فهرست مطالب

انسان و محیط زیست - سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 43، زمستان 1396)

نشریه انسان و محیط زیست
سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 43، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/08
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ضیاء الدین باده یان، معصومه منصوری * صفحات 1-10
    اکوسیستم های مرتعی به دلیل دربرداشتن بخش قابل توجهی از اراضی جهان، پتانسیل بالایی در ترسیب کربن دارند. این تحقیق به‏بررسی پتانسیل ترسیب کربن گونه آتریپلکس‏کانیسنس (Atriplex canescens) که در منطقه چشمه علی در استان قزوین که در قالب بلوک های کاملا تصادفی و در سه تکرار کاشته شده بود، می‏پردازد. نمونه برداری ها از تیمارهای اصلی فواصل کاشت بوته (تراکم) در دو سطح 2×2 متر و 4×4 متر که هر تیمار اصلی شامل تیمارهای فرعی ارتفاع هرس در چهار سطح تیمار نظیر بدون هرس یا شاهد، هرس کامل یا کف بر، هرس از ارتفاع 20 سانتی متر و هرس از ارتفاع 40 سانتی متر بودند صورت گرفت. مقادیر کربن در بیوماس هوایی، زیرزمینی و خاک به تفکیک تیمارهای اصلی و فرعی محاسبه گردید. نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری بین کربن زی توده هوایی و زیرزمینی درواحد سطح در تیمار اصلی تراکم 2×2 متر از تراکم 4×4 متر وجود دارد. همچنین تیمارهای بدون هرس (شاهد) و هرس از ارتفاع 40 سانتی متر با قرار گرفتن در یک سطح، نسبت به سایر تیمارهای ارتفاع هرس وضعیت بهتری داشتند. بین تیمارهای اصلی تراکم و همچنین تیمارهای فرعی ارتفاع هرس به لحاظ ترسیب کربن کل خاک اختلاف معنی داری وجود ندارد. میانگین ترسیب‏کربن کل در تراکم 2×2 متر، 16/59 تن در هکتار و در تراکم 4×4 متر، 81/59 تن در هکتار بوده است. تجزیه همبستگی نشان داد که بین میزان کربن ترسیب‏شده کل و کربن‏آلی رابطه مثبت و معنی‏داری وجود دارد. بنابراین می توان بیان داشت که مدیریت مناسب اراضی مرتعی، تاثیر قابل توجهی در افزایش ذخیره کربن در گیاه و خاک خواهد داشت.
    کلیدواژگان: خاک، اراضی مرتعی، زی توده، ترسیب کربن
  • زهرا منتصری *، محمدرضا اشرف زاده صفحات 11-19
    در عصری که ما زندگی می کنیم انسان با حرص و ولع سیری ناپذیر خود عرصه های زیستی و منابع طبیعی را صرف اهداف سودجویانه و کوتاه مدت خود می نماید غافل از این که آینده ای نیز پیش رو دارد. محیط زیست انسان تحت الشعاع پیشرفت فوق العاده فناوری قرار گرفته و هر لحظه بخشی از آن مورد هجوم قرار می گیرد. در حال حاضر پارک های ملی به عنوان ذخیره گاه های ژنتیکی بسیار ارزشمند گونه های متنوع جانوری و گیاهی در هر کشور محسوب می شوند و تنها پشتوانه اساسی برای احیا دوباره طبیعت می باشند. در این پژوهش که پژوهشی میدانی- توصیفی است و در شهر شیراز انجام گرفته، به بررسی سطح آگاهی و شناخت مردم شیراز نسبت به پارک ملی بمو پرداخته شده است. به این منظور تعداد384 پرسش نامه که از طریق برآورد حجم نمونه از طریق فرمول کوکران و با توجه به جامعه آماری (سرشماری سال 1390شهر شیراز) بدست آمده، به صورت نمونه گیری خوشه ایبین ساکنان شهر شیراز و بر اساس محل سکونتشان در مناطق نه گانه شهرداری توزیع گردید. آمار توصیفی برای تمام داده ها بدست آمد و برای بررسی ارتباط میان مولفه ها از آزمون کای دو (Chi-square test) استفاده شده است. نرم افزارهای مورد استفاده Excel و SPSS می باشد. در این بررسی مشخص شد که میان مولفه جنسیت افراد وسطح شناخت پارک ملی بمو ارتباط معنی داری وجود دارد، همچنین عواملی نظیر سطح تحصیلات و محل سکونت بر میزان شناخت افراد نسبت به پارک ملی بمو تاثیرگذارنیست و آشنایی با پارک ملی بمو توسط دوستان و آشنایان بیش ترین درصد نحوه آشنایی با پارک را به خود اختصاص داده که نشان می دهد فعالیت ها و تبلیغات سازمان حفاظت محیط زیست استان فارس و شهر شیراز در معرفی این پارک ملی چندان موثر نبوده و این سازمان بایستی به عنوان متولی حفاظت از مناطق حفاظت شده توجه بیش تری به این مسایل داشته باشد.
