فهرست مطالب

نشریه انسان و محیط زیست
سال نهم شماره 4 (پیاپی 19، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • معصومه ترکی، زهرا عابدی صفحه 3
    سوخت های فسیلی بعنوان تنها سوختی که در دهه های اخیر جهت تولید برق مورد استفاده نیرو گاه های فسیلی قرار می گیرد در حال اتمام است. و در عین حال باعث متصاعد شدن مقادیر متنابهی آلاینده به محیط زیست می شود. این آلاینده ها به طرق مختلف باعث صدمات جبران ناپذیری به سلامت انسان و محیط زیست می شوند.. این صدمات هزینه های خارجی منفی ایجاد می کنند که در هزینه های خصوصی نیروگاه ها و در صورتحسابهای نهایی محاسبه و وارد نمی شود. هدف از تهیه این مقاله بدست اوردن هزینه های خارجی نیرو گاه های فسیلی در ایران بر اساس ضرایب EPA، بانک جهانی و سازمان حفاظت محیط زیست در سال 1383 بوده است.به منظور بررسی هزینه های خارجی نیروگاه ها، نیروگاه های فسیلی در ایران که شامل نیروگاه های گازی، دیزلی، سیکل ترکیبی و بخاری می باشند بطور اسنادی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که هزینه های خارجی نیرو گاه های سیکل ترکیبی به دلیل استفاده تر کیبی از سوخت گاز طبیعی و و گازوئیل در مقایسه با سایر نیرو گاه ها از مقادیر کمتری برخوردار است و از طرفی راندمان بالایی دارد. بنابر این نیاز است با توجه به نیاز روز افزون به مصرف انرژی و افزایش جمعیت و بالا رفتن سطح تکنولوژی ها، احداث نیرو گاه ها با تکنولوژی های جدید و راندمان بالا در کشور توسعه پیدا کند.
    کلیدواژگان: هزینه اجتماعی، هزینه خارجی، تولید برق، نیروگاه برق فسیلی، آلودگی
  • هادی نگهداری، هاشم نگهداری صفحه 7
    امروزه صنعت برق از نقطه نظر بروز حوادث شغلی از کانون های فوق العاده حساس در ایران به شمار می روند. حوادث ناشی از کار در ایران در این صنعت باعث مرگ و میر و جراحات تعداد زیادی از پرسنل برقکار و همچنین خسارات اقتصادی کلان به تاسیسات برق می شود. اعمال ناایمن و شرایط ناایمن و استرس شغلی به ترتیب به عنوان پیش فاکتورهای تاثیرگذار در افزایش ریسک بروز حوادث شغلی شناخته می شوند. اولین و مهم ترین گام در کنترل حوادث شغلی شناسایی علل بروز آن ها است و در همین راستا ارزیابی اعمال ناایمن کارگران توزیع برق یک مدیریت برق بعنوان هدف اصلی این مطالعه می باشد.
    جمع آوری داده های مورد نیاز پژوهش با استفاده از تکنیک نمونه برداری از رفتار ایمنی، پرسشنامه استرس شغلی استاندارد شده و محاسبه شاخص های تحلیلی حوادث سال های قبل جمع آوری گردیدند. شیوه انتخاب نمونه ها از طریق نرم افزار Excell کاملا تصادفی انتخاب شد. آنالیز داده های بدست آمده از طریق نرم افزار Mini Tab14 و آزمون های مربوطه صورت گرفت.
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که وجود شرایط ناایمن در محیط کار، اعمال ناایمن و استرس شغلی با حوادث رخ داده همگی ارتباط کاملا مستقیم و معنی داری داشته اند(Pvalue<0.05). این مطالعه نشان داد که وجود شرایط ناایمن محیط کار در افزایش اعمال ناایمن موثر بوده و 55 درصد کل موارد غیر ایمن را به خود اختصاص می دهد. همچنین تجزیه و تحلیل سوابق شغلی نظیر رابطه سن، مدرک تحصیلی، تعداد افراد تحت تکفل(P<0.01) و سابقه حوادث قبلی نشان داد که بین عوامل یاد شده رابطه معنی داری وجود دارد.
