فهرست مطالب

انسان و محیط زیست - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 33، تابستان 1394)

نشریه انسان و محیط زیست
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 33، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شهزاد ثابتی مطلق، مصطفی پناهی، نبی الله منصوری صفحات 1-15
    یکی از ارکان سه گانه ی «توسعه پایدار»، به زمینه های اجتماعی مربوط می شود که در آن، مسئولیت اجتماعی را در سطوح مختلف از برنامه ریزی تا اجرا به شکلی شفاف و دقیق، در بر می گیرد. با چنین نگرشی، حوادث ناشی از کار که سومین علت مرگ و میر در جهان محسوب می شوند، مستلزم تحلیلی علمی از منظر مسئولیت اجتماعی کارفرمایان و متولیان رسیدگی به وضعیت نیروی کار شاغل در جامعه خواهد بود. این درحالی است که حوادث کار را به عنوان یکی از مهم ترین عوامل ایجاد خطرات بهداشتی، اجتماعی و اقتصادی در جوامع صنعتی و در حال توسعه معرفی کرده اند. هدف پژوهش حاض، محاسبه سال های از دست رفته به علت حوادث شغلی در بین کارگران استان قزوین در بازه زمانی سال های 1390 تا 1392 است که می تواند چشم اندازهای برنامه ریزی برای بهبود شرایط کار و ارتقای سطح ایمنی کارکنان را در بنگاه های تولیدی دراختیار گذارد. این پژوهش به صورت یک مطالعه توصیفی تحلیلی بر مبنای داده های ثبت شده حوادث شغلی در استان قزوین انجام پذیرفته است. جامعه آماری مورد بررسی، تمامی موارد حوادث شغلی ثبت شده در سازمان تامین اجتماعی و اداره کار در طی سال های 1390 تا 1392 بوده است. در این پژوهش با استفاده از روش سازمان بهداشت جهانی، محاسبات مربوط در دو حالت در نظر گرفتن ارزش های اجتماعی و بدون در نظر گرفتن آن به عمل آمده اند. یافته ها نشان داد که بیشترین بار حوادث شغلی در مردان سنین 25 تا 29 سالگی، برای جمجمه و مربوط به حوادث سقوط و لغزیدن، به علت عدم نظارت بر کارگاه توسط کارفرما و در فعالیت های ساخت و ساز و بیشترین بار حوادث مربوط به حوادث منجر به فوت بوده است.
    بر طبق نتایج، بار حوادث شغلی استان قزوین در طی سه سال بررسی، به میزان 33.6 درصد افزایش داشته است. همچنین توزیع فراوانی و بار حوادث شغلی از زوایای مختلفی چون گروه سنی، جنس، علت حادثه، نوع حادثه و فعالیت صنایع با دیگر مطالعات انجام شده در کشور و جهان هم خوانی دارد.
    کلیدواژگان: DALY، بار حوادث شغلی، ناتوانی و مرگ
  • سولماز عموشاهی، فرهاد نژادکورکی، شراره پورابراهیم صفحات 17-35
    امروزه با توجه به آلودگی ها و اختلالات محیط زیست و عوارض آن برای انسان و سایر موجودات، مسایل محیط زیستی یکی از جدی ترین مشکلات کره زمین را به خود اختصاص داده است. این مشکلات روز به روز نیاز بشر را برای یافتن راهکارهایی جهت حل آن افزایش می دهد. یکی از مهم ترین مشکلات پیش رو، آلودگی های صنایع موجود از جمله صنعت نفت بوده که نقش به سزایی در پیشرفت و اقتصاد کشورها دارد. برای ارزیابی و کاهش اثرات ناشی از این صنایع راهکارهای گوناگونی وجود دارد. یکی از راهکارها، روش تصمیم گیری چندمعیاره است.