    کلیدواژگان: آگاهی و شناخت، پارک ملی بمو، شهر شیراز، محیط زیست، SPSS
  • مهکامه موسی سروشی، محمد کاوسی کلاشمی، محمدحسین منهاج * صفحات 21-35
    پژوهش حاضر کاربرد رهیافت ارزش گذاری انتها-باز جهت برآورد ارزش اکوتوریستی روستای جواهرده در استان مازندران را ارایه می نماید. در این راستا، برای تحلیل داده ها و تفکیک عوامل موثر بر وجود تمایل به پرداخت و عوامل موثر بر میزان تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان و همچنین برآورد ارزش اکوتوریستی این روستا از روش هکمن دو مرحله ای استفاده شد. به این منظور با استفاده از داده های بدست آمده از پرسش نامه های پیش آزمون و به کارگیری رهیافت نمونه گیری میشل و کارسون، تعداد 220 نفر بازدید کننده به عنوان نمونه انتخاب شد. داده های مورد نیاز از طریق تکمیل پرسش نامه و مصاحبه حضوری با بازدیدکنندگان روستای جواهرده در بهار سال 1394 جمع آوری گردید. نتایج نشان داد که متغیرهای رضایت از امکانات تفریحی و رفاهی، درآمد ماهیانه خانوار و جنسیت در سطح خطای یک درصد و متغیر سن در سطح خطای ده درصد، فقط بر میزان تمایل به پرداخت تاثیر معنی دار داشتند؛ در حالی که متغیر تجربه شب مانی در سطح خطای ده درصد، و متغیرهای تعداد دفعات بازدید سالیانه و شاخص نگرشی بازدیدکنندگان در سطح خطای یک درصد در مرحله اول (وجود تمایل به پرداخت) و همچنین در مرحله دوم (میزان تمایل به پرداخت بازدید کنندگان) تاثیر معنی دار داشتند. مقدار انتظاری تمایل به پرداخت هر خانوار بازدید کننده برای هر بازدید از این روستا معادل با 37613 ریال برآورد شد.
    کلیدواژگان: ارزش گذاری مشروط، اکوتوریسم، تمایل به پرداخت، روستای جواهرده، هکمن دو مرحله ای
  • مریم فرهی فریمانی *، مهدی حقیقت بین صفحات 37-49
    اکولوژی و بالاخص اکولوژی منظر پدیده ای نسبتا نوپا در دنیای علم بیولوژیک است. اکولوژی منظر(سیمای سرزمین) به بررسی رابطه بین عملکرهای اکولوژیکی و الگوهای سه بعدی در زیستگاه های خشکی می پردازد. اخیرا بسیاری از مکتوبات علمی در این حوزه حول اکوسیستم های آبی از جمله اکوسیستم های دریایی می چرخد که اکولوژی منظر دریایی نام گرفته است. وجود اکوسیستم های آبی متنوع و 6700 کیلومتر نوار ساحلی در ایران ضرورت پژوهش در این حوزه را یادآور می شود. در عصر حاضر که جوامع به دنبال مهاجرت به شهرهای ساحلی هستند و به سرعت از منابع غنی دریایی استفاده می کنند، ایجاد تعادل و تعامل مثبت میان اکوسیستم دریایی، شهری و انسانی امری حیاتی و مشکل است.
