فهرست مطالب

انسان و محیط زیست - سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 47، زمستان 1397)

نشریه انسان و محیط زیست
سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 47، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/08
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عیسی خاکنژاد، اشکان عبدالی سوسن * صفحات 1-15
    با توجه به افزایش تقاضا برای ساخت ساختمان های با نیاز انرژی بالا، راه حل های فنی موردنیاز است تا با استفاده از آن ها بتوان به صورت بهینه و با حداقل نمودن مصرف انرژی، از آن استفاده نمود. لذا بررسی راه حل هایی که بتواند کاهش مصرف انرژی فسیلی و درنتیجه انتشار گازهای گل خانه ای را به دنبال داشته باشد، موردنیاز است. یکی از این راه حل ها، عبارت است از ذخیره سازی انرژی در منابع زیرزمینی که عمدتا بر اساس استفاده 24 ساعته در نظر گرفته می شود. گرما در طول روز ذخیره می شود و در طول شب استخراج می گردد. تقاضا از گرما و سرما برای ساختمان کاهش نمی یابد، اما با استفاده از یک ذخیره سازی زیرزمینی می توان مقدار انرژی خریداری شده و آسیب های زیست محیطی آن را کاهش داد.
    در تحقیق حاضر یک بیمارستان در شهر تهران به نمایندگی از ساختمانی با نیاز انرژی حرارتی بالا موردمطالعه قرار گرفت و محاسبات حرارتی و سیالاتی برای ذخیره سرما و گرما توسط لوله های زیرزمینی در آن، توسط نرم افزار متلب شبیه سازی گردید و بارهای حرارتی و برودتی ساختمان نیز توسط نرم افزارHAP4. 5 محاسبه و در نرم افزار متلب وارد شد و اندازه و نحوه پاسخ سیستم ذخیره ساز و کاهش انتشار دی اکسید کربن مطالعه گردید.
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد، با به کارگیری سیستم ذخیره سازی 24 ساعته در طی سال، که دارای 15 خط لوله فولادی به قطر نامی 3 اینچ و به طول 600 متر که در عمق 3 متری سطح زمین قرار می گیرند، 67% از نیاز سالیانه گرمایشی و 34% از نیاز سالیانه سرمایشی تامین و از انتشار سالیانه 127 تن دی اکسید کربن جلوگیری می شود.
    کلیدواژگان: ذخیره سازی سرما و گرما، لوله های زیرزمینی، سیستم ذخیره ساز انرژی، مصرف انرژی، گازهای گل خانه ای
  • اعظم منفرد، مهرداد فلاح ، شهره عسگری * صفحات 17-27
    بور (بورون) میکرو مغذی بسیار مهمی برای گیاهان و حیوانات می باشد، بدین معنی که مقادیر بسیار کم بور برای رشد آن ها لازم و ضروری است. این عنصر بسیار مورد توجه است، زیرا هم کمبود آن و هم مازاد آن برای بسیاری از گیاهان مضر است و فاصله بین این دو مقدار بسیار محدود است. در انسان ها نیز مقادیر بسیار کمی از بورون در تمام بافت ها وجود دارد، اما مقدار اضافی بور ممکن است منجر به آسیب سیستم عصبی شود، از این جهت در بسیاری از کشورها غلظت بور در آب آشامیدنی و فاضلاب کنترل می شود. مقدار مجاز بور در آب آشامیدنی طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی (WHO) [1] مقدار 5/0 است و بر این اساس، حذف بور از محلول های مایی و آب ها یکی از دغدغه های بزرگ بهداشت عمومی و محیط زیستی می باشد. اخیرا روش های مختلفی برای جداسازی بور از آب در حال توسعه هستند که از بین این روش ها، فرآیندهای جذبی، فرآیندهای غشایی، فرآیندهای هیبریدی کارامدتر هستند. ما دراین مقاله، اطلاعاتی در مورد بور-خواص آن – منابع آن، تاثیر آن بر محیط زیست، گیاهان و حیوانات و روش های جدیدی برای حذف آن ارایه می کنیم.
    کلیدواژگان: بور، محیط زیست، حذف بور
  • سلمان قاسمی ، علی بهنام فرد * صفحات 29-49
    پسماند جامد تولیدی در طی یک عملیات معدن کاری را می توان به دو گروه سنگ باطله بخش استخراج و باطله فرآوری تقسیم نمود. برای امکان پذیری استخراج کانسنگ، سنگ باطله باید برداشته شده و در یک دمپ قرار داده شود. دمپ سنگ باطله دارای ساختار و توزیع ابعادی ناهمگن است. سنگ باطله ممکن است دارای ابعادی کم تر از mm1/0 تا بزرگ تر از m1 باشد. باطله فرآوری به آن پسماند جامدی گفته می شود که پس از عملیات فرآوری دور ریخته می شود. پایداری مکانیکی توده باطله به دلیل توزیع اندازه ابعادی کوچک و محتوی آب بالا ضعیف است. آن ممکن است همچنین محتوی فلزات سنگین و واکنش گرهای فرآیندی مختلف باشد که احتمالا برای موجودات زنده در یک اکوسیستم سمی هستند. بنابراین، باطله فرآوری باید در مکان های خاصی با لحاظ موارد ایمنی دفن شود. در این مقاله روش های متداول و نوین موجود برای دفن باطله های فرآوری شامل دفن در سدهای باطله، پرکردن مجدد، دفن در پیت معدن و دفن در زیردریا معرفی شده اند. همچنین روش نوین دفن هم زمان که در آن باطله های بخش فرآوری در منافذ موجود در سنگ های باطله بخش استخراج قرار می گیرد معرفی شده و مزایای آن برشمرده شده است. سپس پارامترهای مرتبط با برآورد امکان پذیری روش دفن هم زمان معرفی شده و تکنیک های مختلف برای اختلاط دو نوع پسماند جامد در این روش ذکر شده اند و یک مثال موردی گزارش شده است. با توجه به مزایای بی شمار روش دفن هم زمان، می توان آن را در معادن کشور نیز بکار گرفت.