    با توجه به یافته های حاصل از مطالعه می توان نتیجه گرفت که حذف، کاهش و کنترل فاکتورهای بررسی شده و شناسایی شده موثر در ایجاد استرس در کارگران صنعت برق و کاهش اعمال ناایمن نیازمند فرهنگ سازی ایمنی، سرمایه گذاری و اجرای یک برنامه مدون و سیستمی در سه مقوله ایجاد شرایط ایمن محیط کار و کاهش اعمال ناایمن و مدیریت کنترل استرس می باشد.
    کلیدواژگان: حوادث، استرس، اعمال ناایمن، رفتار، شرایط ناایمن
  • حسین میردریکوند، پروین نصیری، نبی الله منصوری صفحه 15
    سیستم مجوزکار سیستمی مستند است، که در راستای تامین دستورالعمل های کتبی و موافقت و تصدیق بطور رسمی جهت افرادی که کارهای مخاطره آمیز و یا کار تعریف شده ای در محیطی مخاطره آمیز انجام می دهند بکار می رود. این سیستم در مواردی شامل ایمنی افرادی که کارهای تعمیراتی را انجام می دهند، ایمنی افرادی که در تاسیسات حضور دارند، ایمنی تاسیسات، محیط زیست و رعایت استانداردهای شرکت ضرورت دارد. لذا لزوم سنجش عملکرد سیستم های مجوز کار به منظور شناسایی نقاط ضعف و بهبود عملکرد آن حائز اهمیت می باشد. در این مطالعه هدف ارزیابی و مقایسه تطبیقی عملکرد سیستم مجوزکار در یک سکوی نفتی فراساحل است.
    در این مطالعه ممیزی سیستم مجوزکار سکوی نفتی مورد مطالعه با استفاده از چک لیست های سطوح ممیزی (Level 4/3/2 Audits) انجام گرفت. به منظور ارزیابی نتایج حاصل ازچک لیست ها از فهرست بازبینی تهیه شده و مکانیزم نمره دهی HSE-UK استفاده شد.
    اهم نتایج حاصل از ممیزی سیستم مجوزکار مورد مطالعه شامل عدم ارزیابی ریسک و اقدامات احتیاطی لازم، عدم روش اجرایی آموزش وارزیابی صلاحیت امضاکنندگان مجوزکار، عدم طراحی مدارک پشتیبان، فقدان طبقه بندی نواحی خطرناک، عدم سیستم پایش و ممیزی و به روز نبودن قوانین و مقررات بود.
    میانگین نمره اکتسابی (1.5 از 5) نشان داد که فاصله قابل ملاحظه ای بین سیستم مجوزکار مکان مورد مطالعه و شرکت نفتی SHELL وجود دارد به طوری که سیستم مجوزکار بررسی شده در تمام بخش ها شامل سیستم، آموزش و صلاحیت، فرم های مجوزکار، هماهنگی و پایش، ایزولاسیون دارای نواقص زیادی بود واین سیستم نسبت به سیستم مجوزکار SHELL در جایگاه خیلی ضعیفی قرار دارد.
    کلیدواژگان: سیستم مجوز کار، ارزیابی ریسک، ممیزی و ارزیابی عملکرد
  • مریم مروتی*، مسعود منوری، امیر حسام حسنی، زهرا روستا صفحه 21

    یکی از اهداف مصرف پساب های تصفیه شده شهری استفاده از آن ها برای تغذیه مصنوعی دشت های بدون جریان آب سطحی می باشد. استفاده از این پساب ها به ویژه در دشت هایی که دارای افت سطح آب زیرزمینی به علت برداشت های بی رویه این منابع می باشند، از اهمیت و ضرورت بیشتری برخوردار است.