    هدف از انجام این مطالعه معرفی عوامل و اجزای محیط زیست ساحلی- دریایی است که می تواند گستره ای از عوامل فیزیکی(مانند خشکی، آب) تا غیرفیزیکی(فرهنگ، تاریخ، چشم انداز) را دربرگیرد. در این پژوهش که از نظر ماهیت و روش توصیفی است، با استفاده از جمع آوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و میدانی به توصیف این شاخه از علم اکولوژی می پردازد، تا از این رهگذر دریچه ای برای جامعه علمی کشور باز نماید. سپس به دو ویژگی مهم از منظر دریایی عسلویه یعنی اجزای تشکیل دهنده و نحوه پیکربندی و آرایش فضایی پرداخته می شود. در تجزیه و تحلیل ویژگی نخست با کمک تکنیک سوآت، نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید هر یک از اجزا بررسی می شوند. در مورد ویژگی دوم، به کمک روی هم اندازی نقشه های هوایی و تعیین حد و مرز لکه ها، دالان ها و ماتریکس، پیوستگی اکولوژیکی و اتصال لکه های منطقه ساحلی به کمک دالان ها تجزیه و تحلیل می شوند.
    کلیدواژگان: معماری منظر، اکولوژی منظر، منظر دریایی، نوار ساحلی، عسلویه
  • یونس خسروی *، حمید اشجعی صفحات 51-63
    افزایش روزافزون جمعیت شهری و توسعه منطقه های شهری، افزایش مصرف مواد دارای پسماند تجزیه ناپذیر و بسیاری از دورریزهای دیگر زندگی ماشینی و مدرن سبب توجه بیش تر مدیران شهری به پسماندها شده است. اثرات مخرب محیط زیستی، اقتصادی و اکولوژیکی محل های دفن سبب توجه بیش تر به انتخاب محل دفن مناسب برای پسماندهای شهری شده است. هدف از این پژوهش، پیشنهاد بهترین مکان برای دفن پسماندهای شهری شهر قزوین می باشد.
    در مطالعه حاضر نخست معیارها و اصول مکان یابی محل دفن پسماندهای شهری بر اساس منابع معتبر بیان شده است و سپس لایه های اطلاعاتی نظیر خاک شناسی، زمین شناسی، آبراهه، نقاط شهری و روستایی، اقلیم، جاده ها و... برای شهر قزوین معرفی شدند. با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) و بهره گیری از لایه های اطلاعاتی از طریق وزن گذاری لایه ها با استفاده از روش AHP در محیط نرم افزار10.3 ArcGIS، اطلاعات و نقشه ها تهیه شده اند.
    بر اساس نقشه ها و لایه های ایجاد شده، مکان های مستعد برای دفن بهداشتی در 5 کلاس مشخص شدند و زمین هایی با مساحت 70 هکتار به بالا را از میان زمین های کلاس پنجم جهت بهترین مکان برای دفن پسماند در بازه 40 ساله پیشنهاد شد. با تقسیم شهرستان قزوین به 4 منطقه، مکان های مناسب دفن برای زباله های شهرها و روستاهای هر منطقه معرفی گردید.
    براساس نتایج تحقیق مشخص شد محدوده مرکزی و شمالی شهر قزوین به دلیل نفوذپذیری کم و جنس خوب خاک، کاربری اراضی مناسب، فاصله و حریم مناسب از رودخانه ها، گسل ها، شهرها و روستاها، دسترسی و نزدیکی به جاده های ارتباطی، اقلیم خشک می تواند مناسب ترین مکان برای دفن پسماند شهری پیشنهاد شود.
    کلیدواژگان: مدیریت پسماند، تحلیل سلسه مراتبی، دفن زباله، سیستم اطلاعات جغرافیایی، شهر قزوین
  • اکرم الملوک لاهیجانیان *، الناز سمایی صفحات 65-72
    هدف از انجام این تحقیق بررسی نحوه برنامه ریزی و مدیریت پارکها با تاکید بر توسعه پایدار(نمونه موردی بوستان گفتگو – تهران) می باشد به همین منظور نحوه برنامه ریزی و مدیریت پارک بوستان گفتگو مورد بررسی قرار گرفت.