    کلیدواژگان: فعالیت های معدن کاری، سنگ باطله بخش استخراج، باطله فرآوری، روش های دفن باطله، دفن هم زمان
  • رامین سلماسی* صفحات 51-65
    با توجه به ازدیاد روزافزون جمعیت جهان، آگاهی از روابط متقابل بین فعالیت های انسان و محیط زیست شهری ضروری است. رشد و توسعه ژئوشیمی محیط های شهری موجب شده است تا حجم وسیعی از یافته های علمی در مورد پدیده های ژئوشیمیائی محیط های شهری مانند توزیع، پخش و ویژگی های شیمیایی بعضی عناصر سمی یافت شوند. مروری بر توسعه ژئوشیمی شهری در مراحل مختلف از آغاز تا تخصص های مهم امروزه، هدف نوشتار حاضر می باشد. ژئوشیمی محیط های شهری در مورد آلودگی فلزات سنگین و اثرات بهداشتی آن اطلاعات با ارزشی در اختیار ما قرار می دهند.
    کلیدواژگان: آلودگی، انسان، ویژگی های شیمیایی
  • سیدعلی جوزی، صدف عطایی ، سحر رضایان * صفحات 57-75
    هدف مطالعه، ارزیابی ریسک محیط زیستی مجتمع کشت و صنعت شهدای خلیج فارس واقع در کیلومتر 75 جاده اهواز-خرمشهر می باشد. در این تحقیق، پس از بررسی فعالیت ها، اندازه گیری پارامترهای آلاینده و فرآیندهای سالن تولیدی این مجتمع که فعالیت آن تولید شکراست، کار ارزیابی ریسک محیط زیستی آن به روش TOPEFMEA به انجام رسید. این روش یک روش هیبرید در ارزیابی ریسک محیط زیستی می باشد که از تلفیق دو روش EFMEA [1] و TOPSIS [2] تشکیل شده است. بدین منظور نخست، مطابق با روش تجزیه و تحلیل حالات شکست و اثرات آن بر محیط زیست، کاربرگ هایی به منظور ارزیابی ریسک محیط زیستی طراحی و در آن متغیرهایی چون شناسایی فرآیند، حالت خرابی بالقوه، آثار بالقوه خرابی، علل بالقوه خرابی، اقدام کنترلی و ارزیابی ریسک به عنوان جنبه های محیط زیستی مورد بررسی قرار گرفتند. سپس با استفاده از روش طوفان ذهنی، اثرات محیط زیستی تاثیر گذار هر فعالیت توسط پرسنل و کارشناسان مربوطه شناسایی و ارزیابی شد. نتایج به دست آمده از مقایسه اعداد مرتبط با رتبه بندی ریسک های محیط زیستی محاسبه شده نشان داد که ورود آلاینده ها و مواد شیمیایی ناشی از فرآیند تولید شکر به محیط آبی با عدد اولویت ریسک 16 اولویت اول را در میان سایر فعالیت ها را به خود اختصاص داده است. با توجه به این که زهاب مجتمع بیش ترین پیامدها را به دنبال خود داشت، احداث تصفیه خانه ی صنعتی و به کارگیری روش های پیشرفته تصفیه فاضلاب از موارد پیشنهادی برای کاهش مهم ترین عوامل ریسک بود.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک محیط زیستی، روش TOPEFMEA، مجتمع کشت و صنعت شهدای خلیج فارس، روش هیبرید
  • مهناز رستمیان *، امیرحسین حلبیان صفحات 77-89
    تابش خورشیدی رسیده به سطح زمین (Rs) ، در بسیاری از زمینه های مهندسی کشاورزی، آبیاری و هیدرولوژی کاربرد گسترده ای دارد و به این دلیل روش های مختلفی برای تخمین آن ارایه شده است که معادله آنگستروم – پرسکات یکی از مهم ترین معادلات موجود در این زمینه است. این معادله دارای ضرایب تجربی است که برای هر موقعیت متفاوت می باشند. به دلیل اهمیت Rs، روش های مختلفی برای تخمین آن توسعه داده شد. پژوهش حاضر با استفاده از داده های میانگین روزانه ساعت آفتابی ایستگاه های سینوپتیک وابسته به اداره کل هواشناسی کشور در گستره خراسان شمالی، خراسان رضوی و خراستان جنوبی، طی بازه ی 2016-1988 به برآورد تابش رسیده به سطح زمین پرداخته است. جهت برآورد تابش خورشیدی در سطح زمین از روش انگستروم_ پرسکات بهره گرفته شد. در این پژوهش با استفاده از روش فرر ضرایب a و b محاسبه و سپس در معادله آنگسترم جایگذاری گردید، در