فهرست مطالب

انسان و محیط زیست - سال نهم شماره 2 (پیاپی 17، تابستان 1390)

نشریه انسان و محیط زیست
سال نهم شماره 2 (پیاپی 17، تابستان 1390)

  • 88 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/05/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پروین نصیری، محمدرضا منظم، سمیه فرهنگ دهقان، مهدی جهانگیری صفحه 3
    امروزه صدای بیش از حد به عنوان خطر شغلی فراگیر با اثرات سوء فراوان مطرح است، از این رو بسیاری از صنایع به دنبال یک راه حل اقتصادی و موثر برای حل این موضوع می باشند. این تحقیق جهت تدوین مدلی برای انتخاب یک بخش به عنوان اولویت نخست کنترل صدا از میان سایر بخش های یک مجتمع پتروشیمی صورت پذیرفت. بدین منظور معیارهایی چون: تعداد کارکنان در معرض، ساعت مواجهه آن ها و گستره های تراز فشار صوت مورد توجه قرار گرفتند. مطابق روش وزن دهی و بر مبنای این معیارها فاکتورهای وزنی تعیین و در نهایت رابطه محاسباتی واحدی تحت عنوان شاخص NCPI ارایه گردید. مراحل کار بدین ترتیب بود که بعد از اتمام اندازه گیری ها ابتدا گستره های تراز فشار مد نظر در هر بخش محاسبه شد. آن گاه با در نظر گرفتن تعداد کارکنان در معرض و ساعت مواجهه آن ها مطابق معادله NCPI اولویت کنترلی مشخص گردید. بر حسب شرایط کاری مجتمع جهت اخذ تدابیر کنترلی تصمیم به انتخاب یک بخش از میان بخش های روباز و یک بخش نیز از بین فضاهای سربسته مجتمع (سوله ها) گرفته شد.
    نتایج محاسبات حاکی از آن بود که در بین بخش های مختلف مجتمع پتروشیمی تحت بررسی بخش فشرده سازی واحد هوا با شاخص NCPI 32/0 در راس نقاط آلوده این صنعت قرار دارد و سوله RO با کسب نمره 82/0 نسبت به سایر فضاهای بسته با اختلاف فاحشی در رتبه نخست طرح اولویت بندی قرار می گیرد. بنابراین با انجام این محاسبات به راحتی اولویت های نخست تعیین و با شناسایی منابع اصلی آن ها و اتخاذ طرح های کنترل مهندسی و یا مدیریتی مناسب می توان میزان مواجهه کارکنان را در آلوده ترین نقاط صنعت کاهش داد.
    کلیدواژگان: آلودگی صوتی، شناسایی اولویت کنترل، شاخص NCPI، صنعت پتروشیمی
  • طاهره احمدی پور صفحه 11
    در مقاله حاضر با تکیه بر دیدگاه زبان شناسان زیست محیطی برخی از مسایل زبانی زبان های بشری که بر جهان بینی کاربران آن زبان ها اثر گذاشته است، مطرح می شود. مساله زبانی مورد نظر حاکی از این است که واژگان و دستور زبان های بشری امروزه در حکم ابزاری در دست اربابان قدرت و سرمایه است تا به میل آن ها واقعیت از مسیر اصلی خود دور شود و جهانبینی و بینش دلخواه آن ها در ذهن عامه مردم ایجاد گردد. این به گونه ای است که خود این مردم نیز از این جریان بی اطلاع هستند و به این روند کمک می نمایند. لذا این مقاله با ارایه شواهدی آشکار به بررسی و بحث در خصوص این مسایل زبانی می پردازد و با بررسی گفتمان هایی چون گفتمان علمی و اقتصادی، نیاز امروز زبان بشری برای برنامه ریزی زبانی را اعلام می دارد و براین باور است که برنامه ریزان و سیاست گذاران زبانی ضمن آگاهی دادن و حساس کردن کاربران زبان از واقعیت موجود، باید با برنامه ریزی صحیح، سعی در تغییر نگرش و نوع تعقل گویندگان بنمایند. از آن جایی که مساله زبانی فوق در جامعه زبانی ما قابل مشاهده است، پیشنهاد می شود فرهنگستان زبان و ادب فارسی به عنوان مهمترین ارگان رسمی برنامه ریز زبانی در ایرن، بررسی در خصوص مسایل زبانی مرتبط با اکولوژی زبانی را در برنامه های زبانی خود لحاظ نماید.
    کلیدواژگان: زبان شناسی زیست محیطی، زمین، برنامه ریزی زبانی، جهان بینی، فرهنگستان زبان و ادب
  • رضا ارجمندی، لیلا حاجیان * صفحه 19