    شناسایی نقاط قوت،ضعف ، فرصتها وتهدید های موجود بوستان گفتگوبااستفاده از ابزار SWOT انجام شد.جامعه و نمونه آماری مورد مطالعه در تحقیق مدیران،کارشناسان،کارمندان و پرسنل اداری و پیمانکاران از مجموعه بوستان گفتگو با استفاده از فرمول کوکران انتخاب شدند.تعداد100 پرسشنامه تعداد بین مدیران،کارشناسان،کارمندان بخش اداری و پیمانکاران بوستان توزیع و نظر خواهی شد . سپس فرضیه های تحقیق مورد بررسی قرارگرفت تا ارتباط معنی دار بر روی متغیر ها مشخص شود.
    نتیجه حاصل از تجزیه و تحلیل آماری اطلاعات نشان می دهد :فرضیه شماره 1 تحقیق «برنامه ریزی در منابع انسانی به ارتقا بهینه پارک بوستان گفتگو کمک می کند»با محاسبه فراوانی درصدی،محاسبه آزمون پیرسون ،وجود تفاوت معنی دار بین سوالات تایید و فرضیه اثبات شد.
    فرضیه شماره 2 تحقیق-«مدیریت در نحوه مصرف آب،انرژی،نوع پوشش گیاهی و خاک در ارتقا بهینه بوستان تاثیر گذار است.»با محاسبه فراوانی درصدی،محاسبه آزمون پیرسون،وجود تفاوت معنی دار بین سوالات تایید و فرضیه اثبات تایید شد.
    فرضیه شماره 3 تحقیق-«نظارت، هدایت و کنترل مستمردر تامین منابع،امکانات، به ارتقابوستان گفتگو کمک می کند.»با محاسبه فراوانی درصدی،محاسبه آزمون پیرسون ،وجود تفاوت معنی دار بین سوالات تایید و فرضیه اثبات شد.
    فرضیه شماره 4 تحقیق-«نحوه مدیریت و نظارت ،به توسعه ارتقا جسمی و روانی شهروندان و جذب توریست می انجامد.»با محاسبه فراوانی درصدی،محاسبه آزمون پیرسون ،وجود تفاوت معنی دار بین سوالات تایید و فرضیه اثبات شد.
    کلیدواژگان: مدیریت، برنامه ریزی، بوستان گفتگو، جذب توریست
  • حسین یوسفی *، علی محمدی صفحات 73-86
    پاسخ گویی مناسب به نیازهای جسمی، مادی و روحی انسان از ضروریاتی است که می باید فضاهای شهری درقالب عملکردهای متعدد و خاص دراین جهت سامان دهی گردند. بشر امروزه با درک اهمیت و جایگاه فضاهای سبز و عرصه های عمومی تفرج و تفریح در زندگی روزمره و انواع کارکردهای این فضاها درمیان ساختار تجمع گاه های بشری، تلاش درجهت حفظ واحیاء منابع موجود را در دستور برنامه ریزی ها و سیاست های خود قرارداده است. شهرهای بزرگ کشورمان و به ویژه شهر بزرگ تهران، با حد و اندازه های لازم در برخورداری از فضاهای اجتماعی، خصوصا در زمینه فضاهای تفریحی- تفرجی فاصله ای بسیاردارد. لذا سیاست ایجاد فضای سبز و تفریحی- تفرجی درحاشیه شهرها ومسافت های نزدیک و درعرصه های متعامل با شهرها، از استقبال بیش تری مواجه است. از جمله این فضاهای بسیار مورد توجه در شهرتهران، پارک جنگلی لویزان است که درشمال شرقی شهر تهران و در تعاملی سازنده و مستقیم با شهر واقع شده است و به عنوان کمربند سبز شهر، ضوابط و مقررات خاصی را در ایفای چنین نقشی برعهده داشته است. در این پژوهش با هدف بررسی وضعیت منظر و شرایط اکولوژیکی پارک جنگلی لویزان و فرصت ها و تهدیدهای پیش رو آن، اقدام به مطالعه کتابخانه ای و میدانی در رابطه با این پارک گردید. در ابتدا با توجه به نقشه ها، موقعیت منطقه ای که پارک در آن قرار گرفته؛ از لحاظ مسایل محیط زیستی بررسی شد. سپس نقاط قوت و ضعف پارک از لحاظ زیباشناختی مطرح شد و سرانجام با فرض پارک به عنوان لکه، محدودیت های اکولوژیکی و تفرجی بیان و راهکارهای حل آن شرح داده شد. نتایج حاصل از این تحقیق اهمیت ویژه پارک جنگلی و رویکردهای مناسب برای توسعه پارک را نشان داد و برای کمبودهای موجود از لحاظ اکولوژیکی و تفرجی راهکارهایی از جمله توجه به ارتباط لکه ها، کاشت گیاهان مناسب و... را ارایه نمود.