    دشت یزد-اردکان در استان یزد دارای مراکز جمعیتی، صنعتی و کشاورزی مهمی است. از حدود 40 سال پیش به علت برداشت بی رویه از آب زیرزمینی این دشت، افت سطح آب زیرزمینی در این آبخوان شروع شده است، لذا وزارت نیرو به منظور جلوگیری از افت بیشتر سطح آب، از سال 1346 این دشت را ممنوعه اعلام کرد. آمارها و اطلاعات موجود نشان می دهد که افت سطح آب زیرزمینی همچنان ادامه دارد و کاهش کیفیت آب برخی از چاه ها و نشست زمین در برخی مناطق از بحرانی بودن وضعیت این دشت می باشد. بنابراین استفاده از هر نوع منبع آب به ویژه پساب های تصفیه شده، برای ترمیم و جبران افت آب زیرزمینی در دشت یزد-اردکان می با.یست امکان سنجی شود.

    کلیدواژگان: پساب، تغذیه مصنوعی، آبخوان، تصفیه، دشت یزد، اردکان
  • نبی الله منصوری، امیر جمشیدی قاسم آبادی صفحه 27
    اثر زیان آور آلودگی هوا بر سلامت انسان بر هیچ کس پوشیده نیست. بی تردید یکی از مهم ترین مباحث در محیط زیست، آلودگی هوا می باشد که از عوامل مهم و اساسی در حیات موجودات زنده اعم از انسان، حیوان و نبات است و بدون آن لحظه ای زندگی ممکن نیست؛ لذا استفاده از شبکه حمل و نقل شهری خصوصا اتوبوس از جمله راهکارهای مدیریتی کاهش آلودگی کلانشهر تهران بوده و توقفگاه های اتوبوس های درون شهری از جمله مکان هایی است که از نقطه نظر سنجش تولید آلاینده های اصلی هوا حایز اهمیت می باشد.
    این پژوهش از نوع توصیفی مقطعی بوده و هدف آن تعیین میزان آلاینده های گازی و ذرات معلق (PM10) در هوای آزاد توقفگاه های اتوبوس های درون شهری در مناطقی از شرق، غرب و جنوب تهران می باشد، تا با تعیین میزان این آلاینده ها و شاخص استاندارد آلودگی(PSI)، وضعیت کیفی هوای آزاد این مناطق مورد ارزیابی قرار گیرد. با استفاده از آنالایزرهای دیجیتال سنجش آلاینده های گازی (SAAF22M،SAAC32M، SACO12M، SAO3 42M)و دستگاه نمونه گیری PM10(Low Sampler Model:BGIPQ100)، نمونه گیری های لازم از تابستان 88 تا بهار 89 صورت پذیرفت.جهت نمونه گیری ذرات معلق در یک دوره 24 ساعته، 6 ایستگاه و به منظور نمونه گیری آلاینده های گازی هوا در هر دوره 8 ساعته (4 نمونه از هر ایستگاه در ساعات 4،5،9و11)، مجموعا 6 نمونه جهت ذرات معلق و 144 نمونه نیز جهت گازها در هر فصل و نهایتا 24 نمونه جهت ذرات معلق و 576 نمونه جهت گازها در یکسال اخذ شده است.