    طبیعت گردی گرایش نوین در صنعت جهانگردی است که انگیزه اصلی آن گردشگری، مشاهده و لذت از چشم اندازهای طبیعی و فرهنگی بوده و یکی ازمنابع جدید درآمد در راستای توسعه پایدار محسوب می گردد. طبیعت گردی سفری مسئولانه از نظر محیط زیست است که باعث ترویج حفظ محیط زیست می گردد. تالاب شادگان به لحاظ داشتن چشم اندازهای بی نظیر و منحصر به فرد از پوشش گیاهی، وجود جاذبه های فرهنگی و برخورداری از سواحل و نزدیکی به کشورهای حوزه خلیج فارس می تواند به یکی از قطب های مهم طبیعت گردی تبدیل گردد. هدف این تحقیق بررسی نقاط ضعف، قوت و همچنین تهدید ها و فرصت های ناشی از ایجاد و توسعه صنعت طبیعت گردی در تالاب شادگان و تحلیل این عوامل با استفاده از مدل SWOT می باشد. در این مدل ارزیابی کننده «نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدیدها» بهترین راهبرد برای فرآیند برنامه ریزی راهبردی طبیعت گردی محسوب می شوند. ابتدا براساس بازدیدهای به عمل آمده نقاط قوت، شعف، فرصت ها و تهدیدات طبیعت گردی در تالاب شناسایی گردید. سپس براساس نظرات متخصصان و گردشگران به هر یک از عوامل وزن و امتیاز داده شده است. امتیازات وزن دار از ضرب وزن هر عامل در امتیاز آن به دست آمده است. براساس نتایج به دست آمده از تحلیل عوامل داخلی (با نمره نهایی 9/2) و عوامل خارجی (با نمره نهایی 06/3) مشخص گردید که تالاب شادگان با مدیریتی یکپارچه براساس عناصر زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی پتانسیل تبدیل به یکی از قطب های مهم طبیعت گردی را دارا می باشد.

    کلیدواژگان: تالاب شادگان، طبیعت گردی، مدل SWOT
  • سپیده قادری، حمید طاووسی، مجتبی جلیلی صفحه 27
    واحدهای کلرآلکالی که با سل های جیوه کار می کنند، سبب آلودگی هوا با انتشار جیوه به جو، آلودگی خاک با تولید پسماندهای جامد، آلودگی آب و جانداران آبزی با پساب خروجی و آلودگی محصولات می گردند. البته هنوز استاندارد مشخص در زمینه حد مجاز جیوه در محیط زیست (آب، هوا و خاک) منتشر نشده است. ولی آنچه مشخص است جیوه یک عنصر سمی است و پتانسیل تجمع زیستی بالایی دارد و مشکلات جسمی وخیمی از قبیل بیماری میناماتا را ایجاد می کند. هدف از این مقاله بررسی انتشار جیوه از واحدهای کلر- آلکالی، اثرات مخرب جیوه بر محیط زیست و انسان است. روش مورد استفاده در این تحقیق از نوع پیمایشی است.
    واحد های کلرآلکالی جزء مواردی هستند که باید قبل از استقرار حتما ارزیابی اثرات زیست محیطی برای آن ها انجام شود تا اثرات این واحدها برمبنای شرایط فیزیکی، بیولوژیکی و اقتصادی واجتماعی محل برآورد گردد. صنعت کلرآلکالی به عنوان عمده ترین منبع رهاسازی جیوه به محیط زیست معرفی شده است. به این دلیل، طی دومین نشست کمیته مذاکرات بین الدولی ممنوعیت الزام آور جیوه که بهمن ماه 1389 در چیبای ژاپن برگزار شد، مقرر گردید که تمام کشورها طی یک اقدام ملی با تعیین زمان مشخص اقدام به تغییر فرآیند یا برچیدن واحدهای کلرآلکالی نمایند.
    درحال حاضر مصرف جیوه پتروشیمی بندر امام حدود 30 تن در سال می باشد که از منابع خارجی تامین می شود. طرح تغییر فرآیند واحد کلرآلکالی بندر امام از روش جیوه ای به روش غشایی تصویب شده و برآورد شده است که تا سال 1392 جیوه به کلی از فرآیند تولید حذف گردد. واحد کلر آلکالی پتروشیمی بندر امام اقداماتی در راستای کاهش اتلاف جیوه انجام داده اند که در این مقاله به آن ها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: جیوه، واحد کلرآلکالی، محیط زیست، آلودگی
  • امیرحسین حلبیان، مهران شبانکاری*، جعفر گنجعلی صفحه 35

