فهرست مطالب

انسان و محیط زیست - سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 39، زمستان 1395)

نشریه انسان و محیط زیست
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 39، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم خادمیان قادیکلایی*، مصطفی زمانی، فاطمه غفاری، محمدرضا رحیمی، سمانه محمودپور صفحات 1-7
    خوردگی و رسوب گذاری از مهم ترین فاکتورهای مربوط به شبکه های آب آشامیدنی در بحث کنترل کیفیت است که نقش مهمی در سیستم انتقال و توزیع آب، از نظر جنبه های اقتصادی و بهداشتی می تواند ایفا کند. هدف این تحقیق تعیین پتانسیل خورندگی و رسوب گذاری آب آشامیدنی مورد استفاده در روستاهای قائم شهر بوده است که در سال 1394 انجام گرفت.
    کیفیت شیمیایی و فیزیکی نمونه ها و وضعیت پتانسیل خوردگی و رسوب گذاری با استفاده از اندیس های لانژلیه، رایزنر، پورکوریوس، تهاجمی و لارسون تعیین گردید.
    نتایج میانگین و انحراف معیار اندیس لانژلیه به ترتیب برابر با 052/0، 438/0 و برای شاخص رایزنر به ترتیب 99/6، 785/0 و شاخص تهاجمی به ترتیب 90/11، 5/0 و شاخص پورکوریوس به ترتیب 85/5، 81/0 و لارسون به ترتیب 47/0 و 24/0 می باشد.
    بر اساس نتایج بدست آمده، نشان می دهد که آب شرب روستاهای قائم شهر تمایل کمی به رسوب گذاری دارند .
    کلیدواژگان: آب شرب، پتانسسیل رسوب گذاری، پتانسیل خوردگی
  • امیرحسین حلبیان *، مهران شبانکاری صفحات 9-24
    قرن 21 چالش های زیادی را در پیش رو دارد که مقوله های محیط زیستی چون تخریب جنگل ها و تالاب ها و پیامدهای آن(سیل، خشک سالی و گرد و غبارها) از مهم ترین این چالش ها بشمار می آیند. تالاب های بین النهرین به عنوان بزرگ ترین اکوسیستم آبی خاورمیانه، به صورت حوضه ی اگزورئیک در جنوب عراق و بخش کوچکی از جنوب غربی ایران قرار گرفته اند. این تالاب ها به دلیل وسعت زیاد، پایداری رطوبتی و هم جواری با رودخانه های دایمی، یکی از پویاترین زیست بوم های آب شیرین جهان را در مقیاس محلی- منطقه ای بوجود آورده اند. این زیست بومها با توانمندی های هیدرواقلیمی- اکولوژیکی بسیار ارزش مند، نقش و جایگاه بسیار مهمی در پالایش محیطی و حیات اقتصادی منطقه دارند. تغییرات کمی و کیفی ناشی از فرآیندهای نامطلوب انسانی- طبیعی در دهه های اخیر تاثیرات مهمی بر ساختار و کارکرد این مجموعه گذاشته است و نقش تالاب ها را از تثبیت ریزگردها و پالایش محیطی به خاستگاه و کانون گرد و غبار منطقه ای تغییر داده است.
    این پژوهش با روش آماری، تحلیلی- اسنادی،روند فروسایی و ناپایداری تالاب های بین النهرین را به عنوان یکی از علل افزایش گرد و غبار در ایران زمین مورد بررسی قرار می دهد.
    نتایج نشان داد که تالاب ها تغییرات تدریجی و ناگهانی متعددی را تجربه کرده اند. مهم ترین عوامل موثر بر این تغییرات عبارتند از: تغییرات هیدرواقلیمی، توسعه امور زیربنایی(سدسازی، زهکشی و...)تهدیدهای محیطی(تنش های سیاسی و نظامی، خشک سالی و...) و انواع آلاینده های انسانی(کشاورزی، صنعتی، خانگی) که در مدیریت و برنامه ریزی هیدروپلیتیک محلی- منطقه ای، جهت بهسازی و پایداری محیطی تالاب ها و بالطبع کاهش رخداد پدیده گرد و غبار باید لحاظ شوند. این پژوهش نشان داد که تصاویر ماهواره ای توانایی آشکارسازی و توصیف تغییرات زمانی- مکانی تالاب های بین النهرین را دارند.