    در روش چندمعیاره، گزینه ها بر اساس میزان ارزششان مرتب می شوند. این عمل با توجه به معیارهای موجود انجام می پذیرد. در مطالعه اخیر دو مورد از مهم ترین روش های رتبه بندی مورد مطالعه قرار گرفت و مزایا و معایب آن ها بررسی شد. هم چنین مطالعه ای موردی با استفاده از روش PROMETHEE بر روی پتروشیمی اراک صورت گرفت و گزینه های مرحله ساختمانی بر اساس درجه اهمیت رتبه بندی گردید..
    پس از مطالعه موردی صورت گرفته و بررسی سایر مطالعات انجام شده در این زمینه، روش PROMETHEE نسبت به روش ELECTRE به دلیل عواملی از جمله راحت و قابل فهم بودن، توانایی مقابله با عدم قطعیت، ارزش دادن به تصمیم گیران، قدرت نمایش دیداری داده ها، اعتبار و انعطاف پذیری بیش تر به عنوان روش برتر انتخاب گردید. روش ذکر شده می تواند در مورد تصمیم گیری های محیط زیستی و نیز تصمیم گیری های حیطه صنعت نفت و پتروشیمی که دارای داده های کیفی و کمی توام و نیز عدم اطمینان هستند به کار رفته و نتایج مطلوبی را در اختیار محققین قرار دهد.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری های محیط زیستی، تصمیم گیری چندمعیاره، صنعت نفت و پتروشیمی، PROMETHEE، ELECTRE
  • نرگس عرب، سید حامد میرکریمی صفحات 35-43
    امروزه با افزایش جمعیت شهرها و هم چنین صنعتی شدن اغلب شهرهای بزرگ غلظت آلاینده های هوا به سرعت افزایش یافته است. استقرار حدود ده میلیون نفر و تمرکز بیش از حد صنایع و کارخانجات در محدوده جغرافیایی شهر تهران، همراه با شرایط جغرافیایی، توپوگرافی و اقلیمی خاص منطقه سبب شده است که تهران از نظر آلودگی هوا در زمره آلوده ترین شهرهای جهان قرار گیرد. باتوجه به افزایش آلودگی در شهرها آگاهی از کیفیت هوا در دوره های زمانی و روند تغییرات آلاینده های هوا می تواند نقش موثری در مدیریت سلامت شهری داشته باشد. در تحقیق حاضر روند تغییرات زمانی آلاینده های ازن، دی اکسید نیتروژن و مونو اکسید کربن در شهر تهران مورد بررسی قرار گرفته است.
    در این تحقیق به منظور بررسی روند تغییرات آلاینده های O3 و NO2 و CO در شهر تهران، از داده های پایش آلودگی هوای ایستگاه اقدسیه که تحت نظارت شرکت کنترل کیفیت هوا است، استفاده شد. داده هواشناسی سرعت باد نیز از ایستگاه ژئوفیزیک در بازه ی زمانی 12 ماه سال 1391 جمع آوری شد. ابتدا داده های مورد نیاز از داده های خام استخراج شده و سپس با توجه به هدف تحقیق از آن ها استفاده گردید.
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد، روند تغییرات میانگین ماهانه غلظتO3 طی مدت 12 ماه در سال 1391 شامل کم ترین مقدار در ماه آذر و بیش ترین در ماه تیر است. روند تغییرات میانگین ماهانه غلظت NO2 نشان داد، کم ترین مقدار در ماه آذر و بیش ترین در ماه مرداد است و روند تغییرات میانگین ماهانه غلظت CO شامل کم ترین مقدار در ماه فروردین و بیش ترین در ماه دی و بهمن است.