نهایت با استفاده از مدل درون یابی کریجینگ نقشه های هم ارزش تابش گستره مورد مطالعه ترسیم و تحلیل گردید. نتایج این پژوهش نشان داد که مناطق جنوب، جنوب شرق منطقه مورد مطالعه، به خصوص ایستگاه نهبندان پتانسیل دریافت تابش خورشیدی، بیش تری دارند. کمینه مقادیر تابش دریافتی ماهانه ی در ماه های آذر و دی در شمال و شمال غرب منطقه مورد مطالعه قرار دارد، که به ترتیب مقادیر 36/7، 98/7 مگاژول بر متر مربع می باشد. بیشینه مقدار تابش دریافتی، در ماه تیر با مقدار 24/30 مگاژول بر مترمربع اتفاق می افتد و مناطق جنوب و جنوب شرق تا مرکز پهنه به خصوص ایستگاه نهبندان و به ترتیب فصول تابستان و بهار از نظر دریافت تابش خورشیدی، پتانسیل بیش تری دارند
    کلیدواژگان: تابش خورشیدی، ساعت آفتابی، مدل فرر، آنگستروم- پرسکات، شمال شرق ایران
  • الما محمدی، سید حامد میرکریمی، مرجان محمدزاده * صفحات 91-102
    گسترش مشکلات محیط زیستی جوامع را به سوی استفاده صحیح و آگاهانه از منابع سوق می دهد. ارزش واژه هایی چون محصولات دوست دار محیط زیست و تکنولوژی های سبز در بین مصرف کنندگان و مدیران روز به روز در حال افزایش است. در این راستا روش ارزیابی چرخه ی حیات با هدف بررسی آثار محیط زیستی یک محصول تمام فرآیندها و مواد مورد استفاده برای ایجاد و استفاده و مرحله ی بعد از استفاده آن را در نظر می گیرد. با توجه به افزایش میزان استفاده از این روش در جامعه علمی و صنعتی جهانی و عدم توجه کافی به آن در کشور، این مجموعه با هدف معرفی بیش تر این روش گردآوری شده است. در بخش های مختلف این مقاله ابتدا مراحل تکوین و تکمیل این روش، برخی از کاربردهای آن در بخش های مختلف اقتصادی و نحوه ی انجام 4 مرحله ی انجام آن شرح داده شده است. سپس برخی نرم افزارهای مورد استفاده در این روش با یکدیگر مقایسه شده اند. در نهایت چشم انداز آینده ی روش ارزیابی چرخه ی حیات شرح داده شده است که طبق آن به نظر می رسد ارزیابی چرخه ی حیات به سوی در نظر گرفتن مولفه های توسعه پایدار (مردم، سیاره زمین و رشد) پیش می رود.
    کلیدواژگان: ارزیابی چرخه ی حیات، توسعه پایدار، استانداردهای ایزو، مشکلات محیط زیستی
  • هادی تحسینی ، گل افروز رمضانی * صفحات 103-117
    نهادهای آموزش عالی، نهادهایی هستند که انتظار می رود با ارایه آموزش های مناسب، آگاهی لازم برای تغییر نگرش و رفتار دانشجویان جهت حمایت از محیط زیست را فراهم نماید. هدف از این مطالعه ارزیابی رفتارهای (دانش، نگرش و عملکرد) دانشجویان دانشگاه کردستان در خصوص مسایل زیست محیطی می باشد.
    روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری در این پژوهش، کلیه ی دانشجویان دانشگاه کردستان بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 359 نفر از دانشجویان دختر و پسر (195 نفر دختر و 164 نفر پسر) به عنوان نمونه تحقیق از بین پنج دانشکده دانشگاه کردستان انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسش نامه محقق ساخته بود که بررسی روایی آن توسط شش نفر از متخصصین حوزه کشاورزی، منابع طبیعی و آموزش عالی صورت گرفت که پس از اصلاحاتی روایی آن مورد تایید قرار گرفت؛ همچنین برای سنجش پایایی و اعتبار آن از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که به طور کلی 81/0 محاسبه شد که نشان از اعتماد بالای پرسش نامه طراحی شده بود. همچنین تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی (تی تک نمونه ای، تی مستقل، تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی توکی) انجام شد.