    کلیدواژگان: تالاب، بین النهرین، زیست بوم، گرد و غبار، تغییرات، تصاویر ماهواره ای
  • گوهر خاکسار مقدم، احمد عابدی سروستانی*، محمدرضا محبوبی صفحات 25-36
    آب یکی از مهم ترین منابع طبیعی موجود در زمین است که ضمن محدود بودن، نقش موثری در توسعه پایدار جوامع دارد. رفتار مصرفی مردم نسبت به آب به نگرش و میزان آگاهی آنان نسبت به مسایل مربوط به آب بستگی دارد. تحقیق حاضر به مطالعه عوامل موثر بر نگرش زنان روستایی نسبت به آب پرداخته است. روش تحقیق مورد استفاده از نظر هدف، کاربردی و از نظر گردآوری اطلاعات میدانی است و با روش تحقیق توصیفی و با فن پیمایش انجام گرفت. جمعیت مورد مطالعه شامل تمام خانوارهای روستایی ساکن در 125روستای شهرستان شیروان بودند که آب لوله کشی داشتند. حجم نمونه مورد نیاز برابر 223 نفر برآورد گردید که با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. ابزار سنجش، پرسش نامه بود که روایی محتوایی آن توسط اساتید دانشگاه و کارشناسان سازمان آب مورد تایید قرار گرفت. پایایی نیز با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات با نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج نشان داد که نگرش زنان روستایی نسبت به آب در حد متوسط قابل ارزیابی می باشد. همچنین بین سن، سطح تحصیلات و هزینه آب مصرفی و نگرش نسبت به آب رابطه معنی دار وجود ندارد، اما افراد با درآمد بالاتر، نگرش نامساعدتری نسبت به آب دارند. پیشنهاد مقاله حاضر در نظر گرفتن برنامه های آموزشی به منظور ارتقای نگرش زنان روستایی نسبت به آب و انجام تحقیق پیرامون ارتباط نگرش نسبت به آب و رفتار مصرف آب می باشد.
    کلیدواژگان: منابع، مصرف، نواحی روستایی
  • سمیه گلدوی*، مرجان محمدزاده، مجید مخدوم، سید حامد میرکریمی، عبدالرسول سلمان ماهینی صفحات 37-52
    منابع محیط زیستی از جمله سرمایه های ارزش مند جهان هستند که حفاظت از آن ها باید در زمره تلاش های اساسی انسان قرار گیرد. امروزه توسعه فعالیت‏های اقتصادی، رشد جمعیت، افزایش مشغله های زندگی سبب افزایش چشم گیر تقاضا برای استفاده تفرجی در محیط‏های طبیعی شده است. تحلیل عوامل مربوط به تقاضای تفریح و تفرج در کشور نیز نشان می دهد که این نیاز به سرعت رو به افزایش است. بنابراین، توجه به نیازها و ترجیحات مردم نیز به عنوان استفاده کنندگان اصلی این مناطق اهمیت ویژه ای دارد. به این منظور، رهیافت طیف فرصت تفرجی ([1]ROS)، یک روش جامع برای تعیین و تخصیص مناطق تفرجگاهی با طیف فرصت های تفرجی مشخص برحسب توان محیط، نیازها و ترجیحات مردم است. در مطالعه حاضر رهیافت طیف فرصت تفرجی به منظور مدیریت صحیح مناطق تفرجی توصیف شده است. این رهیافت بر مبنای تئوری ارزش انتظار است و با اظهار این که رفتار تفرجی یک رفتار هدف گرا و با هدف تامین رضایت برای بازدیدکنندگان است توصیف می شود. ROS تجربیات بازدیدکنندگان را با ویژگی های بیولوژیکی، فیزیکی و مدیریتی محل پیوند می دهد. این رهیافت یک نقشه شامل 6 طبقه طیف فرصت تفرجی در گستره ای از استفاده بکر تا استفاده کاملا توسعه یافته ایجاد می کند. مدیران و تصمیم گیران با استفاده از ROS می توانند منابع تفرجی را حفظ و نیازها و ترجیحات مردم را نیز در مدیریت مناطق تفرجی لحاظ نمایند
    کلیدواژگان: منابع تفرجی، حفاظت، رضایت بازدیدکنندگان، مدیریت مناطق تفرجی، ROS