    کلیدواژگان آلاینده ازن؛ دی اکسید نیتروژن؛ مونواکسید کربن؛ شهر تهران؛ آلاینده های هوا
  • خدیجه ابوالفتحی، مرضیه علی خواه اصل، محمد رضوانی صفحات 45-55
    ارزیابی میزان تاج پوشش گیاهی، وضعیت و گرایش مراتع با توجه به نقش مراتع در حفاظت آب و خاک، اهمیت بسزایی دارد. پژوهش حاضر، با هدف تیپ بندی و ارزیابی اراضی مرتعی و تعیین درصد پوشش گیاهی با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) و شاخص پوشش گیاهی (NDVI) در بخشی از حوزه آبخیز حبله رود انجام شد. بدین منظور، تیپ بندی پوشش گیاهی با پیمایش عرصه های مرتعی، به روش فیزیونومیک- فلورستیک با نمونه برداری از تیپ های گیاهی به روش طبقه بندی تصادفی صورت گرفت. برای تعیین وضعیت و گرایش مراتع به ترتیب از روش چهار عاملی و ترازو استفاده گردید. به منظور افزایش دقت در تفکیک مرز نهایی تیپ های گیاهی، از نقشه واحد شکل زمین و ترکیب آن با نقشه شاخص پوشش گیاهی NDVI)) در محیط GIS استفاده شد و مرز تیپ های مرتعی اصلاح گردید. نقشه کاربری اراضی به روش فازی در محیط نرم افزار ERDAS IMAGINE تهیه گردید و سپس، با استفاده از شاخص پوشش گیاهی (NDVI) و عملیات صحرایی، مراتع از نظر درصد تراکم تاج پوشش گیاهی طبقه بندی گردید. نتایج، حاکی از تفکیک چهار تیپ گیاهی بود. همچنین مراتع به سه طبقه با تاج پوشش مناسب، متوسط و ضعیف تقسیم شدند. تیپ درمنه- گون دارای وضعیت متوسط و سه تیپ دیگر از وضعیت ضعیف برخوردار بودند. گرایش هر چهار تیپ در منطقه مورد مطالعه منفی برآورد گردید. استفاده از GIS و شاخص پوشش گیاهی، می تواند ابزار موثری در تیپ بندی و طبقه بندی پوشش گیاهی با دقت بالا باشد.
    کلیدواژگان: تیپ بندی مرتع، روش نمونه برداری، قطعه برداری تصادفی، شاخص پوشش گیاهی، وضعیت مرتع، GIS
  • ابوالفضل آزادی، سیدعلی ابطحی صفحات 57-75
    پیدایش، طبقه بندی و بررسی ویژگی های فیزیکوشیمیایی، کانی شناسی و مورفولوژیکی خاک های منطقه کافتردر شمال استان فارس (شهرستان اقلید)، انجام شد. این منطقه دارای رژیم رطوبتی زریک (Xeric)، رژیم دمایی مزیک (Mesic) بوده و مساحت نزدیک به 10000 هکتار می باشد. میانگین بارندگی و دمای سالیانه آن به ترتیب 508 میلی متر و12 درجه سلسیوس بود. هدف های اصلی این پژوهش، مطالعه ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و کانی شناسی خاک های منطقه، مطالعه موثرترین عوامل تشکیل و تکامل خاک های منطقه و طبقه بندی آن ها و مطالعه کانی های رسی و اثرات آن ها بر تشکیل و تکامل خاک های منطقه بود. پنج واحد فیزیوگرافی شامل کوه، تپه، دشت های دامنه ای، اراضی گود و پست و واریزه های بادبزنی شکل سنگریزه دار، در منطقه تشخیص داده شد. توپوگرافی و تغییرات سفره آب زیرزمینی، به عنوان مهم ترین عوامل تشکیل و تکامل خاک های این منطقه شناخته شد. راسته های خاک موجود عبارتند ازانتی سولز اینسپتی سولز، آلفی سولز وورتی سولز. مطالعات کانی شناسی حضور کانی های کلریت، ایلیت، اسمکتیت، کانی های مخلوط و کوارتز (در اندازه رس) را نشان داد. ایلیت و کلریت دارای منشا توارثی اند و معمولا به صورت کانی های قابل هوا دیده شدن شناخته می شوند و می توانند در نتیجه واکنش های تغییر شکل به کانی های مخلوط و اسمکتیت تبدیل شوند. نتایج ارزیابی تناسب کیفی اراضی نیز نشان داد که اراضی منطقه برای کشت گندم، نسبتا مناسب، بحرانی و نامناسب می باشد.