    ملاحظات زیست محیطی تا سال های زیادی در توسعه کشورها نادیده انگاشته می شد. در سه دهه آخر قرن 20 و آغاز قرن 21 فاکتورهای زیست محیطی نقش مهمی را در جهت و سرعت توسعه ملت ها بازی کرده اند و در مقابل توسعه انسانی نیز توازن زیست محیطی کره زمین با به عنوان یک مکان قابل سکونت مختل کرده است. از جمله معضلات زیست محیطی در عصر حاضر می توان به مسئله آب و نیاز به بهره برداری بهینه از آن اشاره نمود. به لحاظ این که رودخانه ها به عنوان یکی از مهم ترین منابع تامین آب شیرین مصرفی بخش های صنعت، کشاورزی و شهری دارای اهمیت وافری هستند و با توجه به بحران کمبود آب و توسعه صنعتی در افق ایران 1400، برنامه ریزی و رسیدگی جدی به کیفیت آب رودخانه های کشور بسیار ضروری و حیاتی است. در این رابطه، رودخانه زاینده رود به عنوان مهم ترین رودخانه ای که در مرکز فلات ایران جریان دارد با حجم 1720 میلیون متر مکعب یک زیست بوم پویای منطقه ای را به وجود آورده است که به دلیل داشتن اهداف چند منظوره نظیر تامین آب کشاورزی، تامین آب شرب شهر اصفهان و شهرهای همجوار و صنایع از کیفیت ویژه ای برخوردار است. با این تفاسیر، این شریان حیاتی و منبع مهم آبی مدت مدیدی است که با مسئله تهدید کننده آلودگی مواجه است. عدم برنامه ریزی و رسیدگی به این معضل با توجه به توسعه استان اصفهان در ابعاد مختلف در آینده ای نه چندان دور به تهدید جدید زیست محیطی اقتصادی برای کشور تبدیل خواهد شد. بدین ترتیب بحران کمبود آب از یکسو و تامین نیازهای آبی استان اصفهان و چند استان همجوار توسط رودخانه زاینده رود از سوی دیگر انجام تحقیقاتی جامع پیرامون آلودگی های آن از نظر کمی و کیفی و استفاده از ابزاهای مدیریتی در جهت پیش بینی وضعیت کیفی آب این رودخانه و پیشگیری از آولدگی روزافزون آن را ایجاب می کند. پژوهش حاضر با روش توصیفی، اسنادی و آماری به بررسی منابع آلاینده و آلودگی های زیست محیطی این رودخانه می پردازد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که مهم ترین منابع آلاینده رودخانه زاینده رود عبارتند از: الف- پساب های کشاورزی ب- فاضلاب های صنعتی ج- فاضلاب های شهری- خانگی. این منابع آلاینده مهم که پساب آن ها در رودخانه تخلیه می شود بر روی کیفیت آب رودخانه به ویژه در پایین دست تاثیر منفی می گذارد و قدرت خودپالایی رودخانه را در پایین دست نقاط تخلیه با توجه به تقلیل دبی در این بخش ها کاهش می دهد. در خاتمه با یک نگاه ترکیبی- محیطی به منظور تعدیل اثرات آلودگی های زیست محیطی و بهبود کیفی رودخانه در طول مسیر، راهبردها و برنامه های پیشنهادی جهت بهسازی، پایداری محیطی و خودپالایی رودخانه زاینده رود برای نیل به توسعه پایدار ارایه شده است.