    کلیدواژگان: پارک جنگلی، تفرج، ابعاد کارکردی و زیبا شناختی، شهر تهران
  • سهراب مرادی * صفحات 87-98
    تحقیق حاضر با هدف ارزیابی آگاهی، نگرش و رفتار مسوولانه محیط زیستی دانشجویان دانشگاه پیام نور استان کرمانشاه اجرا شد. این تحقیق نتیجه پژوهش میدانی و مطالعه ای مقطعی و توصیفی است که ابزار جمع آوری اطلاعات آن، پرسش نامه ای شامل 30 سوال می باشد که سوالات آن در سه بخش آگاهی، نگرش و رفتار مسوولانه محیط زیستی تقسیم بندی شد. جامعه آماری تحقیق شامل 15200 نفر از دانشجویان دانشگاه های پیام نور استان کرمانشاه که با استفاده از جدول مورگان تعداد 375 پرسش نامه به صورت تصادفی بین آن ها توزیع و 340 پرسش نامه به صورت کامل تکمیل و جمع آوری گردید. روایی پرسش نامه توسط اعضای هیات علمی دانشگاه پیام نور و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تایید گردید. داده ها از طریق نرم افزار Excel مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اطلاعات محیط زیستی پاسخ دهندگان در مورد شناخت تشکل های مردمی محیط زیست و حوزه فعالیت آن ها، گونه های منقرض شده جانوری کشور ایران، شناخت در مورد توسعه پایدار و ارتباط آن با محیط زیست و پارک های ملی در ایران ضعیف بوده است. همچنین اطلاعات پاسخ دهندگان در مورد باران اسیدی، لایه ازن، گازهای آلاینده هوا، فرسایش خاک، نقش ها و ارزش های درختان و جنگل ها در حد قابل قبول و مطلوب بوده است. نتایج بررسی نگرش محیط زیستی دانشجویان نشان داد که نگرش آنان، به لحاظ قدرت و توان اثرگذاری بر رفتار در حد متوسط به بالا است و نگرش مثبت آن ها متمایل به سمت تفکر زیست- محوری است. همچنین مهارت یا رفتار مسوولانه محیط زیستی دانشجویان در این پژوهش مثبت ارزیابی شد.
    کلیدواژگان: آگاهی محیط زیستی، نگرش محیط زیستی، رفتار مسوولانه، دانشگاه پیام نور
  • مهران لقمانی * صفحات 99-110
    لاک پشت منقار عقابی(imbricata Eretmochelys) در میان سایر لاک پشت های دریایی تنها گونه ای بود که برای اولین بار درسال 1970جزء گونه های در معرض خطر و درسال 1996 جزء گونه های در معرض خطر انقراض، در لیست قرمز سازمان IUCN قرار گرفت. پراکنش این گونه درمنطقه خلیج فارس در سواحل شمالی و جنوبی آن و سواحل جنوبی سیستان و بلوچستان در دریای مکران می باشد که بیش ترین تعداد در قسمت های شمالی خلیج در منطقه سواحل ایرانی می باشد. این گونه در ایران در جزایر هرمز، شیدور، قشم، ام الکرم، نخیلو، بنی فارور، لاوان،کیش، تهمادون،لارک و هنگام دیده شده است. در سواحل جنوبی خلیج فارس مهم ترین مناطق تخم گذاری در سواحل امارات متحده عربی، جزایر کوریان ، هارگوس، جما، کاران و در دریای عمان در راس الحد گزارش شده است. صید و صیادی، آلودگی های ساحلی و دریایی، تخریب زیستگاه، جمع آوری تخم لاک پشت و فشار شکارچی از برخی عوامل اصلی تهدید کننده این گونه به شمار می روند. در این تحقیق به برخی از خصوصیات زیستی این گونه با ارزش اشاره می گردد.