  • مسعود صفایی پور، سیامک طهماسبی، معصومه قرقانی* صفحات 53-66
    تقریبا سه دهه است که انقلاب محیط زیستی آغازشده است، در واقع این انقلاب دردهه 1960به وقوع پیوست تا این زمان توسعه فقط با معیارهای اقتصادی سنجیده می شد و خسارات وارده به محیط زیست و منابع طبیعی به حساب نمی آمد، اما پس ازگسترش مسایل محیط زیستی در جهان به ویژه اروپا، مباحث توسعه پایدار مطرح گردید. الگوواره تازه باعنوان توسعه پایدار به مقابله با الگوهای تولید، توزیع و مصرف ناسازگار با طبیعت می پرداخت. گسیختگی رابطه انسان با طبیعت، درنتیجه توسعه فناوری دانسته یا ندانسته دربسیاری از موارد منجر به برهم خوردن تعادل محیط و نابودی جلوه های مختلف محیط زیستی شده است. با این همه، تاپیش از توسعه صنعت مدرن، سیطره طبیعت برزندگی انسان، بسیار بیش تر ازسلطه بشر برطبیعت بود. بنابراین دانشمندان و گروه های که طرف دار محیط زیست بودند جهت تعادل بخشی به رابطه انسان و محیط طبیعی او و آشتی بین انسان مدرن و طبیعت، هماهنگی و هم سویی انسان با طبیعت، و پایان دادن به بحران های قرن حاضر دیدگاه های مختلفی مطرح کردند. دراین بین اکوویلیج ها درسطح جهان از پراکندگی و مقبولیت بیش تری برخودارهستند. این تحقیق با هدف معرفی اکوویلیج ها و بررسی اجزاء مختلف آن ها و همچنین معیارها و مشخصه های این نوع سکونت گاه ها پرداخته شده است.برای شناخت ویژگی های این نوع سکونتگاه ها از روش اسنادی و به سایت های اینترنتی مرتبط در این زمینه مراجعه شد. از مهم ترین ویژگی های روستاهای اکولوژیک توجه به ابعاد توسعه پایدار و مخصوصا بعد اکولوژیک آن می باشد.
    کلیدواژگان: روستای اکولوژیک، توسعه پایدار، محیط زیست، انسان و طبیعت
  • وحید ریاحی*، فرهاد جوان، ندا دهقانی صفحات 67-78
    امروزه محیط زیست با چالش ها و معضلات فزاینده ای رو به رو است. بخش عمده ای از معضلات محیط زیستی موجود، ریشه در فقدان آگاهی های روستاییان در برخورد با محیط دارد. در این راستا آموزش می تواند رویکردی اثربخش در جهت ارتقای آگاهی های محیط زیستی باشد. که این امر موجبات تقویت فرهنگ حفاظت از محیط زیست در جوامع روستایی را فراهم می آورد. هدف این مقاله تحلیل دیدگاه روستاییان نسبت به آموزش های حفاظت از محیط زیست نواحی روستایی شهرستان رضوان شهر است. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش انجام، توصیفی تحلیلی است. در این تحقیق جامعه آماری، 14 نقطه روستایی شهرستان رضوان شهر با 4202 خانوار( 14664 نفر) بوده است. بر اساس فرمول کوکران اصلاح شده، تعداد نمونه ها 232، تعیین شد و پس از سنجش روایی و پایایی( ضریب آلفای764/0) پرسش نامه در میان خانوارهای روستاهای نمونه توزیع و تکمیل شد. به منظور دست یابی به اطلاعات مورد نیاز جهت سنجش متغیرهای مورد تحقیق، از روش های پیمایشی و اسنادی بهره گرفته شده و برای بررسی و تجزیه و تحلیل اطلاعات و داده ها، از آزمون همبستگی اسپیرمن و آزمون آماری خی دو(x2) در نرم افزارهای Excelو Spss استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که با اطمینان 95 درصد آموزش روستاییان موجب توانمندسازی آنان در حفاظت از محیط زیست در راستای توسعه پایدار می گردد، همچنین بین علاقمندی نسبت به محیط زیست، میزان آموزش مناسب محیط زیستی، آموزش محیط زیستی رسانه های گروهی و نقش روستاییان در حفاظت از محیط زیست با اطمینان 95 درصد رابطه مثبت و معنی داری وجود داشته است.