    کلیدواژگان: رودخانه زاینده رود، آلاینده های آب، پسابهای کشاورزی، فاضلاب های صنعتی و شهری، پایش
  • فرشته احمدی، حسنعلی لقایی صفحه 51
    بافت های فرسوده شهری تصوری از بافت قدیمی شهر که به دلایلی احیاء و باززنده سازی نشده را در ذهن ایجاد می کند. این ذهنیت از بافت های فرسوده که بیشتر کهنگی بافت را نمایان می کند، مانعی برای تعریف جامعی از بافت های شهری مشکل دار که نوسازی در آنها کاسته شده و در نهایت رو به فرسودگی نهاده اند می شود. حال آن که بافت های مساله دار شهری عبارتند از: بافت های شهری که وجود عوامل مختلف در آن، سبب کاهش ارزش کیفی و کمی زندگی انسان می شود و با پایین آمدن ارزش هیا سکونتی، نوسازی و احیای بافت انجام نشده و ساکنان آن کم کم مهاجرت می کنند. آسیب شناسی شهری و شناسایی بافت های فرسوده از یک سو و شناسایی ریشه های ایجاد بافت های فرسوده از سوی دیگر، سبب یافتن راه حلی برای کاهش بافت های مساله دار در شهر می شوند. توجه به این مطلب مهم است که فرسودگی بافت شهری از درون خود بافت پدید می آید و هر بافت نوساز هم می تواند ریشه های فرسودگی و ناسازگاری را از همان ابتدا در درون داشته باشد. لذا شناخت، مطالعه و بررسی علل، مسایل و مشکلاتی که سبب ایجاد ناسازگاری در بافت می شود و سبب فرسودگی می شود، منجر به ذکر راهکارهایی، برای اصلاح و بهسازی بافت های موجود و پیشگیری از پدید آمدن این بافت های مساله دار می شود. در همین راستا در این مقاله با دسته بندی بافت ها و عوامل فرسودگی آن ها راهبردهای پیشگیری از بروز شرایطی که چنین بافت هایی را در طول زمان ایجاد می کنند، پیش روی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: بافت فرسوده شهری، کاهش ارزش های سکونتی، نوسازی و بهسازی
  • حبیب زارع احمدآبادی، سمانه کشایی*، محمد جوانمردی، محمدرضا زارع بنادکوکی صفحه 57

    با گسترش روز افزون فناوری نانو، کاربرد آن نیز در تکنولوژی های مختلف توسعه پیدا کرده است.. اما علیرغم این گسترش، تاکنون تحقیقات اندکی در زمینه شناسایی پتانسیل اثرات سوء این مواد بر انسان و محیط زیست صورت گرفته است. در حالی که ارزیابی خطرات زیست محیطی در همان مرحله ی اولیه ی تولید علم می تواند تاثیرات چشم گیری بر پیشگیری از آسیب زیست محیطی و تاثیرات پیش برنده ای بر توسعه پایدار علم داشته باشد.
    در این پژوهش ابتدا با استفاده از ادبیات تحقیق، حوزه های تحقیقاتی نانو و همچنین مولفه های مختلف ریسک شناسایی شده اند. سپس با استفاده از فرایند داده کاوی، اطلاعات لازم از کلیه پژوهش هایی که در سایت اطلاعاتی Scopus وجود ارند استخراج شده است. در پایان با استفاده از تکنیک شبکه های عصبی داده های به دست آمده مورد تحلیل قرار گرفته است.
    نتایج این پژوهش نشان داد که نانو ذرات، نانو الیاف و ساختارهای معدنی بیشترین تاثیر را بر ریسک زیست محیطی دارا می باشند. در این میان، تحقیقات حوزه ی نانو ذرات در ایجاد ریسک های جزیی سرطان زایی، خطرناک برای محیط های آب زی و حساسیت زای پوستی بیشتر از سایر حوزه ها موثر بوده اند.
    کنترل، نظارت و مدیریت نانو مواد در تمامی مراحل چرخه عمر؛ از تولید ایده و ساخت و کاربری تا دفع آن در محیط، به خصوص در حوزه ی نانو ذرات، نانو الیاف، نانو فیبرها و نانو لوله ها در کاهش ریسک این مواد برای انسان و محیط زیست بسیار موثر خواهد بود