    نتیجه تحقیق نشان می دهد از نقطه نظر میزان تولید آلاینده های گازی در سایت مناطق انتخابی، میزان آلودگی در هیچ یک از سایت ها فراتر از حد استانداردهای مصوب مشاهده نگردید. در مورد ذرات معلق (PM10)نیز میزان آلودگی در تابستان و پائیز 88 در جنوب تهران به میزان μg/Nm3 152/9 و μg/Nm3 163/1 فراتر از حد استاندارد بوده است. با استفاده از نتایج این تحقیق می توان در تدبیر راهکارهای مدیریتی مناسب در جهت کنترل و کاهش آلاینده ها با هدف بهبود سیستم بهره گرفت.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، محیط زیست، آلاینده های گازی و ذرات معلق هوا، PSI، اتوبوس های درون شهری، توقفگاه
  • رویا فضلی، سعید کامرانی، نورالدین نظر نژاد صفحه 33
    این مطالعه با هدف بررسی پسماندهای کشاورزیقابل استفاده در صنعت چوب و کاغذباقی مانده در زمین های کشاورزی که بر اثر سوزاندن باعث آلودگی زیست محیطی می گردند، در استان گلستان صورت پذیرفت. یعنی ضایعات منابع کشاورزی به عنوان یکی از منابع تجدیدپذیر، مصداق مناسبی از توسعه پایدار می باشد.
    در همین راستا از مزارع گندم، برنج و جو استان گلستان نمونه برداری انجام گرفت. در این مطالعه محاسبه میزان این پسماندها در سطح یک مترمربع زمین های کشاورزی شهرستان های استان گلستان به طور تصادفی و در نهایت در سطح هکتار و کل شهرستان های استان تعمیم پیدا کرد.
    نتایج این تحقیق نشان داد که حدودیک سوم از ساقه ی گیاهان کشاورزی گندم، برنج و جو در مزارع کشاورزی بدون برداشت، در زمین باقی می مانند و در خیلی از موارد سوزانده می شوند. همچنین این نتایج نشان داد که بیشترین میزان پسماند های سوزانده شده مربوط به ساقه ی گندم و کمترین میزان مربوط به پسماند های ساقه ی برنج می باشد.
    کلیدواژگان: پسماند های سوزانده شده، آلودگی زیست محیطی، توسعه پایدار، برنج، جو، گندم
  • پریسا فرزانه، علیرضا سفیانیان، فرامرز معطر صفحه 39
    یکی از مهم ترین آلاینده های خاک، فلزات سنگین می باشند. افزایش سطوح آن با توجه به پایداری آن ها در محیط زیست، منجر به جلب توجه محققان در دهه های اخیر شده است. سه هدف از این مطالعه، تعیین توزیع مکانی سرب، کروم، کبالت، مس و نیکل در خاک سطحی شهرستان همدان می باشد.
    بدین منظور با استفاده از روش نمونه برداری سیستماتیک، نمونه های خاک سطحی از عمق (cm 20 – 0) برداشت گردید و غلظت فلزات سنگین و برخی پارامترهای خاک از جمله pH و درصد شن، سیلت و رس در نمونه های خاک آنالیز شد. برای پهنه بندی غلظت فلزات سنگین از روش های زمین آماری استفاده گردید و با کمک آنالیز همبستگی مکانی عناصر مختلف از طریق روش های توابع شعاعی پایه، کریجینگ معمولی و روش معکوس وزنی فاصله پهنه بندی شدند. دقت روش ها با استفاده از خطای قدر مطلق میانگین و خطای بایاس میانگین مقایسه شد و روشی که دارای بالاترین میزان دقت بود برای تهیه نقشه فلزات سنگین خاک مورد استفاده قرار گرفت.
    نقشه های توزیع کروم، کبالت و سرب با استفاده از توابع پایه شعاعی، مس با استفاده از روش معکوس وزنی فاصله، نیکل با استفاده از کریجینگ معمولی با مدل نمایی تهیه شدند. مطابقت نقشه های به دست آمده در مناطقی با بیشترین میزان غلظت عناصر کروم، کبالت و نیکل با سنگ بستر آذرین و دگرگونی نشان داد زمین شناسی از مهمترین فاکتور موثر بر غلظت این عناصر می باشد. بیشترین غلظت سرب در محدوده شهر همدان که از روی هم گذاری نقشه کاربری اراضی و توزیع غلظت سرب مشخص شد، سرب در منطقه توسط ساختار زمین شناسی، فعالیت های کشاورزی و همچنین آلودگی شهری کنترل می شود. در حالی که عنصر مس از سنگ بستر نشات می گیرد، اما مصرف بی رویه کودهای شیمیایی در فعالیت های کشاورزی نیز می تواند موجب افزایش مقدار این عنصر در خاک گردد.