    نتایج آمار استنباطی نشان داد؛ میزان آگاهی دانشجویان دانشگاه کردستان نسبت به مسایل زیست محیطی نسبتا بالاست. در بعد نگرشی دانشجویان دانشگاه کردستان نگرشی مثبت و موافق محیط زیست داشتند. در بعد عملکردی دانشجویان دانشگاه کردستان عملکردی قابل قبول و رضایت بخش در قبال مسایل زیست محیطی داشتند. همچنین بین میزان آگاهی، نگرش و عملکرد زیست محیطی دانشجویان پسر ودختر تفاوت معنی داری وجود داشت. در واقع در این مطالعه میزان آگاهی دانشجویان پسر نسبت به مسایل زیست محیطی بیش تر از میزان آگاهی دانشجویان دختر، هم چنین دانشجویان پسر از نگرش و عملکرد زیست محیطی مسوولانه تری نسبت به دانشجویان دختر برخوردار بودند. نتایج همچنین نشان داد؛ بین دانش و نگرش و عملکرد زیست محیطی دانشجویان دانشکده های منتخب تفاوت وجود
    داشت که در این میان میزان دانش و نگرش و عملکرد دانشجویان دانشکده منابع طبیعی نسبت به دانشجویان دانشکده های دیگر بالاتر بود و دانشجویان دانشکده ادبیات و علوم انسانی میزان اگاهی پایین تری داشتند. در این تحقیق نتایج آمار توصیفی همچنین نشان داد که؛ مشکلات مربوط به مسایل زیست محیطی در اولویت آخر دانشجویان قرار دارد که نشان می دهد دانشجویان کم تر به مسایل محیط زیست توجه دارند و بیش تر مشکلات اقتصادی، مورد توجه آن ها است. هم چنین اینترنت بیش ترین نقش را درزمینه اطلاع رسانی به دانشجویان دانشگاه کردستان در ارتباط با مسایل زیست محیطی بر عهده داشته و صداوسیما در رتبه بعدی قرار داشت. به عقیده دانشجویان دانشگاه کردستان، آگاهی دادن از طریق رسانه های گروهی و گنجاندن موضوعات محیط زیستی در کتب درسی دانش آموزان و برنامه درسی دانشجویان بیش از سایر موارد می تواند در بالا بردن سطح آگاهی های آن ها موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: دانش، نگرش، عملکرد زیست محیطی، دانشگاه کردستان، دانشجویان
  • بهزاد رایگانی* صفحات 119-138
    آب زیرزمینی به خصوص در مناطق خشک و نیمه خشک یکی از مهم ترین منابع تامین کننده آب شرب به حساب می آید. برخلاف تصور عمومی در این مناطق، منابع آبی بیش تر از نظر کیفیت با مشکل روبرو است تا کمیت، بنابراین پایش روند کیفیت آب و شناسایی منابع آلوده کننده آن، همواره به عنوان یکی از دغدغه های اصلی پژوهش گران این نواحی به شمار می رود. در این پژوهش به منظور شناسایی نواحی آلوده کننده آب زیرزمینی، اقدام به شناسایی نواحی محتمل تغذیه سفره آب آبخوان دشت تهران-کرج شده است. بدین منظور پس از استخراج آمار مربوط به سطح تراز آب زیرزمینی، از روش های مختلف درون یابی و زمین آمار برای تولید تصویر سطح تراز استفاده شده است. دو نرم افزار Gstat و تحلیل گر زمین آمار برای انجام این مطالعات بکار گرفته شده اند، سپس عملکرد و توان هر کدام در تولید تصاویر سطح مورد ارزیابی قرار گرفته است. با استفاده از روش های مختلف آماری، عملکرد مدل های درون یابی مورد سنجش قرار گرفت. بر اساس نتایج این پژوهش نرم افزار تحلیل گر زمین آمار انعطاف بهتری برای انجام تحلیل های ویژه بر روی داده ها نشان داد. بر اساس روش داده های تعلیمی و آزمون، روش های درون یابی بسیار به یکدیگر شبیه نشان دادند، اما خروجی تصاویر سطحی از منظور شبیه سازی حرکت آب زیرزمینی و هیستوگرام تصاویر با یکدیگر بسیار متفاوت به نظر می رسید. در نهایت بر اساس مقایسه خروجی مدل ها با واقعیت زمینی، مناسب ترین روش، کریجینگ کلی نشان داد. بر همین اساس تصاویر سطح تراز در مقاطع مختلف زمانی بوسیله روش مذکور تولید و در نهایت با شبیه سازی جهت جریان آب زیرزمینی محتمل ترین نواحی تغذیه آبخوان شناسایی گردید.
    کلیدواژگان: زمین آمار، درون یابی، نرم افزار Gstat، ماژول تحلیل گر زمین آمار، آب زیرزمینی، جهت جریان آب زیرزمینی، ناحیه تغذیه کننده آبخوان
  • مجید توحیدی، جواد جلالی، فرشاد یزدیان، رقیه جیرود نژاد، محمدرضا آذرنوش، جواد صادق کوهستانی ، محمد نقی عادل * صفحات 139-159
    یکی از عوامل اصلی تخریب جنگل های شمال که باعث از بین رفتن گونه های گیاهی می شود چرای دام است. از این رو اقدام به ارزیابی طرح سامان دهی خروج دام در سری 2 مکارود از حوزه 36 کاظم رود در استان مازندران گردیده است. در این پ‍ژوهش اقدام به برداشت تراکم زاد آوری در دام سراهای تخریب شده و سراهای دامی موجود در سه طبقه ارتفاعی 5/0 متر، 5/0 تا 3/1 متر و بیش از 3/1 متر، به فاصله از مرکز نمونه 10 متر، 20 متر و30 متر در چهار جهت اصلی به منظور مقایسه درونی با یکدیگر گردید. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که هرچه از مرکز نوار به سمت فاصله های بیش تر برویم میزان زادآوری افزایش می یابد. همچنین میزان این فراوانی در طبقات ارتفاعی بیش از 3/1 متر بیش تر و مقدار آن عموما در جهت غربی از تراکم بالاتری برخوردار است و مقدار این تراکم در جهت جنوبی از همه کم تر می شود. مقایسه زادآوری بین دو منطقه در این سه طبقه ارتفاعی مشخص نمود که بین آن ها تفاوت معنی دار وجود دارد، این بدان معنی است که با انجام طرح خروج دام از جنگل بر تراکم تجدید حیات طبیعی منطقه افزوده شده است. لازم است نهادها و سازمان ها از طریق قانونی متعهد به انجام وظایف و تعهدات محوله باشند و از طریق ستاد هماهنگ کننده ای هدایت و کنترل شوند.
