فهرست مطالب

انسان و محیط زیست - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 32، بهار 1394)

نشریه انسان و محیط زیست
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 32، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ندا ع نیکنام، سید علیرضا میرزای حسینی*، علی محمدی، لعبت تقوی صفحات 1-11

    افزایش گازهای گلخانه ای و محدودیت منابع فسیلی جهت تامین انرژی یکی از مهم ترین چالش های قرن اخیر است. لذا، رویکرد استفاده از منابع تجدیدپذیر با شتاب بیشتری در حال پیشرفت و توسعه است و یکی از منابع تجدیدپذیر مناسب، استفاده از انرژی خورشیدی جهت تامین برق است. در این میان سیستم های فتوولتاییک دارای مزایای منحصر به فردی از جمله عدم آلودگی محیط زیستی و تولید آلاینده های صنعتی، عدم نیاز به شبکه، تولید برق به صورت پراکنده و هزینه پایین تعمیر و نگهداری می باشند. در این تحقیق دو نیروگاه فتوولتاییک با ظرفیت 30 کیلووات در شهر کرمان وساری در نظر گرفته شده است و به کمک نرم افزار Ret Screen تحلیل اقتصادی و محیط زیستی با توجه به شرایط اقلیمی و مناطق تابشی انجام شده است. شهر کرمان در بهترین منطقه تابشی کشور با دریافت انرژی روزانه 2/5kwh/m2/day و ساری در نامساعدترین شرایط دریافت تابشی، با دریافت میانگین انرژی خورشیدی روزانه9/3 kwh/m2/day انتخاب شد. نتایج این پژوهش نشان داده است با فعالیت یکساله نیروگاه فتوولتاییک در شهر کرمان از انتشار 36 تن CO2 و در شهر ساری از انتشار 9تنCO2 جلوگیری می شود. همچنین دوره بازگشت سرمایه در شهر کرمان 3/7 سال و در شهر ساری 2/11 سال می باشد. بر اساس این تحقیق موقعیت جغرافیایی منطقه جهت احداث نیروگاه فتوولتاییک بسیار حایز اهمیت می باشد به نحوی که بازگشت سرمایه در شهر کرمان در حدود 4 سال کم تر و میزان کاهش CO2 در آن حدود 4 برابر شهر ساری محاسبه شد.

    کلیدواژگان: نیروگاه فتوولتاییک، گازهای گلخانه ای، نرم افزارRet Screen
  • زهرا علی بخشی، مرضیه علی خواه اصل، محمد رضوانی صفحات 11-21
    آشکار ساختن تغییرات یکی از نیازهای اساسی در مدیریت و ارزیابی منابع طبیعی است. بنابراین نقشه تغییرات کاربری را که نتیجه فرآیند آشکارسازی تغییرات می باشد، می توان براساس تصاویر سنجش از دور تهیه کرد. لازم به ذکر است که روش های متفاوت و گوناگونی برای آشکارسازی تغییرات و تحولات کاربری ها ارایه شده است. هدف از انجام این تحقیق، مقایسه ی دو روش طبقه بندی نظارت شده و فازی جهت استخراج نقشه کاربری اراضی تالاب میقان با استفاده از تصویر ماهواره ای سنجنده OLI است.
    در این تحقیق تغییرات، تحولات کاربری و پوشش اراضی تالاب میقان با استفاده از تصاویر سنجنده OLI ماهواره لندست مربوط به سال 2013 اخذ شد؛ سپس تصویر یاد شده با استفاده از الگوریتم های مناسب از لحاظ هندسی و رادیومتریک تصحیح شدند؛ آنگاه نمونه های آموزشی به صورت طبقه بندی فازی و نظارت شده در پنج کلاس کاربری ایجاد شدند.
    پس از اعمال طبقه بندی نظارت شده و فازی بر روی تصویر ماهواره ای OLI نقشه کاربری اراضی تهیه گردید سپس دقت طبقه بندی ها مورد ارزیابی قرار گرفت برای انجام این کار مشخصات آماری دقت تولید کننده و دقت استفاده کننده برای هر کدام از کلاس ها تعیین گردید و در نهایت با استفاده از دقت کلی، دقت نقشه های حاصل از طبقه بندی نظارت شده و فازی مشخص شد.