    کلیدواژگان: نانوتکنولوژی، ریسک زیست محیطی و سلامت انسان، داده کاوی، شبکه عصبی
  • جعفر نوری، رضا ارجمندی، سید پویا مشیری * صفحه 73

    به منظور تعیین کاربرد در خور و مناسب یک منطقه می بایست از لحاظ معیارهای زیست محیطی و اجتماعی کاربری برگزیده شده نیز باید مناسب باشد و از سوی دیگر در این امر تصمیم گیری نقش هر یک از معیارها از نقطه نظر تاثیر گذاری با معیارهای دیگر ممکن است کم رنگ تر باشد.
    در این تحقیق به منظور تعیین کاربری منطقه دارآباد تهران از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی استفاده شه است بدین ترتیب که پس از جمع آوری اطلاعات میدانی و کتابخانه ای پیرامون منطقه مورد مطالعه و شناسایی متخصصین و کارشناسان مربوطه و مصاحبه با آنها، سه گزینه اکوتوریسم، برداشت منطقی از منطقه وحفاظت به منظور مدیریت بهینه منطقه انتخاب و همچنین نمودار درختی هدف، معیارها و زیر معیارها تشکیل گردید و با استفاده از 21 پرسشنامه با بهره گیری از نظرات کارشناسان هر یک از جداول مقایسه زوجی مربوط به فرآیند تحلیل سلسله مراتبی نمره دهی شد و پس از آن که در ادامه داده ها توسط نرم افزار 11 Expert Choice تحلیل گردید پپس از ترکیب نظرات متخصصان هر یک از گزینه ها با معیارها و هر یک از معیارها با زیر معیارها مقایسه زوجی شدند.
    مشخص گردید که بین سه گزینه اکوتوریسم، برداشت منطقی از منطقه و حفاظت به منظور مدیریت بهینه دارآباد به ترتیب گزینه های اکوتوریسم، گزینه حفاظت و گزینه برداشت منطقی به نسبت اولویت کاربری ها برگزیده شدند.

    کلیدواژگان: اکوتوریسم، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، تعیین کاربری، منطقه دارآباد، تهران
|
  • Parvin Nassiri, Mohammad Reza Monazzam, Somayeh Farhang Dehghan (Corresponding Author), Mehdi Jahangiri Page 3
    Today, one of the most significant risks that worker face is noise. Many workplaces expose you to high levels of noise for prolonged periods, which can cause many occupational disorders. This paper presents a model to select the first priority area for noise control measures. For this purpose, criteria were defined. These criteria included: the number of workers exposed, their exposure times and sound pressure level ranges in different plant parts. The weighting factors were determined according to the weighting methods and above criteria. Finally, a formula has been suggested as an index of noise control Priority (NCPI). The value of these weight factors has been different based on the environmental noise levels and their risk levels. After the numbers of stations that have the mentioned ranges of sound pressure levels were calculated in different plant parts, then the priorities for noise abatement were identified according to NCPI equation. Regarding the working conditions at Fajr petrochemical plant, we decide to have two choices as first priority one of the outdoor parts and another of the enclosed spaces. The results indicate that section "Compression" of part Air had been at the top places polluted of this industry (NCPI= 0.32) and salon "RO" is placed in the first rank than other indoor areas (NCPI= 0.82). through these calculation, the first priority will be easily determined, and the main sources will identified, so we can reduce worker exposure in the most hazardous areas
    Keywords: Noise pollution, Identification of priority to control, Noise control priority Index, Petrochemical Plant
  • Tahereh Ahmadipour (Corresponding Author) Page 11
    This study aims to put some language problems forward that influence on people's word view based on linguistic ecology. The problem is that nowadays the lexicon and grammar of most languages are considered as some means in the hands of the authorities of power and money to distract the reality through grammar and make their favorite attitudes in people's mind. The people also are not aware of this and they themselves participate to this distraction. This article with some clear evidences from economic and science discourses tries to investigate the mentioned subject and show that there is a need for language planning. It has been proved that language planers as well as policy makers should make people aware of the disaster and try to change the wrong attitudes and form some new ones in favor of reality. The last word is a suggestion for Persian and Literature Academy to consider linguistic ecology problems I its future linguistic plans
    Keywords: Keywords: Linguistic ecology, Language planning, Persian, Literature Academy
  • Reza Arjemadi, Leila Halajian (Corresponding Author), L.Halajian@Gmail.Com Page 19