    کلیدواژگان: آموزش، جوامع روستایی، محیط زیست، شهرستان رضوان شهر
|
  • Maryam Khademian Ghadekolai *, Mostafa Zamani, Fateme Ghafari, Mohamadreza Rahimi, Samaneh Mahmoodpor Pages 1-7
    Corrosion and precipitation are the most important factors in the quality control of drinking water networks play an important role in the transmission system and distribution of water in transmission system and the distribution of water in terms of health and economic aspects can play.The aim of this study was to determine the potential for corrosion and perecipitation of drinking water used in Ghaemshahr villages, that was done in 2015.
    Physical and chemical quality samples and the potential for corrosion and precipitation were determined by Langlier, Rayzner, Puckorious, Aggressiveness, and Larsson.
    Results indicate that mean and standard variation for Langlier index is 0.052 and 0.43, for Rayzer index is 6.99 and 0.78 for aggressiveness index is 5.85 and 0.81 for Larsson indexrespectivity is 0.47 and 0.24.
    According to these finding it was concluded that drinking water of Ghaemshahr villages was mild precipitation.
    Keywords: Drinking water, Precipitation Potential, Corrosion Potential
  • Amir Hossein Halabian *, Mehran Shabankari Pages 9-24
    The 21 century encounter with many challenges which the most important challenges are environmental topics such as deforestation and marshlands destruction and it’s consequences( flood, drought and dust). The Mesopotamian marshlands as the biggest middle- east aquatic ecosystem has been placed as exoreac basin in south of Iraq and small part of south-western of Iran. These marshlands have been make one of the most dynamic fresh water ecosystems in the world in regional- local scale because of their great area, moist stability and adjancent with permanet rivers. These ecosystems have very important role and position in environmental refining and economical life of region, because of their valuable ecological hydro- climatic potentials. In recent decades, the qualitative changes resulting from undesiable human- natural processes have had the important effects on construction and function of this complex, and the role of marshlands has been coverted from dust stabilization and environmental refining in to origin and center of regional dust.
    This investigation with analytic- documentary statistical method, study the degradation and instability trend of Mesopotamian marshlands as one of the factors increasing dust in Iran.
    The result indicated that marshlands have been experienced many gradual and sudden changes. The most important factors foe these changes consist of hydro- climatic changes, infrostructure affairs development( dams and drainage), environmental threats( political and military tensions and drought) and human pollutants types( agricultural, industrial and domestic) which should be consider in regional- local hydropolitic management and planning for improvenental stability of marshlands and consequently, decreasing dust phenomena occurrence. This research indicated that satellite images have capability to reveal and describe the temporal- spatial variation of Mesopotamian marshlands.