    نتایج حاصل از ارزیابی دقت این دو روش با استفاده از تعیین دقت کلی، نشان داده است که طبقه بندی نظارت شده با دقت کلی 91/84 و ضریب کاپا 7861/0 نسبت به طبقه بندی فازی با دقت کلی 49/83 و ضریب کاپا 7667/0 از دقت بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، روش نظارت شده و فازی، تالاب میقان
  • مریم مصلحی، هاشم حبشی، فرهاد خرمالی، رامین رحمانی، علی اکبر محمدعلی پورملکشاه صفحات 23-33
    آبشویی عناصر به عنوان یک فرایند اثرگذار در انتقال مواد غذایی، نقش موثر در جلوگیری از کاهش عناصر پرمصرف در خاک (به ویژه خاک های فقیر) دارد که تحت تاثیر روابط متقابل خاک، اقلیم و فعالیت موجودات زنده در طول زمان در حال تغییر می باشد. لذا هدف از این تحقیق، بررسی تغییرات ماهیانه کاتیون های بازی سدیم، پتاسیم، کلسیم و منیزیم در لایه های سطحی (10-0 سانتی متر) و عمقی (50-10 سانتی متر) خاک در توده آمیخته راش-ممرز در سری یک طرح جنگلداری دکتر بهرام نیا استان گلستان می باشد.
    نمونه های آبشویی لایه های مختلف خاک در طول یک سال از تاریخ 1/10/87 الی 1/10/88، بعد از هربارندگی، جمع آوری و در آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفت. جهت بررسی تغییرات کاتیون های بازی در ماه های مختلف، از آنالیز واریانس یک طرفه و جهت مقایسه میانگین ها از آزمون دانکن در سطح احتمال 95 درصد استفاده گردید.
    نتایج نشان داد آبشویی کلیه کاتیون ها در ماه های مختلف در لایه های سطحی و عمقی خاک، بطور معنی داری متفاوت است. عنصر منیزیم کم ترین میزان آبشویی را در لایه سطحی و عمقی خاک به خود اختصاص داد. همچنین بیش ترین میزان آبشویی در لایه سطحی در ماه مرداد مربوط به عنصر پتاسیم (54/8 کیلوگرم در هکتار) و در لایه عمقی خاک در ماه آذر مربوط به عنصر کلسیم (39/6 کیلوگرم در هکتار) بود.
    کلیدواژگان: دینامیک کاتیون های بازی، تغییرات ماهیانه، آبشویی خاک سطحی و عمقی
  • محمدرضا نادری، رضوان نادری صفحات 33-46
    استفاده از ریزوباکتری های محرک رشد گیاه به منظور پالایش زیستی و یا بهبود کارآیی سایر روش های زیست پالایی خاک های آلوده به فلزات سنگین، دستاوردهای شگرفی از قبیل سازگاری با محیط زیست، هزینه اندک در مقایسه با روش های فیزیکی و شیمیایی پالایش خاک های آلوده به فلز، بهبود حاصل خیزی خاک، افزایش تنوع زیستی و غیره را به دنبال دارد. این ریزوباکتری ها به دلیل متحمل بودن نسبت به فلزات سنگین قادر به جذب سطحی یا درونی آلاینده های فلزی و همچنین احیای فلزات به فرم های با سمیت کم تر می باشند و بدین طریق موجب زدایش یا تثبیت آن ها می شوند. علاوه براین، ریزوباکتری های محرک رشد گیاه از طریق مکانیسم های مختلفی نظیر تثبیت نیتروژن اتمسفر، انحلال فسفات، ترشح سیدروفورهای کلات کننده ی آهن، تولید هورمون های محرک رشد مانند اکسین و جیبرلین و جلوگیری از سنتز بیش از حد اتیلن به واسطه ی تولید آنزیم ACC- دی آمیناز می توانند رشد گیاه را در خاک های آلوده به فلز بهبود بخشند و بدین ترتیب سبب افزایش کارآیی فرآیند گیاه پالایی می شوند. بر این اساس، در مطالعه ی حاضر مروری کوتاه بر نقش ریزوباکتری های محرک رشد گیاه در پالایش خاک های آلوده به فلزات سنگین و همچنین تاثیر آن ها در بهبود کارآیی گیاه پالایی آلاینده های فلزی خواهیم داشت.