    کلیدواژگان: لاک پشت منقار عقابی، خلیج فارس، دریای مکران، imbricata، Eretmochelys
|
  • Ziaedin Badehian, Masoumeh Mansouri * Pages 1-10
    Rangelands ecosystems have a large potential to sequester C because they occupy about half of the world's land area. This study investigate the role of Atriplex canescens in carbon sequestration in rangeland research station of Cheshmeh Ali in Qazvin province. Main treatment applied in a split plot design using randomized completely blocks included two densities, 2×2 m and 4×4 m. In each treatment, four pruning height included without pruning (control treatment), completely pruning, pruning in 20cm and 40cm above ground. Carbon amount were measured for above and underground biomass and soil in density and pruning height separately. Results showed that mean carbon in above and underground biomass per area unit in 2×2m treatment are higher than 4×4m treatment significantly. In 2×2m spacing, the total carbon amount of total biomass (2370 kg/ha) was twice as much amount as 4×4m treatment did significant difference was observed in total sequestrated carbon in plant spacing and purning height treatment. Mean total carbon sequestration per hectar were 59/16 and 59/81 ton in 2×2m and 4×4m treatment. Corolation analysis indicated that there is significant and positive relationship between total sequestrated carbon and organic carbon. Therefore the results suggest that good management practices in rangelands result in increased carbon storage and can increases carbon sequestration.
    Keywords: Soil, Rangelands, Biomass, Carbon sequestration
  • Zahra Montaseri *, Mohammadreza Ashrafzadeh Pages 11-19
    In an age that we live, human with his insatiable greed areas of ecology and natural resources to spend your short-term goals and profit unaware that is the future ahead. Human environment overshadowed by tremendous progress of technology and every part of it is attacked. Now the national parks are as a valuable genetic reserves diverse animal and plant species in each country and is only basic support to revive again the nature. In this research that is descriptive and field research and was conducted in Shiraz, and has been done to assess knowledge and understanding of people of Shiraz about the national park Bamou. For this purpose, 384 questionnaires were distributed to systematically random between people of Shiraz based on their place of residence in the Ennead areas of municipalities. Descriptive statistics were obtained for all data and for investigating the relationship between the elements has been used of the chi-square test (Chi-square test). Softwares that were used are Excel and SPSS. In this study it was found that between the gender factor and the level of knowledge of national park Bamou there is a significant relationship. Also factors such as level of education and place of residence on the knowledge of persons of the national park Bamou is not effective, and familiarity with the National Park Bamou by friends and acquaintances is the highest percentage of How acquaintance with park, that Shows the advertising and activities of the Environmental Protection Agency of city of Shiraz and Fars Province in introduction of this national parkis not very effective and this organization as responsible of conservation of protected areas should be have more attention to these issues.
    Keywords: Knowledge, Understanding, National park Bamou, City of Shiraz, environment, SPSS
  • Mahkameh Moosa Soroushi, Mohammad Kavoosi Kalashami, Mohammadhossein Menhaj * Pages 21-35
    This study presents an application of the open-ended approach to estimate the ecotourism value of Javaherdeh Village in Mazandaran province. The Two-stage Heckman Method was used to analysis data for separating the factors affecting the existence of willingness to pay (WTP) of visitors and factors affecting the amount of willingness to pay for the Javaherdeh village. Therefore, using data from the pre-test questionnaires and Mitchell and Carson approach, 220 visitors were determined as the study sample. Requested data set were obtained by completing questionnaires and interviewing with individuals who visited the mentioned village in spring 2015. The results showed that the variables including satisfaction with welfare and recreational facilities, household monthly income, and gender were statistically significant at 1% level; variable of age was statistically significant at 10% level affecting on the amount of willingness to pay only; While overnight staying experience was statistically significant at 10% level and variables including the number of annual visits and visitors attitude index were statistically significant at 1% level in the first stage (existence of WTP) and also in the second stage (amount of WTP). The expected willingness to pay of each household for each visit was estimated equivalent to 37,613 Rials.