    کلیدواژگان: توزیع مکانی، زمین آمار، فلزات سنگین، سیستم اطلاعات جغرافیایی، شهرستان همدان
  • مینا گشایشی، بیتا آیتی، حسین گنجی دوست صفحه 49
    شهرک صنعتی سمنان با مساحتی حدود 2000 هکتار و 300 واحد صنعتی فعال در کیلومتر 8 جاده سمنان – دامغان واقع شده است. این شهرک دارای طرح زون بندی صنعتی جهت استقرار صنایع مختلف بوده و بیشترین وسعت زون های صنعتی در نظر گرفته شده به ترتیب عبارتند از: صنایع فلزی، صنایع کانی غیر فلزی، صنایع شیمیایی، صنایع نساجی، صنایع برق والکترونیک، صنایع غذایی، صنایع سلولزی و خدماتی. طبق بررسی های انجام شده، پسماندهای صنعتی یکی از مشکلات موجود به شمار می رود و عدم دفع اصولی و فروش غیر اصولی مواد قابل بازیافت به دوره گردها باعث مشکلات بهداشتی در شهرکهای صنعتی به خصوص شهرک صنعتی سمنان شده است.
    در این تحقیق، ابتدا بر اساس مطالعات اسنادی و میدانی، پسماندهای شهرک شناسایی و بر اساس لیستهای تهیه شده، طبقه بندی های لازم به لحاظ نوع، حالت فیزیکی، قابلیت بازیافت، محل تولید در واحد، تناوب تولید، نحوه نگهداری موقت و نحوه حمل و نقل به محل دفع انجام یافته و درنهایت با توجه به وضعیت موجود، روش های فنی/مدیریتی برای بازیافت پیشنهاد شده است.
    با توجه به بررسی ها و مطالعات کمی و کیفی صورت گرفته، پسماندهای قابل بازیافت شهرک 32 نوع می باشند که از این بین ضایعات پلاستیک (تولید1000 تن در سال)، انواع ضایعات کاغذ و مقوا (تولید حدود 1400 تن در سال)، انواع ضایعات آهنی (تولید 8400 تن در سال) و انواع ضایعات چوبی (تولید حدود 540 تن در سال) از نظر کمی قابل توجه هستند. از بین این چهار پسماند نیز با در نظر گرفتن همه عوامل موثر در ایجاد مجتمع بازیافت، فقط برای ضایعات کاغذ و مقوا احداث کارخانه بازیافت قابل توصیه بوده و برای ضایعات پلاستیک و آهنی، بسته بندی و انتقال به کارخانه های بازیافت مجاور و برای ضایعات چوبی استفاده مجدد توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: شهرک صنعتی، بازیافت، پسماندهای صنعتی، مدیریت زیست محیطی
  • سیروس شاکری*، عزیز مومنی صفحه 57

    هدف از انجام این تحقیق طبقه بندی تناسب اراضی برای استفاده بهینه از اراضی کشاورزی و رسیدن به تولید پایدار محصولات عمده درمنطقه آق قلا واقع در استان گلستان با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی می باشد.این تحقیق بر پایه تفسیر عکسهای هوایی توام با استفاده از نقشه های توپوگرافی و زمین شناسی انجام شد. ابتدا نقشه خاکشناسی منطقه با استفاده از روش ژئوپدولوژیک تهیه شد. پس از تهیه نقشه خاکشناسی به عنوان نقشه پایه، عملیات طبقه بندی تناسب اراضی برای محصولات انتخابی منطقه به روش محدودیت ساده و بر مبنای اصول ارائه شده در راهنمای فائو (9) و جدول نیازهای اقلیمی و خاک محصولات که توسط سایز و همکاران ارائه شده است (16و17)، انجام شد. نتایج نشان داد که در شرایط کنونی قسمت اعظم منطقه مطالعه شده، دارای محدودیت شوری و قلیائیت می باشد و امکان تولید اقتصادی محصولات انتخابی در آنها مقدور نمی باشد. از سوی دیگر به دلیل نامساعد بودن شرایط آب و هوایی چنانچه محدودیت های شوری و قلیائیت رفع گردد، چون رفع محدودیت های آب و هوایی میسر نیست، قسمت اعظم منطقه مطالعه شده برای گندم دیم دارای تناسب کم (کلاس S3 تناسب اراضی) و برای جو دیم و پنبه آبی نسبتا مناسب(کلاس S2 تناسب اراضی) خواهد شد. لذا فعالیتهای کشاورزی در منطقه آق قلا بدون در نظر گرفتن خصوصیات اراضی و بررسی های علمی ممکن است اثرات اقتصادی و زیست محیطی منفی به دنبال داشته باشد.