    کلیدواژگان: ایلیت، کانی های رسی، واحدهای فیزیوگرافی، تناسب اراضی، گندم آبی
  • رضا التیامی نیا، علی حسینی صفحات 77-92
    در جهان بینی اسلامی، کل انسان ها و طبیعت، با هم بخشی از کل نظام عالم را تشکیل می دهند. درحالی که در فرهنگ های غربی، فقط انسان ها دارای ارزش ذاتی می باشند و طبیعت فقط به منزله یک ارزش ابزاری و به عنوان منبع فایده بخش مورد استفاده انسان قرار گرفت. به باور بوم محوری سیاسی، مسایل محیطی زمانی حل می شوند که تحولات بنیادی در ایدئولوژی سرمایه داری صورت می گیرد و یک مردم سالاری واقعی حاکمیت یابد. در این راستا آرن ناییس معتقد است رعایت سنت های اخلاقی و مذهبی شرق، می تواند ما را در حفاظت محیط زیست یاری کند و اینکه در جهان هستی، همه موجودات زنده، جهت زندگی، رشد و شکوفایی، باید از حقوق و ارزش های برابر برخوردار گردند و هیچ فردی نجات نمی یابد مگر آن که همه ما نجات یابیم. انسان ها از اجزای طبیعت هستند نه بیرون از آن و یا فوق طبیعت. یافته های پژوهش نشان می دهد که نوع انسان شناسی و جهان شناسی غیرالهی و نگرش و طرز تلقی مبتنی بر نگاه اومانیستی و مبتنی بر حرص و طمع سبب ساز بسیاری از فجایع و بحران های محیط زیستی است. از این رو، اصلاح نگرش ها، باورها و طرز تلقی انسان ها از انسان و محیط زیست وی در چارچوب نگاه سیستمی دین اسلام می تواند بسیاری از معضلات و ناامنی های محیط زیستی، سیاسی و اجتماعی را رفع نماید.
    این پژوهش ضمن بررسی زمینه های فکری و فرهنگی تخریب محیط زیست در بستر مدرنیته و نیز تبیین دیدگاه های فرهنگی، مذهبی و آثار آن ها براکولوژی و محیط زیست جهانی، به دنبال تبیین و تدوین الگوی محیط زیستی اسلامی برای حفظ و تعادل محیط زیست جهانی و منطقه ای می باشد. این مقاله اساسا بحثی نظری و بنیادی است و از رویکرد رئالیسم اسلامی و معناشناسی ساختارگرا در انجام این پژوهش بهره جسته است..