    Keywords: Contingent Valuation, Ecotourism, Willingness to Pay, Javaherdeh Village, Two-stage Heckman Model
  • Maryam Farrahi Farimani *, Mehdi Haghighatbin Pages 37-49
    Ecology and specially landscape ecology is a relatively new field in the world of biology science. Landscape ecology studies the relationship between ecological functions and spatial patterns in the terrestrial systems. Recently many of manuscripts in this field are about aquatic ecosystems for example marine ecosystems named seascape ecology and they have allocated so high proportion themselves. Existence of variety aquatic ecosystems in Iran specially coastal line with 6700 Kilometers long emphasizes attention to this category. The high sensitivity of marine ecosystems and specially coastal lines are very important. Because nowadays communities are migrating to coastal cities and using marine resources fast. So creating normal interaction and equilibrium among marine Eco, human Eco and city Eco is vital and hard.
    The aim of this study is introducing marine- coastal environmental factors and components that can encompass physical factors (such as water and land) and non- physical factors (such as culture, history and view). At this research based on explaining method, it is described the branch of ecology science with method of collecting information by studying papers and books, surfing the Net and field visit to open view for Iran’s scientific community. Then it is discussed about two important features in seascape, composition and configuration. In analyzing the first feature with the help of SWOT technique, strengths, weaknesses, opportunities and threats are dumped. In the second feature with the help of overlaying maps and boundary the patches, corridors and matrix, ecological integrity and connectivity of components are dumped.
    Keywords: Landscape Architecture, Landscape Ecology, Seascape, Coastal Line, Assaluye
  • Younes Khosravi *, Hamid Ashjaei Pages 51-63
    The daily increase in populationand urban development, increasing consumption of undegradable materials and many other of mechanical and modern life aspects have caused to managers pay more attention to the issue of wastes. According to the environmental, economic and ecological impacts, choosing landfill must be done carefully and during a scientific process. This study was aimed to suggest the best places for municipal urban solid waste disposal in Qazvin.
    This investigation is an applied research using descriptive-analytical methods and was aimed to determine appropriate location for waste landfilling of Qazvin city. For this purpose, the Analytic Hierarchy Process (AHP) and ArcGIS 10.3 software was used. Accordingly and given the required parameters for choosing the optimal site that have an important role in site selection such as Soil, Geology, Rivers, Roads, Cities and Villages points, Climatology, Roads etc., the AHP model was performed and the target areas were identified for landfill in Qazvin city.
    According to the maps and layers created, Potential areas for wastes disposal have been identified in 5 classes and were chosen Lands with an area of above 70 hectares from lands in fifth grade and for the best place to landfill in the range of 40 years old.
    Based on the results, the suitable area for landfill was diagnosed in central and northern parts of the Qazvin city cause of low permeability soil, suitable land use, suitable distance and good buffer from rivers, the distance from faults, cities and village, proximity to road access and communication and dry climate.
    Keywords: Waste Management, Analytic Hierarchy Process, Waste Disposal, Geographic Information System, Qazvin city
  • Akramolmolok Lahijanian *, Elnaz Samaeei Pages 65-72
    The purpose of this study was to investigate the planning and management of parks with an emphasis on sustainable development (case study of Boostan Dialog-Tehran). Therefore, planning and management of the park was discussed.
    The identification of the strengths, weaknesses, opportunities and threats of the existing discussions was carried out using the SWOT tool. The community and the statistical sample were selected in the research of managers, experts, employees and administrative staff and contractors from the boostan talks using Cochran formula. 100 questionnaires the number of managers, experts, administrative staff and contractors will be distributed and reviewed. Then, the research hypotheses were examined to determine the meaningful relationship between the variables.
    The result of the statistical analysis of the data shows that hypothesis 1 contributes to the "Planning in human resources to optimize the boosting park of conversation" by calculating the percentage frequency, calculating the Pearson test, there is a significant difference between the confirmation questions and the hypothesis Proven.
    Hypothesis 2 of the research - "Management in the manner of water use, energy, vegetation type and soil is effective in optimizing the boostan." By calculating the percentage frequency, calculating the Pearson test, there was a significant difference between the confirmation questions and the hypothesis of confirmation.
    Hypothesis 3 of the research- "Supervision, guidance, and control of a resource-resource teacher, facilities, helps educate the conversation." By calculating the percentage frequency, calculating the Pearson test, there was a significant difference between the confirmation questions and the hypothesis.
    Hypothesis 4 of the research, "The way of management and supervision, develops the physical and psychological upgrading of citizens and attracts tourists." By calculating the percentage frequency, calculating the Pearson test, there was a significant difference between the confirmation questions and the hypothesis.