    کلیدواژگان: طبقه بندی تناسب اراضی، تولید پایدار، آق قلا، شوری و قلیائیت، روش ژئوپدولوژیک
|
  • Social Cost, External Cost, Electricity Generation, Fossil Power Plant, Pollution Page 3
    Fossil fuels that are use for power generation in power plants in recent decays are finishing. In addition they are lot of pollution in environment. This pollution different ways are human health and environment. This damage imposes negative external costs that exceed private cost of power plants. The main goal of this paper is to calculated the social cost of Iranian fossil power plants based on coefficient of EPA, world bank and DOE in 1383.social cost of fossil power plant are natural gas power plant, diesel, combine cycle and steam power plants are analyzed. Results show that social cost combine cycle is least and their efficiency is more.
    Keywords: M. Torki, Z. Abedi
  • H. Negahdari, H. Negahdari Page 7
    Back ground and Goal: Nowadays electrical industry is considered vital in Iran because of lost of occurring occupational accidents. Due to occupational accident, every year many electrical workers die or injury and unsafe acts, unsafe conditions and occupational stress are the basic and effective factors in enhancing the occurance of occupational accidents. The first and the most step in controlling of that is to detect the sources of dangers. In this regard, assessment of unsafe acts of electricity distribution workers of an electrical management is the aim of this study. Methods and material: Related data collected using safety behavior sampling techniques, standard occupational questionnaires and analytical index calculation of previous accidents years. Data collected randomly by use of excel. Then data analyzed with Mini Tab 14 and related exams.
    Results
    This study showed that unsafe condition in work circumstance, unsafe acts and occupational stress have direct and meaningful relationship with each other. The existence of unsafe condition in work circumstance affected increasing unsafe acts and was allotted 55 > of all occupational accidents. Besides, age academic degree, number of persons being under someone guardianship(p?0.01) and previous accidents showed a meaningful relationship.
    Conclusion
    According to the results, It is vital to make safety cultural, capitalize on it, and managing a systematic plan in 3 categories. Creating the safe work circumstances, decreasing unsafe acts and stress control management to delete, decrease and control of effective factors in stress formation at electricity workers industry and to decrease unsafe acts.
    Keywords: Stress, Accidents, Unsafe acts, Behavior, Unsafe Condition
  • H. Mirderikvand, P. Nassiri, N. Mansouri Page 15
    Introduction
    Permit to Work (PTW) is a documented system in order to provide Written Instructions and Formally agreement to the personnel carrying out the hazardous job, or adefinedjobinahazardousenvironment, or both. PTW is necessary to safeguard personnel doing the work, safeguard others on the Installation, safeguard the Installation and the environment and comply with Company Standards; therefore, performance evaluation of PTW System to identify weaknesses and improve its function is important. The main objective of the present study is evaluation and comparative compare PTW System performance in an offshore oil platform. Method and Materials: In this study, PTW system Audit performed in the studied oil platform by SHELL’S Company check lists (Level 4/3/2 Audits). Quality results obtained from checklists divided into six categories, then In order to evaluate the studied PTW System the results of six categories above were scoring based on HSE-UK Scoring Mechanism.