    کلیدواژگان: محیط زیست، اسلام، مدرنیته، جهان بینی، نگرش
|
  • Sharzad Sabet Motlagh, Mostafa Panahi, Nabiyollahe Mansouri Pages 1-15
    Every year، work related accident contains about 360000 death and 270 milion around the word. Disability Adjusted life years (DALY) summarize the fatal and non fatal consequence of disease and injuries in a unique number and quantify the safety and health problems. The objective of this study was done to the estimation and analysis of the burden of occupational accident using the DALY in the Qazvin province workers in period of 1390 to 1392 years. This research is a descriptive- analytical study which based on the data was recorded in Qazvin province. in this research the Word Health Organization (WHO) method was used، in order to calculate with social value and without it. Too، then to estimate the cost of waste of mentioned accidents، use Gross Domestic Product (GDP). Result showed that in researched period time، in Qazvin province، maximum kind of accidents is “slide and fall”، and the maximum of the case of the accident is lack of monitoring by the employer in factories and the maximum burden of occupational diseases is for skull. In industries maximum burden of occupational diseases is for constraction. In this study، population is distributed equahhy and the focus was not on a certain season and year. Burden of diseases and ingjures between the perid of 1390 to 1392 was a ascending. Az economic studies، the highest cost of waste is for constraction and the main factoe of cost of waste is lack of monitoring by employer in factories. Considering the importance of occupational accident and their complications، for estimate accure result، an complete and integrated data recording system in the related organizations and creating shared coding and grouping ping in accident record and using skilled people in this field are essential in order to obtain better results in this field. Because of that waste of these accidents، are preventable and wasts large cost and time of society، plana for prevention of accident، such az means of physical protection، effeectiving workers level of education can be effective in reducing injuries
    Keywords: DALY, burden of job accident, coast of job accident, gross national product (GDP)
  • Solmaz Amoushahi, Farhad Nejadkoorki, Sharareh Pourebrahim Pages 17-35
    Nowadays one of the most important global issues is environmental problems that can cause harm to human and other organisms. This problem is caused due to various factors like pollutants and other environmental disturbances. Because of these factors we need to find strategies for solving such problems. One of the most important problems in the world is the pollution produced by different industries like oil industry that has a significant role in the nations economic and progress. There are many solutions and methods for surveying and mitigating the industries effects. Multiple Criteria Decision-Making (MCDM) is one of these methods that order alternatives based on their importance. Ranking problems consist in rank ordering of all alternatives from the worst to the best، looking at their evaluations on the considered criteria. In present study two more important outranking methods (PROMETHEE and ELECTRE) were assessed and their advantages and disadvantages were surveyed. Also a study was done in Arak petrochemical industry by PROMETHEE method as an case study and construction phase alternatives were ranked by mentioned method. Case study investigation and review on other studies showed that the PROMEHTEE method because of some features like being easy to use، understandable، Ability to cope with uncertainty، importance the decision makers، ability of visual representation، validity and flexibility is more applicable than ELECTRE. So the suggested method can be applied for making environmental decisions and also oil and petrochemical industries that simultaneously deal with qualitative and quantitative data and uncertainty. The researchers hope that it would have desirable results
    Keywords: Environmental Decision Making, Multiple Criteria Decision Making, Oil, petrochemical industries, PROMETHEE, ELECTRE
  • Narges Arab, Seyed Hamed Mirkarimi Pages 35-43
    Today، with the raise of city population and industrialization of big cities، concentration of air pollutants has increasingly accelerated. Employing more than ten million people and too much focus of industries and factories in geographical area of Tehran along with geographical situation، topography and certain climate condition caused Tehran to be one of the most polluted cities in the world. Due to increase of pollution in cities، awareness with air quality in a period and changes of air pollutants can have key role in urban health management. In the current paper، temporal changes of nitrogen pollutants، nitrogen dioxide and carbon dioxide in Tehran were reviewed. In this paper data of air pollution monitoring data of Aghdasiyeh station were applied that are under supervision of air quality control Company in order to study changes of pollutants CO، NO2 and O3 in Tehran. Meteorological data and wind speed were gathered from geophysics station in a 12-month period in 2011. First، data required were extracted from raw data and then they were applied based on the research objective. The results of the current research indicate that according to monthly temporal changes of O3 concentration during the period mentioned، the minimum amount is in Dec and the maximum one is in Jun. Average monthly trend of concentration N2 indicated the minimum amount is in Dec and the maximum one is in Jul. And according to CO concentration، the minimum amount is in Apr and the minimum is in Jan and Feb.