    کلیدواژگان ریزوباکتری های محرک رشد گیاه؛ فلزات سنگین؛ زیست پالایی؛ گیاه پالایی
  • مهرداد کیانی، داریوش ابوالفتحی صفحات 47-56
    از مهم ترین چالش های اقلیمی در محیط شهری جریان بادهای شدید و بادهای غالب است. تغییرات جریان این بادها و حرکت آن ها در ارتباط با معابر، گذرگاه ها و استقرار بناهای شهری به عنوان یک مساله محیطی مورد تحقیق قرار گرفته است. یکی از شهرهای ایران با فراوانی قابل توجه در وزش بادهای شدید شهر نهاوند در غرب ایران بوده است که به عنوان نمونه مورد مطالعه قرار گرفته است. گلبادهای ترسیم شده برای دوره آماری 1996 تا 2005 نشان داده است که بیش ترین فراوانی بادها در منطقه از جهت غرب بوده است و شدیدترین بادها در ماه مارس (اسفند و فروردین) اتفاق افتاده است. در شهر نهاوند خیابان های اصلی به موازات حرکت باد غالب غربی قرار گرفته اند که این مساله باعث تقویت جریان باد در داخل شهر می شود. در این شهر دو الگوی توصیفی اثر باد یکی از طریق خیابان های موازی با بادغالب و دیگری گذرگاه های کم عرض شهری بین دو ردیف از ساختمان ها با زاویه عمودی یا حاد شکل گرفته است که در هردو حالت جریان باد با فشارو سرعت زیاد انتقال یافته بود. همچنین اثر مطلوب باد در شهر کاهش آلودگی و آثار نامطلوب آن اختلال در پیاده روها و رفت و آمد خودروها، انتقال ذرات خاک به شهر، شکستن شاخه ها و ایجاد سوز باد در اسفندماه بوده است.
    کلیدواژگان: باد، نهاوند، فشار، شهر، محیط، معابر شهری
  • نیما حیدر زاده، علیرضا رمضانی خوجین صفحات 57-70
    در فاصله سال های 2000 تا 2012 بلایا سبب مرگ 2/1 میلیون نفر و خسارتی معادل 7/1 تریلیون دلار در سطح جهان گردیده اند. بلایا می توانند با توجه به شدت و ماهیت شان حجم زیادی از آوارها و پسماندها را ایجاد کنند. برای هر خانه و ساختمان تخریب شده، مقدار پسماند تولیدی می تواند از 30 تا 113 تن به ازای هر خانوار متغیر باشد. این حجم عظیم پسماندها، مدیریت پسماندهای جامد را مختل کرده و همچنین بر واکنش های اضطراری، بهداشت و سلامت عمومی و عملیات امداد رسانی پس از حادثه اثر می گذارند. بنابراین مدیریت پسماندها و بویژه پسماندهای ساختمانی در هنگام بلایا که حجم عمده ای را شامل می شوند، از اهمیت به سزایی برخواردار است. اقدامات مدیریت پسماند بلایا شامل سه مرحله عمده 1) مرحله اضطرار، 2) مرحله احیای مقدماتی، و 3) مرحله احیای نهایی می باشند. در این مقاله در مورد گزینه های فنی مدیریت پسماندهای بلایا از جمله نحوه تخمین مقدار پسماندهای تخریب و ساخت، برنامه ریزی و نیاز های مدیریت در شرایط اضطرار، ذخیره سازی موقت در ایستگاه انتقال، نحوه استفاده مجدد و بازیافت، دفع و اولویت بندی اقدامات بحث گردیده است. بررسی ها نشان می دهند که بسیاری از پسماندهای تخریب و ساخت نظیر آجر، بلوک، بتن، آسفالت، قطعات گچی پیش ساخته، کاشی، و ورقه های آهنی، در کاربردهای مختلفی از جمله خاک پوششی پسماندها در محل دفن، پرکننده بتن و زیراساس جاده ها، فونداسیون بناها، تولید سیمان، بهبود زه کشی خاک کشاورزی، و افزودنی کودهای شیمیایی و کمپوست قابل استفاده می باشند.