    Results
    The results from audit showed noncompliance in PTW System at the following elements: risk assessment, training for permit Signatories, supporting documents, Hazardous Area Classification, monitoring and auditing systems and updated laws and regulations.
    Conclusion
    Acquired score average 1.5 of 5, indicated that there is a significant gap between the exiting work permit with a work permit of SHELL Oil Company. Review of the PTW System by audit checklists indicated remarkably defects in all categories including: training, qualifications, PTW forms, coordination, monitoring and isolation system; Finally PTW system in studied oil platform was in very lower level than the permit system of SHELL Oil Company. Our findings from study indicate existing PTW System not effective in risk control at offshore installations and a new PTW system must be plane that contained the correction actions in the above categories.
    Keywords: Permit to Work System, risk assessment, audit, performance evaluation
  • M. Morovati, S. M. Monavari, A. H. Hasani, Z. Rosta Page 21

    ne of the aims of consuming urban purified sewage s using it for artificial injection of the plains without urface water flows. Using the sewage, specially in he plains where there is slump of underground water urface because of the irregular take of these waters, re more essential. The plain of Yazd-Ardakan as ne of the main plains of Yazd province has the main opulation, industrial and agricultural activities. Since 0 years ago, there has been a slump of underground ater surface because of the irregular take of water in he plain, so that the plain was forbidden since 1967 by inistry of Energy in order to prevent more slump in he water surface. tatistics indicate that the slump is continous. Low uality of some wells water and settling of the ground n some land of the region show that the situation is ritical. o using any kind of water resources especially refined sewage in order to reduce and compensate the slump of Yazd-Ardakan plain is suggested.

    Keywords: Sewage, artificial injection, treatment, Yazd, Ardakan plain
  • N. Mansouri, A. Jamshidi Ghasem Abadi Page 27
    B>
    Introduction
    The destructive effects of air pollution on human ealth no one is wearing. The transport network anagement solutions to reduce pollution in etropolitan cities, including Tehran, especially buses nd bus stop within the city, including places where he main air pollutants generated from the point of easurement is important. metods: his was a cross-sectional study aims to determine he amount of gaseous pollutants and particulate matter PM10) in the open air bus stop within the urban as of East, West and South Tehran is to determine he amount of pollutants and pollution standard index PSI), air quality in these areas should be assessed. nalyzers using the digital measurement of gaseous ollutants (SAAF22M, SAAC32M, SACO12M, AO342M) and sampling PM10 (Low Sampler odel: BGIPQ100), the required sample taken from he summer 88 to spring 89. The PM sampling in a 4-hour period, 6 stations to sample the air gaseous ollutants in each 8-hour period (4 samples from each tation for 4,5,9 and 11 O’clocks), a total of 6 samples or particulate matter and 144 the sample gases at the nd of each season and 24 samples and 576 samples or gases and particles is obtained in one year.
    Conclusion
    esearch result shows that the rate of gas missions in selected areas, the amount of pollution n any of the sites was not beyond the approved tandards. The particulate matter (PM10) pollution evels in the summer and fall of 88 in southern ehran 152/9! g/Nm3 and 163/1! g/Nm3, beyond he standard level.Using the survey results can be seful in devising management strategies to control nd reduce emissions with the aim of improving the ystem utilized.
    Keywords: pollution, environment, gaseous, particulate air pollutants, PSI, city bus, stand
  • R. Fazli, S. Kamrani, N. Nazarnezhad Page 33
    This study conducted by the purpose of investigating agricultural wastes (usable in wood and paper industry) remained in farm lands which due to factors such as burning caused environmental contamination in Golestan province. In this way, from applicable findings, remained farm products in Golestan field such as wheat, rice and barely have been used. Study Result showed that about 1/3 of the agricultural plants stem in agricultural field remained and burnt without harvesting, including wheat, rice and barely. In this study, estimating amount of the wastes in one square meter area of the Golestan field randomly and finally in hectare level and total cities have been generalized. Results showed that the highest amount of burnt waste related to wheat straw and the lowest on related to rice straw.