    Ecotourism is the new branch of tourism industry that the main motivations of it are tourism, observation and enjoy the natural and cultural landscapes and it is one of the new sources of revenue based on sustainable development. It is environmentally responsible travel that promotes the environment preservation. Shadegan wetland can became the one of the major hubs in ecotourism because of unique landscape of flora, cultural attractions, having beaches and adjacency of Persian Gulf countries. The aim of this study is investigation the strengths and weaknesses, and also threats and opportunities arising from the development of ecotourism industry in Shadegan wetland and analysis of these factors using of SWOT model. In this evaluating model, strengths, weaknesses, opportunities and threats are the best strategy for the strategic planning process. Firstly based on visits, strengths, weaknesses, opportunities and threats of ecotourism were recognized in wetland. Then based on experts and tourists ideas, weights and scores and given to each factors. The weighted factors were calculated by multiplying of weight of each factor on its score. Based on results of analysis of internal factors(with final score of 2.9) and external factors (with final score of 3.06), it was clear that Shadegan wetland has potential to become one of the main ecotourism hub with integral management based on environmental, social and economical ingredients.

    Keywords: Shadegan wetland, Ecotourism, SWOT model
  • Sepide Ghaderi (Corresponding Author), Hamid Tavoosi, Mojtaba Jalili Page 27
    Chlor-alkali units using mercury-cells, cause air pollution by mercury emission to the atmosphere, soil pollution with solid waste production, water pollution and aquatic organisms and effluent pollution. Specific standard of mercury in the environment (water, air and soil) has not been published yet. But what is clear is mercury a toxic element and has a high potential for biological accumulation having serious physical problems such as Minamata disease. This paper has investigated mercury emissions from Chlor-alkali units and harmful effects of mercury on the environmental and humans. The method used in paper is survey research method. Chlor-alkali units are types which have done environmental impact assessment before establishment, till their effects of physical, biological and economic and social conditions to be estimated. Chlor-alkali industry is introduced as a major source of mercury release to the environment. For this reason, intergovernmental negotiating committee to prepare a global legally binding instrument on mercury 24-28 Jan 2011 which was held in Chiba, Japan, was appointed that all countries with national action plans during a specified time determined action have to change the process of these units. Bandar Imam Petrochemical uses about 30 tons of mercury provided by external sources. The process method of Chlor-Alkali unit of Chlor-Alkali unit of Bandar Imam Petrochemical Complex will change from using mercury to approved membrane. It is estimated that until 1392 the total mercury would be removed from the manufacturing process. Bandar Imam Petrochemical Chlor-alkali unit Measures towards reducing mercury waste have done in this paper to be discussed.
    Keywords: Mercury, chlor, alkali unit, effects, environment, pollution
  • Amirhossein Halabian (Corresponding Author), Mehran Shabankari, Jafar Gangali Page 35