    کلیدواژگان: مدیریت پسماندهای تخریب و ساخت، بلایای طبیعی، بازیافت و استفاده مجدد
|
  • Neda E. Niknam, Seyed Alireza Mirzaye Hosseini, Ali Mohammadi, Lobat Taghavi Pages 1-11

    Increasing greenhouse gases emissions and limited fossil fuel resources، are two of the most important challenges of the century. Thus، the use of renewable energy is quickly developing and progressing in most countries. One of the appropriate resources for supplying electricity is solar energy. Photovoltaic systems have several unique advantages including pollution-free industrial processes، small off-grid applications، and low cost of repair and maintenance. In this study، two photovoltaic power plants، each with 30 KW capacities، in Kerman and Sari cities were selected and their economic and environmental analysis were conducted based on climatic conditions and local solar radiation using Ret Screen software. Kerman City located in the best radiation zone of Iran with 5/2 Kwh/m2/day energy reception and Sari City situated in the least appropriate sun radiation zone with 3/9 Kwh/m2/day energy reception were selected in this study. Results revealed that the use of photovoltaic power plant would reduce CO2 emissions in Kerman and Sari by 36 and 9 tons per year، respectively. Also the payback period in Kerman and Sari would be 7/3 and 11/2 years. According to this research، the geographical location of the photovoltaic power plant is also very important. Thus، the payback period for Kerman was 4 years less than sari and the amount of Reduction CO2 emission in Kerman was 4 times higher than Sari.

    Keywords: Photovoltaic Power Plant, Greenhouse Gases, Ret Screen Software
  • Zahra Alibakhshi, Marziyeh Alikhah Asl, Mohammad Rezavani Pages 11-21
    Introduction
    Revealing changes is one the most fundamental needs in the management and assessment of natural resources. With regard to remote sensing images، it is then possible to prepare land-use change maps، which are the result of the change detection processes. It should be noted that different methods have been presented to detect changes and developments of land-uses. The purpose of this study is prepared Mighan wetland –land use mapping in 2013 and Comparison of supervised and fuzzy classification methods.
    Material And Methods
    In this study، Mighan Wetland changes as well as its land-use and land-cover improvements were obtained through using OLI Landsat satellite images in 2013. Then، the images were geometrically and radiometrically corrected using appropriate algorithms. Subsequently، training samples were classified in five land-use classes based on fuzzy and supervised classification methods.
    Results And Discussion
    After applying fuzzy classification and land use map was prepared on the Satellite image OLI. The classification accuracy was evaluated were to do a statistical profile accuracy and precision manufacturer for each of the classes was determined using Finally، the overall accuracy، the accuracy of the maps fuzzy and supervised classification was determined. Evaluating the accuracy of these two methods through determining the overall accuracy the results revealed that supervised method with an overall accuracy of 84. 91 and kappa value of 0. 7861 is more accurate than the fuzzy method with an overall accuracy of 83. 49 and kappa value of 0. 7667.
    Keywords: Land, use, fuzzy, supervised methods, Mighan Wetland
  • Maryam Moslehi, Hashem Habashi, Farhad Khormali, Ramin Rahmani, Mohammad Ali Pourmalekshah Pages 23-33
    Base cation leaching as a process affecting nutrient transport، has a key role in preventing of soil macro element loss (especially in poor soil) that varies result in interaction relations of soil، climate and biological activity over time. So the objective of this study was to investigate monthly variation of base cations (calcium، magnesium، sodium and potassium) of shallow (0-10 cm) and deep (10-50 cm) soil leaching in the mixed beech-hornbeam stand located in district one of Shastkolate forest، Golestan province. Samples of different layers of soil leaching were taken after each rain from 2008/12/21 to 2009/12/21 and were studied in the laboratory. To investigate the monthly variation of base cation leaching، we used one way variance analysis and for mean comparison we used Duncan''s test at the 95% level confidence. Result showed amounts of base cation leaching of soil layers in various months were different significantly. The least leached cation in shallow (in October) and deep soil (September، October and November) was for magnesium. Also the most leached cation in shallow soil was for potassium in August (8. 54 kg ha) and in deep soil was for calcium in December (6. 39 kg ha).