    کلیدواژگان: خروج دام از جنگل، زادآوری، آزمون کولموگروف اسمیرنوف، جنگل عباس آباد، استان مازندران
  • سبحان طیبی، مهناز ضرابی * صفحات 159-170
    با شکل گیری اجلاس های جهانی، «آینده مشترک ما» ، «آینده ای که ما می خواهیم» ، «آینده سبز» و آینده های پیش رو حاصل فرآیند نشست های متعدد بین المللی در خصوص مسایل بسیار مهم زیست محیطی در عرصه بین المللی و منتج از نظرگاه ساکنان زمین و حاکمان جهانی بوده است. این فرآیند در بستر تعاملات بین المللی رشد یافته و خاستگاهی برای مطالبات بشری گردیده است. این بستر در چارچوب دیپلماسی شکل متقنی به خود گرفته و به دغدغه های بسیاری پاسخ گفته است. اما در این میان هرچند تحرکات ارزنده ای صورت پذیرفته اما کماکان مخاطرات زیست محیطی در عصر حاضر به عنوان مشکلی فرا روی جامعه جهانی قرار دارد و این مشکلات زیست محیطی را می توان ناشی از یک بحران اجتماعی دانست که تهدیدی برای صلح و امنیت محسوب می شود. در این راستا تغییرات اقلیمی از جمله مخاطرات نوظهور یا نوین است که چالش های زیادی را از جمله گرمایش جهانی، عدم ثبات گازهای گل خانه ای، تخریب لایه ازن، ذوب یخ، بالا آمدن سطح آب دریاها، پدیده های اقیانوسی، باران های اسیدی را شامل می گردد. این پژوهش بر اساس مطالعات کتابخانه ای و روش توصیفی تحلیلی می باشد. انجام این پژوهش بر پایه تبیین دیپلماسی محیط زیست به عنوان یک رهیافت موثر در مهار تغییرات اقلیمی است. نتیجه این پژوهش نشان می دهد که هر چند سازکارهای بین المللی در خصوص تغییرات اقلیمی فعالیت های دامنه داری را در دستور کار داشته اما مهم ترین راه برای موفق بودن این روند توجه ویژه به تعاملات و همکاری های منطقه ای ، بین المللی و جهانی است که در بستر دیپلماسی محیط زیست صورت می پذیرد.
    کلیدواژگان: دیپلماسی محیط زیست، تغییرات آب و هوایی، پدیده های نوظهور، همکاری های بین المللی، راهبردها و رهیافت ها
  • علی محبی* صفحات 171-180
    موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور در سال های 1394 و 95 با اهداف کوتاه مدت تعیین شاخص ها و راهبردهای تدوین برنامه ششم و بلند مدت طرح و بررسی راهکارهای حل مسایل مختلف منابع طبیعی کشور، ضمن تشکیل کمیته های راهبردی و دعوت از اساتید و کارشناسان با تخصص های متنوع ، اعضای تشکل ها و بهره برداران سراسر کشور و تشکیل جلسات متعدد، در انتهای سال 1394 نسبت به جمع بندی نهایی نقطه نظرات و اعلام به مراجع ذی ربط اقدام نمود. هر چند توفیقات حاصله رضایت بخش بود ولی همچنان احساس می گردید که در پاره ای موارد این نشست ها همچنان باید تداوم داشته باشند. لذا نگارنده تصمیم گرفت با هدف مشخص شدن مولفه های مهم مورد بحث و اولویت بندی آن ها، کلیه صورتجلسات کمیته راهبردی تعادل دام و مرتع را مورد مطالعه قرار دهد. بدین منظور با استفاده از شیوه "تحلیل محتوای مقوله ای" کلیه مسایل مطروحه کمیته مذکور تحت مولفه های اصلی مرتع، مرتع دار، دام شامل ، اقتصاد و بازرگانی محصولات دامی، مجوزات، قوانین و بخش نامه ها، تشکل ها و مشارکت، طرح ها و پروژه ها و سایر مباحث آیتم بندی و مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل نشان داد که مجموع فراوانی 9 مولفه اصلی و 6 زیر مولفه مربوطه، 280 می باشد. در بین مولفه های اصلی، بیش ترین و کم ترین درصد فراوانی به ترتیب با میزان 07/26 و 36/0 درصد به مولفه اقتصاد و بازرگانی محصولات دامی و زیر مولفه گاو از مولفه اصلی دام مربوط گردید. سایر مولفه ها نیز به ترتیب از بیش ترین درصد فراوانی به کم ترین آن عبارت بودند از، مولفه مجوزات ، قوانین و بخش نامه ها 29/24 درصد، بره 64/9 درصد، زیر مولفه مدیریت کوچ از مولفه اصلی طرح ها و پروژه ها 29/9 درصد، تشکل ها و مشارکت 5/7 درصد، سایر سیاست ها 71/5 درصد، مدیریت دام 64/4 درصد، زیر مولفه طرح مرتع داری از مولفه اصلی طرح ها و پروژه ها 57/3 درصد، مولفه اصلی مرتعدار و زیر مولفه گوسفند و بز از مولفه اصلی دام 5/2 درصد، زیر مولفه اسکان عشایر از مولفه اصلی طرح ها و پروژه ها 14/2 درصد و در نهایت 79/1 درصد از سخنان صاحب نظران را در این جلسات مولفه اصلی مرتع به خود اختصاص داده بودند. با توجه به این که مشخص گردید در این جلسات احتمالا به دلیل محدودیت وقت و امکانات، برخی از مسایل مهم و کلیدی مرتع مورد بحث قرار نگرفته است لذا پیشنهاد های پژوهش بر لزوم تداوم این جلسات و مطرح شدن مسایلی از قبیل بررسی امکان سنجی تفکیک مراتع مشاعی، موضوع مالکیت مراتع ، موفقیت تشکل های منابع طبیعی، اثربخشی پروانه های چرا، انجام ممیزی های جدید، موضوع اجاره دهی پروانه ها و… تاکید داشت.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، صورتجلسات، کمیته راهبردی تعادل دام و مرتع
|
  • Isa Khaknezhad, Ashkan Abdalisusan* Pages 1-15