    Keywords: management, planning, boosting conversation, attracting tourists
  • Hossein Yousefi *, Ali Mohammadi Pages 73-86
    It is essential that the urban spaces to be organized, within the framework of the several functions specifically in such a direction that to give an appropriate response to humans’ physical, material, and intellectual need. Nowadays, human having recognized the importance and the place of the green spaces and public recreation and promenade in their day to day life and its various applications among the structure of accumulated human settlements, forced them to consider and put forward their efforts for the keeping and regenerating the existing resources in their policies and planning agendas. Our large cities in our country, especially the metro city of Tehran are standing in a far distance from the necessary size and number of the social spaces, particularly in the field of the recreation promenade areas. Therefore, the policy of developments of green and recreation-promenade spaces in the marginalized and close distance and within the interaction of the cities are more welcomed. One of the very attracting areas in city of Tehran is Lavizan forest park, located at the north-east of Tehran, situated in a direct and constructive interaction with the city and as the city green belt has held specific terms and regulations. This study aimed to investigate the perspective and Ecological aspects of Forest Park Lavizan in Tehran and the opportunities and leading it to the library study and field of work. At first according to the maps, the location of the area where the park is located, was evaluated in terms of environmental issues. Then pros and cons of Lavizan park discussed. Finally park supposed as a patch and limitation of recreations an ecological subjects with ways to deal analyzed. The results of this research shows the main importance of forest parks and also appropriate approaches for develop this kind of parks. For deficiencies in term of ecological and recreation topics, some techniques such as paying attention to patch’s connection, planting suitable plants and… specified.
    Keywords: Forest Park, Recreation, Functional, Aesthetic consideration, Tehran City
  • Sohrab Moradi * Pages 87-98
    The present study was carried out with purpose of assessing the environmental knowledge, attitudes and responsible behavior of Kermanshah´s Payame Noor University (PNU) students. This research is the result from a field, cross sectional & descriptive study. The instruments of information gathering included a questionnaire consisting of 30 questions in three categories of environmental knowledge, attitudes and responsible behaviors. The statistical community included 15200 students from PNUs of Kermanshah Province, among which 375 questionnaires were distributed randomly using Morgan Table. Finally 340 questionnaires were completed and collected. The validity and reliability of the questionnaires were approved by the members of scientific board of Kermanshah PNU and Cronbach's Alpha coefficient respectively. Data were analyzed using Excel Software. The results indicate that the environmental information of the responders has been weak regarding the knowledge about environmental communities together with the area of their activities, the extinct animal species of Iran as well as sustainable development and its relationship with environment and national parks of Iran. On the other hand, the responders’ information has been satisfying about acid rains, Ozone layer, air pollutant gases, soil erosion and also roles and values of trees and forests. The investigated result of the students’ environmental attitudes showed that their attitudes, in the sense of affecting power on the behavior, have been over the mediocre level and their positive attitudes are being oriented towards environment-based thinking. Also, the skills and responsible behaviors of the students were assessed positive in this study.
    Keywords: Environmental Knowledge, Environmental Attitude, Responsible Behavior, Payame Noor University
  • Mehran Loghmani Devin * Pages 99-110
    Hawksbill turtle (Eretmochelys imbricata), among other marine turtle species that was only in 1970 for the first time in 1996 as a species at risk and endangered species in the Red List of IUCN. The distribution of this species in south and north coasts of the Persian Gulf, Sistan and blaouchestan coasts (Makoran Sea) that is the largest number in the region in the northern parts of thePersian Gulf. This species has been seen on the islands of Hormuz, Shidvar Island, Qeshm, Omolkaram, Nakhilo, Bani Faroor, Lavan, Kish, Tahmadoon, Lark and Hengam. In the southern shores of the Persian Gulf most important egg-laying areas have been reported in coast of the UAEs, Kourian islands, Hargus, Gemma, Karan and in the Oman sea in Ras al-Hadd. The main factors threatening these species are: fishing, coastal and marine pollution, habitat destruction, collect turtle eggs and pressure hunter. In this study noted out some biological aspects of this valuable species.
    Keywords: Hawksbill turtle, Persian Gulf, Makoran Sea, Eretmochelys imbricate