    Keywords: Base cation dynamics, monthly variation, shallow, deep soil leaching
  • Mohammad Reza Naderi, Rezvan Naderi Pages 33-46
    The using of plant growth promoting rhizobacteria in order to biological remediation and/or improvement the efficiency of other bioremediation methods of heavy metals contaminated soils has great advantages such as environmental friendly، low cost compared to physical and chemical remediation methods of metal contaminated soils، promotion of soil fertility، raise the biodiversity and etc.. Because of their tolerance to heavy metals، this rhizobacteria are able to adsorb or absorb metal pollutants and also can reduce metals to less toxic forms and thus remediate or immobilize metal. Furthermore، plant growth promoting rhizobacteria have the ability to enhance the plant growth on metal contaminated soils through various mechanisms such as fixation of atmosphere N2، phosphate solubilization، secret of Fe-chelating siderophores، and production of growth promoting hormones like auxin and gibberellin and prevention of excessive synthesis of ethylene by enzyme ACC-deaminase and thus، increase the phytoremediation efficiency of these soils. Hence، in this study، we have a brief review on the role of plant growth promoting rhizobacteria in remediation of heavy metal contaminated soils and also their effect on improve the phytoremediation efficiency of metal pollutants
    Keywords: Plant growth promoting rhizobacteria, Heavy metals, Bioremediation, Phytoremediation
  • Mehrdad Kiani, Daryoush Abolfathi Pages 47-56
    From most important Climate challenges in the urban environment are strong winds and prevalent winds. The winds of change and movement in relation to roads، crossings and the urban sprawl as an environmental problem have been studied. One of the cities with considerable frequency in the strong winds in Iran West is Nahavand that has been studied as an example. Windrosees plotted for the period 1996 to 2005 represents that the most frequent winds occur frow West direction and has been the strongest winds in March. Chief streets has locate parallel to movement of prevalent wind. This problem causes strengthen wind flow within the city. In this city descriptive two patterns of wind effect have formed that one is street parallel to prevalent wind and other is urban narrow passages between two rows from buildings with vertical angle. in both of case wind flow was transferred with the pressure and high speed of the. The wanted effect of wind in the city have been reducing air pollution and its adverse effects، the sidewalks and traffic disturbance، soil particles conveyance into the city، breaking branches and create coldwind in March.
    Keywords: Wind, Nahavand, Pressure, City, Enviornment, Urban Passage
  • Nima Heidarzadeh, Alireza Ramezani Khoojin Pages 57-70
    Disasters have caused 1. 2 million fatalities and 1. 7 trillion damages (USD) in the world during 2000-2012. Depending on the nature and severity، disasters can generate large volumes of debris and waste. Values of between 30 and 113 t/household can be used to estimate the amount of debris of a damaged house and building. The waste can overwhelm existing solid waste management facilities and also impact on other emergency response and recovery activities. Thus، management of construction and demolition (C&D) wastes is one of the most important action should be done. Disaster waste management actions include three major phases as follow: 1) Emergency phase، 2) preliminary recovery phase، and 3) final recovery phase. In this article، technical options of disaster waste management have been studied such as: estimation methods of C&D waste amounts، planning and management need in emergency، temporary storage in transfer stations، disposal، reuse and recycling of the wastes، prioritization of actions. Studies show that many types of C&D waste، such as bricks، blocks، concrete، asphalt، plasterboard، tiles، and iron sheets، can be recycled or reused for different application including: landfill waste cover، concrete aggregate، building and road base material، production of cement، soil drainage improvement، ingredient/additive in the production of fertilizer and compost
    Keywords: Construction, Demolition (C, D) Waste Management, Natural Disasters, Recycling, Reuse