    Keywords: Marshland, Mesopotamian, Ecosystem, Dust, Variation, Satellite Images
  • Gohar Khaksar Moghaddam, Ahmad Abedi Sarvestani *, Mohammad Reza Mahboobi Pages 25-36
    Water is one of the most important natural resources on the planet Earth. Water is limited and has effective role in the sustainable development of societies. Consume behavior of people towards water depends on their attitude and teir awareness of water issues. This research examined the factors affecting rural women's attitudes towards water. The type of the research was objectively applied and used field work for gathering data through a descriptive-survey research method. The study population included all households living in 125 villages of Shirvan County which had piped water. Random cluster sampling was used to select 223 women as needed samples. The research instrument was a questionnaire which its content validity was confirmed by university academics and experts of water organization. Reliability of questionnaire was evaluated by calculating Cronbach's alpha coefficient. Data analysis was performed using SPSS statistical software. The results showed that rural women's attitudes towards water can be assessed at moderate level. There were no significant relationships between age, level of education and cost of consumed water with attitude towards water. But people with higher incomes had more unfavorable attitude towards water. Present article suggests considering educational programs to promote rural women's attitudes towards water and doing research on the correlation between attitudes towards water and water consumption behavior
    Keywords: Resources, Consumption, Rural Area
  • Somayeh Galdavi *, Marjan Mohammadzadeh, Majid Makhdum, Seyyed Hamed Mirkarimi, Abdolrasoul Salman Mahiny Pages 37-52
    Environmental resources are valuable assets in the world which should be protecting as one of the human's main efforts. Nowadays, economic development, population growth and increasing of life business caused to increase the demand for recreational uses in natural areas. Analyzing of recreational demand factors in Iran indicated that need for outdoor recreation have been increased rapidly. Therefore, attention to the visitor's needs and preferences are very important as the main users. Recreational Opportunity Spectrum (ROS) approach is a comprehensive method to determine and allocate recreational area with a range of recreational opportunities in terms of the environment suitability and people's needs and preferences. In the present study the ROS approach have been described for recreational area management. This approach is based on the expectancy value theory and has been described by confirming that recreational behavior is goal-oriented and aimed at need satisfaction. ROS linked visitor's experiences with biological, physical and management attributes of settings. This approach has been prepared a map including 6 classes of recreational Opportunities in a range of primitive and undeveloped to modern and developed use. Recreational areas managers can protect recreational resources and provide people needs and preferences in recreational using ROS areas.
    Keywords: Recreational Resources, Protection, Visitor Satisfaction, Management of Recreational Areas, ROS
  • Masoud Safai Poor, Siamak Tahmasbi, Masomeh Qareqani * Pages 53-66
    Almost three decades ecological revolution has begun; In fact, this revolution took place in the 1960s, at this time of only economic criteria were measured and damage caused to environment and natural resources does not count, but the spread of environmental issues in the world especially Europe, sustainable development issues were proposed. The new paradigm called sustainable development to deal with patterns of production, distribution and consumption incompatible with the nature paid. Rupture human relation to nature, as a result of technology development – knowing or unknowing – in many cases leading to imbalance in the environment and has been the manifestation of various environmental destruction. However, before the development of modern industry, dominated by the nature of human life, much more than the human domination of nature. Therefore were scientists and environmental groups, order to balance of the relationship between man and his natural environment and reconciliation between modern man and nature, human and nature coordination and alignment, and an end to the crisis of the century proposed different perspectives. Among these Eco villages in the world are distributed and enjoyed greater popularity. This study aimed to identify and survey the various components of their Eco villages as well the criteria and characteristics of this type of settlements. For recognize the characteristics of these types of settlements referred to documentary method and websites. The most important feathers of Eco villages dimensions of sustainable development and particular attention to its ecological dimension.
    Keywords: Eco village, Sustainable Development, Environment, Human, Nature
  • Vahid Riahi *, Farhad Javan, Neda Dehghani Pages 67-78
    Today, the environment is faced with increasing challenges and dilemma. Much of the current environmental dilemma, rooted in a lack of awareness of villagers in dealing with the environment. In thil regwd, training can be an effective approach to promote environmental awareness. This will strengthen the culture of environmental protection in rural communities. The purpose of this paper is to Analysis viewpoint of training the villagers to protect the environment of rural areas: city Rezvanshahr. The aim of this research is applied and the method is descriptive-analytic. In this study, statistical population is 14 rural areas of Rezvanshahr with 4202 families (14664 persons). Based on revised Cockran Formula, sample size of 232 was determined and after measuring the validity and stability (alpha 0.764) questionnaires were distributed. In order to achieve the required data for study of variables used in research, we used survey methods and documents and to study and analyze information and data, we used Spearman correlation test and chi-square (x2) in softwares Excel and Spss.The findings show that with 95% confidence, education leads to rural empowerment in environmental protection toward sustainable development, and as so there is a positive and significant relationship with 95% confidence among interest in the environment, the environmental training, mass media environmental training and the role of villagers in protecting the environment
    Keywords: Training, Rural communities, Environment, Rezvanshahr city