    Due to increasing demand for high-energy buildings, technical solutions are required to use it optimally and minimum energy consumption. Thus, investigation on solution that can decrease the amount of energy and as a result GHG emissions following is needed. One of the solution is based on underground energy storage that used mainly 24-hour. Heat is stored during day and extracted during night. Heating and cooling demand of the building is not reduced, but using an underground storage can decrease the amount of energy that has to be bought and Environmental degradation. In this investigate, the hospital considered in Tehran City, representing high energy performance buildings, heat transfer and fluid calculation for heat and cold storage is simulated with MATLAB program for underground pipes. Also heating and cooling load of the building calculated with HAP4.5 program and results are imported to MATLAB program, then system volume, ground response and reducing carbon dioxide emissions are studied. The result of this survey showed that, by using 24-hour storage system during a year, which has 15 line of steel pipeswith 600 meters length and nominal diameter of 3 inches where placed in 3 meters ground depth, 67% of heating load and 34% of cooling load can be met and CO2 emissions reduced 127 ton per annum.
    Keywords: Heat, cold storage, Underground pipes, Energy storage system, Energy consumption, GHG emissions
  • Azam Monfared, Mehrdad Fallah, Shohreh Asgari* Pages 17-27
    Boron is very important micronutrient for plants and animals, which menas essential for growth of them in very small quantities. This is the element of special attention as its deficiency and excess are harmful for many plants and the gap between both these level is very narrow. In humans, small amount of boron occur in all tissues but an excess of boron may lead to damage of nervous system. Therefore, boron concentration in drinking water and wastewater is regulated in many countries. The recommended boron content in drinking water according to world health organization (WHO) guideline is 0.5 and according to this limit, the removal of boron from aqueous solution and water is of great environmental and health public health concern. Recently different methods to separate boron from water have been developed. Among them the more effective methods are adsorption processes, membrane processes and hybrid processes. In this manuscript, we presenting knowledge on boron, its properties, sources, effects on environment, plants, animals and new methods for its removal.
    Keywords: Boron, Environment, Boron Removal
  • Salman Ghasemi, Ali behnamfard* Pages 29-49
    The solid waste materials produced during mining activities can be divided into two categoriesof waste rock and tailing. The waste rock must be removed and placed in a dump to mine the ore. The waste rock dump is heterogeneous in terms of structure and grain size. The waste rock may range in size from less than 0.1 mm to greater than 1 m in diameter. Tailing is said to the material which is discarded after ore processing. The tailing has usually a small particle size distribution and high water content which results in a poor mechanical stability. It may also contains heavy metals and different process reagents which probably toxic to biota in an ecosystem. Hence, they must be disposed of in certain locations with implementing safety issues. In this article, the conventional and novel disposal methods including tailing dam disposal, backfilling, in-pit disposal and submarine disposal have been introduced. Furthermore, the novel codisposal method which uses the open void space in waste rock for disposal of the tailing has been introduced and its advantages have been listed. Then, the relevant parameters for the evaluation of the applicability of this method have been introduced and different techniques for mixing of two solid wastes in this method have been mentioned and a case study has been reported. Considering to the high benefits, codisposal method can be applied in different mine sites in our country.
    Keywords: Mining Activities, Waste Rock, Mill Tailing, Disposal Methods, Codisposal
  • Ramin Salmasi* Pages 51-65
    With attention to increasing trend of world population, awareness of correlation between human and urban environment is necessary. Growth and development of urban environmental geochemistry caused to find huge quantity of scientific data regarding geochemical process of urban environments such as distribution, diffusion, and chemical properties of some toxic elements. Review of urban geochemistry in different steps from appearance to important skills of recent, is goal of this paper. Geochemistry of urban environments gives us valuable information about heavy metal pollution and health effect of them.