    Keywords: Ozon pollutants, Nitrogen dioxide, Carbon dioxide, Tehran City, Air pollution
  • Khadijeh Abolfathi, Marzieh Alikhah-Asl, Mohammad Rezvani Pages 45-55
    Evaluation of canopy rate، production، condition and trends of rangeland is important because of their role in preservation of water and soil resources. The aim of this research is to range classification and evaluation of rangelands of some part of Hable rood catchment using Geographical Information System (GIS(and Normalized Difference Vegetation Index. To do it، range classification was done using field work with Physiognomic- Floristic method along with vegetation sampling in a Stratified random sampling form. To define the condition and trends of the rangelands، the methods named four-factor and orientations were used in row. In this research، to increase the accuracy of the border of final vegetation types، land form unit map and composition of land form unit map with Normalized Difference Vegetation Index (NDVI) map were used in ArcGIS 9. 3 surrounding and the border of vegetation types were corrected. Land use map is provided using fuzzy method in the ERDAS IMAGINE software، and then، using Normalized Difference Vegetation index and field work، with respect to the canopy density the rangeland were divided to the three classes named dense range، semi dense range and low dense range. The results indicated the separation of for vegetation types. Also، rangeland was divided to the three categories named good، moderate and weak rangeland with respect to the vegetation canopy. The type named Astragalus spp_ Artemisia sieberi has a moderate condition while the 3 other types have weak condition. Also، all of the 4 vegetation types in the studied area have minus trend. Using GIS and vegetation index can be an effective tool in vegetation type and classification with high accuracy
    Keywords: Range classification, Stratified random sampling, NDVI, range condition, GIS
  • Abolfazl Azadi, S.Ali Abtahi Pages 57-75
    Genesis، classification and study of physicochemical، mineralogical and morphological properties of soils of kaftar region in the north of Fars province (Eghlid)، was conducted. This region has xeric soil moisture regime and mesic soil temperature regime and its area is about 10،000 hectares. The mean annual rainfall and temperature were 508 mm and 12 degrees of Celsius، respectively. The main objectives of this investigation were study of physical، chemical and mineralogical properties of soils of the region، study of effective factors of formation and genesis of soils of the region and their classification and land suitability evaluation of land under cultivation of irrigated wheat، study of soil clay minerals and their effects on formation and genesis of soils of the region. Five physiographic units consist of five physiographic units، namely gravelly colluvial fans، Piedmont plains، Low lands، Mountains and Hills were identified. Topography and the underground water table changes were known as the most important factors of soil formation of this region. Entisols، Inceptisols،vertisols and Alfisols are four soil orders that have been found. Clay mineralogy studies showed the presence of chlorite، illite، smectite، interstratified minerals، and quartz (in clay size). Illite and chlorite have inheritance origin and are generally considered to be weatherable minerals and could be changed because of transformation reactions into interstratified minerals and smectite. The result for qualitative land suitabilities have been shown critical، unfit and fairly suitable for wheat cultivation Keywords Illite; Clay Minerals; Physiographic Units; Land Suitability; Irrigated Wheatn
  • Reza Eltyaminia, Ali Hosani Pages 77-92
    In Islamic worldview، all humans and natures، together consist a part of entire of universe system. while in west cultures، only human are of essential values and nature is used as an instrumental value and a profiting source. according to political ecological belief، environmental issues will be solve if (when) fundamental changes is happen in the capitalist ideology and when a real democracy is prevailed and created in the countries of the world. so in this long with، aren naeis argue that pay attention to or take into consideration of ethical and religious traditions of the east could help us in protect of the environment and also we must believe that in the world، all alive creatures، in order to live، promotion and bloom، must have equal values and rights and nobody is save but everybody is saved. All humans are a part of nature not outside of it or upon it. (sakoee،2002،22). findings of the research show that the unreligious anthropologist and worldview and attitude and view based on humanism view and greed and avidity is causing many of environmental disasters and calamities. So، emendation or reformation of attitudes، believes and human view a bout human and environment within or in long with Islam systematic view could remove many of environmental and political issues and insecurities. This research while is studying the cultural and thought backgrounds causing environmental destruction under modernity and also with explanation of religious and cultural worldviews and their impacts on global ecology and environment، is looking for explanation and codification of Islamic environmental pattern to protect and preserve the balance of global and regional environment. the study is a basic and fundamental research and is used the Islamic realism and constructionist mean ology to do this research.
    Keywords: Environment, Islam, Modernity, Worldview, Attitude