    Keywords: burn waste, environmental pollution, sustainable development, rice, barely, wheat.
  • P. Farzaneh, A.Soffianian, F. Moattar Page 39
    Introduction
    Heavy metals are one of the most important soil pollutants. The increased level of them in environment in respect to their stability has led to researchers’ attraction at recent decades. the principal goal of present study is to determine the spatial distribution of heavymetals (Ni, Cr, Pb, Cu and Co) in surface soil of Hamadan county.
    Material And Methods
    For this Sampling was carried out based on systematic method from depth 0-20cm. heavy metals concentration and soil characteristics including PH, silt,clay and sand percentage were measured. Interpolation for heavy metals levels concentrations were done by geo-statistics methods. Different elements were interpolated through Radial basic function(RBF), Ordinary and Disjunctive Kriging and inverse distance weighting. The method accuracies were compared by using mean absolute error and mean bayas error.
    Results
    for heavy metal concentration maps, Cr,Co and Pb,we used (RBF),for Cu inverse distance weighting(IDW),for Ni ordinary krigingwith exponentialmodel.Overplaying heavy metals distribution maps with geology and land use maps showed that Cr, Co and Ni have geological origin, The highest levels of Lead concentration is controlled by geological formation, agricultural activities and also urban pollution. Cu have originated from bed rock. But, excessive consumption of chemical fertilizers according to agricultural activities can increase most of these elements in soil.
    Keywords: Spatial distribution, geostatistics, heavy metals, geographical information system(GIS), Hamadan county
  • M. Goshayeshi, B. Ayati, H. Ganjidoust Page 49
    Introduction
    Semnan industrial estate with 2000 hectares is located in km 8 ofDamghan-Semnan road.At present time, 300 manufacturing units are active in this estate. Some of them are manufacturing of electronic, metal, chemical, textile, non-metallic mineral and lignocelluloses products. The investigations have shown that solid waste production and its improper disposal is one of the main important problems in the industrial estate. Material: In this study according to the available documents and field studies, solid waste were identified and classified basis on kinds, physical properties, recyclability, production place, offloading periodicity, temporary storage, transferring to the landfill.
    Result And Discussion
    According to the quantitative and qualitative investigation, there are 32 types of recyclable wastes in the estate. Four main types of them are plastic, paper, metal and wood wastes with annual production of 1000, 1400, 8400 and 540 ton, respectively. With consideration of all determinants of recycling complex establishment, the paper wastes recycling plant is only recommended. Transfer of plastic and metal wastes to the neighbor industrial complexes and reuse of wood wastes are also proposed.
    Keywords: Industrial Estate, Recycling, Industrial waste, Environmental Management
  • S. Shakeri. A. Moameni Page 57

    This research was conducted to investigate land suitability classification for better use of agricultural lands and sustained crop production crops in Aq qaleh area, using geographic information system. Soil units were delineated bases on aerial photo interpretation, using topographic maps as auxiliary materials. Land suitability classification was done based on information extracted from soil map, using guidelines given in FAO. The rating given in sys et al was used to match soil properties and crop requirements. The results obtained showed that climate and soil related factors constraint economic and sustainable production in this area. So that the majority of the of the studied area fall in land suitability class N2 for the selected crops. Even if soil salinity and sodicity, the two major soil limitation factors in the Aq qaleh area are removed, then the studied area is only marginally suitable for production of the rainfed wheat while rainfed barley and irrigated cotton can be grown expending moderate economic return.

    Keywords: Land suitability classification, Sustainable production, Aq qaleh, Salinity, sodicity, Geopedologic approach