pumps, the heat exchange with ground is performed by the ground heat exchanger. In fact, the ground heat exchanger is installed to extract or inject the thermal energy from/to the earth. The borehole depth of this heat exchanger has a major effect on the system investment cost and operation; thus, this parameter must be computed with a high accuracy. There are various methods to compute the borehole depth of ground heat exchanger. The geothermal heat pump capacity and the regional soil characteristics are the main parameters which affect the borehole depth and size of the ground heat exchanger. In this paper, the important soil characteristics are first introduced. Then, the main five methods for computing the borehole depth of ground heat exchanger are investigated with their effective parameters. Finally, these methods are compared and their application priority is determined.
  • Maryam Behdarvand, M.Hosseini, E.Sayad Page 49
    In order to survey on probably variety of temperature in a planted area compare to none planted area selected 50 Ha of planted land of near the Dez dam in shahyon of Dezful. For data comparing selected area 10 Ha as well as buffer zone in out of planted land. Then based on Random-systematic method, 3 thermometer maximum-minimum in the stable line altitude 520 meter up the sea level in planted land & 3 thermometer in none planted land in same line were installed too. Harvested data duration one month after assemblage and analysis showed that temperature difference in two areas was very salient and it was proximate to 3 c. Temperature vibration in plated land lower than none planted land meaningful.
    Keywords: temperature differences, planted land, Amygdalus scoparia, Middle Zagrus
  • Leyla Raisi Page 55
    One way to expand the level of the international environmental regulations, expand the scope of the international responsibility of the countries are incomplete mentioned regulations. In this regard, in a previous years have been made serious efforts so that this issues has caused significant changes.Nowadays, In the scope of the international responsibility arising from environmental damage can be named such as widening the scope this kind of responsibility, Expanding the scope of this responsibility to the responsibility of the risk of liability arising from errors.Range of environment responsibilities to the private sector.The acceptance of criminal liability for environmental damage and some other development named All of suggests a changes in regime in the area of environmental responsibility at the international level and Bazel convection is a good example to illustrate the mentioned changes.
    Keywords: International Responsibility, Environmental damage, Bazel convection
  • Keyvan Shademan Page 63
    Globalization as a result from the traditional chronological/spatial order collapse is occurring regarding the isolation of Space/Time from Place; this is isolated Space/Time in a infinite field get combined to prepare for possibility of interaction as a social material. Therefore it seems that, the realm of data stream influence in the globalization trend of “Urban/ Space/Place” Identity is related to several connections of people and this data stream and the whole society that it is going to establish a new situation by a new vision of Place Identity Definition. A serious look must be taken at Islamic culture and data stream influences as the main part of establish the identity of urban spaces/places; in spite of some definition such as virtual space, virtual body and virtual city look so familiar, they are not described scientifically in Persian resources. One of the aims of this article is presenting a precise research in this field. As the most important end, this article tries to approach a theoric base for the influences and several factors concerning Place Identity.
    Keywords: Place identity, Identity, Body of city, Environmental psychology, collective memories