    Environmental consideration to be ignored for many years in developing countries. In the last three decades of 20th century, environmental factors have played an important role in the speed of developing nations and in contrast, human development is disturbed ecological balance as habitat able space. Such as environmental issues in the present age can be mentioned water problem ad required to optimize utilization of the water. Because of the rivers have an important role for supplying fresh water consumed in industrial, agricultural and urban and according to the crisis of water shortage and industrial development in Iran about 1400, is very important to planned and serious consideration for the water quality of river. In this regard, Zayandehrud river as most important river in the central plateau with 1720 million cubic meters volume has developed a dynamic regional ecosystem the quality is particular because of the multipurpose such as supply drinking water of Isfahan, neighbor cities and agriculture water. With these explanations, this vital artery and a major source of water have long faced with the threat of contamination. According to the developed Isfahan in different diminution in near future and lack of planning for this issue, this issue will become serious threat to the economic and environment. Therefore in one hand the water shortage crisis and on the other hand water of Isfahan and surrounding provinces supply by the Zayandehrud river, calls for extensive research about the quality and quantity of pollution and use of management tool in order prediction of water quality and prevent pollution of this river. Present study with descriptive method, document and statically evaluation has explored the pollution sources and environmental pollution of this river. The result show that main pollution source of Zayandehrud is as follows: A: waste water of agriculture B: Waste water of industrial C: Waste water of urban and house hold. These major pollutant sources discharges to the river have negative affected on the water quality particularly in downstream. Finally with combination and environment view in order to decrease environmental pollution affected and improve quality along the river, is present propose plans to environmental satiability and to achieve sustainable development.

    Keywords: Zayandehrud River, water pollution, agricultural waste water, industrial, urban waste water, surveillance
  • Fereshteh Ahmadi (Corresponding Author), Hassan Ali Laghaii Page 51
    Disorganized conditions and decaying urban fabrics from one hand and the necessity to develop large cities from one hand and the necessity to develop large cities from other hand, has resulted in special attentions to be paid by the urban authorities towards decaying urban fabrics. Up to now, various attempts on national and international level have been under taken to regenerate and revitalize urban distressed areas. The present study has given some proposals about some events for confronting with the problem of urban distressed areas of today's urban texture.The search method based on problems solving technique by identify opportunities and weaknesses of those fabrics.
    Keywords: Urban distressed areas, lack of life values, Revitalization, Regeneration.
  • Habib Zare Ahmadabadi, Samane Keshaei (Corresponding Author), Mohammad Javanmardi, Mohammad Zare Page 57

    Nanotechnology is the origin of technological developments and is considered as the next industrial revolution, and many countries are trying to meet their needs by means of this technology. This technology is in early stages of its growth and detailed predictions about the development process and its dimensions are not possible. The early toxicology studies show that nano-particles can influence human health and also can have environmental effects. Considering the importance of this issue, assessment of environmental risks in the initial stages of knowledge generation and ideas can produce beneficial effects on preventing the spread of environmental damage and also have growing impact on sustainable development of this technology. In this study which is the result of MSc thesis, at first various areas of nanotechnology research and also various factors of environmental and human health risks have been identified, using literature reviews. Then, necessary information was extracted from all research indexed in Scopus site. Finally received data are classified and analysis, based on data mining processes. The results showed that nano-particles, nano-fibers and inorganic structures, have the greatest impact on the overall environmental risk. Also, researches in nano-particle area have most effects on Carcinogenicity, Danger to aquatic environment and Sensitization by skin contact, between other research areas. Therefore, controlling these three factors can have a significant impact on decreasing the environmental and human health risks. Also sensitivity analysis of nano areas on various aspects of risks has been described thoroughly.

    Keywords: nanotechnology, Environmental, human health risk, Data mining, Neural network
  • Jafar Nouri, Reza Arjmandi, Seyed Pouya Moshiri (Corresponding Author) Page 73

    In order to designate an appropriate land use for a region, selected land use should be proper in terms of social and environmental factors. In the other hand the role of each criteria may be different of other criteria's role in point of affection in the decision making process. In this research in order to estimation land use for Darabad region, has been applied Analytical Hierarchy Process. In this regard after gathering site and library information about case study and identify related experts and interview with them three alternatives which are Ecotourism, Protection, Logical exploitation in order to proper management and also tree view of objective, criteria and sub criteria are designed and with using 21 questionnaires with experts comments, each of the tables for binary comparisons related to the Analytical Hierarchy Process are scored.The result shows that among three alternatives which are Ecotourism, Protection. Logical exploitation in order to proper management of Darabad region respectively alternatives Ecotourism, Protection, Logical exploitation has been prioritized.

    Keywords: Ecotorism. Analytical Hierarchy Process (AHP), Land use, Darabad region.