    Keywords: Pollution, Human, Chemical properties
  • Seyed Ali Jozi, Sadaf Ataee , Sahar Rezaian* Pages 57-75
    This study was conducted with the aim of environmental risk assessment of Shohadaye Khalij Fars Agro-industrial Complex situated in kilometer 75 of Ahvaz - Khorramshahr Road. In this paper, after reviewing activities, measuring contamination parameters and processes of sugar production salon of the Complex, environmental risk assessment was performed via TOPMEFEA. This is a hybrid method for the environmental risk assessment which is composed of a combination of the two methods of TOPSIS and EFMEA. For this purpose, in accordance with the method of analysis of failure modes and its impacts on the environment, some worksheets were first designed to assess the environmental risks. In these worksheets, variables such as the identification process of potential failure modes, potential effects of failures, potential causes of failure, initial assessment of the environmental aspects, were studied as environmental aspects. Then, using brainstorming method environmental impacts of each activity were identified and evaluated by relevant personnel and experts. The results showed the entry of contaminants and chemicals to aquatic environment due to sugar production process with the risk priority number of 16 with first priority, and the entry of chemical compounds and carbohydrates into the aquatic environment due to syrup refining, and contaminates. Considering that drainage in this Complex will have the most significant outcomes, the establishment of an industrial refinery and the application of advanced methods of wastewater treatment were among the proposals to reduce the most important risk factors.
    Keywords: Environmental Risk Assessment, TOPEFMEA Method, Shohadaye Khalij Fars Agro-Industrial Complex, Hybrid Method
  • Mahnaz Rostamian *, Amir Hossein Halabian Pages 77-89
    The solar radiation reached the earth surface (RS) has wide applications in many areas of agriculture engineering, irrigation and hydrology and that’s why various methods have been represented for its estimation, which Angstrom – Prescott equation is one of the most important equation in this field. This equation has experimental coefficients that are different for any situation. Because of the importance of Rs, various methods have developed for its estimation. The radiation reached to earth surface is evaluated by using average daily sunny hours data of synoptic affiliated to the general state metrological office in the north of Khorasan, Khorasan Razavi and southern Khorasan 1988- 2016. The Angstrom – prescient method has been used for estimating solar radiation of earth surface in the studied area. In this research, the a & b coefficients were calculated by using Ferrer's method fastly and then have been placed in Angstrom equation. Finally, the radiation equivalent map of the studied area has been drawn and analyzed by using kriging interpolation model. The research outcome indicated that southern, south-east regions and at the next level, the center of the studied area especially Nehbndan station have more potential for receiving solar radiation. The minimum monthly received radiation of area during January and December month in the north and northwest of this region, which are 7.98 and 7.36 megajoules per square meter respectively. The maximum received radiation of area occurs in July about 30.24 megajoules. South and south-east regions up to the center of the of the area Nehbandan station have more potential for receiving in terms of radiation during summer & spring seasons respectively.
    Keywords: Solar Radiation, Sundial, Ferrer Model, Angstrom- Prescott, North East of Iran
  • Elma Mohammadi , Seyed hamed Mirkarimi , Marjan Mohammadzadeh* Pages 91-102
    Societies are going toward informed and proper usage of resources in respond to the widespread environmental problems. Value of terms like environmental friendly products and green technologies are increased among managers and users day by day. In this regard, Life Cycle Assessment method with the goal of surveying environmental impacts of products, considers all of the processes and materials used for building, using and after using phases of a product. The application of this method is increasing in the global scientific and industrial community, but in our country there has not been sufficient attention to this subject, thus this paper was written in order to introduce this method. In different parts of this research, first the development and completion of this method, some of its usages in different economic sectors, and the way of accomplishing its 4 stages were explained. Then some available software to accomplish this method was compared with each other. Finally, future prospect of Life Cycle Assessment was described, and it seems that this method is going toward considering component of sustainable development (People, Planet, and Prosperity).
    Keywords: Life Cycle Assessment, Sustainable Development, ISO Standards, Environmental Problems
  • Hadi Tahsini, Golafrouz Ramezani* Pages 103-117
    Higher education institutions, institutions that are expected to provide appropriate education, sufficient awareness to change the attitudes and behavior of students to protect the environment. The aim of this study was to evaluate the knowledge, attitude, and practice regarding environmental issues in the Kurdistan university students. The research method was a descriptive survey. The student society in this study were all students of Kurdistan University that were selected as research sample from five schools with using of random sampling (195 females and 164 males), and Tools were a researcher-made questionnaire. The questionnaire was designed to show a high reputation. As well as data analysis using descriptive and inferential statistics (one-sample t, t-test, and ANOVA and Tukey post hoc test) was performed. The results inferential statistics showed that the knowledge of students of Kurdistan is relatively high compared to the environmental issues. In the Kurdistan, university students had a positive attitude and pro-environment. University students' performance in the dimension of Kurdistan acceptable and satisfactory performance on environmental issues, respectively. Also among the knowledge, attitude, and practice of students, males were significantly more environmental. In fact, in this study, the awareness of environmental issues more male students than female students the knowledge, attitude, and practice, as well as male students than female students, had more environmentally responsible. The results also showed that between knowledge, attitude and behavior of college students were significantly more environmental In the meantime the knowledge, attitude and practice of students Department of Natural Resources were higher than other college students and the College of Literature lower level of awareness. The study descriptive statistics results also showed that; in this study, it was found that problems related to environmental issues are the student's last priority, which shows Students less attention to ecological problems and consider economic problems, addressed them. The Internet has the most important role in the field of information for students in relation to environmental issues. According to the University of Kurdistan, awareness through the mass media and the inclusion of environmental issues in textbooks Student and curriculum than other students can be effective in raising awareness of them.
    Keywords: Knowledge, Attitude, Environmental Performance, Kurdistan University, Students
  • Behzad Rayegani* Pages 119-138
    Groundwater, especially in arid and semi-arid is one of the main sources of drinking water. Contrary to public perception in these areas the water quality is more important than quantify. Therefore, monitoring of water quality and identification of pollution sources is one of the main concerns of researchers in this area. In this study, in order to identify sources of groundwater contamination, areas are likely aquifer recharge sources of Tehran-Karaj plain detected. So, after extraction of groundwater level data different interpolation and geostatistics methods are used to create surface images. The Gstat software and Geostatistical Analyst were used for this study then performance and ability of each one to produce surface images are evaluated. According to the results, the Geostatistical Analyst software has better flexibility to do the special analysis. Based on the training and test data interpolation methods were very similar, but the surface images regarding groundwater direction flow and histogram look very different. According to the results, universal kriging showed better performance. Accordingly, surface images of different time created by an appropriate method to simulate groundwater flow direction and eventually areas were identified which are more likely ground water recharge source of Tehran-Karaj aquifer.
    Keywords: Geostatistics, Interpolation, Gstat Software, Geostatistical Analyst, Groundwater, Groundwater Direction Flow, Aquifer Recharge Area
  • Majid Tohidy, Javad Jalali, Farshad Yazdian, Roghayeh Jiroudnezhad, Mohammad Reza Azarnoosh, Javad Sadegh Kuhestani, Mohammad Naghi Adel * Pages 139-159
    One of the main destruction factors in north forests is grazedby animals that destroys plant species. Hence, evaluation of livestock exit planning has been done at series 2 from Kazemrood area in Mazandaran province. In this paper, density of the regeneration was measured in degraded and protected areas in three height class less than 0.5 m, 0.5 m to 1.3 m and more than 1.3 m and three distance of sampling center 10 m, 20m and 30 m and in four main direction for inner comparison. Results of this study showed that in more distances, the regeneration is increased; also, density in class of more than 1.3 m and western direction had higher density and southern direction had minimum density. The comparison of the regeneration within two areas in three height classes revealed that there are significant differences between them. This means that the livestock emersion planning has been increased density of regeneration. Institutions and organizations are required legally carry out their duties and be directed and controlled through a coordinating headquarters.
    Keywords: Livestock Emersion of Forest, Regeneration, Kolmogorov Smirnov Test, Abbas-Abad Forest, Mazandaran Province
  • SobhanTayebi, Mahnaz Zarabi* Pages 159-170
    “Our Common Future”, “The future we want”, “Green Future” and Future ahead, the result of the numerous international conferences on important environmental issues in the international arena and was derived from the perspective of Earth's inhabitants and rulers of the world. The process developed in the context of international interactions and has its origin for human rights. The precise form taken on this matter within the framework of diplomacy and it has responded to many concerns. But, it's taken in the meantime, however, significant actions, but there is still present environmental risks as problems facing the international community and The environmental problems may be the result of a social crisis that is considered a threat to peace and security. So, Climate change, including new or emerging risks which will consist of many challenges, including global warming, greenhouse gases instability, destruction of the ozone layer, melting ice, rising sea levels, ocean phenomena, acid rain. This Research based on the principles and methods, and library studies. This Research is Established Inquiry Environmental Diplomacy as Effective Strategy in Climate Change Control. Although international mechanisms of climate change on the agenda is a significant range of activities, the most important way to be successful is the process special attention to cooperation in regional, international and global diplomacy that takes place in the context of the environment.
    Keywords: Environmental Policy, Climate Change, Emerging Phenomena, International Cooperation, Strategies, Approaches
  • Ali Mohebby* Pages 171-180
    Research institute of forest and rangelands with focusing on the determining, the criteria of the 6th national program and solving of Iranian natural resources problems, established at 2015-2016. The results of the related committees was useful but insufficient, so it seemed that the meeting has to be continued. Therefore the author decided to determine the most important subjects of rangeland scientist ideas about the matter. For this, the "Content analysis" technique was used to analysis the 17 session. the results showed that the frequency of total 9 main criteria and 6 sub- criteria, was 280 and between the main components (range, rangeland management, livestock, economics of livestock products, license, laws, corporations, projects and other items) the most and the least frequency respectively with %26.07 and %0.36 related to economics of livestock products and cow sub- criteria from livestock main criteria. Other criteria respectively, from most to least frequency were, laws with % 24.29, Lamb with %9.64, sub criteria tranchumnce, from main criteria projects % 9.29, corporations %7.5, other programs % 5.71, livestock management %4.64, range lands management project from project main criteria % 3.57, main criteria ranger and sub criteria sheep and goat % 2.5, tribal people settlement project from project main criteria %2.14 and finally %1.79 of the total sentences of rangeland scientists were about Range lands.So, it would be recommended that the discussions have to be continued around the subjects such as ownership of rangelands, corporation, grazing license, renting of rangelands etc.
    Keywords: Content analysis, Session, Range lands strategic committees